| נשלח ב-2/10/2014 22:22 |
|
| |
מה עומד בבסיס מחקר המקרא?
המשך דיון אמשלום כתבה: מה שמכונה בפיך "ביקורת המקרא", או "תורת התעודות" היא, בעיקרו, תיאוריה מחקרית שכמעט ואינה נמצאת "בשימוש" מחקר המקרא העדכני (בודאי לא בארצות העולם, וגם לא כ"כ בארץ, עד כמה שידיעתי מגעת). שאלות המחקר כבר עברו מזמן מ"מיון" מקטעים ופסוקים למחבר X או Y (וליתר דיוק: P או D), אל עניינים הנוגעים בעריכה או בסידור ה"טקסט" השלם, בהעברה שלו ובשימור שלו. עניינים אלה נוגעים לתוכן ולמשמעויותיו (האידיאולוגיות, ההיסטוריות, הפוליטיות וכו') לא פחות משאלת ה"חיבור", ובמובן מה הן ישרות יותר בהכרתן בכך שבלתי אפשרי לנו לזהות "מי" כתב מה במקרא. ישרה יותר היא חקירה של הטקסט כפי שהוא מונח לפנינו, בשלמותו - כיצד הגיע ל"שלמות" זו? מה האידיאולוגיה (וסביר יותר - האידיאולוגיות) שהניעו את האיסוף לכדי מקור אחד רציף? מה האידיאולוגיות שהניעו את האיסוף לכדי מקור אחד רציף כזה בדיוק (ולא אחר)? ולא פחות מכך - מה האידיאולוגיות/גישות פוליטיות/אמונות וכו' שעולות מן הטקסט הערוך-האחד המונח לפנינו (בין בכוונת העורכים לכתחילה ובין בלעדיה)? בקצרה, דומני שהמחלוקת, העולה בפורום הזה מדי זמן, כנגד "ביקורת המקרא" היא מלחמה בצבא שכבר מזמן נעלם משדה הקרב. אני בטוחה שה"צבא" שנמצא שם כעת אינו פחות מאתגר - למה לא להיאבק בו?] אריאל73 כתב: אמשלום, אני חושב שיש להבדיל בין תיאוריות בה"מ - ארבעת המקורות וכדו', שאכן ננטשו מזמן, לבין יסודות בה"מ - ההנחה שמשה לא כתב את התורה. ההנחה שהתורה היא לקט של מספר מקורות קדומים (וכיו"ב בשאר נביאים) שעדיין עומדים במלוא עוזם. ישיבשעאר כתב: ארבעת המקורות לא ננטשו מזמן, עדיין לא הגיע המשיח, ובקורסים מודרניים לומדים אותם. נכון שבאופן כללי לא בטוחים בשום תיאוריה, וכפי שאמרתי אין שום מסקנות. אבל דברי אמשלום מאד לא מייצגים את הכלל. לגבי נושא פותח האשכול, הוא מציג גישה שירמיהו ספר שתוכנן וסודר כמות שהוא, לעומת הגישה שהוא נערך בתקופה מאוחרת מתוך קטעים שונים ומפוזרים בלי תכנון ראשוני. ואלו שתי גישות סותרות הנוגעות לכל ספר וספר בתנ"ך, כפי שכתב אריאל. Maxmen כתב: אמשלום היקרה:
אם זה המצב כפי שאת מתארת לנו, אז הגאולה קרובה יותר מתמיד. כי זה הדרך הנכונה ללכת בה ועל כך בדיוק אני עומד כל הזמן נגד ביקורות המקרא וזה באמת מה שעשו כל חכמי הדורות. כלומר מה החשיבה הבסיסית של האדם הראשון עד משה רבינו ועד ימינו אנו. אמשלום כתבה: מקס,
לא. מה שאתה כותב הוא בדיוק לא מה שאמרתי. לחשוב שיש אמונה אחת, דרך חשיבה אחת או אידיאולוגיה אחת מראשית האנושות ועד ימינו, זה נוגד כל מחקר אקדמי באשר הוא. סוציולוגים, היסטוריונים ופסיכולוגים אכן יכולים לטעון - ואף עושים זאת - שמבנים של קבוצות אנושיות, יסודות של מערכות פוליטיות, רגשות ויחסים הם בבסיסם זהים בכל החברות ובכל הזמנים, אבל זה שונה לחלוטין מ"אמונה" או "אידיאולוגיה" ודוק. אפילו התנ"ך עצמו, ואפילו ספרים יחידים בתוך התנ"ך עצמו, אינם אחידים מבחינה אמונית או תיאולוגית, שלא לדבר על הספרות התנאית או התלמודית. כאמור, אתה רשאי לדרוש דרשות ככל העולה על רוחך (גם אני עושה זאת, וכפי שכתבתי לעיל, אני חושבת שיש בכך חשיבות לא מעטה), אבל לצפות שכך ינהג מחקר אקדמי? למה?]
Maxmen כתב: אמשלום היקרה.
ממחקר אסור לצפות לכלום, אחרת זה לא מחקר. מחקר צריך להיות נקי מכל דעה קדומה ובעיקר עם חכמה בינה ודעת. כך שלומר שאני מצפה או לומר כבר מראש מה ימצאו במחקר בוודאי לא מה שאני אומר ?! זה סוג נבואה עם רצון לראות תוצאה מחקרית על פי הזמנה.
מה שאני אומר זה אחרי המחקר שלי וזה מחקר לכל דבר וזה התוצאות שאני מגיע.
שאני אומר אדם ראשון אני מתכוון לאדם הראשון התבוני שהמציא את חוקי המשפחה. ואין לי שום סיבה טובה לפקפק שמדובר באדם הראשון התנכי שממנו יש אילן יחוסין עד ימינו אנו. או משת בן אדם הראשון, על פי ר' גדליה נדל. אני לא מתכוון מבראשית האנושות האקראית האבולוציונית העיוור עם הברירה הטבעית של לפני עשר אלף או מאתים אלף שנה.
ועוד משהו חשוב, במחקר שלי אין אמונות ושטויות במחקר שלי יש אך ורק אנשים רציונליים ותבוניים. ועוד משהו חשוב, במחקר שלי אין חבורה סוציולוגית כזו או אחרת שאפשר לעשות עליהם מחקרים כמו על רובוט במעבדה. במחקר שלי יש אך ורק פרטים תבוניים ובעלי בחירה כך שאי אפשר לחקור אותם במעבדה. ועוד משהו חשוב, במחקר שלי אני חוקר רק אנשים תבוניים כנ"ל כי כל השאר במילא לא שורדים דור או שנים כך שאין טעם לחקור אותם. ועוד משהו חשוב, במחקר שלי לא חוקרים קבוצת אנשים שהם עבדי דגל דמיוני כנ"ל כי הם במילא לא שורדים.
בכל אופן אני ממש לא יודע מה קורה במחקר האקדמי מטעם. אבל מה שאני כן יודע שמחקר רציני במקרא חייב להיות על החשיבה הבסיסית של היוצרים של המקרא והעם היהודי. למשל כל חוקר רציני חייב לחקור מהי ברית מילה ? מה פתאום אברהם ולא נח או חנוך או אדם הראשון ? כל חוקר המקרא חייב לחקור למה בני ישראל רוצים דווקא את ארץ ישראל, למה לא להיות גיס חמישי בתוך מצרים ולהשתלת על האימפריה המצרית ? כל חוקר מקרא חייב לחקור כל מצווה ומצווה מה משמעותה ומה חלקה בכל התמונה הגדולה של החשיבה הבסיסית שממנו יצא המצווה הנ"ל. למשל שמיטה שמיטת כספים ויובלות או למשל מה פתאום ירושת הבת ועוד ועוד.
כל חוקר שלא נותן את דעתו על כל זה, פשוט לעולם לא יבין כלום. כי ברית מילה - הוא יטען, שיש הרבה חמורים שעושים ברית מילה בלי לחשוב לרגע למה הם עושים זאת. ולכן החמורים ימשיכו לעשות זאת. אבל הוא לא מבין שהחמורים האלה לא שורדים ולכן אי אפשר שאלה ששרדו עשו את זה כחמורים בלי דעת.
כל זה לגבי מצוות המקרא. שאנו מגיעים לנבואות של המקרא, כל חוקר חייב לחקור למה דווקא הקללה הזה ולא קללה האחרת ולמה דווקא על עוון זה מגיע קללה זה או אחר.
אם יניח מראש שמשה או יחזקאל ושאר הנביאים אמרו מה שבא להם בלי רציונליות מכוננת ומדויקת ?! אז לעולם לא יגיע לחקר האמיתי. לא רק שלא יבין למה בעוון זה יש את הקללה ההיא וההיא. הוא גם לא יבין את התמונה הגדולה של החשיבה הבסיסית של הנביאים.
לסיום:
כמו בכל מחקר צריך תיאוריה בכדי להתחיל לחקור כך מאוד חשוב לחוקר שתהיה לו איזה תמונה\תיאוריה ואם זה יוצא לדרך לראות האם באמת כל הדברים מביאים את התמונה הגדולה. ולכן מאוד חשוב עם איזה תיאוריה החוקר בא, אם הוא בא עם התיאוריה המערבית שרק אתמול ירדו מהעצים וחושב שאתמול כולם היו פנאטיים ?! אין באמת מה לצפות ממנו !! ולכן אני ממליץ לכל חוקר לקחת את כל אדם - מהאדם הראשון שהמציא את חוקי המשפחה והחקלאות עד סוף המקרא -ברצינות באמת, להיכנס לנעליו ולהבין למשל למה אברהם המציא את ברית המילה. למה נח מחלק את האדמות בגורל אחרי המבול. מאיפה מגיע השבת ולמה ? אם ילך בדרך הזה, הוא יתחיל להבין את התמונה הגדולה = החשיבה הבסיסית של כל גדולי הדורות במקרא מאז האדם הראשון התנכי עד אחרון האחרונים בימינו אנו כמו הרב קוק או הרב שטיינמן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2014 18:06 |
|
| |
התשובה לשאלה בכותרת היא פשוטה. לפי אותם חוקרים הנחת היסוד היא, שאת התורה כתבו אנשים ואחריהם תיקנו והוסיפו עוד אנשים. לכן הם מנסים לבדוק על פי המידע שבידהם מי היו אותם אנשים . אבל מי שיודע וקיבל בן מפי אביו עד למעלה את הנאמר במסכת אבות איך ולמי נמסרה התורה שלב אחרי שלב, מוצא תשובות אחרות לשאלות המבקרים שבאו מתוך הנחות יסוד שגויות.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2014 19:43 |
|
| |
תלמיד שבאו מתוך הנחות יסוד שגויות. מה הן הנחות היסוד השגויות?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2014 19:47 |
|
| |
| תלמידתלמיד כתב: |  | | התשובה לשאלה בכותרת היא פשוטה. לפי אותם חוקרים הנחת היסוד היא, שאת התורה כתבו אנשים ואחריהם תיקנו והוסיפו עוד אנשים. לכן הם מנסים לבדוק על פי המידע שבידהם מי היו אותם אנשים . אבל מי שיודע וקיבל בן מפי אביו עד למעלה את הנאמר במסכת אבות איך ולמי נמסרה התורה שלב אחרי שלב, מוצא תשובות אחרות לשאלות המבקרים שבאו מתוך הנחות יסוד שגויות. |
|
טוב אתה יודע שזה לא המציאות על פי המסורת, הרי שכחו באבלו של משה ובאבלו של יהושע אלפי דברים שהחזירו החכמים בפילפול. חוץ מיזה כבר אמרתי לך שיש חז"ל ששואלים וכי משה למד את כל התורה הרי רחבה מני ים וכו' ?! אז משיבים חז"ל שכללים למד משה כלומר כללי הדרש שעם זה החכמים החזירו את מה שנשכח.
ההוכחה הפשוטה שזה לא כך היא כמובן המחלוקת מאז הלל ושמאי שלא שמשו כל צורכם. ואמרנו שבמחלוקת אין קבלה.
אז מה כן רוצים חז"ל לומר באבות ? שאת הכללים של משה עברו מדור לדור כך שכל תלמיד יכול לחדש כמו לחדש שחשמל בשבת היא אש או בונה וכדומה. אז מנין המחלוקת ? התשובה שגם הכללים לא לגמרי עברו אחרת אייך יש מחלוקת ? ולמה יש מחלוקת אומרים חז"ל כי לא שמשו כל צורכם. בקיצור אנו בגלות לא לחינם.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2014 18:33 |
|
| |
ירוחם שמ, אבאר לך את דברי דרך משל. יש דיון ידוע לגבי כת"י שנמצאו בגניזות, מי כתב אותם והאם זוייפו. והאם זייפן אחד זייף וכו'. נניח שיש זקן בן מאה ועשרים, שראה מי כתב את אותם מכתבים, האם הזייפן או האדם שעל שמו נחתם המכתב, אז כל הקושיות שלא יהיהו לא יעזרו, הוא יודע מי כתב, ולקושיות אפשר למצא תירוצים, מפה עד מתי שתרצה. הנחת היסושד השגויה של המדענים חוקרי המקרא היא, שמסורת ישראל שגויה ומישהו הגיע ובלבל את כל עם ישראל והשחיל ללא ידיעתם פסוקים בתורה.. זה דמיוני ולא יתכן אם הנחת היסוד של קבלת התורה קיימת. (ולכן אין קשר למ"ש מקסמן על הלכות שנשכחו, שזה דברים שבע"פ או פרשנויות, לא הטקסט עצמו.)
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/10/2014 11:10 |
|
| |
בבסיס חקר המקרא עומדת ה'בקורת'. בקורת היא הכלי הנדרש להשגת יושר אינטלקטואלי. היושר הוא דרישת האינטלקט מעצמו כדי שיוכל לעמוד על רגליו הוא. כאן מובלטת האוטונומיה של האינטלקט לעומת השגות אחרות שמקורן חיצוני. בצורתן הקיצונית, השגות חיצוניות אלו דורשות מן אינטלקט שיבטל או ישעבד את עצמו למה שנמסר לו מבחוץ, כימין שהוא שמאל.
דוגמה פשוטה של בקורת היא נוהגו של החנווני שהוא מסכם ויורד מסכם ועולה.
דוגמה להשגה ממקור חיצוני באה בדברי תלמידתלמיד: 'מי שיודע וקיבל בן מפי אביו עד למעלה את הנאמר'. הוא בוטח הן בעצם ידיעתו והן בתוכנה של הידיעה, מבלי צורך חשיבה על השנים, חשיבה המעוררת צורך בקורת מה שקיבל ובקורת הידיעה.
דוגמה בוטה בתנ'ך לבקורת מן היושר האינטלקטואלי, היא דברי איוב אל האלהים. יסודה בפער הבלתי נתן לגישור בין תאור האלהים והשגתו לבין המציאות. המענה אינו משיב לשאלות אבל מציין באופן בולט מאד את היושר הזה. את הציון הזה מנסים להנמיך עד כמה שאפשר.
הבקורת דורשת מודעות לצורך בה וכלים להפעילה. וכשכלי הבקורת מתפתחים מתפשטת הבקורת לכל תחומי חשיבתו של האדם.
הדוגמה המובהקת לבקורת טקסט היא 'מתת קונסטנטינוס'. מדובר במסמך שבידי האפיפיורות מן המאה הרביעית, על פיו העניק קונסטנטינוס קיסר רומא לאפיפיור סילבסטר הראשון את כל החלק המערבי של האימפריה הרומית, גמול עבור שריפא אותו מצרעת. בהזדמנות זו הוא גם התנצר. על סמך התעודה הזו טענה האפיפיורות לזכות השלטון העליון שלה במערב אירופה. מלומדים ברנסנס החלו ללמוד את הטקסטים והלשון של העת העתיקה. לורנצו ואלה, הומניסטאן מלומד איטלקי עסק, בין היתר, בחקר השפה הלטינית. בקיאותו הביאה אותו לפרסם ב 1439-40 את מחקרו על המסמך, ממנו עולה כי המסמך מזויף.
המסמך זויף במאה השמינית לצרכים מדיניים של האפיפיורות.
המדע המודרני מתחיל את צעדיו הראשונים בהסתכלות בתופעות המציאות. גלילאו מתבונן בגרמי השמים באמצעות טלסקופ שבנה, והמציאות אינה מתאימה לטענות מקובלות. הסתירה מולידה ביקורת, צורך להסביר את התצפית ולהגן עליה, ובסופו של דבר לדחית השקפות שגויות ודחית הסמכות של הטוענים אותם.
אי אפשר להבין את המדע המודרני ללא הביקורת והעימות שעורכת ביקורת זו בין הידע הקיים לבין תפיסות שונות ותצפיות נבדלות.
כאן המקום להזכיר את שלשת הבקורות של עמנואל קאנט: 'בקורת התבונה הטהורה', 'בקורת התבונה המעשית', ו'בקורת כח השיפוט'. לא רק האוביקטים של התפיסה שלנו עומדים לבקורת ולמחקר, אלא לראשונה עצם התפיסה של התבונה עצמה והיכולות שלה. לתבונה יכולת להקים בית דין פנימי הבודק את יכולותיה ומגבלותיה.
חקר המקרא אינו אלא מקרה פרטי של הבקורת.
עודד
תוקן על ידי 932woland ב- 08/10/2014 11:15:04
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/10/2014 12:04 |
|
| |
תלמיד אתן לך גם אני משל מהחיים, ההילולה של ל"ג, עד לפני 200 שנה לערך הדבר לא היה מוכר, וכשזה החל יצאו גדולי ישאל נגד זה. ביניהם החתם סופר. היום ההילולה יושב בכותל המזרח. וכאילו מזה אלפיים שנה ויותר. היא קיימת. וכל הכופר בה כאילו כופר בעיקר, מה עוד שמחקרים הוכיחו שרשב"י לא קבור במקום. כך עוד כמה חגי יסוד ביהדות שאין להם כל קשר למציאות ההיסטורית. עם ישראל קיבל אותם וזהו.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2014 19:06 |
|
| |
תוקן על ידי תלמידתלמיד ב- 19/10/2014 19:06:55
|
|
|
|