בית פורומים עצור כאן חושבים

תפילות יום כיפור

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/10/2014 22:45 לינק ישיר 
תפילות יום כיפור

עברנו שוב את יום הכיפור. כל היום בישיבה ועמידה , בתפילה. כביכול. בעצם עם פיוטים בשפה ארכאית לא מובנת. ומשמימה.
אדם עסק 90% בכל דבר בראשו רק לא בדבר הנקרא תפילה,
אמנם- אפשר להבין את הפיוטים לאחר התעמקות- אבל שוב אין זו תפילה.
האם רק לי זה נראה כך? שיש לשנות בצורה דחופה את סדר היום ביום הכיפורים. אני לא מגזים לימות המשנה והבית- זו תהיה באמת פנטסיה. אבל לשנות את נוסח התפילה, ואת כמותה וכ'

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2014 22:49 לינק ישיר 

כל המשנה ממטבע שטבעו חכמים

הרי זה חייב.......

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2014 23:22 לינק ישיר 

אותי העסיקה השאלה, האם יש יד בוררת ומכוונת, או שהפיוטים שאנו אומרים, פשוט שרדו - באיזה תהליך אבולוציוני משונה - את המחיקות הרבות של דורות המתפללים.

למשל בסליחות של נעילה (אצל האשכנזים - אין לי מושג מה אומרים אצל הספרדים, התימנים ושאר בני ישראל):
אנחנו אומרים שבע פעמים י"ג מידות, שזה עיקר הסליחות. בימי הסליחות יש פיוטים לכל יום, אבל ביום הכיפורים אומרים בעיקר שברי פזמונים מהסליחות של כל השבועיים האחרונים, או סתם שברי פיוטים:
מתחילים ב"ומי יעמוד": פיוט לפי תשר"ק, אנחנו אומרים רק שש שורות אחרונות;
את החתימה של הפיוט הזה, "שלמה הקטן", אנחנו אומרים בנפרד - "שילום פרים";
השלישי "מרובים צורכי עמך": המשך של סליחה שאומרים בערב ראש השנה. נכתב לפי א"ב. אז אמרנו עד האות ל', היום מ-מ' עד ת';
הרביעי "ידך פשוט" בן 4 שורות בלבד - זו החתימה של הסליחה הקודמת, ר"ת "יוסף".
אח"כ אומרים "זכור ברית", שזה רצף של קטעי סליחות ממחברים שונים, רובן אמרנו בימי הסליחות, חלקן אנחנו מכירים רק את השורות שנותרו כאן;
"רחם נא" - שלוש שורות מתוך הושענא שאומרים בהושענא רבא - מה הקשר לכאן?;

האם אמרו פעם פיוטים שלמים ואלה נשמטו? האם מראש ברר מישהו את חלקי הפיוטים הללו מסיבה כלשהי? האם לא כתב אף משורר קדום סדר סליחות לנעילה?

אפשר לציין כאן שבמחזורים ישנים יש סליחות גם לשחרית ולמנחה, אבל איני יודע על מקום שאומרים אותן.

גמר טוב, תזכו לשנים רבות נעימות וטובות, חג שמח ובתיאבון!

שגיאות הקלדה

תוקן על ידי השכן ב- 04/10/2014 23:55:13

טוב שכן טוב!

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-4/10/2014 23:35 לינק ישיר 

ירוחמ

אני מסכים בהחלט. התפילות ארוכות מאד וחלקן מהוות כתב חידה.

כמו כן, יש מקום לשאול האם תפילה ארוכה מדי אינה מחטיאה את המטרה.

כאן אני עושה מעשה ירוחמ ומביא מעשה, אם גם לא מדרויאנוב אלא מסיפורי מרק טוויין.

פעם אחת, סיפר, היה בכנסיה של פלוני הכומר, שהיה ידוע כאדם נדיב וישר ואיש חסד.

הכומר דיבר על היתומים האומללים שהוא דואג להם.

הוא עורר התלהבות עצומה בין השומעים. כולל מרק טוויין עצמו. אם אני זוכר את הסיפור, הוא מספר שראה דולרים ירוקים בעינים של אלו שמסביבו.

הוא עצמו התכונן לתת את כל הסכום שהיה לו בארנק וללוות כמה שיוכל כדי לתרום.

אבל

הכומר המשיך לדבר במקום להסתובב עם קופת הצדקה.

התלהבותו של מרק טוויין דעכה.

בסופו של דבר, כאשר הגיעה אליו קופת הצדקה, גנב ממנה איזה סכום...

מן הסתם צריך לתאר את המציאות. סמכתי על כך שכולנו, כל הקוראים, מכירים בתי כנסת ותפילות ארוכות, בין אם זה בעירי בני ברק במנין תורני וישיבתי, בין אם זה במנינו של ירוחמ (שאיני יודע היכן הוא. במאה שערים? ומה סוגו?) אבל כמדומה שרוב משתתפינו, כאינטלקטואלים אם גם בעלי אמונה וחויה, יחושו שתפילה של שעות היא קצת יותר מדי.

השאלה היא מה ראוי לעשות ומה אפשר לעשות.

הפתרון המומלץ הוא לעשות מה שעושים רבים, ולהביא ספר לבית הכנסת. (אבל עלול להיות מסוכן להדפיס אשכולות מעצור חושבים ולעיין בהם שם, כפי שמישהו סיפר לפני שנים שהוא עושה...).

אמנם, אם מישהו ירצה להקים מנין חדש, שבו יבוטלו הפיוטים, או יצומצמו למינימום, אני מוכן להצטרף.

אך אם הרעיון יהיה לצמצם, לא ברור שזה יהיה מעשי. כל אחד והפיוטים החביבים עליו.

אציין עוד כי כמדומה שאצל בני עדות תימן סדר העבודה של כהן גדול, לא רק שהוא בעברית (יש עדיפות עצומה לסדר העבודה של נוסח ספרד שהוא ברור, יחסית, לקריאה, בהשוואה לנוסח האשכנזי שרק מואדיב, כמדומה, מצליח לקראו ואף להתחבר אליו - או גאונים מסוג זה).

סדר העבודה בנוסח תימן כמדומה נאמר לאחר סיום מוסף. זה אומר שמי שאינו רוצה להישאר, יכול לצאת בלי לחוש שהוא מפסיד את חזרת הש"ץ של מוסף.

זה יכול להיות רעיון: לבנות תפילה מודולרית. כך שחלקי החובה יהיו באמצע, ומי שירצה יגיע אליהם, ויצא מייד לאחריהם.

אמנם יש להזכיר שיום הכיפורים הוא ארוך ומעייף, ואם לא מתפללים, אז מה יעשו? אני משער כי אחת הסיבות להופעת הפיוטים היא הרצון לתת תוכן לשהות בבית הכנסת. וככל ששוהים בבית הכנסת, כך שוהים פחות בחוץ ונמנעים מפגיעה בקדושת היום.

אייזין

הכלל שלא לשנות ממטבע שטבעו חכמים נאמר על התפילה שתיקנו חכמים. כלומר חז"ל. לא על מה שהופיע מאוחר יותר...

הכרת הסדר ההיסטורי של התפתחות חלקי התפילה (במובן הרחב ביותר של המילה) שנאמרת בבית הכנסת ביום כיפור ובכל זמן, הכרות כזו היא מומלצת ולפעמים כמעט תנאי שלא להיכשל בטעות.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2014 23:58 לינק ישיר 

בעניין השעות והשהות, אציין את מינהגי מזה שנים, להתפלל "ותיקין".
חוץ מההידור ההלכתי, שיש בו כדי לתרץ שנה של תפילת שבת הרבה אחרי סוף הזמן, יש יתרון מעשי, שהוא הגורם העיקרי - כנראה כך הוא לגבי רוב המתפללים אצלנו: מתחילים ב6, מסיימים ב11, וחוזרים לישון.

נסו ותהנו.

טוב שכן טוב!

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-4/10/2014 23:59 לינק ישיר 

הרב מימוני
כקוריוז רק לחברי עצכ"ח. יש מחזורים אשכנזיים שבהם יש יה"ר בין התקיעות שבו מבקשים ממלאכים- עם שמות- את מה שצריכים ואמורים לבקש מה',
 אחד משמות המלאכים- הוא ישו"ע.     ניש מער נישט ואיניגער.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2014 00:04 לינק ישיר 

ישו"ע שר הפנים. ויש"ו של אותו מומר שהכניס את זה למחזור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2014 00:10 לינק ישיר 

ירוחמ

זו לא תגלית ממש חדשה.

היה מאמר של פרופסור ליבס על זה שניסה כמדומה להעלות טענות דומות ודחו את דבריו. בשעתו חברנו הותיק מאד שפרש לפני זמן רב, מסתברא הוא אתנחתא, כתב על זה. אבל איני זוכר את הדברים.

בכל אופן, בוודאי שיש פיוטים שבהם יש אמונות ודעות שנראות מוזרות או שגויות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2014 00:15 לינק ישיר 

אכן ישו"ע שר הפנים בשמו השני מטטרון, האחראי על הפרנסה.
המומר שינה לישו- הוא לא ידע כי השם יש"ו  ר"ת ימח שמו וזכרו?
אבל זה לא משנה- משנה שאנשים גם היום אומרים את זה. הם לא יודעים מה שהם אומרים. כפי שהם לא יודעים מה הם אומרים בתפילה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2014 09:11 לינק ישיר 

מיימוני

<
הכרת הסדר ההיסטורי של התפתחות חלקי התפילה (במובן הרחב ביותר של המילה) שנאמרת בבית הכנסת ביום כיפור ובכל זמן, הכרות כזו היא מומלצת ולפעמים כמעט תנאי שלא להיכשל בטעות>

מומלץ להתתחיל מכאן: 

http://hebrewbooks.org/22323

י ה ו ד ה ל י ב ס - Pluto Huji Ac Il

תוקן על ידי נישטאיך ב- 05/10/2014 10:05:13

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2014 09:35 לינק ישיר 

השכן
כדאי לראות את ההקדמה למחזור גולדשמידט.
ולגבי סליחות, יש קהילות שאומרות, ראה על כך גם במחזור שציינתי.

כבר קדמוני וכייון שעלה שוב לא יירד

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 05/10/2014 09:36:21

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2014 10:08 לינק ישיר 

אגב שר הפנים בשווא (הפוך מחוץ) או בקמץ  בזוהר (חדש ?) ראיתי מארי דאפייא,יש מקור ? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2014 12:16 לינק ישיר 

ירוחם ,
הפתרון המיידי הוא לחפש לך בית כנסת שמדלגים על הפיוטים במינימום,שלא מאריכים בו ויספקו לך בין אחד לארבע [עד מנחה ]
שנ"צ,

תוקן על ידי ביליצר ב- 05/10/2014 12:21:23

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2014 13:17 לינק ישיר 

נישטאיך

תודה!

אין כמוך!

ביליצר

גם אני רוצה שתפנה אותי למנין כזה עם מינימום פיוטים. שהרי גם אני בעד הצמצום, רק שאיני מכיר כאלו.

תלמידי הגר"א, במיוחד מחוג הזילברמנים, נהגו להימנע מפיוטים, אבל הם יורדים (אם זו ירידה) ובמשך השנים הם מוסיפים פיוטים כמנהג הישיבות. נדמה לי שבתחילה היו אומרים אותם רק אחרי התפילה, ולבסוף במקומם הרגיל על ההמון. ועתה לא נשארה חלקה פנויה מפיוטים...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2014 15:51 לינק ישיר 

א   הגר"א נמנע מרוב הפיוטים של רגלים אבל לא מפיוטים של ימים נוראים כמבואר במע"ר אמנם כמובן עפ"י רוח הגר"א צריך להתקדם יותר ממנו בפרט שהוא עדיין היה על אדמת פולין ולא באר"י. (אבל כמובן אין לזה קץ עד מתי לחזור אחורה)

ב   ישוע שר הפנים ליבס במאמר הנ"ל טוען כדרכו בכמה מקומות שהמקור באמת כיוון על הנוצרי ושהוא קדום לפני פיצול הנצרות מהיהדות וכמו שטוען על נוסח התפילה מצמיח קרן ישוע(ה). ועוד  כמובן הוא מגזים בהרבה תחומים כגון זה.
כנראה שם הנוצרי אמור להיות יהושע (ובקיצור ישוע). מה השימוש הרווח אצל היהודים בשמו בזמן קדום ? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2014 17:05 לינק ישיר 

בער
הפיוטים האשכנזיים ברובם התחברו בארץ ישראל.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > תפילות יום כיפור
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext