| נשלח ב-13/11/2014 14:28 |
|
| |
האם קיימת שיטה כלכלית "לפי התורה" ?
.
בכמה וכמה דיונים בפורום זה, עלתה הטענה של מספר כותבים, כי יש דרך כלכלית "של התורה". כמובן, זוהי הדרך האופטימלית למין האנושי, אין עדיפה עליה, וכו'.
אמרתי אחכמה, והיא רחוקה ממני.
מעולם לא הצלחתי למצוא מהי הדרך הכלכלית של התורה. יש תפיסות כלכליות שונות בעולם, ובהיסטוריה ידענו כמה וכמה כאלו. מכלכלה המבוססת על שוד, דרך המסחר של הנוודים, האוטרקיות המבודדות, קפיטליזם על סוגיו השונים, קומוניזם, סוציאליזם, נציונל-סוציאליזם, מרכנתיליזם...
===
יש בתורה ציוויים כלכליים, וחכמים הוסיפו על אלו כהנה וכהנה. בראש הרשימה הייתי מציב את אחת מהמצות שמתן שכרן בצידן - המצווה להיות הוגנים במסחר. לא יהיה לך בכסך אבן ואבן, גדולה וקטנה, ציווה ה'. לא יהיה לך בביתך איפה ואיפה, גדולה וקטנה, הוסיף. אבן שלמה וצדק יהיה לך, איפה שלמה וצדק יהיה לך, למען יאריכו ימיך וכו'.
רוב הציוויים הכלכליים הם פרטניים. חובה לנהוג ביושר. מצווה לתת צדקה. צריך להלוות לעני גם אם קרבה שנת השבע, וכו'.
יש גם מצוות כלליות, ובראשן שמיטת הכספים, ועוד.
אבל "שיטה כלכלית" ? לא מצאתי.
אצל חכמים מאוחרים יותר, מצאנו מצוות ותקנות, אך דומני כי גם כאן לא ניתן להוכיח קו, קו כזה שמאפשר להגדיר שיטה כלכלית.
====
אז הנה הכפפה המושלכת לרגלי הפורום:
מי שטוען כי יש שיטה כלכלית של התורה - אנא יבוא לכאן, יציג אותה, ויוכיח.
הכדור במגרש שלכם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2014 14:33 |
|
| |
ותוספת לשאלה . ואם יש לתורה שיטה כלכלית מדוע היא בכלל טובה ואיך יודעים את זה . ואם כן איך זה מסתדר שכבר בטלו את רוב השטויות הכלכליות שכן בתורה .
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2014 14:49 |
|
| |
מואדיב לאיזו שיטה נתייק את הלכות מכירה פרק יד:
א כבר ביארנו שהנושא ונותן באמונה, ואמר כך וכך אני משתכראין לו הוניה: אפילו אמר זה לקחתי בסלע ובעשר אני מוכר, מותר. אבל בית דין חייבין לפסוק השערים, ולהעמיד שוטרין לכך; ולא יהיה כל אחד ואחד משתכר כל מה שירצה, אלא שתות בלבד יפסקו להם בשכרם, ולא ישתכר המוכר יתר על שתות. ב במה דברים אמורים, בדברים שיש בהם חיי נפש כגון יינות שמנים וסלתות. אבל העיקרין, כגון החמס והקושט והלבונה וכיוצא בהןאין פוסקין להם שער, אלא ישתכר המשתכר כל מה שירצה. [ג] ואין משתכרין פעמיים בביצים; אלא התגר הראשון הוא מוכרן בשכר, והלוקח ממנו מוכרן בקרן בלבד. ג [ד] אסור לעשות סחורה בארץ ישראל בדברים שיש בהן חיי נפש; אלא זה מביא מגורנו ומוכר וזה מביא מגורנו ומוכר, כדי שימכרו בזול. ובמקום שהשמן מרובה, מותר להשתכר בשמן.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2014 15:03 |
|
| |
מואדיב תמה אני עליך. שאתה שואל את השאלה הזו. הרי מכובדנו מ ענה באשכול הסמוך,
אברהם, יצחק, ויעקב, משה, ודוד, היו רועי-צאן. כלכלת התורה מבוססת על חיי כפר פשוטים. אמנם משה רבינו גדל בבית פרעה ולמד את השיטות הכלכליות של הציביליזציות העתיקות, אולם השיטות האלה לא הרשימו אותו, כי אצלו חכמה היתה יראת שמים ולא התחכמות. ת"ט יצחק לא היה רועה צאן. המענין הוא כי מ לא נתן את ליבו כי הוא כותב מה שהוא כותב על אבות האומה ומיסדיה. במחשב משוכלל. האם אברהם היה לפני או חרי המצאת הגלגל? והאם ממציא הגלגל היה יר"ש, או עכו"ם.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2014 15:11 |
|
| |
התורה איננה פילוסופיה ואינני מדע ועל-כן אי-אפשר לדבר על שיטה כלכלית תורנית במובן המערבי של המלה, אולם מאחר שהתורה ניתנה לבני האדם על מנת לבנות חברה המבוססת על יראת שמים, חסד, צדק, יושר, אמת, ושלום, אפשר לשאול על כל שיטה כלכלית קונקרטית האם היא נאמנה לרוח-התורה או לאו, ואפשר ללמוד מה ההנחיות הכלכליות הכלליות שהתורה נותנת. כדאי לשים לב לנקודות הבאות:
א. לא ניתנה תורה אלא לאוכלי המן, ובני ישראל קיבלו תורה במדבר. משמע שהתורה כחזון רוחני דורשת שילמדוה בענוה ובטהרת הלב ויישוב הדעת. ב. בחלקים הכלכליים הכלל-חברתיים של התורה עסקו בעיקר בתקופת בית ראשון וקצת רמזים להם מצויים בתנ"ך. ג. הסדרים שבתורה שבעל-פה העוסקים בכלכלה הינם בעיקר סדר זרעים וסדר נזיקין.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2014 15:17 |
|
| |
לפני שאתה שואל האם קיים שיטה כלכלית בתורה. אתה צריך להגדיר לעצמך מהי בכלל כלכלה. ועל תביא הגדרות מויקי או מאקדמיה. אני רוצה את ההגדרה שלך.
אני התחלתי באשכול הסמוך. 1, הטבע 2, חלוקת העבודה 3, כסף.
אייך יש לך את הטבע ? אייך ולמה צריך חלוקת העבודה ? מה זה כסף ואייך מדפיסים אותו ומי מדפיס אותו ?
הדבר הרביעי שעל פי תורה לא קיימת. היא 4, המשטר מה חלקו של המשטר ? כמה להתערב ובמה להתערב ובמה לא להתערב.
אם תתחיל להסביר לנו כלכלה כמו באקדמיה התלושים מהמציאות, בביקוש והיצע ?! אז תהיה בור ועם ארץ ודוגמטי כמוהם.
תוקן על ידי maxmen ב- 13/11/2014 15:18:05
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2014 15:20 |
|
| |
האם העובדה שהתורה יצרה שמיטת חובות, שחרור עבדים, חזרת קרקעות ונדל"ן ביובל, אפשרות גאולה של בית בערי חומה, לא מלמדת על גישה מסויימת של מניעת ריכוזיות? מלבד זאת הקורא את חוקי התורה, יתקשה לדמיין שהקפיטליזם החזירי ימצא חן בעיניה, התורה דורשת בכל מחיר לתמוך בחלשים ולהשאיר להם מתנות ומעשרות שונים,וכן לוותר להם על משכון וכדו', גם כשלא מגיע להם.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2014 15:23 |
|
| |
כל מי שסבור שהוא מבין בכלכלה, מוזמן להסביר, אם הוא מסוגל, מה זה כלכלה, ורצוי בפסקא קצרה.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2014 15:24 |
|
| |
מ. משנה
תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 13/11/2014 19:12:09
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2014 15:32 |
|
| |
התורה אינה גם מדעי הטבע ולא מדעי הרפואה ואוירונאטיקה ולא תקשורת ואלקטרוניקה. ודאי גם לא תורה כלכלית. ולכן השימוש שלך ושל מקס לחבר כלכלה עם תורה מופרכת, אגב כלכלת התורה מחייבת למכור גנב עני לעבד. וזה בסדר גמור כלכלית. הלל הזקן כבר לפני יותר מאלפיים שנה הבין כי תורה אינה כלכלה. לא ניתנה תורה אלא לאוכלי המן- נכון מאד כלכלת התורה אפשרית רק כשה' שולח לחם חינם מהשמיים. ולכן באמת ראשי הישיבה וגדולי הדור המרגלים. לא רצו להכנס לארץ, ראה שפת אמת- בארץ יש כלכלה אחרת. דוד המלך הבין טוב יותר את הכלכלה הנכונה הקפיטליסיטית
ברכות דף ג :
ון שעלה עמוד השחר נכנסו חכמי ישראל אצלו, אמרו לו: אדונינו המלך, עמך ישראל צריכין פרנסה. אמר להם: לכו והתפרנסו זה מזה. אמרו לו: אין הקומץ משביע את הארי ואין הבור מתמלא מחוליתו. אמר להם: לכו ופשטו ידיכם בגדוד.
תוספות הרא"ש מסכת ברכות דף ג עמוד ב
אין הקומץ משביע את הארי. פי' רבינו האי גאון הגומא שעומד בה הארי אינו משביעו אם לא ילך לבקש את טרפו, ויורידוהו לבור מתרגם ואחתנוהו לקומצא, ודרך הארי להיות בחפירה שנאמר וימלא טרף חוריו ומעונותיו טרפה. וי"מ דרך הארי כשהוא רעב ורוצה לטרוף מניח קומצו לתוך פיו ומוצץ.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2014 15:57 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | . אמר להם: לכו ופשטו ידיכם בגדוד. |
|
אחת ולתמיד צריך להסביר את החז"ל הזה. כך שאף אחד לא יחשוב ח"ו שמותר לעשות את זה כאילו תורתינו תורה מופקרת ח"ו.
ובכן. כמו שכל הארץ מחולקת לפרטים ובכל זאת אומרת התורה "לי" הארץ שזה אומר שאין באמת קניין בטבע והכל שייך לכולם. במילא התורה מצווה לכל פרט להשאיר לקט שחכה פאה, כלומר למי שלא צלח לו בנחלתו העונה אז הוא יורד לשדה חברו ולוקח מתנות עניים (בלי רשות הבעל בית כי לעומק הוא לא בעל בית כי "לי" הארץ אמר האלוהים = הארץ וכל היש מיש ?! שייכים לכולם, כל החלוקה הגיע בגלל המבול בלי המבול (שהאדם הוא צדיק כמו אברהם ) לא צריך חלוקה).
אותו דבר דורשת התורה מכל הארצות המחולקות לעמים. שיש בצורת באיזה ארץ אז בני אותו ארץ אמורים היו לבוא לשכניהם ואם שכניהם היו נוהגים כמו התורה ?! אז היו מכניסים אורחים. (ולא כמו עשיו וכו' שלא נתנו אפי' לבני ישראל לעבור דרכם, אפי שבני ישראל רצו לשלם על הכל)
אבל לא זאת המצב. כל השכנים חושבים שכוח הכיבוש באמת מקנה לך קניין. ולכן הוא חושב שהארץ שלו ולכן ייתן לשכנים למות ברעב. אז אומר להם דוד המלך, אם אתם הולכים למות מרעב והשכנים לא נותנים לכם להיכנס לשדות שלהם ולאכול מתנות עניים ?! ועוד חושבים שכוח הכיבוש מקנה ?! אז אוקיי על פי חשיבתם תצאו גם אתם לכבוש כלומר "לכו ופושטו ידיכם בגדוד"
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2014 16:05 |
|
| |
מ לשאלתך מה זה כלכלה? בסעודת רעוא דרעוא שר האדמו"ר ניגון חדש- מכלכל חיים- ברטט קדוש, כל החסידים התעלפו מרוב התפעלות של הקדושה. והנה למחרת הם שומעים בשוק אדם מקבץ נדבות שר את המכלכל חיים והאנשים מסביב נותנים לו את כספם. מיד תפסו אותו כמה חסידים בכח הזרוע והביאו את העבריין לפני הרבי, וסיפרו לו על חילול הקודש. שאל הרבי את האדם- מדוע השתמשת בניגון הקדוש שלי לעניני חול? רבי- אמר האדם- יש לי 6 ילדים רעבים ואשתי שוכבת חולה, אני זקוק לכסף לכלכלת הבית. הוציא הרבי עט ולקח גליון נייר וכתב- אני הק' נותן בזה רשות למר.. להשתמש במכלכל חיים שלי ,לכלכל חיים שלו.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2014 16:39 |
|
| |
ירוחם,
סיפורך הנאה הזכיר לי מעשיה פרסית:
פעם היו שני קבצנים עיוורים שהיו מקבצים נדבות לצד הדרך. האחד היה אומר: "אכבר, תן לי משהו". השני היה אומר: "אלהי אכבר, תן את זה לי". שמו של מלכם היה אכבר. פעם המלך חלף לידם ושמע את בקשותיהם. הוא לקח מאה מטבעות זהב, הניח אותם בתחתית צלחת אש (סוג של תבשיל) והורה למשרתיו לתת אותה לקבצן שאמר "אכבר, תן לי משהו". המשרתים נתנו את הצלחת לקבצן, שאכל מהצלחת עד שנהיה שבע, ואז העביר אותה לקבצן השני. הקבצן השני מצא את המטבעות, שם אותם בתיקו, והלך. למחרת בבוקר, המלך עבר שוב במקום, ושמע את הקבצן הראשון אומר "אכבר, תן לי משהו", ואת הקבצן השני אומר "אלהי אכבר, מה שנתת, תן שוב". המלך הבין שא-להים העביר את הכסף שנתן לקבצן הראשון לקבצן השני. לפיכך אמר לקבצן: "אתה אמרת אכבר תן לי משהו, ונתתי לך משהו, אלא שאלהי אכבר נתן את זה לאיש העיוור האחר, זו איננה אשמתי, בקש את זה מא-להים, אם הוא רוצה לתת לך משהו, יש לו די והותר כדי לתת לך".
תוקן על ידי מם80 ב- 13/11/2014 16:48:53
|
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2014 16:46 |
|
| |
מ הסיפור שלי אכן סיפור יפה אבל היה לו גם רובד של כלכלה.
לסבר את האוזן. עגלון היה מנשק את התפילין ב- אלה ברכב ואלה בסוסים- העירו לו. מה פתאום אתה מנשק כאן? השיב- ראיתי את הרבי מנשק -בפותח את ידך- הבנתי שכל אחד מנשק בפרנסה שלו.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2014 17:01 |
|
| |
התורה היא חקלאית ולא פיננסית.
"תורה חדשה מאיתי תצא"?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2014 17:39 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  |
הסיפור שלי אכן סיפור יפה אבל היה לו גם רובד של כלכלה.
|
|
כל מה שקשור בך יפה . וגם רב רבדים .
|
|
|
|
|