| נשלח ב-25/3/2015 17:37 |
|
| |
על המוכנות הסופית לדיון
אם השפה היא הסגולה שמפרידה בין האדם לבהמה, אזי היכולת האנושית להידבר היא מה שמבדיל בין הבריון והאלים לבין החכם והסובלן. זה גם המפתח לטובת האדם. היכולת לשתף, לדון, אפילו להתווכח, מאפשרת לנו לבדוק את עצמנו ולהשתפר, גם בתיאוריות שלנו, גם בתיקון עצמנו. ויכוחים כמובן הם מסוכנים ולא תמיד בריאים.כמה זמן מוכן אדם להקשיב לפטפוטים של זולתו, או למה שנראה לו בוודאות כפטפוטים, לפני שיימאס לו? לפני שיעזוב אותו, או, מה שגרוע יותר, יחליט לכפות עליו את הטוב שהלה, העקשן והאוויל, אינו מבין מעצמו ואינו מוכן ללמוד? ויש גם סיכון שהצד השני יהיה פחות עדין ממני ובכעסו על מה שנראה כעקשנותי האוילית יחליט להרים עלי יד... ניתן היה לצפות לכל הפחות מתלמידי חכמים שיטו אוזן זה לזה. האם לא לימדנו רבי אלעזר בן עזריה כיצד לומדים תורה? יש מגוון של דעות, יש מחלוקות, יש שיטות. הדרך היחידה לאמת עוברת דרך הקשבה מירבית לזולת, נסיון להבין, ובסופו של דבר, על סמך ידע רב והבנה, גם שיפוט ואימוץ מה שנראה כאמת. זה כל האדם. על כן מפתיע לגלות שגם חכמים נלאו לפעמים לדון עם זולתם. שהם מסרבים לנמק ולהסביר את שיטתם, לענות לשאלות של הזולת, להסביר לו את האמת, להסביר לו פנים. האם זה בגלל שגם חכמים הם בני אדם, וגם להם יכול להימאס, בשלב כלשהו? האם המידות שלהם גברו על מסירותם לאמת, להטבה לזולת, לסובלנות ולסבלנות? או שמא חכם עשוי להגיע למסקנה שאין טעם לדון עם חכם אחר מפני שהוא מה שמכנים היום "נעול" על הנחות יסוד שלא יוותר עליהן, שלא יקבל שיטה שונה? כמובן, יש סוגי בני אדם שאיתם לכאורה אין מה לנסות להידבר. גם אם תכתוש את האויל במכתש, לא תסור מעליו טפשותו, הלא כן? או שמא הבעיה היא שמנסים לכתוש אותו במקום להאיר לו פנים ולהסביר לו? זה מחייב מאמץ, לחפש הנחות יסוד משותפות, להסכים על צורת דיון, להתקדם לאט לאט... אבל האם יש דרך אחרת להשיג תוצאות? לחנך? ללמד? והאם לא זוהי חובתו של החכם? בהתחשב בכל זאת, הנה לפנינו אירוע מדהים, לדעתי לפחות, בדף היומי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2015 17:37 |
|
| |
מדין תורה, נערה המאורסה שזינתה תחת הארוס (=לא הארוס במובן שלנו אלא מי שקידש אותה ואסר אותה על כל הגברים בעולם, ונותר לו רק להכניס אותה לחופה כדי שיתחילו לחיות יחד) – חייבת סקילה. זאת אם נתפסה המזנה בימי נערותה, שהם ששה חודשים בין גיל 12 ל12 וחצי (אלו לא המושגים שלנו בגיל נישואין...). אבל מה הדין אם התארסה בגיל 12, או פחות (על ידי אביה, כפי שהיה מקובל בעבר), וזינתה לאחר גיל 12, ונתפסה והורשעה בדין לאחר גיל 12 וחצי? כשהיא בוגרת? יש אומרים שבמקרה כזה חל הכלל של "אישתני גופא – אישתני דינא". השתנה הגוף, כלומר הגדרתו העכשוית של האדם, אז משתנה הדין שחל עליו. אין מקיימים בה את כל דיני נערה המאורסת שזינתה. אפשר שהיא תידון במיתה קלה יותר, חנק. אפשר שהיא תיסקל, אבל לא על פתח בית אביה, כפי שנקבע הדין לנערה שזינתה בבית אביה. לפני קטע הסוגיה שלנו (כתובות מה ב) מגיה ר' יוחנן ברייתא וקובע כי הנוסח צריך להיות "סרחה ולבסוף בגרה תידון בסקילה" (במקום בחנק כנאמר בנוסח המובא בעמוד א). על זה שואלים: ואמאי? "נערה המאורסה" אמר רחמנא, והא בוגרת היא? את השאלה הזו מתרץ אחד משני גיבורי המעשה שלנו, רבי אילעא: אמר רבי אילעא, אמר קרא: "הנערה", הנערה שהיתה כבר. ניתן לפרש את הדברים בכמה אופנים, אולם המשותף להם הוא שהמונח "נערה" (או שמא משום ה' הידיעה) מתייחס לגיל שלה בזמן הסרחון ולא בזמן שנתפסה, נידונה ונקבע עונשה. חלק עליו הגיבור השני שלנו, רבי חנניא. אמר ליה רבי חנניא לרבי אילעא: אי הכי, מילקא נמי לילקי ומאה סלע נמי לישלם? כלומר, אם מתברר שהארוס הוציא לה שם רע, אע"פ שהיום היא בוגרת, כיון שהוציא לה שם על מה שהיה בנערותה, ואם היה מתברר שצדק היתה נענשת בעונש החמור, אף עונשו צריך להיות כעונש המוציא שם רע, ללקות ולשלם. והרי גם רבי אילעא מודה שאין זה כך. כאן הגענו לנקודה המעניינת, המתמיהה, שלי. רבי אילעא לא יענה לו על שאלתו. והגמרא תשאל על כך לקמן, ואמורא מאוחר, רבי יצחק בר אבין, יציע תירוץ. נערה זינתה במעשה גמור ואילו הארוס חטא בדיבור בלבד, ודיבורו היה בשעה שכבר היתה בוגרת, אע"פ שהתייחס לעבר. אפשר כמובן להתווכח על החילוק הזה, ואפשר שזה מה היה עונה המקשן שלנו, רבי חנניא לתירוץ של רבי יצחק בר אבין אם אמנם זה גם הרעיון של רבי אילעא. בפועל לא זכינו לשמוע על המשך הדיון שלהם. במקום זה אנו נתקלים במבוי סתום ואף בלשון קשה. אמר ליה (רבי אילעא לר"ח במקום תשובה): רחמנא ניצלן מהאי דעתא. (ועונה לו ר"ח לר"א): אדרבה, רחמנא ניצלן מדעתא דידך! האם צריך תירגום? ה' ישמרנו מדעתך? אדרבה, ה' ישמרנו מדעתך שלך! ובכן, קורה שאדם מתרגז כאשר מתעקשים לחינם, ואולי זה יכול לקרות גם לאמוראים. קורה אולי שהוא מרשה לעצמו שפה קשה – ובכלל זו שפה קשה במושגים עדינים. אבל מדוע לא להסביר? ומה עם התלמידים שמחכים לתשובה? רש"י (ד"ה רחנמא ניצלן מהאי דעתא) מציע את ההסבר הבא לסירובו של רבי אילעא לענות: כיחד ממנו טעמו של דבר מפני שתלוי בהבנת הלב כדמפרש לקמן. ופירשו שוטנשטיין (שם הע' 5) את כוונת רש"י: הוא היה סבור שהתשובה לקושית רב חנניא תלויה בהבנת הלב ולא רצה להתווכח אתו. שוטנשטיין מוסיפים משהו לדברי רש"י. לפי פירושו-פירושם, ר"א ידע שאפשר להתווכח על טעמו, שהרי הדבר תלוי בסברה, והסברה היא האדם כדברי החזו"א. ואם להתווכח, אז חבל על הזמן. ומדוע לא שתק סתם, כפי שמצאנו אצל רב? אולי בגלל שאז יחשבו התלמידים שהוא ויתר והודה שהשני צודק? ומדוע לא אמר רק: איני מסביר עד שתקבל ממני, ואיני מודה לך? קשיא.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2015 17:38 |
|
| |
מה אני הייתי מציע? מה אני הייתי מצפה? – שהרב יענה. לפי ה"אני מאמין" שלי תפקידו של הרב, של התלמיד חכם, של המורה, של מי שיודע – לענות. להסביר. אפילו אלף פעם. אבל אולי זו היתה דרכם של חלק מן החכמים, כמו הלל הזקן, ולא של השאר. ואולי היה עונה רבי אילעא שהוא מוכן להסביר, אבל לא לרבי חנינא... מחלוקות שמסתיימות בצורה דומה מצאנו בשבת פד ב ובבבא קמא סה ב. וגם שם הדברים תלויים בפרשנות. בוודאי שיש מקום לעיין ולחפש עוד על צורת המחלוקת וטעמיה, על האישים ועל היחסים ביניהם, ועל גישתם לשאלות ולויכוחים. אפשר בהחלט שאני מציב רף גבוה מדי של דרישות. ובכל זאת אני עדיין סבור שהראוי הוא להסביר, להסביר, להסביר, גם פנים וגם טעמים וראיות. אם השפה היא הסגולה שמפרידה בין האדם לבהמה, אזי היכולת האנושית להידבר היא מה שמבדיל בין הבריון והאלים לבין החכם והסובלן. זה גם המפתח לטובת האדם. היכולת לשתף, לדון, אפילו להתווכח, מאפשרת לנו לבדוק את עצמנו ולהשתפר, גם בתיאוריות שלנו, גם בתיקון עצמנו.
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2015 18:52 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | אם השפה היא הסגולה שמפרידה בין האדם לבהמה, אזי היכולת האנושית להידבר היא מה שמבדיל בין הבריון והאלים לבין החכם והסובלן.
|
|
אז זהו שלא הרב מיימוני היקר, השפה הוא רק אמצעי, וכמו כל אמצעי והמצאה אנושית (כמו ברזל ועוד) מקבלים את כל החבילה = הטוב והרע, ככה השפה הביא לאדם להיות תחתו על דרך "החיים והמוות ביד הלשון" בוא נעשה חשבון היסטורי כמה רציחות וסבל השפה הביא לבני אנוש. ולכן לראות בזה מעלה מול הבהמה ?! לדעתי הרב חייב לבקש סליחה מהבהמות.
כמו כל דבר אנושי מהשפה עד המצאת הקניין המוסר והערכים והחברה והכלכלה וכו' וכו' הם ברובם לרעתינו יותר מטובתינו אם האדם הוא דוגמטי כלפיהם. לשם הדוגמא: וניקח את השפה לדוגמא. בגלל שיש לי שפה אני יכול לומר לזולתי ש1+1=2, הזולת אמור לקבל את זה ולהבין את זה בלי שפה אבל נגיד שלא חשב על זה ולא העמיק בזה, ואני עם השפה הצלחתי לומר לו והוא שומע. עכשיו, זה משנה לעצם העבודה שהעברתי לו את התובנה הזאת אייך אני אומר לו את זה ? אני יכול לומר את זה בנחת וגם יכול לומר את זה בזעקה ובצעקה. מצד שני אם אני יאמר לו ש1+1=7 עם חיוך ובנחמדות עם שפה עשירה ואקדמית כמו שהמרובעים רוצים שנדבר. אז הזולת יקבל את השקר ש1+1=7 ??
כלומר הכל תלוי במקבל = הזולת שאני רוצה להעביר לו תובנה או שקר. ולכן השאלה היא האם המקבל הוא דוגמט או חסיד שוטה, אז באמת הוא יקבל את השקר אם נאמר לו יפה ש1+1=7 ולא יקבל את האמת אם נזעק לו ש1+1=2
המסקנה: המקבל חייב להיות חכם בכדי להשיג חכמה ותובנות, הוא חייב להבין שהשפה הוא רק אמצעי ולדרוש להבין את התוכן הנאמר לו.
אותו דבר בכל תחום אחר, כמו בשפה ככה במוסר וערכים חברה וכלכלה מצוות ועבירה וכו' וכו' אני אתן עוד דוגמא טובה: אם מישהו לא מבין שהגדרת משהו כמצווה או עבירה, הוא רק אמצעי כמו השפה לעיל, אז הוא נהפך להיות דוגמטי ואז על פיו אין תשובה וסליחה וכפרה, הרי אם העבירה היא ממשית כמו רצח, אז אייך אפשר לכפר על הרצח הרי הוא לא יכול להקים את הנרצח לתחייה. התשובה היא שהוא טועה, רצח זה טבעי בטבע ואנו (בני אנוש) הגדרנו אותו כעבירה, ולכן הפה שאסר הוא הפה שמוחל וסולח ונותן דרך תשובה. אותו דבר לגבי לא תגנוב, אם לא תגנוב הוא אצלו עבירה ממשית, אז הוא ימות מרעב ולא יגנוב. אבל אם הוא מבין שאין דבר כזה לא תגנוב באמת רק אחרי שבני אנוש המציאו את הקניין, אז הוא מבין שאם הוא מת מרעב אז מותר לו לגנוב על דרך "לא יבוזו לגנב כי יגנוב למלא נפשו כי ירעב" (משלי)
לסיום: לא מספיק שאדם הוא תלמיד חכם כי גם בהמה יכולה להיות תלמידת חכמה בחיים שלה ובצרכים שלה. האדם חייב חכמה בינה ודעת, חכמה = לימוד, בינה = מבין דבר מתוך דבר, דעת = חיבור בין החכמה והבינה. כלומר לא מספיק שאתה חכם ונבון, צריך בעיקר לחבר אותם יחד לדעת. רק אדם נבון שיודע מהן העיקרים ומהן האמצעיים הוא הוא לא מתרגש משפה ומוסר וערכים ומנורמות חברתיות.
תוקן על ידי maxmen ב- 25/03/2015 18:59:04
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2015 20:02 |
|
| |
הרב מימוני אבל הת"ח מקבל מבעל ההגדה הוראה אחרת. אתה הקהה את שיניו. איך אתה מסביר את זה?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2015 20:24 |
|
| |
תודה לכל המגיבים.
מקסמן
עלי להודות שהפתיחה היתה ניצול של משפט מפורסם ולאו דווקא משפט שאני מסכים איתו לחלוטין...
אבל ודאי שהשפה, כמו החשיבה (ויש שטענו שזה הוא זה) היא אחד הכישורים המייחדים אותנו כבני אדם.
מה אנו עושים עם השפה - זה כבר נושא שני.
איני רוצה להסב את כיוון האשכול, ואולי בעצם אין זו הסבה? כאשר ה' נתן לנו את השפה, את החשיבה, את היכולת לשלול - בה במידה זה כולל את היכולת לשקר. לאחרים. לעצמנו. מסיבות טובות ומוצדקות. מסיבות שהן כביכול טובות ומוצדקות אבל הן רעות באמת. מסיבות שהן גם כאלו וגם כאלו.
אז זה סיכון, לתת לילד, או לאדם שהילד תמיד נמצא בתוכו, נשק חד ומסוכן כמו היכולת לשקר. אבל אם אתה רוצה שהילד יתבגר פעם, יקח אחריות לחייו, אין לנו מנוס מסיכון. זה המחיר של בחירה ושל יכולות רציונליות. נזכור נא שרציונליות היא דרך ולא יעד (לפחות כך אני מבין זאת) ולכן לתת לאדם יכולת שכלית, חשיבה ושפה, זה לתת לו את הדרך לגרעין, כולל מקור חשמל זול וכולל טיפולים רפואיים, אבל גם הנשק הכי איום שהיה אי פעם בשימוש. זה מתחיל מהשפה. מן הבחירה שלנו. לטוב - או חלילה אחרת.
האם לא עדיף להיות אדם בעל בחירה, עם המחיר?
ירוחמ
הצבעת על נקודה מרכזית. אני מציג דרך שונה משל בעל ההגדה.
גם כאשר יש בן סורר ומורה, גם כאשר יש אפיקורס, תוקפן, לועג, גם אז אסור לנו לוותר על הידברות.
איני אומר שלא צריך להשתמש בנשק. להגנה עצמית. להיות בחינת ההתקפה המונעת. זה נושא אחר.
אבל כאשר יש תקשורת, דיבור, לא מוותרים על זה.
הבה נבחן יחד.
נדמיין לעצמנו בן או זר תוקפן שמגיע לסדר ופותח בשאלות מערערות. ויש, כמה יש.
נניח שאנו מאמינים שמטרתו שלילית, שהוא רוצה להצדיק את עצמו בעיניו, למשוך אותנו לצד שלו, במיוחד את החלשים בינינו (חסרי ידע, חסרי דעת, או כל חולשה שבעולם). או סתם להפריע לנו.
אפשר לראות זאת כהתקפה שצריך לענות עליה בנשק. לפחות בנשק מילולי. בבדיחה. בלעג שנון.
ספרי הבדיחות של מאתיים או יותר השנים האחרונות מלאים בתשובות מתוחכמות של רבנים למשכילים.
ואני - אני סבור שזו טעות.
אני סבור שחשוב לענות. עבור עצמנו. עבור השומעים. עבור השואל.
אם השואל טרח והגיע כדי לתקוף, סימן שאכפת לו.
הבעיה של מי שאני, כטוב, מחזירן בתשובה אורתודוכסי, היא עם האדישים. לא עם אלו שמלאים תוקפנות. אלו הם שאכפת להם. שיש להם תביעות כלפי השם, כלפי ההלכה. ומי יודע, כנראה יש צד מסויים בדבריהם, אחרת הם לא היו משתכנעים מעצמם.
השאלות שלהם מאתגרות. לכן עלינו לנקוט בדרכו של סוקרטס, בדרך חז"ל, בדרך הלל הזקן, לענות. בחכמה, לענין, לחפש הנחות יסוד משותפות. ליצור דיאלוג.
לא הכל אפשר לעשות בפעם אחת. אולי לא בליל הסדר, שמוקדש קודם כל לבנים שרוצים לדעת, שמאמינים בהמשכיות.
אבל אפשר להניח תשתית לדיון בפעם אחרת. להאיר פנים, להזמין שוב לדיון המשך.
לכן אני רחוק מאד מגישתו של בעל הקטע הזה בהגדה.
יתכן שיש לנוסח הזה רקע היסטורי. יתכן שיש לו גם הצדקה פסיכולוגית, מי יודע, אולי הלכתית.
אבל אני חולק. אני מאמין שצריך תמיד להאיר פנים, לענות, לקרב.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2015 22:55 |
|
| |
תוקן על ידי ושםהאחר ב- 25/03/2015 22:56:51
|
|
|
|
| נשלח ב-26/3/2015 09:19 |
|
| |
עבור מה נדרשת השפה אם בסופו של דבר אתה "מרגיש" או "חווה" את התשובה?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/3/2015 11:01 |
|
| |
אלי
זו שאלה שלא דנתי בה קודם. אבל בשמחה.
לפחות לשני דברים.
א. כדי לספר לאחרים על החויה או ההרגשה שלי.
זה פחות בלתי אמין ממה שאפשר לחשוב. אני אומר לך: תראה את הגלידה הזו, טעמתי והיא מצויינת. או: הגבינה הזו לא מקולקלת. טעמתי. הנה, יש לי רגש ואני מדווח עליו.
בהקשר אחר, הרב סולוביצ'יק כותב כי אינו יכול להוכיח את מציאות האלוקים והשגחתו, אבל הוא יכול לספר על החויות הדתיות שלו.
ההנחה היא שאנו בני האדם דומים מספיק כך שסיפור החויה שלי יכול להזכיר לך חויה דומה, או לכוון אותך להכיר אותה.
אם זו חויה שכדאי להשקיע בה, זו שאלה אחרת.
ב. אם המחשבה היא במילים, אז אני זקוק לשפה גם כדי לשוחח עם עצמי על החויה שלי. הלא כן?
|
|
|
| נשלח ב-26/3/2015 11:21 |
|
| |
ועל כך אמרו חכמנו- על טעם וריח אין להתוכח- אי פשר להסביר ולהעביר רגש של טעם לאחר.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/3/2015 20:45 |
|
| |
אין שום משמעות להעברת הרגשות שלך מעבר לכך שעצם העברת החוויות היא חוויה בשבילך.
לו חמור יכל לספר כמה טעים החציר. מה בכך?
מה המשמעות למוכנות לדיון כשהדיון על רגשיות או חוויות.
תוקן על ידי eli_s ב- 26/03/2015 20:47:04
|
|
|
|
| נשלח ב-27/3/2015 13:14 |
|
| |
אלי בהקשר אחר, הרב סולוביצ'יק כותב כי אינו יכול להוכיח את מציאות האלוקים והשגחתו, אבל הוא יכול לספר על החויות הדתיות שלו.
דברי היו תגובה לדברים אלו. חוץ מאשר שהם מתוקים. הם פשוט לא אפשריים.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/3/2015 14:54 |
|
| |
ירוחם, תגובתי הייתה למיימוני, לא אליך.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/3/2015 16:57 |
|
| |
ליתר דיוק הדיון אינו על רגשיות או חוויות אלא על הבנה המבוססת על רגש חזק ופנימי .
ומכיוון שההבנה הזאת היא סובייקטיבית אין טעם בדיון כי מילים לא ישפיעו במצב כזה.
תוקן על ידי אפריםבן ב- 29/03/2015 17:00:45
|
|
|
|
| נשלח ב-29/3/2015 17:23 |
|
| |
ירוחמ, אלי, אפרים
לא הבנתי במה איננו מסכימים.
אבדוק:
יש חויות שעוברות על האדם ומהן הוא מסיק מסקנות.
יש מקום להשערה שחויות כאלו הן אמנם פרטיות אבל הן קורות גם לזולתי.
אני יכול לנסות לתאר את מה שאני חווה, בתקוה שהזולת ייזכר ויאמר: אה, נכון, גם אני חויתי כך. או שהוא יחפש בתוך עצמו, ויאמר: אהה, גם אני יכול לחוות זאת.
כאן אני עוסק לא בחויה של טעם וריח אלא בחויה של מפגש עם אלוקים, שכיניתי "חויה דתית".
סבורני שזה מה שהתכוון הרב סולוביצ'יק. ודווקא בציטוט שהביא ירוחמ.
לגבי אמירתו האחרונה של אפרים, אז צריך כנראה להבין איך אתה, אפרים, משתמש במילה "הבנה".
יש רגש.
יש המשגה של הרגש.
יש ניסוח קוגניטיבי של מה שמוסק מן הרגש המומשג.
כעת, לגבי הרגש עצמו, מי שחווה חווה ומי שלא לא, אם כי אפשר לנסות לעורר רגש דומה ולסייע למי שירצה למצוא חויה דומה.
המשגת הרגש היא כבר פעולה קוגניטיבית ואפשר להתווכח עליה. למשל, אני יכול לטעון שמה שחויתי הוא מפגש עם אלוקים, ומישהו אחר יטען שזה רגש טבעי שנובע מחויות ילדות או טרום לידה.
לאחר שיש לי את הנתון המומשג, אני מוציא ממנו מסקנות בצורת טיעון מסודר. טיעון כבר ניתן ללימוד כיון שהוא בנוי בצורת אם-אז, אם החויה הזו והזו והמשגותיה נתונות, משתמע מכאן כך וכך. זה לא ענין סובייקטיבי, בניגוד לחויה עצמה.
אם אין הסכמה עם סעיף כלשהו שכתבתי, אשמח לדעת היכן טעיתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/3/2015 17:48 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | ירוחמ, אלי, אפרים
לא הבנתי במה איננו מסכימים.
אבדוק:
יש חויות שעוברות על האדם ומהן הוא מסיק מסקנות.
יש מקום להשערה שחויות כאלו הן אמנם פרטיות אבל הן קורות גם לזולתי.
אני יכול לנסות לתאר את מה שאני חווה, בתקוה שהזולת ייזכר ויאמר: אה, נכון, גם אני חויתי כך. או שהוא יחפש בתוך עצמו, ויאמר: אהה, גם אני יכול לחוות זאת.
כאן אני עוסק לא בחויה של טעם וריח אלא בחויה של מפגש עם אלוקים, שכיניתי "חויה דתית".
יש מקום להשערה? אולי היית צריך לכתוב יש תקווה להשערה .אבל כידוע העולם לא בנוי על תקוות. במקרים רבים מה שאצלך או אצל הרב סולוביצ'יק נחשב לחוויה דתית אצל רבים זה בדיוק להפך :זו חוויה דתית שלילית.
סבורני שזה מה שהתכוון הרב סולוביצ'יק. ודווקא בציטוט שהביא ירוחמ.
לגבי אמירתו האחרונה של אפרים, אז צריך כנראה להבין איך אתה, אפרים, משתמש במילה "הבנה".
יש רגש.
יש המשגה של הרגש.
יש ניסוח קוגניטיבי של מה שמוסק מן הרגש המומשג.
כעת, לגבי הרגש עצמו, מי שחווה חווה ומי שלא לא, אם כי אפשר לנסות לעורר רגש דומה ולסייע למי שירצה למצוא חויה דומה.
המשגת הרגש היא כבר פעולה קוגניטיבית ואפשר להתווכח עליה. למשל, אני יכול לטעון שמה שחויתי הוא מפגש עם אלוקים, ומישהו אחר יטען שזה רגש טבעי שנובע מחויות ילדות או טרום לידה.
לאחר שיש לי את הנתון המומשג, אני מוציא ממנו מסקנות בצורת טיעון מסודר. טיעון כבר ניתן ללימוד כיון שהוא בנוי בצורת אם-אז, אם החויה הזו והזו והמשגותיה נתונות, משתמע מכאן כך וכך. זה לא ענין סובייקטיבי, בניגוד לחויה עצמה.
אם החוויה היא סובייקטיבית כפי שהסברתי ,הטיעון המסודר הרי קשור אל החוויה ולכן הדיבור לא יועיל בכלל.
אם תתן דוגמה נוכל לדון עליה.
אם אין הסכמה עם סעיף כלשהו שכתבתי, אשמח לדעת היכן טעיתי.
 |
|
|
|
|
|