כמעט כל מאמין שתשאל אותו שאלה זו, ישיב לך אינסטינקטיבית שקיומו של אלוהים אינו פחות ודאי מ 2=1+1.
עכשיו תעשו מחשבה שנייה...
למעשה עולם ה"וודאויות" שלנו - כמו רוב עולמנו הפנימי, מורכב ממוטיבים רגשיים, ולא משכליים. וטוב שכך. מרבית האנשים, אם היו חיים כל היום מתוך תפישה מודעת שהוודאות היחידה היא הקוגיטו של דקארט, לא היו מצליחים להושיט את ידם אל הלחם במכולת, כי אולי הוא בעצם לא שם... - היינו יוצאים מדעתנו. אין ספק שלאחר שדבר הוחלט אצלנו מבחינה שכלית כנכון, הוא אמור 'לרדת' לעולם הרגש כדבר מוחלט שאנחנו פועלים על פיו.
אך אולי בכל אופן יש מקום לחלק את רמות הוודאות, לכמה שלבים?
אני מכיר אנשים שמגדירים את עצמם: תאיסטים, אתאיסטים, או (הרבה פחות אנשים) אגנוסטיקנים, (למרות שאם יש כל כך הרבה בשני הקצוות, היו אמורים להיות גם הרבה באמצע). משום מה לא שמעתי אנשים שאומרים: 'אני בין תאיסט לאגנוסטיקן', או ניסוחים דומים. העניין לא מספיק חשוב בשביל שזה יוכל להיות 80%?
נקודה למחשבה.
מוקדש לפורום הזה שלכאורה אמור להיות מלא באנשים כאלו, אך הדומיננטיות נתונה - כמובן - לאנשי הקצוות.
תוקן על ידי כמדומני ב- 25/05/2015 23:23:11
תוקן על ידי כמדומני ב- 25/05/2015 23:25:48
נשלח ב-25/5/2015 23:32
כמדומני כתב:
כמעט כל מאמין שתשאל אותו שאלה זו, ישיב לך אינסטינקטיבית שקיומו של אלוהים אינו פחות ודאי מ 2=1+1.
מסופקני. יש לזה ביסוס אמפירי?
נשלח ב-26/5/2015 00:42
כמדומני כתב 1 משום מה לא שמעתי אנשים שאומרים: 'אני בין תאיסט לאגנוסטיקן', או ניסוחים דומים. 2 העניין לא מספיק חשוב בשביל שזה יוכל להיות 80%?
1 האגנוסטיקן הוא אדם שהגיע למסקנא שאין (לו ?) אפשרות לדעת. וממילא כל חייו בקושי ובתחושות מנוגדות (אם אינו מנתק את חייו בפועל ממחשבתו על האמת לדעתו),
מצב זה קשה לרוב בני אדם ולכן אינם שם
2 קשה להבדיל בין ההבדל שבין מאמין (תאיסט) לכופר (א-תאיסט) לבין ספק אגנוסטיקן. ההבדל שהוא יודע שאינו יודע (ומשוכנע שאין שום אדם / אחר שיודע ?) וזה רק אינו יודע. (זכר לדבר יומא מ"ז ע"ב "אמר רבי יוחנן בעי יהושע.... הדר פשטה ...ספיקא הוה").
נשלח ב-26/5/2015 14:34
לנשואים, מה יותר ודאי: אהבתך לבן זוגך, או ש1+1=2? נראה לי שבכל תחום יש דרך וידוא שונה, ואין זה פוגם מהערך הרגשי והשכלי של ההחלטה והבחירה להתחתן / להאמין, שאינה במישור המתמטי. בנוסח אחר: 1+1=2 אינה מסקנה, אלא שני שמות לאותה כמות, קוראים לה 1+1 וקוראים לה 2. ההחלטה להתחתן / לאהוב / להאמין היא מסקנה שבאה לאחר התלבטות. ואין טעם להשוות. בנוסח שלישי: מה יותר ברור לך, אהבתך לבן זוגך, או ששולחן = טייבל?
נשלח ב-26/5/2015 15:10
ואם יש לך 80% אמונה, אתה לא נקרא תאיסט? רכב אתה קונה ע"ס אחוזים נמוכים יותר. למעשה שום החלטה בחיים אינה מגיעה ע"ס 100%, פרט להחלטה לכתוב במבחן בחשבון ש2+2=4. (וגם כאן כשבוחנים אותך על זה אתה נמצא בשלב שבו זה לא 100%)
נשלח ב-26/5/2015 15:26
מה פשר ההשוואה בין משהו שעובד ומסביר את העולם (כמו מתמטיקה) לבין אמונה שאין לה שום הוכחה אמפירית?
נשלח ב-26/5/2015 15:35
מתמטיקה אינה משהו שעובד, אלא הדרך שלנו להגדיר את מה שעובד (כמו כוכבים, מכוניות וכדו'. לא להסביר אלא להגדיר). ולכן אין השוואה בין אמונה שבאה כמסקנה או כתשובה לשאלה והתלבטות, ובין שפה, שאינה היגד על יש, - דהיינו שקיימת האפשרות של אין. אלא רק ספירה וכימות של יש. ההשוואה כפי שכתב אריאל, צריכה להיות בין החלטות שמתקבלות בחיים, במקרה שיש ספק והתלבטות, מה אנו דורשים כדי להחליט.
נשלח ב-26/5/2015 15:54
" מדוע המתמטיקה מסבירה בצורה כל כך טובה את העולם הפיזי כפי שאנו רואים אותו?".
העתיקו לגוגל ותראו מספר מקורות.
נשלח ב-26/5/2015 16:15
זו שאלה שאין עליה תשובה.
נשלח ב-26/5/2015 16:27
שאלתי פעם גאון מתמטי שנחשב כיחיד בדורו בתחום המתמטיקה למה בחר להיות פיזיקאי, והוא השיב לי שהגיע להכרה שהמתמטיקה לא מסבירה נכון את העולם.
נשלח ב-26/5/2015 16:32
כמדומני כתב:
אני מכיר אנשים שמגדירים את עצמם: תאיסטים, אתאיסטים, או (הרבה פחות אנשים) אגנוסטיקנים
יש הרבה יותר אגנוסטיקנים מאתאיסטים. ר' אכן בעמ' 12 - https://goo.gl/SnPT1s השאלה היא למה האתאיסטים עושים הרבה יותר רעש, והתשובה ברורה - אתאיסטים, כמו דתיים, מאמינים במשהו ולכן יש להם על מה להרעיש; אגנוסטיקנים, לעומת זאת, לא יודעים ולכן הם בשקט.
נשלח ב-26/5/2015 16:50
האתאיסטים לא מאמינים בכלום. הפועל המתאים להם הוא ידיעה.הם יודעים או יודעים שאינם יודעים . ולכן ההשוואה לדתיים היא מופרכת.
נשלח ב-26/5/2015 16:53
בם מאמינים שאין אלוהים, בדיוק כפי שדתיים מאמינים שיש. אולי זה באמת לא בדיוק אותו דבר - דתיים רבים סבורים שקיומו של האל מוכח, ואילו אתאיסטים רבים לא חושבים שיש הוכחה לאי-קיומו, ומאמינים באי הקיום בכל זאת. אולי זה לא מוצא חן בעיניך, אבל זה כבר נושא אחר.
נשלח ב-26/5/2015 17:23
יש,האם אתה לא מאמין או לא יודע על קיומה של מפלצת הספגטי המעופפת?
אולי ההשוואה לא מוצאת חן בעיניך אבל זה כבר נושא אחר.
נשלח ב-26/5/2015 17:59
אם הסמנטיקה של ידיעה אמונה היא העניין פה, אז זה לא דיון מעניין. אני מאמין באי קיומה של מפלצת ספגטי מעופפת. אני גם מוכן לומר שאני יודע שהיא לא קיימת. אני לא רואה הבדל משמעותי בין האמונה/ידעה שלי לגבי אי קיומה של מפלצת ספגטי לבין זו של דתיים לגבי קיומו של אל.
נשלח ב-26/5/2015 18:26
זה לא ענין סמנטי אלא מהותי. אצל האתאיסטים אין אמונה ולכן אין מה לדבר עליהם במונחים של דת.