בית פורומים עצור כאן חושבים

קוני (מוישי לשעבר) נהיה גבאי של אדמור! (ביקורת חברתית בסגנון "הצפירה")

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/8/2015 08:39 לינק ישיר 
קוני (מוישי לשעבר) נהיה גבאי של אדמור! (ביקורת חברתית בסגנון "הצפירה")

אתם זוכרים אותי, קוני?

אז אני כבר לא סתם קוני. אני בן של אדמור!

זה התחיל בשעה שפיטרו את אבא מן הצרכניה שבה עבד בתור סגן מנהל סידור מדפים. זה לא שפעם היה לנו הרבה כסף. ממש לא. אבל עכשו המצב נהיה ממש קשה. ממש ממש קשה.

אפילו את הסוכריות החמוצות שלי הפסיקו לקנות לי.

אבא חיפש עבודה ולא מצא. אמא חיפשה עבודה בתור קופאית אבל היתה לה משרה חלקית. וזה לא היה מספיק.

אני זוכר שהלכנו לקבר של שמואל הנביא להתפלל. אמא אמרה שזו סגולה גדולה. היא רצתה בעצם לנסוע למירון, או לעמוקה, אבל לא היה לנו כסף. ולשמואל הנביא הלכנו ברגל.

חשבתי שנראה אותו, את שמואל הנביא, וכבר דמיינתי איך הוא נראה לפי מה שלמדנו בגמרא. אבל לא היה שם שום נביא. רק חדר אפל עם הרבה נרות וכל מיני יהודים עם תהלים.

אמא בכתה וביקשה מהנביא שיסדר לה פרנסה. (והיה שם משוגע שצעק שלא מתפללים לנביא, רק להשם, איזה משוגע מוזר, אבל זה סיפור אחר).

ואז באה הישועה.

היה כנס משפחתי של אבא עם הבן דוד שלו. מתברר שאבא שלנו הוא נכד של האדמור מפלצולסק על הדנובה. הבן דוד רצה לארגן כנס משפחתי בחוץ לארץ, ולא היה לנו כסף לנסוע איתו. ואז הוא אמר שהוא מוכן לשלם, על אבא ועלי ואולי גם על לייזר. אבל לייזר היה עסוק בפרנסה משלו. הוא מקים ארגון חסד (וגם זה סיפור אחר).

בסוף בסוף התברר למה. הבן דוד רצה להתמנות לאדמור החדש מפלצולסק! כבר יש לו שני גבאים. והוא הזמין כתבה מאחד המקומונים. ויש לו כבר בית כנסת, בעצם צריף קטן, אבל מה זה חשוב.

אבא ואמא הסתגרו בחדר לבד ואסור להפריע להם. אבל אני הייתי על המרפסת ושמעתי דרך החלון.

אמא אמרה לאבא שגם הוא צריך להיות אדמור. ואבא צחק ואמר שמי שקשה לו ללמוד דף גמרא, ובקושי לומד דף יומי ואם משתתף אז הוא לא מבין את התוספות, לא יכול להיות אדמור. ואמא ממש צעקה ואמרה שבשביל להיות אדמור לא צריך להיות תלמיד חכם. ואבא אמר שהוא גם בקושי מכוון בתפילה, במיוחד בזמן האחרון עם הדאגות. ואמא שוב אמרה שלא צריך להתפלל. רק לחלק ברכות וללכת עם מעיל פרווה כזה.

אני נורא התרגשתי. יש לנו כבר שני ילדים בחיידר שאבא שלהם נהיה אדמור. אולי גם אני אהיה?

לאבא לא היתה ברירה. והוא יהיה האדמור מפלצולסק ירושלים. (הבן דוד הוא האדמור מפלצולסק בני ברק אז זה בסדר).

אתמול הגיע החסיד הראשון. היה לו זקן ארוך ופנים מודאגות. לא היה אף אחד בבית אז אני פתחתי את הדלת והכנסתי אותו. אבא ישב בסלון, ולפניו היה פתוח ספר שבחיים לא ראיתי. משהו בחסידות, שהוא לא היה קורא אף פעם. החסיד הגיש לי פתק וביקש שאתן לאבא את הקוויטל. ושאל איפה שמים את הכסף.

הוא נכנס לאבא ואני סגרתי את הדלת. אחרי כמה זמן הוא יצא, ונראה מאושר, ואמר שאבא בירך אותו שימצא שידוך לבת שלו. ואני רציתי לשאול למה זה יעזור. אבל שתקתי.

אמא בינתים חזרה ונתנה לי שוקולד אמריקאי אמיתי שהיא קנתה במכולת, ולקחה את הכסף מאבא כדי לסגור חלק מהחוב שלנו שם. והיא חייכה אלי, וצבטה לי בלחי, וקראה לי: הגבאי הקטן שלי.

אני רק פוחד שאצטרך ללבוש וסט קטן כזה כמו שלובשים הילדים של האבאים שנהיו אדמורים בחיידר שלנו. אני לא אוהב את זה בקיץ, למרות שזה יפה ומבריק.

אתם חושבים שיצלמו אותי למקומון? אבא עומד לנסוע לפלצולסק על הדנובה כדי לבקר בקברי הסבא והמשפחה ולהתפלל על כל החסידים. גם אני נוסע!

רק דבר אחד אני לא אוהב. בינתים אני לא רק הבן אלא גם הגבאי. ואחד הילדים בחיידר, שימעלה, שאבא שלו נהיה האדמור מקופלוביץ על הויסלה, אומר שהאח הגדול שלו כל הזמן דוחף החוצה חסידים ולא נותן להם זמן לדבר עם אבא יותר מדי. אחרת הם יגלו שהוא עושה הצגה. גם אני אצטרך לעשות את זה? אני לא אוהב לדחוף.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2015 08:45 לינק ישיר 

תגובה שקיבלתי:

מועמד לעיתון הצפירה.

בדקתי:

"הצפירה" היה אחד העיתונים העבריים החשובים שיצאו לאור בוורשה ובברלין מן המחצית השנייה של המאה ה-19 ועד תחילת המאה ה-20.

מטרתו העיקרית של העיתון הייתה לקדם את רעיונות ההשכלה בקרב הציבור היהודי

(ויקיפדיה כמובן)

עניתי (מצוטט חלקית):

התיאור כאן הוא ממש קריקטורה.

זו לצערי עובדה שאנשים מחפשים פרנסות דרך הקמת ארגוני חסד (ידוע לי כמעט אישית), שהם מתפללים בקבר גם לקבור (אבל זה נושא אחר) וגם שהם רבים על הזכות להיות היורש של אדמורות. זה מה שרואים מן האינפלציה בהופעת אדמורים. זה לא נכתב מהכרות אישית, אלא מהדיווחים באתר המארח שלנו. כל אדמור שמת, כמו דרגון, מופיעים ראשים חדשים שמחלקים ביניהם את השלל. כך זה נראה.

מסתבר שפניה לאדמור בעבר אמרה משהו יותר מאשר "הפרה שלי חולה". ומישהו ציטט פעם מדברי מייסד חב"ד שהתלונן שמטרת החסידות היא לא לרפא פרות (למרות שזה חסד גדול עבור מי שיכול).

השתמשתי בדמות של קוני-מוישי (שנגנב כרגיל מהתבהרות והפעם דרך שינוי שם) כדי להראות כיצד ילד תמים שם לב שהמלך עירום, גם אם אינו צועק זאת ברחובה של עיר.

שים לב בבקשה שלא שללתי את התקיימות ברכות של אדמורים ממש. אבא של מוישי, סליחה קוני, הוא לא כזה. הוא אנוס מטעמי פרנסה ואשתו. (חשבתי על שלום עליכם, הסופר, כשסיימתי).

ומי אומר שהמשכילים לא צדקו בחלק מדבריהם? הרי זו היתה הבעיה! שהם אמרו את האמת בחלק מביקורתם, ולכן הם הצליחו להגיע לאלו שחשו שנתנו ביטוי למצוקתם. או שמא אני טועה.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2015 09:55 לינק ישיר 

מיימוני
אין לנו ברירה אלא שאתה תהפוך לאדמו"ר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2015 10:33 לינק ישיר 

בעל
תהפוך? ועד היום? בשבילי בכל אופן!

אמרו רבותנו- אדם יכול להתחזות לכל דבר. חוץ מ-אדמו"ר ומשוגע..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2015 10:58 לינק ישיר 

מימוני: 

"ומי אומר שהמשכילים לא צדקו...? הרי זו היתה הבעיה! שהם אמרו את האמת בחלק מביקורתם, ולכן הם הצליחו"

גזור ושמור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2015 10:59 לינק ישיר 

פרייארים לא מתים. הם רק מתחלפים. כמה חבל שפורום זה לא מסוגל למיין את הבעיות ומערבב סוגיות של תיקון החברה עם סוגיות של עיקרי האמונה וכך נכשל בשתיהן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2015 11:03 לינק ישיר 

,

תוקן על ידי בערולאאדע ב- 25/08/2015 12:02:32

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2015 11:10 לינק ישיר 

צריך להתמקד בבעיות מסויימות כדי להיות יעילים. מיון הפורום לשני סוגים, חברתי או השקפתי, יועיל מאד לדעתי לקיים את הכלל של 80/20 הנדרש בכל דיון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2015 12:08 לינק ישיר 

שותף
מה שאחד מסווג כבעיה השקפתית, חברו מסווג בכעיה חברתית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2015 12:19 לינק ישיר 

אפשר תמיד להתחכם במילים. השאלה האם יש ציבור שרוצה לשנות את קלקולי החברה שהוא רואה בלי להרוס את יסודותיה. צריך בודאי להגדיר יסודות אלה (זה ה 80) לפני שעוברים לדון בקלקולים (וזה ה 20).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2015 14:14 לינק ישיר 

[מיימוני,

מה הרבותא בלבקר מישהו אחר? החוכמה הגדולה היא בביקורת עצמית...
האם אתה מסוגל להיות כן, ישר, תקיף (ועם חוש הומור) גם בביקורת כלפי הקהילה שלך, ולא רק בזו שאתה מפנה כלפי (מי שאתה תופס כ)אחרים?]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2015 14:48 לינק ישיר 

[אמש' מה הרבותא לבקר ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2015 14:55 לינק ישיר 

מיימוני
תודה רבה. יפה וקולע. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2015 15:31 לינק ישיר 

קיבלתי בתיבה האישית (אני משער לפירסום אבל בינתים איני מפרסם שם הכותב):

משום מה לא אפשר לי לכתוב בפורום עצמו (על סיפורי קוני)

רבינו שפו גם על האסתטיקה וגם על הדרך לעלות את הסוגיה הנכבדה. אני לא נכנס כלל לשאלה האם ואם כן עד כמה הפארודיה עושה עוול לחסידות בבחינת הכללה של מקרים שללא ספק קיימים על הכלל. בביקורת חברתית שלא לדבר על סטירה, זה מותר ולעיתים אף מבהיר רעיונות מסויימים.

אך לגופו של עניין, אני רואה את זה בעיניים כלכליות קצת – יש כאן היצע וביקוש. ה"חסיד" רוצה ברכה ואם לא יקבלנה כאן יקבלנה במקום אחר. ה"רבי" מספק את הביקוש. האם ראוי לחסיד לרצות ברכה של רבי והאם ראוי שהרבי ייענה לבקשתו של החסיד? זה נהיה כבר מסובך יותר.

נניח שאדם ניגש אלי ברחוב ומבקש ברכה (לא כסף, רק מבקש שאברכהו). הוא נראה מיוסר ומתחנן שאברך אותו. אני יודע על עצמי שאני כלי ריק ומה הוא מבקש ממני בכלל. אולי אני גם לא ממש מאמין בברכות בכלל לא משנה מי המברך.

אבל יש כאן אדם שבהבל פי אני יכול להטיב את מצבו הנפשי (ואולי יותר מזה כי האופטימיות יכולה בעצמה להביא שינויים בבטחון העצמי וביכולות שלו להתמודד). האם אקשיח ליבי ואומר לו שייחפש ברכה במקום אחר, או שאברך אותו? אני מברך את ילדי או איזה חתן ומדוע שלא אברך את ההלך?

בשביל לשמח את ההלך אנחנו רואים חידוש עצום – ברכות לא (תמיד) צריכות כוונה.

אני מסכים איתך שהרבה מהחסידות על כל היבטיה התעופף לו ואנו נשרא לנו רק השיריים. אני מסכים שזה לעיתים נלעג ולעיתים נראה כעבודה בעיניים (ואני מניח שגם באמת כזה), אך נרצה או לא, יש ביקוש – בחיים של ההמון (ולפעמים לא רק הוא) יש צורך בברכה של רבי.

אני לא יודע מדוע יש צורך כזה. לי אין – כך שגם קשה לי להזדהות עם זה. אבל אם ייבקשו ממני, נראה לי שלא אשיב את המבקש ריקם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2015 15:34 לינק ישיר 

צודק האנונימי. ממילא הברכות פועלות רק מכח הפלצבו אז למה לא ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2015 15:36 לינק ישיר 

רק מי הרשע שלוקח כסף על ברכות שאין לו שום מושג לגביהן ?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > קוני (מוישי לשעבר) נהיה גבאי של אדמור! (ביקורת חברתית בסגנון "הצפירה")
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext