| נשלח ב-21/9/2015 11:16 |
|
| |
מי באמת היה צריך לעשות פרוזבול?
.
במקומות בהם אני מסתובב, בתי הכנסת המו בחודש אלול בפרוזבולים. טפסים ריקים למילוי, מודעות עם קריאה, הודעות בקבוצות דוא"ל עם קישור לפרוזבול-און-ליין, ועוד.
ושואל השואל: האם באמת יש בכך צורך?
נתחיל במקרה הפשוט: אדם רגיל מן היישוב, שאינו מלווה לאנשים כסף, ויש לו חשבון בנק, אולי גם קרן פנסיה כזו או אחרת.
מדוע יעשה אדם זה פרוזבול?
אם בגלל שיתרת הזכות שלו בבנק נחשבת כהלוואה - הרי כבר סמך על היתר העסקא, והרי הוא שותף של הבנק, וכן שותף של קרן הפנסיה בה השקיע. ועוד - האם הבנק - למרות הפרסומות הקובעות שהוא גם ידיד - יש לו גדר של "רעך" ? הבנק הוא אדם, שיש חובה לשמוט את חובותיו?
ראיתי בין הפמפלטים, כאלו המזרזים את האדם לתרום סכום מסויים לארגון מסויים, בתור הלוואה, ואז לכתוב פרוזבול - ובשנה השמינית למחול על החוב/תרומה כדי שייהפוך לתרומה. לא ראיתי שאלו, המחזרים כך אחרי מצווה זו, מהדרים לקנות אתון קטנה וחמור, כדי שיוכלו לחזר אחרי מצוות פטר חמור; או מגרשים נשותיהם כדי להחזירן, וכו'.
שמא יואיל מישהו להאיר את עיני?
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2015 11:34 |
|
| |
אני תוהה גם במקרה שאין היתר עסקה, האם חשבון העו"ש שלי הוא הלוואה. השימוש בשטרות ומטבעות (שהם כשלעצם חסרי ערך) הולך ופוחת בימינו, וסביר שנגיע תוך שנים אחדות למצב שבו כל הכסף הוא אלקטרוני. האם במצב כזה נאמר שאין יותר כסף והכל הלוואות? שמא נאמר שהדבר הוירטואלי שיש בבנק הוא עצמו הכסף?
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2015 12:12 |
|
| |
אני לא יודע באיזה מין בית כנסת אתה מסתובב, אבל בכל בית כנסת של חרדים לדבר השם, כל מאה שקל שיש למישהו בכיס, היא לא נשארת אצלו דקה כי לווה את זה לחברו ככה שאני ממש לא מבין את שאלתך. אם יש כאן חרדים לדבר השם, הם יספרו לך כמה שזה נכון.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2015 12:17 |
|
| |
| maxmen כתב: |  | | אני לא יודע באיזה מין בית כנסת אתה מסתובב, אבל בכל בית כנסת של חרדים לדבר השם, כל מאה שקל שיש למישהו בכיס, היא לא נשארת אצלו דקה כי לווה את זה לחברו ככה שאני ממש לא מבין את שאלתך.אם יש כאן חרדים לדבר השם, הם יספרו לך כמה שזה נכון. |
|
אני לא יודע מה עושים בבית הכנסת שלך, בבתי הכנסת בהם אני מתפלל - מתפללים.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2015 12:45 |
|
| |
| מואדיב כתב: |  | אני לא יודע מה עושים בבית הכנסת שלך, בבתי הכנסת בהם אני מתפלל - מתפללים.
|
|
להתפלל אפשר בשירותים בבית' בשביל מה בית כנסת יחד עם עשרה אנשים ? התשובה היא שתשמע את זולתך נזעק למאה שקל כתרומה או כהלוואה, ואז תתן לו ותוכל לעשות פרוזבול כדת וכדין.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2015 13:12 |
|
| |
אדם מן הישוב ע"פ רוב מלווה כסף למכריו, ויש לו צורך בפרוזבול.
אתון קטנה לשם מצוות פדיון פטר חמור זה סיפור מסובך מאין כמוהו, וודאי לא מתאים למי שגר בעיר. ולגרש את אשתו זה מאד לא סימפתי כאן מדובר על משהו קל ופשוט לביצוע.
כמובן שכל זה אליבא דהמקובל בשם האריז"ל שיש עניין גדול על כל אדם לקיים את כל המצוות שביכולתו לקיים (ע"ע שילוח הקן).
שמעתי שמועה פורחת שהבבא סאלי גירש את אשתו והחזירה כדי לקיים מצות 'וכתב לה ספר כריתות'. מישהו יכול לאמת/להכחיש?.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2015 13:15 |
|
| |
| עקביה כתב: |  | אדם מן הישוב ע"פ רוב מלווה כסף למכריו, ויש לו צורך בפרוזבול.
אתון קטנה לשם מצוות פדיון פטר חמור זה סיפור מסובך מאין כמוהו, וודאי לא מתאים למי שגר בעיר. ולגרש את אשתו זה מאד לא סימפתי כאן מדובר על משהו קל ופשוט לביצוע.
כמובן שכל זה אליבא דהמקובל בשם האריז"ל שיש עניין גדול על כל אדם לקיים את כל המצוות שביכולתו לקיים (ע"ע שילוח הקן).
שמעתי שמועה פורחת שהבבא סאלי גירש את אשתו והחזירה כדי לקיים מצות 'וכתב לה ספר כריתות'. מישהו יכול לאמת/להכחיש?. |
|
אתון זה קשה? ומה עם מצוות אשת יפת תואר? ועיר הנידחת?
ולעצם העניין, "אדם מן היישוב" שלך, אינו האדם מן היישוב שלי. אני מכיר אנשים שעושים מעשי חסד כל הזמן, אני לא מכיר אף אחד שמלווה כסף לחבריו וצריך פרוזבול. כנראה האדם מן היישוב שלך, מתפלל בבית הכנסת של מקס, לא בשלי.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2015 13:30 |
|
| |
אין סטיה גדולה יותר מלחזר ולקים מצוות שילוח הקן. ועל כך אומרת המשנה ולא עם הארץ חסיד.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2015 13:41 |
|
| |
אין שום מצוה לעשות פרוזבול. פרוזבול זו תקנה שנועדה לאפשר מתן הלוואות בלי לקיים שמיטת כספים בסוף שביעית. אנשים הזקוקים להחזרת הלוואותיהם רשאים לעשות פרוזבול.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2015 13:49 |
|
| |
מ, המצוה שדובר עליה היא לשמט, לא לעשות פרוזבול. ולא ידענא מנא פשיטא לי' למואדיב שכל המניח מעותיו ביתרת זכות בבנק סומך על היתר עיסקא. וגם היתר עיסקא הוא מחצה הלואה ומחצה פקדון, כך שהחצי הלואה משתמט והולך לו.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2015 15:26 |
|
| |
אני נזקקתי לפרוזבול כי הלויתי לאנשים כמה אלפי שקלים, חלקם גם לגמ"חים רחמנא ליצלן. אני רואה את עצמי כאדם מן היישוב.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2015 15:30 |
|
| |
הנקודה כאן היא לא אנשים מן היישוב. נראה לי שכבר הובן שאצל חרדים נהוג לעשות חסד על ידי הלוואה או צדקה ואילו אצל ציונים דתיים לא מלווים, אלא רק נותנים צדקה. השאלה של מואדיב היא מדוע אדם מן היישוב שלו (כלומר לא חרדי, אלא ציוני דתי) צריך לעשות פרוזבול (ומקובל לומר שצריך).
|
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2015 15:38 |
|
| |
התופעה הזו מאד מעניינת מבחינה סוציולוגית. הרי שני הציבורים מכירים את דברי הח"ח על מעלת הלואה יותר מצדקה (מקורו כמדומני במאמר חז"ל כלשהו) ומנגד, את 'עבד לוה לאיש מלוה'. לעצם הנידון שלפנינו, לכאורה צודק ישיבישער שהיתר עסקא הוא חצי הלואה.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2015 15:54 |
|
| |
נראה לי שהעניין הסוציולוגי לא תלוי בעושי הצדקה אלא במקבלי הצדקה. דומני שישיביש אינו צודק שהרי אפשר לגבות מהפיקדון את הכול (כמו שגם אם הכול הלך, הוא לא משלם רק את חצי ההלוואה), אבל איני מצוי בסוגיה.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2015 16:06 |
|
| |
יש להלוואה מעלה גדולה יותר מצדקה, אם כדרך מתן צדקה תוך שמירת כבודו של מקבלה, שנאמר צדיק חונן ונותן, ואם כמתן הלוואה באופן שהמלווה לא דוחק בלווה. אחרת, למנוע מצב בו אנשים לווים הלוואות ולא מסוגלים לשלם את הלוואותיהם, צדקה עדיפה על הלוואה. על מנת שלווים לא יהיו עבדים למלווים, ציוותה תורה לשמוט כספים בסוף כל שנה שביעית. אדרבא עיקר מצוות שמיטת הכספים הינה שהבנקים ישמטו את חובותיהם של לקוחותיהם המסכנים. לא בכדי נגיד בנק ישראל חתם על פרוזבול בסוף שנת השביעית הקודמת, שהרי הבנקים שומטים כל הזמן חובות עצומים ללקוחותיהם המאד עשירים בגלל אינטרסים כלכליים אך מקפידים לשעבד את העניים, שבשיטה הקפיטליסטית בלי עניים אין עשירים.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2015 16:41 |
|
| |
יש אם החילוק שלך נכון האם הלל הזקן היה חרדי או ציוני דתי או ?
|
|
|
|
|