בעשרת הימים הללו, שבין ראש השנה ליום הכיפורים, אנו מנסים להשתפר, להתחרט על העבר, לקבל לעתיד, להחליף רע בטוב. בשתי מילים: לעשות תשובה.
זה נפלא. יש אושר גדול בתשובה. להיות אחר. להשתנות לגמרי ממה שהייתי. ולא לשאת איתי את המטען של העבירות הישנות. ה' מוחל וסולח!
אבל האם באמת כל כך קל לעשות תשובה, להיות אחר?
אני זוכר את עצמי לפני שהשנים והאכזבות קלקלו לי את ההתלהבות. כל אחד מאיתנו מוזמן לבדוק את עצמו. כמה טוב להיות צעיר. הילדים, הצעירים והתמימים מקבלים עליהם לתקן את כל הבעיות שהם מכירים בעצמם, וכמובן להתעלות הרבה מעל למה שהם באמת. רק המבוגרים ובעלי הנסיון יודעים שתקוות טובות והבעת מחוייבות אינן מספיקות. כמה פעמים קרה לי שהחלטתי לתקן משהו, לעבוד על משהו, וההחלטה הטובה החזיקה... לא הרבה?
העצה החכמה היא להשתפר במה שאני יודע ואני יכול. להציב מטרות שניתנות להשגה. לא "אסיים בשנה הקרובה את כל הש"ס" ואף לא "יותר לא אכעס אף פעם". מוטב: אקפיד ללמוד בקצב (מה שמתאים לי) ולא פחות. ובתחום המידות, לא לבטא את הכעס שאחוש, אם אחוש, לפני שאני נוטל פסק זמן כדי לחשוב על הסיבה לכעס, וחשוב עוד יותר, כדי להשאיר לעצמי זמן להרגע ואז באמת לחשוב באובייקטיביות ולדון לכף זכות.
וגם זו סיבה לשמחה גדולה, וזוהי התשובה של האדם המבוגר והחכם.
זו וכל מה שדומה לזה.
אבל תרשו לי לעזוב את העצה הנפלאה הזו, ולעבור לסוג אחר של תשובה. וזה הנושא המרכזי של הדרשה הזו.
באי הפורום שלנו, היחידים שיש סיכוי שיקראו את השורות הבאות, מגיעים לכאן מפני שהם מתעניינים (או גם מתעניינים) בצד האינטלקטואלי של היהדות. אל ניתן למילה "אינטלקטואלי" להפחיד אותנו או לפסול מראש מה שייאמר כאן. אין הכוונה ל"אינטלקטואלי" כלומר "שכלתני", בעברית, במובן של מה שהוא אך ורק שכלי, רוחני ומנותק מן החיים. הכוונה היא לחשבון שאנו נותנים לעצמנו על אמונותינו ועל ידיעותינו. על התשובות שאנו עונים לשאלות: מאין באתי, לאן אני הולך, לפני מי אני נותן דין וחשבון? ובכלל: מה פירושו של דבר להיות יהודי – מבחינה אינטלקטואלית?
נשלח ב-21/9/2015 20:15
שאלות והתמודדויות
נתחיל במבוא. מה נכלל ב"להיות יהודי"? כוונתי לשאול לא על המונח המילוני אלא על הראוי. ליתר דיוק: הראוי האורתודוכסי (כמוני) או היהודי התורני.
נדמה שכולנו יודעים את התשובה, אבל אין תשובה אחת. יהדות כוללת דברים רבים. מצוות, מה שמכנים "שולחן ערוך", אמונות מסויימות, י"ג עיקרים והמסתעף. אבל כמו מילים רבות חשיבות בחיינו, גם כאן, במונח "יהדות" במובן של אוסף אמונות, יש עיקר ויש פריפריה (=סביבה). יש את מה שנחשיב (שראוי להחשיב) כעיקר ומה שייחשב כפחות עיקרי. מה שעליו יש לקיים מצוות תוכחה, ומה שאפשר לעבור עליו לסדר היום ולומר: נו, מה לעשות. ואולי אפילו להיות לגביו פלורליסטי. הוא בדרכו ואני בדרכי.
איך זה בא לידי ביטוי בצד האינלקטואלי, במה שאני מאמין ובמה שאסור להאמין?
הנה דוגמאות:
היהדות התורנית כוללת אמונה באלוקים שנתן לנו את התורה ושאליו אנו מתפללים ושהוא שומע תפילה. אלו שיאמרו שזו, היותו שומע תפילה, רק אמונה הכרחית במובן של הרמב"ם של מורה נבוכים, לגביהם נניד ראש ונצטער. ואף נגדירם כמי שחסר להם ביסודות האמונה.
ויש עוד אמונות שקשה יותר להכריע בהן מי הצודק ומי האפיקורס. ועם כל זאת, ויכוח עליהן עלול לשסע את הקהילה, אפילו את המשפחה - וכל שכן את האדם עצמו.
הבה נעסוק רק במה שבין האדם לעצמו, ביני לבין עצמי. האמונה בתורה שהיא מכלול הידע האפשרי - ואמונת חכמים. האם הדוגמאות הבאות מוכרות לכם?
שאלה: האם התורה כוללת את כל המדעים כולם?
אם לא - מה עושים עם הקביעה שכן? לפחות כך טען אחד מגדולי ישראל, הרמב"ן.
אם כן – אז איך אפשר להבין שהגמרא כוללת קביעות שהן מפוקפקות מבחינה מדעית? או שמא עלינו לפרש אותן בכוח נגד פשוטן ובלבד ש"נציל" אותן? לדוגמא, אם חז"ל אמרו שהשמש עוברת במין מנהרה מעל הרקיע וחוזרת למקום מוצאה, או שאמרו שהיא עוברת מתחת לארץ כדי לחזור למקום מוצאה במזרח, זה "ברוחניות".
האם נעדיף לטעון שהתורה אכן כוללת את כל הידע האפשרי, אבל חכמים לא תמיד הכירו וידעו אותו? זה מעורר שאלה חמורה אחרת. האם חז"ל יכלו בכלל לטעות בעניני מדע?
הנה הדוגמא המפורסמת ביותר מן התלמוד, ובה חכמים עצמם התייחסו לידיעתם בעניני מדע.
הסוגיה נמצאת בפסחים צד ב
תנו רבנן, חכמי ישראל אומרים: גלגל קבוע ומזלות חוזרין, וחכמי אומות העולם אומרים: גלגל חוזר ומזלות קבועין. אמר רבי: תשובה לדבריהם - מעולם לא מצינו עגלה בדרום ועקרב בצפון...
חכמי ישראל אומרים: ביום חמה מהלכת למטה מן הרקיע, ובלילה למעלה מן הרקיע. וחכמי אומות העולם אומרים: ביום חמה מהלכת למטה מן הרקיע, ובלילה למטה מן הקרקע. אמר רבי: ונראין דבריהן מדברינו, שביום מעינות צוננין ובלילה רותחין.
הרמב"ם ראה כאן דוגמא מופתית לנכונותם של חכמים ללכת אחרי האמת ולהודות שטעו. אחרים פירשו שחכמי ישראל צדקו ומה שחכמי אומות העולם הצליחו בו הרי זה להציג טענות מרשימות. אבל עדיין חכמינו הם הצודקים וחכמי אומות העולם הם הטועים.
הבעיה היא כמובן ששתי הדעות לא נכונות, מפני שהויכוח האסטרונומי הזה הפסיק להיות רלוונטי מאז שהופיעו הטלסקופים ובמיוחד בימינו, כאשר אפילו ילד יודע שאין גלגלים שבהם קבועים הכוכבים שנקראים "מזלות" ואלו בעצם מערכות שמש רחוקות. זה שחכמי האומות טעו, זה ממש לא נורא. אבל איך חז"ל טעו בכך?
האמנם אפשר לפרש שהדיון על הגלגלים והמזלות אינו עוסק באסטרונומיה אלא במערכת על טבעית, "רוחנית"? שהשמש עוברת מתחת לארץ או מעל לארץ מבחינה רוחנית ולא פיזיקלית?
יש מי שניסה "להציל" כך את כבוד חכמינו. אבל דברים אלו לא ייתכנו. לא בסוגיה זו. הלא חכמים הביאו הוכחה פיזיקלית להשפעת השמש הקרובה לתחת הארץ. ועל הוכחה זו הסתמכו כדי לקבוע הלכה: אופים מצות רק במים שלנו (כלומר, שעברו לינת לילה מחוץ למקור המים בקרקע) מפני שהחמה מחממת אותן מתחת לקרקע!
זה לא המקום היחיד שכואב. אם נמשיך מכאן למדרשים, האם באמת נוכל להסכים לפירוש שמביא רש"י בשם המדרש שרבקה שאבה מים לאליעזר וגמליו כשהיתה בת שלוש? כפי שכתבתי על זה בעבר, זה עושה אותה לא מיוחדת אלא ממש מפלצת. איך אפשר להבין שבת שלוש תישא כד כבד כדי להביא לפרנסת ביתה? (להבדיל, על הרקולס סיפרו היוונים שחנק נחש בהיותו תינוק בעריסה. אבל שם המטרה היתה להעצים את כוחו. כאן רוצים לעשות ממנה חצי הרקולסית?).
יש שאלות רבות דומות לאלו. והן מעמידות את האדם הנבוך בדילמה שתיאר הרמב"ם ב"מורה נבוכים": האם לוותר על אמונתו בדברי חכמים ולהישאר עם מה שנראה כ"שכל הישר" או לוותר על השכל הישר ולהאמין לחכמים אבל גם להאמין שחכמים תבעו מאיתנו להאמין בדברים שציינתי כאן ודומיהם?
כידוע מהקדמתו ל"מורה נבוכים", הרמב"ם קיוה לפתור את הדילמה על ידי שיראה כי היהדות (מונח שלי, לא שלו) אינה זהה לאמונות בלתי אפשריות, ולכן אין צורך לבחור באחת משתי האפשרויות הבלתי אפשריות הללו.
לי יש תשובה משלי לשאלות אלו. אבל כדי שיהיה אפשר לקרוא את התשובה (שלי ותשובות של אחרים) – שבה לא אעסוק כאן (בקצרה: לא כל דבר זה "פשט" ויש דברים שבאים בתור סיפור יפה להבליט רעיון) – כדי להיות מסוגלים להיפתח לצורת מחשבה כזו, אז צריך להיות מסוגלים לבחון את השאלות לא בפחד, לא ברגשות אשמה, ועם מוכנות לחרוג מתפיסה נוקשה של "ככה זה וזהו זה".
וגם זה עלול להיות יותר מדי לאדם המאמין שפוחד שגישה כזו היא אפיקורסות.
אז זו הצעתי לתשובה אינטלקטואלית – ולשינוי החינוך שאנו מעניקים לילדינו.
מסע הבירור של האמת היהודית מתחיל בצעד אחד. עוד לפני העיון ועוד לפני הרצון לעיין ולבחון, צריך דבר אחד שייראה – בעינים חשדניות - מרחיק לכת, ואולי הוא באמת כזה
פתיחות אינה איסור. צריך מוכנות לשאול. מוכנות לבדוק. וגם מוכנות לומר שדברים אולי אינם פשט. שאלה אינה עבירה. ויש תשובות גם אם הן אינן מה שלמדנו בגן.
כדי שנוכל לקבל תשובות מהסוג הזה, כדי לאפשר לנו לשרוד בתור יהודים, אני מבקש להציע דבר קטן בהרבה.
לדעת שיש הבדלי רמות ודרגות בהבנה ובידע. לדעת בעצמנו ולהנחיל זאת לילדינו!
נשלח ב-21/9/2015 20:16
איזו תמימות אני רוצה?
לפעמים נדמה לי, שגדולי הדורות האחרונים האמינו שבתחום האינטלקטואלי האדם נתבע להיות ילד קטן עם הבנה של ילד קטן. וזה לא רק רבי נחמן מברסלב אלא גם החפץ חיים והרב שך ומי לא.
מדוע רמת גן, אם תרשו לי משחק מילים?
תפיסת העולם שלנו, החרדית (ולפעמים גם אצל אחינו החרדים לאומיים) מבוססת על אמונה במדרשים כתיאורים היסטוריים, על העקרון של אמונת חכמים במובן שחכמים לא יכלו לטעות ולא טעו, ועל האיסור לרכוש ידע אקדמי וחילוני (לא רק רבנים חרדיים דורשים זאת אלא גם רבנים דתיים לאומיים כגון הרב טאו וגישה המחייבת להתייחס לרש"י כאל פשט המקרא של הרב קופרמן).
האמונות האלו מוקנות לילד הרך בתהליך שמתארים הסוציולוגים בתור "תירבות" בגן, בתלמוד תורה, בבית הספר בכיתות הנמוכות. ושוב הוא מוצג כחיוב גמור על ידי מפורסמים לגדולי תורה, למעשה על ידי גדולי תורה ממש, כמו הרב קוטלר שאמרו בשמו שאסור ללמוד תנ"ך אלא לילד או לתלמיד חכם, כנראה שמא ימצא קושיות על דרך הפשט מן התנ"ך על הגמרא.
וכמובן, המסרים האלו נמסרים כל שנה בליל החינוך הגדול של עם ישראל, בליל הסדר, כאשר סיפור ההגדה מלווה במדרשים רבים, כגון מספר המכות העצום שספגו המצרים, הצורות המגוונות, המפחידות והנוראות, שבהן ניתנו להם המכות. ובימינו, בעידן הספרים המצויירים, הילד רואה לפניו את המצרים (עם הפנים המגעילות שהצייר תורם להם) סובלים מכל המכות לפי כל המדרשים. ומה יעשה הילד ולא יאמין?
ואז, אם הוא נתקל בסתירות מן המדע, הוא מוצא את עצמו במצבו של הנבוך שתיאר הרמב"ם. אלא שהמצוקה קשה עוד יותר, והדרך לפתרון סגורה בפניו. אסור לשנות ממה שלמדת אצל הגננת!
וזה מה שאני בא לתקן, להציע תיקון.
הבקשה שאני מבקש, ההמלצה שאני ממליץ, היא לא לשנות את מה שמלמדים את הילדים – רק להזכיר להם שמה שהם לומדים היום זה לפי כוחם והבנתם. כשיגדלו, יבינו יותר לעומק.
רק זה. לזכור ולהזכיר, ללמד ולשנן, שכל מה שאנו לומדים במדרש ובתלמוד הוא לפי הבנה פשטנית שמתאימה לילדים. והגדולים מבינים יותר לעומק.
אם ילד חכם ישאל למה הכוונה, אפשר לומר לו שמה שמובן לילד באופן אחד טעון הרבה הרבה הסבר. ואפשר לתת לזה דוגמאות מכל חיינו, אפילו, נניח, באופן שבו החשמל דולק. האם לא צריך ללמוד יותר כדי לדעת איך נדלק האור כאשר לוחצים על המתג? לא חייבים להסביר איך זה עובד, רק שיש כאן הרבה ללמוד, ואז הכל נראה אחרת.
הלימוד הזה, שבעצם לפי פשטות מילותיו מוסכם על כל החוגים והזרמים, אלא שהוא מתפרש אחרת בכל חוג, הוא הוא ההצלה הגדולה שאני יכול לקוות לה.
מכאן ואילך הכל בידי האדם עצמו. מי שנשאר ברמת גן, שהמדרשים נראים לו אמת ואינו סובל מקשיים כיצד לחיות עם דרישת אמונה כזו, מה יש לומר לו? אמונתו תמימה וזהו.
אבל מי שאמונתו התמימה דווקא תובעת פתרון לקשיים, שלגביו התמימות היא לשאול שאלות והשתקה של המחשבות היא צביעות וייסורי נפש – עבור בני עליה אלו פתחנו שער בפני עליה נוספת, בצד האינטלקטואלי. חסכנו להם מראש את הייסורים הנפשיים של מי שפוחד שההעזה לשאול היא עבירה, וההרהור שמא פן ואולי דברים אינם כפשוטם אף הוא אינו שקר ואינו חטא.
ואת נפש ילדינו הצלנו. ובעצם, גם את נפשנו, הקוראים החדשים והישנים כאן בפורום.
בפסקה אחת:
לא כל מה שלומדים בגן הילדים הוא פשט שחובה להאמין בו. יש רמות שונות של הבנה בהתאם לגיל, ולא רק הגיל הכרונולוגי (בן כמה אתה?) אלא גם הגיל בחכמה ובכוחות נפש. ואת הכלל הפשוט הזה יש להנחיל יחד עם המדרשים הנפלאים לגיל הגן, שיהיו מציקים וכואבים בגיל הבגרות.
נשלח ב-21/9/2015 20:20
בקשת סליחה
האם צריך לבקש סליחה על הדברים שאני כותב? על הערעורים שאני מערער? על התשובות שאני מציע? האם מה שאני עושה הוא תיקון או קלקול? או גם וגם?
מדי פעם שואלים אותי את השאלות האלו. מדי פעם אני שואל את עצמי את השאלות האלו. ואני תמיד סבור שכן, שמה שאני עושה הוא מצוה. אבל אולי אני טועה. ואז עלי לבקש סליחה.
זו הבקשה הראשונה, אם כן. אני רוצה להועיל ולא להזיק. אני רוצה לתקן ולא לקלקל. ואני סבור שמה שאנו עושים כאן בדיונים בפורום הוא תיקון גדול – וה' שמח על מעשינו.
אבל עדיין, מכל מי שנפגע, מכל מי שציערתי, ואולי לא רק בהרהורים אלא גם בכתיבה, בזלזול, בהתנשאות. סליחה.
וגם – בהתעלמות. גם על זה אני מבקש סליחה.
מזה זמן, אולי שנים, שאיני מגיע כבעבר. והגדלתי לעשות בחודש האחרון. לאחר שהבלחתי כדי להעיר פה ושם, נעלמתי. לא עניתי באשכולות, וגם לא קראתי כל כך. לא עניתי למכתבים בתיבה האישית ואף לא במייל.
עם כולכם הסליחה.
מקוה שלאחר יום הכיפורים ובמיוחד בחול המועד הקרוב אתפנה יותר. בל"נ.
שנה טובה וגמר חתימה טובה לכולנו.
שנת תשובה. וצריך אדם לעשות תשובה לא רק על המעשים והמחדלים אלא גם לתקן אמונות שגויות. ותיקון אמונות אינו נעשה בכוח הזרוע אלא בבירור שמאפשר לנו להחליף את השגגה באמת. והצעד הראשון הוא כמובן לדעת שיש שגגות ויש פתרונות ועלינו המלאכה גם אם לא תמיד נוכל לגמור אותה וגם אם לפעמים היינו רוצים לעצום עינים ולא להסתכל לאמת בפנים.
אז שנה טובה של עליה והתקדמות בכל דבר – וגם ביהדות.
לא הבנתי ממי בדיוק אתה צריך לבקש סליחה? על מה בדיוק? ולמה בדיוק? כקורא נאמן ומתמיד של דבריך זה הרבה זמן. לא תמיד הסכמתי לדבריך . אבל מעיד אני עליך את המקלדת והמחשב. כי מעולם לא פיקפקתי ברצינות ואמונתך העמוקה בדבריך. שנה טובה ווחתימה טובה. בשמו של רבי חנינה בן דוסא
משנה מסכת אבות פרק ג כל שרוח הבריות נוחה הימנו רוח המקום נוחה הימנו ו רוח ההבריות נוחה ממך!
נשלח ב-21/9/2015 22:02
מיימוני, אני תומך נלהב של גישתך ושל קיום הפורום (למרות שיש נקודות רבות בהן אני חולק עליך ומפורטות במקומן) אבל אני לא חושב שיש טעם לבקש סליחה אם אינך מתכוין לשנות את דרכך. ממ"נ, אם אתה צודק (ואתה צודק) אין טעם בסליחה, ואם אתה טועה משול אתה לבריון המכה את רעהו, מבקש את סליחתו ומוסיף להכותו.
נשלח ב-21/9/2015 22:35
קצת תמים לחשוב שחז"ל השתמשו בכל מדרשיהם ה"מעצבנים" רק כתפאורה לרעיון. דוגמה אקטואלית - הרעיון של יום מסויים כיום דין (כאשר עם המודרנה ה' יכול לעבור לדין און ליין). מסתבר שהם האמינו באמונות מסויימות שהיום קשה להאמין בהן. דוגמה בולטת שמיימוני ייאלץ לומר עילה אמן - מלאכים.
נשלח ב-21/9/2015 23:02
בני אתה אני היום ילידתיך. פירש תפארת שמואל: הנה עיקר עבודת השי"ת להיות תמיד בבחינת תשובה, היינו שיהיה לו בושה והכנעה לפני הבוית"ש, וכשאדם עושה תשובה ויודע בעצמו כי קטן הוא לגבי מילי דאבוה דבשמיא שעדיין לא עשה בעולם כלום והוא מלא בושה על הימים שעברו ומקבל על עצמו לעתיד לעבוד את השי"ת, נעשה כקטן שנולד.
רבי מנחם מנדל מקוצק בא לעיר הולדתו והלך להקביל פני מלמד דרדקי שלימד אותו אלף-בית וחמשה חומשי תורה, אבל נמנע מללכת אל המלמד שלמדו אצלו אחר-כך. כשנזדמן עמו שאל אותו מלמד, אם הוא מתבייש בו. השיב לו הרבי מקוצק: "אתה למדתני דברים, שאפשר להשיב עליהם, כי פירוש זה אומר כך ופירוש זה אומר כך; ואילו הוא לימדתי תורת אמת, שאין להשיב עליה כלום, וכך נשארה אצלי, לכן ראיתי חובה לילך ולהקביל את פניו".
נשלח ב-21/9/2015 23:22
הדרשה שלך יפה ונכונה. ואני מסכים כמעט לכל מילה בה.
רק הערה קטנה. כתבת:
מיימוני כתב:
שאלה: האם התורה כוללת את כל המדעים כולם?
אם לא - מה עושים עם הקביעה שכן? לפחות כך טען אחד מגדולי ישראל, הרמב"ן.
אם כן – אז איך אפשר להבין שהגמרא כוללת קביעות שהן מפוקפקות מבחינה מדעית? או שמא עלינו לפרש אותן בכוח נגד פשוטן ובלבד ש"נציל" אותן? לדוגמא, אם חז"ל אמרו שהשמש עוברת במין מנהרה מעל הרקיע וחוזרת למקום מוצאה, או שאמרו שהיא עוברת מתחת לארץ כדי לחזור למקום מוצאה במזרח, זה "ברוחניות".
האם נעדיף לטעון שהתורה אכן כוללת את כל הידע האפשרי, אבל חכמים לא תמיד הכירו וידעו אותו? זה מעורר שאלה חמורה אחרת. האם חז"ל יכלו בכלל לטעות בעניני מדע?
הרמב"ן כותב בהקדמתו לתורה, שהתורה, דהיינו התורה שבכתב, כוללת את כל החכמות, אבל הוא מציין שרק שני אנשים בהיסטוריה ידעו לעמוד על החכמות הגנוזות בתורה - משה רבינו ושלמה המלך. כלומר, גם הרמב"ן לא חשב שחז"ל ידעו את כל החכמות מן התורה. אתה יכול להניח שהרמב"ן צודק ברמה העקרונית, וזה לא יוביל אותך לשאלה (שבעיני כלל אינה שאלה) האם חז"ל יכלו לטעות בענייני מדע.
נשלח ב-23/9/2015 21:36
ואני חשבתי שגיליתי את אמריקה בהצבעה על הגישה של דרישה להיתממות ילדותית.
הנה הרב עמיטל על הרב קוק ועל העדר חכמה בתחום האמונה:
יש להדגיש גם את מאבקו המתמיד נגד הגישה השטחית, במושגי היסוד ביהדות וקריאתו המתמדת ללימוד מעמיק של החלק העיוני שבתורה, בכדי שלא יווצר מצב של "דורות שכל מושגיהם הכלליים נעלו והתפתחו ועל אותה החלקה של המושגים האלוקיים לא שלחו המפתחים והעבודים יד, אזי נשאר אותו דור במצב שפל ואומלל והבקיעים הדתיים מתרבים בו פרץ על פני פרץ (עקבי הצאת, מאמר עבודת אלקים".
דברים אלה משמעותיים במיוחד בדורנו, כאשר הציבור המשכיל הולך וגדל ואמצעי התקשורת מוסיפים להרחיב את השכלתו גם לאחר שנטש את בתי האולפנה.
תופעה רגילה היא שהמושגים הראשוניים של האדם על העולם הסובב אותו מפנים מקומם עם הרחבת השכלתו למושגים מפותחים יותר ומדעיים יותר. מה מצער הדבר שבאותו פרק נשארים מושגים הראשוניים הקשורים לתורה, כמו: אמונה, ייחוד ה', השגחה, נבואה, גאולה ועוד ללא שינוי, כדרך שהשיג אותם בגירסא דינקותא.
המאמר פורסם ב"יובל אורות" לזכר הרב קוק, הוצאת בית מורשה וספרית אלינר, בשנת 1988! הרב עמיטל ע"ה הלך מזה זמן לעולמו. והדברים נכונים מאי פעם.
לא נעים לי להודות, אבל אני מקבל פריחה כשמסבירים לי לא להבין את היהדות במובן השטחי. כדי שאקבל שהיהדות היא לא מה שלימדו אותי בגן צריך להוכיח לי שחז"ל אכן הבינו את היהדות במובן שמיימוני מכנה אותו לא שטחי. התחייבתי, ואני חוזר ומתחייב, שמי שיוכיח לי מחז"ל מיניה וביה שתפיסת ההגשמה שלהם היתה כמו זו של הרמב"ם, שמובילנא מאניה בתריה לבי מסותא. אני מוכן לתת את השירות הזה גם למי שיוכיח לי שחשיבת חז"ל על שדים וזוגות היתה כמו שהמאירי הציג אותה. למחרת יום כיפור אזכיר את הספור של רב שהולך להמציא את עצמו לקצב שיבקש ממנו מחילה.
בעיה נוספת באימוץ המיתודה של הרמב"ם היא שהיא כבר מזמן פאסה. אם הרמב"ם פירש את מעשה מרכבה על פי הפיזיקה של זמנו, הרי היא כבר לא רלבנטית, אם תפיסת הנבואה שלו היתה בנויה על השכל הפועל, הרי שאין נבואה. אם יבוא הטוען ויטען שנקבל את העיקרון אך לא את היישום, לא תהיה לנו ברירה אלא להישאר ביהדות של קיום יבש של תרי"ג בנוסח י"ל. קשה לי להאמין שרובנו כ"כ חפצים בכך.
מיימוני גם בתחום החינוכי, אתה לא נמצא לא במקום של חז"ל ולא במקום של הרמב"ם.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 24/09/2015 09:15:37
נשלח ב-24/9/2015 09:23
בעב
עשית את מלאכתי בקצרה ואגב- הנחת היסוד שלך שאנו משועבדים לאמונות חז"ל - מנין היא? אולי לאמונות דור המדבר (שלדעת הרמב"ם, במקום אחד, היו של כת עבדים גסה)
תוקן על ידי תלמידטועה ב- 24/09/2015 09:24:50
נשלח ב-24/9/2015 10:24
ת"ט שאלה טובה, ניתן לתחום את חז"ל רק לתחום ההלכה, אולם הרמב"ם הוא שניסה להרחיב את התורה (!) גם לתחום האמונות והדעות, ולכן לשיטתו אנחנו משועבדים להם לפחות בעיקרי הדת.
נשלח ב-24/9/2015 10:32
בעל אתה מדבר על היהדות (שאתה מקבל פריחה כשאומרים לך לא להבין אותה במובן שטחי), ומזהה אותה עם חז"ל. זה כבר שטחי. אחר כך אתה אומר שהרמב"ם היה אמור להיות מחויב להם. כבר פה אפשר לראות שמבחינתך גם הרמב"ם הוא יהדות. גם התורה היא יהדות. גם הנביאים. גם הפילוסופים היהודים בימי הביניים וגם המקובלים. אני כשלעצמי איני יודע להגדיר מהי היהדות, אך לומר שהיהדות היא שטחית כי חז"ל הם שטחיים זה כמו לומר שכדור הארץ הוא מדבר כי סהרה הוא מדבר. ת"ט בצדק אומר לך שחז"ל זה לא דבר היחיד. אתה מציע פרס (לא כזה מלהיב, אני חייב להודות) למי שיראה שחז"ל חשבו כמו הרמב"ם. האם אתה חושב שחכמי ישראל בראשית בית שני חשבו כמו שחז"ל ראו זאת? שהנביאים חשבו כמותם? שבני ישראל במדבר חשבו כמו הנביאים?
נשלח ב-24/9/2015 10:52
בעב אם השעבוד לחזל נובע מהפס בשופטים הוא חל רק על דם דין וכדו' (אאכ"כ דברי ריבות הם מיהו גדול הדור...) ולא על הבנת היהדות ובדומה לדברי הר"מ הידועים בפיה"מ על דיונים תיאורטיים ב"יהדות" שאי אפשר לברר בהם מה המציאות (ואגב, להלכה כמדומני שנפסקו ע"י הר"מ אף שהוא מודה בפיה"מ שא"א לדעת את האמת\ ז"א שהרמב"ם מהווה תנא דמסייע לגישה של כפיפות הלכתית ללא כפיפות מחשבתית)