| נשלח ב-18/10/2015 18:28 |
|
| |
סיפור גן העדן - היסטורי או מיתולוגי?
ילד אחד חזר הביתה מהחיידר וקרא "אמא, אני רוצה שאבא יקח אותנו לגן עדן." האם המזועזעת גילתה שהילד למד בחיידר על גן עדן, מקום נחמד עם עצים יפים, ורצה לבקר שם. סיפור זה, שקראתי במגזין קטיפה, מעורר מחשבות על התפתחות מושג גן העדן במהלך הדורות, אבל אני רציתי לדבר על הנושא שהועלה שם - סיפורי בראשית כהיסטוריים או לא.
כבר העירו כאן על כך שספר בראשית מציק לעצכ"חניק המצוי (ומפחד ההנהלה האוסרת לשאת את שם עצכ"ח לשווא אקרא לו להלן 'העגבניה'). האמת היא, והעיר על כך קויפמן, שמה שמציק באמת הוא סיפורי הראשית (בראשית א-יא) כאן נפגוש את בני האלוהים, את הנחש המדבר, את הא-ל המהלך בגן, את גן החיות של נח וכו'. בחקרי את הסיפורים הללו ראיתי כך: בראשית א' הוא א-מיתולוגי. ניתן לומר שהוא מה שהיה יוצא אם היו נותנים לאריסטו לכתוב עלילת בריאה. ואכן הפילוסופים ההלניסטים הקדומים כינו אותו 'עיון פילוסופי' והפליגו במעלתו על המיתולוגיות שלהם. בראשית ב', שאינו עוסק בבריאת העולם כי אם בבריאת האדם, הוא הרבה יותר אגדי. שם מתוארת יצירת האשה מהצלע וכו', אבל זה עדיין נסלח. התיאורים מד' ועד י"א כתובים בסגנון היסטורי לחלוטין. היו בני אדם, נלחמו, הרגו, התחתנו, מתו. הכל מובן והגיוני. אבל תיאור גן העדן והחטא כתובים בצורה הכי מיתולוגית שאפשר. עם חיות מדברות, עצים עם סגולות קסומות, א-ל שנשמע כמו סבא זקן, גם אם נורא הוד. כל המקצב הוא מיתי. וכאן ראוי לציין שבראשית ב', השני בדרגת אגדיותו, הוא הקדמה לבראשית ג'. אם כן, זוהי למעשה ההוכחה שהתורה אכן התכוונה ליצור כאן אגדה ולא סיפור היסטורי. וכדברי פירש הרמב"ם, נשיא השיטה האלגורית בסיפור גן העדן. בדרכו הלכו חכמים רבים, לאו דוקא רציונליסטים, שפירשו כל אחד לפי דרכו מהו המסר שבאה התורה להעביר באגדה/משל זה. לעומתו ניצב הרמב"ן, שמעולם לא נרתע מקצת מיסטיקה ולעומת זאת הקפיד תמיד לחתור לפשוטו של מקרא (ולכן הוא אהוב עלי) ופירש שסיפור גן העדן הוא היסטורי לחלוטין. הוכחתו העיקרית היא שגן העדן מזוהה עם ארצות ידועות בעולם הריאלי. לטענתו התקיים גן עדן בנקודה כלשהי במזרח, בסביבות הודו. יש להשיב על טענתו שאגדות נוטות למקם את עצמן באזורים גיאוגרפיים אמיתיים, כדי להחדיר את הסיפור ללב השומעים. וסימן הזיהוי הוא האם המיקום הגיאוגרפי הגיוני. במקרה שלנו המיקום הגיאוגרפי מוזר למדי ולא ניתן למצוא את גן עדן על פיו. - הנהר נחלק לארבעה נהרות הנמצאים באזורים שונים לחלוטין. כל המיקומים בכל הסיפור הם 'מקדם', גן עדן נמצא 'בעדן מקדם', בין האדם לגן עדן מוצבים הכרובים 'מקדם לגן עדן' וקין יושב 'בארץ נוד קדמת עדן'. גם בדרכו הלכו חכמים. אבל החל מהמאה ה19 תפסה שיטת הרמב"ם תאוצה בקרב האורתודוכסים הליברלים, בשכלול נוסף (קאסוטו ועוד) - הסיפור היה אגדה שסופרה בקרב בני ישראל והתורה השתמשה בה כאלגוריה דתית. פשר מעניין שנתנו חוקרים לאותה אגדה הוא שהיא מהווה זכרון היסטורי למהפכה החקלאית, לטענתם, בשלהי עידן הקרח היה המזרח הקדום גן טרופי ענק מכוסה טחב, והאדם השיג את מזונו בקלות ע"י ליקוט. הפשרת הקרח החריבה את הגן והכריחה את האדם לרדת מההרים ולעבד את האדמה. בזכרונו נותרה הדעת - הטכנולוגיה, כדבר שהרס את חייו המאושרים וחסרי הדאגות. אמנם בתורה מתואר כבר אדם הראשון קודם החטא כחקלאי - תפקידו הוא 'לעבדה ולשמרה' כך שפירוש זה די מפוקפק בעיני. עכ"פ, אשמח לשמוע את דעתכם בנושא זה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2015 18:41 |
|
| |
1. לגבי הרמב"ן זה לא ש"לטענתו התקיים גן עדן בנקודה כלשהי במזרח, בסביבות הודו", אלא מתקיים. בתורת האדם הוא אפילו מביא סיפור מספר אסף הרופא על משלחת יוונית למציאת גן עדן - סיפור שמקורו במיתולוגיה היוונית, והוא עבר (לא יודע על ידי מי) עיבוד לאמונה מונותאיסטית. 2. לגבי המיקום, בעלון השבת 'עולם קטן' של שבת שעברה הייתה תיאוריה מופרעת של איזה גיאולוג (שטוען שכל סיפורי בראשית אמתיים). לטענתו פישון וגיחון הם הנילוס הכחול והלבן שנשפכו בעבר לים סוף. הפרת והחידקל נשפכו למפרץ הפרסי, אלא שמצר הורמוז היה סגור והנהר חצה את חצי האי ערב עד שהגיע גם הוא לים סוף. ים סוף הוא ים יחסית קטן, וכמות המים המתוקים שזרמה אליו יצרה מצב שמלמעלה היו מים מתוקים ומלמטה מלוחים (זו תופעה שקיימת), וכך ים סוף היה בעצם הנהר המאוחד (רק שארבעת הראשים הם יובלים לא כמו שנראה שנהוג להבין). הוא גם הציע שם מיקום לגן עדן, דומני שבאתיופיה. בפירוט כאן - http://www.flipsnack.com/79987ECF8D6/517.html
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2015 18:58 |
|
| |
לגבי הרמב"ן אתה צודק. תוכל להזכיר לי מה הוא עונה על השאלה למה לא רואים את הגן? לא הצלחתי לפתוח את האתר של עולם קטן אז רק תגיד לי: גם לפי הגיאולוג גן עדן קיים כיום? ומהם הכרובים ולהט החרב המתהפכת?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2015 19:00 |
|
| |
אגב, בתורה כתוב ונהר יוצא מעדן להשקות את הגן ומשם יפרד. כלומר, הוא זורם מעדן לגן ומהגן לארבעת הראשים.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2015 19:04 |
|
| |
לפי הבנתי והרגשתי גן העדן כפי שמסופר בתורה היה מקום מאד מאד לא טוב לחיות בו. לפי הגמרא בסנהדרין האדם היה בן העדן בסך הכל מספר שעות. המזל הגדול של האנושות היה הגירוש מגן העדן.
האדם רצה לחזור משום מה לגן העדן. והקים את המשטר הקומוניסטי. לא היו בתים לגור בהם. לא היה מה ללבוש ולא היה מה לאכול, אבל כולם שוכנעו שהם חיים בגן העדן.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2015 19:12 |
|
| |
אריאל לגבי הרמב"ן, לא זכור לי שהוא שואל כזו שאלה. גן העדן לדעתו קיים אי שם רק שאי אפשר להגיע אליו (מי שניסה מת בלהט החרב המתהפכת היא ברקו של זאוס). נסה לפתוח כמה פעמים. בסוף תצליח. הוא לא מתייחס שם לכל פרט, ואין לי כוח לנבור כדי לבדוק אם הוא מתייחס לזה או לא. לגבי כיוון הנהר, כתבתי שזה הפוך. גם הוא כמובן מודע לזה, אבל אם אתה מאמין בתיאורה שלו, זה לא מה שישבור אותך.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2015 21:07 |
|
| |
יש וחביריו האם הביטוי "גן עדן של שוטים" הוא עפ"י פרשת בראשית שכשהיו בגן עדן היו שוטים כי עוד לא אכלו מעץ הדעת.... ומה מקוא הביטוי ?? תודה לחכמים
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2015 21:19 |
|
| |
ניחושים, ניחושים, ניחושים.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2015 21:23 |
|
| |
ניחושים הם דברי הגיאולוג או כל הנידון? כי כרגע נראה לי די הגיוני שאם התורה מספרת את זה בסגנון של אגדה, היא התכוונה להבהיר לנו שזו אגדה.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2015 21:50 |
|
| |
מקור הביטוי "גן-עדן של שוטים" בלשון אנגלית של תקופת הרנסנס במשמעות של אושר אשלייתי.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2015 21:51 |
|
| |
היסטורי ברמה הפסיכולוגית
ארבע הנהרות הם כל אזור הסהר הפורה שהוא כל איזור היישוב למקבלי התורה
והוא סיפור התבגרות הילד הוא בגן עדן והמבוגר הוא עצמאי ובדעת ה' אומר אל תאכל והנחש אומר למה לא מי הוא ה' מי אמר שאתה פחות ממנו והרי אתה משוחרר ויש לך יכולת הנחש אמר כי יודע אלקים ונפקחו עיניכם והוא ההתנסות של פעם אחת בחטא האישה חשבה כי טוב העץ למאכל והיא לא מבינה את הטעם באיסור וכשאין טעם היא עוברת עליו [לאישה הרבה יותר קשה לשמור איסור שאין בו מובן יש לה הרבה פחות את הפרינציפ הסתמי] אחרי שהיא אוכלת האיסור נעשה מזולזל וכיון שעבר ושנה נעשית לו כהיתר כיון שהאיסור כבר לא עומד בפני עצמו בבירור וגם האדם לא עומד בזה האדם קולל לעבוד בשביל שמתוך העבודה הקשה לא יחשוב שהעולם כולו שלו כך שהוא לא אל עצמאי אלא גם הוא משועבד והאישה כפופה לו ולדעות העקרוניות שיש בו האדם רצה לחזור לגן עדן הוא רוצה לחיות בלי עבודה ורק לקטוף ולאכול פירות וה' מפחד פן יאכל וחי לעולם פרש"י ויעשה עצמו כאל מאחר שהוא כבר עבר על דבריו ה' שם להט החרב והכרובים שהם מלאכי החבלה שהם הפחד מסכנה והדמיון וכך הוא מעדיף לעבוד קשה ולהתקיים מכוח עצמו לחוד ובדמיון שלו הוא כובש עולם ומלואו וכך הוא מעדיף את זה [רוצה האדם בקב שלו]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2015 04:35 |
|
| |
אריאל כמובן לא התכוונתי לעצם הנידון אם יכול להיות דברי אגדה בתורה או אם הסגנון מוכיח על זה, אלא על התיאוריות השונות, כולל איפה זה, או איפה זה היה וכולי.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2015 09:19 |
|
| |
אריאל
איקון ירוק על הצגת הנושא הנאה. (רק שהייתי מעדיף תפוז על פני עגבניה ככינוי לעצכחניק או מוטב, אתרוג, שמסמל שלמות המעשה והמחשבה, ותפוס לשון אחרון).
לגבי האפשרויות הפרשניות, לצערי אין לי מה להוסיף. הסיפור כצורתו מעורר קשיים ואיני מבין איך אפשר להבינו כפשט היסטורי ואני נאלץ לקראו כקויפמן ושד"ל (כלומר סיפור שנועד להנחיל רעיונות ומספק עיבוד למסורת מוכרת בעם) ולא כהיסטוריה. ומכאן אנו למדים שאין התורה רק עובדות. ומכאן אנו נחשפים לשאלה ששאלוני כמה פעמים בעבר ועוד ישאלו: אז שמא הכל לא נכון? והתשובה: יש דברים שהם כהויתם עד שיתברר אחרת. ועל מנת כן ניתנה תורה.
לגבי הרמב"ן, הרשו לי לחלוק. איני אוהבו ואין הוא מחפש פשט אלא מפרש לפי הנחותיו הקבליות (וקבלה זה לא מיסטיקה במובן המדוייק של המילה.
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2015 09:33 |
|
| |
הרמב"ן מפרש כי הדברים כפולים - יש רובד קבלי, אך הדברים קרו גם כפשוטם.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2015 11:02 |
|
| |
הרב מימוני אתה באמת חושב במושגי גן עדן- אתה מעדיף את האתרוג שאי אפשר לאכול אותו, . כי יש לו שם טוב והוא בעל צורה. במקום התפוז העסיסי המתוק.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2015 14:54 |
|
| |
| יש3 כתב: |  | הרמב"ן מפרש כי הדברים כפולים - יש רובד קבלי, אך הדברים קרו גם כפשוטם. |
|
זאת דוגמא מעולה לסגנון פירושו של הרמב"ן. הוא השתמש בקבלה להבנת הפשט וחוץ ממנה נצמד להבנת הכתובים. (אמנם הוא היה מחויב בדרגה מסוימת לפירושי חז"ל, אבל לא יותר משהיה מחויב לפשט) הפירוש שלי לסיפור גן העדן הוא סיפורו של עצכ"ח, אבל אולי זה ראוי לאשכול אחר.
|
|
|
|
|