בית פורומים עצור כאן חושבים

המאמין הרציונלי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/11/2015 13:19 לינק ישיר 
המאמין הרציונלי

רבים מהאתאיסטיים רואים עצמם כאוחזים בתפישת עולם 'רציונלית' יותר מאלו המאמינים. נימוקיהם העיקריים יהיו. 

א.      אין כל ראיה שהאל פועל או פעל בעולם .

ב.      הדתות, המבשרות על קיומו, לא מתיישבות עם הרציונל.

ג.       אין סיבה להניח את קיומו.

אם סיבות א' ו ב' תוקפות את איש הקש - אדם המאמין באלוהים לא חייב להאמין שהאל פועל בעולם וגם לא חייב להאמין בדת כלשהי, השאלה האמיתית היא תקפותו של טיעון ג'. האם קיימות בעיות פילוסופיות שהנחת קיומו של האל פותרת באופן המניח את הדעת יותר מאי קיומו?  האם פתרון זה יכול להתיישב עם עקרונות אחרים? להלן נביא 4 בעיות שלטעמי מחייבות את יצירתו של המושג המטאפיזי, או בכינויו הרווח 'אלוהים'.

הבעיה הראשונה  היא בעיית הקיום (הסובייקטיבי והאובייקטיבי) – או למה לעזאזל יש בכלל משהו? הטענה היא שאם יש סיבה לקיומו של X, הסיבה אינה יכולה להיות מתוך X. סיבה חיצונית לX למעשה מניחה קיום מחוץ ל X , או במקרה שלנו קיום מחוץ למציאות הפיזית, או במילים אחרות אלוהים.

הבעיה השנייה היא תקפות ההסקה הלוגית – ובמשנה תוקף לאחר העמדת הנפש על התנאים הפיזיים (מטריאליזם), נשאלת השאלה כיצד יתכן תוקף אמיתי למשהו? הטענה שמחשבותינו\תודעתנו הינה תוצאה של חוקי טבע למעשה מעקרת את אמיתות הטענות ומכפיפה אותם לשגיוניות החוקים, יש אף ירחיקו לכת ויטענו שהטענה למטריאליזם אף סותרת את עצמה. למעשה כל טענה על המערכת נדרשת "לצאת" מהמערכת. אפילו כשאנחנו אומרים שהעולם הוא מטריאליסטי, הטענה הזאת היא טענה 'מטאפיזית', המניחה שהיא עצמה אמיתית ללא תלות בפרטי הפיזיקה. ה"יציאה" או הדיבור מחוץ למערכת, יכולה להתבסס רק אם שייך קיום מחוץ למערכת – או במילים אחרות קיומו של אלוהים.

הבעיה השלישית היא בעיית הסדר, והתער של אוקאם. אנו  מעדיפים תמיד את ההסבר הפשוט (כלומר ההסבר שלא מניח הנחות רבות) על פני ההסבר הסביר. כך למשל אנחנו מעדיפים לומר שהעולם לא נוצר לפני דקה יש מאין כתוצאה מסטייה קוונטית או תופעה אחרת, אלא מעדיפים לומר שהיה מפץ גדול שלאחריו אנטרופיה (אי סדר) נמוכה יחסית - עד כמה לא  סביר שזה שנשמע - ומאז אי הסדר הולך וגדל (החוק השני של התרמודינמיקה). אנחנו נעדיף זאת אפילו שמבחינת מבחן הסבירות המתמטי של כדורים בצנצנת ההנחה הראשונה סבירה בהרבה.

הסיבה היא שעל פי התער של אוקאם הנחת הסדר היא הנחה בודדת ושהיא עדיפה על פני הנחות רבות ללא קשר לסבירותם.  (זאת גם הסיבה למשל שבסדרת ניסויים שנותנים צורה של קו ישר נעדיף את התאוריה המדברת על קו ישר, כי הוא קל יותר לתיאור).

הנימוק הראציונלי היחיד להצדקת התער של אוקאם היא ההנחה על סיבת הסדר. מכיוון שאנחנו מניחים שיש סיבה לסדר אנחנו מעדיפים את הסיבה הפשוטה יותר לתיאור, כי ברגע שיש סיבה אין חיוב להתחשב בטענות של הסתברות. במילים אחרות , הטענה שהיקום  נוצר לפני דקה יוצר מסתברת הופכת ללא רלוונטית כאשר אני אומר שיש סיבה שגרמה ליקום להיות מסודר מאד במפץ הגדול. וכשיש סיבה אני מעדיף סיבה קלה לתיאור (אנטרופיה נמוכה), מאשר תיאור שבו כולנו הושתלנו עם הזיכרונות שלנו לפני דקה.

הבעיה הרביעית היא בעיית התודעה – מכיוון שקיום התודעה בהגדרתו אינו פיזי, האם סיבתו יכולה להיות פיזית? הדעת נותנת שכל מערכת ניתנת לרדוקציה (פירוק) למרכיביה. כך למשל אם למים תכונת הרטיבות, נוכל לפרק זאת ליחסים החשמליים בין מולקולות המים והסביבה, כי התוכנה "רטיבות" היא לא יותר מאשר צורת ההתנהגות והמיקום של מספר מולקולות מים. אבל אם המים היו יוצרים תכונה שאינה קשורה כלל לתכונות של מלוקולת המים, נניח שכל מי ששותה מהמים היה מקבל הנחה בארנונה, האם היינו אומרים שהמים הם סיבת ההנחה? באותו האופן כשאנו רואים תכונת שבהגדרה אינה תכונה פיזית, איננו יכולים לטעון שפיזיקה (מצב סידור האטומים במוח) הוא הסיבה לתודעה. סיבה שאינה פיזית יכולה להיקרא 'אלוהים'.

ארבעת הבעיות כבדות המשקל דלהלן לא יכולות להפטר על ידי אדם רציני באמירה 'אני אתאיסט ולא מתעסק בפילוסופיה'. לטעמי, קשה מאד להצדיק ראיית עולם שרואה את הפיזיקה כחזות הכל, ועמדה כזאת בהחלט נמצאת בנחיתות רציונלית אל מול עמדות גמישות יותר. אשמח לשמוע לדעתכם.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2015 14:02 לינק ישיר 

מה שרלוונטי לאתאיסט ולתאיסט הם המחלוקת סביב נימוקים א' וב'.

אם האדם שלל אותם, [ואם האדם אינו מאמין גם בערכים שהוא מעצמו צריך להתנהג מול האלוקים] אז השאלה השלישית היא באמת דיון ערטילאי מיותר ופילוסופי עקר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2015 14:12 לינק ישיר 

לדעתי, כאשר הראיות הללו מוגשות כ'בעיות פילוסופיות' הן אכן יכולות להתמודד עם האתאיסט, אך הרבה יותר קשה להם לעמוד מול האגנוסטיקן. כי הוא פשוט אומר: "גדול עלי. אין לי אפשרות באמת להגיע למסקנות בדברים שהם כל כך לא במושגים הבסיסיים שלי".

האגנוסטיקן (להבנתי), מתמודד עם הראיות מזווית אחרת, שעיקרן היחס הפשוט והבסיסי לתחושות הנ"ל: מציאות היקום, התודעה, הלוגיקה והתכנון. או כמו שאמר איינשטיין (מהזכרון, לא מדויק. כבר הזכרתי כאן כמה פעמים): "המנגינה שמתנגנת מאחורי כל היקום שאי אפשר להתעלם ממנה".

הוא (או יותר נכון: אני...) צריך להתבודד עם עצמו ולחוש את חוויית היקום, התכנון, הלוגיקה והתודעה. ולהחליט האם בעומק התפישה הפשוטה הבסיסית והמקורית שלו, הוא מבין שיש כאן אלוקים בתמונה - או שהוא עדיין אומר "לא יודע - מי אמר".

צריך גם לזכור שמסקנה לא חייבת להיות מוחלטת, כי אין מוחלט בעולם, בוודאי לא מזווית פילוסופית. מאידך, מידת המחויבות למסקנה, היא לפי מידת וודאיותה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2015 18:20 לינק ישיר 

שלום

אני חושב שמה שמפיע לאתאיסטים בדר"כ אינו הטענה עצמה שיש אלוקים, וגם לא ההתחייבות בלהאמין או בלקיים מצוות. אלא, בעיניי, הסיבה - שהיא כמובן סיבה שסובבה ובאה אליהם מצד מסובב כל הסיבות - הסיבה היא סיבה של ראייה נכונה של האמונה.

אינני יודע מה קדם למה במקרה זה - זו שאלת ביצה ותרנגולת - אבל דתיים רבים בימינו רואים באלוקים אולי לא "סבא זקן בשמים" כפשוטו, אבל בהחלט כן רואים בקשר הבין אישי איתו משהו בסיסי ואינטגרלי של החיים, ה"צובע" את החיים כולם ואת העולם כולו כאילו מביטים בו דרך צלופן צבעוני. ובזה הם לדעתי טועים יותר מן הדתיים הקדמונים, שגם אם מחשבתם הייתה "פרימיטיבית", קרי: פשוטה ובלתי מסובכת, מכל מקום לא ניסו להביט על כל דבר דרך משקפי האלוקים האישיים שלו (כמובן שמי שמנסה להסתכל דרך משקפי האלוקים לא יצליח לראות כלום, מכיוון שהעדשה אינה מתאימה לעיניהם של בני-אדם).

אני בהחלט מאמין שהתאיזם צודק בכל מצב, אבל לא מאמין שהתאיסט צודק בכל מצב. 

אתאיסט שיתנגד לאמונה מסיבות של התנגדות לתופעה האמורה לעיל - לא אוכל לדחותו דחייה בעלמא, ואני חושב שבימינו יש אתאיסטים רבים כאלה.

זה כמובן מציג את כל הדיון בצורה אחרת. (אמנם ההוכחה הרביעית היא הוכחה שאינני רואה לה פירכא ברורה, וכדלהלן)

כך למשל, לגבי התשובה הראשונה, הרי נכון שיש סיבה X שהיא סיבה ראשונה, אבל מי אמר שהיא מחוץ למציאות הפיזית? הרי עצם הטענה שלכל דבר יש סיבה היא טענה שתלויה בידיעה על המציאות הפיזית. למעט כמובן הטענה שישנו בהכרח דבר רוחני באדם, וזה נידון בטענה השנייה והרביעית. 

לגבי הטענה השנייה, ה"יציאה" מההסתכלות הפיזית הפשוטה, איננה מוכרחת. אדם יכול, לדעתי, לחיות בשלווה מבלי להתייחס לשאלה אם ישנו אלוקים כן או לא. אלא מאי, כאשר שכנו יאמר לו אלוקים אמר לי ש... אזי הוא יוכרח להתייחס. אבל זה לא אומר שהוא מסכים עם הנחת היסוד של הדיון, קרי: יציאה ממסרת הדיון בעולם המוכר.

לגבי הטענה השלישית, נכון שאנו מחפשים הסבר "פשוט" בעקבות "התער של אוקאם", אבל מי אמר שההסבר הפשוט הזה יש לו משמעות "אלוקית"? זאת אומרת, נכון שהוא בהכרח בעל יחס לתודעה (ובזה אני גולש לטענה הרביעית), אבל אנו יודעים גם שישנן סתירות להסבר ה"פשוט" הזה, גם הן נתמכות מצד התודעה. ומחוץ לתודעה הרי איננו יודעים דבר. לכן מצד "התער של אוקאם" לבדו, הוא איננו הסבר מספיק טוב. ראה כוכבית בסוף*

לגבי הטענה הרביעית - היא באמת מוכיחה שיש "אלוקים", אבל לא בהכרח מחייבת את תכונותיו כפי שהמאמינים רואים אותם. הרי האתיאיסט יכול לטעון שמאי דתנא תנא ומאי דלא תנא לא תנא (מושג מהגמרא: מה שידוע ידוע, מה שלא ידוע אין הכרח להוסיפו). אמנם כאן יש תשובה - שבאמת אפשר לומר תנא ושייר (כנ"ל: מה שידוע ידוע, וסביר שישנם דברים אמיתיים שרק אינם ידועים, אבל דמיונם לדברים הידועים ומוכרים כבר - גורם לנו לשער שהם קיימים גם כן). וכפי שאכתוב בכוכבית

*כאן אני מוכרח להוסיף, שלפי דעתי מה שמחייב קיום אלוקים, הוא עצם העובדה שאנו קיימים, ובדיוק כמו שה"סדר" בתוכנו הינו בעל תודעה שלמה ומאורגנת המושלת בכל הגוף כאחד, אף על פי שודאי כל איבר ואיבר איננו מרגיש את חבירו, מלבד האיברים הראשיים - וכמובן התודעה שהיא "איבר" ראשי באדם. כך גם סביר שכל העולם שמקיים אותנו, וגורם לדברים להמשיך להתקיים, הן באופן מובן והן באופן פחות מובן - סביר שלכל זה יש "תודעה" שלטת שהיא האלוקים, גם אם ישנם איברים, למשל "איבר" האדם, שאינם מרגישים איברים אחרים, למשל "איבר" הכוכבים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/11/2015 10:19 לינק ישיר 

אנונימי00

אין זה דיון עקר כל ועיקר. ברגע שאדם מפנים את קיומו המוכרח של המטאפיזי הסתכלותו על עולם התופעות ועולמו הפנימי משתנה מאד.

כמדומני - 
מטרת הפוסט היא להוציא מלבם של אתאיסיטים (ושל אחרים) את היומרה  שהם כביכול 'הראציונלים'  לעומת המאמינים שנזקקים לרעיונות פרמיטיביים.

אליקים

"הרי נכון שיש סיבה X שהיא סיבה ראשונה, אבל מי אמר שהיא מחוץ למציאות הפיזית?", 
אפילו לא נדבר על סיבה הראשונה - יש קבועים או מושגים ראשוניים שמתקיימים כל העת (למשל קבוע הכבידה או מהירות האור), ניתן לשאול מה גורם לקבוע הכבידה להיות דווקא המספר הזה. אני מתקשה לראות תשובה לא מטאפיזית למעט - 'יש דברים שאין להם סיבה'. אבל אם משתמשים בטיעון הזה חסל סדר מדע כי מי אמר שמחר או אתמול או במקום אחר לא  י\השתנו הטבעים.

לגבי הטענה השניה והשלישית - לא ירדתי לסוף דעתך. הטענות הם שללא הנחה מטאפיזית לא ניתן לדבר על הפיזי. ולא הנחת סיבה ראשונה אנחנו למעשה מבטלים את הראציונאל מאחורי התפישות הבסיסיות ביותר שלנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2015 00:19 לינק ישיר 

איך אמר פעם כופר הכפר: מעולם לא פגשתי כויפר אמיתי. כל אתאיסט שתפגוש כופר במושג של סבא זקן, במקום זה הוא נותן לאל הגדרות שונות ומשונות, תבונה, קרינה, עכביש הפלא, ועוד ועוד. אפשר להתפלסף שעות עם זנון איך הסוס השיג בסופו של דבר את הצב, אבל זה עובדה!!! נשאר לנו לשבור ת'ראש והלשון איך להסביר לוגית את הבעיה. אבל זה הפקט. ובעוד אתה שובר את הראש איך ומתי האל יצר את עולמו, אני ממליצה לך לשבור תראש גם על השאלה למה לעזאזל הוא עשה לנו את זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2015 10:43 לינק ישיר 

שלום שרה. ממליץ לך להירשם לקורס המופלא שאני מעביר  (בקרוב הספר) , "המסע המופלא: מהמפץ הגדול ועד הרב שטיימן"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2015 11:34 לינק ישיר 

כלום גויסו זקני השבט על ידי מאן דהו לחלץ את הפורום מתרדמת החורף שלו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2015 11:37 לינק ישיר 

קראו לי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2015 14:22 לינק ישיר 

דון_קיחוט כתב:

אליקים

"הרי נכון שיש סיבה X שהיא סיבה ראשונה, אבל מי אמר שהיא מחוץ למציאות הפיזית?", 
אפילו לא נדבר על סיבה הראשונה - יש קבועים או מושגים ראשוניים שמתקיימים כל העת (למשל קבוע הכבידה או מהירות האור), ניתן לשאול מה גורם לקבוע הכבידה להיות דווקא המספר הזה. אני מתקשה לראות תשובה לא מטאפיזית למעט - 'יש דברים שאין להם סיבה'. אבל אם משתמשים בטיעון הזה חסל סדר מדע כי מי אמר שמחר או אתמול או במקום אחר לא  י\השתנו הטבעים.
זה שאנו לא יודעים מה גרם לקבוע הכבידה, לא אומר שיש לו סיבה מטאפיזית. אם ניקח לרגע את משל המערה של אפלאטון, אז אם אדם יוצא מהמערה ואינו יודע מה גורם לכל מיני דברים השונים ממה שהוא מכיר - האם המסקנה הראויה לענות לו היא שהכל נעשה ע"י אלוקים? אם חתול היה יכול לדבר, והיה שואל אותך: איך אתה מפעיל את החשמל, האם התשובה תהיה: "אני אלוקים"? או כל תשובה מטאפיזית אחרת?

לגבי הטענה השניה והשלישית - לא ירדתי לסוף דעתך. הטענות הם שללא הנחה מטאפיזית לא ניתן לדבר על הפיזי.ולא הנחת סיבה ראשונה אנחנו למעשה מבטלים את הראציונאל מאחורי התפישות הבסיסיות ביותר שלנו.
כפי שכתבת - הטענה היא שללא המטאפיזי לא ניתן לדבר על הפיזי, ובכך בעצם אתה אומר שאין דרך להשתמש בטענות השנייה והשלישית בלי לעבור בדרך בתוך הטענה הרביעית. לכן האמונה באלוקים נובעת אך ורק מתוך תודעה רוחנית של האדם, ולא מתוך שום הוכחה גשמית. הוכחה גשמית מושכת אותנו היישר אל ההגשמה. אני מאמין באלוקים רוחני ולא גשמי, ולא בעל גוף כלל, ולא שום "יד" שמפעילה את סיבוב הגלגל או כל דבר אחר. אם סיבוב הגלגל הוא המוכיח את האלוקים - הרי שלאלוקים ישנו גוף. אלא אם כן אנו עוברים, כאמור, דרך הטענה הרביעית. אז אם כוונתך באמת ליצור מסכת הוכחות לגדולתו של האלוקים, אזי באמת כל ההוכחות מראות את גדולתו. אבל בשביל להוכיח את עצם קיומו אין די בכך. אינני מזלזל חלילה בהוכחות אודות גדולתו של האלוקים שאני מאמין בו, אלא שאני טוען שזה לא יכול להוות תשובה לטענות אתאיזם, גם אם זה בהחלט מהווה תשובה לסוג מסויים של מעין "אלילות" מודרנית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2015 15:31 לינק ישיר 

אריק123 כתב:
קראו לי?

וואו!
4 שנים!
(או שיש לך ניק נוסף?)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2015 00:46 לינק ישיר 

כמדומני,
אגנוסטיקה נשמעת כמו הפתרון הקל והיעיל לכל שאלות האמונה. למה להסתבך עם הוכחות קוסמולוגיות, כשלים של דייוויד יום, הימורים של פסקל, קנקנים של ראסל ובואינגים של הויל? יותר פשוט לומר "אני לא יודע, ושכל הפילוסופים ילכו להתווכח אחד עם השני", הרי הרבה יותר קשה להפריך דעה שאינה קיימת. ואין כוונתי שזה נוח יותר פסיכולוגית, זה גם נשמע נוח יותר פילוסופית. דא עקא שלצערנו, אנו מוכרחים לבחור כל הזמן באתאיזם או תאיזם, כך שאגנוסטיקה אינה פותרת את הבעיות.
דון קיחוט, לגבי קיום הא-ל אתה צודק, אבל תפוח האדמה הלוהט הוא קיומו של א-ל מצווה, תקרא את המבוא ל'יש א-לוהים?' של ריצ'רד דוקינס (בתפקידו כאפיפיור הכופרים) שם הוא מצהיר שמטרתו להתווכח לא עם קיום ישות בוראת אלא עם הנחה שיש לה מטרה כלשהי בעולם (אמנם את זה הוא עושה כדי לנכס לעצמו את אינשטיין, בתפקידו כאפיפיור הדמגוגים).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2015 05:07 לינק ישיר 

אריאל73 כתב:
דא עקא שלצערנו, אנו מוכרחים לבחור כל הזמן באתאיזם או תאיזם

מי אמר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2015 07:38 לינק ישיר 

כמדו
אתה צריך לבחור אם לברך שהכל על הקפה שאתה שותה כעת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2015 08:36 לינק ישיר 

מה לאמונה ולבחירה ?