| נשלח ב-18/3/2016 11:52 |
|
| |
מידות האדם
שלום וברכה, רציתי לשתף אתכם בשאלה שעלתה לי: חז"ל ציינו שמי שנולד במזל מאדים יהיה שופך דמים. כמובן שהוא יכול להוביל מידה זאת להיכן שירצה. המסר שחז"ל מסרו לנו (וכן נוקטים רוב בעלי המוסר) שהאדם לא יכול לעקור את המידות שלו אלא להטות אותם לאפיקים שונים. לעומת זאת ברמב"ם בשמונה פרקים מובא שהאדם צריך להקצין את המידות שלו מן הקצה אל הקצה, והיינו שאם הוא נדבן אז עליו להיות קמצן וכן ההפך, ואם הוא אדיש עליו להראות אכפתיות יתר וחום לב וכו'. ובכלל, המציאות מוכיחה שאם אדם מתרגל במידה מסויימת זמן רב הוא מתרגל להיות כזה ולהתרחק מהמידה הרעה לחלוטין ולעקור אותה...
מה דעתכם?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2016 14:11 |
|
| |
אין מידות רעות! האדם עושה שימוש במידות, בצורה רעה או טובה. גם מידות טובות לכאורה יכולים להפוך בידי האדם לרעות מאד.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2016 16:32 |
|
| |
זה לא עונה לי על השאלה כ"כ. אני לא דיברתי בדוקא על מידות רעות אלא הכוונה היא בשימוש לרעה בהם. לכל אדם יש מידה ויש מידה הפכית. אם אדם הוא קמצן לדעת הרמב"ם עליו להיות פזרן כדי לבסוף להגיע לשלב מאוזן. אמנם לדעת חז"ל ובעלי המוסר (כגון הרב וולבה בח"ב שנוקט בעמדה זאת במאמר שלו על "בחירה") האדם לא יכול כלל לעקור את המידות שלו אלא רק להטות. ומדברי הרמב"ם משמע שניתן לעקור ואף להתהפך... אז האם באמת מי שנולד במזל מאדים חייב להיות שופך דם? יתכן ולא...
|
|
|
|
| נשלח ב-19/3/2016 19:58 |
|
| |
את כל הדרשות הללו אני מכיר. מה שכתבתי כי אין דבר כזה מידות רעות. יש אנשים רעים שלא משתמשים בצורה נכונה במידות שיש להם. היום כשלמדתי את הפרשה נזכרתי בשאלתך. אם לא יהיו אנשים עם תכונות של שפיכת דמים. לא יהיו כהנים מקריבים קרבנות כמתואר. לא יהיו רופאים כירורגים מנתחי לב מח ובטן וכ' לא יהיו שוחטים וכד'. כל הדרשות המלוקקות יפות הנפש מתאימות לישיבות קטנות אבל לאנשים החיים את היום יום.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/3/2016 22:11 |
|
| |
קדיש
ברוך הבא אל הפורום!
העלית שאלה חשובה, ששייכת לתחום מרתק: הפסיכולוגיה.
הבאת שני מקורות, מן הגמרא ומן הרמב"ם. אך לפני שמקשים מהם זה על זה, הבה נשאל: מה בדיוק אומרים המקורות?
התלמוד אומר ואני מעתיק חלקית:
תלמוד בבלי מסכת שבת דף קנו עמוד א
כתיב אפינקסיה (כתוב בפנקסו של) דרבי יהושע בן לוי: האי מאן דבחד בשבא - יהי גבר ולא חדא ביה.
מאי [ולא חדא ביה]? אילימא ולא חד לטיבו - והאמר רב אשי: אנא בחד בשבא הואי! אלא - לאו חדא לבישו, והאמר רב אשי: אנא ודימי בר קקוזתא הוויין בחד בשבא, אנא - מלך, והוא - הוה ריש גנבי! - אלא: אי כולי לטיבו, אי כולי לבישו. (מאי טעמא - דאיברו ביה אור וחושך.)
האי מאן דבתרי בשבא - יהי גבר רגזן. מאי טעמא - משום דאיפליגו ביה מיא.
האי מאן דבתלתא בשבא - יהי גבר עתיר, וזנאי יהא. מאי טעמא - משום דאיברו ביה עשבים.
האי מאן דבארבעה בשבא - יהי גבר חכים ונהיר, מאי טעמא - משום דאיתלו ביה מאורות.
האי מאן דבחמשה בשבא - יהי גבר גומל חסדים. מאי טעמא - משום דאיברו ביה דגים ועופות.
האי מאן דבמעלי שבתא - יהי גבר חזרן, אמר רב נחמן בר יצחק: חזרן במצות.
האי מאן דבשבתא יהי - בשבתא ימות, על דאחילו עלוהי יומא רבא דשבתא. אמר רבא בר רב שילא: וקדישא רבא יתקרי.
אמר להו רבי חנינא: פוקו אמרו ליה לבר ליואי: לא מזל יום גורם, אלא מזל שעה גורם.
האי מאן דבחמה יהי גבר זיותן, יהי אכיל מדיליה ושתי מדיליה, ורזוהי גליין. אם גניב - לא מצלח.
האי מאן דבכוכב נוגה יהי גבר עתיר וזנאי יהי, מאי טעמא - משום דאיתיליד ביה נורא.
האי מאן דבכוכב יהי גבר נהיר וחכים, משום דספרא דחמה הוא.
...
האי מאן דבצדק יהי גבר צדקן, אמר רב נחמן בר יצחק: וצדקן במצות.
האי מאן דבמאדים יהי גבר אשיד דמא.
אמר רב אשי: אי אומנא, אי גנבא, אי טבחא, אי מוהלא.
אמר רבה: אנא במאדים הואי! - אמר אביי מר נמי עניש וקטיל.
לצערי אין לי זמן לתרגם. אקצר. יש כאן שתי שיטות. ר' יהושע בן לוי דורש ממה שנברא בימים מסויימים שיש כאן השלכות לגבי הנולדים בימים אלו. מכל הרשימה הזו יש להעיר על שתי נקודות. רב אשי מערער על הפירוש, כלומר שלא חייבים לקבל את זה כאמת או כהלכה מסיני. (אמנם הדברים תורצו, אבל מותר להקשות ולדחות). שנית, יש שם קביעה שמי שנולד בשבת מגיע לו למות בשבת מפני שחיללו עליו שבת. זו תפיסה מוזרה מאד. וכי הוא אשם? ערכינו זועקים נגד זה ויש להרחיב. ובכל מקרה, האם ראינו או מצאנו סטטיסטיקות שבאמת נמצאה קורלציה (מתאם, או התאמה) כזו בין תאריכי לידה ותוצאות?
אכן יש שיטה חולקת ולפיה יש "מזל שעה" כלומר הכוכב שנראה ב"בית" שבשמים המקביל לשעת הלידה. לצערי איני יודע לבאר זאת ואולי יהיה מי שיוכל. רק אעיר שעקב תנועת כדור הארץ ומערכת השמש, הכוכבים שנראים שוב אינם אלו שהיו בימי חז"ל (ותודה לנדב שנרב בספרו המחכים).
גם על ההשערה הזו מקשה רבה, אם גם אביי מוצא לה פתרון דחוק.
וכאן יש לשים לב לשני דברים.
א. מה הקשר בין התאריך לבין הגורל? האם יש כאן השפעה פסיכולוגית? לפעמים משמע שזו הסיבה, ולפעמים לא. הרי אין אדם מת בשבת בגלל שנולד עם אופי מסויים. אך "צדקן" או אפילו "זנאי" יכול להיות ענין של אופי. הרי גם אנו מכירים שיש רתחנים ויש תאוותנים.
ב. יש כאן עצה נפלאה בגמרא. רב אשי מציע למי שממילא בעל תכונה לא טובה, במקום להאבק בה ולנסות לשנותה, לתת לה פורקן במקום חיובי. כגון הנוטה לשפיכות דם (או שכך נגזר עליו לפי הבנה אחת בסוגיה, שמנוגדת למה שאנו יודעים כעיקר בתורה) - ימצא ביטוי חיובי, במצוות, כגון שוחט ומוהל ועוד.
הרמב"ם לעומת זה כלל בספר היד החזקה שלו את האתיקה האריסטוטלית (מיסוד הפילוסוף אריסטו) לפיה אפשר לסווג את סוגי האופי האנושי לפי מידות, ויש בהן צדדים טובים ורעים. והטוב הוא תמיד (או כמעט פרט לשני יוצאי דופן) המידה האמצעית. לא פזרן ולא קמצן אלא נדיב. לא כעסן ולא שפל רוח אלא ותרן. וכיו"ב.
מה יעשה מי שיש לו נטיה (היום היינו אומרים: מולדת, או גנטית) לצד זה או אחר? ובכן, יש כוח לחינוך. לא רק שילמד עצמו את התיאוריה של מה שראוי ולא ראוי (כך מסתבר אך אין הרמב"ם כותב זאת) אלא ירגיל את עצמו. זה לא בדיוק כמו שיטת ההתניות בפסיכולוגיה אבל יש כאן בהחלט הערכה יתרה של ההרגל. ההרגל יוצר אצלנו תגובה ראשונית, ואם נרגיל את עצמנו לצורת תגובות יעילה ובריאה, זה יעזור. והסברה נותנת שזה כך.
האם יש מחלוקת בין הרמב"ם לגמרא בעצה המעשית? ובכן, נראה שיש לטעון שיש הבדלים רבים בין הסוגיה לבין הרמב"ם. בשאלת הבחירה החופשית מול הגזירה הקדומה למשל (הרמב"ם באגרתו חלק על הסוגיה). אבל כאשר מדובר בעצה מעשית, דומה שיש כאן שתי עצות מועילות.
ניתן לטעון שהרמב"ם חולק על הגמרא. לפי הגמרא מי שנוטה להיות שופך דם, מוטב שיהיה למשל שוחט. אבל יתכן לפי הרמב"ם שמעשי השחיטה רק יחזקו את נטיתו. ולפי התלמוד, שמא אין זה מועיל לתרגל גישה הפוכה, כי זה לא מספיק. אבל יתכן לומר ששתי העצות קיימות יחד, ואדם יעשה בחכמה להשתמש בשתיהן לפי מה שמועיל יותר.
ובכלל, לפי הסוגיה נראה שהיא מבוססת על הנחות שגויות כפי שכבר כתב הרמב"ם וכפי שרמזתי לעיל. אין גזירה קדומה. נכון הוא שיש לנו מה שאפשר לכנות "נטיות לתגובה מסוג מסויים" וזה באמת ראוי לתקן אם צריך.
גם העצה של הרמב"ם לתירגול נראית טובה. אם כי דומה שפסיכולוג בן ימינו היה יכול להוסיף עצות נוספות.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2016 09:05 |
|
| |
מימוני תודה רבה על תשובתך. אם כי נראה שדרכך להאריך יתר על המידה בתשובותיך במקום לנקוט בתשובה פשוטה (ואני מדבר כאשר ניתן לקצר...). בכל מקרה, לא הייתי רוצה להרחיק ולומר שיש כאן מחלוקת בין הרמב"ם לגמרא ולא שמעתי על דבר שכזה (כמובן שזה לא אומר דבר... אבל עדיין...). לכן אבחר בינתיים להמתין לתשובות שאולי יישבו את העניין. והיה ולא, תשובתך תתקבל בברכה.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2016 16:29 |
|
| |
א. אינני רוצה לקבל את הסברא לפיה בגלל שמיימוני כתב ארוך או בגלל לא-יודע-מה, דבריי יחליפו את דבריו. בנוסף, איני רואה בעיה בתשובתו. לא בעיה חריפה המספיקה כדי לדחות את דבריו. אני מסכים של חייבים להסכים איתו. אבל לא מעבר לזה, וזה בדיוק כמו שלא חייבים להסכים עם אף אחד. רק מפריע לי לכתוב על הרקע של האמירה.
וזה חוץ מזה שמיימוני כתב הרבה דברים המועילים לכל מי שרוצה ללמוד את הסוגייא כראוי, ומסדרים לו משנה סדורה בה. וגם הסביר בטוב טעם כיצד יש להביט על הסוגייא. ואף לא כתב את התשובה כאילו מדובר במחלוקת, אלא בשילוב.
ב. אני אישית כופר בתועלתו של ה"הרגל". הרגל אינו אלא אוסף של חוויות דומות רבות לאורך ציר הזמן. בכל רגע על ציר הזמן, החוויה מעט שונה. ולאחר אוסף גדול של חוויות דומות, נוצרת חוויה כללית "אופיינית". חוויה אופיינית זו היא שהאדם מתקשר אליה, ובאמצעותה הוא מתחבר את מה שהיא מייצגת. (ומלבד זאת אני מאמין שהיא רק סימן ולא סיבה. מכיוון שלא המעשה יוצר את המחשבה אלא להיפך.) לכן הרמב"ם כותב, כמו שמיימוני כתב - שע"י הרגל אפשר לשנות. וכבר כתב הגר"א (ראה באבן שלמה) שאע"פ שהדרך היא ללכת לקיצוניות השנייה, לא ילך אליה בבת אחת, אלא מעט מעט, ובכל שלב יעמוד זמן מה. ורק אחרי שיעמוד זמן מספיק בקיצוניות השנייה - אז יוכל לחזור לממוצע. וזה שוב שילוב - כעין מה שכתב המיימוני.
תוקן על ידי אליקים7241 ב- 20/03/2016 16:29:58
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/3/2016 03:09 |
|
| |
היי, א. הרקע של האמירה הוא מחמת תשובות רבות של מיימוני שיצא לי לראות, כאן רק היה לי את המקום להעיר על כך כיוון שהדבר נוגע גם אליי. ב. הדברים שמיימוני כתב הם לדעתי ברורים, אם הדברים היו מגדירים מחדש או כדו' זה היה מועיל אמנם ברגע שהשאלה נותרה אותה שאלה רק התשובה התחדשה - היה אפשר לקצר... ג. אשמח לקבל הפניה מדוייקת לדברי הגר"א - חידוש נפלא עבורי.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/3/2016 20:27 |
|
| |
למיימוני היקר, עקב תשובה של אחד המשתתפים כאן, עיינתי בספרו של הגר"א אבן שלמה וראיתי כי הוא מציין גם את דברי הגמרא וגם את דבריי הרמב"ם (מספר סעיפים לאחר מכן). כך שאין סתירה בין השניים והגר"א סבר כי הדברים לא חלוקים. אם כן, שוב הדבר מצריך עיון.
|
|
|
|
|