| נשלח ב-26/4/2016 10:32 |
|
| |
מנהגים (ונקיונות פסח): עיצוב חיים או נטל מיותר?
באשכול הכתבות הביא ספרן היקר שלנו מאמר של הרב חיים נבון בזכות מנהגי פסח ומנהג הנקיונות הרבים במיוחד. אני מבקש להתווכח עם העמדה המוצגת שם.
זה יהיה סדר הדברים המשוער:
הבאת דברי הרב חיים נבון או פחות החלק הנוגע לענייננו.
התרומה והנזק של מנהגים.
סקירת הנקיונות לפסח על ידי הדגמות. עמדות וגישות שונות בנוגע למנהגים מן הגמרא ועד היום.
דברי שלי: מדוע מנהגים זה רע.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2016 10:36 |
|
| |
תוקן על ידי מיימוני ב- 26/04/2016 10:38:53
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2016 10:38 |
|
| |
אי אפשר להעתיק ולהדביק...
זמן התגובה של הפורום איום ונורא.
אין לי זמן לכתוב כרגע.
אשתדל לעשות זאת מאוחר יותר.
בבקשה לא לכתוב באשכול שום דבר. אין עדיין שום סיבה להגיב. (מעבר אולי למסר המרגיז שלי שמנהגים זה רע. אבל נא לשמוע ולקרוא כדי לדעת נגד מה למחות...).
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2016 10:38 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  |
|
|
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2016 10:40 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2016 10:41 |
|
| |
מישהו יודע איך מעתיקים את המאמר שהביא ספרן ואיני יכול אפילו לציין לו לו לינק?
אולי כן?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2016 10:41 |
|
| |
יוצא להפסקה...
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2016 10:52 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2016 10:55 |
|
| |
הרב חיים נבון:
ז'אנר תורני חדש בא לעולם: לגלוג על ההגזמה בניקיונות לפסח. "לפי ההלכה, בשלוש שעות אפשר להכשיר את הבית", קוראים אנשים בעלוני השבת, ומיד אצים לזלזל במנקים ובמנקות. אשתי מאוד לא אוהבת את האמירות הללו. אולי לפי ההלכה אפשר להסתפק בשלוש שעות, היא אומרת (ואני אומר: מסופקני), אבל כך אמא שלי מנקה, וכך גם אנחנו ננקה. והיא צודקת. כי הפסח שלנו לא נקבע רק לפי ספרי ההלכה. אני מאמין בכל לבי בחיוניות של ההלכה לחיינו הרוחניים. בעולם שבו כל הנאמנויות מתנוונות וכל המחויבויות מתמוססות, בעולם שבו אנשים מתגאים שהשתחררו מכבלי הדת ובו בזמן סוגדים לעצמם כאל אליל אנוכי ומוטרף, בעולם כזה הנאמנות שלנו להלכה היא פלא חיוני ומרנין לב. ההלכה היא השלד של עולמנו הרוחני. אבל על השלד הזה חייבים לקרום עור וגידים ובשר. אסור לוותר על ההלכה, אבל אפשר וצריך להוסיף עליה. המנהגים והמסורות שלנו הם המעניקים נפח ועוצמה לחיינו הדתיים. איך היה נראה פסח שלנו לוּ הייתה בו רק הלכה? מבחינת המתמטיקה של ההלכה די לאדם לומר חלקים קצרים וקטועים מן ההגדה. מבחינת ההלכה הפורמלית, אם את הניקיון לפסח אפשר לסיים בשלוש שעות, אז את ליל הסדר אפשר לסיים בשעה וחצי, כולל הסעודה. אין מדובר רק בפסח. לו היינו מצטמצמים להלכה הפורמלית, הרבה מהטעם ומהריח של חיינו הדתיים היה נעשק מאתנו. לפי ספרי ההלכה, לא צריך להתפלל קבלת שבת. אינני בא לומר שלא צריך להתפלל אותה בנוסח קרליבך - זה ודאי נכון, ואפילו מומלץ, בלי קשר להלכה - אלא שלא צריך להתפלל קבלת שבת בכלל. גם שירי שבת לא מופיעים בשום סעיף בשולחן ערוך. אף על "כל נדרי" בליל יום הכיפורים אפשר לדלג. וגם לסליחות לא צריך להשכים. החיים שלנו עטופים במנהגים ובהרגלים, שבלעדיהם נהיה אבודים ודלים. אי אפשר לפנות בכל מקום לספרים כמקור סמכות בלעדי. בשום תחום בחיינו איננו נוהגים כך. אנשים מכובדים מתהדרים בלבישת עניבות. האם יש למישהו הסבר הגיוני לפריט הלבוש הזה? כשאנחנו נפגשים, אנו לוחצים ידיים. מה פשר הנוהל הזה? הוא אינו היגייני ואינו הגיוני. לא נמצא לו שום הסבר בספרים. נוכל למצוא רק תיאוריות על מקורה ההיסטורי של לחיצת היד, תיאוריות שרק מציגות אותה באור עוד יותר מגוחך. מי שיבדוק מה ההסבר הרציונלי לכל צעד ומה ההצדקה שאפשר למצוא לו בספרים, יצמצם את חייו לשורה קצרה להפליא של פעולות תכליתיות. איש מאתנו אינו נוהג כך. גם כשאנו עושים דברים שיש להם טעם מובהק, הנימוק הזה אינו המניע לפעולתנו. לפעמים אנשים מספרים לי בגאווה שהם מסבירים לילדיהם הקטנים את הנימוק לכל פעולה דתית ולכל מצווה. ואני שואל: האם אתם גם מלמדים אותם קורס מזורז בבקטריולוגיה לפני צחצוח השיניים? אנחנו עושים מה שאנחנו עושים, כי כאלו החיים בבית שלנו, וברמה היסודית די בנימוק הזה. זהו הרובד הבסיסי של זהות משפחתית וקהילתית, שכל ילד צריך לגדול עמו. ככל שילדינו גדלים, הם מבינים יותר ויותר. אבל גם אנחנו, הוריהם, לוחצים על המיקרוגל ומאמינים שהאוכל יתחמם, בלי שיש לנו מושג כלשהו איך המנגנון הפלאי הזה עובד. לו היינו מגבילים את מעשינו רק למה שאנחנו מסוגלים להסביר ולהצדיק באופן רציונלי, את האוכל היינו עדיין מחממים במדורות (בהנחה שמובנת לנו התיאוריה של בעירת האש). למנהגים שלנו יש ערך כפול. קודם כל, הם המעצבים את הפינות הכמוסות של נפשנו. כל אחד מאתנו מתגעגע לניגוני הימים הנוראים של בית הוריו. לא שהם באמת יותר יפים מהניגונים של החזן בבית הכנסת העכשווי שלנו, אבל עליהם גדלנו. מלבד זאת, למנהגים יש גם ערך נוסף: הם משמרים את חכמתם של אבותינו. תבונתם של דורות הרבה נוצקה לתוך המנהגים הללו. ואם ניסיונם המצטבר של אבותינו הביא אותם להתכנס יחדיו לתפילת קבלת שבת, אף שההלכה אינה מחייבת זאת, כנראה כך היא באמת הדרך לרומם את השבת שלנו. בגלל כל זה, אני מעריך את ההתמסרות לניקיונות הפסח. מי שזה יותר מדי בשבילו - שיצמצם. מי שמרגיש שריחות האקונומיקה הופכים אותו למפלצת טורדנית-כפייתית - שיעצור. אבל אלו שמוכנים ומוכנות להתאמץ ולנקות יותר מהנחוץ, כי כך עשו בבית הוריהם, וכך הם רוצים את הפסח שלהם - ראויים להערכה ולא לזלזול. יש לי עוד הרבה מה לומר בנושא הזה, אבל הפאנלים מחכים לי. (הטור השבועי במגזין מוצש - השבוע החדש שלך).
 |
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2016 10:58 |
|
| |
1. סמן את הקטע הרצוי 2. Ctrl + c 3. עבור ל - תגובה מהירה 4. Ctrl + v
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2016 19:50 |
|
| |
שלישישי
תודה! איקון ירוק!
(איני יודע מדוע מה שעשית עבד אצלך ולא אצלי).
אז קודם כל, כיון שאני רוצה להתווכח עם הרב נבון, אני פותח במה שכתב חברנו הותיק שהפסיק לזכותנו במאמריו, הלא הוא מיכי, או ד"ר הרב מיכאל אברהם שליט"א.
הנה מה שכתב מהאתר שלו נגד מנהג קטניות, ושם הוא מספר על הויכוח שלו עם הרב נבון. אני מעתיק את הלינק אבל גם רק את הקטע שבו אתפלמס עם הרב נבון. יתכן שדי לקרוא את דברי מיכי...
http://www.mikyab.com/#!%D7%A2%D7%9C-%D7%92%D7%96%D7%99%D7%A8%D7%AA-%D7%A7%D7%98%D7%A0%D7%99%D7%95%D7%AA-%D7%A9%D7%9E%D7%A8%D7%A0%D7%95%D7%AA-%D7%95%D7%97%D7%99%D7%9C%D7%95%D7%9C-%D7%94%D7%A9%D7%9D/cu6k/5719f1b80cf2b05e61f8164e ואלו הם דברי מיכי, והחליפו נא את המילים "איסור קטניות" ב"נקיונות הפסח" (זה על דעתי, לא על דעתו שלא שמעתי בנידון).
אחרי כל ההסברים המלומדים והממש לא משכנעים שמוצעים לאיסור קטניות, ברור לכולנו שאנחנו כבולים למנהג מוזר שהתפתח עם השנים ונעשה מפלצת שבולעת לנו את הפסח. המרקע שלנו היום מכוסה בעיקר בקטניות. רוב ההכנות לפסח, האילוצים בבישול, בהכנת המזון ובקניות, נוגעים לקטניות. הרי אם קטניות מותרות כמעט אין שום דבר בעייתי בפסח. לכל יש תחליפים. ושוב, הבעיה שלי אינה שאי אפשר לאכול אורז או שאני סובל בפסח (זה גם נכון, אבל בשביל האמת סובלים). אני סובל מפני שאני חש שאני עוסק בשטויות אנכרוניסטיות חסרות טעם וריח. לאידך גיסא, יש כאלה שזה גופא מה שעושה להם את החג. עם קטניות החג שלהם ייראה יום חול. חייבים איזה איסור בלי טעם כדי להרגיש דתיים, לא? זהו הפתגם החביב עליי: It's too good to be KOSHER. בראיון משותף שערכה שרה בק עם הרב נבון ואיתי ברדיו גלי ישראל (21.4, ראה לינק למטה) אמר הרב נבון שהמנהגים הללו הם ניחוחות החג של כולנו. אם היינו זונחים את המנהגים ומתמקדים בהלכה לא היה נשאר מאומה מכל אורחות חיינו הדתיים. כך ליל הסדר יכול להתמצות הלכתית בשעה כולל הארוחה (לומר פסח מצה ומרור והלל, ולאכול את מה שצריך). כך "כל נדרי" הופך להיות הרגע הקדוש ביותר של יום כיפורים למרות שמדובר בהליך פורמלי של התרת נדרים שהוא שולי ולא ממש הכרחי ביום כיפור. אני טענתי שבאמת לדעתי יש יציאה מפרופורציה ביחס למנהגים. עם כל הכבוד לניחוחות, בתחום הריח והניחוח אני מותיר את הדברים לשיקול דעתו של כל אחד ולא להכשר הרבנות ולפוסקים. בראש ובראשונה החג הוא הלכתי, והניחוחות לכל היותר מלווים אותו. כיום המצב התהפך, והניחוחות מכסים לנו את רוב המרקע ואפילו הפכו לאישיו הלכתי. שנית, אני בהחלט שומר מנהגים מסויימים (יש מעמד הלכתי למנהגים, כנראה מהפסוק "אל תיטוש תורת אמך"), אבל כאלו שיש בהם טעם. כך מנהג כל נדרי וההגדה בהחלט יש בהם טעם. אז אני מקפיד להבחין בינם לבין הלכות, אבל בה במידה אני שומר אותם. אבל מה לכל זה ולמנהגי שטות כמו קטניות?! מדובר במנהג, גזירה, או חשש, שלכל הדעות (השפויות והישרות אינטלקטואלית) בטל טעמו. מה שנותר לנו לבדוק הוא האם אכן האם ידינו כבולות בהיעדר סמכות לבטל מלכודות היסטוריות כאלה? האם באמת אין מה לעשות?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2016 20:07 |
|
| |
כאן יש מקום לתאר קצת את הידוע כמעט לכל אחד מנסיונו: עמל הפסח.
מן התורה לא רק שאסור לאכול חמץ או להנות ממנו. אסור גם להשאיר חמץ ברשותי וכל העושה זאת עובר איסורי תורה.
כמה חמץ צריך כדי לעבור על האיסור? מדובר כמובן בחמץ הראוי לאכילה.
כמו רוב שיעורי תורה, זה בכזית (זו מחלוקת תנאים אבל זה להלכה).
חסכתי לעצמי עבודה ואני מעתיק ישר מפרוייקט השו"ת, מן האנציקלופדיה התלמודית שלהם.
אנציקלופדיה תלמודית כרך ד, בעור חמץ [המתחיל בטור כז] שיעורו. פחות מכזית חמץ, יש אומרים שאין צריך ביעור165. ויש אומרים שצריך ביעור166. ואפילו להסוברים שאין צריך ביעור יש שכתבו בדעתם שצריך ביטול, ואם לא ביטל חייב לבער167, ויש שנחלקו עליהם וסוברים שאין צריך ביטול כלל, שפחות מכזית אין עוברים עליו בבל יראה ובל ימצא168. אלא שהמצריכים ביעור הוא מפני שכיון שעל כל פנים אסור באכילה, שחצי-שיעור* אסור באכילה מן התורה169, לכן חששו חכמים שמא יבוא לאכלו170, או שגזרו חצי זית משום כזית171. להלכה כתבו אחרונים שצריך לבער, אפילו כשביטלו, ואפילו שנתערב בדבר אחר ויש בתערובת טעם חמץ172, גזרה שמא ישכח ויאכל ממנו, אלא שאין צריך לברך על ביעורו, שכיון שיש סוברים שאין צריך ביעור הרי ספק ברכות להקל173.
יש כמובן סוגיות שמהן משמע שגם פחות מכזית צריך לבער. אבל כמה צריך להיות "פחות מכזית" כדי שיהיה צריך לעשות מעשה ולבער? או לחפש אחריו בזמן שקבעו חכמים לבדיקת חמץ?
יש לנו גבול תחתון. "פירורים בטלים מאליהם". והנה הסוגיה:
תלמוד בבלי מסכת פסחים דף ו עמוד ב אמר רב יהודה אמר רב: הבודק צריך שיבטל. מאי טעמא? אי נימא משום פירורין הא לא חשיבי,
הווה אומר שפירורים "אינם חשובים" ואפילו לא צריך לבטלם. וכאן מדובר לאחר בדיקת חמץ. לא טרחו לאסוף את הפירורים בבדיקת חמץ!
איני יודע מה היה גודל אותם פירורים, ותמיד אפשר לטעון שמדובר ב"דק דק". אבל בהתחשב בגודל הפירורים שמחפשים אצלנו ושהנקיונות אמורים לוודא שלא יהיו, מדובר בגודל שיכול להיות של חיידק...
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2016 20:27 |
|
| |
כיון שכתיבת האשכול הזה ארכה זמן רב מדי, אני מקצר. אני רוצה להעתיק כמה מנימוקי הרב נבון בעד מנהג נקיון ובעד מנהגים בכלל, ולדון בהם. הנושא של מנהגים בכלל והחובה לקיימם (שאפילו מיכי מודה בה! ואני לא...) - יישאר אם כן לפעם אחרת ולאשכול אחר. אלא אם כן ילחצוני פה ואתפתה... נבון כותב: אסור לוותר על ההלכה, אבל אפשר וצריך להוסיף עליה. המנהגים והמסורות שלנו הם המעניקים נפח ועוצמה לחיינו הדתיים. איך היה נראה פסח שלנו לוּ הייתה בו רק הלכה? מבחינת המתמטיקה של ההלכה די לאדם לומר חלקים קצרים וקטועים מן ההגדה. מבחינת ההלכה הפורמלית, אם את הניקיון לפסח אפשר לסיים בשלוש שעות, אז את ליל הסדר אפשר לסיים בשעה וחצי, כולל הסעודה. ומה רע בזה?
מה יהיה חסר לנו?
שימו לב שאני חוזר על דברי מיכי. נכון ש"כל נדרי" מציין עבור רבים מאיתנו את התחושה של "יום כיפור הגיע" אבל זה באמת רק מנהג. רק צבע. רק צלצול פעמון של תחילת היום. האם יש להפכו לעיקר? ואולי זו בדיוק בעיה ולא יתרון?
וקשה לי להתאפק אז אני מעתיק ומגיב:
... לא צריך להתפלל קבלת שבת בכלל. גם שירי שבת לא מופיעים בשום סעיף בשולחן ערוך. אף על "כל נדרי" בליל יום הכיפורים אפשר לדלג. וגם לסליחות לא צריך להשכים שוב, נכון מאד. ובאמת, למה לומר סליחות? אם לא רוצים?
הרב נבון מערבב ,לדעתי, רמות שונות, כמו תועלת רגשית מול חיוב הלכתי.
למנהגים שלנו יש ערך כפול. קודם כל, הם המעצבים את הפינות הכמוסות של נפשנו. כל אחד מאתנו מתגעגע לניגוני הימים הנוראים של בית הוריו. לא שהם באמת יותר יפים מהניגונים של החזן בבית הכנסת העכשווי שלנו, אבל עליהם גדלנו.
ויש לו עוד קטעים כאלו. ואני מסכים כמעט לכל מילה. ואולי זו הבעיה. שבמקום שההלכה היא שתעורר אצלנו את הרגש, אנו מסתמכים למטרה זו על מנהגים.
וגם אז יש לבדוק אם מנהג באמת מעניק את התוסף הרגשי הזה. קבלת שבת? לא אכחיש שגם אני חש מה שאני מגדיר לעצמי כתחושת שבת במנין נוסח קרלבך. אבל נקיונות, כמו קטניות, זה משהו אחר.
ועוד כותב נבון:
מלבד זאת, למנהגים יש גם ערך נוסף: הם משמרים את חכמתם של אבותינו. תבונתם של דורות הרבה נוצקה לתוך המנהגים הללו. ואם ניסיונם המצטבר של אבותינו הביא אותם להתכנס יחדיו לתפילת קבלת שבת, אף שההלכה אינה מחייבת זאת, כנראה כך היא באמת הדרך לרומם את השבת שלנו. שוב, תפילת שבת משותפת, גם עם "לכה דודי" (ולמרות פרשנותו הקבלית המקורית) תורמת לרגש. אבל שיעבוד לנקיונות? והפיכתם למצוה?
גם הטענה שיש כאן "חכמתם של אבותינו" לקויה בעיני. אני מוכן להסכים שיתכן שמנהגים מסויימים היו חכמים בשעתם. אבל יתכן שמה שהיה דרוש בעבר כבר לא דרוש היום. או שהאופן שבו אנו מיישמים את מה שנראה לנו כמנהג הוא רע ומשעבד ומזיק.
נבון מסיים:
בגלל כל זה, אני מעריך את ההתמסרות לניקיונות הפסח. מי שזה יותר מדי בשבילו - שיצמצם. מי שמרגיש שריחות האקונומיקה הופכים אותו למפלצת טורדנית-כפייתית - שיעצור. אבל אלו שמוכנים ומוכנות להתאמץ ולנקות יותר מהנחוץ, כי כך עשו בבית הוריהם, וכך הם רוצים את הפסח שלהם - ראויים להערכה ולא לזלזול. אז לא, ממש לא. מי שמגזים בניקוי, מה שנראה לי כהגזמה ותכף אציע גבולות, לא ראוי להערכה. אתקן: ראוי להעריכו על מסירותו למה שבעיניו מצוה. אבל עליו אני קורא את דברי חז"ל: לא עם הארץ חסיד. וכן "אין בור ירא חטא".
אז מה כן ומה לא? והיכן עובר הגבול? ואיך מתקנים זאת גם אצל אלו המשועבדים לנקיון?
הפתרון, כמו תמיד, הוא ללמוד. ואצל אלו שיודעים ויכולים, ללמד.
מהו חמץ ומהו איסור חמץ. מהי חובת ביעור ומה היא כוללת וממילא - מה לא.
ומה עם נקיונות הפסח? כבר אמרו שמי שנהג מנהג טעות יכול לחזור בו ואין צורך אפילו בשאלת חכם. מותר לכם, שרוי לכם. לכו תנצלו את הזמן של נקיונות היתר כדי ללמוד ולדעת מה כן ומה לא. תגיעו יותר רגועים לפסח.
ואם יציקכם מצפונכם ההלכתי לאמור: לא התכוננתי כראוי, ענו לו כפי שעונים לחכם: למד הלכה ותדע.
ואם עקרת הבית רוצה בית נקי, כולל ניקוי תריסים, תנו לה את מבוקשה. מדוע שלא תרוה נחת. אבל שתדע שלא חייבים לאכול על התריסים את סעודות הפסח. וחובת ביעור אין כאן. רק "נרוים" וטעות בהלכה.
ומה עם הרב נבון שמתגעגע לפאנלים? זו גישתו. ולי יש גישה אחרת. והבוחר מוזמן לבחור. אבל מתוך ידיעה והבנה.
וזה תפקידנו בעולמנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2016 11:12 |
|
| |
אני חושב שאנחנו מתקרבים מאוד זה לזה. הגמ' אומרת מסרן הכתוב לחכמים, כלומר התורה לא אמרה בדיוק מה אסור אלא נתנה לחכמים את הסמכות. אם היה כאן איסור על מלאכה מסוימת כמו בשבת לא הייתה שום סמכות לחכמים. יש סמכות לחכמים כיוון שהקביעה מה בדיוק פוגע בחגיגה היא קביעה מאוד לא חד משמעית. נדמה לי שגם הקביעות של חז"ל מתאימות לזה: היתר מלאכה לצורך המועד הוא ברור כי איסור המלאכה הוא בגלל הפגיעה בחגיגה, ואילו כאן דווקא מניעה של מלאכה הוא זו שהייתה פוגעת בחגיגה. מלאכת הדיוט היא דבר פשוט ואינה פוגעת בחגיגה ולכן אינה אסורה. הבעיה היא רק במלאכת אומן שמצריכה את הפסקת החגיגה והתרכזות בעבודה היומיומות. עשיית דבר האבד פוגעת בהחלט בחגיגה, אבל כנראה ההבנה היא שמניעה שלה תגרום צער ותפגע בחגיגה בצירוף לכך שבדרך כלל מדובר בעניין נקודתי ולא בדבר שתופס את כל החג. נראה לי שעל פי העקרונות האלה צריך גם לפסוק. אני לא חושב שחז"ל התכוונו להתיר לספק כל החג צרכים לאחרים בלי לחגוג כלל, או לעסוק כל החג בדבר האבד. אני מסכים שיש דיונים באחרונים שמבססים את הדיון בחוה"מ על מלאכת שבת וזה לא נראה הגיוני. לגבי קצירה אחרי העומר, הרי שההיתר לקצור לא אומר שזה מה שעושים. הקצירה כבר לא פוגעת ב'ראשית קצירכם' (אגב, זה מדאורייתא או אסמכתא?), אבל היא פוגעת בחגיגה. יש לזה גם נפק"מ למעשה, בדבר האבד או לצורך החג.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2016 18:03 |
|
| |
יש
יפה סיכמת. איקון ירוק.
לגבי קצירה לאחר העומר, אף אני הבנתי שאפשר לומר שרק הקרבן קרב קודם ואילו הקצירה תתבצע רק לאחר חול המועד. מסתבר שמישהו בוודאי שאל את השאלה הזו, וזה יכול גם להופיע בתלמוד (בבלי, ירושלמי?) רק שאיני זוכר.
לעצמי עניתי שהסיבה להקדמת הקרבן לימי חול המועד היא שאז רבים מהעם במקדש ומשתתפים באירוע. "למען יראו" שמופיע גם במצוות אחרות.
ועדיין צ"ב (צריך בירור).
|
|
|
| נשלח ב-2/5/2016 12:57 |
|
| |
אם הדיון הוא חגיגיות והכתוב מסרם לחכמים, מדוע רק לחכמי דור מסוים? בשלמא במלאכות שבת ניתן לומר שכל כתיבה אסורה, אך מה בכתיבה בימינו פוגע בחגיגיות?
|
|
|
|
|