| נשלח ב-8/5/2016 20:30 |
|
| |
סקר: קדמות הזוהר
קישור לאשכול הגדול בנושא
לאשכולות נוספים (יש הרבה...), חפשו "הזוהר" או "זוהר" או רמד"ל" ועוד כיד הדמיון הטובה עליכם.
כאן אני רק רוצה, ברשותכם, לעשות סקר:
המשימה (הקשה) היא: לכתוב את דעתכם על קדמות הזוהר ואת ראשי הפרקים לנימוק, בלא יותר משתי שורות.
(דוגמאות: 1) אני מאמין בקדמות רוב הטקסט בגלל הסגנון וקדושת הטקסט ובגלל האר"י והגר"א. 2) אני לא מאמין בקדמותו בגלל הוכחות ה"מטפחת ספרים" ובגלל השמות המאוחרים ובגלל מחקר אישי שעשיתי בנושא ומצאתי ... 3) אני מאמין בקדמות ספרים x/y של הזוהר ולא בספרים z בגלל...)
תודה למשיבים.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2016 21:06 |
|
| |
למדנו רבנו מה מטרת הסקר, האם נעשה סקר כמה מאמינים ש 2+2=4?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2016 22:12 |
|
| |
אני לא מאמין בקדמות הזוהר ככלל, מסתמא יש בו קצת חומר קדום יותר אבל לא מעבר לכך. זאת בגלל שלל ההוכחות לאיחור הזוהר. אבל לא השקעתי הרבה במחקר כי זה לא משנה לשאלה האמיתית שהיא האם הקבלה משמים.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/5/2016 00:31 |
|
| |
הרב צע"ג
המטרה פשוטה מאוד. שמתי לב שאשכולות שכל אחד נותן בהם את ליבת הטיעון שלו לנקודה המרכזית של הדיון, הם אשכולות מעולים שנותנים הרבה כיוונים לחשיבה. בלי יותר מדי ויכוחי סרק ודפים עמוסים (שגם בהם יש הרבה תועלת - מסוג אחר).
הבעיה שאנשים נוטים לכתוב את כל אשר על לבם ולא לשעות לבקשות תמצות, לכן אני מנסה לעשות זאת באמצעות סקר, אולי כך זה יצליח.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/5/2016 10:21 |
|
| |
מאמין שהזוהר נכתב בימי הביניים כמו שאני מאמין שהתוספות או חידושי הרמב"ן נכתבו אז. מעולם לא בדקתי אילו ראיות יש להקדים את החיבור של הספרים הללו לתקופת התנאים. כמובן שזה לא שולל איזשהו גרעין של מסורות עתיקות.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/5/2016 11:22 |
|
| |
כדברי יש -הזהר ונספחיו נכתבו במשך מאות שנים. על ידי מספר אנשים חכמים וחשובים, הזהר הוא ספר אדיר. אבל קדושתו אינה עולה או נופלת ממאות הספרים שנכתבו באותה תקופה.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/5/2016 12:27 |
|
| |
מאמין שנכתב בימי הביניים בתקופה שבה התפרסם.
אני לא רואה סיבה להאמין שנכתב קודם והוסתר.
יש גם ראיות אחרות לזה וכך הקונצנזוס המחקרי, אבל נראה לי שבתור התחלה חובת הראיה על הטוענים אחרת.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-9/5/2016 12:32 |
|
| |
. אני לא מאמין בסקרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2016 17:12 |
|
| |
אני מאמין שהרעיונות הזוהריים הינם קדומים, אלא שהדגשתם וניסוחם ייתכן בהחלט שהיו מאוחרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2016 19:09 |
|
| |
[אני לא מאמינה במואדיב.
ולשאלת האשכול - אני לא בטוחה מה עניין אמונה כאן. האין זו פשוט שאלה של ידע והוכחות מחקריות-מדעיות? האם זה לא כמו לשאול "מי מאמין בקיומן של מכוניות?" או: "מי מאמין שיש כאן כיסא?"]
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2016 19:41 |
|
| |
אמשלום מה הבעיה בשאלה מי מאמין בקיומן של מכוניות? לקיומן של מכוניות יש ראיות, וצריך להחליט אם הן מכריעות, וכך גם ל(אי) קדמותו של הזוהר יש ראיות וצריך להחליט אם הן מכריעות.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2016 12:37 |
|
| |
אי אפשר להשוות את המחקר על קדמות הזוהר ל4+4=8 בשונה ממתמטיקה שזה מדע מדויק, הרי שמחקר זה או מחקרי דברים דומים אינם מדע מדויק והם מבוססים על השערות או מוסכמות מקובלות. לי נראה כי השאלה לגבי קדמות הזוהר היא בדיוק כמו השאלה על אמינות הנסים שעשה אלישע הנביא וקדמותן גם שם המחקר יטען בצורה של 1+1=2 שהם לא היו. ובכלל התוכן הקבלי הוא מוקדם ונמצא בספר יצירה ובספרי ההיכלות ובעוד מקומות, אף ספר הזוהר נכתב בתקופה מאוחרת הרי שהוא רובו מבוסס על מסורות קדומות, כך לדעתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2016 16:19 |
|
| |
המילה "קדמות" היא דו משמעית ויכולה להתייחס הן לכתיבה והן לתוכן. כשנאמר שאברם מאור כשדים כשהכשדיים הגיעו למקום מאות שנים לאחר התקופה המיוחסת לאברהם זה אולי אומר מתי לכל המוקדם הטקסט נכתב, אבל לא אומר מתי היה אברהם (אם היה). לכן השאלה על קדמות הזוהר יכולה להיות שאלה מחקרית על כתיבתו (שכמדומני שיש הסכמה די רחבה על תארוך זה) אבל יכולה להיות שאלה על קדמות התכנים. האם רמד"ל בדה הכל מליבו? הרי שהיה בחור יצירתי במיוחד. שאלת מקורותיו של רמד"ל היא היותר מעניינת.
ניתן לשאול שאלה דומה על המשנה וכו'. האם התנאים המציאו את המשנה? או רק העבירו מסורת? או גם וגם? ברור שהיא נכתבה בתקופתם של ר' מאיר ור' עקיבא ובני דורם ונערכה דור מאוחר יותר. מה פירוש נכתבה? כיצירה חדשה? גם כאן השאלה המעניינת היא מה התמהיל של יצירה מקורית ומה עיבוד של מקורות קדומים יותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2016 17:25 |
|
| |
ירובעל כיום די מוסכם שהמשנה לא נכתבה עד תקופה מאוחרת בהרבה. מתי התחילו להתחבר בעל פה טקסטים שכלולים במשנה זו שאלה טובה יותר. באופן כללי לא ברור לי לְמה אתה קורא יצירה חדשה. כל יצירה נוצרת בסביבה מסוימת ולא יש מאין. יש מצב שבו יצירה מוסרת בלשונה תכנים שעברו אליה, ואז באמת אולי אפשר להגיד שהיא לא חדשה. אבל יצירה שמתבססת גם על רעיונות קודמים היא יצירה חדשה לגמרי. כל יצירה היא כזו.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2016 17:45 |
|
| |
לא קראתי מספיק בנושא, אך תמונת הידע הנוכחית שלי מצביעה שהזוהר נכתב לאורך תקופות שונות, חלקים גם בתקופות קדומות בא"י. אבל נאסף ונערך על ידי רמד"ל כולל הרבה המצאות. אם נפרט, זוהר חדש לדוגמא, נראה כמו מדרש א"י עם הרבה צ'יזבטים מאוחרים. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2016 20:02 |
|
| |
בעצם השאלה הנרמזת בכל הדיונים על קדמות הזוהר היא כזו: יש לנו ספר דת. הספר עצמו או מישהו טוען על מקורו של הספר (נכתב על ידי פלוני/ ניתן משמיים/וכו). השאלה בעצם היא אם מתברר שטענת המקור לא מדוייקת או לא נכונה כלל, האם זה פוגם ועד כמה במשמעות הדתית של הטקסט?
בשאלת קדמות הזוהר נרמזת הטענה שהיות והוא נכתב מאוחר יותר ממה שהוא ואחרים טוענים הרי שנפגמת או נמחקת משמעותו הדתית. אם כך אז יש לטעון אותו הדבר על כל מילה בקורפוס היהודי: מקרא, נ"ך, משנה, תלמוד וכו.
לחילופין אפשר לטעון (ברוח המחברות של הרב מיכאל באשכול אחר) שהמשמעות הדתית של הטקסט לא נפגעת אנושות מאי דיוק שוגג או מזיד של מועד החיבור ואישיות המחבר. אם כן אז כל מי שרוצה בדת כלשהי נמצא בצרה גדולה
תוקן על ידי yerubaal ב- 18/05/2016 20:03:42
|
|
|
|
|