| נשלח ב-13/9/2016 15:02 |
|
| |
דעת אלוהים בפילוסופיה כללית
מה דעתכם, האם לימוד כתבים פילוסופיים, כמו ספרי עמנואל קאנט נחשבים לדעת ה' ? אם כן, למה ? אם לא, גם כן, למה ?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2016 15:46 |
|
| |
אני מבין שאתה יכול לדעת מה דעתו של קאנט. אבל מאיפה בדיוק אתה יכול לדעת את דעת ה'? מאיפה בדיוק קאנט או אחרים יודעים את ה'?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2016 16:46 |
|
| |
כשאני אומר "לדעת את ה'" אני מתכוון להבין את העולם, מה קיים ומה לא למה יש משמעות ערכית ולמה לא וכן הלאה. אני מאמין שזה כן מקדם אותנו בדעת ה' (הכרת עולמו של ה', ההתגלות של ה')
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2016 17:10 |
|
| |
"בחדר עבודתו באו ויצאו תדיר רבנים, בחורים ואנשי־ציבור. יש מהם שנרתעו קמעא עם כניסתם לחדר: מבעד לתמרור. עשן הטבק נראתה על הקיר תמונה עצומה של עמנואל קאנט המביט בארשת פנים מחמירה אל ארון הספרים הגדוש כרכי התלמוד ומפרשיו. מאוחר יותר, כאשר אבי העביר את ביתנו אל ארץ מולדתנו, השאיר אחריו את תמונת קאנט, אולם קירבתו הרוחנית אל הפילוסוף הגרמני לא פגה מעולם. בשנים מוקדמות שבחיינו הצעירים הכניסנו אל תורת ההכרה של קאנט, ולעיתים קרובות סיים את דבריו בהערה: איזה מורה גדול של הפילוסופיה היהודית היה קאנט יכול להיות אילו רק תפס את משמעותה המלאה של תורת ה׳"
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2016 17:20 |
|
| |
קטגוריה:דברי הימים א כח ט ואתה שלמה בני דע את אלהי אביך ועבדהו בלב שלם ובנפש חפצה כי כל לבבות דורש יהוה וכל יצר מחשבות מבין אם תדרשנו ימצא לך ואם תעזבנו יזניחך לעד
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2016 17:25 |
|
| |
לדעתי הפילוסופיה של קאנט לא מביאה לידיעת הבורא .
קטגוריה:דברי הימים א כח ט ואתה שלמה בני דע את אלהי אביך ועבדהו בלב שלם ובנפש חפצה כי כל לבבות דורש יהוה וכל יצר מחשבות מבין אם תדרשנו ימצא לך ואם תעזבנו יזניחך לעד ביאור רש"י על הפסוק "בלב שלם" - בלבב שלם לא נאמר שיהא משמע שני לבבות אלא בלב שלם שלא יהיה לך אלא לבב אחד לאבינו שבשמים וכן יסד הפייט (בקדושתא דמוסף של יום א' דר"ה) שני לבבות לך כאחד לאחד ודוגמתו (מלכים א' ח') והיה לבבכם שלם עם ה' אלהינו שלמים לא כתיב אלא שלם כל שני לבותם יהיו לב א' שלם וכן מפורש בב"ר וסעדו לבכם אחר תעבורו (בראשית י"ח) מלמד שאין למלאכים אלא לב אחד וגם לעתיד לבא יהיה כן כדכתיב שיתו לבכם לחילה (תהלים מ"ח) "כי כל לבבות דורש ה'" - כאן נופל לומר לבבות כל לבבות דורש ה' בין טוב ובין רע "וכל יצר מחשבות מבין" - בב"ר שנינו קודם שנוצר יציר מבין הקב"ה מה שאדם עתיד לחשוב "אם תדרשנו ימצא לך" - לכך אני אומר (לעיל ח') ודרשו כל מצות ה' "יזניחך לעד" - יעזבך אין כתיב כאן אלא יזניחך שהוא קשה ממנו כמו והאזניחו (ישעיהו יט) זנח ה' מזבחו (איכה ב')
תוקן על ידי נמדשיר ב- 13/09/2016 17:25:42
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2016 18:22 |
|
| |
" ידיעת הי - ידיעה שכלית ברורה
בראשית הכל עומד השורש והעיקר הגדול, והוא - ידיעת ה', לדעת כי האלוקים
אלוקי ישראל הוא הבורא הוא ממציא כל נמצא וכל הנמצאים משמים וארץ לא נמצאו
אלא ממנו. והוא לבדו העושה לכל המעשים והמנהיג את כל הברואים." לדעת פרושו להאמין. . לדעת את ולא לדעת על. אפשר לדעת את ה' (להאמין) אי אפשר לדעת על ה' שום דבר.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2016 22:07 |
|
| |
שי
בכדי להשיג את ההבנות שאתה רוצה וכותב. טוב יותר ללמוד פיזיקהכימיה גאלוגיה גאגרפיה וכו
אם אני זוכר נכון הרב שלמה זלמן סבר גם כך לפי ספרו של הרב לאו.'
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2016 11:39 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | | שי
בכדי להשיג את ההבנות שאתה רוצה וכותב. טוב יותר ללמוד פיזיקהכימיה גאלוגיה גאגרפיה וכו
אם אני זוכר נכון הרב שלמה זלמן סבר גם כך לפי ספרו של הרב לאו.' |
|
מה יתנו לי לימודי מדעי הטבע ? הטבע הוא דומם, הוא לא "מדבר אליי" אין בו שום משמעות, לעומת זאת בפילוסופיה ורגשות עדינות (כמו אהבה ויופי) כן אוכל למצוא את האל, או אם אדייק את גילוי האל.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2016 11:40 |
|
| |
| נמדשיר כתב: |  | לדעתי הפילוסופיה של קאנט לא מביאה לידיעת הבורא .
קטגוריה:דברי הימים א כח ט ואתה שלמה בני דע את אלהי אביך ועבדהו בלב שלם ובנפש חפצה כי כל לבבות דורש יהוה וכל יצר מחשבות מבין אם תדרשנו ימצא לך ואם תעזבנו יזניחך לעד ביאור רש"י על הפסוק "בלב שלם" - בלבב שלם לא נאמר שיהא משמע שני לבבות אלא בלב שלם שלא יהיה לך אלא לבב אחד לאבינו שבשמים וכן יסד הפייט (בקדושתא דמוסף של יום א' דר"ה) שני לבבות לך כאחד לאחד ודוגמתו (מלכים א' ח') והיה לבבכם שלם עם ה' אלהינו שלמים לא כתיב אלא שלם כל שני לבותם יהיו לב א' שלם וכן מפורש בב"ר וסעדו לבכם אחר תעבורו (בראשית י"ח) מלמד שאין למלאכים אלא לב אחד וגם לעתיד לבא יהיה כן כדכתיב שיתו לבכם לחילה (תהלים מ"ח) "כי כל לבבות דורש ה'" - כאן נופל לומר לבבות כל לבבות דורש ה' בין טוב ובין רע "וכל יצר מחשבות מבין" - בב"ר שנינו קודם שנוצר יציר מבין הקב"ה מה שאדם עתיד לחשוב "אם תדרשנו ימצא לך" - לכך אני אומר (לעיל ח') ודרשו כל מצות ה' "יזניחך לעד" - יעזבך אין כתיב כאן אלא יזניחך שהוא קשה ממנו כמו והאזניחו (ישעיהו יט) זנח ה' מזבחו (איכה ב') למה לא ? הרי הוא מסביר את העולם, את הקיום שהוא התגלות ה'.
תוקן על ידי נמדשיר ב- 13/09/2016 17:25:42
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2016 11:48 |
|
| |
שי אם יחס לדברים דוממים מכבה את ההרגשות של האדם - הרי זה סימן שרגשותיו אינם אמיתיים, אני לא מתכוון שהם "שקריים", אלא ששאין שורשיהם נטועים היטב בנפשו. אדם שהרגשות נמצאים אצלו עמוק בפנים, פוגש את הרגשות בכל מקום, בצבע, בטבע, בצורה וגם בשקט. זה לא בהכרח עיקר ההרגשה, אבל זה מבחן טוב. כנ"ל לעניין לימוד האלוקות - מי שמרגיש את אלוקים רק בבית הכנסת או בבית המדרש, הרי שחיבורו לאלוקות הוא מוגבל. קשר לאלוקים שנמצא בנפש פנימה, מוצא את ביטויו בכל צורה שרק יוכל למצוא את ביטויו.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2016 12:03 |
|
| |
| אפריםבן כתב: |  | " ידיעת הי - ידיעה שכלית ברורה
אלא ממנו. והוא לבדו העושה לכל המעשים והמנהיג את כל הברואים." לדעת פרושו להאמין. . לדעת את ולא לדעת על. אפשר לדעת את ה' (להאמין) אי אפשר לדעת על ה' שום דבר. |
|
לכאורה, אם אדע את העולם אדע משהו על ה'. קצת כמו שאפשר לדעת את נפש המשורר ע"פ כתביו, אני לא מבין את המשורר עצמו אלא משהו ממנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2016 13:11 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | אני מבין שאתה יכול לדעת מה דעתו של קאנט. אבל מאיפה בדיוק אתה יכול לדעת את דעת ה'? מאיפה בדיוק קאנט או אחרים יודעים את ה'? |
|
ירוחם, אם אתה יודע ש-ה' "רואה ואינו נראה", מדוע שי לא יכול לדעת את דעת ה'?.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2016 13:20 |
|
| |
| אפריםבן כתב: |  | " ידיעת הי - ידיעה שכלית ברורה
אלא ממנו. והוא לבדו העושה לכל המעשים והמנהיג את כל הברואים."
|
|
ניסוי - האם חזרה על משפטים גורמת להם להיות להיות נכונים?
" ידיעת הי - ידיעה שכלית ברורה בראשית הכל עומד השורש והעיקר הגדול, והוא - ידיעת ה', לדעת כי האלוקים אלוקי ישראל הוא הבורא הוא ממציא כל נמצא וכל הנמצאים משמים וארץ לא נמצאו אלא ממנו. והוא לבדו העושה לכל המעשים והמנהיג את כל הברואים."
" ידיעת הי - ידיעה שכלית ברורה בראשית הכל עומד השורש והעיקר הגדול, והוא - ידיעת ה', לדעת כי האלוקים אלוקי ישראל הוא הבורא הוא ממציא כל נמצא וכל הנמצאים משמים וארץ לא נמצאו אלא ממנו. והוא לבדו העושה לכל המעשים והמנהיג את כל הברואים."
מסקנה - חזרה על משפטים איננה גורמת להם להיות נכונים.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2016 13:31 |
|
| |
אתה רוצה לדעת על ואת ה' מהגותם וממוחם הקודח של אנשים. שהיום הם כאן ומחר באדמה. אולי הם טועים ואולי לא. אבל דברים שאין עליהם כל ספק שאלוקים ברא. את השמיים ואת הארץ הפיסים שכוללים את מערכות הטבע. אותם אתה לא מנסה ללמוד. כי מה? זה לא גורם לך התרגשות ? אתה טועה אין לך מושג כמה מרגש ללמוד את מעשי ה' ופועלו. מה גדלו מעשיך ה'.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2016 13:53 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | אבל דברים שאין עליהם כל ספק שאלוקים ברא. את השמיים ואת הארץ הפיזיים שכוללים את מערכות הטבע.
|
|
לא ענית על השאלה. אבל בכל זאת התקדמנו. מאיפה אתה מביא את ה- "אין ספק"? ומדוע אתה חושב שאי אפשר לדעת "מי ברא אלה"?.
|
|
|
|
|