| נשלח ב-7/10/2016 11:47 |
|
| |
טומאת בעל קרי
המצווה הראשונה בתורה היא פרו ורבו, אדם חייב לקיים מצוות עונה, אז מדוע האקט מטמא? מדוע זה פחות פרדוקסלי מפרה אדומה? יתירה מזו, מתקנת עזרא, בעל קרי אסור התפילה ובתלמוד תורה, זה עונשו על שקיים מצווה? ודל מצווה מהכא, האם יחסי אישות אינם חלק חשוב מהקשר בין איש לאשתו? איש ואשה, זכו שכינה ביניהם, האם השכינה שורה בסוגה בשושונים או דווקא ברגע החיבור המירבי שיכול להיות בין שני בני אדם, חיבור שרק הוא יכול ליצור בני אדם נוספים, וברגע זה אדם נהיה יוצר כיוצרו. האם המסקנה מכאן היא כדברי הרמב"ן בפירוש לויקרא יח, ו "ודע כי המשגל דבר מרוחק ונמאס בתורה זולתי לקיום המין"?
טיעון נוסף הוא שטומאה קשורה למוות, הזרע יוצא מהגוף, הוא מאבד את חיותו, וה"ה בדם הנידה. טיעון זה מוקשה מאוד, האם יולדת שנוצר ממנה אדם חדש היא ממעטת חיים או מרבה חיים?
תשובה אפשרית נוספת היא שכל הטומאות והטהרות הן גזרת הכתוב. גם על תרוץ זה ניתן לדון שכן דיני טומאה וטהרה נהגו בכל העולם העתיק. ידועים דברי הרמב"ם במו"נ ח"ג פמ"ז על טומאת נידה בקרב הצאבה, והיא הייתה קיימת גם בדת הפרסית. גם בעל קרי נחשב טמא בדתות אחרות כמבואר בשמנה ע"ז פרק ג משנה ד:
"שאל פרוקלוס בן פלוספוס את רבן גמליאל בעכו שהיה רוחץ במרחץ של אפרודיטי אמר לו כתוב בתורתכם ולא ידבק בידך מאומה מן החרם מפני מה אתה רוחץ במרחץ של אפרודיטי אמר לו אין משיבין במרחץ וכשיצא אמר לו אני לא באתי בגבולה היא באתה בגבולי אין אומרים נעשה מרחץ לאפרודיטי נוי אלא אומרים נעשה אפרודיטי נוי למרחץ דבר אחר אם נותנין לך ממון הרבה אי אתה נכנס לע"ז שלך ערום ובעל קרי ומשתין בפניה "
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2016 11:55 |
|
| |
תוקן על ידי צופרהנעמתי ב- 07/10/2016 11:55:10
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2016 13:45 |
|
| |
צוופר האם אתה יודע -למה יש טומאה? מה זו טומאה? אני חושב שלפני שרוצים לדעת למה קרי מטמא? יש לדון ולהשכיל על מהות הטומא. והתשובה לשאלתך תפתר מניה וביה. נדמה לי שהיה אשכול בנושא בעבר.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2016 14:48 |
|
| |
ירוחם - אדרבא
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2016 14:50 |
|
| |
צופר
יפה שאלת!
ולא רק שצריך ואפשר לחפש תשובות, אלא שצריך גם לדון היכן ובאיזה אופן מחפשים אותן.
לשיטתי, שהיא גם שיטת הרמב"ם ושיטת מו"ר הרב גדליה נדל ע"ה, יש טעם לכל מצוה. הרמב"ם כתב שהמצוות נועדו לבריאות החברה והפרט ובריאות הנפש של החברה והפרט. במילה אחת: חינוך.
מה אם כן הופך את הקרי לדבר מטמא, עד שחז"ל דרשו "ונשמרת מכל דבר רע" על הרהורים המביאים לקרי לילה, ותיקנו שאדם שקיים מצות עונה יהיה טמא עד שיטבול, ובינתים יהיה אסור בדברי תורה?
יש כמה תשובות אפשריות.
א. החוקרים, שאולי הם בעיקרם אנתרופולוגים, יענו שמשהו בתודעה שלנו, כבני אדם, מתייחס לזרע כאל תופעה חריגה, הראויה להחשב כמסוכנת, שצריך להתרחק ממנה וממי שזה קרה לו. לצערי לא מתאפשר לי כרגע לחפש אחרי התייחסות לקרי באומות העולם ובתרבויות עתיקות. זו השוואה שבוודאי תתרום רבות, מפני שעל רקע זה ניתנה תורה!
ב. הרמב"ם כתב על הטומאות בכלל שהן אינן איסור והן תופעה שכיחה, והתורה (כלומר מי שנתן אותה) השתמש ברעיון של טומאה כדי למנוע מבני אדם לבקר תכופות במקדש. מי שמגיע יותר מדי למקום המקדש, למעשה מזיק לעצמו. הביקור במקדש לפי זה צריך להיות דבר נדיר ולכן עוצמתי - עבור האדם (לא במובן של תיקון עולמות קבלי).
ג. ההסבר של הרמב"ם לאיסור בעל קרי בדברי תורה הולם את מה שנכתב עקרונית בסעיף הקודם. האיסור של חכמים על עיסוק בדברי תורה למי שלא טבל נועד "כדי שלא יהיו תלמידי חכמים מצויים אצל נשותיהם כמו תרנגולים".
ד. חשוב מאד: מן התלמוד משתמע שאין שום היבט של רוע בקרי והיחס שמופיע מאוחר יותר בקבלה לקרי הוא זר לעולם של חכמים. על סמך מה אני אומר זאת? מפני שבירושלמי מובא מעשה, שפעם צוטט כאן בפורום, על אחד האמוראים שראה קרי בערב יום הכיפורים! מה עשה? טבל והלך להתפלל... זה הכל.
אפשר שחכמים חשו שבני אדם מתקשים להשלים עם התופעה של קרי ביום הכיפורים. נכון, זה בא לאונסו של האדם אבל תמיד אדם יכול לחשוב בעצמו שחשב מחשבות מגונות (עוד לפני פרויד ידענו שיש לנו רצונות מביישים שעם כל הרצון הטוב הם צצים ועלינו להעתיק את מחשבתנו למשהו אחר. האם זה עלול לקרות ביום כיפור? ובכן, ברמה מסויימת, אולי כן?).
ואם אדם בא ליטהר והוא רואה קרי, האם אין זה סימן שתשובתו אינה רצויה חלילה?
ראו ביומא פח א כיצד האמוראים הרגיעו את הדואגים ואפילו הפכו את הסימן המפחיד לכאורה לסימן טוב. ראו שם את שיטתם של רב נחמן, רב נחמן בר יצחק ורב דימי...
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2016 15:47 |
|
| |
מיימוני - תודה על ההתיחסות מפורטת.
א. הראיתי התיחסות מהתוספתא לטומאת קרי. גם בדת הפרסית הזרע מטמא. ב. על הרמב"ם קשה מדיני חברטות שאם כן הם היפך כוונת התורה. הרמב"ם עצמו ענה שמטרתם חברתית, להבדיל את החבר מעמי הארצות. לא נוח לי עם ההסבר הזה. ועדיין קשה מדוע פעילות חיובית גורמת טומאה ואילו אכילה גסה אינה גורמת לטומאה. ג. ההרחקה מתרנגוליות היא שעומדת בבסיס כל התקונעס למיניהן וצא וראה לאן היא הגיע. מותר גם לחשוב על ההשלכות על מעמד האשה מתפיסה כזו. ד. אז מדוע הוז"ל כ"כ חמורה כבר בגמרא?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/10/2016 20:09 |
|
| |
http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=2392665&whichpage=3#R_7(שם שמתי כוכביות כי לא הצלחתי לעשות פיסקאות) " אני רוצה להציע הצעה לגבי טומאת בעל קרי, שכמה מחברי הפורום העירו עליה. לכאורה זו טומאה שחלה בכל מקרה, גם בהולדה (שעליה אמנם כתבתי באשכול על פרשת תזריע שייתכן שדווקא ההתחדשות שבלידה מצריכה "כפרה", ע"ש), וגם במצב שנקי מכל איסור, ואפילו נעשה ע"פ הלכה מפורשת. מאידך, ברור שהטומאה נובעת מאיזושהיא הרגשה של חוסר "טהרה" במובן הרגשי של המילה, הימשכות אחר החומר והתרחקות מחומריות. אלא שאם כן, איך זה יכול להיחשב ל"בסדר" על פי ההלכה? ואם לא די בזה, הרי המקובלים טענו שיכולים להיות בזה "עניינים" לכן אני רוצה להציע שזוהי "טומאה מספק", כמו שמצינו מושגים דומים לזה אצל חז"ל - והיינו, שאמנם המעשה יכול להיות מותר ואפילו מחוייב, אבל תמיד עלול להתערב במעשה שמץ פסול, ע"ע מידת ה"יראת-חטא" ב"מסילת ישרים". ועל כן, משום שלא כל אחד יודע להבדיל, וגם היודע עלול לטעות, בין מעשה גשמי מגושם לבין מעשה גשמי הנעשה ממש לשם שמיים, וגם מי שלא טועה - הרי סוף סוף בעטיו של נחש הקדמוני כולנו בגדר נמשכים אחר הגשמיות, לכן גזרה תורה טומאה כללית על כל דבר הקשור לזה, בשוגג כמזיד, באונס כרצון, ובהיתר כבאיסור, ואף במי שגישתו היא הקדושה שבגישות. " יש להוסיף - שכתוב שכל הגדול מחבירו יצרו גדול הימנו - וכתוב אינני זוכר היכן שכן הוא גם בימים שכל יום הגדול מחבירו היצר בו גדול יותר, ובכלל זה כלל ידוע במחשבת ישראל - שככל שהפוטנציאל לטוב יותר גדול כך הפוטנציאל לרע (כמו זכה נעשית לו סם חיים לא זכה נעשית לו סם המוות), ולכן גם כאן - דווקא בגלל הפוטנציאל הגדול הטמון בעניין הזה, דווקא לכן הטומאה בו עלולה לפגום יותר ויותר, ולכן מחמירים בה יותר.
אגב, הואיל והזכרת את עניין הוז"ל, יש לציין שבגמרא לא שמו את זה כאיסור בפני עצמו וד"ל. (אלא זה מופיע רק כמו "כל הכועס כאילו עובד עבודה זרה")
תוקן על ידי אליקים7241 ב- 08/10/2016 20:11:28
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/10/2016 20:14 |
|
| |
ממתי התורה עוסקת בדקות?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/10/2016 20:49 |
|
| |
למה אתה חושב שלא?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/10/2016 23:47 |
|
| |
"דקות" בעניינים כאלו עלולה להיות עבה מאוד ולצבוע את כל ההרגשה באופן שונה
|
|
|
|
| נשלח ב-9/10/2016 12:44 |
|
| |
מה היא טומאה בטבע קיימים ארבעה מצבים. לפי סדר עולה-דומם -צומח -חי ומדבר. הדומם- לעולם אינו יוצר טומאה. אם נשבור את הדומם, הוא ישאר במצבו. דומם.עם היעוד של הדומם. הצומח -לעולם אינו יוצר טומאה. למרות כששוברים אותו או עוקרים אותו הוא יורד בדרגה והופך לדומם. אבל עדיין עם יעוד. אפשר ליצר מננו ספסלים שולחנות וכד. הוא ממשיך להיות שימושי. החי - אינו יוצר טומאה. כל זמן שהוא חי. אין בעל חי מטמא. במותו הוא הופך לטמא. כי אין לו כבר יעוד ושימוש להוציא בעל חי שנשחט או ניצוד הוא ראוי לאכילה ולכן בשרו אינו מטמא למרות שהוא מת. מעורו אפשר לייצר נעליים ותיקים למרות מותו הוא ממשיך להיות שימושי ויעיל ולכן אינו מטמא. כי יש לו יעוד. המדבר -האדם הטומאה נוצרת מיד עם מותו. כי אין לגוף המת כל יעוד וכל שימוש. הוא כבר יכול להיות טמא בחייו. כשהוא מאבד את יעודו. אשה נידה מטמאה בנידתה כי בזמן נידתה היא לא יכולה להרות- שזו יעודה העיקרי. בשכבת הזרע של האדם יש מיליונים זרעונים, אפילו כשהוא מפרה את האשה חלק מש"הז מתזבז ומאבד את יעודו. ולכן כשיוצא שכבת זרע - קרי -זה מטמאה כי הזרע איבד את יעודו. זה כראיון חבל שאין לי את הכשרון של הרב מימוני. הוא היה מסביר זאת הרבה הרבה יותר טוב.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/10/2016 13:42 |
|
| |
ירוחם, לא ידעתי שאתה כזה שוביניסט. לטעמך טומאת בעל קרי היתה צריכה להיות לאין ערוך יותר חמורה מטומאת נידה, שכן היא מאבדת ביצית אחת והוא מאבד מאתים מליון זרעונים. ועדיין עליך לתרץ טומאת לידה ומדוע אשה נטמאת ביחסי מין. וכבר למעלה כתבתי שהתירוץ הזה אינו מוצא חן בעיני.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/10/2016 14:46 |
|
| |
צופר אני מצער כי איני עומד בדרישתך וכותב מה שמוצא חן בעייניך. איני שוביניסט אבל הגבר פולט את הזרע בשניות. והאשה נידה מספר ימים. חוץ מכך כי טומאה אינו מתח חשמלי הנמדד לפי עוצמה. האשה בלידתה אינה יכולה להכנס להריון מספר שבועות, ושוב מאבדת את יעודה להרות
|
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2016 14:37 |
|
| |
שכבת זרע מטמאה משום שהיא דבר מאוס. וזה מובן אף לגויים.
ע"ז מד:: דבר אחר: אם נותנים לך ממון הרבה, אי אתה נכנס לעבודת כוכבים שלך ערום ובעל קרי ומשתין בפניה, זו עומדת על פי הביב וכל העם משתינין לפניה, לא נאמר אלא אלהיהם, את שנוהג בו משום אלוה - אסור, את שאינו נוהג בו משום אלוה - מותר.
ולגבי תשמיש המטה כתב רס"ג בהנבחר באמונות ובדעות מ"י פ"ו (עמ' רצט במהדורת קאפח): והיכן הלכלוך והטנוף עד שמרגיש את עצמו ואפילו היה עמו מור כאלו בגדיו מתעבים אותו ואפילו יתנקה ככל יכלתו וכמו שאמר אם התרחצתי במו שלג והזכותי בבור כפי אז בשחת תטבלני ותעבור שמלותי.
אמנם הצואה לא מטמאה מן הטעם שכתב אברבנאל, שאי אפשר להיזהר בדבר שמצוי בכל יום: אברבנאל ויקרא פט"ו: ואמנם הפסולת ומותרות העכול ההוא. ידחם הטבע דרך המעים והמימיות דרך הכליות. ויצאו מלמט' בשתן וביציאה והם מותרות גסים שלא יאותו להזנת האברים וא"א שלא ידחם הטבע. ולכן המותרות האלה אינם נחשבים בתור' לטומא' ואינם מטמאים את אחרים לפי שלא יוכל האדם לחיות מבלעדי דחייתם והם נהוגים ונעשים בכל יום פעמים שלש עם גבר ולא חייבה התור' צרכיו אלא בנטילת ידים וברכת' ומפני זה היו הכהנים עושים צרכיהם בכל יום ולא היו רוחצים גופם וטמאים עד הערב בעבור'. והעכול השני הוא בכבד ששם יעכל את המזון השלוח אליו אל האצטומכ' ושם יתילד מן המובחר ממנו הדם ומן השאר יתילדו הליחות האחר' לבנה ואדומה ושחור'. והמותרות מזה העכול קצת' ידחה הטבע בזיעה ובהתעמלו' הגוף וקצת' ישלח אל המשפכו' המיוחדו' להם ופעמים שירבו וידח' הטבע בשלשול וברעיפ' הדם ויתר האופנים. והנה גם מותרות העכול השני הזה אינם מטמאות כשידחם הטבע. ולכך רעיפת הדם בנחירי' ויציאתו מדרך פה ובקיעת השריגים בהקזות ובכוסות המציצה או יציאתו בשלשול הכבדיי או בטחורים לא יטמא ולא מנה הכתוב את זה מכלל הטומאות לפי שהם דחיות טבעיות שידחה אותם הטבע שלא ברצון האדם והמה צריכות אליו לצורך חיותו והעמדתו. ומי שמעוניין אני יכול לשלוח לו לדוא"ל מאמר שכתבתי על הטומאה והטהרה. שתמציתו: דיני הטומאה והטהרה באו לתת יחס של כבוד לדברים קדושים כמו בית המקדש, קודשים וכו' שאין להתקרב אליהם אלא כשהאדם במצב מתוקן. בכור שור ויקרא טו,לא: והזרתם את בני ישראל מטומאתם. נראה לי לשון זרות אישטרונייריא [בלע"ז]. ורש"י פירש לשון פרישות, כמו: "וינזרו מקדשי בני ישראל". מטומאתם. מכל טומאות האמורות למעלה, מבהמות טמאות ועופות טמאים ודגים טמאים ושקצים ורמשים ויולדת ונגעים ונידה ובעלי קריי' וזב וזבה, כי כל זה דבר מיאוס וטומאה. ולא ימותו בטומאתם. שאשקץ אותם אם היו משוקצים כשאר אומות, ואני שוכן בתוכן כבין המלאכים, וראוין להיות נקיים וטהורים וקדושים ועם סגולה. ואם יכנסו לפני טמאים או יאכלו בקודשי שהם כאוכלים על שולחני ימותו בכרת, כי הבא למקדש טמא והאוכל קודש בטומאה בכרת, אבל אם ישמרו עצמם בטהרה אז טוב להם.
מי שירצה יכול לשלוח לי את הדוא"ל שלו בהודעה פרטית. ואני אשלח לו את מאמרי הנ"ל.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2016 15:30 |
|
| |
נו באמת, שטפתי, שכחתי. נא לא לשכנע אותי שאני מרגיש טינוף.
עובדות אתי בעבודה עשרות נשים מכל גווני הקשת. כולן באות לעבודה כל החודש ואף אחד מהן לא נראית מטונפת שבוע בחודש. אף אחת גם לא נראית מוטרדת במיוחד מאז הפתרונות המודרניים.
ומי מערות סרוחים הם שיעבירו את הטינוף?
תוקן על ידי צופרהנעמתי ב- 10/10/2016 16:02:37
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2016 17:35 |
|
| |
כל המשמעות של הטומאה היא להתרחק מקדושה כשהאדם נגע בדברים מאוסים.
בכור שור ויקרא יא,ב: זאת החיה אשר תאכלו. כלומר, זאת הבהמה, חיה לאכול, שונ"א בלע"[ז], אבל האחרות, אנפרימ"ש; ''חיה", כמו "וחיתה המכה", כאדם שאומר לעבדו: אתה רגיל אצלי, אל תמאס עצמך במאכלים מאוסים ומזוהמים. כי כל מקום שנאמר "טמא", מאוס ומזוהם הוא, כדכתיב: ''בגללי צאת אדם… ככה יאכלו בני ישראל את לחמם טמא", מאוס, ואדם מזוהם אינו ראוי לבוא לפני המקום. ועתה מפרש והולך מי מזוהם ומאוס ואינו ראוי להתקרב לפני המקום, אוכל בהמות טמאות ודגים טמאים ועופות טמאים ושקצים ורמשים. והנוגע בהם, והנושא נבלתם. וזבים, ומצורעים, נדות ויולדות, וטמא מתים, ובעלי קרי, והנוגע בהם. ובגד, ושתי וערב, ובתים מנוגעים, ושוכב עם הטמאות, כדמפרש בזה [ה]ספר; בכור שור ויקרא טו,לא: והזרתם את בני ישראל מטומאתם. נראה לי לשון זרות אישטרונייריא [בלע"ז]. ורש"י פירש לשון פרישות, כמו: "וינזרו מקדשי בני ישראל". מטומאתם. מכל טומאות האמורות למעלה, מבהמות טמאות ועופות טמאים ודגים טמאים ושקצים ורמשים ויולדת ונגעים ונידה ובעלי קריי' וזב וזבה, כי כל זה דבר מיאוס וטומאה. ולא ימותו בטומאתם. שאשקץ אותם אם היו משוקצים כשאר אומות, ואני שוכן בתוכן כבין המלאכים, וראוין להיות נקיים וטהורים וקדושים ועם סגולה. ואם יכנסו לפני טמאים או יאכלו בקודשי שהם כאוכלים על שולחני ימותו בכרת, כי הבא למקדש טמא והאוכל קודש בטומאה בכרת, אבל אם ישמרו עצמם בטהרה אז טוב להם.
ושכבת זרע זה משהו מגעיל, ואף גוים מבינים את זה, ומבינים שזה לא כבוד להגיע למקום קדוש כשאדם בעל קרי. ע"ז מד:: דבר אחר: אם נותנים לך ממון הרבה, אי אתה נכנס לעבודת כוכבים שלך ערום ובעל קרי ומשתין בפניה, זו עומדת על פי הביב וכל העם משתינין לפניה, לא נאמר אלא אלהיהם, את שנוהג בו משום אלוה - אסור, את שאינו נוהג בו משום אלוה - מותר.
וכתב רס"ג על תשמיש המיטה הנבחר באמונות ובדעות מ"י פ"ו (עמ' רצט במהדורת הרב קאפח): והיכן הלכלוך והטנוף עד שמרגיש את עצמו ואפילו היה עמו מור כאלו בגדיו מתעבים אותו ואפילו יתנקה ככל יכלתו וכמו שאמר אם התרחצתי במו שלג והזכותי בבור כפי אז בשחת תטבלני ותעבור שמלותי. ואם תשאל למה הצואה לא מטצאה, הרי היא מאוסה עו יותר? תשובה: משום שקשה להיזהר מדבר הכרחי שקורה יום יום. ועיין אברבנאל ויקרא פט"ו: ואמנם הפסולת ומותרות העכול ההוא. ידחם הטבע דרך המעים והמימיות דרך הכליות. ויצאו מלמט' בשתן וביציאה והם מותרות גסים שלא יאותו להזנת האברים וא"א שלא ידחם הטבע. ולכן המותרות האלה אינם נחשבים בתור' לטומא' ואינם מטמאים את אחרים לפי שלא יוכל האדם לחיות מבלעדי דחייתם והם נהוגים ונעשים בכל יום פעמים שלש עם גבר ולא חייבה התור' צרכיו אלא בנטילת ידים וברכת' ומפני זה היו הכהנים עושים צרכיהם בכל יום ולא היו רוחצים גופם וטמאים עד הערב בעבור'. והעכול השני הוא בכבד ששם יעכל את המזון השלוח אליו אל האצטומכ' ושם יתילד מן המובחר ממנו הדם ומן השאר יתילדו הליחות האחר' לבנה ואדומה ושחור'. והמותרות מזה העכול קצת' ידחה הטבע בזיעה ובהתעמלו' הגוף וקצת' ישלח אל המשפכו' המיוחדו' להם ופעמים שירבו וידח' הטבע בשלשול וברעיפ' הדם ויתר האופנים. והנה גם מותרות העכול השני הזה אינם מטמאות כשידחם הטבע. ולכך רעיפת הדם בנחירי' ויציאתו מדרך פה ובקיעת השריגים בהקזות ובכוסות המציצה או יציאתו בשלשול הכבדיי או בטחורים לא יטמא ולא מנה הכתוב את זה מכלל הטומאות לפי שהם דחיות טבעיות שידחה אותם הטבע שלא ברצון האדם והמה צריכות אליו לצורך חיותו והעמדתו
יש לי מאמר ארוך (16 עמ') על הנושא. (אמנם אני רוצה בזמן הקרוב לעשות לו עריכה נוספת, ואז אולי אפרסמו) אם מישהו מעוניין לקבלו בדוא"ל - נא לשלוח לי כתובת דוא"ל לתיבה אישית.
 |
|
|
|
|
|