| נשלח ב-17/11/2016 17:31 |
|
| |
הסבל כמטבע
עקרות היו אמותינו, שרה ורבקה ורחל. ה' מנע מהן פרי בטן. קשה לדמיין את צערו של מי שאין לו בנים. לא לחינם אמרה רחל: הב לי בנים, ואם אין מתה אנוכי. נכון שדבריה יוצרים רושם של פינוק יתר, אבל זו באמת התחושה הקשה של מי שלא זכה לילדים. בפרשה שעברה מחפשת שרה פתרון לכך שאין לה ילדים. והיא עולה על רעיון שטעון בירור. (א) וְשָׂרַי אֵשֶׁת אַבְרָם לֹא יָלְדָה לוֹ וְלָהּ שִׁפְחָה מִצְרִית וּשְׁמָהּ הָגָר: (ב) וַתֹּאמֶר שָׂרַי אֶל אַבְרָם הִנֵּה נָא עֲצָרַנִי יְדֹוָד מִלֶּדֶת בֹּא נָא אֶל שִׁפְחָתִי אוּלַי אִבָּנֶה מִמֶּנָּה (פרשת לך לך פרק טז) מה ניסתה שרה אמנו להשיג? זו הזדמנות לחזור ולשבח את "אוצר מפרשי התורה". בטור אחד של סיכום פירושים והערות נלוות ניתן למצוא את רוב הפירושים שנאמרו בכוונתה של שרה. דומה שהפירוש הפשוט ביותר הוא ששרה חשבה שבנה של הגר ייחשב כבנה שלה. (רד"ק, אברבנאל ועוד, ראו שם הע' 39). תעודות מן המזרח הקדום מעניקות לנו מבט חלקי אל אורח החיים במשפחה שבה אין לבעל בנים מאשתו. היא נותנת לו אמה, שתלד לו במקומה. (האמה שייכת לה ונענשת בחומרה אם היא מזלזלת בגבירתה כיון שילדה, מה שמראה לנו כי הגר נהגה באיפוק כלפי הגר...). לפי המצוטט ב"עולם התנ"ך" השגת אמה לבעל למטרת ילדים היא חובתה של האשה המרכזית שאינה יולדת. עדיין ניתן לשאול אם חוקים אלו שררו גם בבית אברהם ושרה. האמנם התמונה של ייצור ילד יורש דרך האמה היא המניע המרכזי כאן? אולי כן, אם שרה אוהבת את אברהם ויודעת עד כמה חשוב לו שיהיה לו יורש, אז היא מוכנה שהיורש הזה יהיה בנה של אחרת. העובדה שבן האמה יכול להיות בתנאים מסויימים יורש עשויה להקל על כאבה. (ולזכותו של אברהם ייאמר שלא לקח את הגר למרות הצעתה של שרה עד שהיא נתנה אותה בחיקו). הפירוש הזה עשוי להזכיר תופעה מודרנית מאד. כאשר בני זוג מתקשים להביא ילד, אם האשה אינה מסוגלת להרות, בני הזוג עשויים לפנות לפונדקאית, שתחזיק ברחמה את העובר שיווצר מזרעו של הבעל ומן הביצית של האשה, או שהאשה תסכים שהפונדקאית תעובר מזרעו של הבעל, מה שדומה יותר למה שהגר מציעה כאן לאברהם. אולם למרות שהפירוש שפתחתי בו נראה לי כהולם את הפשט של המקרא, יש גם פירושים אחרים. חלקם בעלי יומרה מדעית, כדוגמת הרעיון של מקצת המפרשים, ששרה תקנא בהגר, וזה ישפיע על יכולתה להוליד (הע' 39 באוצר מפרשי התורה). איך זה יעבוד? לפי הרלבג המובא שם שרה סבלה משומן יתר, וסברה שהקנאה בהגר תגרום לה לרזות ותשפר את סיכוייה להרות. ואמנם עובדה היא שנשים שלא ילדו ואימצו ילד, איכשהו זמן קצר לאחר מכן נפקדו. דוגמא מפורסמת המתועדת בספר היא המעשה ב"עריסת הבמבוק". ההורים, יהודים חילונים מאמריקה, אימצו תינוקת סינית, לאחר שבמשך שנים לא הצליחו להיפקד. זמן קצר לאחר שגויירה התינוקת והם החלו לשמור על אורח חיים אורתודוכסי, נולדו להם ילדים משלהם. כל מה שכתבתי עד כאן אינו אלא כדי לספק רקע חליפי למה שאני רואה כפירוש בעייתי ומסוכן. פירושו של רש"י כאן. רש:י מסביר: אבנה ממנה – בזכות שאכניס צרתי בתוך ביתי. ב"אוצר מפרשי התורה" ממליצים להשוות את דברי רש"י לביטויים בפרשה מקבילה על לאה ורחל, שגם הן נתנו לבעל שלהן, יעקב, את שפחותיהן. לאה אומרת (הע' 34): נתן אלוקים שכרי אשר נתתי שפחתי לאישי" – אבל כמובן אפשר שכוונתה היא שהיא השתכרה בכך שיש לה יותר ילדים על שמה בצד שלה במשפחה. ובכלל, בתור בנות חרן, וכמסתבר מן הרקע שמצוי לפנינו בחוקי המקום והזמן, יכלו רחל ולאה לצפות כי הילדים של השפחה ייחשבו על שם האם החוקית שנתנה אותה לבעל. ב"אוצר מפרשי התורה" שם מפנים למקור מדרשי, לפי המקור הזה, מתנהל ויכוח מכוער למדי בין יעקב לרחל. אביא רק את סוף הדברים: אמר לה יכולה את לעשות כשם שעשתה זקנתי, אמרה לו מה עשתה אמר לה הכניסה צרתה לתוך ביתה, אמרה לו אם הדבר הזה מעכב הנה אמתי בלהה בא אליה ואבנה גם אנכי, מה זו נבנית על ידי צרתה אף זו נבנית על ידי צרתה, (בראשית רבה (וילנא) פרשת ויצא פרשה עא סימן ז) ועדיין אין במדרש את דברי רש"י. זאת משום שרש"י מוסיף מילה אחת שאומרת הרבה. בזכות. האם הפשטות בדברי רש"י אינה שהסבל שתסבול שרה בתיתה את הגר לאברהם הוא זה שיזכה אותה להיבנות? הבניה לא תהיה הולדתו של ישמעאל, אלא הולדת בן משלה. בזכות הסבל. (או: בזכות ההתגברות). אין הפירוש הזה הכרחי בלשונות המפרשים והמדרשים שהבאתי כאן. אבל דומה שהוא זה שרש"י, אבי המפרשים של הדורות האחרונים, מתכוון אליו. וזה, לדעתי, עלול להיות מאד בעייתי, ועלי להסביר מדוע.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/11/2016 17:32 |
|
| |
נראטיבים של זכות ונראטיבים של סבל יש לנו ציפיה שאם אנו מתגברים על עצמנו, זה דבר חיובי. זה הופך אותנו לראויים לשכר. ואם אנו דתיים, ומאמינים בשכר ועונש, אז יש לנו לצפות כי בזכות ההתגברות נזכה שאולי יישמעו תפילותינו. זה אנושי מאד וזה דבר טוב מאד. מפני שזה גורם לאדם להיות טוב יותר, מאופק יותר, מתאמץ יותר בחסד ובמצוות. אבל יש כאן שני כיוונים שבהם עשוי אדם לבחור כאשר הוא מנסה לצבור זכויות. הוא עשוי להשתדל להוסיף מצוות, או שהוא עשוי לנסות להוסיף סבל. ואולי לא רק סבל כדי שידע שהוא מתגבר – כך עושה גם הספורטאי שמבקש לחסן את גופו ולקנות כישורים גבוהים יותר. סבל לשם הסבל, מפני שסבל הופך להיות מטבע שמוצא חן בעיני הא-לוהים. כתבתי שם של חול (אם כי הקפדתי על מקף כדי שזה לא ייראה כשם ה' החייב גניזה) מפני שאיני רוצה להאמין שה' אלוקינו רוצה שנסבול לשם הסבל, שסבל הוא מטבע העובר לסוחר השמימי. אתאר איך נראית לי אותה תפיסה פסולה. לפי הגישה הזו, יש בשמים מאזנים ששוקלים את הזכויות והחובות של כל אחד מאיתנו. כאשר אדם מבקש משהו, צריך לבדוק אם זה מגיע לו. אם הוא אדם טוב ויש לו מצוות, אז מגיע לו שכר או למצער פירות בעולם הזה. אם לא אז לא. אם אדם רוצה יותר ממה שמגיע לו ויותר ממה שנרשם לו בעת לידתו, כי יתכן שלכל אחד נקבע מראש מה הוא יכול לקבל, אזי הוא צריך לשלם על הזכות לקבל את מבוקשו. סיפור ידוע מספר על זוג שהיו מאד עניים, וביקשו עושר, וקיבלו לשבע שנים. אבל הם לא נגעו בכסף אלא רק לחינוך הילדים. ולכן, כאשר לאחר שבע שנים בא אליהו לקבל את הכסף בחזרה, הם הוכיחו לו שלא נהנו ממנו, והיו זכאים לשמור אותו גם להבא. בדומה לכך, זוג שאין לו ילדים עשוי לבקש ילדים לא למען עצמו אלא כדי שיהיו עובדי ה'. כך נהגה חנה אמו של שמואל, שהבטיחה כי אם יהיה לה ילד, היא תקדיש אותו למשכן ותשאיר אותו שם לאחר שייגמל. במקרים קיצוניים, יש לנו סיפורי עם על הורים שכל כך רצו ילד, עד שהיו מוכנים לשלם בחייהם. באחד המקרים האב נפטר מייד לאחר שנתעברה אשתו, והאם מתה בלידה. אבל הילד, לפי הסיפור, גדל והיה לאחד מגדולי ישראל. התפיסה הזו שתיארתי כאן מכילה דברים נכונים ומועילים וכן דברים רעים ומזיקים. הרעיון שאדם צריך להשתדל כדי לזכות שיימלאו תפילותיו הוא רעיון שנראה נכון. בוודאי שאין בו פסול. הרעיון שעל אדם נגזר עם לידתו מה הוא יכול להשיג ומה לא זה משהו אחר. נכון שיש ביטויים דומים בתלמוד, אבל האם חובה עלינו לקבלם? – או שמא ההסתייגות שלי מרעיון כזה אינה אלא תקוה של בן העולם המודרני שלכל אחד מגיעה הזדמנות שווה לזכות לכל? הרעיון שכדי לקבל משאלה צריך להתאמץ ולזכות בזכות אינו רעיון שהוא רק יהודי. דומה שאותו רעיון מצוי במזרח הרחוק והוא מגולם בדימוי של ה"קארמה". מי שעושה מעשים טובים צובר קארמה חיובית - או להפך. אולם כאן יש משהו מעבר לכך, משהו שקרוב יותר לעולם הנוצרי מאשר לעולם המזרח הרחוק (לפי מה שידוע לי). הרעיון שאדם צריך לשלם על משאלותיו במטבע של סבל הוא רעיון שנראה לי אלילי, או לפחות משעבד, וכוונתי ללשון של גנאי. אם הרעיון הזה מצוי בפולקלור שלנו זו לדעתי השפעה זרה, מוטעית ורעה. החפץ לה' בסבלו של האדם? מדוע שנניח כי הסבל הוא מטבע עובר לסוחר בשמים? אם יש כזו גישה אצל בני אדם רבים, אפשר שהיא משהו שטבוע בתוכנו במובן של תיאוריה כמו יונגיאנית, שיש נראטיבים או מיתוסים שהאדם באשר הוא אדם בנוי לפתח. לכן אפשר למצוא את הגישה הזו באגדות עמים, בפולקלור היהודי, ואפשר שלכן הגישה הזו מגולמת גם באותה מילה של רש"י. "בזכות". זה ששרה סובלת יוצר זכות עבורה כדי לקבל ילד משלה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/11/2016 17:33 |
|
| |
מרש"י ועד "אושפיזין" אולי לא יהיה זה למותר לציין לסיפור פולקולוריסטי בן זמננו. בסרט "אושפיזין" בני הזוג המבוגר שאין להם עדיין ילדים מקבלים על עצמם ייסורים שלא לצורך, ובלבד שיזכו לילדים. ואכן, לאחר שהזוג מוכן לסבול את האורח הבריון והבעל מתגבר על כך שהרס לו את האתרוג היקר, הם באמת זוכים להיפקד בזרע של קיימא. רבים מאד ראו את הסרט הזה והתפעלו מאורח החיים היהודי שגולם בו. היחסים החמים בין בני הזוג, ששומרים כל הסרט זה מזו על מרחק נגיעה. יש הרבה מה להלל כאן: היחס של כבוד הדדי, האמונה באלוקים המשגיח על העולם ושומע תפילה. הצופים לא יוכלו לדעת כי הרעיון שבני הזוג מקבלים על עצמם סבל לשם הסבל כדי לזכות בזכויות הוא רעיון זר ורע ואינו רעיון הראוי להחשב חלק מן התורה. גם אם אפשר למצוא לו מקור ברש"י בפרשתנו. הדברים שנכתבו כאן הם על דעתו של הכותב. אם הם אינם נראים נכונים, אנא ראו בהם הזמנה לדיון.
|
|
|
| נשלח ב-17/11/2016 18:48 |
|
| |
יסורים ממרקין כל עוונותיו של אדם" (ברכות ה)
|
|
|
|
| נשלח ב-17/11/2016 18:56 |
|
| |
עד שאתה יוצא באריכות נגד התפיסה שאתה מוצא בפירוש, תראה שזו באמת התפיסה בפירוש. הארכת בפירושים אחרים ובמדרשים דומים, אבל על דברי רש"י שאלת האם הוא מתכוון לכך, וענית ש"דומה" שלזה הוא מתכוון. אני כלל לא השתכנעתי שזו כוונת רש"י, ואיני יודע מי דחקך לקושי זה. האם אתה מאלה שאומרים "ואפשר להקשות בדוחק"?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/11/2016 19:56 |
|
| |
אפרים
ברכות דף ה -רבי חייא בר אבא חלש, על לגביה רבי יוחנן. אמר ליה: חביבין עליך יסורין? אמר ליה: לא הן ולא שכרן.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/11/2016 22:41 |
|
| |
אפרים
האמת היא שאיני מבין גם את הרעיון של "ייסורים ממרקים". זה יכול לעורר את האדם לחשוב על דרכו ולהשתנות. אבל הרעיון של "כפרה" הוא מוקשה. אמנם, זה רעיון שקשה לוותר עליו באמונתנו.
ועם זאת, יש מרחק בין הטענה שייסורים מכפרים לבין הטענה שייסורים שאינם לשם כפרה הם מטבע שבו ניתן לקנות זכויות. האין זאת?
יש
הארכתי מפני שאם כבר דנים בפסוק, ואם כבר אני מציע פירוש לפירושו של רש"י, דומה שמן היושר האינטלקטואלי להציג את מפת האפשרויות. המחיר הוא לכתוב ארוך. אבל מי שמכיר אותי יודע שזו דרכי. לצערי לא מצאתי דרך טובה יותר עד היום.
כתבתי שדומה בעיני שזו כוונת רש"י מפני שרציתי לנקוט לשון זהירה. הרי יש לי טענות נגד פירוש זה, אז ראוי שאכתוב שאפשר שאני מפרש לא נכון את אחד מחשובי המפרשים במסורתנו. מלבד זאת, האם לא למדנו בפרקי אבות שראוי לאדם לנקוט לשון זהירה ומסוייגת?
זה לא בא לומר שיש לי יסוד לפקפק בעצמי, אלא שאני מבקש להזכיר לכל שאני יודע שאפשר שאני טועה, אבל איני מצליח להבין את רש"י אחרת.
אם יש לך הבנה אחרת, אתה יותר ממוזמן לחלוק אותה איתי ועם כולנו. למה שנישאר כאן באשכול עם פירוש לא נכון?
אני מקוה שאיני מאלו שמחפשים קושיה בדוחק. יש לי מספיק קושיות ושאלות גם לא בדוחק... סמיילי.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/11/2016 22:43 |
|
| |
ירוחמ
אכן התפיסה המשתמעת מן המקור שהבאת היא שיש שכר לייסורים. אבל צריך להבין מהו אותו שכר. והאם זה דומה לתפיסה שכתבתי שמשתמעת מרש"י.
כאשר אדם מתגבר על ייסורים ועושה מה שצריך למרות סבלו, הוא קונה לעצמו חוסן. הוא קונה לעצמו מידות ייחודיות. אם הוא מקבל את הייסורים באהבה משמים יתכן שהם יכולים להחשב לו לכפרת עוונות.
אבל לא נראה לי ששני האמוראים התכוונו שבזכות אותו סבל יזכה מאוחר יותר הנשאל באיזו משאלת לב.
|
|
|
| נשלח ב-17/11/2016 23:27 |
|
| |
"אבל לא נראה לי ששני האמוראים התכוונו שבזכות אותו סבל יזכה מאוחר יותר הנשאל באיזו משאלת לב."
למה לא? אם הסבל ממרק עוונות אז יש לשער שמשאלת הלב תתממש לאחר שהאדם התנקה מאותם עוונות שמנעו את משאלת הלב מלהתקיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2016 00:13 |
|
| |
אבל לכתחילה? לכתחילה ודאי שהקב"ה נותן מתנת חינם ללא צורך בייסורים
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2016 08:06 |
|
| |
אפרים
א. גם הרעיון שסבל "ממרק עוונות" יכול להתבאר בכמה אופנים. אחד מהם שאדם יכול לקחת את הסבל שעובר עליו כפרוייקט לחינוך עצמי. איך אני ממשיך לתפקד גם במצב של סבל. זו בניה עצמי. גישה אחרת היא שיש לי חשבון בשמים או בקארמה, שבו כאשר קורים לי דברים נעימים, יורד לי מהזכויות, וכאשר אני מאוכזב או רע לי, יורדות לי נקודות חובה. הגישה השניה מופיעה בדתות שונות, גם זו שלנו, ויש בה משהו שנראה אופייני לאדם באשר הוא אדם. אבל האם היא נכונה? והאם התנאים והאמוראים האמינו בה? והם הם צדקו שיש חשבון כזה?
ב. גם אם יש מירוק עוונות על ידי סבל, האם אדם צריך להזמין לעצמו סבל וייסורים כדי לנקות את עצמו?
יש לנו מעשה בתלמוד על מי שהיה באמת מזמן לעצמו ייסורים ונהנה מהכפרה שהם מעניקים לו. איני זוכר כרגע פרטים כדי לאתר את המעשה. אבל אני מרשה לעצמי להטיל ספק אם הגישה ההיא ראויה ומוצדקת, או שהיא דומה לכמה מעשים אחרים המובאים בתלמוד, שבה יש דוגמא של התנהגות ואמונות שאולי הן נתונות במחלוקת, או שראוי שיערערו עליהן.
ג. האם שרה אמנו היתה עם עבירות כך שהיה לה צורך במירוק? יצויין כי אכן ב"אוצר מפרשי התורה" מובאת שיטה שבאמת זו היתה מטרתה. אולם לפי מה שאני הצעתי בהבנת דברי רש"י, היא לא היתה זקוקה למירוק אלא שיש כאן את הסברה שככל שאדם יקח על עצמו מרצונו ייסורים וסבל, כך הוא יוכל אחר כך לתבוע על סמך ייסורים אלו מתנות משמים. ונגד הגישה הזו יצאתי.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2016 08:06 |
|
| |
בזכות שאוציא את צרתי מצרתה על אף שזה גורם לי סבל. העניין הוא המעשה הטוב כאשר נעשה תוך צשלום מחיר
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2016 08:51 |
|
| |
מיימוני אני פשוט לא מבין איפה אתה רואה את זה ברש"י כדי שאצטרך למצוא פירוש אחר לדבריו. אתה מצביע על המילה "בזכות", אבל המילה הזו רק מציינת שמהמעשה הזה נוצרת זכות, אבל אני לא מבין איפה אתה רואה שהזכות הזו נצברת בשל סבל לשמו.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2016 12:17 |
|
| |
תלמיד
מאיזו צרה הוציאה שרה את הגר?
שמא תאמר מפני שהיתה שפחה? ובכן, היא עדיין שפחה. האמה היא פילגש לבעל ושפחה לאשה הראשית, שרה. נכון, הפירוש שלי מושתת על האופן שבו מילאה אמה את התפקיד בתרבות שממנה באו אברהם ושרה. אם תרצה תאמר שהגר הפסיקה להיות משועבדת וזכתה להיות כבת חורין. אם כי אז תצטרך להסביר באיזה אופן פגעה הגר בשרה ומרדה נגדה ומה היה אמצעי הנגד שמצא אברהם עבור שרה.
יש
הבה נקרא יחד את רש"י.
הוא כותב:
בזכות שאכניס צרתי בתוך ביתי. כתבת:
המילה הזו רק מציינת שמהמעשה הזה נוצרת זכות יפה. מה היה המעשה שמזכה את שרה בזכות? מה היא אותה "זכות"? מה הכלל שמאפשר יצירת זכות, ובאיזה אופן הוא בא כאן לידי ביטוי? מדוע צריך להזכיר ששרה מכניסה צרה לתוך ביתה?
אפשר היה לטעון ששרה רוצה שיהיה לאברהם יורש גם אם זה לא יהיה ממנה. אבל האם אז לא היה צריך לומר משהו מעין:
"ייבנה אברהם" או "ייבנה ביתי" - "על ידי שאכניס אמה לבעלי, ואפילו שתהא זו צרתי".
אבל היא אומרת:
"אבנה" כלומר היא עצמה.
"בזכות" ו"צרתי". זה שהצרה בבית מעניק לה זכות.
אני חוזר: איזו זכות זו לדעתך לפי רש"י?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2016 13:12 |
|
| |
מיימוני נתחיל ממה שאני מסכים. רש"י מפרש "אבנה ממנה - בזכות ש-X". אני מסכים איתך לחלוטין ששרה רוצה שהיא תיבנה, והיא חושבת שזה יכול לקרות בזכות מעשה שתיעשה, בינתיים כינתי אותו X. מעולם לא כתבתי אחרת.
כעת נשאר לשאול מה המעשה X, ששרה חושבת שייזקף לזכותה. אתה הבנת שהמעשה הוא הבאת סבל על עצמה, ואני תהיתי איפה זה כתוב ברש"י. רש"י אומר "אכניס צרתי לתוך ביתי", והשאלה היא למה זכות נזקפת ממעשה זה. אני לא רואה בשום מקום שרש"י אומר שהזכות מהמעשה היא בזכות הסבל. אם זה היה כך, אני מניח שהיו לה דרכים נוספות ומגוונות להביא על עצמה סבל, היא בוודאי ידעה ברוח קודשה על גלגולי השלג של חסידי אשכנז או על הישיבה על עמוד של נזירים ביזנטיים. למה לדעתך היא בחרה דווקא בהכנסת צרתה לתוך ביתה?
|
|
|
|
| נשלח ב-20/11/2016 07:10 |
|
| |
מצב הגר במאהל אברהם לא שודרג מעשית,גם אם לא משפטית? קשה להניח.
תוקן על ידי תלמידטועה ב- 20/11/2016 07:10:01
|
|
|
|
|