בית פורומים עצור כאן חושבים

האם חסכון הוא חוסר בטחון?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/2/2017 10:55 לינק ישיר 
האם חסכון הוא חוסר בטחון?

הגר"ח: לא לחסוך בשביל לחתן את הילדים

האם להתאמץ לחסוך עבור הילדים או דיה לצרה בשעתה? השאלה הובאה בפני הגר"ח קנייבסקי שהשיב תשובה מפתיעה, ואף סיפר כיצד זה היה אצלו

קצבאות הילדים, המופקדות מידי חודש בחודשו בבנקים או בקופות גמל עד לגיל 18, הביאו רבים להתחבט בשאלה האם להוסיף כסף מעצמך על מנת שיצטבר יותר בעתיד או שמכיוון שהמצב כיום הוא שמשפחות רבות, בעיקר אברכים, אינם גומרים את החודש ואין אפשרותם לחסוך גם פרוטות מעטות - לוותר על זה

ההתלבטות הובאה בפני הגר"ח קנייבסקי, שנשאל האם גם בכלל לעשות קופת חיסכון לנישואי הילדים ולהתאמץ יותר בכדי לחסוך עבורם או שכיום לחיות במה שיש, ורק כשיגיעו נישואי הילדים ידונו ההורים בכמה הם יכולים להתחייב עבור חתונתם

בעלון "דברי שי"ח" מפורסם כי תשובתו של הגר"ח שאין להתאמץ לחסוך בשביל נישואי הילדים, ‏ודיה לצרה בשעתה. הגר"ח אף סיפר על עצמו כי כשהגיע לחתן את ילדיו זכה כל פעם לכסף שנשלח לו מהשמים

כידוע נישואי ילדים זו ההוצאה המשמעותית ביותר בחיי משפחה חרדית. משפחות רבות מתקשות לחתן את ילדיהם ופונים לסיוע מקרובי משפחה וארגוני צדקה. סוגיית החתונות מעסיקה קהילות ומנהיגים רבים, ובחלק מהמקומות התפרסמו תקנות כדי למנוע הפרזה בהוצאות החתונות.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2017 11:59 לינק ישיר 

שידכו בחור ישיבה. השווער המיועד הזמין אותו לשיחת הכרות.
 ושאל אותו. יש לך בית? היכן תגורו? הקב"ה יעזור השיב הבחור.
 ממה תתפרנסו? הקב"ה יעזור. השיב.
רהיטים וכלי בית מאין? הקב"ה יעזור היתה שוב התשובה.

הלך הבחור, שאלה אישתו של השווער. איך התרשמת ממנו?
הוא נותן לי כבוד גדול. הוא  מדמה אותי להקב"ה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2017 03:10 לינק ישיר 

האם הוא חיכה עד שהשווער שלו יהיה בשמיים כדי שהוא ישלח לו משם פרנסה ודירה? 

האם די בלא לדאוג כדי לעשות "השתדלות"?

שו"ת יחווה דעת חלק ג סימן פה: 

"שאלה: האם רשאי אדם מצד ההלכה לבטח את עצמו ביטוח חיים, או שמא יש לאסור, משום שנראה כאילו אין לו ביטחון בהקדוש ברוך הוא, שביכולתו להעשירו ולהשאיר אחריו ממון רב לפרנסת יורשיו ולרווחתם, כי אין מעצור לה' להושיע ברב או במעט?".

שו"ת אגרות משה אורח חיים חלק ב סימן קיא:

"בענין אינשורענס אם יש בזה חסרון ח"ו בבטחון בהשי"ת או לא?

שו"ת אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן מח:

"אם לעשות ביטוח ואיזה סוג ביטוח יעשה"

תוקן על ידי נישטאיך ב- 03/02/2017 04:09:47

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2017 07:32 לינק ישיר 

שאלה  שמן הסתם צצה בראשי רבים
האם כך גם בנושאים ציבוריים כמו מו"מ קואליציוני?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2017 11:51 לינק ישיר 

ביטוח חיים. אדם יכול להיות בעל בטחון בהקב"ה. אבל את ביטוח החיים שהוא עושה. זה לא בשבילו -הוא הרי ימות.
ביטוח זה בשביל אשתו וילדיו. אדם לא יכול להיות פרומר עח הילדים הקטנים ואשתו האלמנה לעתיד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2017 20:54 לינק ישיר 

"או שמכיוון שהמצב כיום הוא שמשפחות רבות, בעיקר אברכים, אינם גומרים את החודש"

בלי כוונה להתלוצץ, אבל איזה מין ביטוי זה "לא גומרים את החודש"? הרי אם יש להם ליום הראשון בחודש, למה הם צריכים לדאוג ליום השני בחודש?

http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=3129232&whichpage=5#R_14

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/2/2017 01:29 לינק ישיר 

נישטאיך,

עיין ספר חובת הלבבות, שער הבטחון, פרק רביעי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/2/2017 04:20 לינק ישיר 

מם

תודה.

ראה שו"ת יחווה דעת חלק ג סימן פה, שציינתי בהודעה קודמת.

"שאלה: האם רשאי אדם מצד ההלכה לבטח את עצמו ביטוח חיים, או שמא יש לאסור, משום שנראה כאילו אין לו ביטחון בהקדוש ברוך הוא, שביכולתו להעשירו ולהשאיר אחריו ממון רב לפרנסת יורשיו ולרווחתם, כי אין מעצור לה' להושיע ברב או במעט?

תשובה: בשוחר טוב (מזמור כ"ג), שנינו, רבי אליעזר בן יעקב אומר, למען יברכך ה' אלהיך בכל מעשה ידך אשר תעשה. יכול יהא יושב ובטל? תלמוד לומר בכל אשר תעשה. אם עושה מתברך ואם אינו עושה אינו מתברך. ומבואר שעל האדם מוטלת חובת ההשתדלות לפרנסתו, אלא שעליו לבטוח בה', שעל ידי השתדלותו ימציא לו פרנסתו. ואמנם שנינו במשנה במסכת סוטה (מ"ח ע"ב) משחרב בית המקדש פסקו אנשי אמנה, שנאמר הושיעה ה' כי גמר חסיד כי פסו אמונים מבני אדם, ומפרש בגמרא, אנשי אמנה אלו המאמינים בהקדוש ברוך הוא, כדתניא, רבי אליעזר הגדול אומר, מי שיש לו פת בסלו ואומר מה אוכל למחר, אינו אלא מקטני אמנה. אולם מבואר במהרש"א שם, שזוהי משנת חסידים, שמאמינים שהקדוש ברוך הוא זן ומפרנס לכל חי מקרני ראמים עד ביצי כנים. ולכן הזכירו על זה במשנה את הפסוק הושיעה ה' כי גמר חסיד כי פסו אמונים מבני אדם, מה שאין כן מדת הצדיקים וכו' ע"ש. ומשמע שעל כל פנים אין איסור מן הדין, כשמשתדל להשיג יותר מהמזון של אותו היום לצורך מחר, ובלבד שלא יסיר מבטחו מהקדוש ברוך הוא, ולא יאמר כחי ועוצם ידי עשה לי את החיל הזה. וכן כתב רבינו המאירי בפירושו למשלי (פרק י"ט פסוק כ"א), שעל האדם לתת בטחונו בהשם יתברך בכל עניניו, ולא יסמוך על השתדלותו וחריצותו בלבד עד שיאמר כחי ועוצם ידי עשה לי את החיל הזה, אבל ישתדל בזה ויתלה בטחונו בהשם יתברך, ולא שימנע ממנו ההשתדלות, כי בכל הדברים הזריזות משובחת והעצלות מגונה, אלא עם השתדלותו ישים בטחונו בהקדוש ברוך הוא, ויתלה בו הצלחתו, וכמו שנאמר פן תאמר בלבבך כחי ועוצם ידי עשה לי את החיל הזה, וזכרת את ה' אלהיך כי הוא הנותן לך כח לעשות חיל. וראה עוד במאירי תהלים (מזמור קכ"ח). ספרי דברים פיסקא קכג, (יח)...".

אליקים

בשיחה שהיתה לי לפני מספר שנים, עם אברך שהגיע מעבר לים ללמוד בכולל הליטאי בעיר שבה אני מתגורר, עלה הנושא של בטחון בה', וכליטאי "טוב" הוא העלה את ה"בטחון והשתדלות של החזון איש", שאלתי אותו האם הוא יכול  להביא דוגמה מ"החיים" ל"בטחון והשתדלות",  והוא ענה: איני עובד וב"ה יש לי פרנסה. לא יכולתי להתאפק ואמרתי לו: לא השתדלת ואין לך בטחון בה'; ההשתדלות שלך היתה לברר את כל ההתחייבויות שהבטיחו לך, והבטחון שלך היה במי שהביאך שהוא ימלא ימלא את ההתחייבויות כלפיך. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/2/2017 14:02 לינק ישיר 

נישטאיך,

יפה. על-כן אומרת התוספתא: למדה תורה דרך ארץ, נתמנתה לאדם פרנסה יקח לו בית, חזרה ונתמנתה לו יקח לו שדה, חזרה ונתמנתה לו יקח אשה. ולמה שדה? זו ההשתדלות על מנת שתהיה לו פרנסה קבועה. לפיכך, רבי מאיר אומר: לעולם ילמד אדם את בנו אמנות נקיה, ויתפלל למי שהעושר והנכסים שלו, שאין אמנות שאין בה עניות ועשירות, שלא עניות מן האמנות ולא עשירות מן האמנות, אלא הכל לפי זכותו. באשר לחסכון עבור ילדים בקופות גמל, זו אפשרות בטוחה רק אם המערכת הפיננסית הכללית אמינה וישרה ויציבה. 

עיין:

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/2/2017 21:14 לינק ישיר 

נישטאיך 
יפה מאוד! בעניין של "ביטחון", יש לעיין, כי נראה ש"ביטחון" משמעו לבטוח בטובו של הקב"ה ובדאגתו והשגחתו לנו. לפיכך, "ביטחון" הוא בעצם אמונה בכך שאם לא נוכל לעשות - הקב"ה ישלים, ואם נעשה מצווה שהתחייבנו - נקבל שכר, ואם נעשה מעבר למה שהתחייבנו - למען ה' - הקב"ה יגמול. אם אדם מוכיח שאכן נפשו שלווה במקרים כאלו - אכן אפשר לומר שיש לו ביטחון. איני יודע איך מוכיחים שבאופן "אובייקטיבי" האדם שעומד לפנינו אכן מאמין בכך, אבל סביר שזהו המדד. כמובן, גם זה לא אמור להיעשות מתוך טיפשות ופזיזות, אלא אך ורק מתוך הבנה נכונה של מה אמר הקב"ה והכרת דרכי פעולתו בעולם, כולל הבנת "מדוע דרך רשעים צלחה" וכל מיני דברים כאלה. כי ללא הבנת כל הדברים הללו, אין סיכוי להיות "בוטח" אלא "מתהלל" בכך שיש לו כסף או "מתהלל" בכך ש"אין לו כסף ובכל זאת הוא טיפש מספיק כדי לא לדאוג". אבל מאחר ואני מאמין באלוקי אמת, אני מאמין שיש מי שגומל, והגמול בא יבא לא יאחר.

תוקן על ידי אליקים7241 ב- 05/02/2017 21:14:55

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם חסכון הוא חוסר בטחון?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext