| נשלח ב-28/3/2017 22:12 |
|
| |
התורה והתרבות
הועתק מאשכול אחר- יש מעט דברים (כלומר מילים או דברים שניתן לדייק) ששייכים לאשכול השני - אבל מאחר ואין קשר ישיר בין הנושאים - לא ראיתי טעם להשאיר לינק
התרבות היהודית של התנ"ך הייתה דומה מאוד לתרבות הגויים שסביבה, מלבד העובדה שעם ישראל היה עם עם אוריינטציה מיוחדת, אבל לא באופן שגורם בידול מוחלט. זו הסיבה שאיזכור עניינים יהודיים - כמעט שאינו אומר כלום מעבר ל"בני תרבות אנחנו" - האבות אברהם יצחק ויעקב היו בני אדם ככל האדם, עניין החמץ דומה לכל מיני טקסים אחרים הנהוגים אצל הגויים - וכמובן שגם החגים שהזכיר תחזל - הלא כל בר בי עצכח יודע שהם במקור חגים חקלאיים שאינם מחדשים מי-יודע-מה, עד כדי כך שברגע שירבעם רוצה אין לו בעיה להטות את לב העם לעשות את החג בחודש חשוון במקום בחודש תשרי. וזו הסיבה - כמו שכתבתי - שגם שאלתך השנייה מתורצת - מרדכי ואסתר לא היו צריכים להתבולל כדי להסתיר את יהדותם. מספיק לא ליידע את הסביבה - ובמקרה של אסתר - את המלך - בדבר מוצאם, ואף אחד ממילא לא ידע. כי הבנתי שהתרבות התורנית במקורה איננה אמורה להיות תרבות של "חוקים" ללא טעם, אלא התרבות התורנית היא פשוט תרבות, ככל תרבות, עם גוון מיוחד. לא יותר. ואני מגלה שאני מגיע לעצכח, וכולם בטוחים שהיהדות המוכרת לנו מ"שמירת שבת כהלכתה" - כולם בטוחים שהיא היהדות המקורית. וזה שלא כדברי רבים בפורום שמדברים השכם והערב על זה שהפרישות החרדית היא דבר חדש, ושהחומרות אינם עיקר התורה. אני באמת חושב שזה חשוב מאוד להצביע שוב ושוב על דברים הדורשים תיקון ו/או שינוי ו/או חידוש הישן או חידוש חדש, ודבר גדול הוא כל עיסוק בזה. אבל כל עוד זה נשאר ברמה הנקודתית של "חומרות" או "פרישות" - ב"עבודה" או ב"צריכת תרבות" או ב"טכנולוגיה חדשנית" - כל עוד זה נשאר ברמה הנקודתית הזאת, באמת שאיני רואה לא איך נתקרב שוב לעולם, לא איך נתחבר לתרבות התנ"ך וגם הגמרא, לא איך נקיים את המצוות כפי שציווה אותם ה' במובן של מה שנקרא "מוסר הנביאים", אינני רואה איך ניתן כוח לתרבות התורנית - ומעל הכל אינני רואה איך נוכל לנהל חיי חברה מדינה עשייה ולימוד - בצורה "נורמלית", ואיך ננהל יחסים תקינים עם אומות העולם. דרושה לנו עבודה רדיקלית ושורשית ביותר. דרושה לנו כרייה מחודשת על מנת לבנות מחדש את היסודות שמתחת לבניין. במידה רבה אני סבור שדרושה לנו עבודה שניתן לכנותה "ציונית" - הציונות עד היום עסקה בבניית הארץ והפרחת השממה הגשמית. לשם כך ויתרו אנשים רבים על מקומם בגולה - ואף שיהודי הגולה לא באו איתם הם הלכו בשלהם. גם כאן - אנו צריכים לדעת לחזור ולבנות את התרבות היהודית - שימו לב - הראשונים עסקו ב"וחידשו ערי חורב שוממות דור ודור". אנו צריכים כעת לבנות את התרבות הנחרבת - אשר גם היא בשוממות דור ודור. שלא תטעו - היהדות לא שגשגה בגולה. אנו יודעים שאפילו יש הסתייגות מהצורך לשמור על התורה והמצוות בגולה - מלבד מדין "הציבי לך ציונים" - שלא יהיו קשים עלינו כדבר חדש כשנחזור מהגלות. הגר"א כתב על הפסוק "מלכה ושריה בגויים אין תורה" - כשהמלך והשרים והעם בגולה - אז גם התורה איננה בשלמות. והוא הדבר האמור. אם לא נבין, שחטאי אבותינו החריבו את התרבות - וזאת הסיבה האמיתית לגלות - אם לא נבין את זה אז אף על פי שעצם חידוש החיים הפשוטים בארץ הוא דבר חשוב, ואף על פי שעצם ההיקשרות לתורה ב"דרך כלשהיא" היא דבר חשוב - מכל מקום אם אין חידוש מלא של התרבות - אז ל~מה יגענו ול~מה טרחנו. אני מקווה שזה מובן, ומתפלל לאלוקים בכל ליבי, ואף קורא לכם לשים לב לדבר. לשים לב ולהתייחס לכך שאנחנו עדיין עם מפוזר בין העמים ומפורד בתוך עצמו. אינני אומר מה לעשות, כי אני ירא שלא תצא תקלה. לעצמי אני לומד, ומשתדל לכתוב מה שאני מבין ויכול. אבל אני חושב שכל יהודי שנגע אלוקים בלבבו, עליו לחפש אחר דרך הא-ל במובן האנושי של הדבר. ומה ייחודו של בן אנוש אם לא היותו בצלם אלוקים. (עד כאן דרשה. מכאן ואילך לחשיבה ועשייה)
(אני רוצה להבהיר גם, שבאמת אין לי שום התנגדות, למשל, לספר שמירת שבת כהלכתה. זה ספר חשוב מאוד במובן זה שהוא עוזר לך ללמוד בסגנון של ימינו את מה שיש ללמוד בנושא שבו הוא עוסק. אבל הבעיה היא בהפיכת ה"שמירת שבת כהלכתה" למקור הלכתי, במנותק מהיסודות עליהם הוא בנוי - תנ"ך משנה וגמרא ראשונים ואחרונים, על כל המשמעויות שהם נותנים לנושא של "שמירת שבת כהלכתה" - טעמי המצוות, סוגי סברות - לא רק במובן האינטלקטואלי של סוגי הסברות, אלא גם במובן ה"בעלי-בתי" שלהם, גם מחשבה במה להתמקד - למשל אם התורה מזכירה דווקא איסור הבערת אש - אז חז"ל מייד עושים דיון אם הבערה "ללאו יצאת" או "לחלק יצאת". זאת אומרת הם לא מרשים לעצמם להתעלם מדברים שהתורה מתייחסת אליהם כחשובים, גם אם לפי דעת חכמי דורנו ואולי גם לפי המקובל במסורת מאז ומעולם, מדובר בדברים טכניים ו/או שוליים. יש מה להאריך, אבל אין כאן המקום. בנוסף, הלימוד צריך להתחשב בתרבות דורנו ובצורת החיים. ישנם דברים רבים שלא מתאימים בין התורה המקובלת בימינו לבין התרבות וצורת החיים. אני לא מאמין בדרך הרפורמית - לדעתי רפורמה מהסוג הרפורמי משכיחה את התורה. אבל אני מאמין שצריך - ואפשר - ללמוד כראוי את המקורות, וללמוד מתוכם "מה משה רבינו היה אומר אילו היה חי בימינו" - זו אמירה יומרנית, ולכן אינני רוצה ליצור את הרושם כאילו אני חושב שזה דבר קל. זה ממש לא. אבל עד היכן נהיה מנותקים מההגיון הפשוט שלנו?)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/3/2017 09:37 |
|
| |
בבקשה
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2017 23:46 |
|
| |
אנ'לא מבין משהו היהדות היא רק תרבות בעיניך? איפה אלוקים ורצונו בכל הסיפור?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/4/2017 13:37 |
|
| |
איה האמת
רצון האלוקים וכבודו - הוא ע"י האדרת צלם האלוקים שבאדם (האדרת - דו משמעי: מתן כבוד לא-ל, ופיתוח האנושיות בעולם הזה) - והתרבות הלא היא החלק הגבוה שבאדם - היא ביטוי לצלם האלוקים.
חשוב להדגיש ש-
א. אין צורך לחפש את אלוקים "מחוץ" לעולם. אלוקים ברא אותנו כפי שאנחנו - על מנת שנהיה כפי שאנחנו, וגילה לנו מה שהיינו צריכים לגלות. אף על פי שראוי לחפש ביוזמתנו - הוא לא מחכה שנחפש יותר מהסביר. ועד כמה שאולי בכל זאת יש אלוקים "מחוץ" לעולם - הסברא הפשוטה היא שאין צורך לחפש אלוקים כזה. ב. ה"תרבות" הוא מונח בעל משמעות כוללת, שקשור למוסר, לחכמה, למלאכה וגם לפיתוח רגש (אגב, כולל רגש הנאה, שנוצרת במידה רבה גם מהדברים האחרים המוזכרים - מוסר חכמה מלאכה וכד'.) התורה מעודדת את כל אלו, ואף מציעה להולך בדרכה ברכה להצלחה בכל אלו ובכל דבר שיחפוץ האדם.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/4/2017 13:48 |
|
| |
אליקים
רצון האלוקים וכבודו - הוא ע"י האדרת צלם האלוקים שבאדם (האדרת - דו משמעי: מתן כבוד לא-ל, ופיתוח האנושיות בעולם הזה) - והתרבות הלא היא החלק הגבוה שבאדם - היא ביטוי לצלם האלוקים.
הרעיון הזה מניין לך. שזה הוא רצון האלוקים? הוא גילה לך את הרז הזה באוזן?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/4/2017 15:39 |
|
| |
בתורה כתוב - שהקב"ה רצה לברוא את האדם בצלם אלוקים.- ואף הילל הזקן ששאלוהו תלמידיו פעם אחת - להיכן הוא מהלך והולך - ואמר להם "לעשות מצווה" - ואמר להם - קל וחומר מדיוקנאות של מלכים וכו', מכאן שגם הרחיצה היא מצווה, מכיוון שהיא מכבדת את האדם שהוא בצלם אלוקים. ומה צריך לומר יותר מזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/4/2017 15:43 |
|
| |
וישנם גם מקורות בתנ"ך ובחז"ל - המלמדים על התרבות הטובה בעיני ה'.
תוקן על ידי אליקים7241 ב- 02/04/2017 15:42:58
|
|
|
|
| נשלח ב-2/4/2017 21:05 |
|
| |
אליקים אתה מחפש רמזים ואפשוריות לימוד מחכמים. תסכים איתי שאת התורה ה' כתב ונתן לנו כהוראות לדרך חיים. בתורה הוא כתב בצורה מפורשת מה הן דרישותיו מהאדם. לעבדה ולשמרה- כלומר את האדמה והעולם שמסר לאדם את העולם. הוא לא המטיר גשם עד שלא היה אדם שידע לעבד את האדמה. וכ' אלו בספר ההוראות להפעלת העולם והאדם.אבל לך נוח יותר להתעלם מכל זה ולאחוז ברמזים. שאולי נכונים ואולי לא. זה שהאדם נוצר בצלם אלוקים. רק נותן לו את היכולת כביכול של אלוקים. הוא בורא בני אדם. הוא יוצר בתים ומשפר את מעשי הבריאה הוא שומר על הטבע וכ'
|
|
|
|
| נשלח ב-2/4/2017 21:45 |
|
| |
ירוחם לשמחתי אני לא מצליח למצוא סתירה בין דבריך לדבריי, כי אני לא דיברתי על רמזים אלא על יחס כללי לעולם - גם אם התורה מסתייגת מכמה דברים שנתפסים בעיניה כ"תרבות אנשים חטאים".
אבל בוא אני אגלה לך סוד - גם הרבה דיונים שעשיתי ולפעמים אני עדיין עושה - דיונים של הררים התלויים בשערה - לפעמים זה באמת נראה לי נושא חשוב - אבל לפעמים זה רק כדי להתאמן על דרכי חשיבה - או ללמוד איך אני יכול לגשר בין מחשבותיי למחשבותיהם של אחרים - אלו שמאמינים ברמזים כעיקר, אלו שלא מאמינים לא ברמזים ולא במה שמפורש, וגם אלה שמאמינים בדברים "רגילים" ויש להם או אין להם כל מיני פרשנויות מקובלות או לא מקובלות. כל החומרים נכנסים למבחנות המסודרות במקומותיהם ב"מעבדה", ועוברים בדיקות ועיבודים שונים. עד שיוצא התוצר המוגמר.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2017 09:37 |
|
| |
| איה_האמת כתב: |  | אנ'לא מבין משהו היהדות היא רק תרבות בעיניך? איפה אלוקים ורצונו בכל הסיפור? |
|
הלוואי והיהדות הייתה רק תרבות. הלוואי ועם ישראל היה מקיים רק את הכלל של הלל.
אתה רוצה לדעת איפה אלוקים ורצונו בכל הסיפור? ראה מה יש לנביאים להגיד:
ישעיהו פרק א'
י שִׁמְעוּ דְבַר-יְהוָה, קְצִינֵי סְדֹם; הַאֲזִינוּ תּוֹרַת אֱלֹהֵינוּ, עַם עֲמֹרָה. יא לָמָּה-לִּי רב-זִבְחֵיכֶם יֹאמַר יְהוָה, שָׂבַעְתִּי עֹלוֹת אֵילִים וְחֵלֶב מְרִיאִים; וְדַם פָּרִים וּכְבָשִׂים וְעַתּוּדִים, לֹא חָפָצְתִּי. יב כִּי תָבֹאוּ, לֵרָאוֹת פָּנָימִי-בִקֵּשׁ זֹאת מִיֶּדְכֶם, רְמֹס חֲצֵרָי. יג לֹא תוֹסִיפוּ, הָבִיא מִנְחַת-שָׁוְאקְטֹרֶת תּוֹעֵבָה הִיא, לִי; חֹדֶשׁ וְשַׁבָּת קְרֹא מִקְרָא, לֹא-אוּכַל אָוֶן וַעֲצָרָה. יד חָדְשֵׁיכֶם וּמוֹעֲדֵיכֶם שָׂנְאָה נַפְשִׁי, הָיוּ עָלַי לָטֹרַח; נִלְאֵיתִי, נְשֹׂא. טו וּבְפָרִשְׂכֶם כַּפֵּיכֶם, אַעְלִים עֵינַי מִכֶּםגַּם כִּי-תַרְבּוּ תְפִלָּה, אֵינֶנִּי שֹׁמֵעַ: יְדֵיכֶם, דָּמִים מָלֵאוּ. טז רַחֲצוּ, הִזַּכּוּהָסִירוּ רֹעַ מַעַלְלֵיכֶם, מִנֶּגֶד עֵינָי: חִדְלוּ, הָרֵעַ. יז לִמְדוּ הֵיטֵב דִּרְשׁוּ מִשְׁפָּט, אַשְּׁרוּ חָמוֹץ; שִׁפְטוּ יָתוֹם, רִיבוּ אַלְמָנָה. {ס} יחלְכוּ-נָא וְנִוָּכְחָה, יֹאמַר יְהוָה; אִם-יִהְיוּ חֲטָאֵיכֶם כַּשָּׁנִים כַּשֶּׁלֶג יַלְבִּינוּ, אִם-יַאְדִּימוּ כַתּוֹלָע כַּצֶּמֶר יִהְיוּ. יט אִם-תֹּאבוּ, וּשְׁמַעְתֶּםטוּב הָאָרֶץ, תֹּאכֵלוּ. כ וְאִם-תְּמָאֲנוּ, וּמְרִיתֶםחֶרֶב תְּאֻכְּלוּ, כִּי פִּי יְהוָה דִּבֵּר.
וירמיהו פרק ב' אומר את הדבר המעניין הבא:
ח הַכֹּהֲנִים, לֹא אָמְרוּ אַיֵּה יְהוָה, וְתֹפְשֵׂי הַתּוֹרָה לֹא יְדָעוּנִי, וְהָרֹעִים פָּשְׁעוּ בִי; וְהַנְּבִאִים נִבְּאוּ בַבַּעַל, וְאַחֲרֵי לֹא-יוֹעִלוּ הָלָכוּ.
"תפשי התורה לא ידעוני" רוצה לומר, הרבנים והחכמים יודעים הלכה, יודעים מה מותר ומה אסור. אבל את אלוקים הם לא יודעים.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2017 10:53 |
|
| |
הלל אמר: מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך, ואמר: במקום בו אין אנשים השתדל להיות איש, ומאחר שהשתדל לקיים את כלליו, הצליח להיטיב ולהיישיר בתקנותיו מה שהנביאים האחרונים לא הצליחו לעשות בתוכחותיהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2017 13:19 |
|
| |
מ נדייק באמרתו של הלל- דעלך סני לחברך לא תעביד .
אם כל הרצון הטוב ןהליברלי הלל ידע כי זו לא כל התורה כולה. גם רבי עקיבא כשקובע כי ואהבת לרעך כמוך זה כלל גדול בתורה. זה כלל גדול בין יתר הכללים אבל לא יחידי. מה שהלל אמר זה לא ואהבת לרעך כמוך. בא נלמד את מאמרו של הלל בצורה אולי שונה. בא אליו גוי שרוצה להתגייר. ומבקש עד שאלמד את כל התורה כולה. תן לי הדרכה בחיים איך אני צריך להתחיל להתנהג מרגע זה. אני לא יודע מה טוב ומה רע אמר לו הלל- מה ששנוא עליך אצל חברך-אל תעשה. אתה לא אוהב שגונבים -אל תגנוב אתה לא אוהב שמלכלים ברחוב- אל תלכלך אתה לא אוהב שמקללים- אל תקלל. הביקורת שלך על אחרים הוא המדריך שלך לחיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2017 14:55 |
|
| |
ירוחם,
רש"י פירש: זה הקב"ה, אל תעבור אל דבריו, שהרי עליך שנאוי שיעבור חברך על דבריך; לשון אחר, חברך ממש, כגון גזלה, גנבה, ניאוף, ורוב המצות. והרישא של פירוש רש"י הכרחי. מדוע? כי את הסיפא יכל הגוי להבין מדעתו או ללמוד זאת מחכמי אומות העולם.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2017 15:16 |
|
| |
ואז שואל הרשע על רש"י הרי הילל אמר את זה לגוי שלא מכיר את הקב"ה ולא מכיר את דרכיו? אז מה הוא אמר לו.?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2017 16:13 |
|
| |
והלא רש"י התחיל את פירושו לדברי הלל בפסוק ממשלי: ריעך ורע אביך אל תעזוב, ובפירושו למשלי פירש: הקב"ה שנקרא ריע לישראל וריע אביך שחיבב את אבותיך. מדוע?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2017 16:27 |
|
| |
הכל נחמד ונכון מה שרשי אומר. אבל השאלה היא מה אמר הלל לנכרי? ואיך הנכרי הבין את זה. הוא הבין מה שרש"י הסביר?
|
|
|
|
|