חלום בליל הסדר [סיפור]
חלום בליל הסדר
בשנה אחת בליל הסדר היתה שנתי גדושה בחלומות. אמנם ליל שימורים היה זה, שכך נהגו במקומות הרבה, שלא לישן אחרי הסדר אלא לילך לבית הכנסת ולספר ביציאת מצרים עד עמוד השחר. אלא שאני הייתי עייף מההכנות לסדר ומקריאת ההגדה ומהסעודה של מרק ובשר ודגים ומצות, שלא לומר משתיית ארבע כוסות של יין. עליתי על יצועי וחלמתי חלום אחד וניעורתי ממנו, וישנתי וחלמתי עוד חלום ושוב ניעורתי. וכך היה עד שקמתי לשחרית.
במוצאי החג הלכתי אצל החכם שיפתור לי החלום. אמר אין פותרין חלומות במועד, אבל עצה טובה נתן לי, שבשביעי של פסח במוסף בשעה שהכהנים נושאין כפיהם אומר הריבונו של עולם כנדפס במחזור, שהוא זמן מסוגל לחלומות. כשהגיע החזן אצל וישמרך פתחתי ואמרתי, ריבונו של עולם, חלום חלמתי ואיני יודע מה הוא, וכו' על הסדר עד שהגיע אצל וישם לך שלום, ואמרתי, כן הפוך כל חלומותי עלי לטובה, וסיימתי עם כהנים כדי שיגידו הקהל אמן גם על תפילתי. אלא שלא נרגעה נפשי ולפיכך בערב הלכתי שוב אצל החכם.
נתן לי החכם שלום, ובירכתי על תבשיל קדירה של חמץ שמטוגן בשמן ובדבש. אמר לי החכם, באותו ליל שימורים ישבו חבריך והיו עוסקים בדברי תורה וסיפרו ביציאת מצרים. בא שר של חלומות וביקש לתת אצלם חלום ולא מצאם במיטתם, ומצא אותך במיטה. ולפי שלא אמרת קריאת שמע, שאין אומרים קריאת שמע בליל הסדר, הביא עליך חלומות של חבריך. שבכל לילה אנו אומרים ואל יבהילוני חלומות רעים, והלילה הזה לא אמרת. אמרתי לו, והלא אמרתי תחינה בשעת ברכת כהנים. אמר לי, שם אנו מבקשים על חלומות שחלמנו על אחרים ועל חלומות שאחרים חולמים עלינו. אתה, לא חלום שלך חלמת, אלא חלומות של אחרים, שבאו אליך במקום אצלם. שאלתי את החכם, ומה תקנתי, אמר לי פסוק שבאיוב, בחזון חזיון לילה בנפול תרדמה על אנשים בתנומות עלי משכב, אז יגלה אוזן אנשים ובמוסרם יחתום. ואמר, אם היו ישנים חבריך היה בא אצלם המלאך ומגלה אוזנם במוסר השייך להם. עתה משבא חלום שלהם אצלך, הרי מוסר שלהם אמר לך. לך אליהם והשב להם אבידתם.
הלכתי אצל חברי וזימנתי אותם אצלי לל"ג בעומר להדלקה, שבמקום שניסע למירון לקבר רבי שמעון או כמו שנהגו בירושלים לילך אצל קבר שמעון הצדיק. במקום זאת עשינו הדלקה אצלנו ושרנו בר יוחאי ואמר רבי עקיבא וכו' כמנהג. ושתינו משקה ורקדנו. ואחר מכן סיפרתי לכל אחד מהם חלום ששייך לו, וקיבל כל אחד מוסר שהיה שייך לו ושמחו בי חברי ושמחתי בהם.
בליל סדר שלאחריו בא אצלי שוב מלאך של חלומות אבל לא נתן לי אלא חלום שלי.
|
|