בית פורומים עצור כאן חושבים

איוב ז: לפני שיהיה מאוחר מדי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/11/2017 20:47 לינק ישיר 
איוב ז: לפני שיהיה מאוחר מדי

הנסיון של איוב לא נגמר. הוא מאבד כמעט כל מה שיש לו, אבל מגלה את עצמו. הוא הופך, בהדרגה, לאדם עמוק ומבין יותר. הוא גם מעז לומר בקול רם, גם לאלוקים, מה שלא העז קודם אפילו לחשוב.

ספר איוב הוא מסע אל הבגרות הפילוסופית.

סיפור המסגרת (א-ב): נסיון משמים: איוב הצדיק מאבד את כל אשר לו, עושרו וילדיו ובריאותו. הוא חולה שחין ויושב באפר ומתגרד. שלושת רעיו באים לנחמו. איוב מקלל את יומו. רוצה למות כי המוות הוא חדלון ושלווה. מתפתח בהדרגה ויכוח.

מחזור 1. אליפז: אין עונש בלי חטא (ד). אם נענשת, מגיע לך. חזור בתשובה ויהיה טוב. ואל תכעס. (ה)

איוב: אי אפשר לא לכעוס הכעס גורם לו לפנות אל ה' ולבקש שיקחהו. (ו).

הפעם: איוב מתפתח מפרק לפרק, מויכוח מויכוח. האם זה עדיין הנסיון המתוכנן משמים? לא זה מה שהשטן הציע, אבל הקב"ה יודע הוא מה עושה, גם אם זה כואב – זו מסקנה של המתבונן מהצד, ואין היא חלק מהסיפור.

הביקורת של אליפז גרמה לאיוב לכעוס, הכעס גרם לו להיות יותר מודע, יותר גלוי עם אחרים ועם עצמו. הוא מפסיק לקלל את היום, שלא עשה לו כלום, ופונה אל ה'. בפרק הקודם הוא ביקש את מותו. עתה מתחולל עוד שינוי.

האם איוב עדיין רוצה למות?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2017 20:47 לינק ישיר 

האם איוב עדיין רוצה למות?

(טו) וַתִּבְחַר מַחֲנָק נַפְשִׁי מָוֶת מֵעַצְמוֹתָי:

(טז) מָאַסְתִּי לֹא לְעֹלָם אֶחְיֶה חֲדַל מִמֶּנִּי כִּי הֶבֶל יָמָי:

(איוב פרק ז)

כבר בנאומו הראשון של איוב ראינו שהוא מבקש מוות, חדלון, שלווה. דומה שלפי רוב הפרשנים זה מה שהוא עדיין מבקש. באתר 929 מנצלים זאת כדי לדון בשאלת החולה המבקש למות (כרגיל, מומלץ, אם גם יש שם רק רקע כללי).

אני מציע גישה אחרת.

נדמה שאיוב מתחיל, בפעם הראשונה, מתוך התפילה והפניה אל אלוקים, להביא בחשבון שיתכן גם אחרת. הוא מבקש לא למות אלא חנינה.

איוב אפילו מוותר על הטענה שהוא צדיק תמים. הוא רק מבקש שגם אם מגיע לו עונש, ה' יחוס עליו. יחוס עליו וירפא אותו, לא שימית אותו.

(כא) וּמֶה לֹא תִשָּׂא פִשְׁעִי וְתַעֲבִיר אֶת עֲוֹנִי כִּי עַתָּה לֶעָפָר אֶשְׁכָּב וְשִׁחַרְתַּנִי וְאֵינֶנִּי:

(איוב פרק ז)

אם ה' לא יסלח לו, הוא ימות. ואז, גם אם החנינה תגיע, זה יהיה מאוחר מדי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2017 20:48 לינק ישיר 

מה קורה כאשר הצדק מחמיר מדי

יוצר הנצרות, פאולוס, העלה טענה מעניינת: מערכת תביעות יוצרת את הכשלון. אם אין תביעה, אין חטא. כלומר, המעשים הפסולים עלולים לקרות, אבל הם לא יהיו פסולים כי אין מי שיפסול אותם.

זו תפיסה שיש הרבה מה לדון בה והרבה מה להתווכח עמה, אבל יש מקומות ורגעים שבהם היא מדברת אל הלב. במקרה שלפנינו, האם ה' תובע יותר מדי מן האדם?

(יז) מָה אֱנוֹשׁ כִּי תְגַדְּלֶנּוּ וְכִי תָשִׁית אֵלָיו לִבֶּךָ:

בצדק משוים את הפסוק הזה לפסוק הדומה מאד בתהלים (וזה אומר שהמחבר שלנו כבר מכיר את המקור בתהלים?!)

(ה) מָה אֱנוֹשׁ כִּי תִזְכְּרֶנּוּ וּבֶן אָדָם כִּי תִפְקְדֶנּוּ:

ושם זו קריאת התפעלות, הכרת תודה על מעמדו של האדם:

(ו) וַתְּחַסְּרֵהוּ מְּעַט מֵאֱ-לֹהִים וְכָבוֹד וְהָדָר תְּעַטְּרֵהוּ:

(ז) תַּמְשִׁילֵהוּ בְּמַעֲשֵׂי יָדֶיךָ כֹּל שַׁתָּה תַחַת רַגְלָיו:

ואצלנו? החשיבות המיוחדת של האדם היא סיבה לבחינה קפדנית שמובילה למציאת מום ולצורך בעונש.

(יח) וַתִּפְקְדֶנּוּ לִבְקָרִים לִרְגָעִים תִּבְחָנֶנּוּ:

מי שנדבק בכל רגע או אפילו כל יום תמיד יימצא לוקה בחסר ולוקה בעונש.

(יט) כַּמָּה לֹא תִשְׁעֶה מִמֶּנִּי לֹא תַרְפֵּנִי עַד בִּלְעִי רֻקִּי:

אדם אינו יכול לעמוד בסטנדרטים כל כך גבוהים. אין לי זמן אפילו לבלוע רוק ולהתעשת, אומר איוב. איך אומר ר' נחמן מברסלב, יישוב הדעת הוא המצוה הראשונה (עוד לפני להיות בשמחה!) ואיך אפשר להיות ביישוב הדעת כאשר הלחץ הוא בלתי פוסק?

(כ) חָטָאתִי מָה אֶפְעַל לָךְ נֹצֵר הָאָדָם לָמָה שַׂמְתַּנִי לְמִפְגָּע לָךְ וָאֶהְיֶה עָלַי לְמַשָּׂא:

ובסך הכל, מרמז איוב, מה זה כל כך חשוב אם נכשל?

שימו לב: זה האיש שהביא עולה על ילדיו, שמא הרהרו הרהור פסול.

(ה) וַיְהִי כִּי הִקִּיפוּ יְמֵי הַמִּשְׁתֶּה וַיִּשְׁלַח אִיּוֹב וַיְקַדְּשֵׁם וְהִשְׁכִּים בַּבֹּקֶר וְהֶעֱלָה עֹלוֹת מִסְפַּר כֻּלָּם כִּי אָמַר אִיּוֹב אוּלַי חָטְאוּ בָנַי וּבֵרֲכוּ אֱ-לֹהִים בִּלְבָבָם כָּכָה יַעֲשֶׂה אִיּוֹב כָּל הַיָּמִים

(איוב פרק א)

מי היה מאמין? הסבל וחוסר היכולת מלמדים את איוב לשנות את תפיסת האדם, הצדק והחטא שלו. עכשו הוא מבקש להוריד את רמת הדרישות.

אז טעיתי, מה כבר עשיתי. אל תעניש אותי.

לפנינו שני אופנים לשפוט את האדם. האופן המחמיר שתובע כפרה אפילו על הרהור הלב. והגילוי שהאדם, חלש וחולה ושבור, אינו מסוגל לעמוד בדרישות האלו ומבקש סליחה וחנינה, לא בגלל שלא נכשל, אלא בגלל שהתביעה להיות מושלם היא בלתי אפשרית.

(בעיה במשלוח ההודעה... לכן תיקון)

תוקן על ידי מיימוני ב- 09/11/2017 20:48:36

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2017 20:49 לינק ישיר 

איוב האקזיסטנציאליסט

טוב, זה מוגזם, אבל שימו לב: איוב הוא האקזיסטנציאליסט הראשון בהיסטוריה הכתובה.

כמה מילים על קירקגור. הוא נולד בראשית המאה ה19 והתחנך לנצרות קפדנית. על סף נישואיו לבחירת לבו, עבר מהפך מסיבות שהחוקרים יעסקו בהן, והחליט לוותר על חיי אושר ונישואין ולהקדיש את עצמו לדתו ולכתיבת ספרים.

חפשו אותו בויקי, הכל קל, הכי קצר.

הוא נחשב ל"אבי הפילוסופיה הקיומית" מפני שבמקום לעסוק בבניה של שיטת מחשבה מושלמת שהאדם, כפרט (או כבורג) ימצא בה את מקומו, הוא הבחין בכך שהאדם, באשר הוא אדם פרטי, הולך לאיבוד. קודם כל האדם, יצור קצר ימים, עמוס כאב, חרטות וחרדות, ורק אחר כך הפילוסופיה!

איוב אינו עוסק בפילוסופיה (למרות נסיונותיהם של פרשנים להסביר את הספר כויכוח פילוסופי בכלים אריסטוטליים). אבל הוא בהחלט מעלה נושאים פילוסופיים. והנה בפרקנו יש כמה מן הביטויים הספרותיים היפים ביותר.

(א)   הֲלֹא צָבָא לֶאֱנוֹשׁ על עֲלֵי אָרֶץ וְכִימֵי שָׂכִיר יָמָיו:

החיים מוגבלים, ותמיד קצרים מדי.

(ו) יָמַי קַלּוּ מִנִּי אָרֶג וַיִּכְלוּ בְּאֶפֶס תִּקְוָה:

חוט דק של טויה, זה חוט החיים. והתקוות הגדולות של הילד מתנפצות בזו אחר זו. האם זה נכון רק לגבי איוב או לגבי כולנו?

(ז) זְכֹר כִּי רוּחַ חַיָּי לֹא תָשׁוּב ...

...

(ט) כָּלָה עָנָן וַיֵּלַךְ כֵּן יוֹרֵד שְׁאוֹל לֹא יַעֲלֶה:

המוות הוא סוף פסוק. החיים הם כאן ועכשו.

לכן צריך לנצל את ימינו, את רגעינו. אבל איוב, השבור והחולה והאבל, אינו מסוגל לכך. אבל אנו כן!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2017 20:50 לינק ישיר 

סיכום נגד אמלק

הנסיון של איוב לא נגמר. הוא מאבד כמעט כל מה שיש לו, אבל מגלה את עצמו. הוא הופך, בהדרגה, לאדם עמוק ומבין יותר. הוא גם מעז לומר בקול רם, גם לאלוקים, מה שלא העז קודם אפילו לחשוב.

ספר איוב הוא מסע אל הבגרות הפילוסופית.

איוב מעז לפנות אל אלוקים, ממשיך את השיחה שהחלה בפרק הקודם.

הוא כבר לא חושב על מוות בתור מנוחה. הוא רוצה לחיות, להיות בריא.

יש גם תפיסה חדשה של חובות האדם. לא עוד קרבן לכפרה על ספק הרהור הלב אלא תביעה להוריד את רמת הדרישות והציפיות מן האדם. אי אפשר לשרוד בתנאים של "וַתִּפְקְדֶנּוּ לִבְקָרִים לִרְגָעִים תִּבְחָנֶנּוּ" (יח):

ודרך אגב, איוב הוא כנראה אבי האקזיסטנציאליזם!

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/11/2017 11:15 לינק ישיר 

אני סבור שפרק ו' הוא הקדמה לפרק ז' (שניהם באותו "מענה")

בפרק ו' פס' א-יב, מסביר איוב את גודל כעסו. חוסר התוחלת שבמצבו. חוסר הטעם בכלל לחשוב או להעלות על הדעת את האפשרות של קבלת הייסורים באהבה.

בפרק ו' פס יג-כא, מצביע איוב על כך שאמנם נכון שאלוקים אמור להבטיח ישועה למי שדבק בו, אבל הוא רואה במציאות את ההפך. לא רק שמצבו חסר תוחלת כשלעצמו, אלא שכל מקור לעזרה "ותושיה נדחה ממני". כל עזרה הולכת ומתרחקת. כל ישועה רחוקה כאילו היה מתבונן ב"אורחות תימא" - כאילו היה במדבר והוא מצפה לשיירה שתבוא - והיא אינה באה.  ומכאן פונה איוב -

בפרק ו' פס' כב-ל, ועונה לטענת הצדק: את כל זה הייתי מוכן לסבול - אומר איוב - אילו ידעתי על מה מדובר. מדוע כל זה. אילו יכולתי למצוא בכל זה משמעות ולו המכאיבה ביותר. "הורוני ואני אחריש, ומה שגיתי הבינו לי". אבל לא. אף אחד לא מסביר לי איפה טעיתי. כל שאתם רוצים הוא לנחמני תנחומי הבל, בשם האמונה. את זאת איוב לא מוכן לקבל. הסברים קשים וכואבים בשם האמונה - כן. טענות חסרות שחר בשם האמונה - זה לא.

ומכאן פונה איוב בפרק ז' - ועולה דרגה בטענותיו. אם עד עכשיו טענות הצדק שלו היו פסיביות - "הורוני ואני אחריש" - כאן הוא פונה לטענות אקטיביות - יש לו הסבר למה הוא צודק:

בפרק ז' פס' א-י, נותן איוב רקע כהקדמה לדבריו בהמשך. הרקע הוא ידוע, האדם חלש "כלה ענן וילך", "זכור כי רוח חיי" ומכאן פונה איוב לטענה עצמה:

בפרק ז' פס' יא-כא: אני חלש. אלוקים חזק. אני לא יכול לפגוע באלוקים. אלוקים לא צריך לפגוע בי, כי אני לא עלול לסכן שום דבר שלו. אז איפה הצדק? לברוא אותי ולהשאירני בחיים, כדי שאמשיך לטעון נגדך, אלוקים, טענות? ומה בצע יש לאלוקים בחיי, כאשר בגופי אני סובל ייסורים, וגם בנשמת אפי אני מתלונן על אלוקים, ואם כן האם אלוקים ברא אותי רק בשביל שיהיה מי שיתלונן עליו? ובלשון איוב "חטאתי מה אפעל לך נוצר האדם? למה שמתני למפגע לך ואהיה עלי למשא?"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/11/2017 11:19 לינק ישיר 

סיכום נגד אמלק (למדתי)

איוב מוכן לסבול הסברים קשים וכואבים בשם האמונה, אבל לא המצאות בשם האמונה.

אין אף אחד שמסביר לאיוב היכן טעה.

איוב גם עולה מטענות פסיביות לטענות אקטיביות - יש לו הסברים מדוע מעשיו של הקב"ה מוזרים ובלתי מובנים. כמובן הויכוח עוד לא נגמר... זו רק ההתחלה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/11/2017 11:53 לינק ישיר 

הערה נוספת:

(מי שיקרא את דברי, אגב, עשוי ללמוד לקרןוא קצת יותר טוב את הפסוקים הקשים שבאיוב)

איוב מנסה "להסדיר" את יחסיו אם רעיו במהלך הויכוח. (ממש כמו עצכחניק עם חבריו).

פרק ו' פס' כב: "הכי אמרתי הבו לי ומכוחכם שיחדו בעדי".

לא ביקשתי ממכם להציל אותי מהייסורים.
גם לא ביקשתי שתשחדו את הקב"ה כדי שיגאל אותי מהייסורים.
"ומלטוני מיד צר ומיד עריצים תפדוני"
לא ביקשתי ממכם הצלה מהאויבים.
אין לכם אינטרס ללכת נגדי. דבריי וטענותיי לא אמורים להפריע לכם בחיים בשום צורה, והם לא דורשים ממכם שום מאמץ. כל שעליכם לעשות הוא לשמוע, ואם אפשר - גם להבין, לקבל, לנסות להשתתף בהבנה או בעצה או בדיבור טוב.
אבל אתם לא עושים זאת אלא מוכיחים אותי. ואם לתוכחה אתם באים - אומר איוב:
"הורוני ואני אחריש ומה שגיתי הבינו לי!"
אם יש לכם טענות על מעשי - אז כמו שאמר רב הונא
(ברכות ה,ב) "אי איכא דשמיע עלי מילתא לימא"
ומוסיף ואומר: "מה נמרצו אמרי יושר ומה יוכיח הוכח מכם"
ואתם הלוא אינכם טוענים שום טענה.
"הלהוכח מילים תחשובו ולרוח אמרי נואש אף על יתום תפילו ותכרו על ריעכם"
ותחת זאת, תחת לטעון טענות ולדבר כדבר איש אל רעהו, הרי אתם עונים את המעוקות בדרך שאינה ראויה, ומוסיפים כאב על כאבם
"ועתה הואילו פנו בי ועל פניכם אם אכזב"
בואו, דברו איתי, תבחנו אותי. "אם אכזב" כלומר נשבע הוא (איוב) שאינו בא לכזבם, אלא לומר את האמת על מעשיו. ואז, כשיבחנו אותו - יראו את האמת ומהי האמת?:
"שובו נא אל תהי עולה ושובו עוד צדקי בה".
תשובו ותראו שאין עולה במעשי כפי שלא הייתה בעבר (כשכולם ידעו שהוא צדיק), ותשובו עוד ותראו שלא רק שאין עולה בלא-תעשה, אלא גם שיש במעשי צדק של "קום ועשה".
ואומר הוא
"היש בלשוני עולה, אם חיכי לא יבין הוות" - וכי היה או יהיה בכל דבריי איזה אמירה שאינה ראויה איזה עולה כלשהיא? וכיוון שאין, הלוא רואים אתם שצדיק אני מתחילתץי ועד סופי, ואם כן חוזרת השאלה: "הלהוכח מילים תחשובו ולרוח אמרי נואש, אף על יתום תפילו ותכרו על ריעכם"

תוקן על ידי אליקים7241 ב- 12/11/2017 11:54:48

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2017 11:04 לינק ישיר 

יש תגליות שמגיעות מאוחר. כמו זו. אז מה. תמיד אפשר להוסיף. דברי תורה, כמו עץ תאנים, תמיד יש בהם טעמים חדשים.

תוספת: הם גם מקשיבים ועונים

איוב אומר:

(יג) כִּי אָמַרְתִּי תְּנַחֲמֵנִי עַרְשִׂי יִשָּׂא בְשִׂיחִי מִשְׁכָּבִי:

(יד) וְחִתַּתַּנִי בַחֲלֹמוֹת וּמֵחֶזְיֹנוֹת תְּבַעֲתַנִּי:

(איוב פרק ז)

דברי איוב כאן נראים מכוונים נגד דברי אליפז

(יב) וְאֵלַי דָּבָר יְגֻנָּב וַתִּקַּח אָזְנִי שֵׁמֶץ מֶנְהוּ:

(יג) בִּשְׂעִפִּים מֵחֶזְיֹנוֹת לָיְלָה בִּנְפֹל תַּרְדֵּמָה עַל אֲנָשִׁים:

(יד) פַּחַד קְרָאַנִי וּרְעָדָה וְרֹב עַצְמוֹתַי הִפְחִיד:

(טו) וְרוּחַ עַל פָּנַי יַחֲלֹף תְּסַמֵּר שַׂעֲרַת בְּשָׂרִי:

(טז) יַעֲמֹד וְלֹא אַכִּיר מַרְאֵהוּ תְּמוּנָה לְנֶגֶד עֵינָי דְּמָמָה וָקוֹל אֶשְׁמָע:

(יז) הַאֱנוֹשׁ מֵאֱלוֹהַּ יִצְדָּק אִם מֵעֹשֵׂהוּ יִטְהַר גָּבֶר:

(יח) הֵן בַּעֲבָדָיו לֹא יַאֲמִין וּבְמַלְאָכָיו יָשִׂים תָּהֳלָה:

(יט) אַף שֹׁכְנֵי בָתֵּי חֹמֶר אֲשֶׁר בֶּעָפָר יְסוֹדָם יְדַכְּאוּם לִפְנֵי עָשׁ:

(כ) מִבֹּקֶר לָעֶרֶב יֻכַּתּוּ מִבְּלִי מֵשִׂים לָנֶצַח יֹאבֵדוּ:

(איוב פרק ד)

החויה של אליפז בוודאי נראית כזכות. זה מפחיד, אבל באופן זה הוא מגלה יסוד חשוב. אלוקים תמיד צודק, אפילו המלאכים אינם מספיק טובים עבורו, וכל שכן האדם שאינו מחזיק מעמד זמן רב.

איוב משיב: גם לו יש סיוטים. אליפז, שחי בשלוה (כך מסתבר) משתמש בחזיון הלילה המפחיד לתועלת ורואה בו זכות. איוב רוצה לישון כדי לנוח, אבל אין לו מנוחה אפילו אז, כי סיוטים מבעתים אותו.

ניתן לנו לשאול: מה יכול להיות סיוט עבור איוב, שכבר עבר הכל? ניתן להציע כמה תשובות. אחת מהן היא שגם בחלומו אין הוא יכול להתרפק על העבר השמח והוא נזכר כל העת במצבו העגום של עכשו.

אז יש מי שמזדעזע בחלום כי זכה לגילוי מיסטי, ויש מי שאין לו מנוחה בחלום מרוב סבלו. האם בעל החוויות המיסטיות מסוגל להבין את האדם הסובל בכאביו?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > איוב ז: לפני שיהיה מאוחר מדי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext