החל המחזור השני. ואיוב עייף ורגשותיו גוברים עליו. מתברר שדווקא אז הוא במיטבו.
מה היה לנו עד עכשו ומה עומד לקרות?
החיים הם נסיון אחד ארוך. איוב, לשעבר צדיק עשיר ומאושר, ערירי וחולה במחלת עור נוראה. אבל הנסיונות רק נמשכים. רעיו האוהבים מגיעים אליו, אבל במקום לנחמו הם תוקפים אותו. אתה רשע, וזה שאתה מתעקש שאינך רשע רק הופך אותך לעוד יותר רשע.
עד עתה, הויכוחים דחפו את איוב לנסח את עמדותיו ואמונותיו יותר ויותר בבהירות. לכן פירשתי את הנראטיב המרכזי כמסע התבגרות פילוסופי, שבו הנסיונות של הסבל הם רק ההתחלה והויכוח רב הסיבובים מול הרעים הוא המשך הנסיונות.
בפרק הקודם, אליפז כמעט אמר לו בפה מלא שהוא רשע.
ואיוב מתפרץ.
נשלח ב-24/11/2017 00:05
תארו לעצמכם שאני הייתי צוחק עליכם (ב-ה)
נגמרה הדיפלומטיה. איוב מתפרץ ולמעשה מאחל להם להיות במקומו.
לצערי הפורום הפסיק לאפשר להדביק הודעות. והרי אני כותב תחילה בוורד ומעתיק לכאן.
כבר דקות ארוכות אני מנסה להדביק ולא עולה בידי. קודם כל צריך לחכות לפירסומות. אחר כך עולה החלון שבו צריך להדביק, אבל כשאני מנסה להדביק בו (עם העכבר באופן היחיד שזה עובד כאשר זה עובד) יוצאת ההודעה הזכורה לרעה:
השטח אסור בכניסה.
אז זה מה שיש.
נשלח ב-24/11/2017 00:17
אלוקים היה לי לאויב (ז-טז)
עשרה פסוקים מבטאים כעת את הייסורים שאלוקים הביא על איוב.
פעם הוא פונה אל אלוקים בדיבור ישיר:
(ז)... הֲשִׁמּוֹתָ (לקחת לי הכל, נותרתי שממה),
(ח) וַתִּקְמְטֵנִי... (מעכת אותי).
ולפעמים בדיבור עקיף:
(ט) אַפּוֹ טָרַף וַיִּשְׂטְמֵנִי
חָרַק עָלַי בְּשִׁנָּיו
צָרִי יִלְטוֹשׁ עֵינָיו לִי:
התיאור הוא מאניש, כלומר מציג את אלוקים כאדם שונא וכועס. בזעמו הוא הורס, הוא שונא, הוא חורק שינים, הוא לוטש עינים.
כי האלוקים הפך ל"צרי", האויב שלי.
הוא מזכיר את רעיו שרק מעליבים אותו (י), פָּעֲרוּ עָלַי בְּפִיהֶם, המשתפים פעולה נגדו, יַחַד עָלַי יִתְמַלָּאוּן.
וגם בזה יד האלוקים מאחורי המתרחש (יא). וְעַל יְדֵי רְשָׁעִים יִרְטֵנִי:
ראו שם עוד, ביטויים בעברית מקראית מליצית מאד המתארים את שבר איוב ואבלו.
שוב, העברית המרגשת כמעט מובנת לדובר בן זמננו. גם בגלל שהביטויים היפים מהפסוקים האלו הפכו לחלק מהתפילה ואחר כך נקלטו בשפה הספרותית.
בעברית שלנו:
אינני גנב.
תפילתי נקיה מאשמה.
האדמה לא תכסה את דמי.
ואני עדיין יודע שאלוקים אוהב אמת ולכן הוא עד נאמן שאני חף מפשע.
הפסוקים האלו מזמינים השוואה למקבילות במקרא. כמדומה שזה מוכיח שהמחבר שלנו מכיר את המקבילות האלו, וזה אומר שהספר נכתב לא רק בידי מי שמכיר את ספר בראשית, ומי לא, אלא גם מי שקרא את ספר ישעיהו.
נחלק את הדיון למקטעים. אולי זה קצת יותר מדי לקרוא הכל בבת אחת. עוצמתי מאד.
נשלח ב-24/11/2017 00:18
בידים נקיות (ח)
מי יכול לומר את המילים הבאות בלב שלם, במצפון נקי?
(יז) עַל לֹא חָמָס בְּכַפָּי
מעולם לא נכשלתי ולקחתי מה שאינו שלי. מעולם לא שמרתי לעצמי מה ששייך לאחרים. כל שכן שלא פגעתי בזולת ושפכתי את דמו.
ההקבלה מזמינה את עצמה.
ישעיהו מוכיח את המנצלים והרמאים של זמנו, הגוזלים וחומסים ואחר כך ממהרים כך להקריב קרבנות בבית המקדש.
אולם עלינו לשאול: מתי נהגו להתפלל? מתי התפלל איוב?
התפילה היא אמצעי הקשר הישיר והנפוץ שלנו היום, גם בעם ישראל וגם בין אומות העולם. אבל מסתבר שזו השפעתו של התנ"ך – והשפעת תקנת חכמים להפוך את התפילה מרשות לחובה. בימים הרחוקים ההם, התפילה היתה כמסתבר תופעה נדירה. מי שרצה לבקש דבר מאלוקים, או להודות לו, היה מביא קרבן.
היו שהתפללו. משה התפלל על אחותו, ודווקא תפילה קצרה שאפשר להעתיק כי הוא כה קצרה.
כפי שהדוגמא הבודדת הזו ממחישה, התפילה היא צעד נדיר, ברגעים מיוחדים, בדרך כלל של צורך וצער.
וכאן איוב מעיד על עצמו שהוא מתפלל, או שאם יתפלל, תפילתו תהיה נקיה.
ואנו שואלים: היכן מצאנו את איוב מתפלל?
ושמא, כמו בתפילת משה, ביטויים קצרים של כאב ובקשה לעזרה הם הם התפילה?
ושמא, כמו דברים רבים בסיפור הנוכחי, וכמו פעמים רבות במקומות אחרים במקרא, אנו למדים על דברים שהיו רק מאיזכור קצר. אולי זה צריך להיות ברור שאיוב מתפלל על עצמו?
האין התפילה תופעה טבעית לנפש, כמו שטען הרב יוסף דב סולוביצ'יק?
ובכל זאת, לפי מיעוט התפילות המופיעות במקרא – דומה שרק דניאל מחדש אותן, וזה כבר לאחר חורבן הבית הראשון – תפילה היא תופעה שאיוב הוא בין מחדשיה (או מחבר הספר אודותיו). וגם זה עשוי להיות סימן לאיחורו של החיבור הזה, נוסף לכל הסימנים האחרים.
ספויילר: בסוף הספר, שוב, כפי שמפרש הרב יוסף דב סולוביצ'יק, איוב מגלה שיש מה לשפר בתפילתו. צריך לדעת להתפלל גם על אחרים...
לקראת הפרק הבא
בשורות האחרונות איוב מתלונן על רעיו ועל העדר משפט מול אלקים. והוא מזכיר שצריך להזדרז. זמנו של האדם קצר עלי אדמות.
ומכאן אנו מזנקים אל עולמו הסוער של הפרק הבא.
נשלח ב-24/11/2017 00:24
פרק טז
מה אפשר ללמוד ממבנה של פרק ופסוק
הפרק הזה קשה ביותר. גם המילים, שמראות לנו כמה עשירה היתה השפה המקראית וכמה מעט מילים מתוכה מוכרות לנו. גם כלי הנשק של פרשנים נבוכים אינו זמין. הפסוקים מדלגים מנושא לנושא, כך שההקשר לא תמיד ברור ותמיד חסרות חוליות מתווכות. אין כאן כה הרבה חזרות כמו בכל הפרקים שהתאמצנו וצלחנו. וגם אם פסוק ארוך ועשיר בביטויים, אפשר רק לנחש למה הוא מתייחס.
כל מה שייאמר כאן כבר נאמר בפרקים הקודמים וייאמר שוב בהמשך. איוב סובל. הרעים בוגדים בו. אלוקים מתאכזר אליו. אפשר רק לחכות למוות. אם יש צדק, יופע מייד!
הנה דוגמא מראשית הפרק.
(א) רוּחִי חֻבָּלָה יָמַי נִזְעָכוּ קְבָרִים לִי:
למרות המילה הנדירה "נזעכו", שאולי פירושה "נדעכו" כלומר "נגמרים להם", לא קשה לנחש את המשמעות. והשפה באמת יפה.
אני שבור. הימים שלי נגמרים והולכים. כל יום אני נקבר מחדש.
עכשו נסו לקרוא את הפסוקים הבאים. אולי תצליחו יותר ממני. לכל פסוק מצורף תרגום משוער לעברית בת זמננו.
זוכרים את הציטוט הבא מסיפורו של אוסקר וויילד על רוח הרפאים המייחלת לשלווה של בית הקברות?
"המוות בוודאי כה יפהפה. לשכב באדמה הרכה החומה, עם עשבי הדשא הנישאים כגלים מעל ראשך, ולהקשיב לקול השקט. בלי אתמול, בלי מחר. לשכוח את הזמן, לסלוח לחיים, להיות בשלווה".
המוות עבורי, אומר איוב, הוא מיטה רכה בחושך, וזה היצוע הרך והמרופד שאני מכין לעצמי.
נכון שיהיו גם רגעים אחרים, עם התפרצויות זעם ומחאה, או אפילו הבעת תקוה, אבל יש גם רגעים כאלו, והם קדורניים יותר ויותר מפרק לפרק.
כל מה שנשאר לי לקוות הוא שזעם אלוקים ישים קץ לחיי האומללים, וגם התקוה הזו, מתי אזכה שתתקיים?
(רק אל תבקשו ממני להסביר את הפסוק הבא, המסכם...).
נשלח ב-24/11/2017 00:25
סיכום נגד אמלק
פרק טז, ב-ה - איוב מתפרץ אל הרעים הבוגדניים ומאחל להם לעבור מה שהוא עובר. קללה כל כך מוכרת...
ו-ז - איוב מחליט שאין טעם לדבר. אבל האם הוא ישתוק? נו, באמת.
ז-טז - עשרה פסוקים שבהם איוב מתאר את אלוקים בדימויים אנושיים. הנורא מכולם: אלוקים הוא הפך לאויב שלי.
יז-יט אבל אני עדיין צדיק! כאן מתבקשות השוואות למקומות אחרים במקרא. המעניינת ביותר והסבירה ביותר היא למעשה קין והבל. אבל מי כאן הבל (איוב) ומי כאן קין (השלימו בעצמכם. אלו דברים שקשה להגות וכל שכן להעלות על הכתב).
הפרק הבא קצר וסוער, ורובו בלתי מובן. עדיין קל לזהות שאיוב קופץ מנושא לנושא, ואילולא היינו מכירים את הנושאים, לא היינו מבינים כלום.
רק הסיום מובן בקלות – ומזעזע. משאלת המוות של איוב חוזרת, והפעם הביטויים הרבה יותר חיים, אם תסלחו לנו על משחק המילים הבלתי מכוון.
שם, בקבר, מחכים לי התולעים, אחיותי, שיאכלו את בשרי.
כיון שקשה מאד לסיים בנימה כזו, אוסיף משהו יותר אופטימי.
איוב עובר ימים קשים, מאד קשים, אבל הסוף, תאמינו או לא, יהיה טוב. המחיר הנורא שהוא משלם יהפוך אותו לאיוב חדש, חכם יותר, שלו יותר.
גיל ההתבגרות הוא תמיד תקופה של סערה וסבל - אם כי לא בממדים כאלו, כמובן... אבל איוב עובר לא את תקופת גיל ההתבגרות הפיזיולוגית אלא את תקופת ההתבגרות הפילוסופית. ולא מרצונו אלא לאונסו. וזה תהליך כואב מאד.
נשלח ב-24/11/2017 12:07
אני הייתי מכנה את רעיו כעדת חנפנים- חנפנים לה' איוב פרק טו פסוק לד
א"ר ירמיה בר אבא, ארבע כיתות אין מקבלות פני שכינה: כת ליצים, וכת חניפים, וכת שקרים, וכת מספרי לשון הרע. כת ליצים איני יודע מי קדם למי - אכל ירמיהו אמר דברים לא פחות בוטיםאיכה פרק ג
אני רואה לימוד גדול מאחריתו של איוב. בעת המשבר הגדול באו אליו רק 3-4 "רעים"
אבל לאחר שה השיב את שבות איוב וחזר להיות גביר גדול שעושה סעודות וחאפלות. באו עשרות ומאות קרובים ומכרים וכד