בית פורומים עצור כאן חושבים

איוב יט: וַאֲנִי יָדַעְתִּי גֹּאֲלִי חָי – זה אנחנו?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-28/11/2017 01:44 לינק ישיר 
איוב יט: וַאֲנִי יָדַעְתִּי גֹּאֲלִי חָי – זה אנחנו?

אנו מתקדמים בתוך המחזור השני. אליפז האשים את איוב ברשעות. איוב ענה לו בחמת זעם מתפרץ. בלדד חזר על אותה האשמה. תורו של איוב לענות.

מה היה לנו עד עכשו ומה עומד לקרות?

חיי איוב הפכו לנסיון אחד ארוך. פעם צדיק עשיר ומאושר, עכשו ערירי וחולה במחלת עור נוראה. אבל זה לא הסוף, לא זה לא הסוף. רעיו האוהבים מגיעים אליו, ובמקום לנחמו הם תוקפים אותו. אתה רשע, וזה שאתה מתעקש שאינך רשע רק הופך אותך לעוד יותר רשע.

איוב אינו יודע זאת בינתים, אבל אנו, שמכירים את העלילה, מבינים: איוב עובר מסע התבגרות פילוסופי. הויכוחים דוחפים את איוב לנסח את עמדותיו ואמונותיו יותר ויותר בבהירות. וגם לשבר רגשי יש חשיבות: איוב מתחבר לעצמו ומודה במה שלא היה מעז לומר קודם בקול רם, וכעת, מול העלבונות, הוא נדחף לתובנות חדשות וביטויים חדשים.

נטה אוזן.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2017 01:45 לינק ישיר 

ב: כאשר כל מה שנשאר הוא המילים

הפעם אין איוב צועק וכועס. הוא מדבר רכות.

(ב) עַד אָנָה תּוֹגְיוּן נַפְשִׁי וּתְדַכְּאוּנַנִי בְמִלִּים:

כמה אתם מצערים או מייגעים אותי, כמה אתם מדכאים אותי באמצעות המילים שלכם!

זה מעניין. המילים, בשלב זה, כואבות לאיוב, לפי הצהרתו, יותר מכל האבדנים, יותר ממחלת השחין שלו.

אולי הוא כבר החל להשלים עם האבדן, לקבל את מצבו כי זה מה שיש, והדבר היחיד שנותר לו, המשמעות שנותרה לי, היא חיפוש האמת: הצהרה על חפותו ותביעה לצדק.

וגם את המעט הזה החברים הטובים, כלומר אלו שאמורים להיות חברים טובים, באים ולוקחים ממנו.

דכאון!

ג-ה: לדון לכף זכות

איוב מוסיף:

(ג) זֶה עֶשֶׂר פְּעָמִים תַּכְלִימוּנִי ...

(ד) וְאַף אָמְנָם שָׁגִיתִי אִתִּי תָּלִין מְשׁוּגָתִי:

(ה) אִם אָמְנָם עָלַי תַּגְדִּילוּ וְתוֹכִיחוּ עָלַי חֶרְפָּתִּי:

העברית כמעט מובנת היום. הנה:

תראו כמה פעמים ביישתם אותי לפי דבריכם.

נניח שאני טועה, אז האם אני שוגג או מזיד?

למה אתם מנפחים את השגיאה והופכים אותי לרשע כל כך גדול?

למה אתם מצביעים כל הזמן על הטעות, אם זו טעות, והופכים אותה לבזיון?

אולי תדונו לכף זכות?

יש כאן כלל גדול שהרעים אינם יודעים. הם אינם יודעים שאם רוצים להוכיח, אם רוצים לגעת בלב, אז צריך לבוא מהצד החיובי, האוהב.

אבל הם לא קראו את ספר איוב.

אנחנו כן.

זו הזדמנות לרשום לעצמנו לקח קטן בצד.

תוקן על ידי מיימוני ב- 28/11/2017 01:50:24

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2017 01:46 לינק ישיר 

ו-יא: מי פה מעוות?

במשך ששה פסוקים ממשיך איוב את הנושא הקודם. אני אולי שוגג, לדבריכם חברי היקרים. אבל מי זה שעושה פה עוולות?

(ו) דְּעוּ אֵפוֹ כִּי אֱלוֹהַּ עִוְּתָנִי וּמְצוּדוֹ עָלַי הִקִּיף:

תכירו: זה הכעס שלו. הוא האלוקים עושה לי עוות (דין). הוא הטיל עלי רשת מכל עבר.

(ז) הֵן אֶצְעַק חָמָס וְלֹא אֵעָנֶה אֲשַׁוַּע וְאֵין מִשְׁפָּט:

גם כשאני צועק הצילו מהעוול אין תשובה. אני צועק למשפט צדק ואין.

...

(י) יִתְּצֵנִי סָבִיב וָאֵלַךְ וַיַּסַּע כָּעֵץ תִּקְוָתִי:

אני שבור מכל הכיוונים. נעקרה תקוותי כעץ.

הביטוי האחרון מעניין במיוחד. העץ השתול על פלגי מים הוא דימוי שכיח – תהלים, ירמיהו – כדי לאפיין את הצדיק המאושר. כאן העץ נעקר!

(יא) וַיַּחַר עָלַי אַפּוֹ וַיַּחְשְׁבֵנִי לוֹ כְצָרָיו:

אלוקים כועס והוא מתייחס אלי כמו אל אויביו.

לשון רבים. הד לביטוי בלשון רבים של בלדד בפרק הקודם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2017 01:47 לינק ישיר 

יב-יט: כמו ערער בערבה

שמונה פסוקים מתארים כיצד כולם נטשו את איוב. זה לא רק החברים. זה – כולם.

ויש מי שעשה הכל. כן, אלוקים אחראי.

(יב) יַחַד יָבֹאוּ גְדוּדָיו וַיָּסֹלּוּ עָלַי דַּרְכָּם וַיַּחֲנוּ סָבִיב לְאָהֳלִי:

פירוש: אם אתם רואים כאן המון אדם שמקשיב לויכוח, אלו שעשו עיקוף כדי להקיף ולצפות בי, הרי הם בעצם השליחים שלו, החיילים שלו.

האם איוב מתכוון שאלוקים שלח אותם, או שהם משרתים אותו שלא מדעת?

מכאן ואילך איוב מתאר כיצד הכל נטשו אותו.

(יג) אַחַי מֵעָלַי הִרְחִיק וְיֹדְעַי אַךְ זָרוּ מִמֶּנִּי:

אלוקים הרחיק את אחי, וכל מי שמכיר אותי מתנהג אלי כמו זר.

(יד) חָדְלוּ קְרוֹבָי וּמְיֻדָּעַי שְׁכֵחוּנִי:

(טו) גָּרֵי בֵיתִי וְאַמְהֹתַי לְזָר תַּחְשְׁבֻנִי נָכְרִי הָיִיתִי בְעֵינֵיהֶם:

אלו שנתתי להם מקום בבית, הגרים, רואים בי נכרי בביתי שלי!

(טז) לְעַבְדִּי קָרָאתִי וְלֹא יַעֲנֶה בְּמוֹ פִי אֶתְחַנֶּן לוֹ:

העבד שברצוני אני יכול להכות ולהרוג, מתעלם. אני מתחנן והוא מתעלם.

(יז) רוּחִי זָרָה לְאִשְׁתִּי וְחַנֹּתִי לִבְנֵי בִטְנִי:

גם אשתי אינה מבינה אותי. (כל כך מוכר).

מי הם "בני בטני" שהוא מתחנן לפניהם? הרי כולם מתו? שאלה טובה. האם שכח הסופר ש"הרג" את כל בני איוב בנסיון, או שמא היו לו עוד? או שמא היו להם בני בנים? (הרטום).

(יט) תִּעֲבוּנִי כָּל מְתֵי סוֹדִי וְזֶה אָהַבְתִּי נֶהְפְּכוּ בִי

אלו שהיו איתי בחבורה ואיתם המתקתי סוד עכשו מואסים בי, נגעלים ממני.

וזה לא לחינם, הוא מלא שחין.

סיכום: מי שאיוב אהב אותו החל לשנוא אותו.

למשל, אליפז, בלדד, צופר...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2017 01:47 לינק ישיר 

תחנונים ידבר רש

לאחר התפרצויות הזעם והתוקפנות, הביטוי הבא מכמיר לב.

(כא) חָנֻּנִי חָנֻּנִי אַתֶּם רֵעָי כִּי יַד אֱלוֹהַּ נָגְעָה בִּי:

החזרה על התחינה מעוררת רושם, נוגעת ללב, האין זאת?

רחמו עלי כי אלוקים פגע בי.

מתוך הדברים משתמע שגם אם אלוקים העניש מישהו, צריך להמשיך לרחם עליו, אפילו שאלוקים מעניש אותו.

(כב) לָמָּה תִּרְדְּפֻנִי כְמוֹ אֵ-ל וּמִבְּשָׂרִי לֹא תִשְׂבָּעוּ:

אם אלוקים רודף אותי, זו ההזדמנות שלכם להיות טובים יותר.

הרי מהבשר שלי לא תשבעו – המסקנה מקטע הפסוק הזה היא ממש מפחידה. מי כן נהנה לטרוף את בשרו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2017 01:48 לינק ישיר 

חי למען העתיד

הפסוקים הבאים מציעים דגם שכמותו לא נמצא, סבור אני, בעולם המקראי ואולי בעולם העתיק בכלל. התקוה שהעתיד יצדיק אותי. ולשם כך, שמירת ההיסטוריה למען העתיד עלי ספר.

(כג) מִי יִתֵּן אֵפוֹ (=איפוא) וְיִכָּתְבוּן מִלָּי מִי יִתֵּן בַּסֵּפֶר וְיֻחָקוּ:

מי יוכל לכתוב את סיפורי (או את דברי?). מי יחקוק אותם בספר?

(כד) בְּעֵט בַּרְזֶל וְעֹפָרֶת לָעַד בַּצּוּר יֵחָצְבוּן:

ולא רק בספר אלא חקוקים על סלע, מה שמצריך כלי חקיקה ממתכת.

(כה) וַאֲנִי יָדַעְתִּי גֹּאֲלִי חָי וְאַחֲרוֹן עַל עָפָר יָקוּם:

יש מפרשים: זו הגאולה שתהיה לי. אותו אדם עתידי שיקרא את סיפורי. הוא יצדיק אותי, מה שאלוקים ובני דורי אינם עושים.

אני חוזר: יש כאן מהפך שלא נודע קודם לכן. מאימתי משמרים סיפורים ורעיונות? עבור מי עושים זאת? מלכים חורטים את דברי ימיהם והצלחותיהם על מצבות בחרט ברזל. אלו הן המצבות שמהם אנו לומדים על העבר, כמו מצבת מישע מלך מואב ואחרות. אבל איוב אינו מלך.

הרעיון לכתוב את הדברים בספר, ששורד פחות מסלע, נעשה אמנם בממלכות העתיקות. יש לנו ספרי לבנים מבבל ויש לנו פפירוסים ממצרים. יש לנו את מגילות הקלף שלנו.

אבל כאן יש רעיון שהוא כמדומה מקורי: אדם פרטי, לא מלך, ולא בעל יומרה לחכמה יוצאת דופן, מבקש להעביר את סיפורו לדורות רחוקים.

כאן ודאי המחבר מדבר דרך איוב. ועדיין, האין זה מהפך ראשוני מסוגו?

הסיפור אודות איוב יכול להחשב לדבר חכמה ונבואה הראוי להישמר בספר, לא פחות מאשר, נניח, ספר תהלים וספרי משלי וקהלת. אבל בתוך הסיפור, מה ההצדקה של איוב לתבוע זכות לשמור את סיפורו לדורות? מהיכן האופציה הזו לחפש את מה שיאמרו עליו בעתיד, הרחוק כל כך, ושאותו לא יראה לעולם?

אני חוזר בשלישית: הרעיון לשמר את הסיפור האישי כדי שיקראו אותו בעתיד, גם אם הוא מאד מובן לנו כי זו דרך שבה ישרוד שמי לעולם, הוא רעיון שלא נראה עד אז בשום מקום, וגם אחר כך לא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2017 01:49 לינק ישיר 

שלושה פסוקים קשים

את הפסוקים הבאים איני יודע לפרש. הייתי כמובן יכול לדלג עליהם.

(כו) וְאַחַר עוֹרִי נִקְּפוּ זֹאת וּמִבְּשָׂרִי אֶחֱזֶה אֱ-לוֹהַּ:

(כז) אֲשֶׁר אֲנִי אֶחֱזֶה לִּי וְעֵינַי רָאוּ וְלֹא זָר כָּלוּ כִלְיֹתַי בְּחֵקִי:

אולי זה ממשיך את הרעיון הקודם. עורי מלא נקבים והמגילה שבה תחרטו את סיפורי גם היא תישא סימנים. יש לכתוב את העונשים שאלוקים חקק על בשרי, כי הם לימדו אותי – כלומר הציבו בפני את הקושי האינסופי ליישב בין חפותי מפשע לבין עונשיו. וזה הכל ידע אישי. אני ראיתי, אני חויתי, אני סבלתי, אני זה שסדר יומו החדש הוא הרס איטי של הגוף.

נקמה לקינוח

לאחר הדברים המתונים יחסית, ההפצרה לחסד, התיאור של הסבל, הייחול להפקדת סיפורו בידי העתיד – איוב מסיים באיחול רע לחבריו שאינם מתחשבים בו.

כך מסיימים?

מוזר, לדעתי. ממש מוזר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2017 01:49 לינק ישיר 

סיכום נגד אמלק

זו הפעם השניה שאיוב סופג ביקורת על רשעותו, וכל פעם הוא מוצג כרשע ועבריין גדול עוד יותר. לכן מפתיעה תגובתו המתונה.

בפסוק ב הוא מספר כמה קשה לו עם הביקורת. וכי מה עוד יש לו בחייו מלבד לדבר?

ג-ה איוב מבקש שידונו אותו לכף זכות.

ו-יא איוב חוזר לרשימת הייסורים שאלוקים מביא עליו.

ז-יט איוב מוסיף את מועקת הנטישה. כולל קרוביו האוהבים של פעם, כולל אלו שנהנו מחסדו.

כא-כב איוב מבקש רחמים באופן מכמיר לב.

כג-כה איוב מבקש שסיפורו ישרוד בכתב לדורות. יש כאן רעיון מקורי מאד שטרם הופיע בעולם העתיק: הישרדות דרך הסיפור האישי, ולא עבור מלך המתפאר בנצחונותיו אלא עבור אדם פרטי שעבר נסיון פילוסופי וסבל.

לאחר עוד שני פסוקים שאיני יודע לבאר, איוב מסיים את הפרק בקללה עסיסית לחבריו. לא יפה, איוב. אחרי שהתאפקת ורק שיתפת את בלדד ואת חבריו בצערך, ואחרי שייחלת לכתיבת סיפורך לדורות, זה מה שיש לך לעשות: לקלל אותם בחזרה? להטעים להם ממה שאתה מרגיש?

כיון שמדובר בסיפור מומצא, איני שואל רק על איוב אלא על המחבר. מדוע הוא מניח לאיוב לסיים את הפרק בצורה כזו?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2017 09:56 לינק ישיר 

מיימוני כתב:

כיון שמדובר בסיפור מומצא, 

זה לא סיפור מומצא. זה הסיפור של כל ילוד אשה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2017 10:15 לינק ישיר 

אם כך לפי דבריך החרדים רובם אינם ילודי אשה. אני מבין כל יום יותר ויותר. למה לא לומדים בישיבות נ"ך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2017 10:59 לינק ישיר 

לא הבנתי מדוע רוב החרדים אינם יילודי אשה. הם לא עוברים סבל בחייהם?
לא מצאתי אדם שלא סבל, סובל או יסבול.
אולי לא בצורה מוקצנת של איוב. 
אבל כל יילוד אשה עבר, עובר או יעבור סבל כלשהו בחייו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2017 12:02 לינק ישיר 

ירוחם

לא הצלחתי להבין את הביקורת שלך. נכון שאצלנו החרדים לא לומדים תנ"ך. זה מסוכן מדי, ומותר ללמוד רק עם מדרשים מגוננים.

שלישישי

העקרון ודאי קיים אצל כולנו. אבל הסיפור של איוב עדיין הוא בדיוני - אם כי יתכן שהמחבר נטל עלילה ידועה והוסיף ופיתח אותה, כטענת פרשנים. יתכן גם שהעלילה הבדיונית נרקמה סביב אירוע אמיתי שקרה לאדם אמיתי. כמדומה שאין לנו אלא אפשרויות פרשניות.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2017 13:12 לינק ישיר 

הרב מימוני 
שלישי כתב שהסיפור של איוב מתאים לכל ילוד אשה.- ולו  כתבתי כי זה לא מתאים לחרדים. כי חרדי לעולם לא יתרעם או ימתח ביקורת קשה כלפי שמיה. כפי שעשה איוב ירמיהו ומשה וכ'
אתה כותב בצדק כי לימוד הנ"ך מסוכן ולכן לא לומדים אותו בישיבות. נעצור רגע ונחשוב. כתבי הקודש מסוכנים ללומד? בימי חורפי כשציטטתי פסוק מהנ"ך- תמיד הבאתי את המקור כפי שהגמרא אומרת במסכת...
שמעתי שהיום מצטטים גמרא- מהקצות או רבי חיים וכד'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2017 18:35 לינק ישיר 

ירוחם

אם נגדיר חרדי כמי שאינו מתרעם לעולם, אז זה יהיה מעגלי...

ואולי כוונתך כך: האם הצגת שאלות נוסח איוב היא פסולה לפי החינוך שלנו, שמגדיר אותנו כ"חרדים".

נכון שהחינוך שאנו מקבלים נועד למנוע ביקורת, אבל כנגדו פועלים שני גורמים:

א. הגמרא מעניקה לנו דוגמא שתמיד מותר לשאול וצריך לשאול. מנלן? מהיכן למדנו?

ואם כבר, הגמרא מספרת לנו על הנביאים שקיצצו בשבחי הקב"ה שהרי היכן נוראותיו והיכן נפלאותיו. זה מדרש מפורסם ויפהפה. וגם אם קוראים אותו בלי לשים לב למסר, וגם אם לומדים עליו תכף ומייד פרשנות, עדיין הדגם קיים באיזה מקום בתוכנו.

ב. איך אדם יכול לשאת ולסבול בלי מחאה?

זה אולי נושא לאשכול אחר. וראוי להביא בו את הסיפור המופלא המסופר על רבנו החפץ חיים, שנפטר בנו ואמר "עכשו ליבי שהתרוקן מאהבה לבני יכול להתפנות יותר לאהבת האלוקים".

ועם כל זאת...

דווקא היום כמדומה היתה ביתד נאמן מודעת התנצלות: אחד העלונים לאיסוף צדקה למשפחה שהתייתמה מודיע שבניסוח הדברים נשמעת כביכול ביקורת כלפי שמים, וכן לא ייעשה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/11/2017 20:36 לינק ישיר 

יש לי עוד מה לכתוב בעניין דברים אחרים בעניין הפרק באיוב

אבל בעניין הדיון שהתפתח כאן - יש לשאול מה זה פירוש התואר "חרדי" מה פירוש התואר "עושה רצון ה'"*, היכן תארים אלה חופפים, והיכן תארים אלה, אולי, גם אם אינם סותרים - הם גם לא מכריחים את בעליהם של אחד מהתארים להיות גם בעל התואר השני

*הערה: השאלה מה פירוש התואר "עושה רצון ה'" - היא שאלה לא פשוטה מכיוון שייתכנו הגדרות רבות - החל ממי שנאמן לתורה שבכתב, שבעל פה, למצפון דתי כלשהוא (ולא יתואר "עושה רצון ה'" על פי מצפון דתי אלא בהגדרת אותו "מצפון דתי" עליו מדובר), למוסריות, לאמונות (בא חבקוק והעמידן על אחת), או לשילובים שונים המשלבים בין ההגדרות הללו, וכן הלאה ניתן להגדיר הגדרות רבות

תוקן על ידי אליקים7241 ב- 28/11/2017 20:49:17

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/11/2017 00:20 לינק ישיר 

לגבי הפסוקים האחרונים בפרק י"ט - 

אם להסתמך על הכתוב בתנ"ך, הרי שישנם ספרים רבים - ספר הישר, ספר מלחמות ה', ספרי דברי הימים למלכי יהודה וישראל, ספרי זכרונות של מלכים, חזות עידו החוזה ודברי נתן הנביא וכיוצא באלו.

נראה שהיה מקובל לכתוב ספרים, אך רק לצרכים מיוחדים, כגון נושאים ציבוריים, או דבריו של מלך (שהם פעמים רבות גם כן בעלי משמעות לציבור).

מדבריו של איוב ניתן להבין שהוא רואה בסיפורו עם דבריו - דבר חשוב, כנראה מבחינה פילוסופית ודתית, אך לחילופין ניתן לסבור שהוא לא חשב שזה חשוב כעניין ציבורי אלא כעניין אישי שמהווה דוגמא לאחרים, ואם נורא נרצה אולי רק הקושי שלו היה בעל משמעות יוצאת דופן שהוא לא רצה שתעבור מן העולם ללא זכרון.

ואכן הוא מייחל ל"גואל" - גואל בתנ"ך זה כידוע קרוב משפחה וכדומה שדואג למה שבן משפחתו החלש לא יכל לעשות - כמו אצל בועז וכמו בכתוב "גואלם חזק  הוא יריב את ריבם איתך", וכן גם בביטוי היותר ידוע היום "גואל הדם".

במקרה דנן איוב מצפה לגואל - כל אדם כנראה שיתרשם מדבריו הכתובים שנחרטו בעט ברזל, שהגואל הזה "אחרון" - כלומר מאוחר לדברים שנכתבו, אבל הוא "חי" ו"על עפר יקום" - והוא יראה לכולם את צדקת טענות  איוב. וניתן לדעתי להזדקק פה גם לתפיסה מיסטית, שה"גואל" יכול להיות איזה מלאך (שהוא  בודאי ידע להכריע יותר טוב בשאלות התאולוגיות של איוב, וגם בכוחו להראות זאת לכולם, ומסתמא גם יש לו אינטרס לעשות צדק עבור איוב, בשונה מרעיו של איוב). אבל באמת זה פחות נראה שמדובר במלאך מיסטי, שהרי כתוב "ואחרון על עפר יקום" - על עפר - משמע אדם שחי בארץ, אבל בגלל הסיבות שכתבתי למעלה מסתבר שיהיה זה "איש אלוקים" גם אם לא מלאך ממש. 

הפסוקים הבאים כמדומני שאכן זה פירושם, שהוא אומר שה"גואל" הנ"ל יראה את הדברים אחר שאיוב לקה בעורו (כמו "לוקה בגופו", "נקפו" - הוכו, לשון "אין אדם נוקף אצבעו מלמטה") ובבשרו - מאלוקים (וזה "ומבשרי אחזה אלוק") ,ואחר שהוא חווה הכל בעצמו, ואינו עד מפי עד, והוא בעצמו יודע שזה קרה לו בהיותו צדיק, ואם כן ברור שטענותיו אמיתיות, שלקה על לא עוול בכפו. ופירוש זה מחזק את ההשערה שמדובר פה ב"גואל" שאינו בשר ודם, שאם הוא בשר ודם אם כן היאך ידע שאיוב אכן חווה כך בעצמו, הרי ייתכן שלא דייק במסירת עדותו, אבל אם זה מלאך (או לכל הפחות איש אלוקים שמאמת את דברי איוב בנבואה) - אז יש אפשרות שיוכל לקבל את דברי איוב כנקיים משגיאות ושאכן ראוי לריב את ריבו.

וממשיך איוב ואומר, אחר שאני יודע שאני צודק, אז כמו שאני יודע שיקום גואל להצדיקני, כך אתם תשאו בעונש על יחסכם המבקר כלפיי - 

"כי תאמרו מה נרדף לו" - שביקרתם אותי ואמרתם וכי חינם נרדף איוב אם לא שחטא, "ושורש דבר נמצא בי" - שאמרתם שודאי היה איזה חלק של חטא, ואפילו רק קמצוץ של חטא, "שורש" - כלומר רק נגיעה קלה בשורשי רצונותיו ומחשבותיו, שבגללה נענש, שהרי אם אפילו זה לא נמצא אז מה כן? (ואכן בסוף הספר אמנם מתברר שאיוב לא צדק בטענותיו נגד הא-ל, אבל מסתבר שכן צדק בכך שלא היה לו חטא קודם לכן, ורק הייתה לו טעות בגלל שטען שלקב"ה היה "אסור" להביא עליו ייסורים)

ועל כן אומר איוב - אתם שמבקרים אותי - אתם עליכם לפחד מהחרב, נקמה שתינקמו, "כי חמה" כי הכעס שלכם עליי הוא "עוונות חרב" - הוא מאותם עוונות שנענשים עליהם בחרב, "למען תדעון שדון" - כלומר שהחמה הזאת היא "עוונות חרב" שתגרום לכם להישדד (לשון "שוד וביזה" ואולי לשון ארמי "שדא" - השליך, כלומר שתושלכו). "תדעון" - כמו בכתוב בגדעון - "ויודע בהם את אנשי סוכות", ו"למען" כמו ביחזקאל ו' ו' - למען יחרבו ויאשמו מזבחותיכם" - כלומר שזאת תהיה התוצאה הסופית של מעשיכם.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > איוב יט: וַאֲנִי יָדַעְתִּי גֹּאֲלִי חָי – זה אנחנו?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext