בית פורומים עצור כאן חושבים

רבי יוחנן ובילי גרהאם: על משמעותם של סימנים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-22/2/2018 15:30 לינק ישיר 
רבי יוחנן ובילי גרהאם: על משמעותם של סימנים

תרשו לי להתחיל באדם מופלא, דתי מאד, אבל לא משלנו, בכלל לא. נוצרי, אוונגליסטי.

בילי גרהאם.

למרות פירסומו, ידוע לי עליו מעט מאד. הוא היה דרשן ונואם, נוצרי מאמין. לפי ויקי הוא קישר בין התנ"ך לחיים המודרניים, אבל לא ידוע לי על איזה תנ"ך מדובר שם... מזכירים בויקי 215 מיליון צופים ומאזינים בעשרות מדינות. וכמובן, הוא היה יועץ של נשיאים.

אחיינו מספר עליו שהיה אדם טוב בדיוק כפי שמספרים עליו. זו מחמאה לא קטנה.

"מי שראו אותו בטלויזיה או באחד המסעות להטפה שלו יכולים לחשוב שאין שום אפשרות שהוא יהיה כל כך טוב וישר בחיים האמיתיים. אבל זה מה שהיה. הוא היה ענו. הוא היה ישר. הוא היה טהור..."

כדאי להדגיש שהמילה "טהור" בהקשר הזה אינה זהה למובן של המילה אצלנו ביהדות.

והוא אומר עוד:

"הוא אפילו לא היה נכנס למעלית עם אשה לבדו, כי לא רצה שיאשימו אותו במשהו של סקנדל."

ההספד של האחיין עליו מסתיים בקטע היפה הבא.

האחיין, דריל, אומר שהמשפחה לא מבכה אותו. הוא שמח לראות שדודו השתחרר מהגוף שכבר החל לבגוד בו בשלוש השנים האחרונות. "הוא היה מוכן לעזוב כבר כמה זמן. הוא אמר לנו שהוא לא מאמין שהאלוקים רוצה שיראה את יום הולדתו המאה כאן על האדמה". בילי גרהאם התאלמן מאשתו רות לפני יותר מעשר שנים.

אשתו של דריל, נובה, אמרה שהם לא בוכים עליו כפי שהיה אפשר לחשוב.

"אנחנו מאד מאושרים עבורו. הוא זכה להיות עם שתי האהבות הגדולות שלו, אלוקים ואשתו רות".

נדמה שקשה למצוא הספד יפה כזה.

https://www.usatoday.com/story/news/nation-now/2018/02/22/billy-grahams-nephew-isnt-mourning-his-passing/362072002/

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2018 15:31 לינק ישיר 

הסימן של בילי גרהאם

אין לראות בדברי אלו המלצה על אמונותיו של בילי גרהאם שאינן מוכרות לי, אבל דומה שהאיש היה מעניין מאד. דוגמא למי שניסה וכנראה הצליח לשלב בין אמונה דתית לבין האתגר של העולם והמדע המודרני. אולי צריך להקדיש לו אשכול בנפרד.

אמנם אני לא הבאתי את סיפורו אלא בגלל משהו שמספר עליו אחיינו, אגדה משפחתית שלדבריו תמיד שמע אותה כסיפור מעשה שהיה.

וזה הדבר.

בילי גרהאם חי עם אמונה עמוקה. "הוא האמין שהוא אמור לעשות את מלאכת האלוקים. והוא מעולם לא סטה מן הדרך".

שוב, איני יודע בדיוק מה היתה הדרך הזו ומה היתה תפיסתו של הנצרות. בהגדרות הפורום זה לא אחד הנושאים שאנו אמורים לעסוק בו, ויש לי הסתייגות מדיון כזה, שגם איני מוכשר לו. אני מביא את התיאור הזה מפני שלפיו, המטיף בילי גרהאם היה אדם שחי עם אמונה באלוקים שמכוון אותו ותובע ממנו להפיץ את האמונה הזו ברבים.

וכאן אנו מגיעים לסיפור ולנושא האשכול.

זה היה לפני שנים רבות. בילי ואחיו הצעיר מלווין היו בחווה המשפחתית בשרלוט, שבה עסקו בייצור מוצרי חלב. הם ראו בשמים מטוס פירסום. המטוס יצר בשמים את האותיות הבאות:

G.P.

בילי דיבר ראשון. הוא אמר: אני חושב שזה אומר: לך תטיף. (go preach)

אחיו הסתכל ואמר:

אני חושב שזה אומר: לך תחרוש. (go plow).

וזה מה שהם עשו. מלווין ניהל את החווה. בילי גרהאם הלך והטיף.

זה סיפור מעניין. הנה כמה נקודות.

השניים רואים מטוס. האם זו הפעם הראשונה שהם רואים פירסום כזה? (מעניין מה פורסם שם. למשל אם זה שם של חברה, הם הפסיקו להסתכל על הפירסומת לפני שהטייס סיים ליצור אותה).

בילי גרהאם סבור שזה איתות משמים. הכוונת דרך.

כלומר הוא מאמין שאלוקים מדבר עם האדם, ומעביר לו מידע על מטרותיו, יכולותיו, המלצותיו, דרישותיו.

וזה נעשה באופן המתלבש בתוך הטבע. הרי הטייס לא היה בריאה חדשה בעולם והוא נשלח לשם למטרות אחרות לגמרי. רק שאלוקים סידר, לדעת בילי גרהאם, שהכתובת הזו תופיע בדיוק בזמן ובמקום שהוא יראה את זה.

מה סבר אחיו? אפשר לקרוא את הסיפור באופנים שונים, וצריך לדעת על האח כדי לבחור את ההסבר הנכון, אם זה בכלל אפשרי, אבל לי זה נשמע כאילו אחיו של בילי גרהאם קצת לועג לו. מה ראית לבחור בפירוש של ראשי התיבות ששולח אותך לעבר החלום שלך? כן, אני מניח שבילי גרהאם כבר החזיק בחלום על הטפה וזיכוי הרבים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2018 15:31 לינק ישיר 

סימנים משלנו

אני יודע שכבר היה אשכול אחד כזה, לפחות אחד. לכן אני מסתפק בשני מקורות נוספים.

הגמרא דנה באישים ידועים מהמקורות שלנו ששאלו וקיבלו תשובה. לפעמים הם נהגו נכון, לפי הגמרא, ולפעמים לא.

אמר רבי שמואל בר נחמני אמר רבי יונתן:

שלשה שאלו שלא כהוגן,

לשנים השיבוהו כהוגן,

לאחד השיבוהו שלא כהוגן.

ואלו הן: אליעזר עבד אברהם, ושאול בן קיש, ויפתח הגלעדי.

אליעזר עבד אברהם - דכתיב והיה הנערה אשר אמר אליה הטי נא כדך וגו', יכול אפילו חיגרת אפילו סומא - השיבו כהוגן, ונזדמנה לו רבקה.

שאול בן קיש - דכתיב והיה האיש אשר יכנו יעשרנו המלך עשר גדול ואת בתו יתן לו, יכול אפילו עבד, אפילו ממזר - השיבו כהוגן, ונזדמן לו דוד.

יפתח הגלעדי - דכתיב והיה היוצא אשר יצא מדלתי ביתי וגו', יכול אפילו דבר טמא השיבו שלא כהוגן - נזדמנה לו בתו. (תענית ד א).

מה פירוש "שאלו"? אליעזר שאל בכך שהתפלל והציב תנאי. התנאי היה יכול להביא לתוצאות לא רצויות, כי מי הבטיח לו נערה טובת מראה שאיש לא ידעה?

כמובן, מה שהדרשן מדלג עליו הוא שאליעזר לא היה מבקש כלל ממישהו חיגרת או סומא (בעין אחת. כי אחרת עוורת לא מסוגלת לשאוב ולהביא מים). אמנם, אולי הכוונה היא פשוטה יותר. נשים הלכו מכוסות במידה כזו שאי אפשר היה לדעת אם היא חיגרת או סומא בעין אחת. ידוע לנו שבימי התלמוד היו נשים שכיסו עין אחת מרוב צניעות. אז אולי העין החבויה היא עוורת.

לגבי שאול, הוא באמת לקח סיכון. הרי התנאי לזכיה בבתו היה להיות גיבור שמנצח בשדה הקרב את הגיבור העצום גולית.

לגבי יפתח – הבה נניח את הנושא העצוב הזה בצד.

זה מקור אחד, שאמנם מערב שני סוגים של פניה. יש משותף לאליעזר וליפתח. שניהם ביקשו סייעתא דשמיא כדי להשיג הישג שאינו מובן מעצמו. אליעזר היה זקוק למצוא אשה טובה במקום לא מוכר. יפתח היה זקוק לנצחון בשדה הקרב מול אויב חזק. לעומתם, שאול לא ביקש כלל סייעתא דשמיא. הוא הציב תנאי שהיה עלול להביא לתוצאות רעות.

הבה נבחן עוד מעשה אחד, שדרכו, לפי הגמרא, עלה ר' יוחנן והפך לגדול הדור. אני מביא רק חלק מהסיפור, הנוגע לענייננו. ואני מביא אותו ישר בתירגום לעברית.

אילפא ור' יוחנן ישבו וגרסו בדברי תורה. היה להם קשה מאד מחמת עוני. אמרו: נצא להרויח בעסק ונקיים בעצמנו אפס כי לא יהיה בך אביון (דברים טו ד).

הלכו וישבו מתחת לגדר רעועה. אכלו לחם.

באו שני מלאכי השרת. שמע ר' יוחנן שאחד מהם אומר לחברו: הבה נפיל עליהם את הגג הזה ונהרגם, כי הם מניחין חיי עולם הבא ועוסקין בחיי שעה. אמר השני: הנח להם, שיש בהם אחד שהשעה משחקת לו.

רבי יוחנן שמע, אילפא לא שמע.

אמר לו רבי יוחנן לאילפא: שמע אדוני דבר מה?אמר לו: לא.

אמר ר' יוחנן לעצמו: אם אני שמעתי והוא לא, השעה משחקת לי.

אמר לו רבי יוחנן: אחזור ואקיים בעצמי "כי לא יחדל אביון מקרב הארץ" (דברים טו יא).

רבי יוחנן חזר ואילפא לא חזר. עד שחזר, מלך ר' יוחנן (כלומר: הפך לראש הישיבה וגדול הדור).

אמרו לו לאילפא: אילו היה חוזר אדוני וגורס, לא היה חברו מולך (תענית כא א).

המשך הסיפור שם מתאר כיצד אילפא חש צער גדול ומעמיד את עצמו למבחן כדי שיראו כיצד הוא יודע ללמוד גם כעת. ואכן הוא מוכיח את יכולתו, אבל זה כבר מאוחר מדי עבור החיפוש אחרי גדול הדור.

יצויין גם שר' יוחנן פונה אל אילפא בלשון של כבוד, מה שמראה שר' יוחנן החזיק את אילפא כחשוב ממנו.

ובכל זאת.

אמנם ההבדל הגדול בין המעשה של ר' יוחנן לבין האחרים הוא שכאן ר' יוחנן לא רק פונה לשמים ומבקש ושואל, אלא זוכה לראות ולשמוע מה שאין כל אדם יכול לראות, שיחת מלאכים לגביו. הוא גם בודק האם זו חויה ציבורית או פרטית שלו. אילפא לא שמע אז זה מיועד עבורו.

בכל זאת, היה מקום לשאול: אם רק ר' יוחנן ראה את זה, מי אומר שזה באמת היה כך. הקורא האופייני בן זמננו של מבין שחלק המעשה המתאר את המלאכים המגיעים ומשוחחים ביניהם הוא פשט. כך היה. ולא עוד, אלא מי שמפקפק בכך הוא כנראה אפיקורס. אבל יתכן שר' יוחנן רק חוה את הדברים, בחלום או באופן אחר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2018 15:33 לינק ישיר 

הדילמה

זה יהיה מופרך מאד להשוות בין ר' יוחנן ואילפא לבין בילי ומלווין גרהאם. אבל נקודות הדמיון עדיין מפתיעות. המטיף לעתיד ואחיו רואים מטוס. המטיף מפרש זאת כאירוע המיועד עבורו, להעביר לו מסר. מסר שמן הסתם התלבט לגביו, האם לבחור בקריירה של מטיף או לא, כפי שר' יוחנן התלבט האם לעסוק בפרנסה או לסבול רעב וללמוד תורה. (במקומות אחרים הוא מספר על הנכסים שהפסיד בגלל לימודו ועל הדחק שחי בו, כאשר הוא וחבריו ללימוד אכלו פירות הפקר גרועים). ר' יוחנן שומע קול בחויה הפרטית שלו ואילו בילי גרהאם, להבדיל, מפרש אירוע טבעי. התוצאות? הופעתם של שני מנהיגים דגולים, אחד בעם ישראל, אחד באומות העולם.

האם נוכל לשכנע את הספקן או המכחישן שיש כאן התגלות? האם אצל ר' יוחנן זו היתה התגלות ואצל בילי גרהאם לא? האם הפרשנות של ההתגלות היא תלויה במשהו אובייקטיבי או שהיא סובייקטיבית?

אני מניח שהשיפוט לגבי הפרשנות תלוי בתוצאות. ר' יוחנן הוא אחד מגדולי אומתנו אז אני מפרש שר' יוחנן נהג נכון והבין את הרמז משמים. אדרבה, יתכן שאילפא הוא שהחמיץ, וכך חשב אילפא עצמו.

לגבי בילי גרהאם, אני מניח שהפרשנות שלי לסיפור הזה תהיה תלויה במי שהיה האיש ומה היו פעולותיו. (אולי כדאי להזכיר שלדברי הרמב"ם, הנצרות והאיסלם הן אמצעים לסלול דרך להפצת האמונות הנכונות שמקרבות את ימות המשיח של שלום וחכמה בכל העולם).

(האותיות הגדולות בסוף הן מה שהאתר והדפדפן אולי מעוללים, כאשר הם מדגישים את הקטע האחרון. אבל אולי גם זה משמים).

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > רבי יוחנן ובילי גרהאם: על משמעותם של סימנים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext