בית פורומים עצור כאן חושבים

זהירות אלרגיה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-12/4/2018 09:58 לינק ישיר 
זהירות אלרגיה

יש כאן שילוב של שני נושאים: סיפור מזעזע עם ניתוח מוסרי, הלכתי ופילוסופי, שמציג צד שני לזעזוע. ויש כאן שימוש באותו נושא כמשל למה שקורה אצלנו...

הבה נתחיל.

אני מבקש לקרוא את הדיווח הבא לא רק בזעזוע מתבקש אלא גם מתוך פתיחות. ראו הוזהרתם.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2018 09:58 לינק ישיר 

''תמותי, נכניס לך חלב לפה שתמותי''  

הילדים בכיתה של בת שמונה וחצי מירושלים לא אוהבים את האלרגיה החמורה ממנה היא סובלת, מטרידים אותה ומאיימים עליה. בשבועות האחרונים היא מפחדת להגיע לכיתה ונשארת בבית. משרד החינוך: "רואים את המקרה בחומרה רבה"

כבר שלושה שבועות שא' (השם המלא שמור במערכת), בת שמונה וחצי מירושלים, לא הולכת לבית הספר. הסיבה: הטרדות ואיומים מצד ילדים בכיתה בעקבות העובדה שהיא סובלת מאלרגיה מסכנת חיים.

אחד הילדים איים שאם א' תגיע לכיתה הוא יגזור את שיערה. בהודעה אחרת כתב: "תמותי, נכניס לך חלב לפה שתמותי".
הפחד הכריע אותה, והיא נשארת בבית. לדברי אמה, סילביה, טוענת שבית הספר לא מספק מענה למצב הקשה של בתה.

לדברי האם, ההטרדות מגיעות על רקע העובדה שהילדים בכיתה לא מצליחים להשלים עם מצבה של בתה, ועם ההגבלות שהם נאלצים לסבול כדי לשמור על חייה.

"היא אלרגית למספר מזונות: לחלב ברמת נגיעה, שומשום וביצים", מספרת סילביה, "הוחלט שהיא תאכל בחדר סטרילי. לאחר ארוחת הבוקר התלמידים צריך לשטוף ידיים, לנגב שולחנות ורק אז א' יכולה לחזור לכיתה. היא מספרת שאף פעם לא שטפו ידיים, לא ניקו שולחנות ולא טאטאו את הרצפה".

התוצאות של האלרגיה יכולות להיות קטסטרופליות עבור הילדה, ונגיעה קלה יכולה לדרדר את המצב. "אחרי חמש שניות יתחילו להיות לה בצקות בקנה הנשימה. קנה הנשימה יחסם ואז היא זקוקה למזרק חירום, פרמדיק, מד"א, וזה מאוד תלוי בכל מקרה. לפני שלושה חודשים היא נזקקה למזרק חירום ובדרך לבית חולים הפרמדיק הזריק לה שוב, כי היא הייתה בשלב של אפס אוויר. המזרק פותח את קנה הנשימה ומאפשר לפתח אוויר מחדש".

לדברי סילביה, הבעיות לא נשארות רק בגבולות הכיתה. "הורים החליטו לא להזמין אותה לימי הולדת בגלל האלרגיות. הילדים וההורים לא מוותרים על הפיצות, אבל על א' שלי כן. היא מגיעה, מביאה מתנה, והולכת".

לפני יומיים יצרה המחנכת של א' קשר עם סילביה, וזו הבהירה לה שבתה לא תחזור לבית הספר עד שהיא תוכל להגיע לבית הספר בלי תחושת איום.
במקרים אחרים, בית הספר נוקט יד קשה נגד אלימות. לפני כחודשיים העיף תלמיד כסא על מורה. באותו מקרה, כלל בתי הספר בעיר שבתו במחאה על התופעה. לאחר שסייעת התפטרה בעקבות מקרי אלימות הושעה אחד התלמידים ולשני תלמידים נוספים הוצמדו סייעות. "גם לתלמידה שנפגעת יש זכויות, לא פחות ממחנכת כיתה", אומרת סילביה.

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "אנחנו רואים את המקרה בחומרה רבה. יצוין, כי הנושא מטופל על ידי כלל הגורמים המקצועיים לרבות פסיכולוגית בית הספר. כמו כן, ירועננו שוב הנהלים בנושא מאכלים אלרגניים והרגישות שיש לנקוט בנושא. יודגש, כי הנהלת בית הספר בקשר ישיר ורציף עם האם".

https://www.mako.co.il/home-family-kids/education/Article-253eee405c3b261006.htm?Partner=rss&utm_source=mivzakimnet&utm_medium=xhtml&utm_campaign=mivzakimnet

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2018 09:59 לינק ישיר 

אי אפשר שלא לגנות את האכזריות של אותם ילדים. כפי שהובא גם בדיווח, זה מזכיר את "בעל זבוב" של גולדינג. ספר חשוב מאד (אם לא קראתם, לכו לקרוא). הספר מערער על תפיסת האדם האופטימית, במיוחד זו של הוגה הדעות הצרפתי רוסו (קראו בויקי). הילד מטבעו אינו טוב. יש לו בהחלט נטיה טבעית כזו, אבל לא רק. וצדק הרב דסלר שהזהיר כי מי שלא יחונך יגדל דומה יותר לעשו מאשר ליעקב (הטוב והרע של המדרשים).

אני רוצה להתמקד דווקא בצד השני.

אז מה יש לנו? מצד אחד, ילדה שרוצה להיות כמו כולם, אבל היא לא יכולה. היא כל כך מוגבלת עד שהיא זקוקה לשמירה מרובה, למזרק צמוד ואולי גם למלווה או אחות שתגן עליה. היא אינה יכולה שיאכלו לידה מאכלים נפוצים, ואפילו טיפת חלב על השולחן עלולה לסכן אותה.

מה זה עולה לסביבה לארח אותה? ובכן...

אני מעתיק שוב:

"היא אלרגית למספר מזונות: לחלב ברמת נגיעה, שומשום וביצים", מספרת סילביה (האם)

הרי

התוצאות של האלרגיה יכולות להיות קטסטרופליות עבור הילדה, ונגיעה קלה יכולה לדרדר את המצב. "אחרי חמש שניות יתחילו להיות לה בצקות בקנה הנשימה. קנה הנשימה יחסם ואז היא זקוקה למזרק חירום, פרמדיק, מד"א, וזה מאוד תלוי בכל מקרה. לפני שלושה חודשים היא נזקקה למזרק חירום ובדרך לבית חולים הפרמדיק הזריק לה שוב, כי היא הייתה בשלב של אפס אוויר. המזרק פותח את קנה הנשימה ומאפשר לפתח אוויר מחדש".

אבל מה צריך לעשות עבורה כדי לגונן עליה?

, "הוחלט שהיא תאכל בחדר סטרילי.

עבור ילדי הכיתה זה אומר:

לאחר ארוחת הבוקר התלמידים צריך לשטוף ידיים, לנגב שולחנות ורק אז א' יכולה לחזור לכיתה.

כל יום, כל ארוחה!

ילדים בני שמונה!

גם אדם מבוגר היה מתקשה לעמוד בתנאים כאלו.

התביעה להכיל את השונה, את החריג, את הסובל, היא ראויה מאד. אם ילד היה בא בתביעה: מדוע אני צריך כל כך להתאמץ, התשובה תהיה: אתה זוכה. אתה זוכה להתחשב. אתה זוכה לעשות חסד. אתה זוכה לחנך את עצמך.

אבל עד כמה יש מקום לתבוע שינויים כל כך גדולים בהרגלי החיים? מוצרי החלב הם חלק כמעט מכל תזונה. האם ניתן לתבוע התנזרות מהם, או נקיון יסודי אחריהם, בכל פעם, ועוד מילדים?

אם צריך לנקות היטב את הכיתה, מי אמור לעסוק בזה או לממן את זה?

הציבור? משרד ממשלתי? הילדים?

כמה זמן זה לוקח? במה זה כרוך?

אולי דוגמא אנקדוטלית. כשהייתי ילד, ניסו להסביר לנו שצריך להרים כסא על השולחן לפני שהולכים הביתה. כמה ילדים באמת הקפידו על זה? לא היה אצלנו חפץ חיים צעיר שירים את הכסאות עבור כל הילדים שלא עשו זאת. ומטבעו של האדם, גם האדם הצעיר, במיוחד האדם הצעיר, שיסרב למטלות כפויות, גם אם הן טובות וראויות.

אפשר לרחם על ילדה באלרגיה, בסכנת חיים. אפשר להסביר כמה זה חשוב להתחשב. איזו זכות זו. אפשר לצפות שילד יתגבר על עצמו פעם ופעמיים. אבל בקביעות? יום יום? לוותר על הפיצה או כריך הגבינה? או לנקות אחר כך את הכיתה ברמה של כמעט בית חולים?

איני דן בשאלה אם ראוי לתבוע מהילדים ומבית הספר לעשות זאת. אני כן מעלה את השאלה האם זה אפשרי.

כבר אמרו חכמינו כי אין להטיל על הציבור גזירה שלא יוכל לעמוד בה.

אכן, כמו שכתבו בדיווח, זכינו שהרפואה התקדמה, שילדים שפעם נגזר עליהם למות או להיכלא בבית או בחדר הסגר יכולים לצאת ולבוא. צריך לעשות כל מה שאפשר למענם. אבל – מה זה אפשר?

איני יכול להעמיד את עצמי במקום האם החרדה. אני יכול להזדהות איתה. אבל אני יכול גם לשמוע את הצד השני.

מה עושים? איני יודע. זו לא שאלה פשוטה. בוודאי שצריך לחנך ולהסביר, מה שכנראה חסר מאד באותו בית בספר, אולי באותה מערכת חינוכית. כאן יש יתרון גדול למערכת דתית ותורנית. הערכים של חסד מוצדקים לא רק מחמת מוסר אלא כמצוה. (זה מעורר שאלות עבור גדולים אבל לא עבור קטנים). זו זכות גדולה מאד לתת.

אבל להטיל על כיתה מאמץ כה גדול? אולי איני מעריך מספיק את האפשרויות של תזונה ללא הרכיבים האלרגניים. אני כן סבור שיש הבדל בין אלרגיה לחלב ברמה כזו לבין אלרגיה, נניח, לבוטנים. אפשר לתבוע מילדים לא להביא כריכי חמאת בוטנים או לקבל אחריות לניקוי יסודי. אבל מוצרי חלב? שוב, זו שאלה של עובדה, של הרגלי תזונה. אבל ככל שהמאמץ לשנות מן ההרגלים התרבותיים גדול יותר, כך התביעה סופה להיכשל והיא מעוררת אפילו בלב הרחמן ביותר את השאלה: עד כמה.

אתייחס כדוגמא למסיבת יום הולדת. דווקא כאן, יתכן שאפשר לתבוע, מוסרית (או הלכתית) לפעול לפנים משורת הדין. לא להביא פיצה ביום הולדת. להפוך את המסיבה למשהו של התחשבות בילדה עם האלרגיה. זה לא קל, אבל אפשר להסביר שבמבט לאחור הילדים כולם ישמחו שזכו להתחשב. מדוע? מפני שזה חד פעמי.

התחשבות יכולה להיות חד פעמית אם היא קשה. התחשבות אפשרית וראויה אם היא קבועה. אבל אי אפשר, פסיכולוגית, סוציולוגית, לתבוע התחשבות חריגה קשה באופן יומיומי מאנשים שהם סוף סוף זרים לילדה. ואפילו באותו בית, אם כל האחים צריכים לותר על מוצרי חלב למענה, גם להם זה יהיה קשה, גם אצלם זה ייצור תיסכול שעלול לפרוץ (או לתסוס). זה טבע האדם. זה לא נושא אפשר לבוא נגדו בטענות.

חוסר ההתייחסות לכך, או חוסר הידיעה על כך, מניבים דרישות בלתי אפשריות.

מה כן עושים? איני יודע. אני מניח שמחפשים פשרה. זה תלוי מאד במשאבים העומדים לרשותם של ההורים ושל בית הספר. מי שיכול להציע תחליפי תזונה לבית הספר ללא אלרגנים נמצא במצב נוח יותר להתחשבות מאשר מי שלא. לכן בית ספר בשכונה עשירה יוכל להתחשב יותר מאשר בית ספר בשכונת עוני. זה פשוט.

אני רוצה לחזור על הנקודה העיקרית. ליבי ליבי לילדה ולמשפחתה. אבל אני גם ער לכך שאי אפשר לתבוע יותר מדי. זה נורא מה שעשו לה בבית הספר. אבל אני חושש שהופעלו על הילדים דרישות שאי אפשר לדרוש מהם. גם את החלק הזה צריך לזכור כאשר האחראים מחפשים פתרונות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2018 10:00 לינק ישיר 

אלרגיה כמשל

כפי שלפרט יש אלרגיות, לפעמים, כך גם לחברה. החברה מגינה על עצמה מפני שינויים, שנחשבים, אולי בצדק, לאיומים, כפי שמנסים להתגונן מפני אלרגיות. התגובות יכולות להיות מוגזמות ומסוכנות, כפי שקורה במצבים כאלו.

מה יכולה להיות התגובה של חברה שמרנית ובמצב איום נתון מראש, כמו חברת מיעוט בעולם משתנה, שמחוייבת לאמונות בלתי מוצדקות או מוקשות מצד ידע חיצוני, אל מול פלישה של מפיצי ידע? למשל, איך תגיב חברה לתביעה לצרף תכנים מסויימים שעלולים לערער על מסורות, גם אם אותן מסורות הן שגויות? איך תגיב חברה אפילו לתביעה לפתוח את מערכות השמע וכל שכן החינוך של הגיל הרך והמבוגר יותר לדגמים שמאפשרים פתיחות כזו, שעלולות להכניס גורמים אלרגניים?

זו הבעיה שעומדת, בין השאר, ביסוד הקמת הפורום הזה. אנו דוגלים בפתיחות. אנו כלומר חברי הפורום. אבל החברה מסביב, החרדית, האם היא יכולה להרשות זאת לעצמה?

אני ואחרים סבורים שכן. שצריך אפילו לעזור ולקדם את זה, את הפתיחות, ויש מה שאפשר לעשות כדי להראות היכן אין סתירות ולכן אין כאן גורמי אלרגיה מסוכנים. ויתכן גם שעלינו לשנות אצלנו כמה הנחות ואמונות. זה בסדר, הן לא מקוריות מסיני.

אבל יש כאלו שעבורם עצם העלאת הנושא היא כבר נגיעה באלרגיה. האם אפשר לפתח מקבילה חברתית או הלכתית למזרק החירום?  

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2018 10:34 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2018 11:35 לינק ישיר 

לא זכיתי להבין מה הקשר לפורום, מה מוסר ההשכל וכו', אבל מקובלנו ש"מיימוני לא עמדו חבריו על סוף דעתו"
הבעיה היחידה היא שהאשכול נכתב בין 9:58 ל- 10:00 – ונשאלת השאלה האם זה קשור לשואה, והאם עמדת בצפירה בסוף? :)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2018 11:52 לינק ישיר 

האם אנחנו נזקקים לסיפור האלרגיה הלא שייך הזה כדי להבין את המצב החולני של החברה החרדית?.

נטורי קרתא לא נזקקים לשינויים. הם לא לוקחים אגורה אחת מהמדינה .הם לא תלויים במדינה.הם מבינים שהם חיים בחברה חילונית שעלולה להשפיע לרעה על ילדיהם ולכן הם ממשיכים במסורת אבותיהם ,מלמדים באידיש ,הנשים לא לומדות באקדמיה וכו' וכו'.

החברה החרדית היא חברה שחיה באופן לא נורמלי. אם אין קמח אין תורה? זה מצחיק אותם. הרי את הקמח אפשר לקחת מאחרים. וכאשר תלויים בקמח של אחרים צריך לציית לכללים של אחרים שהם לא חוקי התורה.
זה ההבדל הגדול בינם לבין נטורי קרתא שנאמנים לעצמם עד הסוף. נטורי קרתא  מלמדים איך אפשר לחיות בלי לשנות את המסורת וזה קורה בזכות זה שהם מקפידים לא לקחת אגורה אחת מהמדינה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2018 12:06 לינק ישיר 

אני חושב שזה רלוונטי לפורום, כי יש הקבלה לכל מיני תופעות חברתיות.

אני אגיד לכם מה דעתי

הילדה מסכנה, ההורים מסכנים.

אלוהים העניש אותם באכזריות ואלוהים יודע על מה.
היו לי גם בעיות כאלו עם אחד מילדי, לכן אני אומר שזה דומה לדברים אחרים.
אסור שהסביבה תסבול.זה מה שחשוב, אסור לכפות על הילדים סביבה סטרילית.
אסור למנוע מהם להביא פיצות.
צריך להגיד להורים "מצטערים אבל ככה זה"ושהם יחליטו אם לשלוח או לא לשלוח ילדה לבית הספר.

יש למשרד החינוך כל מיני פתרונות, אבל לא ילדי הכיתה הם אלו שישאו במחיר.

עכשיו ברור כמובן למה הם שונאים, והם ימשיכו לשנוא כל זמן שהנוכחות שלה תעיק עליהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2018 12:30 לינק ישיר 

קירטון,אני התכוונתי שהסיפור לא שייך מבחינת משל לתחלואי החברה החרדית.

לגבי הסיפור על הילדה המסכנה שאלוהים העניש אותה (לפי דבריך) -למה הילדים צריכים להעניש אותה יותר?

אם יש ילדה כזאת בכיתה זאת הזדמנות פז של המורים וההורים לחנך את הכיתה לנתינה . .

לא יקרה כלום אם ילדים בני שמונה ילמדו לקבל את האחר ולסייע לו תוך ויתורים  על הנוחות שלהם.

הנהלת בית הספר המורים וההורים יכלו להתגייס ולהפוך את הלימון ללימונדה ולהרוויח מהסיטואציה . הילדים ילמדו די מהר  שהנאה של נתינה גדולה יותר מכל הנאה של לקיחה.
וזה השיעור הכי חשוב שילמדו בבית הספר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2018 14:42 לינק ישיר 

תודה לכל הקוראים והמגיבים.

יש שלושה חלקים במה שפירסמתי. הסיפור העגום. הניתוח המוסרי (שבו השתדלתי להציג פן שנראה לי חדש, וכפי שאכן כתבו גם אפרים בן וקירטון), וההשוואה למיגננה של החברה החרדית, או כל מיגזר שחש מותקף בשל היותו חברת מיעוט.

דומני שההשוואה האחרונה, אם כי יש לה ערך מליצי בלבד, נוגעת בדיוק לפורום ומציבה בפנינו מראה.

הסיפור הראשון הוא מזעזע וצריך להיות מזעזע. ולכן הוא מציע הזדמנות לתובנות פסיכולוגיות, סוציולוגיות וחינוכיות, ולדיון מוסרי או הלכתי. לכן לדעתי הוא מתאים לפורום וכל שכן הניתוח שלו. כלומר, אם מישהו היה רוצה רק להביא את המעשה, היה צריך לתמצתו עם לינק באשכול החדשות. אם מביאים אותו ומנתחים אותו, יש לו מקום כאשכול. זו לפחות דעתי שלי. ולפחות חלק מאיתנו מסכימים לזה, ואכן יש לנו דיון.

אני יכול להעיד על עצמי כי לפני שקראתי את הסיפור לא היה נהיר לי כל כך הרעיון של "אין כופין על הציבור" כפי שזה בעקבותיו. הצורך להבהיר לעצמי את הסתירה בין הרחמים המתבקשים, המיידיים, על הילדה לבין התביעה המוגזמת לגונן עליה הוא שהוביל לכל השאר.

אמנם כל זה שייך רק לביוגרפיה המסויימת של מחשבותי. מבחינת הפורום, סבורני שזה דיון ראוי וחשוב, על כל צדדיו. אני מקוה שהפעם חבריו של מיימוני, כולל החבר החשוב והאהוב אברהם העברי, ירד לסוף דעתי כפי שאני משתדל לירד לסוף דעתו.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2018 15:37 לינק ישיר 

מיימוני, מי אמר שאין לו מקום בפורום? אני הבהרתי שהסיפור יכל ללמד איך לנצל מצב כזה למסר חינוכי מהמעלה הראשונה.אתה סברת שזו דרישה מוגזמת מילדים בני 8.(אוי אוי אוי לנקות שולחן אחרי ארוחה ולא לאכול פיצה! ממש שואה ה' ירחם.)

ולגבי הקשר למשל : אין כאן מצב של חברת מיעוט מול הרוב אלא ילד אחד שבגלל גזירת גורל זקוק לעזרה של  ילדים בריאים. החברה החולה החרדית לא מוגבלת בגלל גזירת גורל אלא היא מגבילה את עצמה מרצון .ולכן אין שום קשר בין המשל לנמשל. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2018 16:36 לינק ישיר 
אברם_העברי

טוב, אז גם לי יש מקרה מזעזע, עם תובנות פסיכולוגיות, סוציולוגיות, אנתרופולוגיות, מוסריות, הלכתיות ואולי אף קוסמולוגיות:

"מי ששורק לפנדל כזה גבולי, או סופר גבולי, רגע לפני הסיום ומשמיד את העבודה של קבוצה שנתנה הכל על המגרש - יש לו פח זבל במקום לב", תקף שוער יובנטוס ג'אנלואיג'י בופון את שופט המשחק מייקל אוליבר, ששלח את כריסטיאנו רונאלדו לנקודה הלבנה בתוספת הזמן ואת השוער הוותיק לחדר ההלבשה עם כרטיס אדום הקפטן המתוסכל המשיך: "אף אדם לא יכול להחליט על הדחה של קבוצה עם החלטה כזאת. כשאני מרגיש שאני לא מספיק טוב, אני הולך לשבת בפינה. הוא צריך לעשות את אותו הדבר. זה עניין של רגישות. זה אומר שהוא לא יודע איפה הוא נמצא, מי הקבוצות שמשחקות, הוא לא יודע כלום".

הדרמה החלה בדקה ה-93 כאשר עבירה מעוררת מחלוקת של מחדי בנעטיה בתוך הרחבה על לוקאס ואסקס גרמה לשופט לקבוע כדור עונשין מ-11 מטרים עבור ריאל בדקה כה דרמטית(!) בופון הוותיק איבד את שלוותו ורץ לשופט במחאות קולניות, האחראי על המשחק שלף כרטיס אדום לשוער, שראה את כריסטיאנו רונאלדו מעניק בדקה ה-97 את השער הכי חשוב של ריאל בשנים האחרונות, 3:4 מטורף לחבורה של זידאן בסיכום בדרך לשלב חצי הגמר של ליגת האלופות ומי יודע, אולי גם לתואר שלישי ברציפות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2018 16:36 לינק ישיר 

מדובר באירוע שפגע במיליוני (!) אנשים בעולם, הוביל להפסדים כספיים עצומים, ואף היווה סיכון חיים של השופט שהותקף, ושל השוער שכמעט חטף שבץ.

והדמיון לחברה החרדית ברור – כל זרם משתדל להכשיל את הזרם השני, מתחזים כל הזמן לנפגעים ומתבכיינים שפגעו בהם, ואחרי זה רצים ליילל לשופט (בבימ"ש של ערכאות!) ומאשימים גם אותו...  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2018 17:41 לינק ישיר 

אברהם העברי

הבהרת היטב את הטיעון שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2018 18:02 לינק ישיר 

היה פנדל!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2018 18:31 לינק ישיר 

לא היה פנדל!!! 
וכמנהגו של שלישישי (יש אלוהים!) אצרף קישור ליוטיוב (הגשש החיוור - אופסייד סטורי):

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > זהירות אלרגיה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext