בית פורומים עצור כאן חושבים

האם לדעת הרמב"ם מותר לחקור במציאות הבורא?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-15/6/2018 00:21 לינק ישיר 
האם לדעת הרמב"ם מותר לחקור במציאות הבורא?

בדעת הרמב"ם מקובל לומר שלא רק שמותר לחקור במציאות הבורא אלא זו גם חובה וזהו גדר האמונה , וכמו שמשמע מספר המורה ששם הרמב"ם סותר את דעת אריסטו שהעולם קדמון ומוכיח שהעולם נברא ע"י בורא

ושם הרמב"ם חוקר בדרך לוגית האם העולם קדמון או נברא.

וכן משמע מדברי הרמב"ם בהלכות ע"ז פ"א ה"ג ששם מתאר איך הכיר אברהם אבינו את בוראו וז"ל "עד שהשיג דרך האמת והבין קו הצדק מתבונתו הנכונה וידע שיש שם אלוה אחד"

אמנם יש להתבונן לכאורה כל יסוד של חקירה לוגית מבוססת על הטלת ספק בדבר הנחקר ובנדון דידן הרוצה לחקור במציאות הבורא שורש ויסוד החקירה שלו צד אחד יש בורא לעלם או מאידך אין בורא

והרמב"ם בהלכות ע"ז פ"ב ה"ג: "כל הלאוין האלו בענין אחד הן והוא שלא יפנה אחר עבודת כוכבים וכל הנפנה אחריה בדרך שהוא עושה בו מעשה הרי זה לוקה ולא עבודת כוכבים בלבד הוא שאסור להפנות אחריה במחשבה אלא כל מחשבה שהוא גורם לו לאדם לעקור עיקר מעיקרי התורה מוזהרין אנו שלא להעלותה על לבנו ולא נסיח דעתנו לכך ונחשוב ונמשך אחר הרהורי הלב מפני שדעתו של אדם קצרה ולא כל הדעות יכולין להשיג האמת על בוריו ואם ימשך כל אדם אחר מחשבות לבו נמצא מחריב את העולם לפי קוצר דעתו כיצד פעמים יתור אחר עבודת כוכבים ופעמים יחשוב ביחוד הבורא שמא הוא שמא אינו מה למעלה ומה למטה מה לפנים ומה לאחור ופעמים בנבואה שמא היא אמת שמא היא אינה ופעמים בתורה שמא היא מן השמים שמא אינה ואינו יודע המדות שידין בהן עד שידע האמת על בוריו ונמצא יוצא לידי מינות ועל ענין זה הזהירה תורה ונאמר בה ולא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם אשר אתם זונים כלומר לא ימשך כל אחד מכם אחר דעתו הקצרה וידמה שמחשבתו משגת האמת כך אמרו חכמים אחרי לבבכם זו מינות ואחרי עיניכם זו זנות ולאו זה אע"פ שהוא גורם לאדם לטרדו מן העולם הבא אין בו מלקות

ומבואר שהרמב"ם אוסר אפילו לעלות על הדעת אפילו במחשבה ספק ביחוד הבורא כ"ש וק"ו שאסור לחקור במציאות הבורא.

לכן נראה לי  שוודאי לדעת הרמב"ם אסור לחקור במציאות הבורא ואפילו לעלות על הדעת במחשבה הדבר אסור ועובר על לאוו מהתורה של "ולא תתורו אחרי ללבכם" ומה שהרמב"ם  עצמו כביכול חוקר בספר המורה נראה ליישב שכל חקירת הרמב"ם היא לא לבסס האמונה על השכל והגיון אלא להראות שהשכל וההגיון לא סותר את האמונה או במילים אחרות השכל וההיגיון הם לא הסיבה לאמונה אלא דבר שמתיישב ומסייע לאמונה ולא סותר אותה . וזה מה שכותב הרמב"ם בהקדמה למורה שכל כוונתו להראות שאין סת

ומה שכתב הרמב"ם על אברהם אבינו שהשיג האמונה בבורא מכוח תבונתו צ"ל  שזה קודם מתן תורה

לסיכום הדברים יוצא מדברינו:

1. אסור לחקור במציאות הבורא  לצורך ביסוס האמונה כיון שעצם מצב של הטלת ספק באמונה הוא איסור מדאוריתא של "לא תתורו אחרי לבבכם" וטעם האיסור  "לפי שלא כל הדעות יכולין להשיג האמת על בוריו ואם ימשך כל אדם אחר מחשבות לבו נמצא מחריב את העולם".

2. מותר לחקור איך השכל והגיון מתיישב עם האמונה כי אף שהאמונה ביסודה היא לא דבר שמבוסס על השכל וההיגיון מ"מ היא גם לא סותרת אותה והיא אמורה להתיישב איתו

כך נראה לי בישוב בדעת הרמב"ם
אשמח לשמוע את דעת חכמי הפורום בזה.

נ.ב - לכאורה היה מקום ליישב בדרך אחרת שמה שכתב הרמב"ם  בהלכות ע"ז שאסור לחקור זה למי שלא בקי בדרכי החקירה  וההיגיון, אבל לחכמים שבקיים בזה מותר לחקור וזה פירוש דברי המשנה "ולא במרכבה ביחיד, אלא אם כן היה חכם ומבין מדעתו" שלדעת הרמב"ם מעשה מרכבה זה חכמת המטפיזיקה ואפשר שקצת משמע כן מדברי הרמב"ם שכתב בטעם האיסור "לפי שלא כל הדעות יכולין להשיג האמת על בוריו"

ולכן גם אברהם אבינו יכל לבסס את האמונה על שכלו

אמנם לדעתי אין ליישב כך מכמה סיבות . וסיבה אחת המנה שהרי המשך המשנה שם "כל המסתכל בארבעה דברים, ראוי לו כאילו לא בא לעולם, מה למעלה, מה למטה, מה לפנים, ומה לאחור" שהם המקור לדברי הרמב"ם בהלכות ע"ז שאסור לעלות על הדעת ספק באחדות ה' ומשמע שזה לא בכלל מעשה מרכבה וזה אסור לכל גם לחכמים הגדולים

ובאמת לפי הרמב"ם צ"ל שההבדל בין מעשי מרכבה לבין להסתכל בארבעה דברים זה בתכלית החקירה האם היא לבירור האמונה ואז היא אסורה או ליישב האמונה אם ההגיון שזה בכלל מעשה מרכבה שמותר

תוקן על ידי mishtadel1 ב- 15/06/2018 00:24:11

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/6/2018 01:16 לינק ישיר 

משתדל אחד

ברוך הבא אל הפורום!

אני מסכים לכל מה שכתבת. דברי הרמב"ם בהלכות עבודה זרה מכוונים לרוב בני האדם, אלו שאינם מוכנים או אינם יכולים להשקיע כפי שנדרש בפילוסופיה שבלעדיה אי אפשר להגיע אל האמת. ולכן טוב להם שילכו אחרי המסורת האמיתית של התורה.

אשר ליחידי סגולה, להם בוודאי ראוי ללמוד.

רק צריך לשים לב לשתי נקודות:

א. לפי אריסטו, אם אין אדם יודע את האמת לגבי המטפיזיקה, כגון מציאותו של הא-ל וטבעו (שאי אפשר להכיר...) אז אין שכלו מזדהה עם השכל הפועל ולכן אין לו בעצם עולם הבא. וזו שאלה שלא קל לענות עליה אם ידיעת האמת המתבססת על המסורת נקראת ידיעה לענין זה לדעת הרמב"ם.

ב. הפילוסופיה של אריסטו עם תפיסת האל ובעצם כל הגישה הפילוסופית שלו, כמו אלו של הרמב"ם, הן... מיושנות. הדיון הפילוסופי מתבסס על הנחות יסוד, גם באונטולוגיה (מה שיש במציאות) וגם באפיסטמולוגיה (העוסקת בשאלה איך אנו יודעים מה שאנו יודעים).

לכן אם נרצה לקחת את הכללים של הרמב"ם לגבי המותר והאסור בעיון הפילוסופי, זה לא יהיה נכון לבצע מעין "העתק הדבק" לדבריו לעולם שלנו.

יתכן שעניתי יותר ממה שנשאלתי...

נראה לי שאלו שמגיעים לפורום שלנו, עצור כאן חושבים, הם כאלו שרוצים ומוכנים להשקיע בבירור האמת הפילוסופית. ומי שיעיין ויעמת את דעותיו עם הכותבים כאן, וישקיע בבדיקה עצמית עד שיווכח באמת, כבר מסתבר שאין איסורי הרמב"ם חלים עליו. (זה כתבתי באופן כללי וכל אחד ידון לגבי עצמו).

ובכלל, בדורנו יתכן שאנו כבר נמצאים במצב של התקפה של ספקות ולכן אין לנו מנוס מבירור פילוסופי ככל שידנו משגת.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/6/2018 02:08 לינק ישיר 

ברוך הנמצא חכם מיימוני ותודה על קבלת הפנים... 

רשמת שאתה מסכים לדבריי אך כתבת שדברי הרמב"ם בהלכות ע"ז הם לרב בני האדם ולא ליחידי סגולה אך אני כתבי ההפך שדברי הרמב"ם בהלכות ע"ז הם גם ליחידי סגולה  שגם להם אסור לעלות על הדעת  שאין בורא לעולם וכל מה שמותר ליחידי סגולה זה  ליישב את המדע והפילוסופייה שלא יסתרו את האמונה 

ולכן לדעתי גם לחכמים יחידי הסגולה האמונה שלהם צריכה להתבסס על המסורת של מעמד הר סיני שהיא יסוד האמונה כמבואר ברמב"ם בהלכות יסודי התורה פ"ח

ומתוך כך יוצא גם שאין ראוי לעסוק בפילסופיה רק  למי שהאמונה שלו בבורא חזקה ומבוססת מצד עצמה ורק על גבי בסיס זה יוכל לעסוק בפילוספיה (כמובן שצריך תנאים נוספים שיהיה ראוי לעסוק בזה רק שזה תנאי בסיסי לדעתי)

תוקן על ידי mishtadel1 ב- 15/06/2018 02:09:44

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/6/2018 09:07 לינק ישיר 

משתדל היקר

סליחה.

אתה צודק. לא שמתי לב מספיק לדברים וייחסתי לך מה שלא כתבת ולא ייחסתי לך מה שכן כתבת. תודה על התיקון!

אשר לדברי הרמב"ם, יש לנו באמת כמה אפשרויות איך לפרשו.

אתה הצעת דגם אחד. אולם ממה שאני מכיר את הרמב"ם, בין במשנה תורה, בין במורה נבוכים, לצערי איני מסכים איתך.

לפחות תיקון זה הכרחי לביאור דעת הרמב"ם כפי שאני מכיר אותו. גם מעמד הר סיני, גם הנבואה, וגם עיקרים נוספים שמיוחסים לו - או שהוא מחבר בעצמו - זקוקים לפירוש פילוסופי. אמנם הפירוש הזה מסוכן מאד לעם הפשוט. אבל יחידי סגולה, שיישארו נאמנים לתורה, להם מגיעה האמת שאולי היא קשה.

אם כן, המבחן הוא לא תכני האמונה, שעתידים להשתנות לאחר עיון פילוסופי, אלא הנאמנות לתורה ולנותן התורה - במיוחד לאחר שמבינים מחדש את התורה וגם תופסים את נותן התורה באופן יותר מזוקק (אם נקרא לזה כך).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/6/2018 09:50 לינק ישיר 

איסור החקירה לגבי עיקרי האמונה

שלום הרב מיכאל, רציתי לשאול אותך שאלה לגבי האיסור בחקירה לגבי דתות אחרות. כך כתב הרמב"ם:

ג  [ב] ספרים רבים חיברו עובדי עבודה זרה בעבודתה, היאך עיקר עבודתה ומה משפטה ומעשיה.  ציוונו הקדוש ברוך הוא, שלא לקרות באותן הספרים כלל, ולא נהרהר בה, ולא בדבר מדבריה.  ואפילו להסתכל בדמות הצורהאסור, שנאמר "אל תפנו, אל האלילים" (ויקרא יט,ד).  ובעניין זה נאמר "ופן תדרוש לאלוהיהם לאמור, איכה יעבדו" (דברים יב,ל)שלא תשאל על דרך עבודתה היאך היא, ואף על פי שאין אתה עובד:  שדבר זה גורם לך להיפנות אחריה ולעשות כמו שהן עושין, שנאמר "ואעשה כן, גם אני" (שם).  [ג] וכל הלאוין הללו בעניין אחד הן, והוא שלא ייפנה אחר עבודה זרה; וכל הנפנה אחריה בדרך שהוא עושה בו מעשה, הרי זה לוקה.

ד  ולא עבודה זרה בלבד הוא שאסור להיפנות אחריה במחשבה, אלא כל מחשבה שגורמת לו לאדם לעקור עיקר מעיקרי התורהמוזהרין אנו שלא להעלותה על ליבנו, ולא נסיח דעתנו לכך ונחשוב ונימשך אחר הרהורי הלב:  מפני שדעתו של אדם קצרה, ולא כל הדעות יכולות להשיג האמת על בורייו; ואם יימשך כל אדם אחר מחשבות ליבו, נמצא מחריב את העולם לפי קוצר דעתו.

ה  כיצד:  פעמים יתור אחר עבודה זרה; ופעמים יחשוב בייחוד הבורא, שמא הוא שמא אינו, מה למעלה מה למטה, מה לפנים מה לאחור; ופעמים בנבואה, שמא היא אמת שמא אינה; ופעמים בתורה, שמא היא מן השמיים שמא אינה.  ואינו יודע המידות שידון בהן עד שיידע האמת על בורייו, ונמצא יוצא לידי מינות.

ו  ועל עניין זה הזהירה תורה, ונאמר בה "ולא תתורו אחרי לבבכם, ואחרי עיניכם, אשר אתם זונים, אחריהם" (במדבר טו,לט)כלומר לא יימשך כל אחד מכם אחר דעתו הקצרה, וידמה שמחשבתו משגת האמת.  כך אמרו חכמים, "אחרי לבבכם", זו מינות; "ואחרי עיניכם", זו זנות.  ולאו זה, אף על פי שהוא גורם לאדם לטורדו מן העולם הבא, אין בו מלקות.

כל האיסורים הללו נראים מאוד תמוהים. נניח מצב היפותטי שבו יש שני אנשים שכל אחד שייך לדת אחרת: דת A ודת B (ונניח לצורך העניין שאחת נכונה והשניה אינה נכונה). בכל דת (A ו B) יש איסורים כגון אלו שאוסרים לחקור לגבי הדת השניה, שמא אדם יתבלבל ויזנח את דתו. שני האנשים מנסים להיות צדיקים כמה שניתן, ולכן שניהם נמנעים מלחקור לגבי דתו של השני. נמצא שאחד מהם ודאי טועה, בעוד שבמצב שלא היה איסור זה, ייתכן שע"י שיח פתוח, שניהם היו מגיעים לאמת.

מעבר לזה, אם נגדיר כספרי מינות ספרים שמרחיקים את האדם מדת האמת. איש דת A יוכל לטעון כלפי עצמו שהספרים שעד היום קרא בהם, ייתכן שהם הם ספרי המינות (כך איש דת B טוען). איש דת A שואל עצמו, אם כך, עלי למצוא את דת האמת תחילה כדי שאמנע בוודאות מאיסור הקריאה בספרי מינות (מכיוון שהגדרנו ספרי מינות כספרי דת השקר). נמצא שהוא עוקר את איסורי המינות הללו לחלוטין, מכיוון שכל עוד לאדם יש ספק לגבי האמת, אין שום משמעות לאיסור, וברגע שלאדם כבר אין ספק לאחר חקירתו, כבר אין טעם באיסור. לכן אני לא מבין איך ייתכן שהרמב"ם פסק איסורים אלו?

הרב

שאלתך טובה מאד, וכבר מזמן הייתי מוטרד ממנה.

מה שאני יכול לומר לך הוא כדלהלן:

1. גם אם היה איסור מפורש בתורה עם בת קול מהשמים ישירות מהקב"ה בכבודו ובעצמו, ומוסכם על כל הנביאים והפוסקים, שכולם אוסרים מדאורייתא לברר את עמדתי, אני לא מכיר באיסור הזה ולא נשמע לו. קודם אני צריך להשתכנע שהמערכת אמיתית ורק אז אני מקשיב לאיסוריה. זו לוגיקה פשוטה.

2. לכן סביר בעיניי שאין איסור כזה (שהרי לפחות הקב"ה ודאי אינו טועה טעות לוגית כה טיפשית). וגם אם יש כאלה שחושבים שיש איסור כזה - הם כנראה טועים. 3. ומכאן שכנראה יש לפרש את איסור "לא תתורו" אחרת. יש לי כמה הצעות: לדוגמה, לא לעסוק בזה בלי לפתח מיומנות פילוסופית מספיקה (אחרת זה מרשם להסתבכות). אפשרות אחרת, האיסור הוא למי שאין ספיקות אלא יצרו מניע אותו לעורר בכוח ספיקות ולהסית את עצמו לעבירה. בעצם מדובר בכניעה ליצר ולא בבירור אמיתי. לשון הפסוק "ולא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם". מדובר ב"תרי סרסורי דעבירה" (העיניים והלב) כלשון חז"ל. יש ללכת אחרי המוח ולא אחרי העיניים והלב, או במילים אחרות לעשות בירור הגיוני ולא רגשי-יצרי.

שואל

אני מאוד שמח לשמוע שאתה מסכים איתי בנושא.

שמתי לב שיש תימוכין לדברים שלך בדברי הרמבם עצמו באומרו: "ואינו יודע המידות שידון בהן עד שיידע האמת על בורייו, ונמצא יוצא לידי מינות".

אולי משמע מפה שהאיסור תקף רק לגבי מי שאינו יודע את דרכי העיון שבאמצעותם אפשר להגיע לאמת - כפי שאתה אמרת.

הרב

אכן.

הנה קטע מספר שאני כותב בימים אלו שמנסה להציג תיאולוגיה עדכנית:

מסקנה: משמעותו של איסור קריאה בספרים חיצוניים

בפרשת ציצית התורה מצווה אותנו (במדבר טו, לט): "ולא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם". ועל כך דורשים חז"ל (בבלי ברכות יב ע"ב):

הרהור עבירה והרהור עבודה זרה מנלן דתניא אחרי לבבכם זו מינות וכן הוא אומר אמר נבל בלבו אין אלהים אחרי עיניכם זה הרהור עבירה שנאמר ויאמר שמשון אל אביו אותה קח לי כי היא ישרה בעיני אתם זונים זה הרהור עבודה זרה וכן הוא אומר ויזנו אחרי הבעלים.

ובאמת הפוסקים מביאים זאת להלכה. לדוגמה, הרמב"ם בספר המצוות לאו מז, כותב:

והמצוה המ"ז היא שהזהירנו שלא לתור אחרי לבבנו עד שנאמין דעות שהם הפך הדעות שחייבתנו התורה אבל נקצר מחשבתנו ונשים לה גבול תעמוד אצלו והוא מצות התורה ואזהרותיה. והוא אמרו יתעלה (פ' ציצית) ולא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם.

ולשון ספרי ולא תתורו אחרי לבבכם זו מינות כענין שנאמר [קהלת ז] ומוצא אני מר ממות את האשה אשר היא מצודים וחרמים לבה ואחרי עיניכם זו זנות כענין שנאמר [שופטים יד] ויאמר שמשון לאביו אותה קח לי כי היא ישרה בעיני. רוצה באמרו זו זנות המשך אחר ההנאות והתאוות הגשמיות והתעסק המחשבה בהן תמיד:

אם כן, יש כאן איסור להאמין בדעות שהן היפך הדעות שחייבה אותנו התורה. זהו חיוב על אמונות ודעות, ממש במנוגד לדברינו למעלה.

יתר על כן, אנחנו מוצאים בהלכה הרחבות של האיסור הזה. למשל, הרמב"ם בהל' עבודה זרה פ"ב ה"ב-ג כותב:

ב. ספרים רבים חברו עובדי כוכבים בעבודתה היאך עיקר עבודתה ומה מעשיה ומשפטיה, צונו הקדוש ברוך הוא שלא לקרות באותן הספרים כלל ולא נהרהר בה ולא בדבר מדבריה, ואפילו להסתכל בדמות הצורה אסור שנאמר אל תפנו אל האלילים, ובענין הזה נאמר ופן תדרוש לאלהיהם לאמר איכה יעבדו שלא תשאל על דרך עבודתה היאך היא אף על פי שאין אתה עובדה שדבר זה גורם להפנות אחריה ולעשות כמה שהן עושין שנאמר ואעשה כן גם אני.

ג. וכל הלאוין האלו בענין אחד הן והוא שלא יפנה אחר עבודת כוכבים וכל הנפנה אחריה בדרך שהוא עושה בו מעשה הרי זה לוקה, ולא עבודת כוכבים בלבד הוא שאסור להפנות אחריה במחשבה אלא כל מחשבה שהוא גורם לו לאדם לעקור עיקר מעיקרי התורה מוזהרין אנו שלא להעלותה על לבנו ולא נסיח דעתנו לכך ונחשוב ונמשך אחר הרהורי הלב, מפני שדעתו של אדם קצרה ולא כל הדעות יכולין להשיג האמת על בוריו, ואם ימשך כל אדם אחר מחשבות לבו נמצא מחריב את העולם לפי קוצר דעתו, כיצד פעמים יתור אחר עבודת כוכבים ופעמים יחשוב ביחוד הבורא שמא הוא שמא אינו, מה למעלה ומה למטה מה לפנים ומה לאחור, ופעמים בנבואה שמא היא אמת שמא היא אינה, ופעמים בתורה שמא היא מן השמים שמא אינה, ואינו יודע המדות שידין בהן עד שידע האמת על בוריו ונמצא יוצא לידי מינות, ועל ענין זה הזהירה תורה ונאמר בה ולא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם אשר אתם זונים, כלומר לא ימשך כל אחד מכם אחר דעתו הקצרה וידמה שמחשבתו משגת האמת, כך אמרו חכמים אחרי לבבכם זו מינות ואחרי עיניכם זו זנות, ולאו זה אף על פי שהוא גורם לאדם לטרדו מן העולם הבא אין בו מלקות.

כלומר יש גם איסור על קריאה בספרים חיצוניים ועיסוק בחכמות ודעות זרות. שוב לכאורה מדובר כאן בניסיון לצוות ולשלוט על המחשבות ועל קבלת ההחלטות בתחום האמונה.

האיסורים הללו הם אבסורדיים על פניהם. כיצד ייתכן לאסור על אדם לבדוק האם דעתו נכונה? הרי אם דעתו אינה נכונה והתורה לא מחייבת אותו, כי אז אין לו שום מחויבות לציית להוראותיה. ובדומה למה שהערתי למעלה, האם יעלה על הדעת שתהיה הצדקה לעובד האלילים להמשיך ולאחוז בדרכו השגויה כי דתו (השגויה) אסרה עליו לבדוק אותה. אבל גם מעבר לזה, ברור שעיסוק בספרי הגות הוא מעשיר ומרחיב את הדעת, וגם מעמיק את האמונה עצמה, גם אם מסקנותיהם שונות מאלו המסורתיות. לכן בלתי סביר בעיניי (גם אם זה אפשרי לוגית) שהתורה תאסור זאת על מי שרוצה בכך.

לכן גם אם לא הייתי מוצא שום פירוש סביר לציוויים הללו, וגם אם הם היו יוצאים ישירות מפי הגבורה ומוסכמים על כל הנביאים והפוסקים בכל הדורות, אין לי ספק שהם בטלים ומבוטלים, ולא מחייבים בשום צורה. אבל מכיון שאני מעריך את חז"ל ואת הפוסקים כאנשים חכמים שודאי לא פספסו את הטיעון הזה (למעלה ראינו שחז"ל והפוסקים היו מודעים לו ועשו בו שימוש), ובוודאי שהקב"ה לא נופל בשגיאות לוגיות כה טיפשיות, ברור שאין איסור כזה. ואם יש פוסקים שחושבים שיש – הם פשוט טועים. אז מה משמעותו של "ולא תתורו"? כאן עלינו ליטול לידינו את פלך הפרשנות ולעשות בו שימוש. ראשית, ברמב"ם מדובר על עבודה זרה, וייתכן שמבחינתו מדובר בשטות על פניה שאין טעם לעסוק בה, ולא בספרי פילוסופיה והגות אחרים. הרי הרמב"ם עצמו עסק בספרים כאלו לא מעט. אבל הרמב"ם כאן מדבר על כל הרהור שמביא לעקור עיקר מעיקרי התורה, וזה לא רק עבודה זרה. וכי ספרי אריסטו שדגל בקדמות העולם לא עוקרים עיקר מעיקרי התורה? הרמב"ם ודאי קרא בהם ועסק בהם רבות.

הפרשנות הפשוטה וההגיונית ביותר היא שהציוויים הללו פונים אך ורק למי שכבר הגיע למסקנות ואין לו צורך אינטלקטואלי לבדוק אותן, ומה שהוא עוסק בנושאים הללו הוא רק מחמת יצרו הרע שמחפש דרך לברוח מהמחויבות ההלכתית והתורנית שלו. לאדם כזה אולי יש מקום לאסור את הקריאה בספרות שמציגה דעות אחרות, ולצוות עליו להחזיק באמונות מסוימות. כל זה רק אחרי שהוא כבר באמת משוכנע, ופנייתו לערוצים זרים היא רק תוצאה של יצר שמסית אותו למצוא פתח לברוח מהמחויבויות שלו. מעבר לזה, כפי שהרמב"ם עצמו מציין החשש קיים בעיקר אצל מי שלא השתלם בעקרונות החשיבה הפילוסופית ועלול להתבלבל ולהגיע למסקנות לא נכונות. מי שרוצה לבדוק ברצינות, שישתלם קודם בחשיבה פילוסופית, ולאחר מכן שיבדוק. האיסור הוא רק לעשות זאת באופן פזיז.

למען האמת, מכיון שמדובר בטיעון לוגי פשוט והגיוני, לא ממש חיפשתי האם יש מישהו שמפרש כך את הדברים (כי גם אם לא יהיה מישהו כזה, זו פרשנותי שלי).[1] אבל דומני שאפילו אם באמת בכלל אין פרשן כזה, הסיבה לכך יכולה להיות החשש מפתיחת פתח לאנשים שלא צריכים את הדברים וסתם ישתמשו בהם כפתח. ההנחה היא שאנשים שבאמת זקוקים לבירור הזה לא ישאלו את הפוסקים האם לעשות זאת או לא, ובצדק. אם כן, אולי הפוסקים חשו שהם יכולים להרשות לעצמם להשאיר את הדברים כפי שהם. אבל כאמור, גם מי שלא השתכנע מהטיעונים הפרשניים הללו, זה לא משנה כלל ועיקר. לאיסור כזה איני מציית, ולא משנה מי אמר אותו ואם הוא כן התכוין אליו אם לאו.

התשב"ץ בפירושו לפרקי אבות, מגן אבות, פ"ב מי"ד כותב:[2]

ומזה [דע מה שתשיב] נהגנו היתר בעצמנו ללמוד החכמות ההם.

לאור מה שראינו כאן, בהחלט ניתן להבין שהוא מדבר גם על האפיקורוס שבתוכנו ולא רק לשאלותיו של מישהו זר. המשמעות היא שכאשר אדם רוצה לברר את האמת ודאי שאין עליו שום איסור לעסוק בטיעונים ובספרים שמסייעים לכך, ללא שום מגבלה על מחברים ותכנים.

נראה שניתן לראות זאת גם בפסוק עצמו: "ולא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם", וחז"ל דורשים על כך שהעיניים והלב תרי סרסורי דעבירה (ראה ילקוט שמעוני, ואתחנן רמז תתל"ו, ירושלמי ברכות פ"א ה"ה ומקבילות). משמעות הדברים היא שאסור לנו לתור, כלומר ללכת כעיוורים (לתת למשהו להוליך אותנו) אחרי העיניים או הלב. אלו יצרים ורגשות, ומה שאמור להוביל אותנו הוא השכל. בירור שכלי, אם כן, הוא מותר ורצוי, ולעומת זאת הטיות או תיור אחרי "מדריך תיירים" קלוקל – הם שאסורים.

[1] לדיון מקיף ניתן לראות בספרו של הרב פרופ' יהודה לוי, שערי תלמוד תורה, עולם הספר התורני, ירושלים תש"ן, שער ז.

[2] ראה מקורות נוספים בספרו הנ"ל של יהודה לוי, עמ' רצט, ובפרק ד שם. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/6/2018 10:53 לינק ישיר 

ספרן

איקון ירוק.

חבל שמיכי נטש אותנו...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/6/2018 23:50 לינק ישיר 

שבוע טוב ...

מיימוני כתב "לפחות תיקון זה הכרחי לביאור דעת הרמב"ם כפי שאני מכיר אותו. גם מעמד הר סיני, גם הנבואה, וגם עיקרים נוספים שמיוחסים לו - או שהוא מחבר בעצמו - זקוקים לפירוש פילוסופי."

אני לא חושב שמעמד הר סיני זקוק  לפירוש פילוסופי וכלשון הרמב"ם " ובמה האמינו בו במעמד הר סיני שעינינו ראו ולא זר ואזנינו שמעו ולא אחר האש והקולות והלפידים והוא נגש אל הערפל והקול מדבר אליו ואנו שומעים משה משה לך אמור להן כך וכך וכן הוא אומר פנים בפנים דבר ה' עמכם ונאמר לא את אבותינו כרת ה' את הברית הזאת"

וגם אם נאמר שהוא זקוק לבואר פילוספי מסוים זה לא ביאור שמטיל ספק במציאות ה'

ולגופה של סברה לשיטכם שהאמונה האמיתית היא  אמונה שכלית לוגית פילוספית יש לשאול שא"כ כל האמונה של המון העם וגם החכמים שלא עוסקים בשאלה פילוספית זו נמצאת אמונה לא אמיתית  ונמצא ש99 אחוז מהעם אמונתם שיקרית , ומאידך גיסה יחידי הסגולה שגם מתעסקים בזה גם לא יכולים אף פעם לזכות באמונה שלמה של 100% כי אפשר שכל מה שהשיג זה רק לפי דרגת שכלו עכשיו ואפשר שיעמיק יותר או יבוא חכם אחר שיוכיח לו אחרת  ישנה את דעתו..

ואם ננסה לרדת לשורש המחלוקת בננו נראה לומר שהיא שבשאלה האם השכל זה הכלי הכי אמין  לבירור אמיתיות , אני חושב שיש מושג של הכרה שאדם מגיעה אליה שהיא חזקה יותר מסברה שיכלית

למשל השאלה הפילוסופית איך אדם יודע שהוא חי ולא חולם  ? התשובה היא לכוארה פשוטה לאדם יש הכרה שהוא חי הוא לא צריך הוכחות לוגיות לכך שהוא חי ולא חולם וגם אם יבוא חכם גדול ויוכיח לו שהוא חולם בהוכחות לוגיות זה לא יערר אותו כלל כיוון שיש לו הכרה ברורה שהיא יותר חזקה מהוכחה שיכלית, כך אותו דבר בענין האמונה אדם מגיע להכרה של מציאות ה' הוא לא צריך  הוכחות פילספיות לכך, וגם אם יוכיחו לו להפך זה לא יערר את האמונה שלו.

וזה הפוך מדברי הרב מיכי שהביא ספרן שכתב "גם אם היה איסור מפורש בתורה עם בת קול מהשמים ישירות מהקב"ה בכבודו ובעצמו, ומוסכם על כל הנביאים והפוסקים, שכולם אוסרים מדאורייתא לברר את עמדתי, אני לא מכיר באיסור הזה ולא נשמע לו"

כי לשיטתו השכל הוא הכלי החזק ויחיד  לברור האמת..

וידוע כמה חטאים שחטאו ישראל שהיו בגלל שהלכו אחר השכל במקום שלא היו צריכים.

דרך אגב זה הזכיר לי וידאו שראיתי שמראיניים את ח"כ לשעבר יוסי שריד והוא מספר איך שהוא חווה מוות קליני ואיך הוא הרגיש את הנשמה שהיא דבר נפרד מהגוף וכו  אך סיים שאף על פי כן הוא לא מאמין בקיום של נפש כי זה לא מסתדר לו עם השכל

תוקן על ידי mishtadel1 ב- 16/06/2018 23:51:21

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2018 08:18 לינק ישיר 

משתדל אחד

כמה נושאים בתוך דבריך האחרונים.

א. דעת הרמב"ם על אמונת עם ישראל בהתגלות בסיני.

יש כאן שלילה של אמונה המסתמכת על הנס ויש כאן חיוב של אמונה המסתמכת על מה שנחווה בסיני. אני מעתיק חלקים:

(רמב"ם הלכות יסודי התורה פרק ח הלכה א)

משה רבינו לא האמינו בו ישראל מפני האותות שעשה, שהמאמין על פי האותות יש בלבו דופי שאפשר שיעשה האות בלט וכשוף, אלא כל האותות שעשה משה במדבר לפי הצורך עשאם, לא להביא ראיה על הנבואה.

ובמה האמינו בו? במעמד הר סיני

שעינינו ראו ולא זר ואזנינו שמעו ולא אחר האש והקולות והלפידים והוא נגש אל הערפל והקול מדבר אליו ואנו שומעים משה משה לך אמור להן כך וכך, וכן הוא אומר פנים בפנים דבר ה' עמכם,

ונאמר לא את אבותינו כרת ה' את הברית הזאת, ומנין שמעמד הר סיני לבדו היא הראיה לנבואתו שהיא אמת שאין בו דופי שנאמר הנה אנכי בא אליך בעב הענן בעבור ישמע העם בדברי עמך וגם בך יאמינו לעולם, מכלל שקודם דבר זה לא האמינו בו נאמנות שהיא עומדת לעולם אלא נאמנות שיש אחריה הרהור ומחשבה.

ובכן, לגבי נס ייתכנו ספקות, שמא מה שקרה מחמת כישוף קרה. ואע"פ שהרמב"ם יודע שאין כישוף פועל כלל ואין זו אלא אמונה שגויה של דלי הדעת, הרי עבורם נכתב הפרק הזה.

ומה היה בסיני שעליו אנו מסתמכים?

כפי שהעתקת וכפי שהעתקתי אני: לכאורה תצפית ישירה (אש, משה מתקרב להר) ושמיעה (ה' מדבר עם משה).

אבל לפי עדות הפסוקים, במיוחד לפי פרשנות הרמב"ם, ולפי הפרשנות הנחשפת לנו במורה נבוכים, לא השמיעה של הדברות באוזן היא שהיתה הוכחה.

לפי הרמב"ם, הדברות הראשונים נאמרים בלשון נוכח. "אני ה' אלקיך". זה אומר שהעם קלט אותם במישרין. (מייד אסביר מדוע השימוש במילה "קלט"). האחרים היו רק רעש עד שמשה הבין ופירש. ולכן הם בלשון נסתר.

אולם קליטה זו, לפי הרמב"ם במורה נבוכים, היא הבנה דרך אמצעי ההבנה שלנו, מה שמכנים "שכל". העם הבין את ההוכחות למציאות אלוקים - בשכלם - וזה מה ששיכנע.

אכן לשון הרמב"ם במשנה תורה שהועתקה כאן מלמדת שהיתה שמיעה של קול ממש, אולי קול נברא שהרי לאלוקים אין קול. אבל במורה נבוכים מתבאר אחרת. שזו הבנה שכלית, פילוסופית.

כלומר, העיון הפילוסופי, שמראה שלאלוקים אין קול ומצד שני מחייב את מציאותו ית', הוא חיוני.

לפחות לפי הרמב"ם.

ב. השתמשתי במילה "עיון פילוסופי" אבל מונח זה צריך בירור נרחב. כולנו משתמשים בלוגיקה אבל לא במודע, בדרך כלל לא מתוך הכרה אפילו במונח הזה. כשאנו חושבים על משהו, אנו משתמשים בלוגיקה. לפי הרמב"ם ולפי הפילוסופיה ולפי המונח המקובל, אנו משתמשים ב"שכל" כדי לחשוב. אבל על מה מצביע המונח הזה "שכל"? לרמב"ם ולאריסטו יש תשובה. היא לא זהה למה שאנו יודעים או מאמינים היום. לכן ראוי להיזהר במונח הזה ולא לקחת את דברי הרמב"ם כתואמים לידע שלנו היום.

ג. כתבת:

יש לשאול שא"כ כל האמונה של המון העם וגם החכמים שלא עוסקים בשאלה פילוספית זו נמצאת אמונה לא אמיתית  ונמצא ש99 אחוז מהעם אמונתם שיקרית ,

צדקת וזו שיטת הרמב"ם. כלומר, הכל כאן נכון מאד! אבל צריך להבהיר יותר למה הכוונה ב"שקרית".

אם כוונתך שהאמונה שלהם היא רופפת מכיון שהיא מסתמכת על מסורת ולא על חשיבה עצמאית, הרי זה נכון. וכבר בספרו המוקדם "מילות ההגיון", הרמב"ם מסביר שזה מצבם של רוב בני האדם, שהם נשענים על מסורת ולא על חשיבה עצמאית. (וכפי שנתבאר לעיל, הם אינם מסוגלים או חפצים לחשיבה פילוסופית).

אם כוונתך שהאמונה שלהם שגויה בתוכנה, אז זה תלוי. כאשר הם חושבים שיש אלוקים שמנהיג את העולם, הם צודקים. אם הם חושבים, למשל, שיש לו גוף, אם כי גוף נשגב מאד, או שיש בו ריבוי ודינמיקה של מידות, אז הם טועים ואינם יודעים את האמת. ושגיאתם מקלקלת את אמונתם. ולכן על החכמים לתקנם ולא להניח אותם במינות שלהם שלא מדעת. (ואחרים חלקו על הרמב"ם, כמו הראב"ד).

ומה לגבי החכמים? האם הם זוכים לודאות ולאמת? הרי שאלת

יחידי הסגולה שגם מתעסקים בזה גם לא יכולים אף פעם לזכות באמונה שלמה של 100% כי אפשר שכל מה שהשיג זה רק לפי דרגת שכלו עכשיו ואפשר שיעמיק יותר או יבוא חכם אחר שיוכיח לו אחרת  ישנה את דעתו

ובכן, לפי הרמב"ם, אין צורך לחשוש לזה. לא אם הם חכמים באמת.

לפי הרמב"ם, אותם יחידי סגולה, המקפידים על חשיבה מסודרת ו"לוגית", כפי שכתבת, אינם צריכים לחשוש שמא מישהו יבלבל אותם, לפי שהם חכמים ופילוסופים, ויש להם את כל מה שצריך כדי לברר את האמת ואחר כך לא להיסחף אחרי בלבולים.

ד. שאלה אחרת וחשובה: האם מה שכתב הרמב"ם נכון? האם באמת העולם מתחלק לשטחיים וחסרי כישורים פילוסופיים שלהם צריך מסורת ורק מסורת ומיעוט חכם שצריך פילוסופיה ורק פילוסופיה, והאם הפילוסופיה מספקת תשובה חד משמעית שחסינה בפני כל ביקורת ובלבול של אנשים מוכשרים לבלבל?

אשר לחלוקה בין פילוסופים לאנשים שאינם מרבים לחשוב, או שאינם רוצים (מסיבות טובות לפעמים) או שאינם יכולים - כאן צדק הרמב"ם. ועינינו הרואות, הלא כן? אנן סהדי בלשון התלמוד (אנו עדים).

אשר לבירור הפילוסופי שאין לטעות בו, כאן חוששני שהרמב"ם הלך כאן אחרי תפיסה מסויימת של הפילוסופיה שלפיה יש דברים שאכן חסינים בפני כל. והיום אנו פחות סומכים על גישתו. וכדי להבין מדוע כדאי להכיר את משנתו של הפילוסוף החשוב עמנואל קאנט...

גם אם לא ניכנס לתולדות הפילוסופיה, די בינתים להצביע על כך שהפילוסופיה הרמב"מית תקועה בתקופתה ואינה ערה לשינויים שחלו בחשיבתנו, גם הפילוסופית.

לכן כאשר באים להסיק מהרמב"ם על הראוי ושאינו ראוי בתחום הידיעה הפילוסופית לזמננו, צריך לזכור את ההבדל העצום הזה בין דורו לדורנו. וכמובן צריך להכיר את הפילוסופיה של הרמב"ם עצמו, שרובה ככולה חשאית מאד.

ה. ערערת על דברי מיכי שבא להצדיק חשיבה עצמאית כי אי אפשר בלעדיה. אני סבור שהוא צודק. אבל אין דבריו דווקא לפי שיטת הרמב"ם.

גם איני יודע מהי התפיסה של מיכי לגבי "השכל" אם כי יש כמה ספרים טובים שכתב ובהם "אמת ולא יציב" על נושא זה. לא קראתי מספיק כדי להסביר את שיטתו.

אבל אני משער שזו כוונתו: אם אלוקים מתגלה ומשמיע באזנינו, או בשכלנו, משפטים מסויימים, אנו אמורים להבין אותם. כלומר להשתמש בשכלנו או בכלי החשיבה שלנו כדי להבין. וכי יש אפשרות אחרת?

ואם עלינו להבין, זה אומר לא רק הבנה מילונית של כל מילה, אלא משמעות של התוכן, וזה כולל שלא יהיו בו סתירות פנימיות (שאלוקים לא יגיד, אני קיים ולא קיים או כל סתירה אחרת) ושמה שאלוקים אומר לא יהיה סותר לידיעות אחרות שיש לנו.

כלומר, אי אפשר בלי בדיקה של דבר אלוקים כדי להתחיל להבין את התוכן. אפשר שלכך מכוון מיכי, ולכן אי אפשר בלי חשיבה פילוסופית.

ו. כתבת

וידוע כמה חטאים שחטאו ישראל שהיו בגלל שהלכו אחר השכל במקום שלא היו צריכים.

אולי תרצה לציין כמה חטאים מפורסמים כאלו, כי חוששני שאיני מכיר ואשמח ללמוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2018 10:44 לינק ישיר 

מימוני

מדוע הדורות הבאים צריכים להסתמך על עדות דורות קודמים על הכרה פילוסופית שננטעה במוחם או משהו כזה ולא על נס שהם רואים? עדות אמינה יותר? והעדות הזו אינה על נס? תמהני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2018 12:10 לינק ישיר 

מיימוני כתב:

....ואל יתפחד לכתוב את האמת והנכון.

אם אחרי כל הכתיבה ה"פלספנית" והחשיבה ה"אמונית",
אתה נשאר ללא כל מושג על אלוהים.
ואפילו, אין לך מושג קלוש למי אתה מתפלל.

אז, מה זה, זה, כל הדבר הזה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2018 12:55 לינק ישיר 

כל ניסיון לחקור במציאות הבורא. נדונה מראש לכשלון כל אלה הם הבלים ורעןת רוח . יומרה אוילית של אדם לחקור במציאות הבורא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2018 13:05 לינק ישיר 

תשובה לתגובת מיימוני

1. מה שהבאת דעת הרמב"ם במורה ששני דברות ראשונות היו מושכלות , אין זה סותר כי ודאי עומק האמונה במציאת ה' ואיך הוא אחד, עמוקה ורחבה היא וניתן להעמיק בה בשכל , וידוע שגם החכמים והמקובלים ששללו התעסקות  פילוספית במציאות ה' העמיקו בשיכלם בנושאים אלו וכל ספרי הקבלה והחסידות עוסקים בנושאים אלה , רק ההבדל הדק הוא האם אני מעמיק בשכל להבין ולהכיר את מציאות ה' ואחדותו או שאני מתיל ספק במציאות ה' ומנסה לברר את זה דרך השכל.

2. מה שכתבת שהאמונה של מי שמסתמך על המסורות היא רופפת ואמרת שהיא דעת הרמב"ם בספר ההגיון .. אני לא מצאתי דעת הרבמ"ם בספר ההגיון שסוברת כך ואשמח אם תכתוב מקור לדבר ולגופה של סברה .. האם אתה חושב שהאמונה שלך או של מי שעוסק בפילוספיה יותר חזקה מהאמונה של ה"חפץ חיים" או של ה"בבא סאלי" או של שאר חכמים וצדקים באומתנו  שלא עסקו בפילוספיה .. ובנוסף קשה לומר שכל האמונה של רובו וכולו של העם היא אמונה רופפת ושיקרית (וכביכול אין הבדל בינה לאמונה של שאר דתות השקר) ורק מעט יחידי סגולה פילוספים הם המאמינים האמיתים. ומה עוד שהפילסוספיה של משה רבנו והפילוספייה של הרמב"ם והפילוספייה של ימיינו היא לא אותה פילוסופיה..

3. כתב מיימוני : "לפי הרמב"ם, אותם יחידי סגולה, המקפידים על חשיבה מסודרת ו"לוגית", כפי שכתבת, אינם צריכים לחשוש שמא מישהו יבלבל אותם, לפי שהם חכמים ופילוסופים, ויש להם את כל מה שצריך כדי לברר את האמת ואחר כך לא להיסחף אחרי בלבולים." - הניסיון  וההיסטוריה מוכיחים שדווקא אלו  שחקרו שאלות אלו נפלו , ורבים חללים הפילה .

4. בנושא חשיבה עצמאית    יש שאלות שהם למעלה מיכולת שכלו של האדם לעסוק בהם שעל זה נאמרה המשנה בחגיגה "כל המסתכל בארבעה דברים, ראוי לו כאילו לא בא לעולם, מה למעלה, מה למטה, מה לפנים, ומה לאחור" המקובלים  קראו לזה ג"ר שאסור לעסוק בהם ולפי הפשטנים זה שאלות פילוספיות שהם למעלה משכלו של האדם
    וכאשר אדם מתעסק בשאלות אלו סיכוי גדול שזה יביא אותו לבילבול במקרה הטוב ובמקרה הגרוע לכפירה.. וראה לשון הזהב של הרמב"ם בפירוש המשניות שם: "מפני שמבקש לדעת הדבר חוץ מדרכו ועל מה שאינו בטבעו כי לא ידמה מה למעלה ומה למטה אלא אויל בצורת הנמצאים וכשירצה האדם הערום מן החכמה לחשוב עד שידע מה שעל השמים ומתחת לארץ בדמיונו הנפסד שהוא מדמה אותם כמו בית ועלייה וכמו כן מה שהיה קודם שנבראו השמים ומה שיהיה אחר שיפסדו השמים תוציא אותו זו המחשבה אל השגעון ותמהון הלבב". חשוב לי להבהיר שאני לא שולל עיסוק בפילוספיה רק שאני חושב שיש שאלות שאין לעסוק בהם ואחד מהם היא עצם מציאות ה' או שאפשר לעסוק בהם לא כבירור האמונה אלה כישוב השכל עם האמונה כמו שביארתי בתחילת ההתכתבות.

5. אשמח לשמוע התייחסותך למה שכתבתי שאפשר להגיע להכרה שהיא יותר חזקה מהגיון לוגי כמו שאדם מכיר בכך שהוא חי ולא חולם ואין צורך בהוכחה לוגית , כך אפשר להגיע להכרה במציאות ה' והאמונה שלהם  לא תהיה חסרה ולא יצטרכו הוכחות לוגיות לאמונה

6. לגבי חטאים שנגרמו  בכך שהלכו אחר השכל שלהם המנה מספר דוגמאות  : חטא אדם הראשון לפי חלק מהמפרשים היה שהלכו אחר השכל וכן חטא העגל ראה ספר הכוזרי שהלכו אחר השכל שרצו להתקשר לה' באמצעות העגל והלכו אחר השכל  כנגד הציויי האלוקי וראה חטא שאול שריחם על הצאן שטען אם אדם חטא הצאן מה חטא ולא קיים הציווי האלקיי כפשוטו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2018 18:26 לינק ישיר 

משתדל
גם אם החלות לא ללכת אחר חקירתך אלא אחר מסורת אבות, גם זו הכרעה שכלית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2018 20:10 לינק ישיר 

האם מותר לחקור אם יש איסור חקירה או שיש בזה משום לא תתורו מסדר שני?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/6/2018 00:14 לינק ישיר 

בעל בעמיו כתב : גם אם החלות לא ללכת אחר חקירתך אלא אחר מסורת אבות, גם זו הכרעה שכלית.
ודאי שאין בעיה להכריע דברין על פי השכל וכל התלמוד והפוסקים מלא הכרעות על פי שכל והגיון כל האיסור הוא להטיל ספק במציאות ה' או לחקור בשכל חקירות אסורות

יש3 כתב : האם מותר לחקור אם יש איסור חקירה או שיש בזה משום לא תתורו מסדר שני? שאלה נחמדה אבל בפשטות נראה שלכו"ע אין לאסור בזה שהרי זה בירור הלכה ברמב"ם ואין בחקירה זו שום הטלת ספק במציאות ה'..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/6/2018 09:56 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
כל ניסיון לחקור במציאות הבורא. נדונה מראש לכשלון כל אלה הם הבלים
ורעות רוח . יומרה אוילית של אדם לחקור במציאות הבורא.

אם היית קונה בית, היית הופך את כל העולם כדי לדעת שלא מוליכים אותך שולל.

אם לא תחקור בעצמך לדעת את הבורא, איך תדע שלא רימו אותך?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם לדעת הרמב"ם מותר לחקור במציאות הבורא?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext