בית פורומים עצור כאן חושבים

כפיה דתית ומצע זהות (פייגלין)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-20/3/2019 07:26 לינק ישיר 
כפיה דתית ומצע זהות (פייגלין)

לדתיים, לחרדים ולדתיים לאומיים

העירני חברי אלי גולן בדבר הרחקת היהדות בידי פייגלין ותמיכתו בהפרדת הדת מהמדינה, אז בואו נעשה קצת סדר.

מותר וחובה מדין תורה להפעיל כח כדי לגרום ליהודי לקיים מצווה או להימנע מעבירה ("לאפרושי מאיסורא" בלשון חכמים) רק אם קיימת סנהדרין או לכל הפחות בית דין הממנה עצמו לכך. שלל פרקטיקות להרתעה וכפיה. סקילה, שריפה, הרג, חנק, מלקות, והכאה. היום אין סנהדרין אז אנחנו בהחלט פטורים מהכיף הזה של להגיד לאנשים אחרים מה לעשות באמצעות חקיקה. מי שרוצה לעיין במבואה הלכתית יסודית יותר – אנסח נספח מפורט בסופו של הפוסט שליט"א.

ובהקשר של פייגלין - הוא לא בעד קנביס ולא נגד, לא בעד נישואיי הו**אים ולא נגד - פייגלין חושב שזה לא עניינו של אף אחד עם מי אני בוחר לחיות את חיי, לישון , לאכול או לחטט באף, לא עניינכם! וגם לא עניין המדינה. היא לא צריכה לחתן אותי או לגרש אותי, או לתת לי גושפנקא על הסטטוס בו בחרתי להיות.
יש לי מספיק בטחון עצמי ואני לא צריך את "הכרת המדינה" בנישואים שלי כדי להרגיש נשוי. אני אוהב את אישתי, יודע שהתחתנו, וזה מספיק לי, ברוך השם.

לאן הוא כן מכוון? ל"עבודת ה' מאהבה", מתוך חירות, בחירה ורצון, כפי שמרחיב הרב קוק פעמים רבות, והוא מסביר:
"רוב הציבור מקיים ברית מילה ולא נוסע ביום כיפור למרות שזה לא מעוגן בחוק. מצד שני החוק אוסר על מכירת חמץ בפסח והרחובות מוצפים חמץ", ואני מוסיף: הדרך הטובה ביותר למנוע את קיומה של ברית המילה בארץ ישראל היא לעגן את קיומה בחוק. זה מיד יצור התנגדות. עזבו ברית. גם אני, רון קליין, אם יחוּקק חוק שמחייב שמירת שבת, כפועל ישיר אאבד כל חשק לשמור אותה ואתחיל לשנוא את הסיפור. ככה זה. וזה כל כך פשוט שאני לא יודע למה אני צריך להסביר את זה. וככה זה עם נישואים: כשהם לא יבוצעו ויכפו על ידי "הרבנות", מחתנים פרטיים יצוצו כמו מצביעי זהות אחר סירטון של Make Israel Great Again, וכשיש תחרות על הזוגות המתחתנים, התשלום יורד/נעלם, תודעת השירות משגשגת, ועם ישראל נהנה מחתונה אורתודוקסית (זו שלכתחילה הוא מעוניין בה אם היא) בלי טרטור נלווה, אי נעימויות, חוסרי טאקט של פקידים ויחסי אנוש גרועים של דיינים. כל שוק שנלחם על הלקוח עובד במאור פנים.

מה שקורה בפועל הוא שפוליטיקאים מחוקקים חוקים דתיים בלי סמכות תורנית ברורה ובלא הליך הלכתי מסודר. רצים אינסטינקטיבית מתוך אינרציה דתית לא מנומקת ואינטרסים פרטיים של נוחות מגזרם במרחב הציבורי, כדי לכפות על הציבור סטנדרטים שהוא לא בחר בהם בבחירה החופשית שניתנה לו כנברא בצלם, וכל זה – למצער – לא משִיחתה של תורה.

אפילו את המצווה מדאורייתא "הוכח תוכיח את עמיתך" תחמו חז"ל למסגרת ש"כשם שמצווה להגיד דבר הנשמע, כך מצווה שלא לומר דבר שאינו נשמע", כלומר רק שאתה נופל על אוזניים כרויות תן תוכחה.

כמה חילול ה', כמה חילול ה' דתיים יקרים נוצר מההתערבות הדתית בחיי האזרח. חילול ה', חיכוכים פנים-לאומיים, ובעיקר, השנאת התורה באופן יזום וחלמאי לגמרי אבר. כאמור, גם אני ששומר שבת, אם יכריחו אותי לעשות זאת, הדבר הראשון שאני אעשה הוא פשוט לשנוא את זה.

הפתרון של משה פייגלין הגיוני, פשוט להבנה, מונע חיכוכים, ולכאורה גם יגדיל את תפוצת הנישאים כדת משה וישראל ומצוות נוספות.

אם למשל מפריטים את שירות התחבורה הציבורית בחול ובשבת, כי אין תפקידה של מדינה לשנע אזרחים ממקום למקום (רבאק!), השוק מתחיל לפעום חמצן חדש, התחרות מבעבעת ע"י יזמים פרטיים שיריבו על הנוסעים ע"י הוזלת מחירים והטבת השירות.

באזור שהתחבו"צ לא תשתלם כלכלית בשבת, היא פשוט לא תהיה. לא כי מישהו כפה חקיקה, אלא כי היא באמת ובתמים לא נצרכת שם דיה, והמדינה היא לא חברת ההסעות (הסעים?) שלנו. זו התגלות הדמוקרטיה מהשטח, באופן האמיתי והמשקף ביותר שלה.

אבל האמת היא שהוויכוח הוא לא פייגלין מול לסמוטריץ', וגם לא בין ליברלים לשמרנים. הוויכוח הוא בין אנשים שבאמת מאמינים בכל ליבם בסגולתם של ישראל ובזוך נשמתם, לכאלה שלא מאמינים. המאמינים, טבעי להם שחירות הפרט תביא בהדרגתיות לקרבה ליהדות, בקטע של ממילא. אבל אלו שלא מאמינים, חרדים מהמפלצת שעלולה לצמוח אם לא ייגדרו את הציבור בחוקים. וכאמור, אנחנו דור של חירות, ומה שבא בכפיה נתנגד לו גם אם יהיה יפה ונעים ככל שיהיה, ויש לי ים של דוגמאות.
זה כל כך אובייס כמו שאם אתקע, לך, הקורא, את המילקי שאתה כל כך אוהב בגרון, אתה מיד תעיף לי את היד ולא משנה כמה מתוק הוא יהיה. אז תפסיקו לפחד מעצמכם, אתם טובים גם ככה, ומה שנשאר הוא רק לאפשר לעצמכם האמיתיים, סוף סוף לצאת.

מבואה (בסוף??) הלכתית:

התוס', קצה"ח, והחת"ס סבורים שהסמכות הבלעדית לקבוע נורמות הלכתיות לפרט נתונה לבית הדין . ה"נתיבות משפט" חולק עליהם בדעת מיעוט, והמהרש"ל מוסיף שגם אם השידול מתבצע על ידי יחיד (ולא מטעם בית הדין), על המבצע להיות "מוחזק בכשרות, שידעו שלשם שמים עשה, והוא אדם חשוב ומופלג", לא בריון של ההוצאה לפועל או פקיד רדום ברבנות.

ר' יעקב עטלינגר, דוד צבי הופמן, הרב קוק והחזו"א סבורים שחילונים של ימינו הם בגדר "תינוקות שנישבו" שאין עבירות בידם. ולכוף אפשר רק על עבירות. (הרב עובדיה יוסף, ובנו הרב יעקב יוסף חולקים על האבחנה של בני דורינו כ"תינוקות שנישבו").

בעל ה"אור שמח" סבור שנוקטים בפעולות הנ"ל רק אם זה אפקטיבי "אבל אם ברי לן (ברור לנו) שעל ידי הכאה (פיזית) זו לא יעשה המצווה, אסור לנו לנגוע אפילו בשערו".

הרב קוק כתב על התערבות השלטונות בעניינים אלו : "יש יתרון גדול להנהגת הנעימות והרוך, מפני שכיוון שיותר קרובה היא הפעולה הפרטית להעשות על ידי אמירה רכה, הלא עצם הפעולה הטובה בעצמה תהיה העוזרת גם כן להדרכה הכללית, על כן צריך למימרינהו בניחותא, כי היכי דליקבלינהו מיניה ותצא התועלת הקרובה, ומזה תצא גם כן התועלת הרחוקה".

הסנהדרין נמנעה מלדון דיני נפשות לפני החורבן. הרשב"א מסביר שזה בגלל שפשוט רבו החוטאים:
"אי אפשר לנהוג בכל האנשים במידה אחת [...] כי לכל זמן מזומן, והעלמת עין מן העובר לעתים מצווה, והכל לפי צורך השעה... והנך רואה כי גלתה סנהדרין ממקומה... כדי שלא יצטרכו לרבות בדיני נפשות מפני שראו שרבו הרצחנין, כל שכן אנו שאין בנו כוח מדין תורה לדין בדיני נפשות, ואף לו בדיני קנסות, אלא לצורך השעה".

הביאור הלכה סימן תרח, הלכות יום הכיפורים מביא שמצוות תוכחה לא מתקיימת אצל מי שפרק עול באופן פורמלי וז"ל: דמה שפסק הרמ"א דבדבר המפורש בתורה חייב למחות, דוקא שהוא באקראי אבל אלו הפורקי עול לגמרי כגון מחלל שבת בפרהסיא או אוכל נבילות להכעיס כבר יצא מכלל עמיתך ואינו מחויב להוכיחו

אומנם לפי הרמב"ן מותר וראוי לשלטונות לכפות דת גם אם לא מכח בית דין, אבל שוב, תלוי מה המטרה. בזמנו זה היה יעיל, בזמנינו לא. אם המטרה היא להנחיל את היהדות בליבם של ישראל, ולא לשחק משחקי כבוד של מי האליטה החדשה ולמי יש יותר גדול ומי קובע, זה לא חכם, וכבר הדריכו חז"ל "הוי מחשב הפסד מצווה כנגד שכרה, ושכר עבירה כנגד הפסדה", "יחלל עליו שבת אחת כדי שישמור שבתות הרבה", "ביטולה של תורה, זה הוא יסודה (קיומה)" וכן על זו הדרך.

מטעמי יושרה אציין שאני בלי קשר לאמור לא עף על זה שתיכון סנהדרין וכולי.. (וגם לא נשוי, זה היה בשביל הדוגמא). כתבתי מנקודת מבט הלכתית ותבדקו אם הדברים שכתבתי נכונים.

נכתב ביום חול
רון קליין
#מצביע_זהות

נשלח מהאנדרואיד שלי

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > כפיה דתית ומצע זהות (פייגלין)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext