בית פורומים עצור כאן חושבים

החינוך הטוב: מהרב שך (של טיקוצינסקי) ועד לעצכח

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/11/2019 21:35 לינק ישיר 
החינוך הטוב: מהרב שך (של טיקוצינסקי) ועד לעצכח

אחד מחכמי דורנו, שנחן בעט סופרים, הוא החוקר שלמה טיקוצ'ינסקי, חבר פורומנו והיסטוריון, נוסף להיות תלמיד חכם בוגר ישיבת פוניבז' המהוללה. זה מעניק לו את היכולת להחיות ימים עברו ואת דמותו של הרב שך.

וזה מה שהוא עשה במאמר במקור ראשון.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2019 21:35 לינק ישיר 

הרב שך שלי/ שלמה טיקוצ'ינסקי

מי שעיצב את החברה החרדית של היום היה לא רק ראש הישיבה שלי אלא גם מעין סבא  שהיה מתקשר אלינו מדי פעם הביתה. על מחיר המעבר מקבוצת עילית להמון צייתני

ישנם ימים כאלה, שפתאום אתה חש שיש לך פרספקטיבת זמן. דור חדש של צעירים חרדים צמח כאן, ויש לי מה לספר לו על ה"גדול" שלו בה"א הידיעה; האיש שעיצב את זהותו של דור הישיבות הליטאי הנוכחי, הלא הוא הרב אליעזר מנחם מן שך שנפטר בט"ז בחשוון תשס"ב והוא בן 103; האיש שראה את עצמו כקברניט האחראי על הדור החרדי שצמח כאן לאחר השואה.

הימים ימי שנות השבעים, הציבור החרדי החל באיטיות את היציאה מבני ברק וירושלים אל הפריפריה בצפונה ובדרומה של הארץ. כדרכן של שלוחות פריפריאליות, המגלמות רעיון ואידיאל ומשלמות על כך מחיר, יש להן נטייה יתרה להיצמדות אל הרעיון, דבקות מאין כמוה בדמויות שכוננו אותו, המנחות את דרכן. גם אני גדלתי באחת השלוחות הללו, בנתיבות, אבל בנתיבות שלי ריחפה רוחה של בני ברק; זו שאבא ז"ל, הרב רפאל יונה טיקוצ'ינסקי, נשא על כתפיו כאשר הרביץ תורה והשקפה בקרב צעירי "ישיבת הנגב", שהיו ברובם בוגרי ישיבות תיכוניות. בני ברק הייתה בסיס–האם שלנו, הבאר שממנה שואבים תורה, רוח וזהות. היה לי אבא של תורה, בוגר פוניבז' שעשה בה 13 שנה, והרב שך היה לי ל"סבא" של תורה.

כל ביקור בבני ברק אצל סבא וסבתא שהתגוררו למרגלות "גבעת הישיבה" כלל גם גיחה קטנה אל "הישיבה", אל ניחוח העץ של הסטנדרים הישנים והספסלים הבלתי מהוקצעים, שהתמזג בריחות הספרים הישנים שהתגלגלו בכל פינה, באולם הלימוד, במבואות, במדרגות, באי–סדר מופתי ששידר עיסוק וענייניות, כי כאן הוא בית היוצר שיום ולילה לא ישבות.

ב"שערי אשר" (מבואת הישיבה) קידמו את פניך השיש הנושן, הריצוף המחורר שידע מיליוני צעדים בדרך אל התורה וממנה, והלב מתחיל להתרגש לקראת שאון העוצמה והאמת הממתינים מעבר לתקרה מעל לראשך. המדרגות השחורות המעוקלות והמשופשפות הביאו אל אוזניך את הגעש בהדרגה. כאן, על המדרגות האלה צעדו "הרב" (כהנמן), ר' שמואל (רוזובסקי), הרב דסלר, ר' חצק'ל (לוינשטיין), וגם החזון איש הספיק לדרוך כאן בשמחת–תורה האחרון לחייו. של נעליך.

הנה דלתות העץ בעלות החלוניות הרבועות המאפשרות הצצה קלה, הדלת נפתחת בידי מאן דהו, והרעש העצום מתגלגל לאוזניך. זהו "האולם", אולם הייצור הגועש, כוורת רוחשת של תלמידי חכמים מתנצחים, צעירים ומבוגרים, הצבע הלבן של דפי הגמרא והחולצות שולט כאן, מואר באור נברשות הענק המשתלשלות מן התקרה הגבוהה. התחושה ברורה: פה הדבר האמיתי וכל השאר הם חיקויים.

סער‭ ‬את‭ ‬הסוגיה‭ ‬התלמודית‭ ‬כתלמיד‭ ‬צעיר‭, ‬כאילו‭ ‬אין‭ ‬מאחוריו‭ ‬שמונים‭ ‬שנה‭ ‬ויותר‭. ‬הרב‭ ‬שך‭ ‬בכנס‭ ‬מפלגת‭ "‬דגל‭ ‬התורה‭", � צילום‭: ‬ישראלי‭ ‬צביקה‭, ‬לע‭"‬מ\

סער‭ ‬את‭ ‬הסוגיה‭ ‬התלמודית‭ ‬כתלמיד‭ ‬צעיר‭, ‬כאילו‭ ‬אין‭ ‬מאחוריו‭ ‬שמונים‭ ‬שנה‭ ‬ויותר‭. ‬הרב‭ ‬שך‭ ‬בכנס‭ ‬מפלגת‭ "‬דגל‭ ‬התורה‭", �
צילום‭: ‬ישראלי‭ ‬צביקה‭, ‬לע‭"‬מ\

מסדר הצעירים הנבחר

נוסעים מן העיירה הדרומית עד לעיר התורה בשביל לשאול שאלה את הגדוילים, כך, בלי שמץ של ציניות. ה"חזון איש" חינך אותנו לשאול, כי על אמונת חכמים ייבנה הדור הזה, דור ראשון לשואה, שאבא ואמא נמנו עליו. "כמה פעמים ראית את הרב שך?", התקוטטנו והתרברבנו בכיתה, "אני אומר גוט–שבת לסטייפלר בכל שבת", השוויץ באוזניי בן–הדוד הבני–ברקי, והקנאה טרפה את מוחי, וכי קלה זו בעיניכם, שהגדוילים ככה סנטימטר על ידך?

היה ברור לי שיום יבוא ואמנה על תלמידי "הישיבה", אתרגל לרעש, אתנצח בקול כמו כולם, כי זה כל האדם וזוהי כל הישיבה. אלא שאבא ז"ל, בוגר פוניבז' וראש ישיבה בעצמו, לא סבר כך בתחילה, וטען שוב ושוב ש"פוניבז' כיום המונית מדי ואפשר ללכת בה לאיבוד. אם מנצלים את הזמן אז לא חשוב באיזו ישיבה לומדים". ומי כמוהו ידע מהו ניצול זמן, ראשו ורובו לן בעומקה של סוגיה במשך כל שעות היממה.

אבל אני רציתי את חווית ההשתייכות למסדר הצעירים הנעלה ביותר עלי אדמות, את ההסתופפות בצל הגדוילים. התעקשתי, ולבסוף ניתנה הרשות ואבא סידר אותי בישיבה. קשה לתאר את החוויה הזו של מחוז חפץ שהושג, של הדבר האמיתי, להיות חלק מאליטה מובילה, קרובים לראש הפירמידה, לשמוע שיעור מהרב שך, לשאת ולתת בתורה עם הכוכבים ה"עילויים" של פוניבז' ששמענו עליהם רק מרחוק.

רוב בוגרי פוניבז' בעשורים הראשונים שלה, מבחינה לימודית היו תלמידי ר' שמואל רוזובסקי, המורה הגדול, הדידקטי והבהיר, תלמידו של ר' שמעון שקופ. הרב שך לעומתו היה חריף ומהיר מחשבה ולא רבים הסתגלו לשיטת לימודו. מבין כל הר"מים שהביא הרב כהנמן לישיבתו, רק הרב שך הפך ל"גדול", הודות למעורבותו הפוליטית, לכריזמה ולדעתנות. בדיעבד ה"גדול" שבו הקרין על המורה שבו, ורבים נהרו לשיעוריו ולנאומיו, אך עם זאת ספרי "אבי עזרי" שחיבר אינם זוכים לפופולריות יתרה בעולם הלמדנות.

ההשתייכות לזרם ה"נכון"

שנות השמונים היו שנות שיאו של הרב שך. ממרפסת הישיבה צפינו על ביתו, ראינוהו מטפס לאיטו אל הישיבה, מהורהר, מכין את השיעור במוחו, פוסע לבדו כי אסור להפריע לו עכשיו. הכול ידעו כי ביום של "שיעור כללי" אין כניסה אל חדרו ואין ללוותו אל הישיבה. מאושרים ובוטחים הבטנו בו, בדמותו הכפופה בתוך ה"פראק", במצחו המרוכז ובכתפיו הדלות שהחזיקו על גביהן הדרת דורות של תורה ליטאית. אשרינו שזכינו לחיות בצל הלב הפועם של הדור הזה, שגדולי עולם ופוליטיקאים משחרים לפתחו וממשלות קמות ונופלות על פיו, ולנו יש גישה חופשית אל הישיש הזה.

אין ספק שתחושות דומות היו ועודן מנת חלקם של בני חצרות חסידיות שונות, שלא לדבר על אנשי ש"ס שמנהיגם באמת הקים והפיל ממשלות בישראל, במשך תקופה ארוכה יותר מאשר הרב שך. אבל כליטאים – הייתה זו תקופה קצרה ומיוחדת שאיננה עוד. הרוגע שבהשתייכות, השמחה שזכית להימנות על הזרם "הנכון" ביותר ביהדות ובעולם כולו. מדי יום פקדו את הישיבה קבוצות סיור של מתעניינים–בתשובה, להתבונן מקרוב בפלא, ואנו חשנו כניצבים על בימת העולם.

על דוכן השיעור לא היה אותו הרב שך שהכירו פוליטיקאים ואנשים מן השורה שביקרוהו במעונו. הוא סער את הסוגיה התלמודית כתלמיד צעיר, כאילו אין מאחוריו שמונים שנה ויותר. מאות בני הישיבה הצטופפו בעמידה באולם השיעורים הקטן, הרב שך עלה על הבימה ופתח בקריאת דברי הגמרא והתוספות, הקשה קושיה והמתין לתגובה. ברגע אחד הפך האולם ל"בורסה" רעשנית של ויכוחי תורה. ה"מיוחסים" שעמדו קרוב לבימה רכנו אליו ודנו עמו, ואילו הרחוקים הסבירו זה לזה בעברית את קושייתו שנאמרה ביידיש, ודנו בה לכאן ולכאן.

לאחר חמש דקות הוא הניף את ידו, שקט השתרר בהדרגה, ואז הוא הציע תירוץ, ושוב התפרץ השאון בחדר כאשר כל הנוכחים הצפופים דנים זה עם זה על דבריו, ושוב הוא מהסה את הקהל ושב להרצות את דבריו, כשהוא מוביל את הדיון בהתלהבות נעורים שהפליאה אותנו. כך, בגלים חוזרים של געש והאזנה התנהל "שיעור כללי" של הרב שך. אבוי היה אם לאחר שהשמיע טיעון חשוב תגובת הקהל המתפרצת לא באה בזמן. מיד נשמעה גערתו: מה זה כאן? בית קברות? דברו משהו, תתקיפו.

האלטרנטיבה לבעלבתיות

שנות השמונים היו תקופת המעבר של הישראליות: ממשלת ימין, צה"ל בלבנון, האינפלציה נעצרת ורמת החיים עולה. אנשים החלו לחפש את דרכם, "תנועת התשובה" חוגגת, החרדיות מתעצמת מספרית, חצרות חסידיות וליטאיות מתמסדות ומתחזקות, ואף הזהות הליטאית זונחת גוונים ישנים ומיישרת קו תחת הנהגתו הטוטאלית של הרב שך.

"הישיבה" והרב שך בראשה הציבו את האלטרנטיבה לבני ברק ה"בעלבתית" והחסידית. שם פותחה בקרב הצעירים תחושת אקסלוסיביות מול "עיר התורה", שרבים מתושביה, למרות היותם שומרי תורה ומצווה, אינם מבינים באמת מהי תורה. היינו דור של אוונגרד, נושאים על כתפינו את המסר הבהיר והמזוקק של "נאר תיירה" (רק תורה). כחבר ב"מועצת גדולי התורה" של אגודת ישראל הוא ניהל קרבות עם אדמו"רים, עד שפרש משם מתוך מפח נפש, בהפטירו כי אנשים הללו אינם מבינים באמת מהי תורה. או אז הוא יצא לדרך עצמאית, והימר על כוחו הציבורי והאלקטורלי.

ואנו היינו חייליו. קשה לתאר את תחושת הזכייה בעצמאות, זהות היוצאת אל המרחב, הקמת "יתד נאמן", הקמת מערכת כשרות משלנו, זהו, איננו סמוכים עוד על שולחנם של אחרים. בסוף חודש תשרי תשמ"ט רגשנו כולנו בטקס השקת מפלגת "דגל התורה" בבנייני האומה בירושלים, שהיה גם מעין טקס הכתרה ואשרור ל"גדול" שלנו. עד היום חולפת בי צמרמורת כאשר נזכר אני בכרוז: "מרן ראש הישיבה נכנס לאולם… ימים על ימי מלך תוסיף…". והקהל כולו נעמד על רגליו ושר במלוא הגרון. כיום הפך שיר זה לקלישאה חרדית שחוקה, אולם אז חווינו על בשרנו את הראשוניות. במבט לאחור נראה שגם אז לא היה זה יותר מאשר חיקוי של טיש חסידי אקסטטי במיוחד.

בתקופה זו הפכה דמותו לשנויה במחלוקת חריפה בתוך הציבור החרדי, בעיקר עקב מלחמתו הגלויה בחסידויות חב"ד וגור. מי שהיה "איש מדון" עבור חוגים חרדיים רבים היה עבורנו "מרן", מצביא ולוחם–חירות. מחלוקת זו נמשכת עד היום על אודות זיכרון דמותו, שלא לדבר על המחלוקת הליטאית הפנימית החריפה, בין ה"מחבלים", אנשי "הפלס" הנצמדים לכל אות בכתביו, לבין ה"שונאים" אנשי "יתד נאמן" של הרב שטיינמן, שחוללו במורשת הליטאית אי אילו שינויים שהזמן גרמן.

אבל יותר מכול היה הוא עבורנו "ראש הישיבה", המתפנה מכל עיסוקיו הציבוריים עבור תלמיד צעיר הבא לדבר עמו בסוגיה תלמודית. ישיש חביב שחילק סוכריות לילדים בעת לכתו לתפילת שבת, רב שאפשר להתייעץ עמו על כל דבר ולשמוע עצה, חכמת חיים, בעברית פשוטה ולא ביידיש. אנו כמובן ייחסנו לה קדושת "דעת תורה", אבל היא נבעה קודם כול מהתמצאותו בהוויות העולם, שכן הוא קרא עיתונים מדי יום, ולא רק עיתונים חרדיים, והבין היטב בפוליטיקה וביחסי אנוש. היה בו איזה קסם שקשה להסבירו. זכורני מעשה שהיה בנערותי, יום שישי בצהריים בבית הורי, הטלפון מצלצל, אני מרים את השפופרת ומעבר לקו נשמע הקול: שלום, מדבר לייזר שך, אבא בבית? כמעט התעלפתי. אבל כך הוא ניהל את ענייניו, ירד אל השטח, הרים טלפונים, התעניין אישית ולמד את פרטי הבעיה.

עם זאת, אין ספק שמי שמכניס את ידיו לביצה אינו יוצא נקי. גם בקרב אנשי החוג הליטאי ואפילו תלמידיו לשעבר הוא עורר לא אחת תסיסה וביקורת כאשר נקט קו דוגמטי וחסר פשרות. התחושה הייתה שיש "מנהל" גדול היושב בבני ברק ועושה "נו נו נו". כאשר התגוררנו בירושלים, זכורני פעם מודעה גדולה בפתח בית הכנסת הליטאי המבשרת על "טיול מאורגן לצפון – לבני הישיבות". תאריך הטיול היה כנראה גבולי ולא ממש בתוך "בין הזמנים". אנשים התגודדו סביב המודעה, ואחד מהם הפטיר בזעם ובמלוא הרצינות: "צריך לספר לרב שך". יחסי מנהיג–מונהגים הם דבר מורכב, ולא כל דבר הוא אשמת המנהיג. אנשים כנראה אוהבים לחיות תחת הנהלה מסודרת.

בימת הקודש המחוללת

חלפו שלושים שנה, ואני יושב ועוקב אחר החדשות המגיעות מ"גבעת הישיבה" בבני ברק, צופה בחרפת האלימות ההדדית הפורצת שם מפעם לפעם ומחללת את היכל התורה "שלי". לנוכח הציבור השסוע כיום סביב מורשת הרב שך, אני מודה ומתוודה שחוויה ליטאית סדוקה שכזו זרה לי.

כיצד נראית הוודאות הישיבתית במצב של מאבק איתנים פנימי, מלחמת "גדול" ב"גדול"? מתי מניחים את כל זה בצד ומתי לוקחים לריאות? מתי מהרהרים על אודות שאלת אמיתותה של "דעת תורה" ומתי משתיקים קולות פנימיים? מהי בדיוק השפעתו של מרביץ תורה נערץ אשר בשאר שעותיו משלהב קרבות וראשו ורובו שרויים בבוץ המשפטי? איך בדיוק מרגישים כאשר שרים שירים ישיבתיים קדושים כהתרסה כנגד שכנך לספסל הלימודים, הלבוש כמוך וחושב כמוך רק מעריץ את הרב האחר? ואיך בדיוק מצליח ריבונו של עולם להשתלב בפלונטר הזה? אני מודה שלא זכיתי לגדול על תורה מורכבת שכזו.

אכן, מאבקי שליטה בישיבות היו מימות וולוז'ין, וימשיכו גם בעתיד כל עוד מתנהלות הישיבות כעסק פרטי, ללא שקיפות, ללא ועד מנהלים, וכל עוד שיטת ההורשה היא משפחתית. בספר שערכתי יחד עם פרופ' עמנואל אטקס "ישיבות ליטא – פרקי זיכרונות" מופיע תיעוד רב אודות ישיבות וולוז'ין וטלז לפני מאה ושלושים שנה, שתלמידיהן התפרעו לעתים וחוללו מהומות כנגד שיטת המוסר וכנגד מינויים שלא נראו להם. היו אלה אירועים נקודתיים, והמשבר הסתיים בדרך כלל תוך ימים ספורים. הייתה זו אליטה של צעירים דעתנים ועצמאים בדרכם, שחשו על כבודם ועל כבוד הישיבה כפי שנתפס בעיניהם.

לא כן בדורנו. עקב מהפכת "חברת הלומדים" שחוללו כאן בעקבות השואה, הישיבות מאכלסות המון צייתני, שה"דרך" וה"השקפה" הן עבורו סממני זהות חברתיים מול החברה המערבית. אין יותר ערכי "כבוד תורה" של עילית חברתית, כי אם ערכי זהות קיומית של המונים, זהות המבוססת על הזדהות עם דמות זו או אחרת. כל פגיעה בדמות הנערצת נתפסת כמאיימת על הזהות, ומכאן קצרה הדרך שקרב שליטה על כסף וכבוד יהפוך לקרב הישרדות והיצמדות ל"גדול" שלך. אכן, במובן מסוים, מה שחווינו אז מול חסידים וחוגים אחרים חווים כיום בני הישיבה מול שכניהם לספסל, שאינם מחליפים עמם מילה, כי אם מהלומה. עם זאת, יש איזה סוד בישיבת פוניבז' עד היום. למרות פיצולה לשתי הנהלות תחת קורת גג אחת היא עדיין ספינת–דגל המרכזת בתוכה את טובי המוחות.

לסוציולוגיה יש כללים, ולהיסטוריה – גלגלים, ושום דבר לא ישיב את התהליך לאחור. כך דרכו של עולם, מהפכות אינן עוברות בירושה. אמיתות נשגבות הופכות עם הזמן לבנאליות, מוטחות לארץ ונספגות בקרקע המציאות. לחרדים הצעירים התוהים אני נוהג לומר: היה היו כאן פעם "גדוילים", ואילו כיום כאשר "דעת תורה" הופרטה, לך עמי בוא בחדריך, מצא את דרכך, האמת מצויה ב"בתי גוואי". שלך ורק שלך.

אז מה הותיר אחריו הרב שך? בזיכרון החרדי – יש שיאמרו אדמה חרוכה, ויש שיאמרו תקופת "תור זהב" שלא הייתה כמותה, מורשת של "השקפה טהורה" שהצילה את הדור. בזיכרון הכלל ישראלי – לא הרבה, מלבד "נאום השפנים" משנת 1992 המאוזכר שוב ושוב בהזדמנויות שונות. כך או כך, בתקופה שבה עמד ציבור בני הישיבות בפרשת דרכים של התעצמות והתרבות, היה כנראה צורך בדמות כריזמטית מעצבת זהות, והרב שך מילא תפקיד היסטורי זה.

ד"ר שלמה טיקוצ'ינסקי הוא מרצה וחוקר היסטורי של ישיבות ליטא ותנועת המוסר

פורסם במוסף ,'שבתמקור ראשון, י' חשוון תשע"ו, 23.10.2015

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2019 21:40 לינק ישיר 

כולם מוזמנים לקרוא ולהתבשם ולהתפעם.

ואז לחשוב ביחד.

הנה הנקודות שהוצפו אצלי.

מצד אחד - הקסם של החינוך החרדי הישיבתי שלנו. הערצת הגדולים, גדולי התורה, שעבורם אין אלא גמרא. וכי צריך יותר מזה?

ומצד שני - מה קרה מאז ועד היום? לא להם, לגדולים ולעולם הישיבות, שזו שאלה אחרת, אלא לנו? לשלמה ט. המחבר, לי הכותב וחותם כאן?

וחברים אחרים כאן שכולם זכו להסתופף אצל גדולי תורה ולקבל מהם דוגמא אישית ליראת שמים ולאהבת תורה וליכולת למדנית עצומה. אנו כולנו היינו רוצים רקלשבת במחיצתם ולספוג מתורתם ואולי אולי לדון לפניהם בעפר הספסלים שעליהם ישבו.

זה דגם של שאיפה רוחנית. והוא מלווה אותנו עד היום הזה (אני מרשה לעצמי לדבר בלשון רבים).

ובכן, מאז חלפו ימים, שנים, עשרות שנים פתאום.

הם השתנו ואנו השתנינו.

נפתחנו לעולם המחקר. שרדנו את החשיפה. בחרנו לפי שיקול הדעת ויראת השמים מה לקרב מן המחקר ומה להרחיק מן המסורת.

ועל זה אני רוצה לדבר כעת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2019 21:58 לינק ישיר 

יהודה (אודי) הרשלר / פ'ב

"היום טז' בחשוון, הוא גם יום פטירתו של אדם שהיה בילדותי נוכח מאוד בחיי, וללא ספק גם השפיע עליהם עמוקות. ואני מדבר על הרב אליעזר מנחם מן שך זצ"ל. מי שבעיני רבים נחשב לגדול שבגאוני הדור. איש שהשפיע בחמישים השנים האחרונות, אולי יותר מכל אחד אחר, על דמותה של החברה החרדית, מעמדה ומקומה, בארץ ואף מחוצה לה.

הרבה נכתב ונאמר על האיש. גדולות ונצורות נקשרו לדמותו המיתולוגית. אך אני לא בא בשורות אלו אלא לגולל ולחלוק את החוויה האישית שלי, והמקום שבו הרב שך תפס בחיי והשפיע על עיצוב דמותי.

נוף ילדותי הוא בני ברק של שנות השמונים והתשעים. בעולמי לא היה כמעט דבר, אבל בו זמנית היה בו עולם ומלואו. זהו עולם צר ומצומצם שיש בו רק דבר אחד ויחיד, ולדבר הזה קוראים תורה. או בעגה הבני ברקית הרווחת באותה עת: תֵּיְירֶהּ. זהו, זה כל מה שהיה שם. בזה הסתכמה מאת האחוזים של עיסוקי והתעניינותי. התורה לא היתה משהו שלומדים, היא משהו שחיים. פשוטו כמשמעו. וזה מה שעשה את כל ההבדל. לא למדתי תורה במובן הרווח של המילה לימוד, פשוט חייתי אותה. היא כמו הייתה שם בכל חלקה טובה של עולמי הילדותי. נכחה בחלומות, בשאיפות, בתקוות, במחשבות ובדמיונות. הכול נסב סביבה.

מי שדמותו ריחפה מעל העולם הכה טוטאלי הזה, שאין בו דבר וחצי דבר מעבר לתורה והדביקות בה, היה הרב שך. הישיש ההוא מהגבעה הידועה שכמו חולשת על בני ברק ושמא אף על העולם כולו. הוא היה זה שעמד והכה על קודקודו של דור שלם, אלפים ורבבות שהלכו לאורו, כשהוא קורא לעומתם רק דבר אחד ויחיד: תֵּיְירֶהּ! זהו, זה הכול. כל מה שאמור לעניין אדם, זאת תורה, תורה, ותורה. להמית עצמו באוהלה של תורה, מצאת חמה עד צאת הנשמה. להגות באותיותיה ולהתרפק בין שורותיה. עוד ועוד ועוד. ולפחות בתודעתי הילדותית ההיא, לא היה מי כמו הרב שך, שהיווה דוגמא חיה מופתית יותר, ליישומה של הדוקטרינה המוחלטת הזאת, שעל ברכיה גדלתי.

אך היה אירוע אחד מכונן בעבורי, שאותו הייתי רוצה לחלוק עמכם בשורות אלו. היה זה בכ"א באייר תשנ"ב. אחד הימים המשמעותיים בחיי. ביום ההוא מלאו לי 13 ונכנסתי בעול תורה ומצוות. קשה לי אפילו לתאר את ההתרגשות שאפפה אותי ביום ההוא. הנה אני נעשה גדול אמתי, נכנס בשערי עולם התורה והמצוות. או כפי שזה נתפס בעיניי אי אז, הנה אני נעשה לבן תורה. או אם תרצו: בן תֵּיְירֶה!

אז באותו היום בהיותנו כבר המשפחה כולה ישובים במכוניתו של אבי, בדרכנו לאולם השמחות שבו התקיים אירוע הבר מצווה, העלה אבי כך באופן ספונטני לחלוטין, רעיון נועז משהו. למה שלא נעבור דרך ביתו של הרב שך (ברחוב ראב"ד המיתולוגי), ונסור אצלו לקבל את ברכתו לרגל הבר מצווה וכו'? וכאן אני חייב לציין, כי באותה העת גילו של הרב שך חצה כבר מזמן את התשעים. מצבו הגופני היה רחוק מלהיות שפיר, בעיקר בכל הנוגע ליכולת שמיעתו שהייתה רופפת מאוד. דבר שכמובן הקשה מאוד על היכולת להיכנס ולבוא אצלו, אל הקודש פנימה. גבאים ועוזרים, בני משפחה ותלמידים קרובים, סבבו אותו כל העת, והקשו מאוד על הגישה אליו והשיח הבלתי אמצעי עמו. זה כמובן מה שגרם לי לראות ברעיון ההוא שהעלה אבי, כמעט מן סוג של מדע בדיוני. הבאמת ניתן כך פשוט להיכנס ולבוא אצל האיש הזה, שנתפס בעיניי כגדול הדור. האיש הגדול ביותר באנושות, פשוטו כמשמעו. ובכל זאת, אבי החליט לנסות. מה כבר יש להפסיד? כמובן שלזכותו גם עמדה היכרותו העמוקה וההיסטורית עם ראש הישיבה. העובדה שבצעירותו בשנות לימודו בישיבת פונוביז', יצק הוא מים על ידו, ינק מתורתו כתלמיד מובהק, ולתקופה מסוימת אף זכה לחלוק עמו חברותא יומית.

אז עצרנו ועלינו. אבי ואנוכי נער הבר מצווה. במעלה המדרגות לא הפסקתי ללחוש פרקי תהילים, שמי יודע אולי ואולי הלא ייאומן יתרחש, ואכן נוכל באמת לבוא ולחלות פניו של מרן ראש הישיבה, לזכות לברכת קודשו של האיש שכל העולם (לפחות זה שלי באותה עת), חרד למוצא פיו וקורא אחריו מקודש מקודש.

וכנראה שבאמת בורא העולם הסכית לתפילתי באותם רגעים. כי תאמינו או לא, זה קרה. הייתה זאת שעת אחר הצהריים מאוחרת, באותה עת היה עם הרב שך בביתו, רק אחד מנכדיו שאף הכיר היטב את אבי מהעבר. כך שכאשר הוא פתח לנו הדלת ושמע את בקשתינו, הוא ניאות על אתר להכניסנו אל הקודש פנימה. וכמה שזאת הייתה באמת שעת כושר נדירה ממש, ששיחקה בעדי ביום הרה המשמעות ההוא.

וכך בחיל וברעדה, ברטט ובזיע ממש, נכנסנו ובאנו לפני ולפנים בבית קודשי הקודשים, אצל חדרו של מרן ראש הישיבה. הרב שך היה רכון כך כדרכו על תלמודו, והיינו צריכים להמתין בדומיה בירכתי החדר, לרגע אחד שבו הוא ירים עיניו מן התלמוד, ויוכל להרעיף עלינו מברכות פיו. אלו היו בעבורי דקות של פליאה שמעטים כמותם חוויתי בחיי. זה היה נדמה לי כנצח ממש. אני הילד שכל חייו גדל לאור המיתוס הגדול של דמותו הפלאית, עומד כך פה, במרחק ממש נגיעה הימנו, במן סוג של אינטימיות פרטית וכל כך אישית שכזו. כמו יכולתי לשמוע את דפיקות ליבו, את שפת גופו, את נשימותיו הכבדות. כך לנגד עיניי המעמד האולטימטיבי שיצור אנוש כלשהו מסוגל להעפיל ולהשיג כל חייו. כך נראית שקידת התורה ועמלה, באופן המופתי ביותר שניתן לעלות על הדעת.

ואז אכן הפלא הגדול קרה. הרב שך הרים לרגע את עיניו מן התלמוד והבחין בנו שעמדנו שם לצידו. זה היה רגע מתאים שבו נכדו יכול היה להציג אותנו בפניו. הרב שך אכן נזכר כמעט במיידית בדמותו של אבי שיחי', והיה ניכר שהוא שמח מאוד לחזור ולראותו שוב. ואז לאחר שאבי סיפר לו מעט עליי, ועל כך שהיום אני חוגג את בר המצווה, וכי אני חפץ מאוד להתברך מפיו ביום הגדול הזה, פנה הוא אליי, וכמו הרצינו פניו. הוא נטל את ידי וממש חפן אותה עמוק בידו. ועל אף גילו הכה מתקדם, חשתי ממש כאב כתוצאה מן הלפיתה ההיא. הוא הביט עמוק בעיניי, ואמר לי כך בשפת היידיש, (ואני מצטט מילה במילה):

'איך וויל דיר זאגן צוויי זאכן, דער ערשטער זאך איז, לערנען נאר תיירה, אבער נאר תיירה! און דער צווייטער זאך איז, נישט גייען מיט שלעכטע חברים. און אויב דו וועסט טאהן אט די צווי זאכן, דו וועסט ווערן א גדול גדול בישראל'..

ובתרגום חופשי:

'אני אומר לך שני דברים. הדבר הראשון הוא, תלמד רק תורה, אבל רק תורה! והדבר השני הוא, אל תלך עם חברים רעים. ואם אתה אכן תעשה את שני הדברים הללו, אתה תהיה גדול גדול בישראל'

אין באמת מילים בפי שיוכלו לתאר את התחושה שלי ברגעים ההם. עומד לו כך גדול הדור וכמו מורה לילד הקטן הזה, מן הוראות ברורות וכה נחרצות, איך וכיצד כמו עשוי להיות מובטח לו להיות 'גדול גדול בישראל'.. ולמה בכלל הוא בוחר לומר לי דווקא את שתי ההוראות הספציפיות הללו (נכדו שהיה שם העיד כי הוא מעולם לא שמע את סבו כך מורה על שתי הנקודות הללו, כמתכונת המכוונת להיות גדול בישראל). אבל זה מה ששמעתי ועם זה הייתי צריך לצאת לדרך.

בשנים שלאחר מכן, שכבר חבשתי את ספסלי הישיבות (שעל כולן כמובן ניצח בגאון הרב שך. סוג של דמות על מיתית שפרסה כנפיה על עולם ישיבתי עצום ממדים). בתחילה בישיבה קטנה ששכנה ממש בסמוך לישיבת פונוביז', ולאחר מכן בישיבה זו עצמה בלימודיי בישיבה הגדולה הזו בעצמה. בשנים בהם שמעתי כמה וכמה פעמים את הרב שך ודרשותיו. אז מעבר לתילי התילים של ההשקפה וההתייחסויות הפוליטיות שהיו שם, בעיקר מה שהיה שגור פעם אחר פעם על לשונו, היה העניין התורני. מן סוג של קריאה שכמו היה לו כה חשוב לחזור ולקרוא, להטיף ולהטמיע באוזני ובלבות שומעיו. לא אשכח איך היו עיניו נוצצות ממש כאשר הוא היה מדבר על מתיקות לימוד התורה ונועם השגתה. איך היה חוזר ומצטט בשפתיים דולקות את לשונו המפורסמת של בעל האור החיים על עוצם חווית לימוד התורה:
'וְאֵין טוֹב אֶלָּא תּוֹרָה, שֶׁאִם הָיוּ בְּנֵי אָדָם מַרְגִּישִׁין בַּמְּתִיקוּת וַעֲרִיבוֹת טוֹב הַתּוֹרָה, הָיוּ מִשְׁתַּגְּעִים וּמִתְלַהֲטִים אַחֲרֶיה. וְלֹא יְחַשֵּׁב בְּעֵינֵיהֶם מָלֵא עוֹלָם כֶּסֶף וְזָהָב לְמֵאֻמָּה, כִּי הַתּוֹרָה כּוֹלֶלֶת כָּל הַטּוֹבוֹת שֶׁבָּעוֹלָם'..

ובהקשר זה, אני נזכר בדו שיח שמקובל לספר שהתקיים בין הנדבן הידוע המיליארדר האגדי מוישה רייכמן (שהיה כידוע נאמן מאוד על הרב שך ואף היה מפקיד בידו סכומי עתק של כספי תרומותיו, לחלקם למוסדות ולגופים שונים בארץ). כשהרב שך אמר לו לרייכמן באחת משיחותיהם: אני מקנא בעולם הבא שלך, אבל אתה הוא זה שאמור לקנא בעולם הזה שלי'..

אבל בכל פעם שהייתי כך מקשיב לדבריו, הייתי נזכר בדברים האישיים ההם שהוא הוריני עליהם אי אז ביום שבו נעשיתי לאיש. משום מה הייתה לי את התחושה שאיכשהו הוא הרגיש שמשהו אצלי עשוי לנטות למקום של שבירת האכסלוסיביות הזו. שדווקא ממש לא להסתפק אך בלימוד תורה, כמו גם שלא להסתפק במועט חברתי ותרבותי, היינו אך בחברים מסוג אחד מסוים מאוד.

והאדם יראה לעיניים והאדם ללבב. כי החיים והסקרנות, לצד ספקנות וחשיבה מעט מחוץ לקופסה, הובילו אותי במהלך השנים אל מחוזות אחרים. חלקם אף רחוקים מאוד מעולמו של בית המדרש. זה שהרב שך לא מש הימנו במאה שנות חייו. שלא לדבר על החברים. הוו החברים, אללי. אלו בשלל הגוונים והסוגים. לא רוצה אפילו להתחיל לחשוב מה היה הרב שך היה חושב עליהם. אך עדיין, הברכה או ההוראה ההיא, מיום הבר מצווה, המשיכה ועודנה ממשיכה להדהד בתוכי. כמו מורה לי עמוק פנימה, כי יש מקום של אמת. ישנו היכל טהור ונשגב, שכולו קודש.

אז לא, אני רחוק מלהיענות לקול ההוא. ולא אכחד כי עולמי כיום רחוק מעולמו של הרב שך והשקפותיו הנחרצות. לעתים אפילו כרחוק מזרח ממערב. אבל עדיין, תחושה עצומה של סיפוק יש בי שכך עלה בחלקי. שזכיתי שהאיש הישיש ההוא, שכולו אהבה וערגה ללימוד תורה בטהרתה, יטמיע ויצרוב בנשמתי את הקולות ההם. כן, הם חשובים ומהותיים בעבורי, גם עד עצם היום הזה.

אז תודה לך הרב שך, שכך לפתת את ידי בחוזקה, ממש כשהייתי לאיש. תודה שאמרת לי את המילים הכי נחרצות וברורות שיכולות להיאמר לנער צעיר שחפץ בהכוונת אמת. אז אולי 'גדול גדול בישראל' אני לא אהיה, אבל אדע שעיניי ראו ולא זר, איך נראה אותו 'גדול גדול בישראל', שאתה מדבר עליו.

בתמונה: הרב שך כפי שנחרט בזכרוני באותו היום הבלתי נשכח ההוא"

תמונה יכולה לכלול: ‏‏‏‏אדם אחד או יותר‏, ‏‏משקפיים‏, ‏זקן‏‏‏ ו‏כובע‏‏‏

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2019 22:00 לינק ישיר 

איני בא לדון כרגע על ההסתייגות מן הפוליטיזציה (ומי לא מסתייג), על הניוון בדמויות רבניות (אם כי עדיין יש, יש בהחלט) ועל האופן שבו מוכרים אותם לציבור ; אני רוצה לדבר לא על היחס לגדולים אלא על היחס שלנו, שלי, למסורת.

כאשר אני משתמש במילה "מסורת" אני מתכוון למסורת הישיבתית כפי שהיא מונחלת במקומותינו כיום הזה, שנת תש"ף.

ושוב, איני מתכוון לבקר את האמונות החיצוניות (כמו קבלה...) או את התפיסה ההלכתית (שבה דנתי פעמים רבות למדי, אולי מדי), או אפילו את אמונת החכמים שאליה אנו מחנכים ומתחנכים: אתה קטן, הם גדולים, תשאיר להם לחשוב ולהחליט עבורך.

אני מתכוון למצות תלמוד תורה.

אני מתכוון לכך שבמקום ללמוד תנ"ך - לומדים מדרשים, וקוראים או שומעים פלפולים על מדרשים. שום קשר למציאות. אני מוותר על דוגמאות אבל כל אחד מכיר או שאוכל לספק בנקל לפי הזמנה.

שום נסיון ללמוד את התלמוד בצורה, איך אומר זאת, פשוטה וישרה. הרמב"ם והמאירי במקום תוספות. לעיין בסוגיות משוות ולברר מקורות מקבילים, וכמובן לחזור אל הפסוקים - כפי שעשה כמובן מו"ר ע"ה הרב גדליה - אבל גם אל מדרשי ההלכה, אל התוספתא, אל הירושלמי, אל סוגיות מקבילות בבבלי. לא לקרוא את הסוגיות בגמרא בהתאם לפרשנות של תוספות וההולכים בדרכם, אחרונים ונושאי כלים של השו"ע, אלא לתת למקורות לדבר בעד עצמם. והם עושים זאת.

כאשר עושים זאת, יש פרשנים שדבריהם מובנים יותר ומוארים יותר ומאירים יותר. למשל החזו"א. ויש שדבריהם הופכים להיות, סליחה על הביטוי, בזבוז זמן.

אני מאד חושש שדברי אלו יילקחו כביקורת על תלמוד תורה בכלל, או על הישיבות שלנו. וחלילה. אלו עדיין בתי היוצר לנשמת האומה, כפי שכותב גם חברנו ש. וכפי שכתבו אחרים.

אבל הדגם שאנו מעניקים לצעירים הוא, חוששני, דגם פגום ומעוות, אם יותר לומר את המילים הקשות והנוראות האלו.

לא צריך, ממש אסור, ללמוד אחרונים המעוותים את החשיבה.

כן צריך ללמוד חשיבה שיטתית. ואולי לא דרך ה"קצות" ואולי אפילו לא דרך הרמב"ם, אלא לברור בתוך הסוגיות כדי לדעת במה להתרכז ובנסיון להבין את הסברות השונות, הסברות האמיתיות ולא משחקי מילים של הגדרות, שהאמוראים ניסו למצוא בתוך המסורות שלפניהם, המשניות והתוספות והברייתות.

וגם בין אלו צריך לדעת מה לקרב ומה להרחיק.

יש דברים שנאמרו, וכפי שכותב הרמב"ם וכתבו חוקריו, רק "לפי דרכה של סוגיה" ולכן הם אינם מחייבים. ובניגוד לאופן שלומדים בישיבות שלנו (ושמונצח אפילו בפשטות הביאורים של שוטנשטיין) הם אינם המסקנה של הסוגיה ואינם הפשט הנכון, לא במשנה ולא במימרות של אמוראים. הם דיחוקים. ויתכן שלא צריך בכלל להקדיש להם זמן. לא לפני שלומדים את הפשט הישר במשניות או בברייתות או במימרות המרכזיות של האמוראים!

כי אנו גם מבזבזים זמן על דיחוקים שמרגילים אותנו לחשוב לא ישר.

וכפי שטען הרב שך בעצמו, איננו יודעים תלמוד. סליחה, אני לא מדבר על עצמי. ומי אני שאחלק ציונים לאחרים, אבל בדקו בעצמכם את עצמכם. כמה מסכתות למדתם, לפחות בהבנה ראשונית של הפשט, נניח עם רש"י? כמה מקבילות זיהיתם בין הסוגיה הישיבתית לבין אחרות המפוזרות במסכתות פחות מוכרות ונלמדות?

האם, כדרכו של החזו"א, עסקתם בבירור של כל שלב בסוגיה? בחשבון שלה?

האם שאלתם את עצמכם מה הטעם של הדין שמציע מפרש מן המפרשים? תנא, או אמורא? האם יש כאן מצוה מן התורה ואם כן איך הוא מבין אותה ומה תכליתה? ואם זה איסור מדבריהם, מדוע גזרו ומה ביקשו להשיג?

נכון שהשאלות האלו נראות רחוקות מאד, אך ככל שתרבו בבקיאות בדרך הזו, השאלות האלו יזכו לתשובות מעצמן, ועוד יצוצו שאלות השוואותיות נוספות.

ואת זה מבטיח התלמוד והמפרש רש"י (רש"י מסכת עבודה זרה דף יט עמוד א)

ילמד אדם - מרבו עד שתהא גירסת התלמוד ופירושו שגורה לו בפיו.

ואח"כ יהגה - יעיין בתלמודו לדמות מילתא למילתא להקשות ולתרץ

...

לאחר ששנה הרבה הוא מתיישב בתלמודו ומתרץ לעצמו דבר הקשה וה"נ אמרינן בהרואה (ברכות דף סג:)

הבה נייעל.

הבה ניקח מהרב שך את האומץ שלו להקשות נגד כל העולם, ראשונים ואחרונים, ולהציע פשט עצמאי. איני מתכוון שנלמד את הספר שלו על הסדר. אני כן מתכוון לנתח סוגיה, להעמיק בה, ואז להציע את הדברים לבדיקה. בלי לפחד.

נראה לי שהטוב ביותר הוא להביא דוגמאות לזה. אבל בשלב זה אני רק מגיב ומחבר מחשבות שיש לי עם המאמר הנפלא של חברנו.

אתם מוזמנים לקרוא ולהגיב, כמנהגנו מימים ימימה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/11/2019 08:04 לינק ישיר 

עצכח לא תביא לשינוי שיטה. באחריות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2019 00:34 לינק ישיר 

האם יחד עם כל השינויים בראיית הדמויות הרבניות, האם יחד עם זאת אנו רוצים ליצור תפיסה חדשה, שבה הסבא הטוב והנחמד יושב וטורח לכתוב ספרים שיעזרו לנו לעוות את החשיבה?

האם את המושג הטבעי "אמונת חכמים" - להאמין בחכם הזקן והטוב שרוצה בטובתינו, ויש לו הידע והחכמה לעזור לנו, האם את זה אנו רוצים להחליף ב"אמונת פיצול אישיותו של החכם"?

זה עלול דווקא לעודד את התהליך שנגדו אנו יוצאים.

ודאי, צריכים אנו ורוצים לעזור לעולם לדחוף את עצמו קדימה אל עבר תפיסה מעולה יותר. שמבחינות רבות, תחזור אל האידיאל שהחכם הזקן והטוב בעצמו לימד אותנו שהיא עדיפה על פני מה שהדורות האחרונים יכלו לתת. - ואולי - אולי מאת ה' הייתה זאת, שכך יהיה לצורך פיתוח החשיבה, וירידה לדקויות חדשות ועומקים נוספים.

אבל סוף סוף - כשנתחיל את הדרך החדשה - הלוא כל אדם, כל מערכת, תעמוד מול עצמה ותשאל: אז מי אני, מי אנחנו. האם 'אנחנו' זה ה'אנחנו' הישנים, או ה'אנחנו' החדשים? ומה אנו עושים עם העבר שכבר היה לחלק בלתי נפרד מהמציאות? האם ניקח את ספרי ההיסטוריה, ונסיט אותם הצידה, כדי שלא יזכר ולא יפקד מה שרצינו לשנות אפילו שאנו חושבים/בטוחים/יודעים/ברור לנו שיש לזה סיבות טובות ומצויינות?

הסינכרון של כל חלקי ההיסטוריה הוא מוכרח כדי ליצור דבר חדש

ואמנם נכון, שהגדרת ה"דבר החדש" כשלעצמו, הוא כדבר העומד בפני עצמו, ולא מתוך ערבוב חלקי ההיסטוריה

אבל הסינכרון של חלקי ההיסטוריה נדרש כ"מעמיד" - הוא המאפשר המחזיק והחורז את הכל לכדי מציאות אחת שתוחזק ע"י הדבר החדש בראשה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2019 00:36 לינק ישיר 

עיין עוד

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > החינוך הטוב: מהרב שך (של טיקוצינסקי) ועד לעצכח
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext