בית פורומים עצור כאן חושבים

רבי צדוק, שמותי היה?! (יבמות טו:)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/3/2022 09:22 לינק ישיר 
רבי צדוק, שמותי היה?! (יבמות טו:)

.

רבי צדוק, שמותי היה?
.
========================
.
.

"''תא שמע:
דאמר רבי אלעזר בר צדוק:
כשהייתי לומד תורה אצל ר' יוחנן החורני, ראיתי שהיה אוכל פת חריבה במלח בשני בצורת.
באתי והודעתי את אבא.
אמר לי: הולך לו זיתים. והולכתי לו.
ראה אותן שהן לחין, אמר לי: אין אני אוכל זיתים.
באתי והודעתי את אבא.
אמר לי: לך ואמור לו: חבית נקובה היתה, אלא שסתמוה שמרים.
ותנן: חבית של זיתים מגולגלים; בית שמאי אומרים: אין צריכה לנקב, ובית הלל אומרים: צריכה לנקב. ומודים שאם ניקבה וסתמוה שמרים - שהיא טהורה.
ואע''פ שתלמיד שמאי היה, כל מעשיו לא עשה אלא כדברי ב''ה.
אי אמרת בשלמא 'עשו' - היינו רבותיה. אלא אי אמרת 'לא עשו' - מאי רבותיה?!"
.
.
וכתבו בעלי התוספות:
.
"אמר לי איני אוכל זיתים. מתוך פירוש הקונטרס משמע שהיה רבי יוחנן חושש שלא היה מקפיד ר' צדוק על מגע עם הארץ ואף על גב דרבי צדוק כהן הוה ובגדי פרושים מדרס לאוכלי תרומה מ''מ היה חושש לפי שר' צדוק מתלמידי ב''ש הוה ולכך היה חושש ר' יוחנן שמא לא הקפיד ר' צדוק לשומרה בטהרה משום דבית שמאי אומרים אין צריך לנקוב..."
.
כלומר, לפי התוספות, רבי צדוק, אביו של רבי אלעזר בר צדוק, שמותי, ולכן החשש.
אלא שמהתוספתא עולה במפורש כי רבי יוחנן החורני - שמותי היה. ואם כך, מה יש לו לחשוש משמותי אחר?
.
בתוספתא דעדיות מצאנו:
.
"אמר ר"א בר' צדוק כשהייתי אצל ר' יוחנן בן החירוני ראיתיו שאוכל פתו חריבה שהיו שני בצורת באתי ואמרתי לאבא אמר לי הולך לו זיתים הולכתי לו זיתים נטלן והסתכל בהן וראה שהן לחים אמר לי איני אוכל זיתים באתי ואמרתי לאבא אמר לי לך אמור לו מנוקבת היתה חבית כדברי ב"ה אלא שסתמוה שמרים להודיעך שהוא אוכל בטהרה שאע"פ שמתלמידי ב"ש היה לא היה נוהג אלא כדברי ב"ה."
.
וכן בגרסה בתוספתא דסוכה:
.
"אמר רבי אלעזר ברבי צדוק: כשהייתי למד אצל יוחנן בן החרבית ראיתיו שהוא אוכל פת חרבה שהיו שני בצורת.
באתי ואמרתי לאבא ואמר לי הילך זיתים הולכתי לו זיתים ונטלן והסתכל בהן וראה שהן לחין אמר איני אוכל זיתים לחין
באתי ואמרתי לאבא.
אמר לי: לך אמור לו מנוקבת היתה, כדברי בית הלל, אלא שסתמוה שמרים.
להודיעך שהיה אוכל חולין בטהרה, שאע"פ שהוא מתלמידי בית שמאי לא היה נוהג אלא כדברי ב"ה..."
.
.
מי יודע לפתור לי:
מהיכן מצאו בעלי התוספות שרבי צדוק היה מבית שמאי?

תוקן על ידי מואדיב ב- 23/03/2022 09:23:44

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/3/2022 09:42 לינק ישיר 

ולדות חייו של רבי אלעזר בר צדוק לוטות בערפל, וכפי שכותב החוקר אהרן היימאן''בדברי ימי חיי התנא הזה באה ערבוביא גדולה עד שאפילו אם נאמר ששניים היו לא נרפאנו מן המבוכות''. בעקבות כך פתח היימן במחקר מקיף, ולפיו היו במשפחת צדוק שבעה דורות של חכמי התורה המוזכרים במשנה, בהם שלושה רבי צדוק ושלושה רבי אלעזר ברבי צדוק. הראשון - בנו של "צדוק",[3] שלאחר פטירתו הוזכר לפעמים בשם "רבי צדוק". היה תלמידו של רבי יוחנן החורני    (עד כאן מויקי על ר אלעזר בר צדוק)  
ואם הרב מב"ש יש רגלים   שגם משפחתו

ו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/3/2022 12:50 לינק ישיר 
מואדיב

תלמידטועה כתב:

ולדות חייו של רבי אלעזר בר צדוק לוטות בערפל, וכפי שכותב החוקר אהרן היימאן''בדברי ימי חיי התנא הזה באה ערבוביא גדולה עד שאפילו אם נאמר ששניים היו לא נרפאנו מן המבוכות''. בעקבות כך פתח היימן במחקר מקיף, ולפיו היו במשפחת צדוק שבעה דורות של חכמי התורה המוזכרים במשנה, בהם שלושה רבי צדוק ושלושה רבי אלעזר ברבי צדוק. הראשון - בנו של "צדוק",[3] שלאחר פטירתו הוזכר לפעמים בשם "רבי צדוק". היה תלמידו של רבי יוחנן החורני    (עד כאן מויקי על ר אלעזר בר צדוק)  ואם הרב מב"ש יש רגלים   שגם משפחתוו

"ואם הרב" וגו'.

על סמך מה אתה קובע שרבי צדוק היה מבית שמאי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2022 09:30 לינק ישיר 

צא וראה שרבו היה מב"ש (אמנם נהג בפועל כב"ה, אך אולי רק לחומרא ואולי בפועל נהג כרוב אך זה אינו אומר שאינו יכול ללמד כב"ש ולא להורות)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/4/2022 23:52 לינק ישיר 
מואדיב

תלמידטועה כתב:
צא וראה שרבו היה מב"ש (אמנם נהג בפועל כב"ה, אך אולי רק לחומרא ואולי בפועל נהג כרוב אך זה אינו אומר שאינו יכול ללמד כב"ש ולא להורות)

האם כל תלמידיו של רבי אליעזר, מבית שמאי הוו?  רבי עקיבא, שמותי אתה עושהו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/4/2022 23:54 לינק ישיר 

.

חבר העביר לעיוני את התוספתא דחולין, בה נשמעת דעתו של ר"א ברבי צדוק, בעניין העוף והגבינה. לטענתו, הדמיון בין דעת בית שמאי לבין דעת ראב"צ יותר מאשר רומזת לכך שהוא שמותי.ולמי שמתעניין - תוספתא דחולין, פרק ח' משנה א'.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > רבי צדוק, שמותי היה?! (יבמות טו:)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext