| נשלח ב-11/3/2003 11:02 |
|
| |
ביקורת כהלכה
בזמננו אנו נתקלים הרבה בבקורת על דינים מנהגים וכיוצ"ב וברצוני להעיר ולהאיר בעניין זה כמה תובנות.
למשל, שמעתי ביקורת על המושג בכור, שמקבל פי שניים וכו', שכיום איננו רואים צדק בכך לתת כבוד כל כך משמעותי לבכור משום כך שנולד ראשון גרידא.
אולם המתבונן ישים אל ליבו כי בזמן התורה הירושה לא היתה נתינת ממון ורכוש, אלא זו הייתה העברת נחלה, כלומר, כמו שאצל אצילים האחוזה והנחלה אינם סתם רכוש אלא מעבירים את המעמד ואת סמל האצילות המשפחתי ומשמר את שולשלת האצולה ואת זכר האציל הזקן, והראיה על כך ממה שלא היו נישאים משבט לשבט כדי לא להעביר נחלות. עוד הוכחה יש מבנות צלפחד שאמרו "למה יגרע שם אבינו..." מבואר ששם האדם היה נקרא על נחלתו ומנציח את זכרו, וכן המשמעות ביבום "יקום על שם אחיו" ולכן פירשו חז"ל שיורש את היבם אחיו המייבם את אשתו.
ממילא מובן שהבן הבכור שהוא מתאים יותר לייצג את שמו וזכרו של האב מועדף ומקבל חלק חשוב יותר כדי לקום ביתר שאת על שם אביו.
אבל כיום אין הירושה העברת זכר והמשכת שושלת, אלא נתינת רכוש ומתנות, ולכך איננו רואים משמעות בנתינת מתנה לבכור פי שניים משום שנולד ראשון.
אולם אין כאן ביקורת כלל השוללת את עצם דברי התורה, כי בנסיבות בהם נחלה היה חלק מהזהות וכבוד המת, אכן מתאימים דיני התורה כמין חומר.
זו דוגמא לעוד הרבה ביקורות, שבחקרנו את הרקע ההסטורי והתנהגות האדם, נבין את הדינים לאשורם ונווכח כי ישרים דרכי ד' צדיקים ילכו בה ו.... יכשלו בה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2003 11:25 |
|
| |
משכילון, ברוך בואך או ברוך שובך. תישאר בסביבה, התגעגענו לרוחך!
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2003 17:31 |
|
| |
משכילון, ברוך הבא!
דבריך שנאמרו בטוטו"ד העלו הסבר סביר, אך לא המשיכו למסקנה מעשית.
כי יוצא לפי זה שלעיקרון האידיאלי הנמסר כדבר הווה ביד שכליאל נמצא הבכור הנוטל כיום פי שנים גוזל את אחיו ואילו לפי תורתיאל החתומה בחתימת התלמוד מגיע לו פי שניים.
האם גם במקרה כזה שמירת מסגרת התורה שלא לשנות מהמקובל דוחה "גזל" של מיליארדי מיליארדים?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2003 17:56 |
|
| |
משכילון, אז מה המסקנה למעיישה בפועל? יקח פי שניים "כי בעבר זה היה נחלה וכו'" או יקבל בשווה עם כולם היפך מדין תורה?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2003 18:13 |
|
| |
למעשה כיום רוב האנשים מחלקים בשווה את נכסיהם בין האחים וגם בין האחיות
[ובאמת את הדברים הסמליים כמנורה וגביע שהועברה בירושה מדורי דורות שזה דומה לנחלות שבתורה זה נותנים כן עדיין לבכור]
ובמקום שכן נעשה חלוקה אחרת האם ראוי לבטלה למרות שזה נגד ההלכה המקובלת זו שאלה קשה שקשורה להמון תחומים אבל מה שמדריך אותי הוא שאדם צריך מסגרת הלכתית ושווה לוותר בשביל זה
ולאדם גדול אין הכסף מהווה שיקול כ"כ ביחס לשמירת מוסריותו ומוסר צאצאיו
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2003 08:18 |
|
| |
משכילון
אין לזלזל בחשיבות הכסף "המקים את האדם על הרגליים" והמוציאו ממצב של "חשוב כמת".
נכון שלהחזיק בכסף בצורה בלתי מוסרית, אז אין עצה ואין תבונה. אבל בשביל לשמור על מיושנות כאשר בכסף הזה תוכל להתקדם, זה פשע.
כללית לגבי הנושא שהעלית. שלחתי מקודם הודעה שהזכירה את קנאותו של פינחס.
הרי פינחס מסמל את הקנאות הטהורה. לכן על כרחנו נפרש שהסיפור של זמרי כה פגע במוסריותו של העם, שהיה זה הפיתרון הטוב והאובייקטיבי ביותר לעשות את מה שעשה.
אבל חכמנו הרחיקו לכת לקבוע הלכה -למשה מסיני- "הבועל ארמית קנאין פוגעים בו". ההלכה אמנם מגבילה את הכלל הזה לנסיבות מסוימות של פרהסיא, בשעת מעשה (מפני אילוץ הנובע מקושיא תלמודית), אבל גם אם נקבל שההלכה המקורית ניתנה עם מגבלות אלה, היכן הפגיעה כיום.
אם ניקח את יהדות ארה"ב (כולל היוצאים להרפתקאות) הרי רובה תיפול בקטגוריה הזו. איני אומר שמעשה הרוב הוא הסטנדרט לצדק. אני רק בא להראות שהיום לא יכול להיחשב מעשה זמרי ככה פוגע ב"עם ישראל"!
|
|
|
|
| נשלח ב-22/11/2010 23:28 |
|
| |
מה קורה היום עם דברי התורה המפורשים שהבכור נוטל פי שניים - מאי עמא דבר?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-22/11/2010 23:37 |
|
| |
| אליעזרט כתב: |  | | מה קורה היום עם דברי התורה המפורשים שהבכור נוטל פי שניים - מאי עמא דבר? |
|
זה רלוונטי רק לטפשים שלא מחלקים את הירושה בחיים,
אבל אני הייתי באמת נותן לבכור יותר, כי זה סתם נכון לעשות כך,
תוקן על ידי maxmen ב- 22/11/2010 23:46:46
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2010 00:01 |
|
| |
משכילון
ומה הצידוק ההגיוני שהבכור יהיה נחלת אביו? ומדוע לא הבכורה?
בקיצור מה ענית?
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2010 00:04 |
|
| |
צדיק,
אתה צעיר מה לך לחשוב על ירושה? אבל אני שואל מה ידוע לך בשאלה זו. אדם מת ולא השאיר אחריו שום צוואה - האם מקובל אכן בימינו שהבכור נוטל פי שניים.
דה פרזנט,
בטח התכוונת לשאול 'ומדוע לא הנחלה'?
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2010 00:07 |
|
| |
אליעזר, למה כוונתך?
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2010 00:12 |
|
| |
דה פרזנט,
אם הבנתי נכון התייחסת לדברי משכילון שביאר מדוע הבכור נוטל פי שניים משום שבימי קדם לנחלה הייתה חשיבות מיוחדת, מעין סמל אצילות משפחתי, ועל כך שאלת מה ששאלת. לא כן? ולפי זה הנחתי שנפלה טעות סופר בדבריך. אפשר שטעיתי בכל דבריי. אם כך, הסבר נא ביתר פירוט את דבריך הראשונים.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2010 00:17 |
|
| |
אליעזר:
כהיום פרקטית: הבכור מוותר וגם מחלקים לבנות בשווה, כך מקובל במשפחות נורמליות
|
| נשלח ב-23/11/2010 00:17 |
|
| |
אם כוונתי היא זו שלא הובנה אז אסביר:
משכילוננו טוען כך: אם נניח שהתוספת לבכור היא סתם תוספת של כסף, אז אפשר אולי להבין שאמנם נחשב זה לצדק בחברה הברונזאית, אך אין זה נשמע כצדק אבסולוטי (לא אתייחס להשתמעויות הנוספות של הטענה, כמו דרישה לרפורמה או מה זה מראה על זהות כותבי התורה. הטענה לכשעצמה). אך אם נניח שהתוספת לבכור היא במסגרת האצלת הכבוד של השיח (ריח עמוק של זעתר אפף אותי כאשר קראתי את התיאור המשכילוני), הכל מובן.
מדוע? האם האצלת כבוד השיח לולד בעל כרומוזומי XY (למעט 'הבכורה') שנולד ראשון בדווקא זה כן צדק אבסולוטי, או שאינו אלא, שוב, הבנייה חברתית (שבימינו קטן והולך שיעור המסכימים על אמיתותה האבסולוטית)?
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2010 00:22 |
|
| |
מקס ודה פרזנט,
תודה על דבריכם. יוצא אפוא שגם כאן אנו זונחים דברי תורה מפורשים משום מה (למזלנו התירוץ 'אין היובל נוהג' לא תופס כאן...)
והריני חוזר ושואל מה שאני שואל באשכולות רבים: מדוע אפוא אנו מוכנים להרוג ולהיהרג (קצת נסחפתי) על כל מיני מנהגים של מה בכך, בעוד שאנו זונחים דיני תורה מפורשים משום שהזמנים השתנו?
תוקן על ידי אליעזרט ב- 23/11/2010 00:23:39
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2010 00:32 |
|
| |
| אליעזרט כתב: |  | מקס ודה פרזנט,
תודה על דבריכם. יוצא אפוא שגם כאן אנו זונחים דברי תורה מפורשים משום מה (למזלנו התירוץ 'אין היובל נוהג' לא תופס כאן...)
והריני חוזר ושואל מה שאני שואל באשכולות רבים: מדוע אפוא אנו מוכנים להרוג ולהיהרג (קצת נסחפתי) על כל מיני מנהגים של מה בכך, בעוד שאנו זונחים דיני תורה מפורשים משום שהזמנים השתנו? |
|
מה עם בן סורר ? מה עם עונש מוות ?
מתי תבינו שהתורה נתנו לחכמים ולהם הכוח לשנות, ולא למאמינם טיפשים,
האם חשבתם על ר' עקיבא שהעיז לגנוז את יחזקאל וקהלת ??
חשבתם על עזרא הסופר שהעיז להחליף את כתב העברי בספרי התורה ?
זה בדיוק העניין התורה נתנה לחכמים שבדור, ולא לצדוקים הטיפשים ולא למאמינים טיפשים,
|
|