| נשלח ב-16/3/2003 17:40 |
|
| |
האם הדת בימינו הינה בצורתה האידיאלית?
האם הדת בימינו הינה בצורתה האידיאלית, או שאולי הדת נתקעה באיזה שרטון ונשארה תקועה שם, ובעצם אנו נמצאים מקיימים את החובות הדתיות שלא כמו "כוונת" המצווה? (אות צדי קמוצה, אות ואו סגולה)
אני אומר זאת כיוון שאני נתקל בלא מעט מצבים בין אישיים ובין כלליים-חברתיים, בהם הצורה שצריך לנהוג "לפי הדת", היא צורה בלתי מתקבלת על דעתו של כל אדם הגיוני.
ואולי תמיכה במה שאמרתי, היא אחד הפירושים שאני נזכר בו של הפסוק "הציבי לך ציונים" שקיום המצוות בזמן הזה (או בגלות?) הוא בבחינת ציונים, היינו 'תזכורות', ולא בגדר חובה.
האם מישהו מרגיש את שהעלתי כאן?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/3/2003 07:15 |
|
| |
רונן,
אנא הסבר.
אם התזכורות הן נחוצות בצורה ישירה או עקיפה, הרי שהן גם חובה ומה שונה זה"ז או גלות?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/3/2003 07:36 |
|
| |
התשובה העקרונית היא "בפירוש לא". יתר על כן, אין אפשרות שהדת תהיה, באיזשהו זמן מתקבל על הדעת קדימה בצורתה האידיאלית.
אנסה להסביר:
אם הדת בצורתה האידיאלית, אזי אין מה לשפר ולהתאמץ להתקדם, נכון? מאחר ואנו נמצאים תמיד בתהליך מתמיד של שאיפה ליותר, יותר טוב, יותר נכון, אזי אנו יכולים רק להתקרב אל הדרך הנכונה לתורה, לא מעבר לכך.
תשאל כל רב, כל גדול, כל צדיק והוא ישר ייאנח ויספר לך עד כמה הוא רחוק מן השלמות, עד כמה עליו עוד לעבוד על עצמו ולהשתפר. קל וחומר אנשים פשוטים כמוני וכמוך.
אם התכוונת למשהו אחר, לממסד הדתי אז חשוב שתבדיל בין הדת לבין הממסד הדתי ויש ביניהם הבדל עצום. מספיק שתסתכל בדברי הנביאים מה יש להם להגיד על המערכת הדתית (בזמנם!) ותבין. בשביל להיות אדם דתי, אינך זקוק לא לרבנות ולא למועצה הדתית ולא לכלום.
אם יש (ויש הרבה) טענות על הממסד המטפל בשירותי דת, אז יש לי שתי הערות:
א- אתה צודק, לבירוקרטיה יש הרבה איך להשתפר
ב- זה נכון לגבי כל מערכת ממסדית.
אמר ר'' יוסי יאמרו מאיר שכב יהודה כעס יוסי שתק תורה מה תהא עליה (נזיר מ"ט ב)
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2003 07:43 |
|
| |
רונן
יש דברים שהם לא רק לא אידיאליים אלא מפריעים לאידיאל. בכל זאת מאחר והעולם מתנהל באמצעותם ובני האדם תקועים אתם, יפגע ביטולם הפתאומי בהתקדמות.
קח לדוגמא נישואין. אם נחליט למשל שלאדם כיום עדיף לקבוע את הפרטנר לחיים שלו מתוך ניסיון והתאמה טבעית ולא מתוך קביעה מחייבת. העובדה שכה הרבה בני אדם תקועים בהם, אינה מאפשרת שינוי פתאומי.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2009 13:00 |
|
| |
צריך להבחין בין 'אידיאלית' ל'אופטימלית'.
האידיאל הוא השלם החולט, וברור שהדת איננה נמצאת במצב כזה, ממש כשם שכל דבר אחר בעוה"ז איננו מצוי בו.
לעומת זאת, האופטימום הוא הטוב ביותר האפשרי בנסיבות הנתונות. לדעתי, האורתודוקסיה היהודית נמצאת כיום במצב האופטימלי. ואם תלחצו עליי ותאמרו שכיום אין אורתודוקסיה אלא שתי אורתודוקסיות - האחת חרדית והאחת דתית-ציונית - הרי שאטען כי אני מתכוון לאחרונה.
במסגרת השיח הערני המתקיים בה בין השימור לחידוש, היא הצליחה לפתוח קשת מרשימה ביותר של גוונים. חרף ההבדלים העצומים, הגוונים הללו חוסים תחת מטריה חברתית אחת, אוכלים זה אצל זה, מתחנים זה בזה, גרים זה לצד זה וכו'. במסגרת קשת הגוונים הזאת, יש כוחות מאזנים לשני הכיוונים. בקיצור, יש ויכוח בריא, ויש מנגנונים בריאים לניהולו בפסים הנכונים, בלא-אלימים. לא הייתי רוצה לראות מצב של אין-ויכוח, ולא הייתי רוצה לראות מצב של ויכוח אלים; זהו אפוא מצב אופטימלי.
התוצאה היא זרם שבהחלט איננו תקוע בקפאון, בעל תסיסה רעיונית וחברתית, אך בכל זאת קיים כזרם אחד. במכלולו, הוא איננו מבטל עצמו אוטומטית בפני כל אופנה חדשה (אם כי לאחרונה מתגבר, ובואפן מדאיג, האגף הנוטה לכך), אך גם איננו אטום למה שקורה סביבו. וכל זה לאחר שרק לפני שני דורות הספידו את האורתודוקסיה כבר-מינן מהלך (נכון, אני מזכיר את זה כל כמה חודשים, כדי שלא תשכחו).
כן, אני יודע, יש הרבה הרבה בעיות, וגם אני לא מרוצה מכמה תופעות מעצבנות. ברור. לכן כתבתי 'אופטימלי' ולא 'אידיאלי'.
א"ג
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2009 14:44 |
|
| |
א"ג התיאולוגיה של הזרם האופטימלי היא מדעת או שלא מדעת?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2009 15:16 |
|
| |
לעניות דעתי, כוונת השאלה היא, האם זו כוונת הדת המקורית.
בנוסח אחר: האם תורה שהיתה ניתנת היום, היתה נראית כך?
אני חושב שהתשובה העצובה היא, מאוד מאוד לא.
נתחיל מכך שמושגי היסוד נגזרים מתרבות עתיקה ולא עודכנו.
אני מעדיף לחשוב, שהכוונה המקורית היתה, שצמוד לכל שינוי מהותי בתנאי החיים, ישנו חכמי התורה בהתאמה את ההלכה.
דוגמאות? בבקשה:
מה פתאום לקרוא קריאת שמע עד שעה שבני מלכי קדם נהגו לקום?
מה פתאום לקרוא של ערבית לפי אור השמש, כאשר הוא לא מעניין את אף אחד?
מה פתאום לכתוב סת"ם על עור בהמה, כאשר יש כתב הרבה יותר יפה?
מה פתאום להצמד למקווה מים קדום, כאשר העולם השתנה?
אלו שאלות כואבות מאוד לדעתי ואין להם תשובה מחמת קללת הגלות.
העדכון נעצר בשלבים וקפא לחלוטין לפני מאות שנים. כאשר השתנה העולם עד שהיתה לו ההלכה לזרא, קמו טוענים לחידוש ועשו מה שעשו. להבנתי, הטרגדיה שלהם היתה, שהם פעלו ללא הסכמה לאומית רחבה.
הציונות הדתית כיום, בהחלט דינמית ועירנית. אלא שנקודת המוצא של הדיון רחוקה מרחק רב מהחיים. לכן כל מאמץ לקרב את ההלכה לתנאי החיים, חשוב ונצרך. אלא שהוא רק מטר ראשון בגשר שצריך להבנות לאורך מאות שנים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2009 15:21 |
|
| |
מאיר
|
|
| נשלח ב-5/1/2009 15:29 |
|
| |
מאיר, וואלה
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2009 15:32 |
|
| |
לאפוקי ynet?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2009 16:56 |
|
| |
"מה פתאום לקרוא קריאת שמע עד שעה שבני מלכי קדם נהגו לקום?" יש לך לקבול על מה שבאורך הגלות התחילו הרבה לתפוס את ה"סוף זמן" ל"זמן". זמן קריאת שמע הינה בבוקר השכם מיד, וזה לא נשתנה - הזמן עד כמה יוכל האדם להיות נבל ברשות התורה לא משנה כ"כ.
"מה פתאום לקרוא של ערבית לפי אור השמש, כאשר הוא לא מעניין את אף אחד?" כן זה לא מעניין, אבל זה משפיע. האם אינך מרגיש חילוק בין היום ללילה? בכל אופן זה מהוה שינוי בתופעה וגם בנפש, וצריכים לקבל "עול מלכות שמים" עוד הפעם. אבל מי מפריע לך להתפלל ערבית בזמן קבוע, ולקרוא קריאת שמע קודם השינה?
"מה פתאום לכתוב סת"ם על עור בהמה, כאשר יש כתב הרבה יותר יפה?" איזה מדיה יפה ומתקיים יותר מאשר הקלף?
"מה פתאום להצמד למקווה מים קדום, כאשר העולם השתנה?" האם תוכל להסביר הקשר שבין מקווה המים, לבין התרבות?
ירוחם - אתה מאוד נהנה משיקולים כאלה, באשר אתה חושב לעצמך שזה הפתרון, אבל זה לא יועיל לך. כשתתחיל להסכים ולב ונפש על איזשהו תנועה חדשה, אז יתחיל הרגש שלך לבקר אותה תמיד, ולא תמצא מנוח.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2009 17:17 |
|
| |
יקר
כן זה לא מעניין, אבל זה משפיע. האם אינך מרגיש חילוק בין היום ללילה?
מענין את זה כותב אדם שמתפלל מנחה בלילה
איזה מדיה יפה ומתקיים יותר מאשר הקלף?
תתפלא. הרבה מאד מאד. צריכים לדעת ולהכיר את המטריה. והכתב והדיו אתה אפילו לא מעלה בדעתך. צריכים לשאול בכדי לדעת, או צריכים רצות לדעת.
האם תוכל להסביר הקשר שבין מקווה המים, לבין התרבות?
היום יש מים זורמים בכל בית וגקוז'י וכד'
אז יתחיל הרגש שלך לבקר אותה תמיד, ולא תמצא מנוח
השערתך היא השערה. אבל המצב היום הוא ודאי שאין לי מנוח מהמצב הקיים. כלל וכלל אין לי מנוח
|
|
| נשלח ב-5/1/2009 17:40 |
|
| |
- אני לא מתפלל מנחה בלילה. - אני מכיר את הכתב והדיו הרבה יותר ממך, הדיו של היום אינו מקורי כלל, אני תומך להשתמש דוקא בדיו של הרמב"ם וחז"ל אילו ימצא מי שהוא שיוכל לעשותה כמו שצריך. הדיו המקורי טוב בעצם יותר מאשר משתמשים בו היום, אבל אינו דובק לקלף, ולכן שינו את הדיו במשך הדורות. גם עיבוד הקלף אינו מקורי. הוא יפה יותר משל חז"ל אבל פחות בחוזק. - בזמן חז"ל היו רגילים במרחצאות יותר הרבה מכיום. - אין לך מנוח משום משהו בעבר, אולי מפני שגדלת בסטמר בעת שלא היה לה אידיאולוגיה אחידה. החתירה שלך לא יתן לך מנוח. אני אומר זה ברצינות ולא לשם השפלה ח"ו כלל וכלל. יש לך תרופה!!!!!! לא תחטוא בנפשך!!!! לא תתעלם מהבעיא.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2009 17:40 |
|
| |
{אידך ישנו איזה סדר מסויים שלפיו אתה מעלה את האשכולות?}
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2009 17:46 |
|
| |
יקר כמדומני שאתה קשור לסטמר ובסטמר מתפללים מנחה בשעה שלאדם נורמלי נראה שכבר לילה. ותקן אותי אם אני טועה.
|
|
|
|
|