בית פורומים עצור כאן חושבים

מהו נס?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/3/2003 11:42 לינק ישיר 
מהו נס?

בפסח ובסוכות כאשר היתרחשו ניסים גלוים
אין כלל איזכור לנסים
בחנוכה ובפורים שהם מדרבנן יש איזכור נרחב על הניסים והוא העיקר
פסח וסוכות הם נסים שנעשו ע"י הקב"ה עצמו
פסח אני ולא מלאך סוכות ענני הכבוד
חנוכה ופורים הם ניסים שהיתרחשו כתוצאה מפעולות אדם
במוצאי מילחמת ששת הימים נפל בחלקי לשהות במחיצתו של האלוף הרה"ג גורן זצ"ל
וכך אמר:
בזה שניצחנו הוא לא רואה נס שכן נפלו קורבנות רבים ר"ל
הנס הוא בזה שעל ידינו מתגשם חזון הנבאים
מוקדש למימוני כחומר למחשבה שכתב
שהוא סומך על המובטח בפרשת ניצבים ועל הנס
כן יהיה לנו
ערב שבת שלום ושלווה והשקט ובטח

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2003 11:51 לינק ישיר 

אמר לי פעם אדם עם קו מחשבה דומה לשלך, שהיה בהסדר חשוב והיום הוא עצמאי. שכל אדם המחזיק עסק לפרנסתו רואה את ההשגחה הפרטית ואת הניסים הקטנים של כל יום ויום.

תלוי בזוית הראיה של האדם. גם המצרים לא כל כך מהר השתכנעו שהיו ביציאת מצרים ניסים, וניסו להסבירם בסיבות אחרות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2003 14:08 לינק ישיר 

חלמ"צ,

אם כי לא נראה מהודעתך שהמבוקש הוא הגדרת מהות הנס, אלא הדרגותיו, מהכותרת משמע שכן. לכן אפנה לאשכול מילון בסוף עמוד שני בו מוגדרת המלה,
http://hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?whichpage=2&topic_id=137527

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/8/2011 22:15 לינק ישיר 

הרמב"ם בפרקי אבות פרק ה על המשנה עשרה דברים נבראו בערב שבת בין השמשות, כתב:

<
כבר זכרתי לך בפרק השמיני, שהם לא יאמינו בחידוש הרצון עת אחר עת, אלא שבראשית עשיית הדברים הושם בטבעם שייעשה בהם כל מה שייעשה, בין שהיה הדבר אשר ייעשה - תדיר, והוא הדבר הטבעי, ובין שהיה לעתים רחוקות, והוא המופת. ולפיכך אמר שביום הששי הושם בארץ שתשקע בקורח ועדתו, ובבאר שתוציא המים, ובאתון שתדבר, וכן השאר. ....

ושמא תאמר: ואם המופתים כולם הושמו בטבעי אותם הדברים מששת ימי בראשית - למה יוחדו אלה העשרה? דע, שהם לא יוחדו לומר שאין שם מופת שהושם בטבע הדברים מששת ימי בראשית זולת אלה, אלא אמר שאלה בלבד היתה עשייתם בין השמשות, ושאר המופתים אמנם הושמו בטבע הדבר אשר נעשו בו בראשית העשותו. למשל אמר, כי ביום השני, בעת היחלקות המים, הושם בטיבעם שייבקע ים סוף למשה, והירדן ליהושע, וכן לאליהו ואלישע. וביום הרביעי, כשנבראה השמש, הושם בה שתעמוד בזמן פלוני במאמר יהושע לה. וכן שאר המופתים, חוץ מאלה העשרה. והם הושמו בטבע אותם הדברים בין השמשות.
>
הרמב"ם מבדיל בין כל המופתים שהושמו בטבע הדברים בזמן בריאתם, לבין אלו שהושמו בע"ש בין השמשות. אם הרעיון של תנאי התנה הקב"ה עם מעשה בראשית, שאין חידוש ברצון, אזי האם שינוי טבע בע"ש בין השמשות אינו חידוש רצון?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/8/2011 23:11 לינק ישיר 

הנסים שהושמו בער"ש קשורים דווקא למעבר שבין שית אלפי שנין דקאי עלמא לבין האלף השביעי הנקרא חד חרוב, משא"כ הנסים שהושמו בתוך ימי בראשית שעניינם להיות חלק מאותם שית אלפי שנין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2011 08:16 לינק ישיר 

אפתח בציטוט מפילוסוף גרמני.

שלינג כינה את הנס "ילד שעשועיה של האמונה".

אני משער כי המשפט הזה נועד לבטא את הרעיון שהנס מהווה למאמין הוכחה למציאותו של האלוקים. הנס כמובן גם מעניק לנו תקוה בעולם של חוסר ידיעה, פחדים וצרות, גם צרות קשות, שהכל יכול להסתיים בכי טוב. ועינינו הרואות שכך זה לפעמים (כדאי לעיין באשכולו של מיכי על ההשגחה הפרטית).

האמונה בנס נשענת על הנחות יסוד שלא כולן תהיינה מקובלות על הפילוסוף הרמבמיסטי. הן מצריכות להניח שאלוקים מתערב בבריאה. למי שסבור שניתן להסיק מסקנות פילוסופיות ופסיכולוגיות על מהות האלוקים מתוך הנס, אמונה בנס מחייבת להניח שינוי באלוקים. תחילה האלוקים ברא עולם שבו יש סדר אירועים מחוייב באופן דטרמיניסטי (=סיבה מוליכה לתוצאה שהופכת לסיבה לתוצאות חדשות). כל דבר קורה בהכרח פיזיקלי ממערכת הנתונים שקדמה לו. הנס הוא דחיה של המערכת על ידי גורם חיצוני. זה מאפשר לנו להסיק שהגורם הזה, שלפי אמונת המאמין הוא אלוקים, מתערב כל פעם מחדש (תואר פעולה לפי הרמב"ם) ועושה זאת מחמת שיקולים שהתחדשו (אולי אצלו - תואר מהות שהוא בלתי אפשרי לדעת הרמב"ם ולדעתי כאן צדק רבנו הרמב"ם).

איך פותרים את הדילמה? איך נשארים עם אמונה בנס ועם אלוקים טרנסצנדנטי (=בלתי ניתן להכרה וללא תכונות פסיכולוגיות וללא שינוי)?

(איני דן כלל בשאלה איך מזהים נס ואם האמונה בנס אינה טעות. נא לא להסב את האשכול).

הפתרון שמייחסים לרמב"ם הוא שכל הניסים הושתלו מראש לתוך המערכת הדטרמיניסטית של הבריאה. רובם ככולם הם חלק ממערכת חוקי הטבע. אם אני זקוק לכסף בדחיפות ופגשתי בתחנת האוטובוס את בעל הגמח או את מי שחייב לי, או אם אני זקוק לרופא מומחה ובדיוק הגעתי אליו בקופת חולים, או כל אירוע חיובי אחר מבחינתי, זה לא צירוף מקרים אלא תיכנון מוקדם. 

זה פוטר אותנו מן האשמה הכבדה של ייחוס שינוי לאלוקים.

אם כך סבר הרמב"ם, יש אף מקום לשער שזו גם היתה הנחת התנא שצוטט ב"פרקי אבות" כי הנסים "הגדולים" הוכנו במעשה בראשית. חידושם במציאות לא היה שינוי כי הם הוכנו מראש. יתכן שהם כן מהוים הדחיה של המערכת הפיזיקלית. האתון אינה אמורה לדבר גם אם נניח שהאלוקים הבורא רקם מערכת דטרמיניסטית שבה יקבל כל אדם את מה שמגיע לו על פי ההשגחה. אבל הנס הזה לפחות לא התחדש בתוך הזמן. ועבור הפילוסוף הדטרמיניסטי, זה אמור להיות סיבה לתחושה טובה, לסיפוק שפתר קושי אחד (כפי שתיאר בעל בעמיו, לא ברור אם הרמב"ם הצליח לפתור את הבעיה או רק ניסח את דבריו כאילו יש בכך פתרון).

שאלה נוספת היא אם התנא בעל "עשרה דברים נבראו בין השמשות" אכן התקשה בקושי של הרמב"ם ופתר את הדברים בנוסח של הרמב"ם או זה שכתבתי כאן.

שותף סוד מציע שיש שתי רמות של נס. האחת של עולמנו מאז הבריאה ועד היום וכך זה יהיה עד לשינוי המערכות הכללי בימות המשיח. אז תהיה רמה אחרת של השגחה.

תיאור מוצלח מאד לדעתי של ההבדל המהותי הזה מופיע בספרו של הלברטל על הרמב"ן, שבו הוא מתאר את תפיסת הרמב"ן על המציאות, על היחס בין אלוקים למציאות, ותפיסת הנס שמציע כאן שותף משתלבת יפה.

הרמב"ן לא ראה קושי בהנחה שיש נס. הוא כן סבר שיש רמות שונות של הידבקות של התחתונים (העולם, אנחנו בני האדם, אנחנו היהודים) באלוקים וכנגדם רמות שונות של השגחה וגילוי.

יש לדעת הרמב"ן, אליבא דהלברטל, רצף שמחבר בין האדם לא-ל. רצף שהרמב"ם היה שולל מכל וכל. המרחק בין האדם לאלוקים הוא גדול ומהותי בדורות שלנו. אבל הוא אינו בלתי ניתן לגישור עקרונית. התקופה שמכנים "ימות המשיח" תהיה כזו שבה המרחק יגושר, ואז אפשר לצפות לשינויים במציאות שבעינינו היום יוגדרו כנס ולמעשה הם יותר מכך.

זו נראית לי כוונת שותף סוד בדבריו הקצרים. וכמובן, יש בדבריו בשורה טובה ותקוה אך הם עלולים להיות מוקשים מאד מבחינה פילוסופית.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2011 08:29 לינק ישיר 

שותף
מתי דברה האתון?

מיימוני
בפתרון הזה נכנסת שאלת הידיעה והבחירה במלוא עוצמתה. אם הושם תנאי שהמים ייבקעו בפני בני ישראל, אזי אם המצרים לא היו חוטאים המים היו נבקעים? ואם תאמר שהתנאי הוא שתהיה השגחה ושינוי טבע ע"פ מעשה בני אדם, מדוע חכמים רצו לצמצם את הנסים? מה לי חד מה לי אלף?

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 08/08/2011 08:21:12

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2011 09:55 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:
שותף
מתי דברה האתון?

דיבור האתון (וכן שאר הנסים האלה שהתרחשו, כולל הכתב והמכתב והלוחות) הוא בניין אב לסוג של מהלך עתידי בהתכללות העולמות לעתיד לבוא.

מיימוני
בפתרון הזה נכנסת שאלת הידיעה והבחירה במלוא עוצמתה. אם הושם תנאי שהמים ייבקעו בפני בני ישראל, אזי אם המצרים לא היו חוטאים המים היו נבקעים? ואם תאמר שהתנאי הוא שתהיה השגחה ושינוי טבע ע"פ מעשה בני אדם, מדוע חכמים רצו לצמצם את הנסים? מה לי חד מה לי אלף?

אני מתערב ברשותך גם בזה.
ישנן שתי הנהגות באופן כללי של המאציל על העולם: הנהגה טבעית (מה שנקרא בחז"ל קו הא"ס, או ממלא כל עלמין) והנהגה נסית (מה שנקרא אצלם א"ס הסובב, או סובב כל עלמין).
ההנהגה הטבעית היא בפרונט, אבל מאחריה נמצאת תמיד ההנהגה הנסית.
כל עוד שההנהגה הטבעית מסתדרת עם מהלכי בני האדם ההנהגה הנסית נשארת נעלמת ברקע,
ברגע שההנהגה הטבעית מסתבכת בגלל מעשי בני אדם (קרי"ס לדוגמא) בוקעת ההנהגה הנסית ופועלת.
רצון הבורא הוא בגילוי תיקון העולם ע"פ ההנהגה הטבעית, רק בדיעבד נעשה שימוש בהנהגה הנסית כדי להציל את המשך המהלך למרות הפרעות בני האדם.
לכן יש לצמצם את הנסים למינימום, כולל תשעה באב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2011 10:09 לינק ישיר 

מהו נס?

הנס הגדול הוא קיומה המשגשג של מדינת ישראל. מכל הבחינות, למרות אויביה מבחוץ ומבפנים..
הנס הגדול- למרות ניסונותיה של המדינה מאז קיומה-צענע-לדכא את הדת והעביר יהודים על דתם. החרדים מגבירים כוחם.
הנס הגדול- כי למרות כל הטוב והיקר שמרעיפה המדינה לחרדים ולומדי התורה- שכאמור לא היה מעולם דוגמתה מעולם- הרדים ולומדי התורה שונאים את המדינה המיטיב עמהם.
במחשבה שניה זה לא נס- זה טבע של כמה מעמנו- כבר דור המדבר היה כפוי טובה ולא ידע להעריך את המיטיב עמו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2011 10:09 לינק ישיר 

שותף
מנין לך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2011 11:39 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:
שותף
מנין לך?

אלו הם דברי הלשם ע"פ עומק הבנתו בתורת האר"י והגאון.

ואם תשאל מנין להם ....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2011 11:57 לינק ישיר 

כרגיל אתה רוצה שאאמין לך.
צטט, והסבר.
ברור שחובת ההסבר חלה עליך, כי בפשטות הספור של אתונו של בלעם היה חד פעמי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2011 11:59 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:
כרגיל אתה רוצה שאאמין לך.
צטט, והסבר.
ברור שחובת ההסבר חלה עליך, כי בפשטות הספור של אתונו של בלעם היה חד פעמי.

אלה דברים ששייכים כבר למוצאי ט"ב והלאה, בלי נדר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2011 12:09 לינק ישיר 

אמנם עדיין לפני חצות ואני נוהג כמשנ"ב. אבל אני ממתין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2011 15:28 לינק ישיר 

חלמישצור כתב:

מהו נס?

אבסורד,
אם מדובר על הפרת החוקיות.
כן יש מי שמאמין דווקה מפני שאבסורד.

לְיִשְׁרֵי-לֵב שִׂמְחָה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2011 00:25 לינק ישיר 

בהחלט יש. הנוצרים (טרטוליאן: אני מאמין כי זה אבסורד).

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מהו נס?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext