| נשלח ב-10/6/2003 01:22 |
|
| |
עדינות החינוך
מן הסתם, גם עניין חינוך דובר בו. אתייחס לנקודה מסויימת, אולי החשובה ביותר, והיא החינוך במישור הבלתי מיידי.
באופן ספונטני הנטיה למדוד הצלחת חינוך, היא כך - אם הילד מנומס יודע לוותר אינו רב הרבה, הרי שקיבל חינוך טוב. חינוך רע גם הוא מתבטא בהקשר הזה בהיפוך מהחינוך הטוב.
לאחר עיון -מן הסתם אינו חידוש-, עיקר השקעת החינוך יש לה להתייחס להקניית ההרגלים הנכונים לכלל החיים. לא רק מידות טובות, אלא השקפות עולם בסיסיות -לא קשור לפילוסופיה-.
בד"א, למשל, ילד שאביו מחנכו לויתור ולהטבה לזולת וכו' אך "דא עקא" הבית הוא בית עשיר מאוד. טבעי מאוד שיבואו על הבן כמה נזקים בהמשך חייו, אשתו לא תבין למה הוא חושב שהוא לא צריך להזיז מעבר לזרת, הוא עצמו יישבר וישנה טבעו בעת לחץ כספי וינהג בקפידא כלפי כל המערער את שלוותו.
משל נוסף, הורה המחנך חינוך טוב כנ"ל, אך אינו משרש את ההנחה החולשתית של "כולם אומרים", הבן ויותר הבת יצטרכו לעולם להשתוות ל"מאדע" [אופנה] ולהתחשב בכל דעה, והתסבוך יחגוג.
יש כאן פן מעבר לחינוך. הורים שמונעים את החינוך מהסוג הנ"ל, הרי שהם לרוב אשמים בהנחלת נורמות קלוקלות לילד.
כל זה מהווה גם משל על חינוך האדם את עצמו, בו הוא ממשיך בהרגלי חשיבה ללא לשנותם, אף כאשר חש חוסר השלמה עמם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2003 11:53 |
|
| |
וכלל גדול בחינוך הוא, שאין כלל בחינוך.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2003 23:31 |
|
| |
וגם זה לא כלל .
שכן בעקרונות יש כללים, וכמו בכל דבר, 'חלות' הכללים על הפרטים בהם הם מתבטאים, משתנים.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2003 23:35 |
|
| |
אני משער שכוונתו של הגיוני היא שצריך להבין את הכללים ולדעת מתי ליישם אותם, ולא לנהוג בהם מעשה מוכני, בדרך של חיקוי.
בוודאי שכל העצות, הכללים וההלכות שנאמרו בנושא החינוך הם חשובים ביותר. אלא שצריך גם שכל ישר ולדעת כיצד ליישם אותם.
וזה בכל דבר...
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2003 07:58 |
|
| |
הגיוני ומיימוני תודה.
למשל, ראובן אדם משכיל. יש לו טבע בצורת הדיון שלו, שהשלב הראשון והעיקרי בבחינתו הוא "הטלת ספיקות", [ויש כאלו אנשים]. הרי שאם ידון עם ילדיו הרכים יותר בספיקות, ויחשוב כי בכך הוא מחנך אותם לחקר, הרי שללא משים ומתוך כוונה נטרלית, הרס את הבטחון העצמי לילדיו.
מאידך, הורה שמראה לילד את כל מסקנותיו כנחרצות, נוצר רושם אצל הילד שכל מה שאני חושב זאת המסקנה.
גם בתחום התורה, ניתן לראות, כי כלל התורה פונה אל חינוך ע"פ הדוגמאות הנ"ל בהודעה הקודמת, מאידך יחודיותו של המוסר התורני שהוא כולל רמת חינוך המתחשבת בעדינות שהתבארה כאן.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2010 17:11 |
|
| |
האם הרבנית ימימה מזרחי הופכת לגורו של אלפי נשים?
לאחר שקראתי מה היא מציעה לגבי חינוך ילדים נראה לי שצריך לעמוד על המשמר.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2010 22:23 |
|
| |
דר' יצחק קדמן- זה מנוגד לחוק לתת לילד מכה על היד. ומה דר' קדמן הנכבד יגיד לאבא שישאל אותו אם מותר לו להכות את הילד- מתוך התגוננות?
נדמה לי שהעניין הליברליות בחינוך הילדים יצאה מהפרופוציה, אני רואה יחס ישר בין הגישה הליברלית המופרזת ביחס לילדים. לבין התגברות האלימות ביו הילדים. ועל ידי הילדים, היום ילדים קטנים מבצעים פשעים חמורים, הם לא מפחדים משום דבר ומאף אחד, כשאין יראה יש אלימות בלי חשבון- כשילד יודע שיש לו חסינות מעונש, הוא יעשה כראות עיניו. ועיניו הן רעות- כי יצר האדם רע מנעוריו, למען הסר כל ספק- אני מתנגד לאלימות נגד ילדים ונגד כל אדם. אבל פרופורציה זה שם הענין.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2010 23:00 |
|
| |
צענערענע, מה קרה? "לעמוד על המשמר"?! למה מה קרה, נותנים מכה קטנה על היד של הילד העולם מתהפך?! תראו את הילדים החילוניים של היום איך הם נראים. ההורים שלהם מפחדים מהם! פחד לעבור לידם ברחוב!! בכל מה שנוגע לאמונה ואידאות אנחנו מקפידים על 'חשיבה עצמאית', ולא נותנים ח"ו לדעות הנושבות בציבור החרדי ובישיבות להשפיע עלינו, ואילו בנושאים כמו אלו, אנחנו נוהים אחר ה'קידמה המודרנית' המערבית שמחליטה מה טוב לילדים שלנו ומה לא. וכדי שנחשב נאורים אנחנו חייבים ליישר עם זה קו! תפסיקו עם הרפיסות הזו מול קו המחשבה המערבי! כמובן, כמובן, כמובן, שאסור בשום אופן לתת מכה מתוך עצבים אלא מתוך כוונה לחנך. לעצם הענין, לפני שמדברים על מכות לילד- כן או לא, צריך ללבן טוב את נושא העונש, מהו, מה מטרתו, וכיצד מבצעים אותו. אני מצרף פה לינק להרצאה של יחיאל יעקובזון בנושא ענישה. מומלץ בחום, שווה להשקיע את הזמן ולהקשיב להרצאה המרתקת הזו! http://www.kolhashiurim.com/New/Shiurim.aspx?Lang=Hebrew&Path=Hebrew|RavDirectory|RavDir_י|0032|R0032הרצאה מספר 2- ענישה
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2010 23:21 |
|
| |
לא אקשיב למישהו הממליץ על ענישה גופנית.
כל המרים יד על בנו אינו ראוי להיות אבא.
הרמב"ם בזמנו לא התנגד להכאת נשים אבל היום מי שיחשוב כמוהו יקרא אכזרי.
ואותו דבר לגבי הכאת ילד.שיטת חינוך זאת היא אכזריות ולא משנה אם מטרתה לחנך .
יש שיטות חינוך טובות יותר.
תוקן על ידי צענערענע ב- 27/10/2010 23:23:49
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2010 23:36 |
|
| |
צענע,
מה תגידי על מישהו שיגיד 'לא אקשיב למישהו שיאמר לי שהיה אבולוציה'.
'כל האומר שמותר לגלוש באינטרנט איננו ראוי להיות רב'.
משפטים כאלו בפורום ייחשבו, בצדק, לחשוכים ופרימיטיביים.
למה לא תקשיבי? תקשיבי ותתווכחי! איזה נאורות זו לאטום אוזנייך מלהקשיב?
להגיד על נתינת מכה קלה לילד בכדי להטיל משמעת שזו 'אכזריות', זו תוצאה אומללה של שטיפת מוח מערבית מודרנית שנושאת על דגלה את החופש והחופש והחופש, גם במחיר של גידול ילדים נטולי משמעת מינימלית שהופכים למופקרים.
תוקן על ידי אברהםהעברי ב- 27/10/2010 23:38:34
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2010 08:47 |
|
| |
- האם ילד צריך לחשוב שאין אופציה של עונש גופני? הבהברה - די בעונש גופני אחד כדי שהילד ידע שיש אופציה (למעשה די בעונש אחד אצל אח אחד כדי שגם אחיו ידעו)
- איזו הפעלת כח לגיטימית? כליאה בחדר (טובה מעונש גופני?) האם ניתן לחנך רק מתוך שכנוע?
- הוסף מאוחר יותר - אין כוונתי לגיל נוער, כוונתי לגיל קטן.בלינק של ספרן הכותב סילף מעט את היוצא מדברי הרב וינברג שהתנער ממכות לנוער לא לקטנים
- עוד תקון בעקבות הערת בעב באשכול אחר - זה בכלל לא חייב להיות קשור לדת
תוקן על ידי תלמידטועה ב- 28/10/2010 09:21:23
תוקן על ידי תלמידטועה ב- 28/10/2010 09:23:18
|
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2010 09:06 |
|
| |
| תלמידטועה כתב: |  | - האם ילד צריך לחשוב שאין אופציה של עונש גופני?
- איזו הפעלת כח לגיטימית? כליאה בחדר (טובה מעונש גופני?) האם ניתן לחנך רק מתוך שכנוע?
|
|
לעולם אסור עונש גופני, וכן נפשי, רק שכנוע,
רק מה ? אין לנו זמן לשכנע, ושיטות אחרות יותר קלות,
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2010 09:59 |
|
| |
עונש גופני מוסכם שאסור- אז איך מענישים ילד סורר ולא ממושמע? סוגרים אותו בחדר! איך? הרי הוא לא ירצה להכנס לחדר! אני מסכים שזה מאד מאד לא הגון ויפה להכות ילד,- מכה קלה על היד או כד'- אבל לדעתי לפעמים אין אלטרניבה אחרת
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2010 10:16 |
|
| |
ירוחם:
המשגיח שלנו אמר שאם אדם מכבד את עצמו ילדיו מכבדים אותו, וזה עובד,
רצונו היה לומר שאיך שאתה מרגיל את הילדים זה הרף שהם מבינים ומפנימים,
אם עונש זה מכות ?! מחר תצטרך יותר ממכות,
אבל אם עונש זה רק פנים חמוץ מהאבא ?! אז מחר נעשה חמוץ יותר,
אבא שלנו לעולם לא הרים יד עלינו, ואנו מכבדים אותו, ומפחדים מכבודו עד מות שח"ו לא יפגע, כזה מין יראת הרוממות
תוקן על ידי maxmen ב- 28/10/2010 10:17:18
|
|
|
|
|