בית פורומים עצור כאן חושבים

ההתמודדות היהודית בשואה - "בסתר רעם"

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/6/2003 03:07 לינק ישיר 
ההתמודדות היהודית בשואה - "בסתר רעם"

אידך גיסא הזכיר בזמנו את ספרה החדש של אסתר פרבשטיין, "בסתר רעם", כספר שראוי להידרש לו, ואני חושב שאכן כך.

פרבשטיין מדברת על מקומה של הדת - הרבנים, הפסיקה ההלכתית והאמונה - בהתמודדות היהודית בשואה. בניגוד לדעות רווחות במחקר, המדגישות את התמוטטות הדת ומסגרותיה בשואה. פרבשטיין, חוקרת חרדית בעלת השכלה אקדמית, מבקשת להראות את הצד השני של המטבע. היא מציגה את מקומם של הרבנים בתהליך ההתמודדות עם הגזירות ואחר כך עם תהליך השיקום שלאחר המלחמה (בהזדמנות זו היא מתמודדת גם עם "תסמונת האדמו"רים הבורחים" שנדונה בקצרה באשכול גור), וכן את לבטי האמונה שניעורו בעקבות מוראות השואה.

אכן, יש בה נטייה להדגיש רק צד אחד של המטבע, אך דומה שיש בכך "תשובת המשקל" למגמת המחקר, שהראתה את הצד האחר בלבד.

האם מישהו קרא את הספר?

(אגב, לא אתפלא אם המחברת מציצה מעט בפורומנו).

זאב טורף, גרררר...

הכותרת

תוקן על ידי עצכח ב- 22/08/2007 16:01:54

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/6/2003 09:43 לינק ישיר 

היה לי הכבוד להשתתף בהשתלמות שהעבירה.
אישה מיוחדת.
משכילה ופתוחה.לא מפחדת מהתמודדויות אינטלקטואליות.
חרדית להשכיל.
ירבו כמותה בקירבנו.
ואם היא כאן איתנו אשרינו.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-22/6/2003 00:46 לינק ישיר 

התמודדותה של פרבשטיין בספרה (לא הייתי בהשתלמות) היא, לדעתי, אפולוגטית וחד-צדדית (ועם זאת, אני מסכים, מאלפת).

הזכרת את בריחת האדמו"רים. פרבשטיין מאריכה להסביר את חשיבות הצדיק בחסידות ואת היחס המיוחד אליו - כטעמים להצדקת הבריחה; מצד שני היא מדגישה, כי רוב האדמו,רים נשארו עם חסידיהם גם כאשר הייתה להם דרך לברוח.

ובכן? האם עלי לנקוט יחס שווה אל אלה כמו אל אלה? האם העובדה שבתוך "נקודת המבט הפנימית" של אדם מסויים ישנן הצדקות למעשהו מהווה סיבה מספיק טובה לכך שלא אבקר אותו על מעשה זה??

ועוד יש להאריך בדבר.

שעיר המשתלח

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2003 16:37 לינק ישיר 

קראתי קצת מהספר. הוא אכן חד צדדי, אבל עדיין בעל איכויות מחקריות וראוי.
אם כל הכתיבה ההיסטוריוגרפית החרדית תהיה ברמה כזו, אשרינו.

מסקרן אותי - האם הוא מומלץ לקריאה חופשית לכול ?
הרי הוא מציג את העמדה של מנדל פייקאז', גם אם רק כ"הווה אמינא" דחויה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2003 17:18 לינק ישיר 

זריחת

אכן . מאוד תמוה בעיני על שעוד לא ראינו את תגובות הקוראים הנזעמות על שעיתון משפחה פירסם את הפולמוס לפני שבועיים . עוד חזון למועד .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2003 17:48 לינק ישיר 

האם יש חומר נוסף על השואה

בציבור החרדי??

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2003 19:03 לינק ישיר 

בשתי מילים

אפולוגטיקה משובחת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2003 19:51 לינק ישיר 

אשה משכלת.. מגזע תרשישים.. אדמורי גור.. אשת חבר לאחד מראשי ישיבת חברון הגאון ר מרדכי פרבשטיין שליט"א.. ירבו כמותה בצבורינו..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2006 16:17 לינק ישיר 

דברי פרידה מיהדות הונגריה. שלפני השואה. הופיעה בספר הדרך.
יצא לאור י"ג שבט תש"ד המו"ל מנחם אהרן ליבובאיטאש.

אריק123:

הגירסא הלא מצונזרת הופיעה בספרו של מנדל פייקאז', חסידות פולין בין שתי מלחמות העולם.

בריסקער:

please check
http://www.daat.ac.il/daat/hungary/document/49.htm
and
http://www.daat.ac.il/daat/hungary/document/59.htm

חלמישצור:

אריק123
רק תוכנה של הדרשה מובא שם וגם זאת בעט המחבר
מנדל פיקאז' גם ציטוטים נבחרים.
אך הדרשה כחטיבה בפני עצמה אין.

מנדל פיקאז' מביא את הצימוקים הטעימים לחכו
ושיטתו.
ברם בדרשה זו יש גם דיון בענין נבאי שקר
ובענין לא תסור.
בקטלוג ספרית הרמב"ם בבית אריאלה נימצא שמצוי שם הספר כולו. ושם אחפש.
תודה לעוזרים.

אריק123:

אבל דווקא את הצימוקים צינזרו.

חלמישצור:

ומה שצינזרו טרח מנדל לצטט בהרחבה רבה.
הכן זו פרשה שמצריכה עיון. ברור שדברי האדמו"ר מבולגריא זצ"ל לא היו אמת. כי האדמו"ר מבעלז נס על נפשו ובחפזון רץ ונימהר. ולא עוד אלא שהוכרח אז לגלח זקנו ר"ל.
ומי אנחנו היושבים רחוקים ושקטים יחסית על כל פנים למצב אז. כי נשפוט שפוט.

גם_וגם:

דומני שבספרה החדש של אסתר פרבשטיין, "בסתר רעם", ישנה התייחסות אחרת משל פייקאז' לדרשה, ויתכן שהיא מובאת שם בהיקף רחב יותר. [הספר] דן בתגובות החרדיות השונות לשואה בזמן התרחשותה. הכותבת היא חרדית (אשתו של אחד מראשי ישיבת "חברון"), אך מצויה בעולם המחקרי וכותבת תוך שמירה על סטנדרטים אקדמיים.

קלף:

יש כתבה שלמה שעוסקת בנושא האדמור מבעלזא בזמן השואה אבל זה נמצא באתר אנטי דתי

בריסקער:

באותו אתר 'דעת' שציינתי (אתר נפלא אגב) יש גם את המאמר של פייקז' גם של הרב אורטנר וגם של הגב' פרבשטיין.

מה אני אגיד לכם הבעייה עם הדרשה הזו זה לא סתם שהרבי ברח ונטש את חסידיו לאנחות. הבעייה עם הדרשה הזו זה שתיים:

1. הרבי הוכיח שכזה מגיע לדברים רציניים אין לו שום רוח הקודש כמו שתמיד חשדתי שאין לאדמורי"ם.

2. הוא הבטיח להם הבטחות ואמר להם להישאר למרות שידע שיש סכנה. בעצם יש כאן מעשה נפשע ונורא מאין כמוהו ולולי היה רבי היה צריך לעשות לו משפט על כך ששכנע אנשים להישאר ולהיהרג

אז בעניין של רוח הקודש. אף אחד לא נותן הסבר. ברור שבאמת הרבי הקדוש והמהולל הזה לא ידע כלום על העתיד. בעצם אף רב (חוץ מהבריסקער כמובן) לא צפה לא ידע ולא היה לו מושג.

בעניין השני אז יש תירוצים מגוחכים.
הרב אונטר אומר שטויות והבלים. כמו זה שהיה מן הסדר עם הממשלה ההונגרית שיגיד שההונגרים בסדר. אבל אם זה נכון אז היה צריך לשפוט את הרבי במשפט כמשתף פעולה עם הנאצים ועוזריהם. כמו ששפטו את קסטנר. כי הרבי אם ככה פשוט בידיעה מוחלטת מספר לחסידים שלו שיהיה בסדר רק בגלל אינטרסים אישיים שלו. זה פשע נורא ומחריד.

פרבשטיין לעומת זאת בעיקר מדברת כללי על המצב. שבעצם לא היה הרבה מה לעשות והיה צריך להרגיע וכל מיני דברים מרוחים מהסוג הזה. וזה לא נכון כי אף אחד לא יכול לחתום על העובדה שבאותו הזמן אף אחד לא היה יכול לברוח מהונגריה. לא אבל זה גם לא רציני ולא מתייחס ממש לבעייה העיקרית שזה מה שציינתי.

כל מי שקורא את הדרשה הזו לא יכול שלא להזדזע ולהסיק אחת מהשתיים:

או שהרבי הקדוש הזה שיתף פעולה ביודעין עם המכונה הנאצית.
או שהרבי הקדוש היה אידיוט ומפגר ובאמת לא הבין ולא ידע ממה שקורה סביבו. מילא העתיד בטח לא ידע אבל אפילו ממה שקרה באותו הזמן בפולין, רוסיה והונגריה עצמה גם זה לא הבין.

ווטו1:

בריסקער,

אם כי על ניתוח העובדות קשה להתווכח איתך אבל על הציונים שנתת להרב מבילגריי ניתן רק שלא להסכים.

בהכרת נסיבותיו וחינוכו לבטוח באלוקים בצורה הנפוצה, אין להטיל עליו ח"ו אשמה של משת"פ או מפגר, אלא תמים בדתו. [חוץ מכך שזה נוגד לרוח הפורום להדביק תויות אישיות.]

אמשלום:

ווטו,
אני מודה לך על הערתך, שכן הדברים חורים לי מאוד.
אנחנו, ממרומי ההיסטוריה וביתנו החם והנוח, קל לנו לשפוט בחריפות ובתקיפות פעולות של קודמינו.
אני מאמינה שניתן וצריך ללמוד את שגיאות העבר ואולי אף לבקרן, אבל לשפוט בגסות "משתפי פעולה", שנראה כי ניסו באמת ובתמים לפעול כמיטב יכולתם למען הצלת חייהם, חיי משפחתם ואף חיים אחרים - נראה לי בעייתי ביותר. האם מי מאיתנו יודע/ת כיצד היה/תה נוהג/ת בזמנים איומים כאלה?
הלוואי ונצליח לבחון את עצמנו באותם הכלים השיפוטיים שאנו כל כך רגילים להשתמש בהם כלפי אחרים.

קלף:

כאשר אני שומע את חבר הכנסת
ישראל אייכלער מדבר אני שואל את עצמי יותר מדי שאלות

השינאה של אייכלר למדינה ולציונות לא יודעים גבול

הוא ממש מאבד פרופורציות

אולי זה בגלל שהואצ מרגיש שהוא חייב למדינה הציונית את הצלה של בעלזא

והרי הרב הרצוג זצ"ל היה מעורב אישית במתן סרטיפיקט לאדמור ולאחיו

כמו יהודים עזבו את היהדות לאחר השואה בגלל שאלות של אמונה - או יותר נכון חוסר אמונה

כמה פעמים אני שמעתי את המשפט

אויבער שטערן טויוט אין לאגרעס

אלוקים מת במחנות

אולי כדאי לפתוח אשכול מיוחד ולדוך על נושא האמונה לאחר השואה?

בריסקער:

וטו ואמשלם

קודם כל אני לא מדבר על הרב מבילגוריי אלא על האדמו"ר הקדוש מבעלז שאחיו דיבר בשמו ובנוכחותו.

ולעצם העניין
הגיע הזמן שנפסיק עם השטויות המתחסדות הללו של "אל תדון את חברך עד שתגיע למקומו".
גם באמצע הגיהנום יש גיבורים ויש מוגי לב שנופלים.
שום דבר, גם לא הנורא מכל לא מצדיק לקום ולהגיד ליהודים מסכנים שישארו בגיהנום ויהיה בסדר. מה היית אומר על מי שנתפס היום על ידי מחבלים רח"ל וקורא לחברים שלו להגיע כדי להיהרג במלכודת? הוא לא מוג לב ובלתי אנושי?

אני לא מכנה כינויים: מי שאמר שהבעלזרוב עשה זאת כעיסקה עם הנאצים ומכר את נשמתו לשטן, זה אונטר. רק אונטר חושב שבזה הוא מגן עליו והוא לא מבין שזה רק גרוע יותר.

אני מעדיף לחשוב שהרבי הקדוש כמו שאר המנהיגים החסידיים, פשוט התמחו בעיקר במופתים קטנוניים, לפקוד עקרות ולרפא חולים ולעשות קפיצות הדרך עם העגלון.
בכל הקשור להבנת המציאות ולהשפיע עליה ברצינות הם מעולם לא היו חזקים.

נישטאיך:

אין לי אלא להסכים לדברי אמשלום.

כשיהיה מי שיודע להסביר, מדוע עמדו מליונים בתור למוות לפני תאי הגזים, הוא אולי גם ידע להסביר מה חשבו או לא חשבו האדמו"ר מבעלז/בילוגריי, ובאם הם חשבו כדברים שבדרשה לפני שחשבו על מקום ברכבת. 

בין האשמה לרוח הקודש:

אף אם הספק הוא שקול באם היתה להם רוח הקודש, הרי הנטיה היא לכיוון הלא אשם.

עולם הפוך אני רואה

פרופיסור:

אגב הזכרת שמו של הרבי מבלז, סח לי יהודי מניצולי גיטו בוכניא כדברים האלו: שני צדיקים שהו בגיטו המתחסל, הרבי ר' אהרל'ה מבלז והצדיק ר' יצחק ישעיה מטשחויב, בן זקוניו של ה'דברי חיים' מצאנז. שולחנו של הצדיק מטשחויב התנהל בקולות וברקים. הרבי הישיש שעבר את גיל התשעים היה צועק בקול בסעודה שלישית לאחר חשכה: רבונו של עולם, מה עשו לך היהודים? הבט נא מקטוביץ עד פשמישל, מי שומר את תורתך? מי עושה את רצונך? מה אתה רוצה מהיהודים? והקול מקפיא הדם היה מתגלגל בגטו כולו ומרעיד את הלבבות. ור' אהרל'ה? ר' אהרלה כדרכו, כימיו בשטעטל. דיבורו מתון מתון. מושיט קצה ידו למעטים שישבו בשולחנו. ידו עטופה ברצועת בד כמנהגו. הכול כמימים ימימה. מחוץ תשכל חרב ומחדרים עולם כמנהגו נוהג.

לא גדולתו של אהרל'ה בא אותו יהודי לספר, אלא תכונת השקט הנפשי בה נתברך.

והעיקר סח לי אותו זקן: משדרך ר' אהרל'ה על אדמת הקודש חיפה, אמר: 'איחרנו בחמישים שנה'. ושתק כדרכו.
פרופיסור:

לינקזעצער:

ההתמודדות היהודית בשואה - "בסתר רעם" (זאב_טורף)
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=470017

מי באמת שרד את השואה? (מוישה גרויס)
http://hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=397232

הרבי מבעלז,קסטנר,יהודי הונגריה ועוד.. (בח"ח)
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=897105

בברכה

חברחדש:

בריסקר
חוצפה עזה לומר דברים כאלה על קדוש ישראל
אני מוחה

את המחשבות שלך תשמור לעצמך

ירוחםשמ:

נישטאיך.
<כשיהיה מי שיודע להסביר, מדוע עמדו מליונים בתור למוות לפני תאי הגזים,>

כישידע מי שידע להסביר: לפני מספר עשורים השתלטו שלשה מחבלים על בית ספר תיכון במעלות, שבתוכו  היו באותה עת כשלשים ושתים תלמידים מכיתה יא עם מדריכי גדנ"ע. כלאו אותם בחדר וצה"ל הגיע  עם הכלים ופרשים מכוניות סיירת מטכ"ל וכו וכו וצרו על הבנין.
שידע מי שידע להסביר איך זה, ששלשה מחבלים הצליחו לכלא 32 תלמידים  ישראלים צברים שעברו קורס גדנ"ע כולל את המדריכים שהם היו בוגרי ומדריכי גדנ"ע. איך?????
ואיך אפשר להסביר שאף אחד מהתלמידים והמדריכים לא ניסה לברוח מהכיתה ולקפוץ מהחלון החוצה. הרי בחוץ חיכו החיילים שלנו. זה היה הרי במדינה שלנו בסביבה מוכרת עם אוכלוסיה אוהבת. איך הם לא ניסו להתארגן ( לא להשתלט על המחבלים חלילה) לברוח ולקפוץ מהחלונות לנצל הזדמנות, והיו הזדמנויות.
מי שהו יכול להסביר את זה???
את הדברים האלו סיפר לי הרב לאו, שמשה דיין הצבר האולטימטיבי אמר לו שעכשיו הוא מבין את האנשים בשואה.

__

חבר חדש.
איני מחסידי הבריסקר. אבל הוא צדק וכתב בעדינות יתר, הוא כנראה כן חס על קדושי ישראל!!

איש_ערבות:

בריסקר:
מילותיך קשות מאוד וניכר כי לא הצלחת לנתק ולהבדיל בדבריך בין ביקורת עניינית לבין דעות קדומות אודות תנועת החסידות בכלל ומנהיגיה בפרט. כתבת למשל:
<אני מעדיף לחשוב שהרבי הקדוש כמו שאר המנהיגים החסידיים, פשוט התמחו בעיקר במופתים קטנוניים, לפקוד עקרות ולרפא חולים ולעשות קפיצות הדרך עם העגלון. בכל הקשור להבנת המציאות ולהשפיע עליה ברצינות הם מעולם לא היו חזקים>
ואילו אני חושב כי אילולי פועלם של אותם מנהיגים חסידיים במאות שנה האחרונות, לא היו בשואה כל כך הרבה יהודים להרוג...
(אגב  - כשאתה ממעט את המנהיגים החסידיים שלא הבינו מעולם בהבנת המציאות והתעסקו ב'זוטות' בלבד – אתה לבטח מבקש מנגד לרבות מנהיגים אחרים שכן הבינו ב'תהליכים היסטוריים' ובהבנת המציאות – תוכל להצביע על מי מהם אתה מתכוון?...)   

<אז בעניין של רוח הקודש. אף אחד לא נותן הסבר. ברור שבאמת הרבי הקדוש והמהולל הזה לא ידע כלום על העתיד. בעצם אף רב (חוץ מהבריסקער כמובן) לא צפה לא ידע ולא היה לו מושג>

וכי חסרות דוגמאות בהם העלים הקב"ה מצדיקי אמת דברים למרות היותם בעלי רוח הקודש, וכמה שנים לא ידע יעקב אבינו אודות יוסף בנו למרות רוח קודשו...

פרופיסור:
את הסיפור שהזכרת בו ההבדל בהתנהגותם של שני הצדיקים בגטו בתקופת השואה – אני באופן אישי מפרש גם למעליותא של הרבי מבעלזא זצוק"ל שכל חייו התנהלו במעין הנהגה של 'מה לי הכא ומה לי התם' מה לי בעולם הזה מה לי בעולם הבא, מה לי בפרוזדור ומה לי בטרקלין, מה לי עתה ומה לי בעוד ארבעים חמישים שנה... היהודי הזה היה קדוש מבטן ופרוש כל ימיו לחלוטין מענייני העולם הזה דבר שניכר גם בו בגופו ובהתנהגותו מאז ילדותו, ובעניינים הגשמיים הוא האישיים שלו, הוא יותר הובל מאשר הוביל. כך אני מתרשם...

בן_ישיע:

שטיות! זו עובדה שבגיטו בודאפסט, אף יהודי אחד לא נלקח למחנות השמדה בחסד השי"ת ונצלו כמאה אלף יהודים - אולי משום שלנאצים ימ"ש לא היה להם מספיק זמן לגמור את ה "משימה" . לא משנה למה. אבל אם מאמינים בצדיקים, הרבנים מבלז ומבולגרי היו דווקא צודקים.

מאירקה99:

בןישיע

דיברת שטויות. ההבדל היחיד בין בודפשט למונקאץ' (למשל) שלא היה שם גירוש טוטלי, אלא גירוש ורצח בשלבים. אמנם כמה עשרות אלפים מיהודי מונקץ' ניצלו, אבל זה בעיקר בזכות צדיקים כדוגמת ראול וולנברג. קרא את "ללא גורל" של אימרה קרטס - הסופר היהודי הונגרי, על גורלו של ילד יהודי צעיר בבודפסט.

ירוחםשמ:

בן ישיע
עובדה???!!! של מי של הרבנים. לך ליד ושם של נעליך מעל רגליך. ראה את העובדות עין בעין
ובקש מחילה על השטויות שכתבת. ועל העזות מצח ופנים שלימדו אותך

מאירקה.
הוא מסכן - הוא לא דיבר שטויות. הוא דיבר את השקרים והבדאיות שהעליטו אותו הנוכלים בניכליהם.

בן_ישיע:

ירוחם ומאירקה! דיברתי עם הרבה יהודים מהונגריא, וכולם אמרו לי שהגיטו בבודאפעסט לא חוסל כמו שאר הגיטאות, ונשאר בשלימותו עד סוף המלחמה. וכל היהודים שהיו שמה נצלו בחסדי השי"ת.

קלף:

נוכלים, לא יתכן

מי הם הנוכלים? יש לפרסם למען הנוער הצעיר לא יפול ברשתם.

אולי כדאי שתרשום כאן ברור למי הכונה למען ידע כל הציבור.

ירוחםשמ:

קלף
הכל יודעים למי הכוונה. זה כבר מאוחר ראה כמה נפלו ברשתם.
ואם אכתוב שמות ההנהלה תמחוק אותם. הכוונה היא לאלו שדאגו להשמיט את הדרשות שנאמרו בשבת בבודפשט לפני שהרבי עשה ויברח.
אתה יכול גם לחפש את הכותבים מלעיל ולדעת מי הרבנים שלהם ומי לימד אותם את השקרים שהם משקרים ומסלפים את האמת של מות עשרות אלפים של יהודי בודפשט שהאמינו ולא ברחו.

קלף:

בעתון  הצופה  של  שבת האחרונה  יש  מאמר  תגובה  למאמר  של  אסף  גולן

הכותרת
תיבת  הפנדורה  של  דרשת  הרב  מבולגריי
הרב  מבולגריי  שידע  על  השמדת  יהדות פולין   היה  צריך להזהיר  את יהודי בודפשט והונגריה
לפחות חלק  מהם  היו יכולים לברוח להרים  ולהנצל

מאמר  מאת  עמוס רובין כדאי לקרוא
http://www.hazofe.co.il/web/newsnew/katava6.asp?Modul=24&id=54701&Word=&gilayon=3005&mador=136

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%99%D7%A6%D7%99%D7%90%D7%AA_%D7%94%D7%90%D7%93%D7%9E%D7%95%22%D7%A8_%D7%9E%D7%91%D7%A2%D7%9C%D7%96_%D7%9E%D7%94%D7%95%D7%A0%D7%92%D7%A8%D7%99%D7%94

הרב  של  העיר  לוד כותב  בעתון  הצופה
http://www.hazofe.co.il/web/katava6.asp?Modul=24&id=54944&Word=&gilayon=3012&mador

ספרן:

שלוש גירסאות לדרשה:
http://www.hazofe.co.il/web/katava6.asp?Modul=24&id=53988&Word=&gilayon=2984&mador

תגובות לדברי רבה של לוד כאן:
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=2134025

תוקן על ידי עצכח ב- 22/08/2007 16:42:39

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/11/2006 13:51 לינק ישיר 

הרב גרנות פירסם שיעור נוסף.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/12/2006 13:34 לינק ישיר 

הרב גרנות פרסם עוד שני שיעורים.
מה שמעורר אצלי מחשבות הוא איך אנשים שטענו שהם יודעים דעת עליון הסתכלו רק על האירועים הנוחים להם? לדוגמא, מי שטען השואה היא עונש על הציונות, איך יכל להתעלם מהעובדה שדוורא השואה חיזקה את הציונות?
הרב גרנות מזכיר גם את הרב צימרמן מתל אביב. מעניין שהרב צימרמן ראה את השאלה כמטרידה, אני התרשמתי ואולי אני טועה שבהגות החרדית היא לא נתפסה כמטרידה.
הרב שוורץ מנסה לומר שיש טוב ורע אמיתיים, האם ניתן להתיחס ליסורים שאנשים עברו כרע לא אמיתי? ומה שמוקשה כבר על חז"ל הוא מדוע נביאי ישראל לא הסתפקו בתירוץ כזה.
אמנם הרמב"ם כבר כתב שעברות וזכויות נשקלות במשקך של רבנו של עולם, אבל האם אפשר להעניש אדם בחומרא על חטא שלא היה מודע לו או שלא היה מודע לחומרתו?

השיעור השני התיחס לרבי מבעלז, נושא שכבר עלה כאן. ועדיין תמוה לי איך אפשר לדרוש נגד הציונים כשדרכון ציוני מונח בכיס?

ולא באתי אלא להעיר.

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 03/12/2006 13:38:59

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2006 23:38 לינק ישיר 

בדרשה המפורסמת של ר"מ מבילגוריי לא הייתה התייחסות לציונים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2006 09:28 לינק ישיר 

ציטוט מדברי הרב גרנות שיתכן והם פרשנותו לדרשה
"

בחלק הראשון של הדרשה מתעמת הרבי עם נביאי השקר הציוניים וטוען שהמציאות אינה מלמדת דבר על צדקתם, אך דה-פקטו הוא משתמש בעזרתם כדי לברוח למקלט שבארץ ישראל הציונית וכדי לשקם את החסידות על הפלטפורמה שהכינה הציונות

"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/5/2007 15:19 לינק ישיר 

בעל
רק לוינס ילדותי שם?      אתמהה -  נדמה לי כי אף אחד- מהכותבים החכמים ובעלי האמונה- עבר את השואה. לדבר????

תוקן על ידי ירוחםשם ב- 27/05/2007 15:19:46

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/5/2007 16:42 לינק ישיר 

לוינס עבר.
האדמו"רים עברו.
וגם מי שלא עבר מותר לו לחשוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/5/2007 16:55 לינק ישיר 

בעל
נו אז זה מהפעמים הבודדות שאני לא מסכים אתך.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ההתמודדות היהודית בשואה - "בסתר רעם"
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext