בית פורומים עצור כאן חושבים

על קו התפר: איש התורה והמדע

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/7/2003 16:54 לינק ישיר 
על קו התפר: איש התורה והמדע

הנושא, איך לא, הוא היחס בין תורה למדע בזמן הזה.
האם ייתכן הדבר שיימצאו תלמידי חכמים הראויים לפסוק הלכות, שידם רב להם גם בעולמו של המחקר האקדמי, ואין הם חוששים להשתמש בנתונים מש-ם כדי לדון בשאלות פ-ה?

הרשו נא לי להתחיל בציטוט. מי כתב למי את המכתב הבא:

...
אולי ידוע לפא"מ כמה בממוצע אורך הכוכין הנמצאים שמלפני אלפיים או אלף ות"ק שנה, אשר לפי זה נוכל לעמוד על שיעור האמה, על פי מה שאמרו חז"ל כוכין ד' אמות. אני ניסיתי לכתוב למחלקה ארכילוגית [כך מועתק מן המקור!} של האוניברסיטט, ולא קיבלתי תשובה. אולי אפשר לפא"מ לברר זה, אם ע"י הטלפון או במכתב, בוודאי לא ימנע טוב...

מכתב שכזה. בואו ננתח ביחד:
הכותב הוא ודאי תלמיד חכם, שעוסק בסוגית השיעורים. מה גודלה של האמה, ומה ניתן ללמוד מזה על שיעורים בכלל. בלי להיכנס לנושא זה עצמו, ידוע שיש בדבר מחלוקת קדומה, שבדורנו נחלקו בה החזון איש ור' חיים נאה. אחת הדרכים לפתור את התעלומה, היא למדוד את אורך הכוכים שבמערות הקבורה, כיון שבמשנה הוא קבוע בתור ד' אמות. מחלקים לארבע את הגודל הממוצע, והנה לנו תשובה, לפחות תשובה אחת.
אבל מיהו אותו תלמיד חכם שמעז להסתמך על בדיקה ארכיאולוגית כדי להכריע במחלוקת זו? ולמי הוא פונה כדי שיעזור לו עם ה"אוניברסיטט"?

נסו לנחש. אני משוכנע שאיש לא יקלע למטרה. אבל נסו, נסו.

ההשתתפות אסורה על: סיינפלד.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2003 17:27 לינק ישיר 

הסטייפלר להרב מרצבך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2003 17:33 לינק ישיר 

ניחוש בעלמא: הסטייפלר מבקש מהרב יונה מרצבך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2003 18:52 לינק ישיר 

איך ידעתם?
איך י-ד-ע-ת-ם?

אני תובע הסבר!

נפל לידי ספר נדיר (באמת קשה להשיגו היום, ומי שיודע היכן, שיודיעני):
עלה יונה, קובץ מכתבי הרב יונה מרצבך.

הספר והמחבר ראויים לדיון מעמיק. ואני מקווה לעשות זאת בהמשך (אם לא יקדימוני וטו ויצחק יונתן - ואני רק מחכה לזה). בינתיים אציין את המראה מקום: עמ' קלד.

לגבי, גילוי המכתב מהסטייפלר היה הפתעה עצומה. האם הוא אינו מסמל קו של התנגדות לשימוש במסקנות מדעיות? והנה, הפתעה שכזאת...

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2003 19:07 לינק ישיר 

לפני שנים רבות עברתי על הספר מקופיא, וככל הנראה זכרתי במעורפל את האגרת שציינת.

אכן, ההזקקות לנתונים "מדעיים" (יותר נכון לומר כאן: עובדתיים) מצדו של הסטייפלר היא מפתיעה. מה אומרת העובדה שתשובתו של הרב מרצבך (אם ניתנה) לא מופיעה במסגרת דיוניו בנושא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2003 20:44 לינק ישיר 

נפלא מאד.

עוד ספר ששומא עלי להשיג

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/7/2003 02:42 לינק ישיר 

לפלא ההפתעה לחכמים הקרובים לחוג הנ"ל הרי המשא ומתן של ר' יונה מוזכר בארוכה בשיעורן של תורה סימן ח ומקדים התנצלות כיאה: והנה אף שאין מביאים ראי' מספרים שאינם מקובלים אצלינו לדברים אמיתיים מ"מ קצת סמוכים איכא דאפילו נכרי מסל"ת נאמן עכ"פ בעדות אשה ובאיסורין דרבנן לזאת אכתוב כן מש"כ הרה,ג מהר"י מרצבך. ומביא שם מיוספין ומקדמוניות ומהכוכים.

ובתוך דבריו כותב עוד: הרה"ג הנ"ל כתב את המקורות לדברים אלו אלא שאין רצוני להזכיר שמות ספרים חצוניים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/7/2003 09:44 לינק ישיר 

מסתברא

(האם יש משהו שאינך מתמצא בו? )

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/7/2003 17:16 לינק ישיר 

מיימוני,
אני מבין שכוונתך לפתח האשכול, אבל נכון לעכשיו הדמות המרכזית בה עוסק האשכול היא הקה"י ולא נראה לי שכותרת האשכול מתאימה לתוכני העכשווי. משום כבודו של הקה"י, אולי תשנה את הכותרת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/7/2003 17:56 לינק ישיר 

תסלחו לי, אבל המכתב הזה קצת מצחיק...

מצאו כבר גרעיני זיתים מלפני 2000 שנה ורואים שהזיתים היו בדיוק באותו גודל כמו היום.

יש בידינו אין ספור מטבעות "דרהם" מתקופתו של הרמב"ם בהם שיער הרמב"ם את השיעורין, ולפיהם אפילו שיעור הרביעית של ר' חיים נאה גדול מדי.

ופתאום כאן הסטייפלר מחפש ראיות לשיעורין ממחקרים ארכיאולוגיים?

אתמהה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2003 17:09 לינק ישיר 

האם מצאו גם ביצים מאותה תקופה??

אולי זה יעזור לנו לדעת באמת מה נפח הביצה??

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/7/2003 00:35 לינק ישיר 

אם יודעים מהו זית, לא רחוקה הדרך משם לביצה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2004 13:38 לינק ישיר 

הגרש"ז אויערבאך מביא מספר פעמים בספרו "קובץ מאמרים בענייני חשמל ושבת (הוצאת מכון מדעי טכנולוגי לבעיות הלכה), נתונים מדעיים שנמסרו לו על ידי פרופסורים לפיזיקה מהאוניברסיטה העברית (פרופ' זאב לב ופרופ' אברהם הלפרין), ועל סמך האינפורמציה הזו הוא מגיע למסקנות הלכתיות בשאלות הנידונות. הדברים נשנו גם במנחת שלמה, לדוגמא: מנחת שלמה ח"א סי' ט.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2004 14:05 לינק ישיר 

אכן מצאו גם ביצים מאותה תקופה. הן נמצאו במערות הקבורה של הפרעונים שכידוע היו משמרים להם מזון וצידה (וגם נשים ועבדים...) למסע הארוך שלהם לעולם הבא.

כמובן שהביצים הם באותו הגודל כמו אלה של ימינו. אם כי פעם סיפרתי זאת לאברך אחד והוא הקשה לי (בחצי חיוך) שייתכן ואלו ביצי יונים, ואילו ביצי תרנגולת היו גדולים יותר ...

(אבל כמובן שבבדיקות פשוטות ניתן לקבוע שאכן מדובר על ביצי תרנגולת דווקא)

אגב, יש מרצה לפיסיקה באונ' בר אילן שהציע דרך חדשה ליישב את הגמרות הסותרות לכאורה בנוגע לשיעורים והמציאות הריאלית. הוא טוען שהאגודל אינו נמדד ברוחב אלא בעובי, ואז הכל בא על מקומו בשלום (המאמר מופיע באחד מהכרכים של 'תחומין'). אבל כמובן שהתנגדו מאוד לדבריו שהרי אין מביאין ראי' מהאפיקורסי"ן מהאקדמי"א רח"ל !

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2004 14:54 לינק ישיר 

רב_צעיר,

1. גם לרב צעיר אסור לסלף.(נ.ב. למרות ש"רב צעיר" המקורי הואשם, כידוע, בסילופים.)

2. המאמר של פרופ' גרינפילד (אם זכרוני לא מטעני) פורסם ב"מוריה" כרך יא, בחוברת ז-ח (אם זכרוני וכו').

3. המאמר פורסם במוריה בעקבות עידוד אקטיבי של הגרש"ז אויערבאך זצ"ל. מי שמסתפק בכך - יוכל לשאול גם את הרב בוקסבוים, עורך "מוריה" מאז ועד היום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2004 17:00 לינק ישיר 

מזל

1. כשמאשימים מישהו בסילוף, רצוי לפחות להודיע לו במה הוא סילף.

2. כמו כן יש כזה דבר שנקרא "דרך ארץ", אולי לפני שמאשימים בסילוף כדאי לבדוק אם מדובר פשוט בחוסר אינפורמצי"א מסויימת ?

3. המאמר שאני קראתי הופיע אכן בתחומין (יותר מאוחר אברר את הכרך המדויק), ושם אכן מובא תגובות הרבנים השונים שהתנגדו לדבריו.

(בעניין הרב אוירבך, מן הסתם ידוע לך שמדובר על פוסק לא קונבנציולי, ואני אומר זאת במובן החיובי של המילה). דרכו של הרב אוירבך בהרבה מקרים להתייחס למציאות הריאלית ולא להתעלם ממנה כמו חלק מהפוסקים האחרים. דבר זה בא לידי ביטוי בהרבה מאוד הלכות שלו, ואם אכן הוא תומך בשיטה הנידונת הרי שאינני מתפלא עליו)

תוקן על ידי - רב_צעיר - 19/08/2004 17:05:10

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > על קו התפר: איש התורה והמדע
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext