| נשלח ב-2/7/2003 21:01 |
|
| |
כחצות הלילה אני ייוצא מתוך מצרים והמתי
אני יודע שתצחקו עליי
אבל זו שאלה ישנה ומעניין אותי אם יש לכם עליה
תשובה , השאלה היא כזאת , מתי היתה היציאת נשמה
של המצרים ?
הלא כחצות הלילה זה בדיוק ומצד שני אם מחלקים את הזמן לחלקיקים קטנים אז אין חצות בדיוק , יש או אחרי חצות או לפני
איך אפשר לומר חצות בדיוק , איך ?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2003 21:13 |
|
| |
השאלה ידועה בשם הגרי"ז מבריסק, והוא ענה עליה בצורה הזו; הלוא גם החלקיק שבין מוות לחיים אין בו אקט של רגע בודד אשר בו מתבצעת המיתה, אלא עד כאן היה האדם חי מכאן והלאה מת. בדיוק כמו כן בהכאת הבכורות, בחצות לא התבצע אקט המיתה, אלא עד חצות היו הבכורות חיים, מכאן והילך היו מתים. שחלקיק לפני חצות עדין היו חיים, ובחלקיק הקטן שאחרי חצות כבר היו מתים, נפסק פתע מקור חיותם.
תוקן על ידי - ivri - 7/2/2003 9:33:40 PM
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2003 21:24 |
|
| |
בהחלט
אבל הוא לא עונה רק מעיין תלי תליא בדלא תניא
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2003 22:24 |
|
| |
נילוס
לא הבנתי מה קשה.
זה שהזמן יכול להתחלק?
וכי איך מודדים את הזמן?
אם כבר, אני הייתי שואל איך ידעו המצרים שבדיוק חצות הלילה.
(אולי לפי מצב הירח והכוכבים).
על כל פנים, לא הייתי מנסה לתרגם את השעה "חצות" לשעון אטומי. התורה מדברת, כרגיל, לפי דעת והבנת בני אדם, ומדידה של בני אדם. ותו לא מידי.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2003 00:41 |
|
| |
אתה טועה מיימוני עובדה שהבריסקער נדרש לכך בכ"ז , והרי חילקו ודיקדקו דווקא בין "ב"חצות ל"כ"חצות...
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2003 01:08 |
|
| |
אפשר שאני טועה.
ואפשר שהרב מבריסק נדרש לשאלה שאינה שאלה.
ואפשר שניצל את השאלה כדי להסביר פשט במהותו של הזמן.
ואפשר שאין הסיפור נכון כלל...
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-14/3/2013 15:42 |
|
| |
כחצות הלילה זה לא בדיוק אלא בחצות (מה שאומרים ההבדל בן משה לאל') ולשאלה, שמעתי פעם ממישהו שהקב"ה עצר את כל היקום (כוכבים ממסילתם וכו') בחצות בדיוק והרגם ולאח"כ השיבם חזרה למסלולם (זה וורט שלם שתלוי במחלוקת בגמרא ואכמ"ל) ובפשטות התשובה היא של איברי הגם שחצות אינו זמן גם המיתה לא דורשת זמן וזוהי כנראה תשובתו ולא כמו שנראה משאלתך שהוא עונה מתי הם מתו ולא היאך יתקיים זמן הקרוי חצות שגם ע"ז הוא ענה שבאמת לא יתקיים זמן כזה וכדלעיל
|
|
|
|
| נשלח ב-14/3/2013 16:01 |
|
| |
אני יודע שתצחקו עליי
חס וחלילה, אין זה מדרכו של הפורום.
מתי היתה היציאת נשמה
של המצרים ?
לדעת המקובלים אין לגוי נשמה יש לומר נפש.
הלא כחצות הלילה זה בדיוק עיין רש"י כחצות = בערך בחצות.
ומצד שני אם מחלקים את הזמן לחלקיקים קטנים אז אין חצות בדיוק ,יש או אחרי חצות או לפני
איך אפשר לומר חצות בדיוק , איך ? אין כל בעיה עקרונית לדבר על חצות, כל רצף של זמן ניתן לחלק לנקודות שאחת מהם תהיה חצות.
לגופו של דבר, אני חושב כמו הרב מיימוני, דיברה תורה בלשון בני אדם.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/3/2013 16:05 |
|
| |
מצריים משתערת על שטח גדול מאד- חצות בגבול המזרחי שלה, לא תואם את החצות בגבול המערבי שלה. ולכן היה באמת נכון להגיד כחצות.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/3/2013 21:48 |
|
| |
כידוע, ה' אמר "בחצות הלילה", ומשה אמר "כחצות הלילה". ע"פ רש"י משה אמר זאת "שמא יטעו אצטגניני פרעה ויאמרו משה בדאי הוא" לענ"ד משה התכוון לשאלתו של נילוסמערבי, שהרי אין דבר כזה "בחצות" בכל מצרים באותו רגע. אבל ה' הכה כל נקודה במצרים בדיוק בחצות, זאת אומרת שהוא הכה את המצרים במזרח מספר דקות לפני מצרי המערב. על זה נאמר "ויעבור בארץ מצרים" ממזרח למערב.
עוד תשובה יותר טכנית ופשטנית. כידוע, מאז ועד היום, המצרים גרים רק ליד הנילוס, שהרי שאר מצרים הגדולה היא מדבר ללא מים כלל. הנילוס זורם מדרום לצפון, משמע שהמצרים גרים על אותו "קו שעה" וההבדלים בין המצרי הכי מזרחי להכי מערבי הם פחות מכמה שניות בודדות.
|
|
|
|
|