| נשלח ב-29/9/2003 15:49 |
|
| |
חוזרים למלחמה בהשכלה
חוזרים למלחמה בהשכלה
תושב בני-ברק מהדיר ספרים של אחד מראשי תנועת ההשכלה. הרבנים נחרדים
משה יחיאל הלוי צוריאל, חרדי תושב בני-ברק, עוסק בההדרת ספריו של נפתלי הרץ וייזל, שהיה מאבות תנועת ההשכלה בברלין לפני כמאתיים שנה וממקורביו של משה מנדלסון. לפני פחות משנה הוציא לאור את ´ספר המידות´ של וייזל הדן בנימוסים ובהליכות, ולאחרונה הוציא את ´יין הלבנון´ העוסק בפרקי אבות. מסיבות מובנות חתם המהדיר על הספרים בשם בדוי, אך עד מהרה עלו על עקבותיו. צוריאל נחשב ליהודי בעל מעלה בציבור הליטאי, בניו לומדים בישיבות חרדיות, וספרים שהוציא בעבר זכו בעבר להסכמות נלהבות של הרבנים הליטאיים.
בהפצת ספרים הקשורים בתנועת ההשכלה בתוך החברה החרדית יש כמובן סמליות רבה, שלא נעלמה מעיניהם של רבנים שנחרדו מהרעיון. "ראוי למחות ולהוקיע בשער בת רבים את הניסיון הנואל לההדיר מחדש את ספריו של אחד מגדולי בעלי המשכילים בדורו אשר התעטף באדרת כחש ללכוד ברשתו את גדולי ישראל", נכתב בגילוי דעת נגד צוריאל. "גדולי הדור בימיו הבחינו בטומאה המבצבצת בשוליו וגילו את טלפיו ברבים ודנו אותו ואת ספריו לדיראון... אין רשות לאף אחד לעסוק בההדרת או בהפצת ומכירת ספרים אלו".
משפחתו של צוריאל נמצאת בדילמה מול המאבק של כלל הרבנים החרדים נגדו, שאליו התגייס השבוע עיתון ´יתד נאמן´. יום-טוב פורגס, המנהל את המאבק מטעם הרבנים, אומר: "היום מפיצים את ספריו של וייזל מחר זה יהיה ספרי מנדלסון ואחרים. יש כאן מגמה ברורה של גורמים מסוימים להחדיר לעולם החרדי את ספרי תנועת ההשכלה שהעבירה בגרמניה עשרות אלפי יהודים לשמד".
ואילו משה צוריאל, בשיחה איתי, תוהה על מה כל המהומה: "בסך הכל נפתלי הרץ וייזל רצה שילדי ישראל ילמדו גיאוגרפיה והיסטוריה. מה רע בזה? אני לא מבין מה רוצים ממני".
ולהיכן אתה שלחת את ילדיך ללמוד?
"שלחתי אותם ל´חדר´, אבל בבית נתתי להם לקרוא ספרים".
אתה מבין את חששם של הרבנים מהחדרת ספרים של ראשי תנועת ההשכלה לתוך העולם החרדי?
"אני לא יודע אם וייזל היה מתנועת ההשכלה. אני יודע שיש לו הסכמה על הספר מבעל ה´ערוך לנר´, שמקובל בעולם החרדי".
The ignorant "Chairm Asken" is confusing the enlightenment movement in East Europe and Mendelson's movement.
As a matter of fact, many "Gdolim" used Mendlson's Biur and there is substantial evidence that the Netziv was among them.
Zuriel is an Americaner who graduated Ner Israel and was the Mashgiach at Sha'albim for many years. He is an extinguishing bird who moves constantly between the Charedi and Mizrachi worlds. In the course of the years he has authored many books (Bet Yechzkel on Hilchot Deot and other books on the Maaral). In addition, he used to publish many interesting articles in Hamaayan (of non charedi nature).
http://www.makorrishon.net/article.php?id=1221
תוקן על ידי - רב_סיינפלד - 29/09/2003 15:53:47
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/9/2003 18:22 |
|
| |
כשקראתי את הכתבה, השאלה הראשונה שעלתה לדעתי הייתה:"באיזה כינוי בפורום אותו צוריאל משתמש"
|
|
|
|
| נשלח ב-29/9/2003 19:05 |
|
| |
גמר חתימה טובה
הזדמן לי להכיר את הרב צוריאל שליט"א שחיבר הרבה ספרים מועילים [ליקוטים מהרמב"ם, הרמח"ל, המהר"ל, הרש"ר, הנצי"ב ור' צדוק] ואינו נופל במאומה [אם לא להפך] מהגדוילים של ההמונים!
בכן, זר"ע, אם אינו כותב כאן, ראוי שיכתוב!
|
|
|
|
| נשלח ב-29/9/2003 22:04 |
|
| |
הלוחמים באיש הרוח מורם מעם הרה"ג הרב צוריאל אין להם חלק במחשבת ישראל והשגת מושכלות, ועוונם לא יכופר מהר כי הפער המסגל להבין היכן הם -המתקיפים- ניצבים לפני המלך המשפט, לעומת מעמד הרב הנ"ל שליט"א, הוא ענק...
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2004 20:12 |
|
| |
אודה לחברי הפורום באם יחכימוני אודות ''גדולים'' שעשו שימוש בספריהם של ויזל ומנדלסון.
ראיתי אזכורים לספריו של ויזל אבל שכחתי את המקורות.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2004 20:20 |
|
| |
ספרו של הרנ"ו,מצוטט למשל,ב"עלי שור" של הרב וולבה.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2004 20:26 |
|
| |
ספרן
הפניה מדוייקת בבקשה
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2004 20:29 |
|
| |
לבעל שם ממיכלשטט,היתה קביעות ללימוד בחומש עם ה"ביאור".
הדבר מופיע בכתב ידו המצולם בראש מהדורת תשמ"ג של חידושיו,
במהדורה החדשה[תש"ס]הדבר צונזר.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2004 20:31 |
|
| |
שאלת תם
מה נפשך: אם נה"ו מצוטט בספי הגדויילים מדוע העלים שמו ,המהדיר.
והאם לא לקח בחשבון את תוצאות מעשיו?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2004 20:31 |
|
| |
צוריאל כותב בהקדמה לספר המוסר של רנה"ו על יחסם של רבנים שונים לדמותו של ויזל. הוא מביא שם ציטוט מרב אחד בן זמנינו שאמר שאכן המתנגדים גדשו את הסאה ושלאמיתו של דבר אין שום דבר "פסול" בספרי רנה"ו.
אגב, אחד מדברי הכפירה ואפיקורסות ה"מזעזעים" שנמצאו בספרי רנה"ו, ושבעקבותיו התחילה ההתנגדות אליו, היא פירושו על דברי חז"ל "כל תלמיד חכם שאין בו דעת - נבילה טובה הימנו" שהכוונה היא למי שלא רכש השכלה כללית.
אוי געוואלד !
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2004 20:33 |
|
| |
חשבתי שזה הפשט (אז אולי אני גלגול של ויזל?)
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2004 20:41 |
|
| |
אני דווקא לא חושב שזה הפשט. זאת אומרת אני בהחלט מסכים לרעיון עצמו, היינו לחשיבות הרבה של הרחבת ההשכלה הכללית, אבל אני חושש שלא לכך התכוונו חז"ל עצמם. חז"ל לא היו חסידים גדולים של השכלה מדעית, היו גישות לכאן ולכאן, אבל בסופו של דבר קשה לי להאמין שמישהו מחז"ל יאמר על אדם שחסר השכלה כללית - שנבילה טובה הימנו.
בפשטות הכוונה ב"דעת" היא כנראה ליראת שמים.
תוקן על ידי - רב_צעיר - 17/06/2004 20:46:17
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2004 20:54 |
|
| |
ספר שמביא הרבה את ה"ביאור" כמקור מוסמך הוא ספר מלאכת הקודש לרבי אלעזר פלעקלס בעל תשובה מאהבה מפראג ותלמידו המובהק של הנודע ביהודה. אגב הוא נודע כלוחם ההשכלה.
בספרו הנ"ל עמ' נב " ראיתי בהקדמת נתיבות שלום [שם של הביאור] להחכם המפורסם המעתיק אשכנזי ...והיא נפלאת בעיני על חכם כמותו" ראה גם עמ' סא.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2004 20:59 |
|
| |
שששש...אל תגלו , עוד יצנזרו את זה.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2004 20:59 |
|
| |
דוקא זה נראה לי לא כ"כ רחוק מהפשט .
דעת = ידיעת המציאות .
נכון שחז"ל ראו קשר בין ידיעת המציאות ליראת ה' , אבל זה בדיוק מה שמורה , שיראת ה' זה לא בדיוק מה שמקובל לקרוא היום בדר"כ בשם "יראת ה'" , ולטעמי גם שבמובן מה גם מדע לא תמיד שוה לידיעת המציאות , אבל זה כבר נושא בפני עצמו .
|
|
|
|
|