| נשלח ב-4/11/2003 12:04 |
|
| |
החרם של שפינוזה - יחס הולם?
הנה הנוסח:
בגזירת עירין ובמאמר קדישין אנו מחרימים, מנדים, מקללים ומאררים את ברוך די-איספינוזה בהסכמת השם יתברך והקהל הקדוש הזה לפני ספרי התורה הקדושה ותרייג מצוות הכתובים בה, בחרם שהחרים יהושע בן נון את יריחו, בקללה שקילל אלישע הנביא את הנערים ובכל התוכחות והאלות הכתובות בספר תורה הזה.
ארור יהיה ביום, ארור יהיה בלילה, ארור יהיה בשוכבו, ארור יהיה בקומו; ארור בצאתו וארור בבואו... והננו מודיעים ומזהירים כי איש מכם לא יתרועע עמו בין מתוך פיהו בין מתוך כתבו, לא תעמדו בארבע אמותיו ולא תבואו בצל קורתו ולא תקראו ספר מספריו שיחבר או שיכתוב.
(דובנוב, דברי ימי עם-עולם, ת"א: דביר, תשי"ג, עמ' תקכ"א)
שאלה ראשונה: כך ראוי להתייחס לאדם כמו שפינוזה?
שאלה שניה, לימודית יותר, הזהו הנוסח הקבוע לחרם?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2003 12:11 |
|
| |
לשאלתך הראשונה: בטח. אי אפשר להבין את הדבר אם לא נתרגם את זה למונחי דורנו. ההלכה הייתה זו שהיוותה את "הנורמה הבסיסית" של הקהילה. בה מדדו ציות לחוק או סטייה ממנו. היום, בחברה הדמוקרטית הפתוחה, תראה מה עושים למי שנחשבים אויבי המשטר (הדמוקרטי), המערערים על הנורמה הבסיסית של חברתנו הנאורה. בחברה הפחות-פתוחה של המאה ה17, ובהעדר סנקציה משפטית יעילה - קל וחומר.
לשאלתך השניה: מן הסתם כן (אבל אני לא יודע). ברוכ'ל לא היה מספיק חשוב אז כדי שיחברו למענו נוסח מיוחד.
אידך גיסא
|
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2003 12:18 |
|
| |
אם אינני טועה שפינוזה סיכן בגישתו את כלל הקהילה היהודית באמסטרדם. הסטאטוס של הקהילה היה תלוי על בלימה ולו היו האזרחים היהודיים קונים לעצמם תדמית של 'מערערי הסדר הדתי' היו מסכנים את מעמד הקהילה ואת הסובלנות היחסית ממנו נהנו.
קראתי במקור משני, ששפינוזה גם הותקף ונדקר על מדרגות ביהכ"נ. האם יש לכך אישוש מהימן?
תוקן על ידי - מוישהגרויס - 04/11/2003 14:11:34
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2003 13:16 |
|
| |
אידך
כתבת 'היום, בחברה הדמוקרטית הפתוחה, תראה מה עושים למי שנחשבים אויבי המשטר (הדמוקרטי), המערערים על הנורמה הבסיסית של חברתנו הנאורה.'
ובכן , מה באמת עושים להם ??
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2003 13:27 |
|
| |
הטלת חרם מוצדקת רק אם היא יעילה, זאת אומרת משפיעה, אחרת זה מה שנקרא "כלאם פאדי"
אם אתה מאמין שהטלת חרם יש לה השפעה רוחנית, יאללה, תטיל חרם.
אם לא, והחרם יש לו רק השפעה ברמה החברתית, אז כנראה שאין לו מקום בדורינו, אז, בזמנו ומקומו של שפינוזה, להיות מוחרם היה משול להטלת גזר דין מוות, כי החיים ללא השתייכות לקהילה, היו קשים עד בלתי אפשריים.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2003 16:25 |
|
| |
תראו מה עושים למי שלא מקבל את מורשת רבין
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2003 16:37 |
|
| |
אידך וכל המבארים יחיו,
למה לקלל? וכי לא די לגזור שלא לדבר אתן?
מוישה
עד כמה שידוע לי, אין לכך מקור.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2010 03:03 |
|
| |
עד כמה שידוע לי הכנסיה היא זו שהחרימה אותו, וגם הכריחה את הקהילה היהודית להחרימו. אמנם קשה שלא להעלות על הדעת דמיון בין התיחסות זו, לבין סתימת פיות עי נידויים שהמשיכה לשמש את הקהילות היהודיות בעבר, ואת הציבור החרדי בהווה
|
|
|
|
| נשלח ב-20/7/2010 00:34 |
|
| |
על פי ההלכה, האם החרם היה תקף אז? על מי? מה בימינו?
|
|
|
|
| נשלח ב-20/7/2010 10:04 |
|
| |
תוקן על ידי מרחביה ב- 20/07/2010 10:07:12
|
|
|
|
| נשלח ב-20/7/2010 11:05 |
|
| |
מרחביה
תודה על המקור.
הצצתי ונראה לי שזה שרת שמחזיק חומר שמעלים אליו. השאלה היא לכמה זמן. כרגע כל מי שיסתכל שם יקרא וידע (ובתשעה באב נראה שאסור שהם דברי תורה). אולי אפשר להעלות לכאן? או לסכם?
למסקנה נראה שהתלבט אליבא דהרמב"ן אם החרם חל על הדורות הבאים כיון שלא הוזכר כן. (ולא דן בשאלה אם יש כוח לקהילה שלו לאסור על קהילות אחרות ויש לכך מקורות אבל היום תשעה באב). ופסק להקל. אך עדיין אסור אלא למי שבטוח בידיעותיו ובאמונתו שלא יינזק.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/7/2010 11:38 |
|
| |
הדפים לא ימחקו בקרוב.
האם הלכות חרם אינם מהדברים הרעים המותרים ללומדם (עיין משנה ברורה תקנד ד)?
|
|
|
|
| נשלח ב-20/7/2010 18:14 |
|
| |
מרחביה
תודה
סברתי שנכשלתי ולא הייתי צריך לקרוא בתשובת הרב הרצוג. אבל שלח לי אחד מחברי הפורום שליט"א מראה מקום לחכמת אדם קסה י שבו הוא מתיר ב"דרך אפשר" לעיין בהלכות נידוי וחרם אך בלי פלפול. וכל זה בינו לבינו.
וייראה שלהמשיך לדון בשאלה זו זה כבר בגדר עיון המשמח...
רק כדי להציל עצמי מתחושת כשלון הסתכלתי שם עוד ומצאתי כי הוא כותב שלצורך רבים יש לעיין, והנה, באשר סברתי כי תשובת הרב הרצוג היא דבר האבד, כי לא תשרוד שם באתר, היה מקום להסתכל ולסכם בקיצור לעצמי ולאחרים את הנאמר שם.
אך זו היתה כמובן טעות לפי שגם אם התשובה עלולה להימחק, זה לא יקרה לפני שיצא הצום...
(עיקר הדבר הוא שחששתי פן כפי שנעדרתי כאן ימים כך יקרה שוב ובינתים התשובה תאבד...).
|
|
|
|
| נשלח ב-20/7/2010 21:43 |
|
| |
מיימוני
הלוואי ואסגל לעצמי את אהבת התורה שלך...
|
|
|