| נשלח ב-15/11/2003 22:11 |
|
| |
יחס ההלכה ליוצאי אתיופיה/ הפלשמורה
משרד הפנים קובע את מעמדם של בני הפלשמורה כבר באתיופיה. הם צריכים לעבור הליך גיור כהלכה במשך השנה הראשונה בארץ, שבה הם בדרך כלל נמצאים במרכזי קליטה ולומדים יהדות בצורה מרוכזת. רק לאחר שהם עוברים את מבחני הרבנות הם זוכים לתעודת זהות.
מוצדק? היחס המשפיל שגורם ליוצאי אתיופיה להרגשת היותם מקופחים?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2003 09:05 |
|
| |
בכדי להתייחס לסוגיא זו, אני בוחרת במקור העיקרי שלי להבהרת הנושא באיגרת" השמד- או מאמר קידוש השם, שהרמב"ם מצא לנכון לכותבו ל"מקבצי" היהודים שישבו ברחבי העולם וסבלו מנחת זרועם, ואיומיהם של המוסלמים בנסותם לכפות את תורת האיסלם עליהם.
הימים הם ימי גזרת. שהאלמוהדים גזרו על היהודים גזרת המרה. והמיר את דתם בדת מוחמד, ולו רק למרעית עין. רבים מהם נכנעו לאונס, כלפי חוץ שמו מסווה האיסלם על פניהם, ובלבם פנימה נשארו נאמנים לאמונת אבותם ונהגו בתוך חדרי ביתם את חייהם הדתיים כמקום בלי מפריע. האמוהדים היו מקפידים רק על התנהגותם של האנוסים בפומבי, ולא התענינו בהתנהגותם בחדרי ביתם פנימה, בתי כנסיות ובתי מדרשות נשמו, הישיבות ובתי ת"ת נסגרו "מאנשי החכמה לפי דבריו"
בשאלה: מה דינם של האנוסים מבחינה דת ישראל? וגם בבקשתם, להורות להם את הדרך אשר ילכו בה ואת המעשה אשר יעשו.
ה"חכם" הנשאל שישב מחוץ לארצות השמד, והוא עצמו לא התנסה מימיו בנסיון המר הזה, ענה באגרת ארוכה כתובה בלשון פסקנית החורצת ואומרת: מבחינת דת ישראל – דין האנוסים כדין פושעי ישראל גמורים ועובדי ע"ז. לפיכך כל יהודי שתובעים ממנו להודות בשליחותו של מוחמד, ולו רק בדבור בפה – יקדש שם שמים וימסור נפשו להריגה ולא יעבור. ואם לא קידש את השם – הריהו גוי לכל דבר, ואפילו שיעבוד את ה' בסתר ויקיים את כל מצוות התורה – לא יועיל כלום, כי על כן הודה בגלוי בע"ז - "וכל המודה בע"ז ככופר בכל התורה כולה" התשובה הזו הגדילה את המבוכה בקרב באנוסים, ורבים מתוך יאוש אמרו להפוך לגמרי את בריתם עם היהדות, מאחר שבין כך ובין כך אין להם חלק באלוקי ישראל.
ראה הרמב"ם כי הנשאל בקנאותו הנפרזה עוד הגדיל את השמד – ויצא אל המערכת ויעמוד בפרץ, הוא ערך איגרת להפיצה בין האנוסים ובה הוכיח, אגב דברי תוכחה חריפים, שלא כדרכו, כלפי הנשאל – כי כל טענותיו מוטעות הן ויסודן בשוא. הרי היא "אגרת השמד" או: "מאמר קידוש השם".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2003 09:37 |
|
| |
.
כמה נקודות:
א: [ סמודגש]
את הקביעה מיהו יהודי, לא משרד הפנים קובע אלא ההלכה היהודית. אמנם, מחלוקות רבות בנושאים אלו יש, אך קביעת משרד הפנים היא קביעה [מודגש]ממלכתית בה קובע הריבון את כלליו לצורך הפעלת ריבונותו. היא תקפה לעניין חוק השבות, לעניין סל קליטה וכד'. לא לעניין קביעת יהדותו או הצורך בגיור של מאן דהו.
ב: [ סמודגש]
אין לטעות ולבלבל בין יהודי אתיופיה לבין הקבוצות המכונות פלשמורה. הדיון אודות הפלשמורה, האם הם נוצרים או שמא משהו שונה, סבוך מאד.
[מודגש]ג: [ סמודגש]
אין להשוות יהודים שנאנסו בארצות המגרב על ידי המואחדון (אלמואחדון = המייחדים, ראו הערה 1 למטה) ואחרי שיצאו מארצות אלו בקשו לשוב ליהדותם בגלוי, לא לאנוסי ספרד ולא לפלשמורה מסיבות רבות. אתן כאן רק את שתי הבולטות שבהן, לדעתי:
- הראשונה – ההבדל , לפחות מבחינת התייחסותו של הרמב"ם, בין הנוצרים לבין המסלמים. לפי דברי הרמב"ם המסלמים אינם עובדי ע"ז, וראו בכך אגרתו לרבי עובדיה הגר. לא כן לגבי הנוצרים, ביחוד בשל האמונה בשילוש, וד"ל.
- השניה – ההבדל בין מצב היהודים אז למצב היהודים במדינת ישראל היום. מי שנתגייר אז, או שרצה לשוב אל יהדותו, עשה זאת כלפי עם החי תחת שלטון זר, מבוזה ומושפל ביניהם. שום יתרון כלכלי או חברתי לא היה אמור לצמוח לו מכאן. מנגד, מי שבא להתגייר או לשוב ליהדותו כאשר צומחים לו מכך יתרונות גשמיים רבים, כוונותיו הטהורות פחות ברורות וגלויות לעין – וגם כאן כדאי לראות בעיון את דבריו של הרמב"ם לרבי עובדיה הגר באותה האגרת שהוזכרה לעיל.
[מודגש]ד: [ סמודגש]
נפסק כי עבדים שהתגיירו, עדיין "מנסכים" את יינו של בעל הבית, משום שלא באמת התגיירו, אלא מתוך מורא רבן. האם ניתן גם מכאן להסיק משהו כלפי מי שמתגיירים בשל אינטרס זר?
[מודגש]ה: [ סמודגש]
כדאי מאד לקרוא את הקדמתו של הרב קאפח זצ"ל לאגרת השמד במהדורה שהוציא בהוצאת מוסד הרב קוק. קריאה כזו מביאה ידע רב אודות רקעה של האגרת, וגם אודות מצב בו מקשים על יהודים מבחינת דת – כולל עדותו האישית על תקופת ילדותו בתימן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2003 09:45 |
|
| |
מואדיב,
התוכל לסכם את הנקודות שהבאת לטובת הקוראים, שאינם בקיאים ברזי שפת התורה ? בקצור מסקנה?!
האם בכוונתך בדבריך ישנו הבדל בין אנוסי הנצרות, ואנוסי האיסלם?
והאם הבנתי נכון, אתה טוען שבמקרה הספיציפי של הפלשמורה, הם קיוו לגמול על שיתוף הפעולה, ובמקרה האנוסים בתתקופת הרמב"ם האנוסים "שיתפו פעולה רק מתוך נסיבות פיקוח נפש?
?
תודה
תוקן על ידי - איקה - 16/11/2003 10:12:01
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2003 10:02 |
|
| |
איקה
עלי להודות כי הנושא של בני אתיופיה מוכר לי מאד בשטחיות, ולכן אתייחס אליהם כאל מקרה תיאורטי. אם הקוים הכלליים נכונים לגביהם, הרי מצאנו לפחות חלק מההסבר.
אצל יהודים מהסוג של יהודי אתיופיה - ויהודי קוצ'ין שבהודו - יש שתי בעיות חמורות:
א. האם הם יהודים לפי ההלכה? כלומר, האם ניתן לסמוך על חזקתם שכל אחד מהם הוא בן לאם יהודיה (שצריכה להיות בעצמה בת לאם יהודיה וכן אחורה)?
ב. האם אין בהם פגם יוחסין? כלומר, האם לא יתכן שיש ביניהם בני נשים שנפרדו מבעליהן ללא גט כשר (כלומר: ממזרים), או אלמנות שנזקקקו לייבום או לחליצה והדבר לא נעשה, ולכן בניהן ספק פסולים (ודינם כנ"ל)?
כיון שהחיים שם אינם מתנהלים לפי ההלכה, אלא רחוק ממנה, יש מקום גדול לחשש שנטמעו בהם פסולים רבים.
הפתרון שהוצע לפני שנים היה לראות בהם ספק גויים. הסיבה לכך היא שהורות של גוי מצד האב אינה פוסלת את הולד, והוא כשר לכל דבר לפי ההלכה. נמצא שמה שמציג אותם באור שלילי, כאילו יש פגם ביהדותם, נועד למעשה להציל אותם מבעיות שונות שהיו מונעות מהם להיקלט בקהל, ולהקים משפחות עם שאר עם ישראל.
בתור ספק גויים, יש כמה שיטות כדי להחשיבם כיהודים. לנשים אין צורך ביותר מטבילה. לגברים יש כאלו שהסתפקו בטבילה, ויש כאלו שטענו שיש להקיז דם ברית. כמובן, אלו שלא נימולו היו חייבים מילה בלאו הכי. כמדומה לי ששיטת הרב עובדיה יוסף היתה להצריכם טבילה ותו לא, וטעמו היה כדי להקל עליהם לבוא בקהל לאחר מכן.
ניתן לטעון שכאן סומנה הנקודה מראש, ורק אחר כך צוירו סביבה העיגולים. הבעיה היתה שרצו לראותם כיהודים ולהעלותם לארץ, ולכאורה כן ראוי מצד הרגשתנו וערכינו. אבל הבעיות ההלכתיות חייבו מציאת פתרון כלשהו, והוא נמצא על דרך הלמדנות והפילפול על ידי החשבתם כספק גויים.
דךר כזו מצויה לעתים בשו"ת, אם כי לא בקנה מידה גדול כל כך אלא בשאלות פרטיות. (זו ההזדמנות לבוגי להביע את דעתו, וכמובן - לוטו רב הסברות שלנו).
בעיה דומה היתה קיימת כבר אצל יהודי קוצ'ין, אך שם היה טעם להקל, שכן אלמנות נהגו לא להינשא שוב (השפעה של הסביבה ההודית?).
ניתן להעלות שאלות רבות על דרך ההתמודדות עם הבעיות שמתעוררות כאן. האם יש להחמיר ולחשוש לפסולים שנתערבו בהם? האם הדרך הנאותה היא לדון אותם כספק גויים? כאמור, אני מכיר את הנושא רק מלמעלה. יבואו אלו שבקיאים יותר ויוסיפו משלהם.
על כל פנים, נראה לי ברור שהנושא שדן בו הרמב"ם אינו הנושא שלנו.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2003 10:26 |
|
| |
אז ככה מיימוני,
מלכתחילה אין להשתתף בדיון מעין זה על פי מה שנראה לאדם כל שהוא, צריך להתבסס על המקורות יהיו אשר יהיו, מכל מראה מקום אפשרי, בתולדות מקרי האנוסים בעם היהודי. מדובר בקבוצה לא קטנה, שחירפו נפשם להגיע לארץ הקודש, וישנם הרבה סיפורי גבורה על מעשיהם של "אתיופים יהודים אלה" בני אדם שמרגישים שמשפילים אותם עד עפר! הם אזרחים סוג ב' - כבר חלק גדול מהם נטשו לגמרי את היהדות, והעדיפו להשתלב במסגרות חילוניות, החרדים דחו אותם, והתיחסו אליהם כאל פליטים שנהרו לישראל עקב החמרת מצבם בארצות אלה,ובעיקר בגלל אינטרס כלכלי, ולא בגלל הכמיהה והרצון שלהם לממש את חלומם, ולהגיע לציון.
באשר לקביעה שלך בקשר ליהודי קוצ'ין, הרי שאני יכולה להעיד קבל עם ועדה שדודתי ז"ל שחייתה בבומביי, ונשתדכה על ידי סבי ליהודי שומר מצוות בקוצ'ין, מפריכים את כל התיאוריה שהבאת בדבר יהודי קוצ'ין
40 שנה הם חיו בארץ בשכנות אלי, חרדים כמותם לא פגשתי מעודי, עולים ברמתם הן האמונית השקפתית, והן בקיום מצוות התורה , אתה בטח מתבלבל בין יהודי קוצ'ין לעדת בני ישראל שהם כת שטוענת ליהדותם, ולגביהם אין הדיון הזה נסוב
ואני בניגוד אליך, לא משווה בין המקרים אלא שופטת וגוזרת מהן על פי הדמיון, והרמב"ם כן מתאים במקרה הזה
הרי גם לרמב"ם היו כאלה שחלקו עליו ומיררו לו את החיים, ובכל זאת עמד על דעתו!
הכל יש ללמוד מהתורה, והמציאות החברתית שהיתה לפני 1888 היא לא המציאות החברתית היום, ובכל זאת!
בדיוק כמו שהרב שך "דימה" את השיטות שהן בגדר פשעים על מנת "לשמור" על כבוד התורה, למעשה דינה, ועל כך שמהתורה אנו לומדים גם איך לנהל מלחמות, ובודאי שלא ללמוד ממעשה שמעון ולוי!
בעוד 50 שנה יאשימו החרדים את הציונים, על שחטפו מהם את יהדות אתיופיה,הוציאו אותם לתרבות רעה, וחינכו אותם "ליהדות חדשה"
תוקן על ידי - איקה - 16/11/2003 11:13:22
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2003 11:13 |
|
| |
.
בקיצור, איקה:
אל תבלבלי בין יהודים עולים מאתיופיה לבין פלשמורה. הדמיון האתני ביניהם אינו הופך אותם לזהים מבחינת הדת. בלבול זה ראוי לא שלא ירחיב את הטעות עד לקוצ'ין שבהודו.
יהודים שנפסק לגביהם כי הם יהודים, הם יהודים. נוצרים הטוענים כי הם אנוסים, או צאצאי אנוסים, זו שאלה אחרת לגמרי, ואין לנו לבלבל בין השניים רק משום שאלו כמו אלו דוברים אמהרית (או טיגרית אצל יוצאי אריתראה) שוטפת.
ושנית, הבדל מהותי בין מי שנאנס לאסלאם, והוכרח לומר כי לא אלה אלא אללה – אין אל מבלעדי האל – כדי להעיד על עצמו, ואף אם הוסיף "ומחמד רסול אללה" = ומחמד (הוא) שליח האל , לבין מי שהתנצר. ההבדל, על פי הרמב"ם, הוא ההבדל בין מי שמייחד לבין מי שמשלש.
שלישית, בתקופת הרמב"ם, כוונותיו הטהורות של מי שבא להצטרף אל קהל היהודים המושפלים בארצותיהם היה ברור יותר מכוונותיו של מי שמבקש להמלט מרעב וממוות בארץ נחשלת בהרי חבש.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2003 11:17 |
|
| |
מואדיב יקירי?
כדי שאני לא מתבלבל, התוכל לעשות את ההבדלה בין יהודי אתיופיה לפלשמורה? ומי קבע מי הוא יהודי אתיופי, ומי הוא "יהודי פלשמורי?
תודה
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2003 11:28 |
|
| |
.
דומני איקה, כי הפעם פתחת דיון בלי להכיר את העובדות הבסיסיות בו - שמא על כך תקפת את מיימוני כאן למעלה?
הנושא רחב וסבוך. בקצרה מתומצתת:
העולים לארץ מאתיופיה מתחלקים לשתי קבוצות עקריות, שבאמהרית כונו "פלאשים" ו"פלאש-מורה".
בין הפלאשים (שזה כינוי גנאיבאתיופיה כלפיהם, ולכן הפסיקו להשתמש בו בארץ, לבקשת העולים) יש אמהרים ויש טיגרים, שתי קבוצות אתניות שונות, גם במראה החיצוני וגם בשפת הדיבור (ואפילו במקום בו הם חוגגים את הסיגד מאז שעלו לארץ, אך זה כבר לא לכאן).
הפלאשים הוכרו על ידי גורמים רבים כיהודים, כאשר כנראה, מדובר בגלות מתקופת בית ראשון, שמבחינת התפתחות ההלכה, "נעצרה" אז. שוב, הנושא שנוי במחלוקות רבות בין גורמים רבים, ולא אנסה להכניס ראשי בין עוקרי הרים אלו.
הפלאש מורה הם קבוצה נוצרית, שכנראה שמקורה בפלאשים. ביניהם יש רבים שלפני דור או אף פחות, היו שייכים ליהדות אתיופיה. לגביהם, תתעורר שאלת אנוסים וכו', ולכן - לגבי אלו מהם שיש להם קרובי משפחה שעלו לארץ - נקבעו הכלים של גיור באתיופיה.
עד כאן, על קצה-קצהו של מזלג קטן, ואידך, זילי גמרי.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2003 11:43 |
|
| |
מואדיב,
את הדיון הזה פתחתי מאותן עובדות בסיסיות המוכרות לי כעיקר תורת ישראל,וסליחה אם תגובתי למיימוני השתמעה כהתקפה, לא הכוונתי, ואני בתקוה שמיימוני לא נפגע, הוא מספיק מכיר אותי.
נעזוב לרגע את ההבדלים בין הפאלשים, לפאלש-מורה.נחזור אליהם בהמשך, לא במקרה נושא האשכול הוא יוצאי אתיופיה/פאלשמורה.
ואביא לך קטע שמתוכו תוכל לספוג את האוירה אליה אני מכוונת
-------------------------------------------
תלמידים ממוצא אתיופי הלומדים ב"מכון לב" היוקרתי טוענים כי רבנים מהנהלת המכון אוסרים על שיתופם בסדר העלייה לתורה, מפני שלדבריהם, יהדותם של התלמידים יוצאי הפלשמורה אינה ודאית. השבוע שלחו כלל התלמידים האתיופיים מכתב לרקטור המכון, פרופ' מנחם שטיינר, שבו הם מוחים על אפלייתם הקבועה בתפילה.
"מכון לב" ללימודים גבוהים משלב לימודי טכנולוגיה ויהדות ונחשב לאחד המוסדות האליטיסטיים והיוקרתיים ביותר לציבור הדתי בעיר. המכון, שנוסד ב-,1969 מוכר על ידי המועצה להשכלה גבוהה לתואר בוגר בטכנולוגיה, בפיזיקה, באלקטרוניקה, במדע שימושי ובתחומים נוספים.
תלמידי המכון, גברים בלבד, משתייכים לזרם הדתי-לאומי אך צוות הרבנים הוא ברובו חרדי. לומדים בו גם 120 תלמידים ממוצא אתיופי, כולם שומרי מצוות. לפני כמה שבועות עזבו כמה רבנים את בית הכנסת במקום בזמן תפילה, כאות מחאה על כך שאחד הגבאים, הממונה על סדר התפילה, נתן לאחד התלמידים האתיופיים לעלות לתורה בניגוד להנחיות.
לדברי התלמידים, הנהלת המכון החליטה למנוע מכל האתיופים את הזכות לעלות לתורה בתפילות הקבועות, כדי שלא להעלות בטעות תלמיד יוצא פלש מורה שעלול, לדעתם, להיות לא יהודי. "מכיוון שהם לא רוצים לבייש את בני הפלשמורה, הם מתנהגים לכל האתיופים באותה צורה. הכוונות הן בסך הכול טובות", אומר איש חינוך המעורב בפרשה. לטענת התלמידים, תלמיד אחד כבר עזב את המכון בשל כך ותלמידים נוספים יעשו זאת בקרוב אם המצב לא ישתנה.
מעריב
תוקן על ידי - איקה - 16/11/2003 11:50:10
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2003 11:45 |
|
| |
א. אני הכרתי איש פלשמורה שחי בישראל כמה שנים ולא הוענקה לו אזרחות. הלה הגדיר עצמו כיהודי אך האמין באותו האיש, התפלל בקביעות בכנסיה וכד'. בסופו של דבר לא קיבל אזרחות ועזב את הארץ. קרובי משפחה שלו שאינם שייכים לקבוצתו הדתית קיבלו אזרחות ישראלית. אינני יודע מה המצב לגבי כלל האוכלוסיה.
ב. דווקא מי שדוחפים לקלוט אותם הם גורמים בימין הדתי (חנן פורת, יהודה עציון ועוד). נטען נגדם שהם מנסים להעלות כמה שיותר אנשים שיפרו את המאזן הדמוגרפי בא"י (מה שמשחק לטובת הימין).
מאידך, לשלטון הנוכחי במשרד הפנים אין אינטרס לעלות עולים בעלי תפיסת עולם דתית זו או אחרת (בניגוד לעידוד עליה מברה"מ לשעבר).
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2003 11:59 |
|
| |
אז זהו ממללא, שאני עבדתי עם בנות שהשתלבו במסגרת דתית ציונית, עבדתי איתן בצמוד, הן הודו בפני שהן צאצאות לפלשמורה, ביחס לבנות אחרות באולפנא , הן היו הרבה יותר יהודיות לדעתי, הן בגדרי הצניעות אותן שמרו מכל משמר, הן בהתמדת השגת מעלות המידות, ושיעורי המוסר עליהן הקפידו כעל בבת עיניהם, וכן בשאיפתם ללמוד ולהכיר את היהדות עליהם חונכו מגיל ינקות!
שלא נדבר על סיפוריהן קורעי הלב, על נסיבות בריחתם חסרי כל באישון לילה בדרכם לארץ הקודש, בדרך לא דרך כשלכל נערה היתה עדות על פלשמורים שאיבדו חייהם בדרכם הנה.
ואחרוג הפעם ממנהגי לגנות את מחנה הימין ואציין אותם לשבח על קבלתם של בנות יהודיות טהורות אלה שעל היהדות להתגאות בהן על אף צבע עורן השחור!
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2003 12:13 |
|
| |
.
איקה
אינני רוצה להתייחס לסיפור שהופיע במעריב אודות מכון לב, שלא רק שדובר מכון לב הכחישו לחלוטין, אלא שנכווינו כבר פעמים רבות בעבר מדרך הסיקור השטחית של נושאים סבוכים שבהלכה.
אך בעקבות דברייך, שאלה אחת לי בלבד:
האם יהדותו של אדם נקבעת לפי התנהגותו? האם קתולי צנוע בכל הליכותיו יהודי יותר מיהודי שאיננו מאמין בכלום, ואף לא נימול על ידי אביו, אך אמו יהודיה?
תמהני על כי ממצויינות בתכונות ובהתנהגות, את מסיקה על יהדות. מה הקשר? לפי פרמטרים אלו, צודק פורז אשר "מגייר" באמצעות שירות צבאי גויים מארצות חבר העמים.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2003 12:17 |
|
| |
מואדיב,
ברגע זה מתקיימת הפגנה של יהודי אתיופיה גם לזה אתה לא מאמין, לפני 10 חודשים הוחלט על איחוד משפחות שנקרעו, הורים פה, כשילדיהם שם. מידי יום מאבדים הנמצאים כאן קרובי משפחה שמתים שם, פיקוח נפש מואדיב!
על זה אתה גם תמהה?
מסתבר שאתה זה שניזון מה"עיתונות והתקשורת" מפני שאני מדברת להבדיל ממך מתוך ניסיון,
ואל תעלה בדעתך להשוות את יחס הממשלה ליוצאי ברית המועצות, ליוצאי אתיופיה, היו לי במקום בו עבדתי שלושה ילדים יוצאי ברית המועצות שלא נימולו, לעומתם כל יוצאי אתיופיה לרב הפלשמורה מעולם לא ניתקלתי בילד שלא נימול, מדובר בילדים בגילאי 5-8
תוקן על ידי - איקה - 16/11/2003 12:22:32
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2003 12:32 |
|
| |
מואדיב,
לפי מה נקבעת יהדותו של אדם – אני חשבתי עד היום , שבקיום מצוות באה לידי ביטוי יהדותו של אדם, ולא אם נכנס לכנסיה בשביל שיחשבו שהוא קתולי, מה גם שנקבע כי על הפלשמורה לעבור גיור, אז גם אחרי הגיור הם חשודים?
למה כי הגזע הוא לא טהור (= שגם את זה צריך לבדוק כל אחד לגופו, ולא להחליט החלטות גורפות שכאלה.
תדליק רדיו, ותשמע את בכי יוצאי אתיופיה אל מול משרדי הממשלה! התעללות לשמה!
ושלא יעלה בדעתך, שכשפתחתי את האשכול, ידעתי על קיום ההפגנה הנ"ל, זה במקרה שהדלקתי פתאום כך את הרדיו?
תוקן על ידי - איקה - 16/11/2003 12:34:52
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2003 12:43 |
|
| |
.
חלילה לי מלזלזל בכאבם של אנשים המתגעגעים לקרובי משפחה, אך בכך אין שום קשר לדיון ביהדותו של אדם.
גם לטענות (שאינני נכנס כלל לדיון בדבר צדקתן) לגבי התייחסות גזענית מפלה בין גויי ברית המועצות לשעבר לבין גויי אפריקה, אינני רוצה להגרר.
העלית נושא, ונראה משאלותייך כי אינך בקיאה ברקע. אם נתרכז בשאלת היהדות או אי-היהדות של אנשים, נוכל להמשיך לדון בכך. אם נשאר עם ההאשמות בכך שאני אטום, די לנו בכך.
והערה:
אינני זקוק לרדיו, כפי שאינני זקוק לטלוויזיה כדי להיות נוכח בחגיגות הסיגד עצמן, בין אם של היהודים האמהרים, ובין אם של היהודים הטיגרים.
ונסיים בנ'הה טאה דארק' !
|
|
|
|
|