| נשלח ב-16/11/2003 22:49 |
|
| |
הרב יוסף אבן כספי
"כי אין לנכבד ולקדוש לדבר עם הנשים"
כך מסביר פרשן מסויים את פניית ה' אל אברהם בפרשת השבוע (פרק י"ח פסוק י"ג) ובמילותיו הוא: "לא אמר זה לשרה, כי אין לנכבד ולקדוש לדבר עם הנשים, ולכן נשמרתי אני מזה כל ימי" מי הוא ?
כעת לאחר שנפתרה החידה, שונתה הכותרת
תוקן על ידי עצכח ב- 29/01/2009 10:07:17
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2003 23:37 |
|
| |
אין לי מושג מי זה(למרות שאני סקרן לגלות)
אבל מעניין אותי איך הוא מסביר את היותה
של שרה נביאה(ואף גדולה מאברהם)?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/11/2003 09:28 |
|
| |
א"א לא אמר שלא התנבאה אישה אין דין דיבור כדין נבואה , דין דיבור עם הקב"ה לחוד ודין נבואה [ בחלום הלילה או ברובד דומה ] לחוד .
|
|
|
|
| נשלח ב-17/11/2003 10:22 |
|
| |
פאסט נישט,
יש לי סימפטיה מיוחדת לנישטים למיניהם, היה ראוי שימחקו את תשובתי, יחי ההבדל הקטן, עלית עלי עשרת אלפים מונים בתשובתך.
עניינית, קולעת, מדויקת!
ישר כוח
תוקן על ידי - איקה - 17/11/2003 10:23:46
|
|
|
|
| נשלח ב-17/11/2003 10:35 |
|
| |
יתכן כי כונתו אינה לומר שיש פגם כלפי שמיא לדבר עם אשה (שהרי הטעם שיש בזה שייך רק לבני אדם קרוצי חומר) אלא לומר שאין כבוד כלפי שמיא ליחס לקב"ה התנהגות שאינה ראויה לאדם נכבד, וכדרך שאמרו חז"ל על מיתת מרים שלא נאמר בה "על פי ד'".
|
|
|
|
| נשלח ב-17/11/2003 12:13 |
|
| |
מדובר בספר "משנה כסף" לר' יוסף אבן כספי.
הציטוט מעניין דווקא משום שמדובר בדמות מיוחדת מאד.
ר' יוסף אבן כספי נולד בה' אלפים מ' (1280) לערך וחיבר ספרים בתחומים רבים (שבכולם מצויה המילה "כסף".)
במאמר אגב, מאמר זה צע"ג, שכן התורה מספרת לנו במפורש שה' דיבר אל חוה ואל רבקה.
כך או כך, מדובר בפרשן פילוסוף חשוב (ומיימוניסט) רק לשם היכרות עמו נביא עוד מס' ציטטות ממנו.
על עקידת יצחק שואל בזה הלשון: "כיצד יצוונו הא-ל לעשות תועבה כזאת?"
על צער בעלי חיים:
"אחת מן הסיבות שהביאו לנותן תורתנו לצוותנו על חמלת שאר בעלי-חיים [... היא] ללמדנו כי אנחנו בני-אדם קרובים להם מאוד, ואנחנו והם - בני אב אחד, כי סוגנו הקרוב - אחד."
על אתונו של בלעם (השווה מורה נבוכים):
"ויתיצב מלאך ה' - היה זה בתנומה, כי התנמנם בלעם עת מה ברכבו, כמנהג רבים מבני אדם, כל שכן בעבור שהשכים בבוקר. והכה לבו אותו על מהלכו... עד כי נשקע ישן או מתנמנם בזה העניין, והגיע לו כל הדמיון הנזכר".
בצוואתו אשר מופיעה בספר "צוואת כסף" כתב:
"כי אין ראוי לאמת שתהיה פחדנית ולא ביישנית"
"וככל שיגדל מעלת האדם בהמחקר האלוקי כן תגדל זהירותו בהמצוות והדינים"
מחד רציונליסט חבר כבוד ב"עכ"ח" ומאידך גיסא ?????
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2003 20:17 |
|
| |
האזרח ק.
בחירה יפה ומעניינת. כבר מזמן תיכננתי לכתוב משהו אודותיו, ולא נראה שאצליח גם הפעם. ננסה.
כספי היה אדם מעניין ויוצא דופן. פירושיו הם קיצוניים, ואיני יודע אם היה מוצא מקומו גם בפורום שלנו. ציטוט לדוגמא, מהזיכרון - אודות רבקה הבאה להגיד אם רצונה ללכת עם אליעזר אם לאו, הוא כותב שעמדה שם במשהו כמו "ערמומיות נחשית", וכבר מהציטוט שלך רואים את חיבתו והערכתו היתרה למין הנשי...
תוספת לאחר זמן:
חיפשתי בספרה של כשר, ומצאתי את הנוסח המדוייק של הציטוט. הנה הוא (עמ' 12):
עומדת בענווה זאבית ובצניעות שועלית, כי כן תלבשנה הבחורות לבוש הענוה ברקמת המרמה".
אולי כדאי לציין שהיה נשוי והיה לו לפחות ילד אחד (עיין שם בהקדמה כי כבר שכחתי)...
לא שלל את הנאמנות להלכה, אך החשיב את הרבנים סתם כבעלי מלאכה וטכנאים. עיקר ההתקדמות של האדם היתה עבורו בתחום הפילוסופיה. והוא נדד עד מצרים כדי לפגוש את צאצאי הרמב"ם, אלא שהתאכזב מרות מרמתם הפילוסופית הנמוכה, לפחות בעיניו.
ספריו נמצאים חלקם בכתבי יד, חלקם בהוצאת מקיצי נרדמים או משהו כזה, ואחד מהם בהוצאה חדשה בעריכת פרופסור חנה כשר, שעשתה עליו את עבודת הדוקטורט שלה.
בהקדמה המפורטת לספר זה אפשר למצוא את כל מה שכתבתי ויותר מזה.
מבחינה פילוסופית, עד כמה שאני זוכר אין הוא בולט במיוחד, פרט אולי בנאמנותו לפילוסופיה הרמבמית. עוז רוחו - שלא לומר: חוצפתו - ביחס לפירוש החומש בולט שבעתיים. קשה לראות בו פרשן חרדי או אורתודוקסי.
מי שימצא, יוכל להביא כאן מחידושיו ופירושיו. הם מעניינים ומקוריים.
הספר בהוצאה המחודשת: "שולחן כסף", יוסף אבן כספי, ההדירה והערות: חנה כשר, מכון בן צבי, ירושלים תשנו.
לתשומת לב למי שמעוניין להשקיע: ניתן לקנות את הספר בזול מאד בשבוע הספר בדוכן ההוצאה. זה מה שאני עשיתי...
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
תוקן על ידי - מיימוני - 18/11/2003 20:37:51
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/11/2003 09:11 |
|
| |
היו ימים
פעם היו פה נשים נשכניות, שהיו מתנפלות על מימרא כזו בחמת זעם..
מה זה אמר על הפורום ? התיבשות כללית בצד הנשי ?
איפה הן איפה הן ?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-19/11/2003 09:19 |
|
| |
" כי אין לנכבדות וקדושות לדבר עם גברים "
התשובה אילמת !
|
|
|
|
| נשלח ב-19/11/2003 12:20 |
|
| |
אזרחי,
הרשה לי לייצג את הנשים הנשכניות, שלא התנפלו הפעם.
הנשים "התרגלו" לדברי הפרשנים המסוימים, כמו גם לחברי פורום מסוימים המסרבים להבין שאדם(= איש אישה) איננו נמדד לפי מינו, יחוסו או צבע עינייו, אלא בהשגת מעלותיו, ודברי פרשן מסוים זה סותרים את יסודות התורה שהנביא/ה חייב שיהיה בהן מינימום המעלות הדרושות לנבואה, הנביא/ה חייב שיהיה חכם. והרי קמו להן לישראל 7 נביאות! עובדה זו סותרת את דברי הפרשן מלכתחילה.
עם הזמן למדו הנשים, שלא חייבים להגיב על כל דבר שטות
|
|
|
|
| נשלח ב-19/11/2003 22:53 |
|
| |
מצאתי היום דרך מקרה בילקוט שמעוני על אתר (ממדרש ילמדנו):
"ויאמר לא כי צחקת. מעולם לא נזקק הקב"ה לדבר ולהסיח עם אשה אלא עם אותה הצדקת, ואף היא על ידי עילה."
|
|
|
|
| נשלח ב-20/11/2003 03:31 |
|
| |
פאסט נישט, לימדה תורה ד"א.
זה פאסט נישט לדבר עם אשה כשכולם שומעים (אברהם והמלאכים) ולכן דיבר עם אברהם. אבל נבואה זה פרטי. אף אחד לא רואה...
שהרי כל כולו של מהות הפאסט נישט הוא רק מפני עיני בשר, אבל לא שיאמר שגם בחדרי חדרים יש מי שרואני.
ולימדה תורה ד"א, שגם פאסט נישט זו דרגה. שהרי לעתים אנחנו משליכים על אחרים, חלק מהויכוח הפנימי שבתוכנו. וא"כ, יתכן שאיש לא יחשוב כלום. אלא שהמצפון שלך, לא נותן לך. ואתה משליך על אחרים את החלק שבך שמייסר אותך.
פאסט נישט כזה, יתכן וראוי. רק חבל על העדר המודעות.
ואכמ"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/11/2003 03:45 |
|
| |
מי שמפרש מדרש כזה כפשוטו מחלל את האל (גם לפי הסוברים שיש להתייחס אליו בלשון זכר).
תסלחו לי, אבל מה שיש ענין חיובי להתרחק מנשים זה לא כי להן חסרה קדושה, זה כי ההורמונים של הגברים עולים להם עד לאוזניים. אז אם לא מתאים לאלוהים לדבר עם מישהו, זה עם הגברים. ואם הפונדמנטליסטים יחליטו להאניש את האל עם כל בעיות אנוש, אז זה חילול גדול עוד יותר.
מקרא מצאו ודרשו עליו כנראה כדי ללמד את שומעי הדרשה להיזהר וביססו את זה על הדמות האבהית שנתנו לאל. גם דרשו שיעקב לא מת (למרות שנולד) כי לא כתוב מפורש המילה 'מות' לגביו. עשו מזה עילה לדרשה להדגיש גדלותו של יעקב מזה שלא כתב הכתוב עליו מפורשות המילה מת.
זה לא חייב להיות שקר קדוש כי יש לזכור שלא היתה תורה שבעל פה כתובה ורצו לזכור את הרעיון של גנות המוות וזהירות מנשים, מצאו להם אסמכתא בכתוב ולא צריך להתרגש כל כך!
תוקן על ידי - בוגיעלון - 20/11/2003 3:52:43
|
|
|
|
| נשלח ב-20/11/2003 06:08 |
|
| |
אם אבן כספי הי' חי בדורנו, האם הי' רב אורטודוקסי או רפורמי?
תוקן על ידי - מרבררבאשי - 20/11/2003 6:09:28
|
|
|
|
| נשלח ב-20/11/2003 08:13 |
|
| |
מרבררבאשי,
יש להניח שהיה לייבוביצ'יסט.
|
|