ברור שקשה לדון על תנועת המזרחי המקורית, כיוון שלא באה ממקור אחיד, והקו שלה גובש עם הזמן. הדיון הנראה כאפשרי יותר, הוא על השפעת התנועה על חלקים גדולים מתוככיה, המתאפיין במובן כללי ב"מתינות" ו"אל תהיה 'מחמיר'" וכמובן אהבת ארץ ישראל.
המאפיינים העובדתיים, כאמור, הם אהבת ארץ ישראל והקלה בהלכות למיניהן (לא מדובר בחרדל).
מבחינה אידיאולוגית הם נתפסים כ"שיטה של בינוניות" כפי שנמסר בשם החזו"א שידוע שראה בהם כמעט (או יותר מזה) אויבי דת (ובככל זאת הם נוהים אחרי דבריו כי כנראה פתיחותו מוצאת חן בעיניהם). בשם החפץ חיים אומרים שאמר שהם שונים מגשר המגשר בין דתיים וחילוניים כי בכל גשר יש עוברים ושבים וכאן רק "עוברים" ולא "שבים". מגדול אחר שמעתי שנכללים בבינוניים של המסילת ישרים שבענייני העוה"ז רוצים להיות בשורה הראשונה ובענייני העוה"ב מסתפקים לא לתפוס מקום בראש.
לכן לכאורה אין דימיון כלל לפתיחות חושבים גם אם מגיעים לקולות בהלכה. אלה דוגלים בפשרות ואלה קולותיהם חומרות בטובת האדם מתוך הבנת העקרונות!
הסיבה להקצנת מתנגדי המזרחי, כי המזרחי לא הודיעו בפה מלא כחילונים או רפורמים: "עזבו את הישן ונביא לכם חדש", אלא את אותו המודל עצמו הם לקחו, וכביכול במסגרת הלגיטימיות שלה עצמה, אמרו אל תהיה מחמיר, אל תיקח ברצינות, מעבר לפריקת עול יש כאן פשע מעוות.
הדברים המעשיים בהם מתבטא המזרחניק הממוצע, הוא מיקל בנגיעה בבנות, הצניעות אינה מוכתבת על ידי השולחן ערוך, ובכלל כמה וכמה פרטים בעני"ז. בענייני כשרות סומכים על הרבה קולות. [בשמיטה יש עדיין יתד עקרוני בויכוח הנתלה ביסודות ההלכה]. התגובה שלהם לנאמנות מוחלטת היא - פאנטיות, כלומר מבחינתם יפה ונחמד להיות יהודי, זה נותן לך זהות, ובהתאם לכך הילחם על כבודך וכבוד ארצך, אבל הפרטים ה"ממש קטנים" לא הכי חשובים.
ישנו משל שמרצים מדברים עליו בחוגים החרדיים. הם משווים את הדיוק הנדרש בהלכה למנורה שאנו שמים בחדר. אם אנו רוצים לשים אותה במרכז, לא נוכל לומר לא חשוב עשרה סנטימטר או יותר לכאן או לשם, העיקר שמת, ברור שזה לא הולם ומעוות ואף מטופש.
על הלוקח את שיטתם באופן המתואר, ושוב אין זה כולל כולם, הכתוב אומר - "עד מתי אתם פוסחים על שני הסעיפים, אם גאווה לאומית תכליתכם, עזבו התורה שרובה אינה קשורה לכך, ואם התורה תכליתכם שמרוה בקנאות לא פחותה מארץ ישראל הטפילה במהותה לערך התורה".
נשלח ב-20/2/2004 14:02
מבחן ,
יש צדק בדבריך .
מאידך , התעלמות היהדות החרדית , משינוי המצב של עם ישראל במאות השנים האחרונות , שלא להזכיר את ההוראות שלא לעלות לארץ , (שהסמך ההלכתי להם , מאד רופף... [שלש השבועות , זה הלכה ?]) שגרמו לכך שרבים (מאד) מאחינו מצאו את מותם בכבשני אירופה .
ויותר מכך , לזה שהחברה היהודית בארץ ישראל (בכונה לא אומר מדינת ישראל , שענינה מורכב יותר לטעמי.) התעצבה עם מאפינים חילונים מובהקים .
אין בכונתי להאשים , רבנים ת"ח וצדיקים ,
שחלקם ודאי (ואני רוצה להאמין ולקוות
שכולם.) נתכונו לשם שמים . אלא
שהתעלמות מהעובדות בענין הזה, לא מסבירה נכוחה את הרקע להיוצרות המזרחי , המזרחי נוצר
כתוצאה מהבנה שעתיד עם ישראל הוא בבנין מחודש בארץ ישראל (מה שעובדתית , מוכח כיום בעליל כנכון.) , אם החרדים היו מצטרפים להבנה הזו , עם ישראל , וביחוד זה הנמצא בארץ ישראל , היה נראה אחרת לגמרי , היות והמציאות לא היתה כך , המזרחי נאלץ לחבור לחילונים ברמה זו או אחרת , ועל כך הוא שילם ומשלם את המחיר .
לכן דומני שהבקורת שלך לא מאד הוגנת . (גם אם מוצדקת .) או שאתה קורא את ההסטוריה מאד אחרת ממני ???
אשמח לשמוע .
שבת שלום , וחדש טוב.
נ.ב. למען הגילוי הנאות אומר , שאני בוגר החינוך הממלכתי דתי , אך לומד בישיבה בעלת אורינטציה חרדית .
נשלח ב-20/2/2004 14:23
אני מציע להעביר את האשכול הזה ל'בחדרי חרדים'.
תוקן על ידי - אריק123 - 20/02/2004 14:25:04
נשלח ב-20/2/2004 14:46
אני מוחה.
הטענה של הקלה/זלזול בהלכות,ואי דבקות בחומרות
חדשות שצצות כפטריות אחר הגשם.
היא שערוריעתית ונועדה להוציא שם רע עלינו.
זהו כל תעמלותי בידי החרדים שנועד לשכנע הן את עצמם והן את "צעירי הצאן" לבל יטעו לחשוב שיש חיים מחוץ לגטו.
נכון.החרדים מקפידים לשמור באובססיביות על כל תג ותג(ליתר דיוק על כל סנטימטר וסנטימטר)בהלכות הצניעות שהם דואגים להמציא כל שני וחמישי,בהלכות ה"זה אסור וזה אסור" שהם דואגים להמציא כל חודש.
הם שומרים בקנאות על הדברה "חדש אסור מן התורה".וכן על הלכות "קידוש הגדול" שזוכה אצלם
למקום גבוה בראש התרי"ג מצוות.
וכמובן כמובן על טוהר הגזע.
אמנם יש שמירה על חומרות שיש להם בסיס וטעם
אך מה שווה צידקות זאת שנועדה לנגח אחרים?
ולא שמו אל לבם את שאמר הירושלמי(ברכות פ"ב ה"ב):
"אמר ליה והתני כל דבר של צער כל הרוצה לעשות עצמו יחיד עושה ת"ח עושה ותבוא עליו ברכה. א"ר זעירא ובלחוד דלא יבזה חורנין"
[אמר רבי זעירא ובלבד שלא יבזה אחרים]
אולם הפלא ופלא לא ראו עיניננו ולא שמעו אזנינו הן פאשקוילים והן קנואים מעוררים
שיעוררו את הציבור על עניין לשון הרע והוצאת שם רע,והלבנת פנים,על ענינים שבין אדם לחבירו.
כנראה שזה לא "נחשב" ומי שמקפיד בהם לא נחשב לצדיק ולא מקבל פידבקים משבחים מהחברה.
אני מעדיף לחיות בחברה של בני אדם רגילים ופשוטים שמשתדלים לשמור תורה ומצוות למרות כל הנסיונות
ולא לחיות בחברה של שחצנים שומרי תורה ומצוות
בני אדם שחושבים שהם מלאכים ודורסים בדרכם למעלה אל הקודש את היהודים הפשוטים.
"ובככל זאת הם נוהים אחרי דבריו כי כנראה פתיחותו מוצאת חן בעיניהם"
לא ידוע לי על התופעה הזאת.
"הדברים המעשיים בהם מתבטא המזרחניק הממוצע, הוא מיקל בנגיעה בבנות, הצניעות אינה מוכתבת על ידי השולחן ערוך, ובכלל כמה וכמה פרטים בעני"ז. בענייני כשרות סומכים על הרבה קולות. [בשמיטה יש עדיין יתד עקרוני בויכוח הנתלה ביסודות ההלכה]. התגובה שלהם לנאמנות מוחלטת היא - פאנטיות, כלומר מבחינתם יפה ונחמד להיות יהודי, זה נותן לך זהות, ובהתאם לכך הילחם על כבודך וכבוד ארצך, אבל הפרטים ה"ממש קטנים" לא הכי חשובים.
ישנו משל שמרצים מדברים עליו בחוגים החרדיים. הם משווים את הדיוק הנדרש בהלכה למנורה שאנו שמים בחדר. אם אנו רוצים לשים אותה במרכז, לא נוכל לומר לא חשוב עשרה סנטימטר או יותר לכאן או לשם, העיקר שמת, ברור שזה לא הולם ומעוות ואף מטופש.
על הלוקח את שיטתם באופן המתואר, ושוב אין זה כולל כולם, הכתוב אומר - "עד מתי אתם פוסחים על שני הסעיפים, אם גאווה לאומית תכליתכם, עזבו התורה שרובה אינה קשורה לכך, ואם התורה תכליתכם שמרוה בקנאות לא פחותה מארץ ישראל הטפילה במהותה לערך התורה"."
בקיצור השמצות.
אתה מנסה לעשות רצח אופי לחברה שלמה.אין בעיה,
אני אחזיר לך באותה מטבע.
תרשה לי להביא כמה דוגמאות שיגרמו לכם להשפיל מבט מפני הבושה שתכסה את פניכם
ולתהות בקול רם הזאת החברה שאתם כה מתגאים בה?
גזענות בסמינריונים לבנות של החרדים
www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?itemNo=325739&contrassID=2&subContrassID=2&sbSubContrassID=0
יחסם של החרדים לחוזרים בתשובה 2
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topicarc.asp?topic_id=176115
ביתו המסכנה של נהג המונית-טוהר הגזע של החרדים
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topicarc.asp?topic_id=453953
שיעור בצדקנות על חשבון ביזוי אחרים
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topicarc.asp?topic_id=446845
האובססיה החרדית בנושאי צניעות
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topicarc.asp?whichpage=1&topic_id=586274
שיעור באהבת ישראל
http://forums.ort.org.il/files/30/1628826/7307492.gif
ואחרי כל זה יש לכם עדיין חוצפה ללמד אותנו איך להיות יהודים שומרית תורה ומצוות? בטח ובטח שלא נלמד את זה ממכם!
עד שאתם רוצים לתקן אותנו טלו קורה מבין עיניכם
וקשטו עצמם תחילה!
אני גאה להיות דתי לאומי/מזרוחניק!
תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 26/07/2013 09:19:05
נשלח ב-20/2/2004 14:48
.
מבחן
ישר כוחך.
הצלחת להכניס כל כך הרבה הוצאת שם רע ולשון הרע בטקסט כל כך קצר.
נשלח ב-20/2/2004 15:27
מבחן, ההודעה שלך הייתה ראויה יותר לכותרת :"פני החניך החרדי", או לפחות האופן שבו הוא מחונך לבחון את הזולת. מאוד לא בינוני ועמוק.
נשלח ב-20/2/2004 16:40
מבחן,
ייש"כ!
הנקודה העיקרית הטעונה בירור היא ההבדלה בין פשרניות בנוגע לתורה לבין ירידה לסוף דעת תורה ומתוך כך להבין שהתורה דורשת התפתחויות בהלכה.
בתור דיון שכזה אני לוקח את דבריך ולכן מן הראוי היה שהכותרת תהיה "פני הפשרנות" ובזה היית חוסך את שבט הביקורת שהוטחה כלפיך כאילו אתה מזלזל אישית בכל מי ששם המזרוחי נקרא עליו, בעוד עד כמה שאני משער שייתכן ששם זה נקרא גם עליך!
נשלח ב-20/2/2004 17:14
המזרחניק הממוצע?????
איפה הוא?????
אין כזה דבר!!!
ההגדרה היחידה שאני מכיר היא אורטודוקסי שאינו חרדי.
נשלח ב-21/2/2004 19:05
מבחן
דבריך לא היו מביישים פוליטרוק מיתד נאמן .
אם אתה אמנם מחשיב עצמך ל'חושב' אז הדבר הראשון שאתה צריך לעשות הוא להשעות את כל הדעות הקדומות שחונכת עליהם עד לבחינה נוספת . בשביל לשמוע את 'סיפורי הצדיקים' שהבאת לנו, אין לנו צורך להרחיק עד ל'עצור כאן חושבים' .
נשלח ב-21/2/2004 19:45
שבעים פנים למזרוחי. כשהייתי ילד הזינו אותי בוורט ובסיפור.
הוורט הוא של ר"ש שבדרון על רבקה אמנו שחששה שהעובר שלה פוסח על שני הסעיפים: לבית הכנסת ולבית עבודה זרה. אמרה 'רבש"ע למה זה אנוכי אם הנך נותן לי בן צבוע?' על זה ענה לה האל 'שני גויים בבטנך, עדיף שני גויים ממזרוחניק'.
הסיפור היה על הלוויתו של הרב וויינברג מברלין/שווייץ שהמזרחי רצו לקבור אותו עם מנהיגים פוליטיים וראשי הישיבות עם גדולי תורה. המסקנה מהסיפור היתה 'איש לפי מהללו' - אלה מהללים פוליטיקאים ואלה חכמים.
במשך הזמן הכרתי המון מזרוחניקים גם מקרוב מאד. אם לא מדברים מאלה שהשתמשו במזרוחי לפריקת עול המוסר, נראה כי כיום בממוצע הם לא פחות מאוזנים כבני אדם אתיים מהחרדים שהכרתים לא פחות. הפשרנות שרמז עליה ווטו היא במצוות הפולחניות (סליחה, ריטואליות). סביר מאד שפשרנות זו וגם התלבושת האוניברסלית שלהם מקילה למי שרוצה לצאת ממסגרת הדת, אבל עם זה לא ניתן בשום אופן לומר ככלל שהם יוצאים פחות טוב מאשר החרדים. מנסיוני האישי נראה שהאל יותר מרוצה מהם.
נשלח ב-21/2/2004 21:09
אני מצטרף למותחי הביקורת על האשכול כולו.
אילו הנושא היה: יחס החרדים למזרחי, או הביקורת האופיינית בציבור החרדי על המזרחי, ללא קשר לשאלה אם היא מוצדקת או לא, היה מקום לאשכול.
אילו האשכול היה בא לבחון צורות שונות של התייחסות למצוות, בלי לייחסן לחלקי ציבור מסויימים, הוא היה מעניין עוד יותר.
אך בצורתו הנוכחית, לדעתי עדיף לסגרו או למחקו, ולאפשר לבעל האשכול לפתוח אותו מחדש בצורה פחות דוגמטית.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
נשלח ב-21/2/2004 21:16
נו באמת ,
לא צריך להיכנס לעלבונות אישים .
יש תופעה חברתית , בציבור הדתי לאומי , להקל בהלכות מסוימות , (שלא לדבר על לעבור עליהן ממש....) ויותר מזה ללעוג לאלו שכן מקפידים עליהם .
נכון שבחברה החרדית , יש גם לא מעט עוולות , (שבעיני לא פחות חמורות , וחלקם אפילו הרבה יותר.) אבל זה לא אומר שא"א לדון בנושא זה מתוך כבוד .
ולכן אני מצטרף לפירוש ווטו לדברים .(וגם לכך שראוי היה שמבחן יכתוב את דבריו ביתר זהירות ודייקנות.)
שבוע טוב.
נשלח ב-21/2/2004 22:29
יש כאן מי שמזים את ההנחה שבמזרחי יש הקלה בהלכות?
באבתור
לא פתחתי את הלינקים, אתייחס לשלושה שאת תוכנם אני מכיר ללא פתיחתם. אין חולק שהתרבות המזרחית התפתחה מאוחר יותר מזו האשכנזית - ארופאית, יש חולק? אי לכך איני רואה פגם בעצם המגמה להפריד את המוסדות או למזג בעדינות עד ליישוב הפער. גם החילונים שכביכול כלפם אין כזה הבדל קיים, יודעים שבמעדונים לא מועטים יוציאו את שחומי העור, זו סתם גזענות? איני חושב. הריגוש העז והספונטני הקיים יותר אצל בני עדות המזרח יוצר הבדלה קיימת. השאלה כמה היא חשובה, זו כבר שאלה שהכרעתה מאוד אינדבידואלית. מעניין כמה מבני אשכנז, גם אצל המזרחניקים, יסכימו לשמוע על שידוך מבני עדות המזרח דור שני או שלישי מעירק או מרוקו, מעניין.
לגבי בעלי התשובה. גם כאן אין חולק שעם הכל בעלי התשובה מצויים על פי רוב בפער חשיבתי ותרבותי גדול, ורם מרחק ולעיתים אף מושגים שלא היינו שמחים לחיות בצילם. יש הגזמה, ומן הראוי לקרב, אבל העובדה שיש ריחוק היא עובדה טבעית, ולא רשע גזעני. בדיוק היום שמעתי שהמנהג החדיש שלא ללבוש בגדים עם תמונות בעלי חיים טמאים רווח יותר אצל בעלי התשובה, שוב, אין כוונתי להכליל, אבל התופעה כתופעה קיימת, וזה לא בא מרשע. עוד שמועה שמעתי, אך איני יודע כמה היא נכונה, שאחוז הנשירה אצל בעלי התשובה גדול יותר, אך איני לוקח זאת בחשבון בשלב זה, כיוון שלא זיהיתי זאת במישרין בצורה חד משמעית.
ע"כ לא נבהלתי מהלינקים שהבאת, באבתור. ומלבד זאת, מגרעות החרדי יכסו על מגרעות אוכלסיה אחרת. אכן בכוונתי עוד לכתוב אודות "פני החרדים" ותודה על החומר שאולי יעזור לי.
ובכלל, חלק מהמגיבים מניחים שאני חרדי המתקיף את המזרחניקים, איני חרדי ואיני מזרחניק, גם חילוני אינני, אני יהודי המשתדל להיות נאמן לערכי התורה והלכותיה.
נשלח ב-21/2/2004 22:50
.
מבחן
אין ספק שאתה מיקל מאד בהלכות מסויימות.
שמא בהלכות לשון הרע?
נשלח ב-21/2/2004 23:01
מבחן,
במקום להמשיך ולפזר כמויות הולכות וגדלות של רעל מהודעה להודעה שלך, מוטב שתחזיר את האשכול שלך לפסים ענייניים.
אם אתה מבקש לדון בנקודות שאתה מעלה, עליך להציג אותן בצורה מבוססת ומנומקת.
אם אתה טוען שבציבור הדתי-לאומי קיים זלזול בפרטי ההלכה, עליך להראות זאת באמצעות פסיקות של רבני הציבור הזה, ולא לזרוק סתם לחלל האויר
שהזלזול הזה קיים.
על דבריך: "אין חולק שהתרבות המזרחית התפתחה מאוחר יותר מזו האשכנזית - ארופאית, יש חולק?"
דווקא יש חולק.
למעשה התרבות המזרחית [גם במזרח התיכון וגם במזרח הרחוק] התפתחה הרבה לפני זו האירופית, ובוודאי זו האשכנזית.
בא ואחדש לך משהו, גם היהדות היא תרבות מזרחית. באשכנז דווקא התפחתו תורות אחרות שדבריך: "הריגוש העז והספונטני הקיים יותר אצל בני עדות המזרח יוצר הבדלה קיימת" גרמו לי בעל כורחי להיזכר בהן, לצערי.
תוקן על ידי - רוח_דרומית - 21/02/2004 23:04:47
נשלח ב-21/2/2004 23:07
מבחן
ואני "רוצה" לטעון שהחרדים מזלזלים:
*לשון הרע
*הלבנת פנים
*שנאת חינם
*אחדות עם ישראל
*(בין אדם לחבירו באופן כללי)
*ביזוי והשפלת התורה (תוך כדי נתינת גושפנקה הלכתית לעבירות הנ"ל)
*חילול השם!!!
עכשיו נראה אותך סותר/מזים את מה שאמרתי...
ובקשר לתירוץ שלך על המעשה עם בתו של נהג המונית.הבל הבלים!שקר!!!
אתה יודע מה?מילא הילדה היתה ספרדיה אז התירוץ שלך עוד איכשהוא היה "מתקבל"
אבל היא אפילו לא ספרדיה!(בסה"כ רבע ספרדיה! ואבא שלה בכלל דובר יידיש)
מסכנה הילדה,סבתא שלה היתה ספרדיה,היא בכלל אשכנזיה!זה עד כדי כך חמור שבשביל זה לא יקבלו
אותה?