| נשלח ב-14/5/2004 10:53 |
|
| |
שאלה: ספר פילוסופיה למתחילים ומתקרבים
קיבלתי בתיבה האישית (שונו וצונזרו פרטים אישיים מזהים):
אני עוסק, בין השאר, בקירוב רחוקים.
לאחרונה נוצר קשר ביני לבין בחור ישראלי לשעבר, הלומד באוניברסיטה. ואנו לומדים מדי פעם. עד עתה למדתי איתו בעיקר גמרא והלכה או רעיונות על פרשת שבוע. לאחרונה הוא רוצה שאלמד איתו פילוסופיה יהודית, ועל כך שאלתי: מה אתה ממליץ ללמוד עמו אם ניקח בחשבון שהוא בור לגמרי בתחום.
תשובה:
מסתבר שהנושא תלוי בהרבה גורמים:
א. אין אדם לומד אלא במקום שליבו חפץ. מה הבחור רוצה? מה מעניין אותו? האם הוא רוצה פילוסופיה כי יש לו נושא מסויים, או בגלל שהוא חומד ללמוד פילוסופיה בכלל?
ב. מה אתה יודע. מן הסתם יהיה לך קל יותר ללמוד דברים שאתה מבין.
ומלאי הספרים שלנו בפילוסופיה יהודית בסופו של דבר די מוגבל. אמונות ודעות. מורה נבוכים. הכוזרי. חובת הלבבות. השאר קשים עוד יותר.
מורה נבוכים ודאי שאינו מומלץ (אם כי, אם הוא יתעקש, תוכלו ללמוד בתירגומו המעולה של שוורץ, שגם מסביר הרבה מאד).
אמונות ודעות יכול להיות מעניין.
אך הייתי ממליץ על שני ספרים.
ריה"ל, הכוזרי. דעותיו מאד קרובות לאמונותינו המקובלות היום. החלק הראשון, בו הוא מתאר את הויכוח בין המלך לחכמי אומות העולם ורק אז פנייתו לחבר, מאד רלוונטי.
חובות הלבבות. זה ספר נפלא. אבל לא כדאי ללמוד את השער הראשון. לא בגלל שזה פילוסופיה, אלא בגלל שכל ההוכחות שלו מבוססות על הפילוסופיה האריסטוטלית או הערבית, והיום אנו יודעים שאין בהן ממש. סתם תתחילו להתווכח, והוא רק יופתע לגלות שרבנים יכלו לטעות. אז לא כדאי.
אמנם חובת הלבבות זה ספר למי שכבר נמצא בפנים, אבל אם יודעים להעבירו, לדעתי זה ספר נפלא. אלי הוא דיבר מאד, וזו מעלה חשובה בספר מוסר...
אך אם סתם לרקע כללי של אמונות ודעות, אזי הכוזרי.
שים לב שלכוזרי יש תירגום חדש ומדוייק יותר של יהודה אבן שמואל. לא קשה להשיגו בארץ, אפילו בחנויות ספרים משומשים. התירגום הזה עם ניקוד, ויש לו מעלות.
גם לחובת הלבבות יש תירגום חדש, אבל איני מכירו.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2004 11:23 |
|
| |
מיימוני,
הייתי ממליץ על פורום מסויים, נחש איזה 
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2004 11:51 |
|
| |
בין המומלצים, ספרו של הרש"ר אגרות צפון, ואם הוא מתעניין בצורה נטרלית הייתי ממליץ גם גם ספרי ז' פלק, הנמכרים כעת גם בסטימצקי [לפחות אחד מהם "לקראת הפילוסופיה של התורה]. ויש גם הספרים הידועים כשל שגיא, אורבך וכו'.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2004 12:26 |
|
| |
מימוני,
האם לא כדאי גם לכלול ברשימה את:הקדמות הרמב"ם מהדורת שילת,עם סיכומים מועילים,או מהדורת רמב"ם לעם של ההקדמות.וכן את ספר דרך השם לרמח"ל,מנוקד ומבואר.לקריאה נוספת בבית, הייתי ממליץ על אמונת היהדות של אפשטיין.אגב,לאחרונה,יצא לאור כוזרי עם פירוש מתאים של הרב אבינר.גם ספרו של שלום רוזנברג,בעקבות הכוזרי, הוא משובח. זה ה"מרשם"שלי.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2004 13:19 |
|
| |
אני מניח שהבחור יהיה מעוניין יותר בספרות מתוך ביהמ"ד. כמבוא כללי לפני שיתחיל ללמוד את ספרי המחשבה המרכזיים עצמם, הייתי ממליץ לו על ספרו של הר"ש ישראלי 'פרקים במחשבת ישראל'.
אגב, ספרו של ש' רוזנברג על הכוזרי הוא יותר מבוא כללי למחשבת ישראל ולא פירוש על הכוזרי, ולכן ניתן להפיק ממנו תועלת של התודאות לשיטות אחרות דרך הכוזרי.
כדאי לדעתי לקרוא בטרם לימוד את ספרו של קנת סיסקין 'הרמב"ם - מורה דרך לנבוכי זמננו' שיצא לאחרונה בעברית ואינו 'כבד' במיוחד.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2004 14:08 |
|
| |
ממללא,
לא נזכר בדברי ש"בעקבות הכוזרי" הוא פירוש.ספר מקביל לספרו של הרב ישראלי הוא "יסודות במחשבת ישראל" של הרב בנימין אפרתי,שמשום מה,לא נפוץ כך כך ,אבל מומלץ בהחלט.אגב,הייתי שמח לשמוע את חוות דעתכם על ספרו של השל " אלוקים מחפש את האדם",שהופיע לאחרונה בתרגום מצוין,אבל רק ממי שקרא את כולו כראוי.גם חוות דעת כללית וגם לנידון דידן.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2004 14:56 |
|
| |
מימוני
נראה לי שספר הקדמה טוב למחשבת ישראל הוא ספרו של אורבך (לא א"א אורבך): "עמודי המחשבה הישראלית". מדובר על סידרה של 4 כרכים שמוקדשת להגותם של רס"ג, הרמב"ם, ריה"ל, ר"י אלבו (העיקרים), ר' חסדאי קרֵשׂקָשׂ.
לכל הוגה מוקדש די הרבה חומר, הוא מביא הקדמות טובות, וגם הרבה מאוד ציטוטים מהמקור בתוספת ביאור משלו. מה שטוב בספר זה הוא שלא חייבים ללמוד את כולו, אלא אפשר להמתקד רק בהוגים שאותם רוצים ללמוד.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2004 16:20 |
|
| |
ספרן, לא התכוונתי להשיג על דבריך בעניין רוזנברג אלא להוסיף עליהם
אני קורא כעת את הספר של השל ודי מתקשה לרדת לסוף דעתו.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2004 17:07 |
|
| |
אפשר להמליץ על ספרי השיחות של ישעיהו ליבוביץ על מורה הנבוכים ומסילת ישרים.
הספרים הללו מעבר לפילוסופיה נוגעים גם לענייני הלכה, מדרש ואגדה ולכן הם מעולים לדעתי לאדם בצעדיו הראשונים ביהדות שמתעניין גם בפילוסופיה.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2004 18:08 |
|
| |
אני מציע שילמדו את ספר איוב בצורה יסודית - יש שם הרבה אמונה ופילוסופיה, וגם את הספרים של הרב סולובייצ'יק, כמו "איש האמונה". ואם כבר יש לו רקע, אז הספר של הרב קוק זצ"ל "מוסר אביך" והנספח שלו "מדות הראיה", כנראה ספר שיועיל מאוד. אלה הם לא רק ספרי מוסר, אלא כלולים בהם הרבה ענינים אמוניים ופילוסופים (בעיקר ב"מדות הראיה"). אפשר גם ללמוד את "חזון איש - אמונה ובטחון".
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2004 22:44 |
|
| |
אם אתה רוצה ספרים פשוטים ללמידה, תברר איזה ספרים לומדים לבגרות במחשבת ישראל.
בזמני (לפני שנים) למדו קצת כוזרי וספרי הרב סולוביצ'יק (הנזכרים לעיל).
בדרך כלל הספרים יוצאים במהדורות יפות ונוחות ללמידה וכוללות גם הסברים.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2004 01:04 |
|
| |
מיימוני,
יש להבחין, כידוע, בין ספרי קלאסיקה של מחשבת ישראל לבין ספרי מחקר על מחשבת ישראל. אם ספרי קלאסיקה - אני מצטרף לממליצי הכוזרי, הוא ממש קל. אם ספרי מחקר, אני מצטרף לממליצי ספרי פרופ' רוזנברג, ואולי "טוב ורע בהגות היהודית" של האוני' המשודרת (למרות שאני לא מתלהב ממנו במיוחד, הוא טוב בתור מעורר-תיאבון).
וכפי שכתבת, הנטייה האישית של הבחור אכן מכרעת. אני, למשל, למדתי פעם עם בחור שהתעניין ביהדות את... מדרגת האדם, של הסבא מנובהרדוק. זה ממש התאים לו!
(ולכל אלה שאומרים עכשיו: "בטח ההוא ברח כל עוד נפשו בו" - טעיתם!).
שבוע טוב,
אידך גיסא
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2004 04:41 |
|
| |
תוכל לתת לינק לכל הספר (e-book)?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/7/2009 18:38 |
|
| |
הייתי ממליץ לו לקרוא את הספרים של מיכי [אבל בזה הוא לא יוכל ללמוד בחברותא]
וחוץ מזה אפשר לקרוא את ספרי אליעזר שביד, כהקדמה מעולה.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2009 15:30 |
|
| |
הייתי ממליץ על ספרי בעל התניא - שער היחוד והאמונה, ומאמרים נבחרים מספרו לקוטי תורה. בהם עושה רציונליזציה לכתבי האר"י ומקורות קבליים אחרים מהם אורג ופורס משנה יהודית-פילוסופית מקיפה
בעיקרון זה שפינוזה בהפוך על הפוך...
|
|
|
|
|