בית פורומים עצור כאן חושבים

"שווער צו זיין אַ יִיד"

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-20/6/2004 12:24 לינק ישיר 
"שווער צו זיין אַ יִיד"

אולי מישהו מחכמי הפורום יועיל להסביר לי מדוע ולמה מקובל לומר שקשה להיות יהודי , ובאיזה הקשר זה נאמר
והאם יש לכך סימוכין ?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/6/2004 14:44 לינק ישיר 

426

היום, כשיש גוגל, לא קשה לענות.

א. האמרה בנוסח הזה מקורה כנראה במחזה של הסופר והמחזאי "שלום עליכם". (לפי גוגל, בבלוג של מישהו, זה סיפור על יהודי שחשקה נפשו לשאת גויה).

ב. מקור נוסף, מעניין מאד, הוא בדברי הרמב"ם בהלכות גיור. הבא להתגייר משכנעים אותו שלא כדאי לו להצטרף לעם ישראל, שהרי הם סחופים ודווים וסובלים בזמן הזה. (ואם ענה: אני יודע, ואיני כדאי, מקבלים אותו מייד). גם כאן יש רמז לרעיון של "קשה להיות יהודי".

ג. מקור נוסף הוא בדברי אחד האמוראים שהסביר, על פי רש"י, כי ישראל גופם חלש בגלל שהם דואגים ומשקיעים במצוות. ושמא ניתן להוסיף לכאן גם את "אל יאמר אדם אי אפשרי (=איני רוצה) בבשר אחר. אני רוצה ורוצה, אלא שאבי שבשמים אסר עלי. וכן אמרו שיהודי נמצא תמיד במתח בין יצרו ליוצרו.

הייתי מוסיף שתי הערות. אחת מהן לקוחה מן הצבא האמריקאי. "קשה זה אפשרי!".

ההערה השניה לקוחה מחובת הלבבות. לא ברור שהדרך היחידה לעבור את העולם הזה היא על ידי "קושי". יתכן שהקושי נעוץ בחוסר ידיעתנו היאך לנהל את חיינו. האדם שחי נכון, הוא מאושר ולא קשה לו, לפחות לא קשה לו בגלל שהוא יהודי.

כל תשובותי כאן מדברות על המישור האישי והפרטי של "היות יהודי". הביטוי זה יכול להתייחס לרמות שונות, כגון החיים הקשים של העם היהודי ועוד, ואליהן לא התייחסתי כאן.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/6/2004 14:56 לינק ישיר 

ר' מרדכי מלעכויטש אמר פעם כי יהודי אם יהיה שמח בעצם היותו יהודי, בעלותו השמימה יזכה מיד לגן עדן.

בהתחלה רפרפתי בעיני על הרעיון והמשכתי הלאה, אולם שמח אני שפתחתם אשכול בעניין זה, כי כבד משקל הוא.

ולדעתי יש כאן את אותו רעיון של ערי מקלט, הלא לכאורה מה העונש שמקבל הרוצח, בסך הכל בערי מקלט היה הכל. ודרשו כבר מרבותינו כי עצם הישיבה במקום בידיעה כי אינו יכול לצאת ממנו, הוא סבל קשה. עצם הקמת גדר, עצם חקיקת חוק, הוא הגבלה, ללא קשר מהו הגדר מהו החק.

כנראה שכך הוא גם ביהודי, עצם עול תורה ומצוות, עוד לפני שהתחלנו לקיימם לפני שהתחלנו לוותר על משהו, זה קשה. ולכן שכרו של מי ששמח בהגבלה זו, כה גדול. כי הכרה בעול שהוא דבר טוב, היא דבר נשגב מבינת האדם הרגיל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/6/2004 15:52 לינק ישיר 

הערה קטנה לעניין המחזה של שלום עליכם: חלפו שנים רבות מאז קראתי אותו, אבל עד כמה שזכור לי הוא מספר על שני חברים טובים, סטודנט יהודי וסטודנט גוי. הגוי אינו מאמין ש-"קשה להיות יהודי", ומשום כך הם מחליטים להחליף זהויות למשך זמן מה, הגוי יתחזה ליהודי ולהיפך. תחת הזהויות ההפוכות הם מבקרים אצל קרובים או ידידי משפחה של היהודי (שאינם מכירים אותו); המארחים תמהים תמיהה גדולה למראה "היהודי" שאינו מפגין ידע רב ביהדות, ונוסף לכך גם מוחו קצת איטי ומגושם - בוודאי כשמדובר בנצר למשפחת שניאורסון (ברוח אשכולות חב"ד הנפתחים כאן חדשים לבקרים). לעומת זאת, "הגוי" מתחבב עליהם במהירות, בנחמדותו ובחריפות שכלו. דוקקא התחבבות זו גורמת להם להרחיק אותו מן הבית כדי למנוע התפתחות של רומן בינו לבין בתם הצעירה... "היהודי" חווה, בינתיים, גם את התנכלויות משטרת הצאר וכיוצא באלו מהווי חיי היהודים, ובסופו של דבר שמחים שניהם לחזור כל אחד לזהותו (והיהודי, כפי שניחשתם, גם אל הנערה...)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/6/2004 16:09 לינק ישיר 

עד כמה שזכרוני מגיע, הפתגם ממשיך , "האבער שווערער איז צו זיין הגוי"

כי הגוי סובל רחמנות ללא תכלית וסיבה !

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/6/2004 18:46 לינק ישיר 

קעלעמר,
ואני לתומי חשבתי כי סופו של הפתגם הוא: "אבער שווערער איז צו זיין א יידענע"...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/6/2004 19:00 לינק ישיר 

רמב"ם מו"נ חלק ב פרק לט תרגום הרב קאפח, מאתר http://www.daat.ac.il/daat/mahshevt/more/b13-2.htm#4

כך הדבר בתורה הזו כמו שביאר את איזונה ואמר חוקים ומשפטים צדיקים 25, וכבר ידעת כי עניין צדיקים מאוזנים 26. לפי שהם עבודות שאין בהם טורח ולא גירעון כנזירים והמתבודדים בהרים ודומיהם, ולא יתור [רנג] המביא לידי תאוותנות וזללנות עד שתגרע שלמות האדם 27 במידותיו ועיונו כמו שאר חוקי העמים הקדמונים.

וכאשר נדבר במאמר זה בטעמי המצוות יתבאר לך מצדקה 28 וחכמתה מה שראוי להתבאר, ולפיכך נאמר בה תורת ה' תמימה 29. אבל מי שמדמה כי עולה כבד וקשה ושיש בה סבל 30, כל זה טעות בהתבוננות. ולקמן 31 אבאר קלותה באמת אצל השלמים, ולפיכך אמר מה ה' אלוהיך שואל מעמך וגו' 32 ואמר המדבר הייתי לישראל וגו'33.

השארתי את מספורי ההערות, כי בהערה 30 כתב הרב קאפח "קשה להיות יהודי"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/6/2004 19:04 לינק ישיר 

קשה, אוי לי מיוצרי אוי לי מיצרי.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-20/6/2004 22:03 לינק ישיר 

א. למיטב זכרוני לא הרמב"ם הוא המקור לדבר , אלא הגמרא במסכת יבמות . (אותה הרמב"ם פחות או יותר מצטט)
ב. יש עוד מקורות לדבר בתלמוד . (למשל בפ"ק דחגיגה , "כל שאינו בהסתר פנים אינו מהם , כל שאינו ב"והיה לאכול" אינו מהם" וכד')
כל טוב .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/6/2004 22:04 לינק ישיר 

מאמע

זה סוף הפתגם ,אמצעו כפי שאני אמרתי, כנראה שגורל האידינע , גרוע משניהם,
מענין מה גורל השיקסע?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2004 00:29 לינק ישיר 

נראה לי שמחליפים כאן בין שני כיווני פרשנות שונים:

א. קשה לגוי להיות יהודי.
ב. קשה ליהודי להיות יהודי.

ויש הבדל.