בית פורומים עצור כאן חושבים

ימי עוברים.. מבלי קחת ומבלי תת [רא"א קפלן]

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-22/6/2004 17:20 לינק ישיר 
ימי עוברים.. מבלי קחת ומבלי תת [רא"א קפלן]

בלי להכנס לנושא , מה זה מועיל מה זה אנושות

תכל'ס אם איזה רגש של עשייה אתם נופלים על משכבכם בלילות,

תבינו אני כותב עכשיו מתוך יובש עשייתי, ושינה מרובה

בתכל'ס אני לא יודע מה יהיה איתי אני מצפה לחיים בלי תכל'ס

"שקעה חמה שקעה נפשי, בתוך רעיונות רב כים ,ימים עוברים ימים באים מבלי קחת ומבלי תת ,האם לזאת קראת חיים אמור נא קלי מה זה מת"

אין דער בחינה בין איך יעצט

"אין וואס פאר א בחינה זענט עטץ חכמי קדושית "

באיזו בחינה חכמי קדושית נמצאים כעת

עדכון הכותרת

תוקן על ידי עצכח ב- 20/09/2007 9:42:55

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2004 17:27 לינק ישיר 

האם מישהו מכיר את המילים לשיר הזה בשלימותן?

שקעה חמה שקעה נפשי.....

רוב תודות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2004 17:35 לינק ישיר 

תתקדש יקר,

איש איש ובחינתו לפי המקום והזמן!

ימי האהבה והשנאה תלויים תמיד במבט האדם על סיכויו להצליח במה שהציב כערך. מנסיוני ששבירת רצון הקלה ביותר עם טיול במקום שיש בו הרחבת הדעת [דקדושה - קרי: דחשיבה מתוך יושר אינטלקטואלי], הוא המזור!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2004 17:45 לינק ישיר 

שוטנג,

אני מודה לך על בקשתך כי יש לי פתק שקיבלתי לפני המון שנים ותמיד פחדתי לאבדו והתעצלתי מלהעתיקו עלי מחשב וכעת זימנת לי.

השיר הוא מבחור סלבודקאי שבליטא ששכב על ערש דווי שהובא בפורום ושכחתי שמו!

שקעה חמה [...] שקעה נפשי

בתהום יגונה הרב כים

כי עמדה ליפול [היא] במלחמתה

את הבשר ואת הדם [...]

ימי עוברים ימי כלים

מבלי קחת מבלי תת [...]

האם לזאת קראת "חיים"

אמור נא א-לי מה זה "מת"?

חוסה א-לי כי לא אדע

איכה אוכל כה לחיות

האם לשכוח כול ושמוח

או לזכור הכול ובכות

החייני א-לי נא למחר

אולי אפתור את החלום [...]

שקעה חמה עבים באים

לילה עולה מן התהום

אם מי יידע מטעות שיודיעני נא באישי ואתקן.

תוקן בידי מיימוני לפי הנדפס ב"בעקבות היראה". השיר משנת תרסז.

תוקן על ידי - מיימוני - 22/06/2004 18:11:51

תודה למיימוני:

תוקן על ידי - ווטו1 - 22/06/2004 18:54:04

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2004 18:04 לינק ישיר 

וטו

עצת חכם, ואף אני אשתמש בה.

השיר נכתב בידי הרב אברהם אליהו קפלן, העילוי מראקוב. הילד התיתם מאביו וגדל בבית סבו אבי אמו, רבה של קיידאן. למד בטלז ובקלם ולאחר חצי שנה - בסלובודקה. היה מקורב לר' נתן צבי פינקל, שהפך לרבו מובהק. כמו כן קנה תורה מפי הרב משה מרדכי אפשטיין.

במלחמת העולם הראשונה היה בטלז, והתקרב לרב בלוך. לאחר המלחמה, השתתף בייסוד כמה אגודות נוער לבנים ובנות. נבחר לועד הלאומי של יהודי ליטא. התחתן ועבר לברלין, בה קיבל את הנהגת בית המדרש לרבנים, מיסודו של ר' עזריאל הילדסהיימר. הוא היה מחליפו של הרד"צ הופמן.

הוא כתב מאמרים רבים, ותוכניתו מרחיקת הלכת היתה לכתוב פירוש מחודש על הבבלי. היה אדם יוצא דופן, תלמיד חכם גדול, ירא שמים, וגם איש מחקר. למרבה הצער, הוא נפטר בגיל צעיר. מי יודע איך היתה נראית היהדות של היום אילו היה נשאר בחיים.

שני ספריו יצאו בהוצאת מוסד הרב קוק. "דברי תלמוד", שכולל גם את המבוא לפירושו המתוכנן לגמרא. ו"בעקבות היראה", מאמרו המפורסם ביותר, ובו גם לקט שירים עם השיר שהובא כאן. השיר התפרסם בעמ' קעא תחת הכותרת "תפלה".

(בשעתו היה אשכול עליו בפורום שמותר להזכיר את שמו ושם הובא הנוסח גם כן, אם זכרוני אינו מטעני).

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2004 18:05 לינק ישיר 

ר' אליהו קפלן לא שכב על ערש דווי ומת באופן פתאומי בגיל 34

תוקן על ידי - Seinfeld - 22/06/2004 18:06:56

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2004 18:19 לינק ישיר 

סיינפלד ואני כתבנו שנינו תשובה יחד. אלא שאני השתמשתי בספר "בעקבות היראה" והעתקתי מתוך הביוגרפיה הקצרה שבראשיתו (ואף שכחתי לציין זאת, ואני מתנצל על כך ומתקן זאת כאן).

דמותו של הרב קפלן ושאיפותיו יכולות להיות נושא ראוי מאד לפורום שלנו!

אקדמאי? אייך?

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2004 18:46 לינק ישיר 

מימוני,
כדאי להוסיף,שבנו ר' צבי הי"ו,המתגורר בירושלים,הולך בעקבותיו,בכתיבה בעלת סגנון ייחודי,בחשיבה מקורית,וכו'[א"כ,לא זכה להכירו,כמדומה,שרא"אק נפטר טרם לידתו]
ואם מותר משהו אישי,
זכורני בילדותי,כשקראתי את "בעקבות היראה",מצאתי בו משפט על ספר "אלפי מנשה" של ר' מנשה מאיליא[שהשווה לאחרונה כאן בפורום עם דמותו של רג"נ] "ספר מתנגדי גאוני שאין למצוא דוגמתו מלוא עולם" ההגדרה,גרמה לי להיות תוך שעה קלה בספריה, לעיין ואף לצלם יחד עם שאר ספריו.[לאחר שנים,מסרתי בהשאלה,את העותק המצולם שברשותי,לר' רפאל סולבייצ'יק,בנו של "הרב",ע"מ להשלים דפים אחדים שהיו חסרים אצלו]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2004 18:58 לינק ישיר 

רבנו המנהל,

"כלפי לייא!" מת באופן פתאומי וכתב את השיר כי ידע שימות באופן פתאומי? או שמי שכתב היה אחר על ערש דוי או שהמחבר -הנזכר- חיבר ללא ערש דוי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2004 18:59 לינק ישיר 

ספרן

דומני שהנך מערבב בין ר' אליהו לבין בנו.

הרב אליהו קפלן נולד לאחר פטירת אביו ונקרא על שמו.

.....

ראיתי באחד מספרי הרב נריה תכתובת של הרב קוק בענין עזרה כספית לאלמנה ובנה ואיני זוכר היכן.

תוקן על ידי - Seinfeld - 22/06/2004 19:33:51

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2004 19:04 לינק ישיר 

אם אינני טועה, השיר נכתב בעת בחרותו עת היה בריא צעיר ורענן (אם כי מנלכולי או בישיביש: במשבר חבל הזמן)

תוקן על ידי - Seinfeld - 22/06/2004 19:06:09

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2004 19:11 לינק ישיר 

ר"ס,
נראה שהצדק איתך,תודה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2004 19:25 לינק ישיר 

שמעתי פעם שבחתונתו חזר על דרשותיו ודרשות האחרים מהסוף להתחלה , האם מישהו שמע על כך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2004 21:13 לינק ישיר 

נעניתי לך מיימוני.

לפני שנתיים היה אשכול על זה בפורום-שמותר-וכו' (עד שיימאס לנו מהבדיחה הזו)

להלן דברים שכתבתי שם, ובמקרה שמורים אצלי:

רא"א קפלן (תר"ן - תרפ"ד) נולד בעיר קידאן שבליטא לאביו שנקרא גם הוא 'אברהם אליהו' פוזניאקוב-קפלן ('העילוי מראקוב', נפטר בגיל צעיר. גם הוא כתב שירים, אחד מהם מופיע ב'בדרך עץ החיים', א, עמ' 247).

בגיל 17 התקבל א"א קפלן לישיבת סלובודקה, נודע כעילוי, ושם קיבל את דרך המוסר של 'הסבא' מסלובודקה.

הוא היה בחור גאון ומעניין, ניגן בכינור, בין השאר בשמחת 'שבע ברכות' של ר' אהרן קוטלר עם בת רא"ז מלצר, ולצד זאת, חזר בחרוזים על כל הפלפול העמוק שהשמיע החתן ר' אהרן. (בדרך עץ החיים, א, עמ' 132)

בשנת תר"פ התמנה למורה בבית המדרש לרבנים בברלין. הוא לימד אמנם בשיטת הלימוד של ישיבות ליטא, אך באופן אישי הושפע לא מעט מן המתודה האקדמית, והחל לעסוק גם בבירור נוסחאות וכתבי יד.

לאור זאת הוא החל בהכנת פירוש חדש לתלמוד הבבלי, והכין מאמר המפרט את כוונותיו בשם 'על עריכת פירוש לתלמוד בבלי, צרכו ודרכו'. המאמר מבהיר את הצורך בתיקון פירושים שנשתבשו על יסוד גירסאות משובשות, ובפרסום ספרי ראשונים שנשארו גנוזים והתגלו. המאמר פורסם בספרו 'דברי תלמוד', הוצאת מוסד הרב קוק, תשי"ח.

דברי המוסר שלו פורסמו בספר 'בעקבות היראה', הוצאת מוסד הרב קוק.

נפטר בגיל 34 למגינת לב כל מכיריו. הרב וינברג שבא במקומו, הספידו. (ההספד נדפס בספרו 'לפרקים'). בנו של רא"א קפלן (שלא היכירו) הוא הרב ד"ר צבי קפלן מירושלים, ת"ח וסופר, כתב בין השאר את הספר 'מעולמה של הלכה' על דרכים ויצירות בהלכה, שיחיה לאוי"ט.

היום הייתי באיזשהו כנס, ואחד הדוברים סיפר שרא"א קפלן כתב על הרצל דברי הערכה. יכולני לשאול את בעל השמועה, אולם קודם לכן האם מישהו כאן יודע משהו על זה?

תוקן על ידי - אקדמאי - 22/06/2004 21:15:26

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2004 21:32 לינק ישיר 

אקדמאי,
הדברים מופיעים ב"בעקבות היראה".

זכורני,משפט אחד משם: "ככל שגברה אמונתי באל' גברה שייכותי לציונות".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2004 21:37 לינק ישיר 

שמעתי שהוא התאבד , וסבל ממרה שחורה כל ימיו

הוא שהה בליקווד תקופה

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ימי עוברים.. מבלי קחת ומבלי תת [רא"א קפלן]
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext