מזכה הרבים הוא בן העולם הבא
'נתקבצו קהל גדול לקבור את (ר"ש) בנו של ר"ע אמר להם: "הוציאו לי ספסל לבית הקברות עמד ודרש ואמר: 'אחינו ישראל שמעו, לא שאני חכם, שיש כאן חכמים ממני. לא שאני עשיר, שיש עשירים ממני. אנשי דרום מכירין את ר"ע, אנשי גליל מאין מכירין? האנשים מכירין את ר' עקיבא, הנשים והטף מאין? אלא יודע אני ששכרכם מרובה שלא נצטערתם ובאתם, אלא לכבוד תורה ולשם מצוה. מנוחם אני, שאילו היו לי שבעה בנים וקברתים. ולא שאדם רוצה לקבור את בניו, אלא יודע אני, שהוא בן עולם הבא, שזיכה את הרבים, שכל המזכה את הרבים אין חטא בא לידו.. משה זכה וזיכה את הרבים זכות הרבים תלוי בו, שנאמר: "צִדְקַת ד' עָשָׂה וּמִשְׁפָּטָיו עִם יִשְׂרָאֵל.." ועוד שמגלגלין זכות ע"י זכאין. ראויין היו ישראל להגאל ממצרים שאילו לא עמדו משה ואהרן, שנאמר: "וְאַחֲרֵי כֵן יֵצְאוּ בִּרְכֻשׁ גָּדוֹל.." ' (מסכת שמחות פרק ח').
עם ישראל היו נגאלים ממצרים גם לולא משה ואהרן. שנאמר: "וְאַחֲרֵי כֵן יֵצְאוּ בִּרְכֻשׁ גָּדוֹל" (בראשית טו יד). כיון שהקב"ה הבטיח לאברהם אבינו שעם ישראל יצאו ממצרים.
אומר רבי עקיבא: 'ראויין היו ישראל להגאל ממצרים, שאילו לא עמדו משה ואהרן'. אם משה ואהרן לא היו מוציאים את עם ישראל, ודאי שהקב"ה היה גואלם ע"י אחרים שיוציאום ממצרים. ולמה יצא העם דוקא על ידי משה ואהרן? כיון 'שמגלגלין זכות על ידי זכאי' (שבת לב.). והם היו הכי זכאים שבדור.
מה מלמד ומחדש ר' עקיבא במה שהוא אומר על בנו: 'אלא יודע אני, שהוא בן עולם הבא, שזיכה את הרבים' 'שמגלגלין זכות על ידי זכאי'? - הפירוש הוא; שמי שמתגלגלת זכות על ידו, השמים מעידים עליו שהוא זכאי שאלמלא היה זכאי, לא היו מגלגלין מן השמים זכות על ידו.
וכך אומר ר' עקיבא על בנו: 'יודע אני, שהוא בן עולם הבא'. כיצד ידע? אלא שמן השמים זיכו את בנו לזכות את הרבים ואם כן הרי 'שהוא בן עולם הבא'.
למדנו מהספדו של ר"ע מהי מעלת מזכה הרבים? 'מובטחני - שבני זה - בן העולם הבא - שהיה מזכה הרבים'.
הנראה הוא, שכל אחד יכול להיות מזכה הרבים. אבל לא כן הוא ועיננו הרואות שיש הרבה מניעות וחשבונות שאדם לא זוכה. אך אם אדם זוכה להיות מזכה הרבים, בתורה וביראת שמים זו בודאי עדות מן השמים שהוא זכאי לעולם הבא.
 |
|
|