| נשלח ב-10/4/2009 16:38 |
|
| |
שאלות ותשובות ביהדות!!!
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
מועדים לשמחה לרב ולבני ביתו
לצערי קנינו יין מכרמל ולא שמנו לב שזה מאוצר בית דין השתמשנו ל4 כוסות ב'ה לא נשפך ממנו ונותרו לנו עוד בקבוקים מה הדין לגביהם? היות ולא הפקרנו אותם בערב פסח לא עלה על דעתינו שצריך בדיקה תודה להשם שיש לנו את הרב להתיעץ ה' יאריך ימיך בטוב ובנעימים |
| תשובה |
| תפקירו היום בפני שלשה, ותזהרו בקדושת שביעית. |
|
| שאלה - 22279 |
לכבוד הרב שלום וברכה
עצות לשלום בית |
| תשובה |
| להיות רגוע, סבלן, וללמוד לאהוב. |
|
| שאלה - 22278 |
לכבוד הרב שלום וברכה
אם אני מכניסה את השבת קודם הזמן ועדין לא מקבלת עלי שבת האם מותר לי לעשות מלאכה אם לא הספקתי משהו?
ב האם זה עדין נחשב תוספת שבת אם הדלקתי נרות קודם הזמן הכתוב בלוח |
| תשובה |
| אין אפשרות להכניס שבת ולא לקבל אותה. כשמקבלים גם מכניסים. ונכון לאשה הנמצאת בבית לקבל בזמן הכתוב בלוח, שלא תשכח דבר מה ותתחרט. |
|
| שאלה - 22277 |
לכבוד הרב שלום וברכה
עד איזה שעה בלילה מותר לאישה להתפלל ערבית? |
| תשובה |
| כל הלילה. עד עלות השחר. |
|
| שאלה - 22276 |
לכבוד הרב
במחילה מכבוד הרב, הסתכלתי בש"ות באתר ,ואני קצת מבולבלת משום שראיתי בשאלה אחת שהרב כתב תשובה לשאלה האם מותר להקליד במחשב והתשובה הייתה מותר רק על המחשב ותשובה אחרת היה כתוב מותר רק למקצועות קודש ?
אז במידה ויש לי ש"ב ש חול האם מותר לי להקליד אותם על המחשב.
בברכת חג שמח |
| תשובה |
| שתי התשובות נכונות, אבל כל אחת נכתבה לגבי אותו מקרה. מותר במחשב ודברי קודש. |
|
| שאלה - 22275 |
לכבוד הרב שלום וברכה
האם יש ענין לעלות בחוה"מ לירושלים ואם כן איזה תפילות יש לומר בכותל? |
| תשובה |
| מצוה לעלות כי השכינה שם ושמיחה לראותינו. ואומרים שיר המעלות לדוד שמחתי... שיר למעלות אשא עינ אל ההרים... אנא בכח... אין כאלקינו... ועלינו לשבח. |
|
| שאלה - 22273 |
לכבוד הרב שלום וברכה
בתפילה כשאומרים הלל עם ברכה במזמורי ההלל יש פסוק בסוף המזמור "מה אשיב לה' כל...ובסוף הללויה" הציבור והחזן שרים את המזמור בניגון וכשמגיעים לתיבת הללויה חוזרים עליה מספר פעמים לצורך הניגון האם הדבר מותר או נחשב להפסק מפני הברכה? |
| תשובה |
| אין לחזור עליו כמה פעמים. |
|
| שאלה - 22272 |
לכבוד הרב שלום וברכה
ביתי בת ה6 היתה אצל משפחה שאינה שומרת שבת ושם בחג צירה ונסעה באופנוע חשמלי מאד כעסתי עליה וצעקתי עליה מה עלי לעשות |
| תשובה |
| להבא אל תשלחי אותה בשבת למי שאינם שומרים שבת. |
|
| שאלה - 22271 |
לכבוד הרב שלום וברכה
אני שומרת נידה איני עושה מח דחוק לאחר ההפסק מפני שבעבר קיבלתי היתר מרב שלא לעשות ועד היום איני עושה כדי שלא אפצע מה דעת הרב בעינין האם זה גורם לעיכוב 6 שנים אני מנסה להרות ולא מצליחה |
| תשובה |
| מותר לך. |
|
| שאלה - 22270 |
לכבוד הרבשלום וברכה תחזקנה ידיכה
לאחר הולדת ביתי עברתי גרידה כבר 6 שנים שאיני מצליחה להרות עשיתי את כל הבדיקות הכל בסדר מלבד שפעמים הביוץ יוצא קודם לטבילה מה עלי לעשות גם שדחיתי את הביוץ ולקחתי זריקות וכדורים עדין איני נקלטת אשמח אם הרב יברך אותי וייעץ לךי לאן ומה עלי לעשות? |
| תשובה |
| לפנות למומחים בעלי שם בתחום, ותתייעצי עם אירגון עזרא ומרפא רחוב החיד"א בני ברק. או אירגון בוני עולם. |
|
| שאלה - 22268 |
שלום רב לכבוד הרב שליט"א ומועדים לשמחה !
א. אסור לשמוע שירים גם בחול המועד ?
ב. עדיף להשאר ער בליל שישי גם אם למוחרת בבוקר הולכים לישון ?
ג. מתי זמן הביעור של הלימונים ? ואפשר להפקיר בשבת שלפניו ?
תודה רבה !!! |
| תשובה |
| א,מותר. ב,לפי היכולת. ג,הלימונים שעתה נמצאים הם אחרי השמיטה. |
|
| שאלה - 22267 |
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
חג שמח לכבוד הרב היקר ותודה על דברי התורה כן שבאתר ישר כוח !!!
רציתי לשאול האם מותר לכתוב במחשב ולסכם חומר למודים ולא להדפיס ההדפסה תהיה אחרי החג ?
בבכת חג שמח |
| תשובה |
| מותר במחשב בלבד. |
|
| שאלה - 22266 |
לכבוד הרב שלום רב
ברצוני לשאול את הרב או יותר נכון לקבל הנחיה מהרב אני עברתי הפלה טיבעית ומאז שנתיים איני מצליחה להיתעבר
כבוד הרב כדאי ללכת להיבדק או שמא לחכות לישועות מהק"בה אני מאז ההפלה לא ניבדקתי אצל שום רופא מעולם כי סמכתי ועדיין סומכת אך ורק על אבא שבשמיים אז שאלתי היא אם כדאי ללכת לרופא ולהיבדק או שלהמשיך לחכות לישועות שיגיעו
ה' יברך אותך ויתן לך בריאות איתנה וכוח לענות לכל אדם |
| תשובה |
| תלכי לרופא מומחה ותעשי את כל הבדיקות. |
|
| שאלה - 22264 |
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
תודה רבה על כך שאתה מחזק אותנו ושבזכותך ידעתי מזה כזית מצה ואכלתי כמו שצריך בליל הסדר חג פסח שמח וכשר והמון תודה |
| תשובה |
| שהשם יתברך יברכך בכל הברכות הכתובות בתורה, יחד עם כל עם ישראל. |
|
| שאלה - 22263 |
לכבוד הרב שלום.
האם מותר להשתמש במד-חום דיגיטלי לתינוק בשבת אם חושבים שהוא חם ואולי יש לו חום ורוצים למדוד לו כדי שלא יחשב לנו חילול שבת. |
| תשובה |
| רק כשיש חשש סכנה, אבל באון נורמלי לא. |
|
| שאלה - 22262 |
| כבוד הרב, יש לי "נרווין". אני לא מצליח לגבור עליו, אמא עצובה וטוענת שיש לי פחדים ספקות וחששות.איך להתגבר עליהם, מה לעשות? |
| תשובה |
| תפנה לייעוץ פסיכולוגי חרדי, זה עוזר מאוד. |
|
| שאלה - 22261 |
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
יש לי אח שיש לו חברה גיורת. היא רוסיה שהתגיירה במהלך הצבא אבל הם לא שומרים תורה ומצוות בכלל. לפי מה שאני הבנתי שבגלל זה הגיור שלה מתבטל. רציתי לדעת האם זה נכון? ואם כן אז זה אומר שהוא מתחתן עם גויה אז מה עם הברכות של הרב המקדש ומה עם הילדים שלהם שיחשבו גויים אבל בתעודת זהות רשום יהודים כי לפי הרבנות הגיור נחשב והם לא יודעים שהם לא שומרים תורה. |
| תשובה |
| לצערינו ישנם רבים כאלה במדינה . |
|
| שאלה - 22260 |
לכבוד הרב הגאון,
אני בעל תשובה וגר עם הוריי החילונים. אנחנו מגדלים בביתנו תוכי, ולא ניתן להאכיל אותו באוכל הרגיל שלו בגלל שהוא חמץ. כמו כן, יש חשש שהשינוי בתזונה והמעבר לתזונה דלה מאוד וכשרה לפסח יגרום לצער בעלי חיים גדול ואף למוות של הציפור.
הוריי לוחצים עלי למסור את התוכי לדוד שלנו שהוא חילוני, בידיעה שהוא יאכיל אותו באוכל חמץ.
מה עלי לעשות?
שפע ברכות לרב ומועדים לשמחה לעם ישראל |
| תשובה |
| רק לגוי מותר למסרו, יהודי חייב להאכילו אוכל כשר, ויש דבר כזה תתעניין בחנויות. |
|
| שאלה - 22259 |
2לכבוד הרב מוצפי שליט"א
א. האם ניתן להשתמש באותו תנור אפייה לבישולי בשר וחלב באיזה אופן?
ב.כיצד מגעילים מיחם של מים חמים לפסח?
תודה רבה! |
| תשובה |
א,בהבדל של 24 שעות בניהם, שהתנור נוקה, ותבנית נפרדת.
ב,אסור להגעיל בפסח. |
|
| שאלה - 22258 |
שלום לכבוד הרב
בחג באו לביתנו בני המשפחה שאינם דתיים והניחו את הסירים שלהם- טרפים ולא כשרים לפסח, על הגז וחיממו את האוכל. החצובות התלכלכו. מה לעשות? |
| תשובה |
| לשרוף את החצובות על האש למשך שתי דקות. |
|
| שאלה - 22257 |
| לכבוד מו"ר שליט"א שמעתי את הרב עובדיה שליט"א שאומר אם הסתפק אם ברך ברכה ראשונה על המוציא למשל הפתרון להסתדר עם הפוסקים שחולקים הוא לברך בלב ולצאת ידי חובת כל הדעות אז אני שואל האם אפשר להשתמש בפתרון זה בכל עניין למשל אשר יצר וכל שאר הברכות שכמו "המוציא" גם הם מדרבן ? תודה מחילה על הטרחה אוהבים את הרב מאד ויש שכר לפעלתך על כל עבודת הקודש ומסירות הנפש והחסד שהרב עושה איתנו השואלים לפנים משורת הדין |
| תשובה |
| זה רק לגבי שאלה זו, ולא לגבי שאר הענינים. |
|
| שאלה - 22255 |
שלום לכבוד הרב
גילוח בחג לכבוד שבת חול המועד וחג שני
תודה וחג שמח |
| תשובה |
| אסור לחלוטין. |
|
| שאלה - 22254 |
לכבוד הרב חג שמח,
האם מותר לי לכבס חליפה שאין לי אחרת נאה כמותה לשבת וליום טוב הבא בע"ה?,
והאם מותר לכבס מפות שהתלכלכו בחג?
תודה רבה |
| תשובה |
| א,אין לכבס. ב,אם יש אחרת לא. |
|
| שאלה - 22253 |
לכבוד הרה"ג שליט"א א.אם שתיתי מרק עם ירקות בפנים כגון גזר ופיטרוזליה ובצל וכו' מה עלי לברך ברכה ראשונה ואחרונה ?
ב. איך מנקדים את ביתר מ"נס הרוגי ביתר" עם קמץ תחת הת' או עם סגול כמו ששמעתי את מרן הרב עובדיה שליט"א מבטא בסגול ?
ג. ספק אם ברכתי או לא ברכת המזון שזה מהתורה אז לחומרא ואני חוזר האם לומר את הברכה הרביעית שהיא מדרבנן? ואם לא מה עם נוסח הרחמן? מועדים לשמחה |
| תשובה |
| א,האדמה ובורא נפשות. ב,בית חיריק,תיו סגול. ג,כן. |
|
| שאלה - 22250 |
לכבוד הרב שלום רב
1. האם שביעי של פסח זה גם חלק מ3 הרגלים?
2. האם יש לקרוא בפתיחת ההיכל בשביעי של פסח בבוקר את התפילה שתיקן האר"י לקרוא ב3 הרגלים?
תודה |
| תשובה |
| א,הוא חג הפסח עצמו. ב,התפלה הקצרה בלבד המופיעה במחזורים. |
|
| שאלה - 22249 |
| אני ואישתי עשינו את החג אצל הוריה. בליל הסדר אבא שלה מאוד ממהר בקריאת ההגדה. אני דווקא מאוד רציתי להאריך מעט ולספר בסיפור יציאת מצרים ולפרש דברים מההגדה ומדרשים אך לא איפשרו לי. זה היה לקרוא את ההגדה בריצה וזהו. זה מאוד הפריע לי אך התנחמתי בכך שיש לנו בנתיים רק תינוקת אחת שעדיין לא מבינה. אני רוצה בעזרת השם לעעשות בשנים הבאות רק בביתי לפי רצוני ואיך שאני אחליט. האם זה נכון או שעדיף עם המשפחה? |
| תשובה |
| בנתיים עדיף ביחד. ואל תדאג עתה לשנים הבאות. |
|
| שאלה - 22248 |
שלום לכבוד הרב
אני ואישתי חוזרים בתשובה כבר מס' שנים. ביום רביעי בצהרים לפני כניסת החג ביקרנו את ההורים שלי שהם לא שומרים מצוות כלל והכלים שלהם לא כשרים לפסח וגם המוצרים בבית לא הוחלפו. אימי הכינה חרוסת ואני כדי לא לפגוע בה טעמתי ממנה. השאלה היא האם החרוסת נחשבת חמץ כי המצרכים לא כשרים לפסח וזה היה אחרי זמן איסור חמץ. ומה עלי לעשות כדי לתקן.בברכת חג השמח |
| תשובה |
| זה נקרא חשש חמץ, ואין צורך בכפרה. |
|
| שאלה - 22247 |
שלום לכבוד הרב
ברצוני לשאול את כבוד הרב בקשר לשמי הפרטי
שמי דנה ושמעתי שיש בשם זה משורש הדין.האם יש בעיה עם השם?
יישר כח לרב!!! |
| תשובה |
| אין בו דין כלל. |
|
| שאלה - 22246 |
שלום לכבוד הרב שליט"א ומועדים לשמחה.
א. מה מברכים בפסח על עוגת מצת שוקולד? ב. מרק עם מצה מרוסקת בתוך המרק?. ג. ומה מברכים על בריק (מצה מטוגנת עם בשר ותפו"א ממולא במצה). |
| תשובה |
| א,מצה שמרחו עליה שוקולד ברכתה המוציא, ואם נאפתה עם השוקולד מזונות. ב,המוציא. ג, מזונות. |
|
| שאלה - 22245 |
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
האם אפשר ורצוי להגיד את כל סדר ספירת העומר כמו שכתוב בלשון חכמים של הבן איש חי או שזה רק לנוהגים על פי הסוד?
תודה רבה ומועדים לשמחה |
| תשובה |
| טוב מאוד לאמרו לכל אדם. |
|
| שאלה - 22244 |
| הרב רציתי לשאול שאלה דחופה לא שמתי לב בליל הסדר שתיתי כוסית אחת וודקה שעשוי מחיטים ושעורים מה אני יעשה? קניתי את הבקבוק במנקום שהיה כתוב על המדף כשר לפסח בגדול וחשבתי שזה בסדר |
| תשובה |
| תלמד משניות מסכת פסחים וספר תהלים כולו לכפרה. |
|
| שאלה - 22243 |
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
איך משערים כזית במצות רכות לצורך אכילת מצת מצווה בליל הסזר וגם איך משערים כזית מרור? |
| תשובה |
| מצות רכות 30 גרם. מרור 20 גרם. |
|
| שאלה - 22242 |
לכבוד הרב
האם מותר לקנות בגדים חדשים בימים אלו ?(חול המועד\ספירת העומר) ? |
| תשובה |
| בחול המועד אסור, בספירה מותר. |
|
| שאלה - 22241 |
לכבוד הרב שלום רב
יש לנו ילדה ב"אומנה" מוצאה שונה ממוצאינו האם היא צריכה לנהוג מנהגי הוריה למרות שלא בדיוק ברור מי הם, מבחינת על תיטוש או לנהוג מינהגי הבית שלנו, למשל מנהגי פסח
תודה ופסח כשר ושמח |
| תשובה |
| מנהגי הבית שלכם, וכשתנשא לאיש תנהג כמוהו. |
|
| שאלה - 22240 |
לכבוד הרב
האם מותר לגזור ולזרוק תמונות? |
| תשובה |
| מותר. |
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2009 16:44 |
|
| |
השאלה
האם מותר לקפל כביסה בשבת? |
תשובת הרב
קיפול שנועד לסידור הבגד במקומו ללא הקפדה על צורת קיפול מיוחדת, מותר בשבת, וזאת כאשר לא מדובר על כמות גדולה המהווה טרחה יתירה.
מקורות: שמירת שבת כהלכתה פרק כב הערות כ וקנג, פסקי תשובות סימן שב סעיף ו.
|
|
| נשלח ב-10/4/2009 16:45 |
|
| |
השאלה
כיצד ינהג מי שבאמצע שמונה עשרה התבלבל ואינו יודע היכן הוא אוחז בתפילתו? |
תשובת הרב
לדעת רוב הפוסקים עליו לחזור ולהתפלל החל מהברכה אותה אינו בטוח שאמר, וכן יש לנהוג.
מקורות: בן איש חי משפטים אות י, שדי חמד בתשובות מכתב לחזקיהו סימן י אות ו, כף החיים סימן קיט סעיף קטן כ, ארץ הצבי חלק ג קונטרס שיח השדה שער ברכת ה' סימן ו, חיי אדם כלל כד סעיף כא, מנחת יצחק חלק ה סימן ב.
|
|
| נשלח ב-10/4/2009 16:52 |
|
| |
המשקיף תודה
|
| נשלח ב-12/4/2009 22:46 |
|
| |
שאלה:
האם הפסוקים בתהילים המדברים על שיבת ציון, הם פסוק נבואי המדבר על הגאולה או שמא על גלות בבל?
הרבה מדובר על הגאולה אך ברצוני לדעת איך יכול להבנות בית מקדש בעידן שהוא כה מודרני? האם בימים של ביהמ"ק השלישי בע"ה חלק מהמודרניזציה תחייה או שהעולם יהפוך להיות ממש פשוט כמו בימי שלמה המלך וכד". האם מדובר בימים שאנשים כמעט ולא יעבדו, והכיצד זה יתכן?
תשובה:
איני יודע לאיזה פסוקים התכוונת אבל גם בעידן המודרני זקוק האדם לגאולה. טעות היא לחשוב שהאדם המודרני כבר ריפא את כל תחלואי החברה האנושית. האדם המודרני אומנם יודע יותר מכל מי שהיה לפניו וגם פיתח את המדע ואת הטכנולוגיה, אבל עדיין בנפשו יש הרבה סיגים הצריכים תיקון, מידות ושאיפות לא טובות. תפקידו של בית המקדש הוא לצקת את הטהרה הרוחנית ואת תיקון המידות ואת האמונה שכל כך חסרה לאדם המודרני. ולכן גם בעולם מודרני יש מקום לבית המקדש, ואין צורך לחזור לימי שלמה המלך. הכלים והמכשירים יהיו מודרניים לחלוטין, אבל התכנים יהיו כולם קודש. "כי ביתי בית תפילה יקרא לכל העמים".
|
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2009 22:46 |
|
| |
שאלה:
שמעתי שיעור בו התבטא הרב ביחס להרצל - "עבד ה' הרצל זכר צדיק לברכה". האם נכון ויש מקום ליחס זה כלפיו למרות כתביו הרבים ביומניו שנוגדים דברים רבים ושורשיים ביהדות (כגון: שלא מל את בנו, הציונות אין לה דבר עם הדת וכו')?
תשובה:
לא זכור לי התייחסות מעין זו. היחס להרצל הוא מורכב. הרב קוק חידש לנו שלפעמים הקב"ה שולח נשמות כלליות שפועלות דברים גדולים ומעלתם אינה תלויה בכוונתם אלא בזכות שנתגלגלה מכוחם. על ידי הרצל התגלגלה זכות גדולה שצדיקים רבים היו רוצים שיזכו לכך.
הביטוי עבד ה' וזכר צדיק לברכה בדרך כלל מתייחס למעשיים הבחיריים של האדם שעושה מצד בחירתו החופשית. עיקר היחס שלנו להרצל מצד הדברים הכלליים שנתגלגלו על ידו.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2009 00:54 |
|
| |
שאלה:
בשמיטה נהגנו להחמיר לאכול אוצר בי"ד ולא היתר מכירה בירקות ופירות. חבר טען שבגלל שאין איסור ספיחין בפירות, שהרי בכל מקרה יגדלו על העץ שלא כמו ירקות אותם יש לשתול, לכן אם אוכלים בבית בו מגישים פירות היתר מכירה, אפשר להקל ולאכול.
האם יש הגיון בדבר?
תשובה:
ההיגיון הוא שאיסור ספיחין בירקות הוא איסור אכילה ואילו בפירות אפילו שגודלו באיסור אינם נאסרים באכילה. ברור שלכתחילה יש להוסיף קדושה ולאכול פירות שיש בהם קדושת שביעית.
חג כשר ושמח
הרב יהודה הלוי עמיחי
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2009 00:55 |
|
| |
שאלה:
ראיתי שהונחה כף בשרית על מחבת חלבית חמה כדי להוציא בעזרתה חביתה. מה דין הכף ומה דין המחבת?
תשובה:
בדרך כלל בדברים כאלה נראה לי שזה מה שנקרא בלשון ההלכה נ"ט בר נ"ט (= נותן טעם בר נותן טעם) דהיתר, ונותן טעם לפגם. בדרך כלל אנחנו תמיד יוצאים מנקודת הנחה שהכלי אינו בן יומו. לא נראה לי שבמקרה כזה צריך לחשוש. לא שמותר לכתחילה לעשות את זה, אבל זה לא אוסר את הכלי ולא צריך להכשיר אף אחד מהם.
|
|
|
|
|
| |
שאלה:
המילה "שונאך" בפסוק "כי תראה את חמור שונאך" מתייחסת רק ליהודי שנוא או גם לערבי וגויים אחרים?
תשובה:
רק ליהודי. על שאינו יהודי אין חיוב.
|
|
|
|
|
| |
שאלה:
זמן רב התלבטתי מה ההבדל בין עשייה יצירה ובריאה. בראשית ברא אלוקים, וייצר את האדם, וירא אלוקים את כל אשר עשה?
תשובה:
הרמב"ן, בפירושו לתורה, אומר שבעברית – לשון הקודש – המילה "בריאה" היא זו שהונחה על הוצאת יש מאין. לא תמיד זה כך, לפעמים היא באה גם בהוראה אחרת, אבל אין לנו ביטוי אחר להוצאת יש מאין. "יצירה" פרושה הוא שהחומר כבר נמצא, ולאחר מכן מהחומר הזה יצרו דבר כלשהו. לדוגמה – מפלסטלינה אפשר ליצור כדור ואפשר ליצור ממנה גם קוביה, זה נקרא "יצירה" החומר נמצא. "עשיה" היא כשהחומר כבר נמצא וגם הצורה – שיפוץ ותיקון להשלמת הדבר מכונה בשם "עשיה". מפרשי המקרא אומרים שכך הוראת המילים האלו.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2009 00:56 |
|
| |
שאלה:
לכבוד
מעלת הגאון הגדול
הרב דב ליאור שליט"א
כיון שלפי הקבלה מי שחייב ממון או מי שחייבים לו חוזר בגלגול כדי להשלים החוב ,האם מכאן ניתן להסיק שמי שחייבים לו כדאי לו למחול על החוב כדי שלא יחזור בגלגול? זה לא נשמע נכון שהצדק יעשה בצורה כזו שהנפסד גם הוא יחזור בגלגול?
תשובה:
אני חושב שעל סמך דברים כאלה אנחנו לא יכולים לפסוק הלכות למעשה. החוכמה הפנימית הסבירה את פעולת ההשגחה האלוקית בעולם, והגלגול זו זכות כזאת שמזכים את האדם לתקן את עצמו, אבל לא שאנחנו נקבע על סמך זה מהלכים בעולם העשייה שלנו. אנחנו צריכים לעשות על פי הנגלה. אדם שרואה שבאים לגנוב רכוש מהחצר שלו, האם הוא צריך להפקיר את הרכוש כדי לא להכשיל את הגנב באיסור גזילה? אנחנו פוסקים "הלעיטהו לרשע וימות" הוא לא חייב לוותר על ממונו. אתה לא חייב לוותר על הממון שלך, לא מובא בהלכה חיוב כזה. מותר לך למחול, אבל אינך חייב לעשות את זה.
שוכתב מתוכניתו בערוץ 7
התוכנית משודרת ביום ראשון בשעות 21:00-21:30
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2009 23:16 |
|
| |
שאלה:
בגינתנו ישנו עץ שסק בן שנים רבות, ובשונה משאר עצים של תפוזים וקלמנטינות עץ השסק הוא לנו למטרד מכיון שהוא מלכלכך בפירותיו ובעליו. אנו לא משקיעים בעצי הפירות שבגינתנו, זה כבר קיים מהדיירים הקודמים. עכשיו אנחנו רוצים גם לרצף חלק מהגינה לצורך שימוש ברחבה למשחק לילדים ולעשות סוכה בסוכות.
האם מותר לנו לעקור את העץ מן האדמה או שמא אנחנו צריכים "להיתקע" איתו (זה ממש מצער אותנו)?
תשובה:
אם אפשר להעביר את העץ עם הגוש למקום אחר, יש לנהוג כן.
בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי
|
| נשלח ב-15/4/2009 23:17 |
|
| |
שאלה:
כשאני בודקת תמר יש מתחת לקליפה לפעמים התגבשויות קטנות לבנות, כמו נקודות לבנות , לרוב בראש התמר, לפעמים גם סתם סביב. האם זה התגבשות סוכר או דבר שאסור למאכל?
תשובה:
בדרך כלל זה סימן של התגבשות סוכר שאין בה חרקים ומותרים באכילה, אלא א"כ רואים קורים או הפרשות של חרקים, אבל הלבנים הקטנים הם בד"כ התגבשות סוכר.
בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי
|
| נשלח ב-15/4/2009 23:17 |
|
| |
שאלה:
הכנסתי לתנור תבנית עם עופות. אחרי שנאפו הוצאתי והכנסתי תבנית של דגים, האם יש עם זה בעיה?
תשובה:
מכיון שאיסור בשר ודגים לא מהווה כיום סכנה אלא הוא רק מחמת המנהג, לדעת החתם סופר מותר.
|
| נשלח ב-15/4/2009 23:19 |
|
| |
שאלה:
לקמן העתק של שאלתי הקודמת ותשובת הרב:
שלום לכבוד הרב, ראיתי בתמונות שהרב קוק זצוק"ל היה הולך בלבוש יהודי מסורתי. ורציתי לשאול מספר שאלות: 1) ממתי הפסיק הציבור הדתי לאומי ללכת בבגדים המסורתיים וללכת בלבוש כמו החילונים. 2)האם היה עדיף לעזוב את הלבוש היהודי המסורתי ולהתחיל להתלבש בלבוש כמו הגויים? (חולצות טישרט מפוקס וכו'... והייתי בחו"ל וראיתי שאין שום הבדל בלבוש בין איך שאנו מתלבשים לבינם) 3)בעניין הכיפה הסרוגה, ממתי התחילו ללבוש כיפה סרוגה, ולמה עזבו את הכיפה השחורה ועברו לכיפה הסרוגה. ראיתי ששאלו בעניין הזה אבל לצערי לא שמתי לב לתשובה לשאלות הנ"ל. (בקצרה: ממתי חל השינוי, בנוגע לכיפה וללבוש, והאם היה טוב או רע לעשות את השינוי ומדוע) תודה רבה.
תשובת הרב: שלום לך, שינוי הלבוש אינו עניין דתי או דתי לאומי, במשך כל הדורות שינוי היהודים את לבושם לפי המקום והזמן בו חיו. ולא דומה הלבוש היהודי של יהודי גרמניה ימי הביניים ללבושם בעת החדשה, ולא דומה לבושם של יהודי ספרד בספרד ללבושם לאחר שגורשו מספרד ועברו לגור בארצות אחרות, וסיגלו את הלבוש שהיה נהוג שם, ועוד ועוד. לכן טעות היא לחשוב שהיו בגדים "מסורתיים", כלומר בגדים שנהגו יהודים ללבוש אותם על פי המסורת. ולכן גם לא הייתה שום משמעות לשינוי צרות הלבוש בדורות האחרונים. נכון הוא שהציבור החרדי דבק, בדורות האחרונים, בצורת לבוש מסויימת, מסיבות אידאולוגיות של מלחמה בריפורמה וכן כדי להגדיר את עצמם ביחס לאחרים, אך גם לבוש זה היה חידוש ביחס למה שנהגו לפניו. כמובן שהעיקר הוא לא הלבוש אלא מה יש בתוכו, כלומר, איזה אדם שוכן בתוך הבגדים הללו, יהיו בסגנון הישן או החדש. ויש חדש שהוא מלא ישן, ויש ישן שאפילו חדש אין בו. ודי לחכימא. כל טוב, הרב אוריאל טויטו.
שמחתי לקבל את תשובת הרב ואני מודה לרב מאוד על הזמן שהקדיש לי.
מתשובת הרב אני מבין, שבמשך כל היסטורית העם היהודי הם שינו את מלבושם בהתאם לאופנה הסובבת אותם בקרב הגוים,
כמו שכתב הרב: "ועברו לגור בארצות אחרות, וסיגלו את הלבוש שהיה נהוג שם, ועוד ועוד"
ואני לתומי חשבתי שישראל נגאלו ממצרים בזכות שלא שינו שמם לשונם ומלבושם.
אז רק בזמן גלות מצרים שמרו היהודים אפילו על מראה חיצוני מובדל ולאחר מכן עשו בדיוק ההיפך ובכל מקום שהיו הלכו לפי צו האופנה של הגויים, וסיגלו את הלבוש שהיה נהוג שם?
ואני הייתי בטוח שהיהודים בכל שנותם דווקא הבדילו עצמם מן הגויים בכל רמה אפשרית, גם בלבושם.
כמו שכותב הקצשו"ע:
"אין הולכין בחוקות עובדי כוכבים ולא מתדמין להם, לא במלבוש ולא בשיער וכיוצא בהן".
אם כן איך הדברים מסתדרים עם דברי הרב?
שאלה נוספת: בנוגע למציאות עצמה, כמו שהרב אומר שמעתי גם שהלבוש של החסידים היה פשוט הדמות ללבוש של הגויים באזורם באותה תקופה.
אלא שמעודי לא ראיתי תמונה של גוי לבוש בחליפה ארוכה ושטריימל, אז מהיכן נובעות הטענות הללו?
(שמעתי גם טענה מגוכחת שגם הניגונים החסידיים הם בסה"כ שאולים מהניגונים הכפריים העממיים שם שזה לדעתי סילוף עמוק...)
ועוד שאלה, הרי בזמן הרב קוק זצ"ל איזה גויים התהלכו בשטריימל על הראש, אם כן מדוע לא שינה את מלבושו כדרך כל בני העולם?
אני מקווה שאני לא מטריד את הרב בשאלות הללו אך אלו שאלות שהתשובה עליהן חשובה לי.
תודה רבה
תשובה:
ודאי שיהודים בכל הדורות שמרו על המיוחדות שלהם, ועם זאת הושפעו מהסביבה שחיו בה. לא טענתי שכל אופנה חדשה מיד קפצו היהודים ולבשו כמוה אבל בהחלט הייתה השפעה. הרי ודאי שאברהם אבינו לא הלך עם שטריימל וחליפה, וגם לא רבי עקיבא ולא רשב"י תלמידו, וגם לא רב האי גאון, וגם לא רש"י ורבינו תם. פשוט בזמנם כלל לא היו כובעים כאלה. ומה שאומר המדרש שהיהודים במצרים לא שינו את לבושם הכוונה שהם לא סיגלו להם לבוש שאינו צנוע או לבוש של עבודה זרה כמו שהיה למצרים, וכן שהיו מקפידים שמלבושם יהיה ניכר שהם יהודים, אך כלל לא ברור שלא הושפעו גם מסגנון הלבוש הגויי, אדרבא, בתורה מסופר שהם שאלו בגדים ושמלות מן המצרים כדי ללבוש אותם ביום מתן תורה.
כמובן שמה שמובא בהלכה שלא מתלבשים כמו הגויים, אין הכוונה שאם הגויים לובשים חולצה אז אנו נלך בלי, הכוונה היא שאסור ללבוש בגדים על מנת להדמות להם ולהראות כעובדים את הבלי דתם, אך ללבוש בגדים הדומים לבגדי הגויים - לא נאסר.
יתכן ולא ראית תמונה של גוי עם כובע העשוי מזנב שועל וכד' אך כבר לימדו אותנו חכמנו ש"לא ראיתי" אינה ראייה. ואם אתה לא ראית, אחרים ראו. מכל מקום יש בידינו ציורים וחיתוכי עץ של דמויות יהודיות מאז ימי הביניים ועד היום - ובתקופות רבות, הם ממש לא התלבשו כמו שמתלבשים החסידים היום.
אגב, גם ניגונים חסידיים רבים הם גיור של שירי עם רוסיים, ובדידי הוי עובדא, שארחנו פעם לשבת משפחת עולים שעלתה מרוסיה, שלא היה בביתם שום סימן דתי, ובסעודה שלישית שרנו שירים חסידיים והסבא של אותה משפחה, שהתארח גם הוא, הצטרף לשירה. וכשתמהנו מניין הוא מכיר את השירים - הוא הסביר שאלו מנגינות שהוא מכיר מזמן ילדותו, והוא שר אותם וגם תרגם אותם מרוסית (שירי עם רוסיים).
אומנם כל זה אינו העיקר, וכל לבבות דורש ה', לא את הבגד שמכסה אותם.
|
|
| נשלח ב-15/4/2009 23:19 |
|
| |
שאלה:
לפני כמה שנים הדרכתי בתנועת נוער ובאו כמה ארסים (קטנים ממני) והציקו לחניכות שלי, ותוך כדי דיבור איתם כנראה שפגעתי באחד מהם ליד כולם (חברים שלו צחקו עליו). הילד הזה כבר גדל ואני לא יודעת אם הוא זוכר אותי או את המקרה למרות שאז הוא נפגע. האם אני צריכה לבקש ממנו מחילה? ואולי הוא בכלל לא זוכר אותי.
ועוד באותו נושא- לפני שנתיים בחור אחד אמר לי מה שהוא מרגיש כלפיי והתייחסתי אליו די בקרירות לטווח ארוך.. (כדי לא להשלות אותו) ונראה לי שהוא נפגע. לא מזמן הבחור ב"ה התארס יש עניין לבקש ממנו סליחה?
תשובה:
אם הזכרת המקרה תגרום לו עוגמת נפש עדיף שלא להזכיר כלל, שכן ודאי אין הוא מקפיד על מה שאינו זוכר. ואין טעם לשוב ולצער אותו שנית. גם ביחס לבחור, לא התכוונת לפגוע בו, אלא להציב גבולות, וכעת שהוא מצא את שחיפש עדיף לא להזכיר כלל שפעם הוא רצה בקשר איתך.
|
|