| נשלח ב-21/7/2009 20:57 |
|
| |
מה הפלא!
| |
לצערנו, קיימים בצבור אנשים המכחישים במכוון או שלא במכוון את המורשת התורנית האדירה שפיכתה בארצות המזרח כמעיין חי ומתגבר וכנחל שאינו פוסק.
צריך לדעת כי אי הידיעה על קיומן של עולם הישיבות והפולקלור הרוחני בארצות המזרח, נובע במדת מה, בגלל מחדל של בני אותן ארצות, שבעידן 'לא פרסמת - לא עשית', כמעט ולא דאגו לפרסם (מה שנקרא היום 'לעשות יחסי ציבור') את המורשת שלהם, כפי שיודעים לעשות טוב מאוד אחיהם האשכנזים. וכיצד מפרסמים? לא צריך לכך שלטי חוצות או מודעות רחוב, אלא יש להמשיך את המורשת המפוארת הזו, ובעיקר להיות גאים בה.
ברם, כאשר תחת זאת, חלק מן הציבור הספרדי מנסה בכל כוחו להתנתק מאותה מורשת נפלאה -
מה פלא, כי מעדות אחרות לא יכירו וידעו בעבר הכה מפואר?!
מה פלא, אם מורה בסמינר בית-יעקב, מנחילה לתלמידותיה באופן רשמי ובלי להתבלבל, שחכמי הספרדים לא ידעו... ללמוד תורה (אוי לאוזניים שכך שומעות!)?!
מה פלא, כי בחורים ספרדים צריכים לעבור שבעה מדורי גיהנם, כדי להתקבל בישיבות אשכנזיות, למרות שמדובר בבחורים מצויינים?!
מה פלא, כי נערות מבתים מעולים, יושבות בטלות בביתם, ללא סמינר, כשכל פשען הוא שהן 'ספרדיות'?!
מה פלא, שהמוסדות הספרדיים נראים איך שהם נראים, אם העידית שבציבור הספרדי, נוהר למוסדות אשכנזיים?!
מה פלא, כי קיים זלזול בוטה, בעזות מצח ובשאט נפש נוראה בתלמידי חכמים עצומים מבני עדות המזרח?!
מה פלא, שבוועדות קבלה למיניהן, דואגים לסנן את הציבור הספרדי, אף אם מדובר במשפחות של אברכים יראים ושלמים?!
מה פלא, שכמעט ולא נכתבו ספרי ביוגרפיה על חכמי המזרח?!
מה פלא, שמסתכלים על ספרדים כעל סוג ב'?!
מה פלא, שכאשר שומעים שאיזה בחור לא הצליח בישיבה, החברה מגדירה אותו לפי עדתו ומוצאו, אם הוא ספרדי הוא "שבבניק", ואם הוא אשכנזי הוא "מודרני"?!
מה פלא?! אין פלא!
אין פלא! כי מי שאינו מכיר בערך עצמו, איך ירצה שיכירו אחרים בערכו?!...
אין פלא! כיון שיש החושבים לתומם כי התורה נתנה רק לבני אשכנז, ומתעקשים בכל כחם להתקבל למוסדותיהם ולגור במקומותם, גם כאשר יש להם אלטרנטיבה שאינה נופלת במאומה.
אין פלא! משום שכל מוסד או שכונה שמתמלאים בספרדים מעבר למכסה מסוימת, הרבה ספרדים ידירו את רגליהם משם...
אין פלא! שכן כאשר תלמיד חכם ספרדי מנסה לקבל משרת ר"מ בישיבה ספרדית, ראש הישיבה בוחר שלא לקבלו, כי יש יותר מדאי ר"מים ספרדיים, והישיבה עלולה לאבד מ'צביונה'...
אין פלא! אחר שיש אחראים על ישיבות, אשר פוערים פיהם לבלי חוק על גדולי ישראל, ולעתים מסוגלים למסור שיחות במשך שעות רק על הצורך החיוני ב'להיות אשכנזים'...
אין פלא! בגלל שבחור מצוין ירא ושלם, בא להתקבל לישיבה ספרדית, ודחו אותו מעל פניהם, למה? היתה לו בעיה חמורה - צבע עורו כהה מדאי, ואינו מתאים למטרת הישיבה והשקפתה 'הטהורה' מלובן... ממש עזות פנים!
אין פלא! מאחר ותלמיד חכם שאבותיו היו ספרדים, אומר במוצהר את המשפט הבא: "כששואלים אותי מה היתה שיטת הלימוד של רבותינו הספרדים, אני עונה לכו לישיבות היום, כך הספרדים למדו, מה שנקרא לומד'ס".
אין עוד מה לומר. אם האשכנזים רואים שהופכים אור לחושך, שחור ללבן, רק כדי לזכות לקורטוב של יחס מצדם, אז באמת מה פלא?!
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2009 21:16 |
|
| |
אני לא מגיע מעולם הישיבות אבל עם מי שיצא לי לדבר המציאות היא כך וזה פשוט נורא
צריך לעשות סדר בזה
היה איתי בבית כנסת חרדי ממוצא תימני בנו תלמיד חכם נחשב לעילוי ולא הצליחו למצוא לו שידוך
בבני ברק הוא אמר לי שזה בגלל הצבע שאם בנו היה פחות כהה הוא היה זוכה בשידוך טוב ודירה
אבל אני לא מבין משהו ליוצאי ספרד יש עבר מפואר של צדיקים ומסורת בבל מרוקו עשירה מאוד
מה רק שהגיעו לארץ הכל נמחק אין מסורת יותר אין המשך לפני 100 שנה היה המדרש המפואר
של הבן איש חי בעירק היו המון תלמידי חכמים ומקובלים בארצות המזרח
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2009 22:41 |
|
| |
המשקיף, שאלת השאלות שזועקת מתוך דבריך היא: אם לספרדים היתה מורשת כ"כ מפוארת ונכבדה, מדוע א"כ עזבו/עוזבים הספרדים את מורשתם שלהם ובחרו/בוחרים בדרך האשכנזית??? איפה היתה נקודת ההתחלה ממנה החלה כל המפולת שלגים הזאת כנגד הציבור הספרדי???
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2009 11:01 |
|
| |
האפליה העדתית מאוד מפריעה לי. אני אמנם ממוצא אשכנזי, וגם לא ממש חרדית (אבל דתית) אבל משנעשה אם בחורי הישיבות ובנות הסמינרים ממש כואב לי. אני אמנם לא אוהבת שעושים חישובים של הקב"ה, אבל נראה לי שהצרות הרבות שנוחתות על הציבור החרדי בזמן האחרון נובעות גם מכעס שמיים על משקורה באפליה העדתית אצל חרדים. דרך אגב אצל הכיפות הסרוגות זה הרבה פחות. בתי נשואה לבחור מממצא פרסי, ומעולם לא היתה אצלנו שום בעיה. יש אומרים שאחד הסיבות לשואת יהודי אירופה היתה כי בנות עניות לא יכלו להתחתן או היו נאלצות להתחתן עם אלמנים עם ילדים, כי לא היה להם כסף לנדוניה. אמנם אסור להשוות לשואת אירופה את עניין האפליה, אבל באיזשהו מקום יש הקבלה מסויימת.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2009 18:28 |
|
| |
ספרדים יקרים, זה מה שאתם צריכים לעשות לעצמכם...
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2009 22:16 |
|
| |
לא, איש יקר.
פשוט היום רק התחלתי להשתמש בריגושונים המגניבים האלה,
וחיפשתי לומר משהו (אמיתי בעיניי) שיתאים לאחד הריגושונים...
אפשר לומר שדיברתי מ"התרגשות"... ...איזה חמוד זה...
|
|
|
|
|
| נשלח ב-23/7/2009 11:22 |
|
| |
מרתיקה כתבה:
יש אומרים שאחד הסיבות לשואת יהודי אירופה היתה כי בנות עניות לא יכלו להתחתן או היו נאלצות להתחתן עם אלמנים עם ילדים, כי לא היה להם כסף לנדוניה.
ובכן מחשבה נורא רומנטית אבל האמת היא הרבה יותר קשה, וגם ידועה, ששואת יהודי אירופה התחוללה בגלל ההתבוללות, ויש גם בחומש דברים את מה שהודיע הקב"ה על השואה למשה רבנו : " .... וקם וזנה העם הזה אחרי אלוהים אחרים וכ"ו.
אני לא רוצה להרחיב בנושא זה של ספרדים אשכנזים במיוחד בימים אלו, אבל ראש דבריו של משקיף - משקפים את הבעיה, של חוסר ידיעה על מי הם חכמי ספרד ושבעצם התורה שלהם- הם היסוד האמיתי של ההלכה, והפילוסופיה והמוסר היהודי וחכמי אשכנז היו רק מישניים לחכמי ספרד.
באופן דומה ולהבדיל, בחינוך החילוני , (חולני) ההסטוריה של עם ישראל מתחילה בתנועת ההשכלה ובחובבי ציון, בספרי ההסטוריה של החילונים עם ישראל מתחיל רק באשכנז ויהדות ספרד היא משהו צדדי, וזה בערך מה שקורה בחינוך האשכנזי החרדי - לא מספרים לילדים שרוב רובם של חכמי ישראל החשובים - לאורך כל הדורות הם רק ספרדים.
וישנה בדיחה שמסבירה באופן מעולה מה זה אשכנזים שלא מבינים מפי מי הם באמת חיים : אברך אשכנזי אחד נפטר מהעולם, שואלים אותו כל מיני שאלות בבית דין של מעלה ומבקשים ממנו לומר דברי תורה ואז הוא מתחיל לפלפל ולומר שזה אמר ככה ורש"י אומר ככה, והרמב"ם אומר ככה אבל הוא מתכוון למשהו אחר, ואז שואלים אותו, למה אתה אומר שהרמב"ם מתכוון למשהו אחר ממה שהוא כותב ? ואז בית הדין מביאים את הרמב"ם שמודיע להם שהוא מתכוון בדיוק למה שהוא כתב,
אז בית הדין אומרים לאברך נו, אתה רואה הרמב"ם אומר שהוא מתכוון בדיוק למה שהוא כתב, אז האברך משיב : נו,מה כבר מבין פרנק ברמב"ם....
|
|
| נשלח ב-24/7/2009 10:17 |
|
| |
בציבור הדת"ל המצב פי אלף יותר טוב רק חבל שבמקום ללמוד את הדברים הטובים של כל אחד, ישנם אנשים שאוהבים להראות את החסרונות [ולכל אחד הרי יש].
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2009 14:16 |
|
| |
נכון אתה צודק בהחלט ודרך אגב ברוך הבא צדיק
מויחל טויבֶס! לכל הספרדים שבינינו
 |
מדוע הספרדים תמיד מקופחים?! שאלה זו בודאי שאלתם את עצמכם פעמים רבות: כאשר חפצתם להכניס את בתכם לסמינר אשכנזי, ולא קבלו אותה בטענה המוכרת שאין מקום (למרות שלאשכנזים אחרים כן היה מקום, אולי הם אינם תופסים מקום?!...). או כאשר רציתם לגור במקומות מסוימים, ודחו אתכם בקש ובטענות מוזרות.
אם עד עתה דאגו לטאטא את הקיפוח הספרדי תחת השטיח, הרי שבחודש האחרון עלה הנושא לכותרות בעקבות הטרגדיה המזעזעת בה אברך ספרדי מירושלים, שבק חיים רגע לאחר שהודיעו לו כי בתו לא התקבלה לסמינר.
יודעים אתם מי הוא האחראי לקיפוח זה? לא רק האשכנזים שרגילים תמיד להאשימם, אלא חלק ניכר מהציבור הספרדי בכבודו ובעצמו, השולח את בניו למוסדות אשכנזים, במקום לחזק את מוסדותיו, ורץ כמטורף אחר כל מה שריח אשכנזי נודף ממנו.
הנסיון הוכיח כי לא ניתן לשנות את הגזענות והאפליה. להיפך, מודעות ושלטים הקוראים לעצור את העוול שבסלקציה בין דם לדם, ומאשימות את המנהלים בגזענות, רק מעניקות להם תחושה כי הציבור הספרדי אינו חשוב ומגובש וזקוק לתמיכתם. אלו שאוכפים עצמם בכח על האשכנזים, רק תורמים רבות להורדת קרנם של בני עדות המזרח בעיניהם. הלא כך אמרו המרגלים: "ונהי בעיננו כחגבים - וכן היינו בעיניהם" (במדבר יג, לג). דימוי עצמי ירוד גורם לתדמית ירודה גם בעיני אחרים.
אז איך אומרים האשכנזים "מויחל טויבֶס!", הגיע הזמן להחזיר עטרת יהדות ספרד ליושנה. מדוע צריך להגיע למקרים של פיקוח נפש?! למה לחיות בהרגשת נחיתות, ולהיות תלויים לחסדיהם של אחרים?!
על הציבור הספרדי להניף את דגל העצמאות, להתגבש ולשלוח את בניו ובנותיו אך ורק למוסדות ספרדים, כי כמו שאמרו חכמים "אם אין אני לי - מי לי". אם הציבור הספרדי כולו היה שולח את בניו ובנותיו למוסדותיו, הם היו נראים אחרת, ולא היה נגרע חלקם במאומה, ולהיפך. עובדה, שהבחורים הטובים ביותר בישיבות האשכנזיות, הם... ספרדים!
אז למה לחזר על פתחי אחרים, למה להידפק על דלתות השכנים, כאשר ישנם אלפי אברכים מעדות המזרח, המסוגלים להפריח שממות ולחולל מהפכה של ממש?!
הורים הנלחמים בחירוף נפש ממש להכניס את בניהם למוסדות אשכנזים, הם בעצם כמו אותם חכמי חלם שבנו בית חולים ליד הגשר העומד לקרוס, במקום לתקנו.
ידוע לי כי פעם באו מספר אנשים לאחד מגדולי רבותינו הספרדים, ותינו בפניו את צערם על כך שלא קבלו את בניהם למוסדות אשכנזים. אותו רב במקום לנחמם, אמר "טוב שלא קבלו אותם, למה לכם לרעות בשדות זרים, במקום לחזק את מוסדותינו?!".
כל הבעיה היא שראשי הציבור שהם מהווים דוגמא לכלל הציבור, דוקא הם אינם מחזקים את המוסדות הספרדים, ומנצלים את קשריהם כדי להכניס את בניהם למוסדות אחרים. פעם התקיימה בבני ברק אסיפת רבנים ועסקנים ספרדים. באסיפה הוחלט פה אחד, כי כל הנאספים שהיו מחשובי הציבור, ישלחו את בנותיהם לסמינר ספרדי מסוים, וכך ילמדו אחרים מהם. בסופו של דבר, מכל הנאספים אף לא אחד שלח את בתו ללמוד שם, לבד ממרן הרב מאזוז שליט"א...
יהיו שיטענו כי המוסדות הספרדיים אינם די מתאימים לרוחם. אם עד מספר שנים טענה זו היה בה ממש, הרי שבשנים האחרונות תהילות לה' יתברך, קמו להן לתפארה מוסדות ספרדים מעולים, שחטאם היחיד שהם מבני עדות המזרח.
אין הוכחה חזקה יותר לכל האמור לעיל, יותר מישיבת "כסא רחמים" בבני ברק. ישיבה זו כידוע חורטת על דגלה את הגאוה הספרדית, ואפילו המלה "ספרדית" היא חלק בלתי נפרד משמה, אין בה ר"מים אשכנזים, והיא לא זוכה ליחסי ציבור מיוחדים; למרות כל זאת ואולי בגלל זה, היא הצליחה להניב מתוכה יבול של גדולי תורה והוראה שמבייש בהחלט ישיבות אשכנזיות מצוינות. וזאת ללא כל הצצה בדשא של השכן, והתחקות אחר עקבותיו, אלא בשיטת הלימוד הספרדית עתיקת היומין. מוסדותיה של הישיבה פזורים בכל רחבי הארץ, מהם: ישיבות, כוללים, גני ילדים, תלמודי תורה, בתי ספר לבנות, סמינר. ועוד היד נטויה. כן ירבה וכן יפרוץ.
הבה נלמד מהם ונחלץ חושים בעד עמינו וביד אחינו, וה' לא ימנע טוב להולכים בתמים. אמן.
|
 |
|
|
|
|
|