| נשלח ב-11/5/2010 08:24 |
|
| |
אשכול סיפורים
אני פותח אשכול סיפורים חדש מכיוון שאינני מצליח לעדכן
את האשכול הקודם כבר מספר ימים
טלית לחתן
עודד מזרחי / הידברות סופשבוע - מוסף שישבת לחנות תשמישי הקדושה של יורם בשכונת התקווה בתל אביב, נכנסה בשעה אחת בצהריים אשה כבת שלושים, לבושה במכנסיים ובחולצה קצרה, וביקשה כמעט בלחש:
"תביא לי את הטלית לתפילה הכי זולה שיש לך בחנות!".
יורם ביקש: "רק תאמרי לי לאיזה גיל את צריכה את הטלית, כדי שאדע איזה מספר להביא לך. יש טליתות לגיל שבע, חמש, ואפילו לגיל שלוש...".
"לא משנה בכלל. העיקר שתביא לי את הטלית הכי קטנה, פשוטה וזולה שיש לך..." .
יורם התנצל: "מצטער, אבל אני עדיין לא יודע מה להביא לך".
האשה ענתה: "תראה, אני קצת מתביישת לספר לך, אבל כמו שאתה רואה, אני לא דתייה ואבא שלי ביקש ממני לנסוע לירושלים לרב בן טוב כדי לקבל ממנו ברכה למציאת חתן. בכלל לא שייך לי הקטע הזה ולא רציתי לשמוע לו, אבל הוא נדנד לי, עד שבסוף הסכמתי לנסוע. הגעתי לבית של הרב, שילמתי מה שנדרש, פגשתי את הרב וסיפרתי לו שאני זקוקה לברכה כדי להתחתן. הרב אמר לי שאקנה טלית לתפילה, וזו סגולה בדוקה לכך שאתחתן בקרוב. תראה, אני לא כל כך מאמינה בדברים האלה, אבל בגלל שכבר עליתי לירושלים, וגם שילמתי כסף, ואני מכבדת את אבא שלי, אז רציתי לקיים מה שהרב אמר וככה לגמור עם הסיפור הזה...".
איש מבוגר ממוצא תימני, שהיה בחנות באותה עת, אמר לה בבת שחוק:
"אם תקחי טלית קטנה, יגיע לך חתן קטן... עדיף שתקני טלית שתתאים לחתן גבוה...". הבחורה, הגבוהה למדי, הודתה במבוכה: "באמת אני מחפשת חתן בגובה מתאים... אז איזו טלית לקחת?".
"תקחי מידה ששים".
היא נענעה בראשה לאות הן, ויורם הלך להביא לה טלית בגודל המבוקש. בעודו מחפש טלית מתאימה, התקשר לחנות ידידו לעסקים מחולון, שומר תורה ומצוות בן חמישים וחמש בשם אורי. לאחר כמה מילות נימוסין, ניגש אורי לעניין:
"הרבה זמן אני רוצה להתקשר אליך. אני מחפש לבן שלי שידוך. אולי אתה מכיר מישהי שיכולה להתאים לו?"
יורם כלל לא הכיר את בנו, אבל בגלל צירוף המקרים, הציע בנימה משועשעת:
"תשמע. בדיוק נמצאת אצלי בחנות בחורה שקונה טלית בתור סגולה לחתונה... היית רוצה אולי לדבר אתה?".
"למה לא?..." יורם פנה לבחורה:
"תשמעי. על הקו נמצא מכר שלי בשם אורי, שרוצה לחתן את הבן שלו...".
באותה עת החלה החנות להתמלא בלקוחות. הבחורה הייתה נבוכה מאוד ואמרה:
"תגיד, מה אתה עושה לי פה בושות?! באתי לחפש אצלך בסך הכל טלית ולא חתן...".
יורם ענה:
"לא, חלילה, אל תיפגעי. פשוט ככה יצא משמים...".
אורי ידידו, שהמתין כל העת על הקו, הציע:
"אתה יודע מה, קח ממנה מספר טלפון!".
יורם ביקש ממנה בקול נמוך שתרשום את מספר הטלפון שלה על פתק. לאחר התלבטות רשמה בחוסר חשק את מספרה. לאחר מכן שילמה עבור הטלית שיורם ארז עבורה, הכניסה אותו לתיקה ויצאה מהחנות בחפזון.
חלפו כחודשיים, ואז בצהרי היום נכנסה לחנות אשה לבושה בחצאית וחולצה ארוכה ושאלה במאור פנים:
"שלום, מה נשמע? אתה זוכר אותי?"
"מצטער, אבל אני לא זוכר".
"הייתי אצלך לפני חודשיים וקניתי טלית בתור סגולה לשידוך והשארתי אצלך מספר טלפון...".
"אה, כן, עכשיו נזכרתי. נו, מה יצא מכל הסיפור?". "אל תשאל, הבחור התקשר אלי ונפגשנו כמה פעמים...".
"נו?!" שאל יורם בסקרנות גוברת. האשה שלפה מתיקה מעטפה ובתוכה הזמנה לחתונה.
יורם התרגש וברך אותה במזל טוב. היא סיפרה לו שבעקבות השתלשלות המקרים שהובילה לחתונה עם שומר תורה ומצוות, בדעתה להתחזק ביהדות עם שותפה לחיים. לאחר מכן הוסיפה: "אבל יש לי בעיה עם הגודל של הטלית. החתן גבוה במיוחד ואני צריכה טלית במידה אחת גדולה יותר".
"אין שום בעיה! תחזירי את הטלית שקנית, תקבלי ממני טלית גדולה במידה אחת ותשלמי את ההפרש, כמה שקלים בסך הכל".
"לא, בשום פנים! תביא לי טלית מתאימה ואת הקודמת אני שומרת אצלי. סגולה לא מחזירים...".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/5/2010 15:29 |
|
| |
סיפור מדהים ומעניין של בחור כיצד הגיע למצב שזכה להשגחה פרטית מן השמיים.
אולי אנשי התקשורת ילמדו קצת מהיהודי היקר הזה הסיפור הוא ששמעתי בתכנית ציפורי לילה, התכנית הייתה פעם בשבוע כשאירחו אנשים שונים את סיפורם האישי שחוו ולרוב הסיפורים היו קשורים באמונה. התארח באולפן בחור צעיר בסביבות גיל 26 או 28, וסיפר על עצמו.
הבחור עיתונאי וכתב מוצלח וידוע בציבור, כששמו הלך לפניו על הצלחתיו במקצועו, ועל סקופים המיוחדים שהיה מביא לעיתון, חי חיים מודרניים של הוללות ובילוים עד שעות הבוקר. באותם זמנים היה המקרה הקשה של גולשטיין שטבח כ16 בחורים ערביים בהר הבית. הבחור רץ למקום לתפוס כמה סקופיםטובים לעיתון ואכן ההצלחה חיכתה לו, והוא מספר כשהגיע למקום כשזמן האירוע היה טרי והייתה המולה במקום, הוא הסתכל מסביב ושם לב לאשה ערבייה שישבה על הרצפה כולה מכווצת בוכה בכי היסטרי מלווה בצער גדול מאוד ומכה את עצמה. הבחור שהיה גם ממוצא עדות המזרח ידע גם את השפה הערבית, ניגש אליה ושאל אותה למה היא בוכה? והיא ענתה לו ביללה שטבחו לה 4 בנים במקום. תחילה הוא היה המום וכשהתאושש חשב לעצמו שזאת יכולה להיות כתבה מעולה עוד סקופ מוצלח כהרגלו, ותוך כדי שמרגיע אותה התחיל לתחקר אותה ויצא משם עם כתבה נהדרת שיכולה להביא לו עוד הצלחה. לפני שהביא את הכתבה לעיתון קודם החליט לחזור למקום מגוריו ולהתרענן, ובביתו כשהרהר במצב, מצפונו התחיל להציק לו על כך שהמצב כרגע מאד תוסס עבור ישראל, וכתבה כזו תביא עוד יותר שנאה ותסיסה של ערבים כנגד ישראל, הוא חשב לעצמו שאולי הוא יקפיא את הכתבה לזמן מה, ואחרי שהתרענן ושכב לנוח במיטה שוב חזר להרהר בדבר ונפלה במחשבתו החלטה, שהוא יקפיא את הכתבה. וכך שהוא עוד שוכב במיטה וחושב פתאום ממולו ליד מרגלות המטה נגלה לפניו איש זקן עם זקן לבן והדר על פניו, חיוך רחב כשהוא מנענע את ראשו כמו אות להסכמה שהוא מרוצה בהלטתו וכשראה שהבחור נדהם הוא נעלם. הבחור אכן היה בשוק תחילה לא הבין את הגילוי ואחרי שנרגע בהתרגשות ואיזן את מחשבתו הבין שזה שליח משמיים לאשר לו ולחזק אותו במחשבתו שחשב נכון כשרצה להגן על עם ישראל מפורענות נוספת, הדבר כמובן נשאר בלבו וכאשר הכל נרגע שוב חשב על הכתבה, באם להוציא אותה לפועל הזיכרון על האיש הצדיק שהופיע לפניו מנע זאת ממנו והוא לא ידע מה לעשות. הוא החליט לפנות לעמיתתו שהייתה פותחת בקפה ועוזרת לו בהחלטות במצבים כאלה של התלבטות כיצד לנהוג, וכשבא אליה היו לה באותו זמן כמה קליינטיות אחרות, ובין לבין היא ניסתה לפתוח לו בקלפים אך ללא הצלחה, אז בקשה ממנו שיבוא אליה הביתה יותר מאוחר כשתהיה לבדה וכך תוכל להיות יותר מרוכזת ולעזור לו בעצתה. והוא זה מה שעשה כשבא אליה כשהיא הייתה לבדה, והיא ניסתה לפתוח בקלפים עבורו שוב לקח זמן רב והיא עדיין מנסה להתרכז פתאום מבלי התראה מוקדמת, קפצה ממקומה והחלה לרוץ בחדר כמו משוגעת מרוב פחד, ואחרי זה רצה לשירותים ושם התעקבה, הבחור לא הבין מה קורה ניגש בדאגה לדלת השירותים דפק בקלות ושואל אותה אם הכל בסדר? היא עונה לו כן וביקשה שיחכה עד שתצא, הוא המתין לה בסלון וכשיצאה התיישבה שוב באותו מקום ליד השולחן כשכולה חיוורת ופונה אליו ואומרת אינני יכולה לעזור לך.
והוא לא מבין ושואל אותה מה זאת אומרת? אז היא אומרת שהיא קיבלה אזהרה משמיים שאם היא שוב תנסה לפתוח עבורו היא עלולה למות, והוא המום.
ואחרי שהיא נרגעת היא אומרת לו אני רק יכולה לעזור לך אחרת, לתת לך שם של רב מקובל שאצלו תוכל לקבל עזרה, הוא לוקח את מס'' הטלפון ואת כתובת הרב ויצא. חוזר למקום מגוריו מטלפן לרב וקובע עת לבוא, שזה בעוד כשבוע ימים, ובאותם הימים חל בו שינוי, בהרגשתו, ברצונותיו ובהשקפותיו על החיים הוא היה חי חיי רווקות ומבלה בדיסקוטקים עם בחורות, פתאום מרגיש משונה במקומות הללו וכשהיה הולך לשם היה מרגיש צורך לצאת ולקחת את הבחורות ולנסוע למרחבים. פעם אפילו הוא לקח את אחד הבחורות ונסע אתה לכותל, ישב מול הכותל ובהה בו והבחורה אינה מבינה מה הם עושים שם, ופעמים אחרות הוא מוצא את עצמו נוסע לכותל לבד, יושב שם שעות ודש במחשבותיו, הרגיש שאין לו שליטה על כך כי זה הרצון הבלעדי שיש לו.
כך עד אותו יום המיועד שצריך ללכת לרב וכשמגיע לרב , יושב ומחכה לתורו ישב וחשב מה יאמר לו, ואיך יגיש את בקשתו, כשהגיע תורו להיכנס וישב על כיסאו, הסתכל על הרב ובלי שליטה יוצאות לו מילים מהפה והוא אומר לו כבוד הרב ברצוני לדעת כיצד לשמור שבת, ולא הבין מה הוא אומר, לא זה מה שתכנן לעשות, וכבוד הרב עונה לו בסבר פנים יפות זה המקום הנכון שהגעת אליו וקיבל אותו לחיקו. הבחור חזר בתשובה, הבין שזו הייתה השגחה פרטים שזימנו לו מן השמיים בזכות מחשבה וניסיון לשמור על ישראל מתוך אהבה ודאגה אליה נכנס לקטגוריה של קדושה. בתכנית היא היה חבוש בכיפה קרן אור של שמחה והתרגשות, עניו זהרו כשסיפר את הסיפור, אצלי זה השאיר הרגשה של שביעות רצון מתוקה ומוסר השכל גדול של שמחשבה נכונה, מביאה את האדם לקדושה, ולתשובה ומה היא שכרה שזכה להשגחה כזאת גדולה מן השמיים, ועל זה נאמר ובחרת בחיים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/5/2010 07:49 |
|
| |
הכל תלוי בעדשות
- "כבוד הרב אתה חייב לשמוע סיפור, סיפור אמיתי", אמר נהג המונית לרבי שלמה זלמן אוירבאך זצ"ל, עת התיישב במכוניתו. – "אמיתי אמיתי, בעיניים שלי ראיתי... כבוד הרב... כמו היום אני זוכר אותו... ככה... כמו שאני רואה אותך"
"זה קרה במלחמה, היינו במדבר, פרשנו אוהלים לשנת הלילה עם תום הקרבות. לפתע הגיח נחש גדול... גדול וארסי. ארסי ככה... שאיך שהוא נושך אותך כבוד הרב... אתה עולה לשמיים ובלי וידוי... במיידית. לפני שהספקנו לעשות משהו, החל הנחש לטפס במעגלים על אחד החיילים. צעקנו לו "חיים... אל תזוז, תנשום רגוע... הוא יירד עוד מעט. חיים לא זז והנחש המשיך לטפס. הנחש נכרך על צווארו והתבונן בפניו, חיים לחש בשקט "שמע ישרא לה´ אלוקינו ה´ אחד", כשסיים... הנחש ירד והתרחק מאיתנו". – "חיים חזר בתשובה!", סיים הנהג את סיפורו. "מה אתה אומר כבוד הרב? לא נס? אשכרה נס... נכון? וואלה... יש אלוקים כבוד הרב... ואם מישהו יגיד לך שלא, שיבוא אלי אני אלמד אותו". - "ומה אתך"? פנה הרב אל הנהג, - "גם אתה חזרת בתשובה"?. – "מה פתאום, כבוד הרב" ענה הנהג, "עלי הנחש לא טיפס, הוא טיפס על חיים... אני קוראים אותי שמעון כבוד הרב... לא חיים".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2010 08:13 |
|
| |
לי לא מוכרים לוקשים כבר בהתחלה החליט לא להאמין לשום דבר בלי בדיקה מקיפה לעומק. ''לי לא ישטפו את המוח'', אמר,''לי לא ימכרו לוקשים'' בדיקה ביקורותית דורשת זמן. לדוגמה: כאשר אמר לו הרב כי לפי המסורת היהודית העתיקה הכתובה בגמרא, כל דג שיש לו קשקשת יש לו סנפיר, אבל יש דגים שיש להם סנפיר ואין להם קשקשת, החליט ליאור לבדוק את הדבר. הרי מאז נכתבה הגמרא הגיע האדם למרחבי האוקיינוסים ולימים שמעולם לא נחקרו, וחדר למעמקי הים, בהם נתגלו אלפי סוגים של דגים לא ידועים כלל. כיצד יכלו חכמי התורה, לפני שנים רבות, לכתוב בפסקנות כזאת קביעה נחרצת על כל הדגים שבעולם? ליאור סרק אנציקלופדיות ובדק באינטרנט, אך לא מצא סתירה למה שנקבע בגמרא, אפילו לא דג אחד.
רק מקור עליון השולט על כל הבריאה יכול היה לגלות לחכמי התורה את הידע הזה הנוגע לכשרות הדגים (רק דג שיש לו סנפיר וקשקשת כשר לאכילה). את הקיבוץ אי אפשר להאשים בחזרה בתשובה של ליאור: מערכת החינוך הקיבוצית טרחה להשריש במוחם של חניכיה שאת התורה כתב בנאדם, ושיש לשמור מרחק ,מכל חרדי.
עד גיל 25 לא עמד מעולם ליד חרדי ולא לשוחח אף פעם עם שומר תורה ומצוות לאורך כל שרותו הצבאי בחיל האויר לא נתקל אף פעם ברב היחידה . נשלחתי מטעם החברה שעבדתי בה, מספר ליאור, כדי לספק מחשב לביתו של לקוח כשפתחו לי את הדלת, חשכו עיני; ראיתי פרצוף של חרדי עם זקן. רציתי לברוח. אבל צריך פרנסה, אין ברירה. נכנסתי פנימה בפחד. הרכבתי את המחשב, טענתי אותו והסברתי כיצד להפעיל אותו.
איכשהו נפלטה מפי שאלה על אלוקים. אחרי התשובה הפשוטה והברורה שאלתי עוד שאלה. אחרי שעתיים צלצלו מן החברה לשאול מה קורה אתי. את הבית של החרדי הזה עזבתי אחרי שמונה שעות של שיחה נעימה ומחכימה, בה נשרו כל סיפורי האגדות על החרדים המגעילים אטומי המחשבה, ובה נפקחו עיני לראשונה לדעת מה היא היהדות.
זו היתה ההתחלה. שלוש שנים למדתי ובדקתי, שמעתי ובררתי. הסכמתי לדברים רק אחרי דרישה וחקירה. בסופו של דבר השאיפה לאמת, והסלידה מן הריקנות הרוחנית, גברו על השקרים, ועל מוסר-השיוויון המזוייף. עוד ארבעה צעירים מן הקיבוץ שגדלתי בו מצאו אף הם את הדרך אל האמת כן! אפשר לומר שאני חרדי. בהחלט!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2010 09:55 |
|
| |
האם הסיפור עם הנחש אמיתי? זה נשמע כמו וריאציה של בדיחה. אם הסיפור אמיתי, אני מתנצלת מראש. אני קוראת חלק מהסיפורים, ברובם מרגשים ובאמת ומעוררים לתשובה. אבל בד"כ לא מוזכרים שמות, ואי אפשר לבדוק את אמיתותם.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2010 13:17 |
|
| |
הסיפור אמיתי לדעתי למרות שהוא נאמר בצורה של הומור כתב אותו הרב אהרון לוי
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2010 07:21 |
|
| |
עוף לשבת
מתוך הידברות
רינה מזרחי היא אישה ממוצא ספרדי, ילידת בית-שמש, בה היא מתגוררת עד היום. רינה גאה במורשת ספרד, ובייחוסה – אבי דודה היה לא אחר מאשר ה''בן איש חי'' המהולל מבגדד. היא גאה בחמשת ילדיה, כולם תלמידים מצטיינים בישיבות וב''בית יעקב''. היא אף גאה בירושה שהשאיר אחריו בעלה המנוח, לאחר פטירתו, לפני כשש שנים – חינוך ליושר ולהגינות. ועיקר גאוותה על כך שהיא מצליחה לפרנס את משפחתה, כעובדת ניקיון. אולם בדבר אחד אין היא גאה, כלל וכלל. לעיתים רחוקות, היא נאלצת להתקיים מצדקה. בחודשים הראשונים לאחר פטירת בעלה, הציעו לה שכנים וידידים את עזרתם, במענקים כספיים, מזון וביגוד, כדי להשלים את קיצבת האלמנות שקיבלה מן הביטוח הלאומי. אלם, לאחר זמן, הלכו המענקים ופחתו בהדרגה. כולם שכחו את האלמנה השקטה, שמעולם לא התלוננה. עבודות הנקיון אפשרו לה להסתדר במשך ימות השבוע, אולם, בימי חמישי, נאלצה רינה, שוב ושוב, להתמודד עם ההחלטה: להגיש לילדיה בשבת סעודות של יום חול, או לצאת לבקש סיוע מאנשים רחמנים. תמיד קיוותה שלא יתעורר הצורך בנקישה על דלתות. אך, לרוע מזלה, כמעט תמיד נאלצה לצאת מביתה בערבי יום חמישי, בבקשת עזרה. בהיותה אשה גאה, לא העלתה רינה על דעתה לבקש צדקה ברחוב, ומעולם לא דפקה על דלתות הבתים בשכונתה. במקום זאת, בכל שבוע היתה נוסעת לשכונה אחרת בעיר, נכנסת לבניין כלשהו, ועוברת מדלת לדלת. רינה ידעה בדיוק מהו הסכום הדרוש לה לרכישת מצרכים בסיסיים לשבת. ברגע שאספה די צורכה לאותו שבוע, היתה שבה מיד לביתה. אולי בשבוע הבא, כך חשבה בליבה, לא איאלץ לעבור זאת וב. רוב האנשים אליהם פנתה רינה, גילו רוחב לב ונדיבות. מראה האשה הצנועה, בעלת העיניים היגעות, המבקשת עזרה לשבת, נגע ללבם. מעולם לא נדרשו לה יותר משעתיים כדי לאסוף את הסכום הדרוש לה. בימי שישי היתה משכימה קום, יוצאת לקניות לכבוד שבת, ואחר כך נחפזת לעבודתה. כך היה הכל מוכן בשובה לביתה, והיא יכלה להתחיל מיד בבישול. באותו יום שישי סגרירי בחודש טבת, נאלצה רינה שוב לצאת לאסוף צדקה, כרגיל. אך הפעם, היה לה קשה יותר מתמיד לעזוב את ביתה לשעתיים. בנה הקטן, שמעון בן השבע, היה מרותק למיטתו, חולה בשפעת חזקה, והוא הפציר באימו שלא תעזוב אותו. אמנם אחותו הגדולה בת הארבע-עשרה, היתה בבית, אך שמעון רצה את אמו. האם נוכל להאשימו? הוא קדח מחום, סבל מצמרמורות, ודמותה המרגיעה של אמו לצידו היתה דרושה לו מתמיד. למרות הקושי הרב, ידעה רינה שאם לא תעזוב את הבית, לא יוכלו ליהנות ממאכלי שבת השבוע. וכיצד תעולל היא זאת לשאר בני המשפחה? אולי הערב אספיק לשוב מוקדם יותר, חשבה בלבה, בעודה רוכסת את מעילה ופונה אל הדלת. בדרכה לשכונה בה תיכננה לבקש השבוע עזרה, ניסתה רינה לחשוב, כיצד תוכל לשוב לביתה במהירות המירבית. עוד טרם הקישה על דלת הבית הראשון, צץ במוחה רעיון. במקום לבקש כסף, כפי שנהגה תמיד, היא תבקש מצרכי מזון. באופן זה, כך סברה, לא תיאלץ לכתת את רגליה בבתים רבים כל כך, עד שתשיג את מבוקשה. נראה היה שתוכניתה עולה יפה, כפי שקיוותה. היא כבר הצליחה לקבל חלות, דגים, ומבחר פירות וירקות. עתה הגיע החלק הקשה מכל, כך חשבה. חסר לי עוף. אינני יכולה לשוב הביתה בלי עוף, בפרט השבוע, שהרי המרק כה חשוב לבריאותו של שמעון. רינה נקשה על דלת ביתו של מ.ש., אברך כולל ואב לשמונה ילדים. רעייתו, של מ.ש. יצאה מוקדם יותר לקניות, ולכן הפסיק לרגע את לימודו ופתח את הדלת. ''בבקשה'', פתחה רינה ואמרה ''האם תוכל לעזור לי לשבת? אני אלמנה, עם חמישה ילדים בבית. אולי יש לכם, במקרה, עוף מיותר לשבת? אם תוכל אודה לך מאוד''. מ.ש. שקל את בקשתה של רינה בכובד ראש. אמנם, בתא ההקפאה של המקרר נמצאו שני עופות. ברם, אם יתן אחד מהם לרינה, לא יישאר מספיק למשפחתו שלו. ואז, ייאלץ לקנות עוף נוסף לשבת. אולם, למען האמת, הוא לא יכול להרשות לעצמו קניה כזו. תקציבו הדל פשוט לא מאפשר לו זאת. מ.ש. הקדיש לשאלה מחשבה רבה, בדומה לשופט בבית המשפט העליון, לא היה ספק בליבו, שבקשתה של רינה כנה והגונה. הוא האמין בהחלט לסיפור של אלמנה אומללה זו. אולם, כיצד יוכל לקפח את בני משפחתו? בצער רב, החליט שבני משפחתו קודמים. ''אני יכול לתת לך תרומה קטנה'', השיב לה בנימה מתנצלת, בעודו מושיט את ידו לעבר ארנקו. ''אבל, אני מצטער, לא אוכל לתת לך עוף''. דמותו של שמעון הממתין לה בבית, העניקה לרינה את הכוח להפציר שוב. ''בבקשה, אדוני, יש לי ילד חולה בבית, עם חום גבוה. הוא צריך מרק עוף, באמת. אם תוכל, ברוב טובך, לתת לי עוף, תתרום בכך לרפואתו השלימה, בנוסף לכך שתזכה את משפחתנו בשבת ראויה לשמה''. הקמטים במצחו של מ.ש. העמיקו. הוא חשב על בתו בת בתשע והנעליים שעליו לקנות עבורה, ואין באפשרותו לעמוד בהוצאה. הוא חשב על השמשה הסדוקה בחדר השינה, אותה יש להחליף. והוא חשב על המשקפיים, שיהא עליו לקנות בקרוב עבור בנו בן החמש. לעת עתה, לא היה לו תקציב לכל אותם פריטים נחוצים. אם יתעורר הצורך בקניית עוף נוסף למחרת, יגדל עוד יותר המרחק מן היום בו יוכל להרשות לעצמו לדאוג להם. ''גבירתי, אני מצטער מאוד. אבל פשוט אינני יכול לתת לך עוף היום. אולי, בעזרת ה', אוכל לתת לך עוף בפעם אחרת. אבל היום, אני פשוט אינני יכול''. רינה חשה שהאדם העומד מולה מזדהה עם מצבה, ומתוך כך התעודדה להמשיך ולנסות. מי יודע אם אמצא מישהו כה מבין כמוהו, חשבה בלבה. היא החליטה לנסות שוב... בפעם האחרונה. ''סליחה, אדוני, סלח לי על כך שאני מתעקשת. אבל אני כבר מסתובבת ואוספת מוצרים במשך יותר משעה. אני עומדת על הרגליים, מנקה רצפות, מאז שבע בבוקר. אני רוצה לחזור הביתה, לבני החולה, אנא, אנא ממך, עזור לאלמנה... בבקשה, תן לי עוף לשבת''. מ.ש. מולל בעצבנות את ציציותיו. אגלי זיעה צצו על מצחו. הוא העיף מבט חטוף לפרוזדור, מוודא שאף אחד מהשכנים אינו מבחין במצב הקשה אליו נקלע. הוא נשם עמוקות, והמחשבות החלו מתרוצצות במוחו. מ.ש. ראה בעיני רוחו את המקרר המיושן שלו, עם ידית הפתיחה שלפעמים נתקעה. הוא ראה את עצמו פותח את הדלת, פותח את דלת תא ההקפאה הקטן, שהיה תמיד מכוסה בשכבת קרח עבה. הוא דמיין בבירור את שני העופות הקפואים, אותם קנתה רעייתו בתחילת השבוע. מחשבותיו של מ.ש. הועתקו במהירות אל ההבעה הכאובה של אשתו, כפי שתיאר לעצמו שתופיע על פניה, לאחר שתשתמע אודות גילויי נדיבותו בהיעדרה. התמונה הבאה שהופיעה במוחו היה מראה הספר הפתוח שהשאיר מאחוריו, כדי לענות לדפיקה בדלת. הוא נזכר כיצד היה שקוע בלימוד, עד שהופר ריכוזו בצורה כה בלתי צפויה. רינה המתינה באורך רוח, עיניה מביעות תקווה, בעוד מ.ש. נאבק עם עצמו. נוכחותה בפתח הבית החזירה אותו לסוגיה המסובכת שנקלע אליה. אם יסכים לבקשתה של רינה, כך אמר לעצמו, לא תהא זו הפעם הראשונה בה תיאלץ אשתו להפעיל את כשרונה כדי לנצל עוף אחד להאכיל את כל המשפחה. אם נתמזל מזלו, וה' בירך אותו בשני עופות בשבוע זה, כך חשב, האם הוא רשאי למנוע עוף אחד מאשה נזקקת? ולבסוף, האם אמנם אשתו הנדיבה והרחמנית כה תסתייג ממעשהו, כפי ששיער בתחילה? מ.ש. שקל מחדש את החלטתו. ''בסדר. בבקשה היכנסי ושבי. מיד אחזור''. רינה פלטה אנחת רווחה, אולם תחושת ההקלה היתה מעורבת בבושה. עד כמה מוכנה אם להקריב למען ילדיה, חשבה? היא נכנסה לדירתה הצנועה של משפחת שטרנברג, והתיישבה על כסא. כמה דומה הדירה לביתה שלה! היא שמעה את מ.ש. נכנס למטבח ופותח את דלת המקרר. ואז, זינקה ממקומה לשמע קריאת זעקה, ולאחריה צווחה רמה, מקפיאת דם. היא לא יכלה להעלות על דעתה איזו תאונה קרתה. בתנועה אינסטינקטיבית, מיהרה אל המטבח. פיה של רינה נפער בתדהמה, בראותה את מ.ש. מנסה להרגע את בנו בן השנתיים המייבב חלושות, שהכחיל בדקות הספורות בהן היה כלוא בתוך המקרר. איכשהוא, הצליח חזקי הקטן לטפס פנימה, בלי שאיש יבחין בכך, ברגע שהוא נכנס, נסגרה עליו הדלת, מבלי שיוכל לפותחה מבפנים, שכן המקרר היה מצוייד בידית מיושנת. והבידוד העבה סביב הדלת מנע מזעקותיו החלושות לעזרה, לבקוע החוצה ולהישמע. אביו חשב שהוא ישן במיטתו שנת ישרים. אילו לא הגיעה רינה לבית משפחת שטרנברג באותו ערב, ואילו לא ביקשה עוף לשבת, ואילו לא התעקשה, ואילו מ.ש. לא היה מגלה רחמים ומסכים לבסוף לתת לה עוף, ואילו לא היה ניגש לפתוח את דלת המקרר בדיוק ברגע בו ניגש, אזי... מ.ש. החליט לעשות מעשה של חסד, וכתוצאה מכך, הציל את חיי בנו. |
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2010 08:27 |
|
| |
הקשבה תציל ממוות
עת לחשוב גליון 37 / א.ש. נתנאל |
| הוא לא היה יכול להשתחרר מהמחשבות שרדפו אותו במשך כל הנסיעה. כמה האדם קטן! עד כמה הוא לא יכול לשלוט על מעשיו, ואפילו יתכנן הכל באופן מדוקדק, בסוף הכל משתבש. מדוע? מה מונח כאן? הרי זה בוודאי משהו שבא ללמד אותי? מה המסר כאן? רוני, אדם בסוף שנות הארבעים לחייו. נולד ברמת-גן, אך את שנות נעוריו עד הצבא עשה בקיבוץ ותיק בצפון. מלחמת יום הכיפורים ''תפסה אותו די קשה. בצליחת התעלה נהרגו חברים. חוויות קשות נשא עמו. מאוחר יותר עבד במחשבים. לאחר זמן הגיע לארה''ב, והחל כאן לבנות עסק של הובלות. רכש משאית. הפרנסה לא הייתה קלה, ומיליונר לא צמח. הוא נשא אישה והקים משפחה יפה, שלושה ילדים חמודים והתקיים בכבוד. אחד מהעסקים עימהם עבד, עבר למשרד חדש, ולרגל המאורע הוזמנו כל הקשורים עמו להרמת כוסית. גם רוני בדרכו לשם. השעה נקבעה ל- 9:00, ומתוך הכרות עם הבוס, ידע רוני כי עליו להיות בזמן. זה אדם שהדיוק והקפדה על זמנים הם חלק מהעסק שלו, ואכן, יש לכבדו ולהתייצב במועד. בשכונתו של רוני, ישנם מספר בתי כנסת, ואת תפילת שחרית המוקדמת יותר של אותו יום החליט להתפלל בבית כנסת ''אהבת אחים''. הוא מכיר את המתפללים, חלקם גרים בסביבתו הקרובה, אנשים נחמדים. התפילה מתחילה בשעה 6:15 ומסתיימת ב- 7:00. את ארוחת הבוקר והסידורים יסיים בערך ב- 7:20. יש לו בערך שעה וארבעים דקות. זה היה נכון עד לרגע שחלץ את התפילין. אז ניגש אליו מר ג', שנימנה על המתפללים הקבועים. אדם זה איבד בשואה את משפחתו, אישה ושלושה ילדים, ניצל בניסי נסים מיד הצוררים, והגיע לארה''ב עם גל ההגירה לאחר המלחמה. כאן נשא אישה והקים משפחה,אך הפצע מעולם לא הגליד. קשר מיוחד לא היה ביניהם – שלום שלום מנומס, ושבת-שלום ותו לא. הבדלי השנים ותחומי תעסוקה שונים, השאירו כל אחד בתחומו. והנה ניגש אל רוני מר ג', והחל לספר לו: ''היום זה היום השנה לכניסתנו לגטו''. המשפטים הראשונים היו כואבים וטעונים מאוד, ורוני חש שעליו להקשיב לזקן. הביט בשעונו! כן, יש לו עוד מספיק זמן. הוא נענע בראשו, והשמיע מילות קישור לסיפור, שאל שאלות בנימוס, והזקן מפליג בסיפוריו. השעה מתאחרת, אבל לבו לא נותן לו להפסיק את הזקן. הוא מנסה בעדינות לרמוז לו כי זמנו קצר, וכי מחכים לו בשעה 9:00 בעיר, אבל הזקן בשלו, מתאר את ילדיו האהובים שעלו למוקד, את הסבל הנורא שעבר עליו. רוני מנסה להפסיק אותו, הרי זה חסד אמיתי להקשיב, רק לשמוע את הכאב הפורץ. באמריקה שבה הכל עסוקים (ביזי), אין שיחות רבות כאלו, ומעטים המוכנים להטות אוזן בתחילתו של יום, לשמוע את הזולת. בשעה 8:00 הסתיימו הסיפורים, ורוני מזנק החוצה אל הרכב, כמובן שאת החלק הארי של התוכניות והסידורים השאיר למחר. בשעה 8:00 הוא דוהר עם המשאית על עבר העיר. כאדם הנוהג כבר כ- 18 שנה בעיר הגדולה, הכיר כל קיצור דרך, ועקף מקומות מועדים לפורענות. בראשו כבר תכנן כי ייגש למגרש החניה המסודר (אך היקר) ברחוב סמוך, ומשם ילך רגלי למקום האירוע. בעודו ממתין, כאמור, ברמזור, ומעביר בראשו את השאלה: למה זה קורה לי, התחלף הרמזור. הרכב שלפניו נכנס לתוך הצומת, ולפתע חשכו עיניו. גשם של עפר, אבנים ומתכות ניתך על הכביש לפניו. הרכב שהקדים אותו במספר מטרים, כבר היה כולו מכוסה בבליל מוזר שלא הבין מהו ומאין בא. במחשבה אינסטנקטיבית שבר את ההגה בכל כוחו שמאלה, לחץ על הדוושה בכל כוחו, וטס מן המקום כשהוא נוהג כ''טייס אוטומטי''. המראות הקשים של חציית התעלה צפו ועלו. אש, דם, צעקות ומוות מתהלך ''חופשי''. כל זה חזר בחלקיק של שניה, כשהוא הולם ברוני בעוצמה אדירה. לא ידע איך, אבל כפי הנראה ירד עליו מסך ה''בלאק אאוט''. הגיע עם הרכב לאחת הפינות, ונשאר לשבת במקומו מסומר כשש שעות! ללא יכולת לזוז או לעשות משהו. פשוט השתתק. רק לאחר שש שעות התקשר הביתה, וסיפר שהוא לא היה שם, כלומר היה אבל לא ''שם'', אלא 4 מטר מ''שם''. אשתו שידעה שהוא אמור היה להיות באולם בתוך המגדלים בשעה 10:00, הייתה כבר ממש בפאניקה. שעות חולפות והוא לא מתקשר. מה כבר אפשר לחשוב? אבל, כאמור, ה''אחור הסביר'' והזקן ניצול השואה שמצא דווקא את הבוקר הזה לפרוש בפניו את ההיסטוריה שלו, היו שניהם שלוחי ההשגחה. בסלון ביתו עומדות מספר אבנים שנפלו על המשאית ונמצאו אח''כ, הן העדות למאמרם: ''וצדקה (הקשבה) תציל ממוות''. לרוני ידיד נעורים. שניהם גדלו יחד באותו קיבוץ. הידיד עלה במעלות התורה, ומשמש כיום כראש מוסד תורני. רוני חש כלפיו הערכה רבה, ומידי ביקורו בארץ, נוסע לביתו להדק את הקשר. העול הכספי המוטל על ראש מוסד הנו כבד, והאחריות לתלמידיו, הן מבחינה רוחנית והן חומרית, מאלצת אותו לכתת רגלים ולהידפק על דלתות נדיבי לב המעריכים את חשיבות לימוד התורה, וחפצים להיות שותפים להחזקתה. לבו של רוני נחמץ מהמחשבה כי ידידו אף הוא עובר מסלול ייסורים דומה, והחליט להשתתף אף הוא ביכולתו המוגבלת בתמיכה כספית קבועה במוסד. באותו קיץ שהה בארץ, ועם חזרתו לביתו אמר ועשה, ישב וכתב 10 שיקים לטובת המוסד, ושלחם בדואר לפי כתובת הידיד. הדבר היה כחודש לפני ראש השנה תשס''ב. חלפו מספר שבועות, ורוני החל לחשוש שמא המכתב לא הגיע ליעדו, והשקים ''מסתובבים'' להם חופשי. לאחר זמן החליט שעליו לברר את העניין. צלצל ארצה והחל לשוחח עם ראש המוסד. כשני ידידים סיפרו זה לזה את קורותיהם, ואז שאל הידיד: ''איפה היית באותו יום מפורסם, 11 בספטמבר?'' רוני החל לספר לו את סיפורו. אז הגיע תורו של הידיד להפתיע: ''זה מדהים ממש! השקים שלך הגיעו ממש באותו יום. ההפרש בין זמן ניו-יורק וזמננו הוא הרי 7 שעות, כלומר, שהבניין הראשון נפגע בערך בשעה 14.45 אצלנו. באותו יום (שהיה כבר קרוב מאוד לראש השנה) לא ידעתי מהמתרחש אצלכם. בתפקידי עלי להיות נכון לשאלות ולברורים בגמרא הנלמדת אצלנו, ובדרך כלל ניגשים תלמידים לשאול. אך הלימוד שלי היה בהתלהבות מיוחדת ובריכוז כזה, שהתלמידים הרגישו שאינם יכולים לגשת ולשאול. הזמן לא התאים כנראה.ץ וכך, ישבתי בערך 4 שעות רצוף בלימוד איכותי במיוחד. זה בדיוק הזמן שאתה היית אמור להיות...'' את השיחה הזו זכרו שניהם זמן רב אחר כך. השמות שונו לבקשת הנוגעים בדבר. |
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2010 11:46 |
|
| |
סיפורו של גר הצדק אברהם בן אברהם
"ולנטין פוטוצקי נולד עם כפית זהב בפה. כבן למשפחת אצולה פולנית הידועה בכמות אדמותיה, בעושרה הרב ובקרבתה למלך, כבר מרגע שהגיח לאוויר העולם היה צפוי לו עתיד מזהיר. הוא היה בן יחיד להוריו ויורש העצר של תואר האצולה הנחשק, ובגיל עשרים נשלח לפריז לאוניברסיטה יוקרתית כדי להשלים את השכלתו. עם כישרונותיו המעולים נדמה היה ששום דבר לא יעצור את הצעיר הזה מלטפס במהרה בסולם המעמד והעוצמה.
אלא שהכול השתנה בערב סגרירי אחד. במסגרת טיוליו בעיר האורות עצר בבית מרזח מקומי לשתות כוסית יין. מנהל המקום היה יהודי זקן שהתפרנס ממכירת היין, אך ניצל את כל זמנו הפנוי ללמוד תורה בחדר צדדי. סקרנותו של פוטוצקי הצעיר התעוררה למשמע קולות הלימוד והוא התעניין אצל הזקן במה הוא עוסק. הם החלו לשוחח על התוכן שלמד הזקן. השיחה הזו פתחה לפני פוטוצקי עולם חדש שלא היה מוכר לו עד אותו היום, והוא המשיך להגיע לשם שוב ושוב כדי ללמוד תורה מפי היהודי. עם הזמן משהו בעולמו הפנימי השתנה והוא חש משיכה אל הדרך החדשה שנגלתה לפניו.
משפחתו האצילית הייתה נוצרית-קתולית אדוקה ובאותם הימים של ראשית המאה ה-18 החוק הפולני אסר על החלפת דת מנצרות ליהדות. העונש על הפרת החוק היה מוות. אך בלבו של פוטוצקי גמלה ההחלטה לשנות כיוון ולהעלות את חייו על מסלול חדש, והפעם כיהודי. פוטוצקי נפגש עם הרב של אמסטרדם וביקש ממנו שיסייע לו בתהליך הגיור. בשלב ראשון הרב ניסה להניא אותו מהעניין ולהעמיד אותו בפני המחיר הכבד שהוא עומד לשלם על הצעד הזה. מעולם לא היה קל להיות יהודי, ובפרט לא בימים ההם, כשרציחות, פוגרומים ורדיפות היו דבר שבשגרה. אך ולנטין פוטוצקי היה נחוש בדעתו והוא התעקש להגשים את חלומו להתגייר ולהצטרף לעם ישראל. אחרי שעשה את הצעד הזה הוא קיבל שם שהיה מקובל אצל גרי צדק "אברהם בן אברהם", על שמו של אברהם אבינו, הראשון שגילה את האמונה בא-ל אחד בתוך עולם שטוף אליליות וכפירה.
בשעה שרשת שליחי הכנסייה נפרשה על פני כל אירופה על מנת לגלות את עקבותיו של פוטוצקי הצעיר, ישב הלה בבית המדרש בוילנה שבפולין ולמד תורה בשקידה. בעקבות הלשנה של יהודי מקומי שכעס על פוטוצקי על איזה עניין פעוט נתגלה מקום מושבו והוא נאסר. בשלב הראשון ניסו בני משפחתו לשכנע אותו לחזור בו ולשוב לחיקה של הדת הנוצרית אבל כשראו שהוא עומד איתן בדעתו הוא נמסר בידי האינקוויזיציה ועבר עינויי תופת כדי 'לשכנע' אותו לחזור לדתם. בסופו של דבר, כשכל מאמציהם לא צלחו, פוטוצקי הועמד לפני בית דין אינקביזיטורי של הכנסייה ונידון למוות. נקבע כי המועד בו יועלה על המוקד במעמד פומבי, בכיכר המרכזית של העיר וילנה – יהיה היום השני של חג השבועות.
דממת מוות שררה אותו יום - ז' סיוון תק"ט, 24 במאי 1749, היום המיועד להוצאתו להורג. ראשי הקהילה הזהירו את תושבי וילנה לא לצאת מפתח ביתם, מחשש פרעות השכנים. עם אור הבוקר הוצא גר הצדק אברהם בן אברהם מכלאו, כשהוא כבול בכבלי ברזל וצלב עץ קשור על צווארו. בדממת המוות ששררה ברחובות העיר נשמע קול צעדיהם של שלוחי האינקביזיציה שליוו את קורבנם בדרכו האחרונה. בגאווה צעד אל המדורה וקריאה אדירה של "שמע ישראל" הדהדה באזני אלפי הגויים, שהופתעו לראות את הצעיר האמיץ קופץ בגבורה לתוך הלהבות.
הכנסייה הנוצרית, שראתה באירוע משום בזיון לכנסייה ולמשפחת פוטוצקי בעלת ההשפעה, אסרה על קבורת אפרו, ורק לאחר שוחד שנתן אחד מיהודי הקהילה ניתן חלק מאפרו ונלקח לקבורה בבית העלמין היהודי שם. טרם פטירתו של אחד מגדולי ישראל בימים ההם - ר' אליהו הידוע בכינוי הגאון מוילנא, הוא ביקש ממשפחתו ותלמידיו רק דבר אחד – הוא מעוניין להיקבר לידו של גר הצדק אברהם בן אברהם".
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2010 07:40 |
|
| |
אותיות מוצלות מאיש
כאשר נפתחה מלחמת ששת הימים התגייסתי אליה כחייל מילואים בן 26 בתפקיד חובש. בשירותי הסדיר שרתתי בנח"ל המוצנח, ובמלחמה הוזעקתי לסיירת שריון, הכוח שפורץ את הדרך לטנקים הנעים לתוך מדבר סיני. ידענו שמטוסי חיל האוויר הצליחו בפעולתם. בבוקר כ"ו באייר תשכ"ז, הצוות שלנו חבר לגדוד שריון כדי להובילו למשימה של עקיפת אבו-עגילה ואיגוף של כוחות מצריים, כדי שהאויבים לא יקבלו תגבורת ולא יוכלו להימלט. באתי למלחמה עם הסידור שאותו קיבלתי כשי לקראת הגיוס. היה זה סידור פשוט, קטן ונוח ששימש אותי בשירות הסדיר ואחר כך במילואים. מוקדם בבוקר התעטפתי בטלית, הנחתי תפילין והתפללתי מהסידור. הייתי הדתי היחידי בצוות הזחל"ם. כאשר ראו אותי שאר החיילים, כולם ביקשו באופן ספונטאני להתעטף בטלית, להניח תפילין ולהתפלל בסידור.
בתום התפילה התחלנו לנוע דרך חולות חלוצה והגענו ליעד הראשון - כיבוש מוצב אויב. אחרי התארגנות קצרה של הטנקים עלינו עם הזחל"ם על גבעה לצפות על השטח, ואז גילינו טנקים מצריים מכינים מארב לטנקים שלנו. הודענו לטנקים על המצרים שהיו בטווח שני קילומטר מהם. בינתיים, המצרים החלו להפגיז אותנו. התחלנו לנוע לאחור ואחרי כמה מטרים הזחל"ם נעצר בגלל איזו תקלה טכנית. "כל אחד עם כל מה שעליו, יצא החוצה מיד!", אמר לנו המפקד. כולנו קפצנו החוצה עם החגור שהיה עלינו ותו לא. מצאנו איזו תלולית קטנה והסתתרנו מאחוריה, כשהמצרים ממשיכים להפגיז לעברנו ללא הרף. בינתיים טנק שלנו עבר לידינו. המפקד שלנו קפץ על הטנק וביקש מהמפקד לחלץ אותנו מהגבעה המופגזת. ישבנו כל העשרה חבר'ה סביב הצריח של הטנק. ואז לפתע נורה פגז ופגע בטנק... הפגז החליק והתפוצץ על הקרקע ליד השרשרת. לטנק לא קרה כלום ואף אחד מאיתנו לא נשרט! מהחיכוך של הפגז רשת ההסוואה של הטנק החלה לבעור. זרקנו אותה מיד לארץ. ובדיוק אז, ראינו את הזחל"ם שלנו עולה באש. הטנק הצליח לחלץ אותנו ולאחר חיסול המארב המצרי התפזרנו בזחל"מים האחרים. המלחמה נמשכה. המשכנו להוביל את הטנקים, הצלחנו לכבוש יעדים ולהתגבר על מארבים. ראינו הרבה מאוד ניסים במלחמה, דברים שמנוגדים לכל היגיון. באחת הפעמים נפגע הזחל"ם של מפקד הגדוד והחל לעלות באש. רצתי לעבר הזחל"ם וחילצתי את המפקד מתוך המשוריין הבוער, כאשר המצרים יורים לעברנו ללא הרף. כדורים נותבים חלפו ממש בין רגליי...אבחנתי את המפקד כפצוע אנוש והזעקתי מסוק. תוך כמה דקות הגיע המסוק. איש הצוות נתן לו עירויי דם, חילץ אותו וכך ניצלו חייו. בכ"ח באייר, ביום השלישי למלחמה, נחת לידינו מסוק בעיצומם של הקרבות. "שארם א-שייח והכותל בידינו!", אמר לנו הטייס. לגבי שארם-א שייח אתה צודק. לגבי הכותל, אנחנו לא מאמינים לך..." השבנו.לא היה ניתן לתפוס זאת. בערב שמענו ברדיו שידור ישיר מהכותל. כולם הדמימו את המנועים ושמעו את החדשות המדהימות. לאחר שהתרגשו עד דמעות וקראו קריאות צהלה, הפעילו את המנועים והמשיכו הלאה. בכל ששת ימי המלחמה התפללתי ללא סידור, טלית ותפילין. אמרתי את מילות התפילה מתוך הזיכרון בלבד. כל חפצי הקדושה נשארו בזחל"ם שעלה באש. כעבור שישה ימים הסתיימה המלחמה והגיעה ההודעה המיוחלת שאנחנו משתחררים הביתה. בדרך חזרה מתעלת סואץ אורגן מסדר של כל החטיבה. הגענו לשם והמכונאי של הצוות אמר לי: "שני מכונאים מהחטיבה מחפשים אותך. יש להם משהו שהם רוצים לתת לך באופן אישי..." לא הבנתי במה מדובר. ניגשתי איתו אליהם. הם סיפרו שתפקידם במלחמה היה לבדוק את כל כלי הרכב שנשארו בשטח, לוודא שלא נשאר איזה פצוע חלילה, ואחר כך לבדוק מה מצב הכלים, אולי ניתן לתקנם בקלות ולהכשירם לפעילות. כאשר ראינו את הזחל"ם השרוף שלכם, לא האמנו שמישהו יצא משם בחיים. כל מה שהיה בפנים נשרף לגמרי ולא היה ניתן לזיהוי, פרט לזה..." המכונאי הושיט את ידו ובה הסידור הקטן שהיה חרוך בחלקו... כשהגעתי הביתה רכשתי קופסה מיוחדת ובה הנחתי את הסידור. הוא נמצא אצלי במרכז הספרייה כזיכרון היקר ביותר שיש לי. בבדיקה שעשיתי אחרי הקרבות התברר שלא הייתי צריך לטפל באף אחד מאנשי הצוות שלי. אף אחד מהם לא נפגע כלל. חשתי שהסידור היקר שבו התפללנו כולנו בתחילת המלחמה שמר עלינו. כאשר סיפרתי לאחותי תרצה המתגוררת בחו"ל על מופת הסידור, ואיך שמהיום השני למלחמה נאלצתי להתפלל ללא טלית ותפילין, היא אמרה לי בהתרגשות רבה: "מה אתה אומר?! בדיוק ביום השני למלחמה ביקשתי מבעלי, שכאשר יניח תפילין יתכוון להוציא ידי חובה את כל החיילים שרוצים להניח תפילין במלחמה ואינם יכולים..." בדיחות
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-23/5/2010 08:54 |
|
| |
תקלות של הצלה
נפלאות לבני אדם / ברוך לב נהג מונית אני, תושב ישראל בעבר וכיום בלונדון. באמתחת זיכרונותיי נס הצלה של משפחה מאסון נפילת המטוס- שהייתי לו עד ובסיעתא דשמייא זכיתי ליטול בו חלק. הוזמנתי באותו יום לקחת משפחה מ''סטמפורד- היל'' לשדה התעופה, לטיסה זו מלונדון לאמריקה. בדרכנו לנמל התעופה, אירע לי מקרה שגרתי: התפוצץ במכוניתי אחד מגלגלי הרכב. עצרנו, למורת רוחם של נוסעי קצרי הרוח, החלפתי את הגלגל המפוצץ בגלגל הרזרבה שבתא המטען. אלא, שכאשר בהמשך הנסיעה נשמע לפתע נפץ התפוצצות נוסף מכיוון הגלגלים- היה זה למעלה מיכולת הסבל של הנוסעים הממהרים.
ירדתי מהרכב, נוכחתי לראות שגלגל אחר מצא את מותו דווקא עכשיו, כאשר אין בתאי גלגל רזרבה נוסף. בהכירי את המצב ידעתי כי אין לי ברירה אחרת זולת להשאיר כאן את הרכב ה''תקוע'', לפנות לתחנת דלק סמוכה, הרחוקה מעימנו במהלך של עשר דקות, ולרכוש גלגל מתאים. מה אומר לכם? נוסעיי הרעיפו על ראשי ברכות למכביר:
''שתהיה לי בריא''- זעקה אם המשפחה, אשר איחור הטיסה הילך עליה אימים, ''מדוע אינך מציין בראשית הדרך כי אין אוויר בגלגליך?'' עוד טענות מאוד צודקות שכאלה האשימוני בכל הנעשה, אך לא הייתה לי ברירה, עשיתי את הדרך לתחנת הדלק, רכשתי את הגלגל, ושבתי אל הרכב- כשהנוסעים, שלא הצליחו לעצור מונית אחרת, מטיחים בי בקבלת פנים חמה ורותחת... הפנצ'ר תוקן, המונית פתחה בשעיטה מהירה לשדה התעופה, מאחור והמצדדים האיצו בי קולות חסרי סבלנות- למהר ולמהר, זמן הטיסה הולך ומתקרב, התפללתי בכל ליבי שנצליח להדביק את הקצב.
אלא שלפתע, נראה היה לי שזה חלום, נשמע במכוניתי צליל צורם מאוד ולאחריו נפצי זכוכית... היינו המומים, אך זו הייתה מציאות: משאית שלפניי, שנשאה אבנים בחלקה האחורי, חרקה בעצירה שלא מן המניין- כתוצאה מכך נחתו על שמשיית החלון הקדמי מטר של אבנים קטנות וניפצוה לרסיסים. וויכוח קצר ביני לבין הנוסעים העלה פשרה, אמשיך אומנם לנסוע בשמשה מנופצת, אך אין לי מנוס מלעצור לקחת את פרטי נהג המשאית, למען אוכל לעמוד בנזק זה.
חרון אפה של הנוסעת וילדיה גאה, זו סיננה מבין שיניה מתוך לחץ נפשי, כי לא אעיז לבקש תשלום עבור הנסיעה. בעמקי ליבי שמחתי על הדרישה הצנועה, סברתי כי עוד אצטרך לשלם להם עבור המאסר במוניתי...ברוך המקום בזול. אחד דין ודברים עם נהג המשאית, ביקש זה האחרון לראות את הנזק במו עיניו, קרב למכוניתי וזכה אף הוא בזר ברכות שנשלפו במיוחד עבורו... אחר עיכוב של עשרים דקות שוב יצאנו לדרך, אוזני עששו כבר, הדיבורים מלאו את הרכב מדופן אל דופן ואל אוזניי לא באו, אחזתי בהגה, לחצתי על הדוושה וגמאתי את המרחקים.
השעון נתן לי תקווה כי נספיק עדיין להגיע זמן סביר לפני הטיסה. עקב לחץ הזמן סטיתי במכוון מהנתיב המרכזי אל נתיב צדדי- האסור לנסיעה בדרך כלל, הנתון רק לנסיעת רכבי חירום, כאמבולנסים, מכבי אש, וניידות משטרה. עברתי על ''חוק תנועה'' זה למען ירווח זמנם וליבם של פקעת העצבים שברכבי. אודה, לא הייתה זו פעם ראשונה שעברתי על ''עבירת תנועה'' זו.
אך...וודאי ניחשתם כבר, הפעם הבהבו מולי אורות בלתי רצויים, מולי פסע מעדנות שוטר רחב כתפיים וחמור סבר שהורה לי לעצור את הרכב בשוליים, בניע אצבע סימן לי לצאת ולתת דין וחשבון על מעשיי בשולי הכביש. השמש המנופצת, התסיסה שברכב, ההצטדקויות שבפי- כל אלה לא שינו את סבר פניו הנוקשה כפי שלא הצרו את רוחב כתפיו. התחננתי בפניו כי יואיל לשחררני לשעה קלה- עד שאביא סוף- סוף את נוסעיי ליעדם, הסכמתי להשאיר בידיו את תעודותיי וכל כספי- אך דבריי נפלו על אוזן אטומה. עשר דקות יקרות ירדו לטמיון, שבתי אל הרכב והתנעתיו בפעם החמישית לנסיעה זו.
הקיטור שמאחוריי כמעט ופסק, כבר התייאשו מלהגיע לטיסה, מהלחישות הכבויות הבנתי כי מצויים הם כבר בשלב שלאחר ייאוש... הגענו לנמל התעופה, השעון הורה על כך שהמטוס בו אמורים היו ידידיי להיות- המריא זה עתה.
בתנועות רשלניות וכבידות פנו ללא אומר להוציא את חבילותיהם מהרכב. אצתי לסדר להם מקום בטיסה של חברת ''בריטיש ארווייס'' שהתעתד להמריא לאמריקה כעבור שעה, הצלחתי בס''ד לסדר זאת ע''י פרוטקציה שהפעלתי, דרך חבר שעבד בחברה זו.
הודעתי להם על הטיסה החילופית כשעיני נעוצות בקרקע, ברחתי כל עוד רוחי בי מן הטרמינל- מבלי לקבל פרוטה על נסיעה זו. נשמתי לרווחה כשמצאתי את עצמי לאחר פרשייה מוזרה זו: התפוצצות גלגל אחר גלגל, התנפצות שימשה בנסיבות כה נדירות, קבלת דו''ח- וכל זה בנסיעה תמימה אחת - - - . תפקידים רבים היו לפני בטיפול במכוניתי הפצועה, קיוויתי שיומי יסתיים בכי טוב. בעודי בדרכי חזרה ל''סטמפורד- היל'' נרעשתי כולי לשמע קריין החדשות המודיע בקול רועד על נפילת המטוס - - - - ראשי הסתחרר וידיי רעדו, ''ריבונו של עולם'', זעקתי, ''מה גדלו מעשייך, מה מאוד עמקו מחשבותיך...''. גרוני נחנק מדמעות, לא ידעתי את נפשי.
נוכחתי לראות עין בעין בהנהגה המופלאה של השם יתברך. אודה להשם יתברך בכל לבב על שנתן בליבי תבונה והשכל ברגע הנכון, הבנתי כי נוסעיי אוהביי (והפעם, לשם שינוי, נכונים הדברים...) אמורים לטוס עם ''בריטיש ארווייס'', בעוד שבני משפחתם סבורים כי נפלו חללים בטיסה של ''פאן אמריקן'' ... שמתי פניי מיידית לעבר הבית ב''סטמפורד היל'' שמשם לקחתים, בכדי לבשר על נס ההצלה. הפעם, ב''ה, עברה הנסיעה במהירות וללא הפרעה.
את הדלת פתחו לי בני משפחה חיוורים כסיד, אשר פחד אימים שיתק אותם מלשאלני מילה. נכנסתי פנימה, בזהירות רבה התחלתי לספר להם את סיפורי, על כך שיקיריהם ניצלו, וכי חיים כולם היום- ויפג ליבם מלהאמין לי.
משגר הסיפור, מציין בשולי מכתבו דבר נפלא בשם הצל''ח: המשנה בסוף מסכת ברכות אומרת שלעתיד לבוא לא יברכו ''ברוך דיין האמת'' כי אם ''ברוך הטוב והמיטיב''. מסביר הצל''ח את כוונת המשנה, שעל אותם מקרים שבימינו אמרנו עליהם ''ברוך דיין האמת'', כי נראים היו לנו כצרה ומצוקה, עליהם עצמם נשוב ונברך לעתיד ברכת ''הטוב והמיטיב''- כי נראה שכל כולם היו רק לטובה. אך, הבה נזכור: אין צורך שיארע אסון ח''ו בכדי שנדע שתקר במוכנית בעיצומה של נסיעה, מכוון הוא משמיים, אין צורך שייהרגו בני אדם, ח''ו וח''ו, בכדי שנסכים להודות שנפץ שמשיה בפתע פתאום, או דו''ח מרגיז באמצע הדרך, הינם יד ה' ממעל...
עלינו לחייך באמונה ובהסכמה מול כל מה שקורה לנו- אף כי אינו מוצא חן בעינינו במבט ראשון, עלינו לשנן ולחזור ולשנן, באוזנינו באוזני ילדנו, כי הכול מאת ה', הטוב והמוטב, אף כי נפלאות בעינינו, הכל חסד ורחמים מאיתו יתברך שמו. ולוואי'', מסיים הקורא הנכבד, ''שתקויים תפילת דוד המלך: ''הראנו ה' חסדך'', שיהיו החסדים נראים וגלויים''.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2010 11:38 |
|
| |
מצאתי את האלוקים האמיתי שלי
''שיחת השבוע'' גליון מספר 208 / אובלה ברונל |
| זה היה בוקר שחור לכנסיה הלותרנית בפינלנד. הכומר אובלה ברונל,מנהיגה של הכנסיה בעיר קרנובי,אדם מוכר ונערץ על עשרות אלפי מאמינים פרוטוסטנטים,כינס את חבריו בצמרת הכנסייה, כדי לספר להם על המהפך שחל בהשקפת עולמו:''זה תקופה ארוכה איני חש עוד הזדהות עם הברית החדשה ותכניה.מאז גיליתי את התנ''ך והתחלתי להתעמק בו,מצאתי את האלוקים האמיתי שלי.אני מתקשה להטיף לדברים שאינני מאמין בהם'',הדהים את קהל שומעיו. ההלם היה מוחלט.שתים עשרה שנה שימש אובלה בתפקידו.הוא נחשב כומר פופולרי ומצליח.כיצד ישפיע הצעד הדרמתי על המאמינים הרבים,שומעי לקחו? את הדממה בחדר היה אפשר לחתוך בסכין. העיניים הופנו אל ההגמון של פינלנד שישב בראש השולחן,אותות התדהמה ניכרו היטב על פניו.הוא לא ביקש הסברים,לא התווכח,גם לא ניסה לשכנע.רק הצביע על הדלת.אובלה פשט את גלימתו ועזב את הכנסיה,לעולם. יום המנוחה האמיתי אובלה(49)שירת בצעירותו בצבא פינלנד.אחר-כך שימש מורה זמן מה,ובהיותו בן עשרים וחמש הצטרף לכנסייה הלותרנית(פלג נוצרי שיצא מהכנסייה הקתולית לפני כ-500 שנה,ומרבית תושבי סקנדינוויה הנוצרים משתייכים אליו). לא ביום אחד החליט על הצעד הנועז.הספקות כרסמו בו לאורך זמן,במיוחד לאחר ש'גילה' את התנ''ך.''הגילוי המרעיש הראשון שלי היה כשנוכחתי שיום המנוחה התנ''כי הוא שבת,ואילו ליום ראשון אין שום איזכור כיום מיוחד.האם יכול להיות שלאותו אלוקים יהיו שני ימים קדושים?! שאלתי את עצמי''. האישה הפתיעה יום אחד החליט לשתף בלבטיו את אשתו,רונה,שמקצועה מעצבת פנים והיא משמשת נגנית עוגב בכנסייה שלו.תגובתה הדהימה אותו:''מזמן רציתי לספר לך שאני חשה רגשות חמים ליהדות'',אמרה.אובלה ראה בכך נס משמים.הם קיימו שיחה גם עם ארבעת בנותיהם,שהבוגרת בהן היתה אז בת שלוש-עשרה,ושתי הצעירות,תאומות בנות שבע,הארבע אמרו:''אנחנו איתכם בכל החלטה''. לאחר עזיבת הכנסייה הרגישו בני הזוג צורך להסביר את המעשה לבני הקהילה בקרונובי. ''פרסמנו מודעה בעיתון המקומי והזמנו את כל ידידינו לפגישה.כל בני הקהילה באו.הם שאלו שאלות ואנחנו השבנו.רבים מהם היו נבוכים,אמרתי להם: עשו כמוני - עיינו בתנ''ך והסיקו מסקנות''.בעקבות הפגישה עזבו עוד כמה אנשים מהקהילה את הכנסייה. גיור ועלייה המשך המסלול,מבחינת משפחת ברונל,היה ברור - גיור ועלייה.במהלך הגיור החליפו את שמותיהם מאובלה לשלמה ומרונה לרות.לפני שש שנים עלו ארצה והם מתגוררים ברעננה ומנהלים אורח חיים דתי לכל דבר.בינתיים הספיקה בתם הבכורה, לאה, להינשא ולהקים גם כן בית שומר מצוות. שלמה ורות מאושרים במעשה שעשו: ''אחד הסיפורים היפים בתורה הוא סיפור קבלת התורה. הקב''ה הציע אותה לכל העמים והם סירבו מכל מיני סיבות. רק עם ישראל אמר: ''נעשה, ונשמע''. זה הוכיח לקב''ה שאנחנו אכן ראוים לתורה,שאנו ראוים לאחריות המיוחדת המוטלת עלינו מכח התורה. אנחנו שמחים להיות חלק מנושאי אחריות זאת ולקבל עלינו את הברית שנכרתה בהר סיני''. |
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2010 07:10 |
|
| |
הכומר שהתגייר - סיפור מדהים
| עוד בהיותו כומר אוונגליסטי שעמד בראש כנסיה גדולה בהולנד, גילה ברט וודגוויק משיכה בלתי מוסברת לעם היהודי. בכנסיה שלו, כאשר למד עם אנשיו תנך, הם עשו סדר פסח, ישבו בסוכה, קבעו לימוד חומש עם רשי ואפילו שרו בצוותא שירים של מרדכי בן- דוד... ה'בעיה' נוצרה כאשר לא מצאו בתנך שום רמז ל'חג המולד', והתחילו לפקפק באמיתות הנצרות. מכאן, דרכו של האיש העקשן השואף לאמת הייתה סלולה- ליהדות.דבר בחזותו השקטה של האיש היושב מולי אינו מסגיר את עברו, או את הסערה שהתחוללה בקרבו במשך שנים. עיניו הכחולות בולטות על רקע תווי פניו הצנומים, זיפי זקן מעטרים את סנטרו, כיפה שחורה גדולה מכסה את ראשו ורק ההולנדית שבפיו מעידה את מוצאו. בבוקר יום ראשון סגרירי באנטוורפן, אנו מסבים בסלון ביתו. בעצם, קשה לכנות את החדר סלון. מדובר במרתף קטן שכור, השוכן מתחת לבית רחב ידיים באזור היהודי של אנטוורפן. בחדר הצר, במטרים הספורים, מתגוררת כל משפחת ציון, האבא אריאל, עקרת הבית שלומית, והילדים, מנחם וישיב לוי. שם, מעיר אריאל ציון כבדרך אגב, היה לנו בית יפה, גדול ומרווח. אבל הוא כבר מזמן לא 'שם'. הוא נמצא בעולם אחר, בגן העדן הפרטי שלו. סוף סוף הגיע אל המנוחה ואל הנחלה.במהלך השעתיים הבאות ננהל מאבק נסתר, שבמהלכו הוא ירצה לשכוח את עברו, ואילו אני דווקא אחטט בו שוב ושוב. גם כשאבקש ממנו תמונות ומסמכים מן העבר, לא יהיה לו מה לתת. את הכל הוא השמיד. סיפורו המדהים והבלתי שגרתי של ר' אריאל ציון, מתחיל בסיפורו של ברט וודווייק ההולנדי. וודוויק היה כומר נוצרי פופולארי שעמד בראש כנסייה נוצרית גדולה, ואילו אריאל הוא יהודי מאמין, בעל אמונה לוהטת, ונשמה יהודית יוקדת. לפני כן, כשהייתי 'שם', מעולם לא הרגשתי בבית, מספר ר' אריאל. חשתי מין סוג של חסר פנימי. גם כשכולם מסביבי רקדו והתהוללו, אני התהלכתי בתחושת ריקנות. חשבתי כל הזמן, בשביל מה אני חי בעולם הזה? ידעתי שאני חי בשביל הקדוש ברוך הוא, אבל לא הצלחתי לתרגם את זה לדרך חיים. ידעתי שאני צריך להיות דתי יותר, ובזמנו להיות דתי יותר היה להיות נוצרי טוב יותר. אריאל ציון נולד ברוטרדם, עיר נמל הולנדית, למשפחה פרוט-סטנטית אדוקה. היינו נוצרים, אבל תמיד היה לנו קשר חם לעם היהודי. תמכנו מאוד בישראל. אני זוכר את הדאגה הרבה של סבא בזמן מלחמת יום הכיפורים. חשתי קשר עז לארץ ישראל, ואספתי תמונות ופרסומים על אודותיה. קהילת 'שלום' הנוצרית וודווייק לא הסתפק בחינוך הנוצרי שקיבל, ופנה לחפש תשובות על השאלות ועל הספקות שהתחילו להתעורר בקרבו. בהיותו כריזמטי, התאספה סביבו חבורת צעירים שגם הם לא היו שלמים עם דרכם הנוצרית. באופן כללי, היה להם רצון עז לשוב לדת, הוא אומר. הם הפסיקו להתהולל, והתחילו להתעמק בשאלות של דת ואמונה. בשלב ראשון התחילו ללמוד תנך בצוותא. עם הלימוד והמחקר התגברו השאלות והספקות, ובמאי 1998 החליטו להכריז על הקמת כנסייה אוונגליסטית נפרדת. (אוונגליזם הוא זרם מודרני בנצרות, ונחשב למתון יותר מהזרם הקתולי הקשוח. האוונגליסטים, בניגוד לקתולים, אוהבים את ישראל ותומכים בה.) הקבוצה מנתה מאות אנשים, וודווייק הפך למנהיגם. לקהילה הם העניקו שם עברי: 'שלום'. הכנסייה החדשה שהקומה בעיר דורדרכט בלטה בתמיכתה הבלתי מסויגת בישראל. חבריה הגיעו לארץ כדי לחלק זרי פרחים ומתנות לנפגעי טרור פלסטיני, ואף ארגנו טיסות לארץ. במהלך האינתיפאדה יזמו אנשי הקהילה מכתב תמיכה באריאל שרון, ראש הממשלה דאז, שאותו כתבו 25 ראשי כנסיות בהולנד, ומכתב מחאה לראש ממשלת הולנד, על אי תמיכתו המספקת בישראל. הבסיס לכנסייה היה התנך. חברי הקהילה למדו אותו וניסו להבין את הדת הנוצרית לפיו- ניסיון שלא ממש צלח. השאלות שלנו רק הלכו והתרבו, במקביל ללימודי התנך, מספר ציון. ניסינו ליישם מה שכתוב בתנך, וזה חייב אותנו להתייחס ברצינות למועדים היהודיים. למשל, כשקראנו בתנך על כך שחייבים להקים סוכות בחג הסוכות, קראנו לאספה מיוחדת, ובה החלטנו שהיות שאנחנו מחויבים לתנך, אין לנו ברירה אלא לקיים מצווה זו. אז הקמנו סוכות. כשהגענו לחודש ניסן, ובתנך הרי כתוב שחייבים לשמור על מצוות החג, החלטנו שאנחנו עורכים סדר פסח. לא ידענו בדיוק מה לעשות, ונעזרנו בהוראות הסדר שמצאנו בתקשורת המקוונת. היה זה מידע שהגיע מיהודים משומדים, יהודים שהתנצרו, אך נהגו לשמור על סממנים יהודים, ובכלל זה ערכו סדר פסח. מיותר לומר שבסדר שלהם הם השתילו מסרים נוצריים מובהקים, והחליפו שמות של אישים יהודים בנוצרים, להבדיל. אבל זה מה שהיה לנו באותו רגע. לא הכרנו את הדבר האמיתי. לא ידענו בכלל שקיים משהו אחר. ואז הגענו לחג המולד, החגא הנוצרי הידוע. התחלנו לשאול את עצמנו: רגע, איפה זה כתוב בתנך? איפה כתוב בכלל שצריך לחגוג את החג הזה? התחלנו לפקפק גם בחגא של ימי ראשון, במקום יום המנוחה המצוין במפורש בתנך, השבת. כך התגלגלנו מספק אחד למשנהו, עד שכבר התחלנו לפקפק בקול רם באמיתות הנצרות כולה. החבורה לא נעצרה בשמירת השבת והחגים. ברגע שהחלטנו שהתורה נכונה ואמתית, התחלנו ללמוד אותה בעיון. למדנו בצוותא חומש עם פירוש רשי, שרנו שירים עבריים כמו 'אתה תקום', 'ייבנה המקדש' ושירים של מרדכי בן דוד. זה כבר היה בשלב מאוחר יותר. בברית יחד כך, כשרגל אחת פה והאחרת שם, ובדרך שאינה ברורה לאיש, התנהלה הכנסייה המוזרה הזאת, עד שבכל רחבי המדינה יצא שמעה של הכנסייה הנוצרית שחבריה שומרים בקפידה על שבתות וחגים יהודיים. נציגי הקהילה הוזמנו להרצות את משנתם בפני כנסיות אחרות ובכינוסים תיאולוגיים שונים. איך הגיבו הקולגות מהכנסיות האחרות? התגובות היו מעורבות. חלק עודדו אותנו, אבל חלק כעסו מאוד. הם טענו שאף שהחגים היהודיים מופיעים בתנך, הרי שאותו האיש הורה לבטלם ולהחליפם בחגאות הנוצריים. גם את השאלות שהתעוררו בו לא שמר הכומר בליבו. להיכן שהיה מגיע, היה מעלה אותן ודורש תשובות ברורות. בכל כינוס נוצרי מזדמן היה מבקש לדעת מפני מה הפנו הנוצרים עורף לתנך. פעם כשהייתי בארץ, מספר ר' אריאל, הוזמנתי להרצות בכנסייה של מומרים בתל אביב ובטבריה, וגם שם הצגתי את השאלה שהציקה לי: 'הרי בברית החדשה כתוב שהתורה היא אמת, ואתם חייבים לשמור אותה, אז למה אתם מפנים לה עורף?, ומה הייתה התגובה שלהם? הם זרקו אותי מכל המדרגות. במקום לענות לעניין, הם בחרו להחרים אותי. את הצעד השערורייתי הבא עשה ברט שכשנולד לו בנו הבכור. הוא החליט שאם הוא מאמין למה שכתוב בתורה, הוא חייב למול את בנו. סיפרת את זה למישהו? לא סיפרתי לאיש. פחדתי שיצחקו עליי. בשקט חיפשתי מוהל, ומצאתי מוהל יהודי ליברלי שביצע את הברית. הברית לבן גררה בעקבותיה ברית נוספת- לו עצמו. קראתי בתנך שאחרת אני לא אוכל להיכנס לבית המקדש, הוא מסביר. למרות ארבע הכוסות, הסוכה ושמירת השבת- לאורך כל אותה תקופה נותר ברט וודווייק נוצרי אדוק. המנהגים היהודיים שהנהיג בקהילתו לא הפכו אותו ליהודי מאמין. עם הזמן החלו להתגנב לליבו ספקות גדולים. עדיין הלכתי לכנסייה כל יום. כראש הכנסייה ערכתי את כל הטקסים, אבל לא הייתי שלם עם עצמי. התמודדתי עם הרהורי 'כפירה' מובהקים בנצרות. הקרב הקשה ביותר התנהל בתוכי בשאלה: האם להמשיך ולהפיץ את בשורת הנצרות, אף שכבר איני מאמין בה? במקביל, הבחנתי שלרבים מהחברים רגשות מעורבים כלפי הנצרות. לאחר דיונים ארוכים וסוערים קיבלנו את ההחלטה המשמעותית בתולדות הכנסייה שלנו: אנחנו לא מזכירים יותר את שמו של אותו האיש. אנחנו מדברים מעתה רק על השם, בורא העולם. עבורנו, יש אלוקים אחד ויחיד בעולם. עד לפני כמה שנים החלטה כזאת נחשבה להזויה לחלוטין. ווודווייק היה נוצרי אדוק, מכובד ומפורסם, שעשה נפשות רבות לנצרות. המהפך שעבר עליו היה אפוא קיצוני ביותר. ניצוץ יהודי באותן שנים שבהן התייסר בשאלות על אודות דרכו הנוצרית, נתקל וודווייק בגילוי מסעיר. בן משפחתו שערך תחקיר מעמיק על שורשי המשפחה, גילה שסב המשפחה, לפני מאה שנה, היה יהודי כשר בשם שלמה לוי. שלמה לוי הגיע מספרד או מפורטוגל, והתיישב במחוז פריסלנד שבצפון הולנד, שם הפך לאחד מראשי הלוחמים נגד הכובשים הצרפתיים. האיש התנצר, ונשא גויה. הגילוי הזה, מספר ציון, גרם לי להבין מהיכן נובעים הרהורי ה'כפירה' שלי. התחלתי להבין בעצם נמצא במקום הלא נכון, ושאני חייב לחזור לדרך אבותיי בהקדם האפשרי. לאחר מעשה הבנתי שדלק בי ניצוץ יהודי. כחבר בקהילה אוהדת ישראל, ביקר הכומר פעמים רבות בארץ. באחד מביקוריו פגש יהודים דתיים. הרגשתי טוב בחברתם, משחזר ר' אריאל. פתאום הרגשתי קרבת אלוקים גדולה, הרבה יותר ממה שהרגשתי בחברה הנוצרית ביקור משמעותי נוסף היה ביישוב סוסיא, שם פגש בן ישיבה והתחבר עימו. הם שוחחו רבות בענייני דת, וודווייק חש שהוא מחבב את הצעיר הזה. הוא נפגש עם אנשים דתיים נוספים, והדברים ששמע מהם הביאו אותו לרצון להתגייר. לפני ההחלטה הסופית עוד הייתה לו שורה של אי הבנות בתנך. החלטתי שאם אני מקבל תשובות על השאלות האלה, אין לי ברירה אלא להתגייר. לעזוב את הכל, את החיים הנוחים, את חיי החברה והמשפחה השלווים, ולהקריב אותם על מזבח האמת היחידה שלי. כבר אז ידעתי שעליתי על דרך שאין ממנה חזרה. והתשובות הגיעו? ודאי. הן הגיעו אלי בדואל, והיו כמים קרים על נפש עייפה. זהו זה, אמרתי לעצמי. אני מתגייר. עליי לשוב לדת אבותיי, לדתו היהודית של סבי שלמה לוי, האיש שמכל צאצאיו לא נשאר אף יהודי אחד. אני, החלטתי, אשיב עטרה ליושנה. האנשים בכנסייה שלך ידעו על ההחלטה? בהתחלה לא, אף שידעו שאני מחפש את דרכי. אבל לא חיכיתי זמן רב. שיגרתי מכתב אישי לכל חברי הקהילה, שבו הודעתי להם על החלטתי. ציינתי במפורש את כל הספקות שהתעוררו בי בקשר לאמיתות הדת הנוצרית. כתבתי גם שלדעתי, היה אותו האיש מסיח ומדיח, שעל פי התנך, בספר דברים, הוא חייב מיתה, ולכן הוא הומת. דברים כאלו מפי אדם שנחשב עד לאותו רגע לנוצרי מאמין ולמטיף כריזמטי מפורסם, היו בגדר רעידת אדמה בקהילה הנוצרית בהולנד כולה. המכתב הופץ עד מהרה גם בקרב חוגים מחוץ לכנסייה, והפך לשיחת היום. וודווייק היה אישיות מפורסמת בקרב הקהילה האוונגליסטית הגדולה בהולנד, וצעדו עורר תדהמה רבה ומורת רוח בקרב רבים מבניה. ואילו וודווייק עצמו חש שלם עם החלטתו. הוא הרגיש שעול גדול ירד מכתפיו. אבל גם היה לו קשה. קשה מאוד. הפיצו עליי דברים רעים. אמרו עליי הכל. וזה כאב. חברים ותיקים וטובים זנחו אותי. היה לי חבר מילדות שעזב אותי ברגע שנודע לו על החלטתי להתגייר. הוא אמר לי לפני שנפרד ממני: 'אתה הולך לגיהנום, ואני לא רוצה להכיר אותך יותר. ידעת לקראת מה אתה הולך? ידעתי שיהיה לי קשה, אבל לא שיערתי עד כמה. תמיד התעודדתי מהמחשבה שהעם היהודי סבל כל כך הרבה בכל שנות קיומו, בגלל יהדותו, והנה, גם אני שהצטרפתי אל העם הזה עובר את מנת הייסורים שלי. ידעתי שאני צועד בדרכו של האלוקים, והייתי מאושר. אפילו שאיבדתי את מקור פרנסתי ואת מרבית ידידיי- הכל היה שווה. היו הרהורי חרטה? אף לא לרגע. 'מסוכן' לדו- קיום חרטות לא היו, אבל היו קשיים. הבית שבו התגורר ברט וודווייק נלקח ממנו, והוא עבר להתגורר בתנאים איומים, בדירת חדר ליד משפחת אשתו, כשהוא מחוסר כל. השלב הבא היה ההכרזה הרשמית על פירוק הכנסייה שבראשה עמד. הרבנים שאתם עמד בקשר הציעו לו להתנתק כלילי מהעבר הנוצרי שלו, ולזנוח את פעילותו בכנסייה. חברי הקהילה העריכו את החלטתו של וודווייק, אך לא לכולם היה האומץ להצטרף אליו. מתי מעט החלו בתהליכי גיור, שעדיין נמשכים, והשאר החליטו להישאר בסטטוס של 'בני נח' ולשמור את שבע המצוות. הרבנים גם הסבירו לברט שאי אפשר לגייר את כולם בבת אחת, אלא כל אחד מהם חייב לעבור תהליך גיור אישי. גם היום מנסה ציון לסייע לאותם אנשים שעדיין מתנדנדים בין שני העולמות, ומתקשים לבצע את המעבר. לעומת החברים שעודדו אותו, ראשי כנסיות וקולגות לשעבר שיגרו אליו מסרים מאיימים. הם המטירו על ראשו את כל העונשים שבעולם- מהגהנום וד לכף הקלע- על שהעז לחצות את הקווים, ועוד להשמיץ את מנהיגם בפומבי. אמרו עליי שאני מסוכן לדו קיום הדתי במדינה, אומר ר' אריאל, משועשע. עד היום הוא ממשיך לקבל מכתבים ודואלים בעלי תוכן פוגע מחברים לשעבר. גם ביום הראיון ל'משפחה' קיבל ציון דואל מכומר הולנדי. אתה חסר הצלה, ואתה אבוד לעולמי עד, כתב הכומר דה יונג. אלו שכן גילו הבנה ואפילו הערכה נסתרת היו בני המשפחה הקרובה. באותם ימים, באו השורשים היהודיים של משפחתי לידי ביטוי. מצד אחד הם דאגו לי, וחששו מהעתיד שמצפה לי, ומהצד האחר הם העניקו לי הסכמה שבשתיקה. כשהודעתי להם על הצעד שלי, הם אמרו לי: 'אריאל, זה טוב בשבילך'. אחותי אפילו אמרה שהיא מקנאה בי. אחי הגדול ביקר אותי כדי לשמוע על החלטתי ממקור ראשון. כשהגיע, שאל אותי: 'זה נכון שאתה מתכוון להתגייר?' כשעניתי בחיוב הוא רק רצה לדעת מה הייתה הסיבה 'אתה יודע למה?' אמרתי לו, 'בגלל סיבה אחת פשוטה: משום שאבות אבותיי היו יהודים, והצאצאים שלהם עשו טעות כשהתנתקו מהיהדות והתערבו בגויים. היום אני, הנכד שלהם, מתקן את הטעות הזאת'. אחי הקשיב בתשומת לב, הרהר קצת ואמר: 'אתה יודע מה, ברט? אני מבין את הטיעון שלך. אני אפילו מזדהה איתו'. ואז הוסיף משפט שריגש אותי: 'ברט, לראשונה בחיי אני מזהה בהתנהגותך שלווה אמיתית. ממשפחתה של האישה הייתה התמיכה אף גדולה יותר. לא רק תמיכה, אלא שהחותן והחותנת החליטו להצטרף אל בתם וחתנם, והחלו לעת זקנתם בתהליכי גיור. הם אנשים מבוגרים, והתהליך איננו יכול להתבצע במהירות, מבהיר ר' אריאל. רגע סוחט דמעות כאשר החליט וודווייק להתגייר, הוא לא ממש ידע מה עליו לעשות. בתחילה יצר קשר עם רב רפורמי שאותו הכיר. עד מהרה הבחין שמדובר בהצגה חלולה שאין בה מאומה, ופנה לקהילה החרדית של אמסטרדם, אך שם הובהר לו כי הם אינם עוסקים בגיורים. בצר לו פנה וודווייק לחבריו בארץ. אלו הפנו אותו אל הרב ברוך הרניק, רמ בישיבת יבנה באנטוורפן. בינו לבין הרב הרניק נוצר קשר הדוק, שנמשך עד עצם היום הזה. מספר חודשים לפני הגיור החל המיועד להתגייר מגיע לשבתות לאנטוורפן, ושם היה לומד יהדות מפיו של הרב הרניק. אין לי מילים להגדיר את האמונה המופלאה של האיש הזה, אומר הרב הרניק ל'משפחה'. הוא היה מודע לכל הקשיים שניצבים מולו. ישבתי איתו שעות על גבי שעות ושכנעתי אותו לא לעשות את הצעד הזה. הצעתי לו להמשיך בדרכו הנוכחית, לשמור על שבע מצוות בני נח וזהו. אבל את אריאל לא עניין שום תחליף אחר. הוא רצה להיות יהודי אמיתי וגאה. אמרתי לו: בשביל מה אתה צריך את זה? בניך יסבלו מאנטישמיות, או יתפוצצו חו באוטובוסים. תיארתי לו את כל הקשיים שהוא עתיד לעבור, חברתית ומשפחתית, בתור גר. גם בית הדין הציע לו ברגע האחרון לחזור בו, ולהישאר גוי כשר שמקיים שבע מצוות בני נח. אבל אריאל לא רצה לשמוע. הוא כל הזמן אמר: 'אלוקים הוא שהביא אותי עד הלום, והוא שיוביל אותי הלאה. הרב הרניק ליווה את משפחת ציון בכל שלב משלבי הגיור. הוא הושיט להם יד תומכת ברגעים הקשים. אחד מהם היה כאשר במהלך ההכנה לגיור, חלה אבי רעייתו בסרטן קשה. החברים הנוצרים שמחו לאידם. הם טענו שהם נענשים על כך שהפנו עורף לנצרות. הם באו אליי עם הסיפור, אומר הרב הרניק, ואני עודדתי אותם. אמרתי להם שאי אפשר לחשב חשבונו של עולם, ושהם צריכים לצעוד הלאה בדרך שהם בחרו, בלי שום קשר לכך. הפלא הגדול התרחש, כאשר למרות הסיכויים הקלושים שהעניקו לו הרופאים, החלים חותנו לחלוטין מהמחלה. ר' אריאל ציון ורעייתו הגיעו לארץ ישראל, התגיירו על פי ההלכה, ונישאו שוב כדת משה וישראל בטקס מרגש בעיר העתיקה בירושלים, במקום המשקיף על הכותל המערבי. גם במעמד הגיור עצמו, בבית הדין בתל- אביב, השתתף הרב הרניק. זה היה מעמד מרגש מאוד, הוא אומר. הרגע שבו הכריז אריאל 'שמע ישראל ד' אלוקינו ד' אחד', וקיבל עליו לשמור את התורה שבכתב ותורה שבעל פה, היה רגע סוחט דמעות. אריאל עצמו נשבר באמצע ונחנק מבכי. בית הדין הקשה עליו ועל משפחתו מאוד. הדיינים שאלו אותם שאלות קשות ומסובכות, ועל כולן הם ענו בבהירות שהדהימה את דייני ההרכב. משישה עשר זוגות שעמדו באותו יום לפני הדיינים, הם היו היחידים שהתקבלו. כשנשאל לשם היהודי שבו בחר, ענה- אריאל ציון. למה בחרת דווקא את שם זה? כי אני רוצה לקום כארי לעבודת השם, ואריאל רומז גם על בית המקדש, הקרוב כל כך לליבי. מעמד הגירות עצמו הותיר בו רשמים עזים. הדיינים התפעלו מאוד מהידיעות שלנו ומהנכונות שלנו, אף שהשאלות שלהם היו קשות מאוד, הוא אומר. מאזין לאברהם אבינו - כששב הביתה להולנד, הבין שבתור יהודי לא יוכל להמשיך לחיות במקום שאין בו יהודים. הרגשתי כמו בגלות, הוא מסביר את החלטתו להגר לאנטוורפן, לתקופה של שנה. וכך נותר ראש הכנסייה המכובד לשעבר בלי מקור פרנסה. באין ברירה נאלץ ללמוד את מקצוע הבנקאות כדי למצוא עבודה. לאחר חיפושים מייגעים מצא ציון עבודה בבנק להשקעות ברוטרדם. מאז, כל יום הוא עולה על הרכבת באנטוורפן ונוסע לרוטרדם לעבודה. המשכורת אינה גבוהה, וההוצאות מרובות, אך אריאל- כמו יהודי מאמין- אינו מתלונן, במיוחד שגם במקום העבודה האירה לו ההשגחה פנים. התברר לו שמנהל הבנק הוא צאצא למשפחה של יהודים אנוסים המגלה הבנה לצרכים המיוחדים שלו כיהודי חרדי, ומתיר לו לעזוב מוקדם יותר בימי שישי ובערבי חג. זה לא קל, הוא מודה. אך לא לאורך זמן. באוגוסט של שנה זו יארוז ציון את שארית מיטלטליו, ייפרד מהמרתף הדחוס ובעזרת השם יעבור לגור באחד מהיישובים בארץ. בארץ הוא מתכנן למצוא עבודה בתחום הבנקאות, אך חולם בד בבד על עבודה באחד מן הארגונים שפועלים נגד המיסיון. מי כמוני מכיר את התנועה המיסיונרית מבפנים, הוא אומר. אני מכיר את סגנון המחשבה שלהם, את כל הטריקים ואת כל הטיעונים שהם מגייסים לצדקת דרכם. אני חושב שאני מסוגל להתמודד אתם יפה. אם אצליח למנוע רק מיהודי אחד להשתמד, הכל היה שווה. בינתיים הוא אינו מבטל אף רגע אחד. בערבים, לאחר יום עבודה מפרך, ובימי ראשון, הוא לומד עם חברותות, ומנסה להשלים את הפער. מצבו הכלכלי אינו מזהיר, העתיד עדיין לוט בערפל, אך אריאל הוא המאושר באדם. בשבת האחרונה, מספר הרב הרניק, הוא סיפר את סיפורו האישי לבחורי הישיבה במשך שעות ארוכות, עד לחצות, הם ישבו ובלעו כל מילה בשקיקה. למחרת פנה אליי אחד הבחורים ואמר לי נרגש כולו: 'הרגשתי ממש שאני מאזין לאברהם אבינו. |
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2010 07:28 |
|
| |
הקדיש של אברהם אבינו
יוחאי ארגן אירוע בבית תמחוי בשכונת התקווה בתל-אביב, שבו הוקרן סרט על בית המקדש, ופגש את חיים, אחד מאחראי המקום, יהודי מאיר פנים ובעל זקן לבן עם כיפה גדולה ולבנה המתנוססת על ראשו. הם שוחחו והיהודי הלבבי סיפר לו שבצעירותו עבד כמסגר ואילו כעת הוא אחראי על בית התמחוי. לאחר מכן שאל חיים בבת-שחוק: "מתי לדעתך חזרתי בתשובה?" יוחאי המופתע השיב: "אני לא מאמין שחזרת בתשובה! אתה נראה כמו אחד שנמצא לפחות אלף שנים בקדושה, אבל אם אתה אומר, אז חזרת לפני עשרים שנה לפחות". חיים צחק: "איפה, אתה רחוק רחוק מהאמת..." </ "מה?! פחות?! חמש-שש שנים?" </ חיים צחק בפה מלא, ויוחאי ביקש: "נו, אל תמתח אותנו... תגיד כמה זמן". "חמישה חודשים..." יוחאי נדהם: "לא! לא יכול להיות!" "טוב, תשאל את האנשים כאן..." יוחאי שאל מישהו סמוך והוא אישר את דברי חיים. "תשמע, רבי עקיבא חזר בתשובה בגיל ארבעים והפך לצדיק גמור, אבל אתה נראה קרוב לששים..." </ "אתה יודע מי החזיר אותי בתשובה?" "בטח שמעת איזו קלטת, או קראת איזו חוברת..." "אתה רחוק. מי שהחזיר אותי בתשובה היה אברהם אבינו..." "נו. אני רואה שהחלטת לעשות ממני צחוק..." ; ואז החל חיים לספר את סיפורו. "תדע לך שרק אברהם אבינו היה מסוגל להחזיר אותי בתשובה! כיום אני בן חמישים וחמש. עוד מימי ילדותי בעיראק הייתי רחוק מהקדושה. אמנם סבי היה דתי מאוד, אבי הרבה פחות ואילו אני - כמעט שום דבר. כאשר עלינו לארץ ונאלצנו להתמודד במלחמת הקיום, התרחקתי עוד יותר, עד שהייתי מרוחק בתכלית הריחוקמאלוקים. בגלל שמטבעי אני אדם ישר, לא רציתי להעמיד פנים שאני אדם מאמין והשתדלתי לחיות בלי שום התחשבות בענייני הקדושה. לא שמרתי שבת, לא קיימתי ליל-סדר, וביום כיפורים לא צמתי, אפילו אכלתי חזיר לתיאבון. אם אני כבר חילוני, אז עדיף שאהיה חילוני עד הסוף! אני לא רוצה לעבוד על אנשים ובטח שלא על אלוקים. לא פשוט להיות חילוני גמור בשכונת התקווה, שבה רובם מסורתיים ולא חסרים דתיים ואפילו חרדים, ובשנים האחרונות יש גל של חזרה בתשובה. אבל אני הייתי מחוץ לעסק. כל מי שניסה לדבר אתי, בקשתי שיעזוב אותי במנוחה. טענתי תמיד שלא עשיתי רע לאף אחד ולכן אין לי צורך להתפלל. מדי בוקר הלכתי למסגרייה וחזרתי לביתי מדי ערב. ליד ביתי נמצא בית-כנסת ישן. ולפעמים, כאשר חזרתי מהעבודה, היה הגבאי יחזקאל פונה אלי: "חיים, תעשה טובה, אנחנו רוצים לומר קדיש! רק תענה אמן ותלך..." סירבתי באופן נחרץ. "תעשה טובה. רק דקה, אתה עשירי!..." "בחיים לא!" עניתי, והם נאלצו להמשיך לחפש להם מישהו אחר. </חר. הדבר נשנה מדי פעם. ציפיתי שהגבאי יתייאש ממני ולא יפנה אלי יותר, אבל הוא לא וויתר. בכל פעם ביקש, כמעט התחנן שאשלים מנין, אבל אני הייתי בשלי: אני לא נכנס לבית-כנסת! כך התנהלו חיי. התבגרתי, ולא נראה כל שינוי המסתמן באופק. באחד הלילות, חלמתי חלום מיוחד. ראיתי את עצמי חוזר מהעבודה כמדי יום וחולף על פני בית-הכנסת השכונתי. מישהו ניגש אלי, הפעם לא הגבאי יחזקאל, אלא יהודי הדור פנים עד מאוד, בעל זקן לבן וארוך, לבוש ג'לביה לבנה ועל ראשו כיפה לבנה. למרות שלא ראיתיו בימי חיי, ואף יהודי בימינו לא ראה אותו, ידעתי מיד מיהו: אברהם אבינו! אל תשאל אותי איך ידעתי שמדובר באברהם אבינו. בחלום אנחנו יודעים באופן טלפתי דברים נסתרים שאיננו יכולים לדעת במציאות. הוא פנה אלי ברוך ובאהבה: "חיים, בוא תשלים לנו מנין!" עכשיו אני שואל אותך: איך אפשר לסרב לאברהם אבינו?! איך יהודי יכול לסרב לאברהם אבינו?! נכנסתי אחריו לבית-הכנסת. הבטתי סביבי ונדהמתי. בית-הכנסת היה ענקי, ממש אינסופי ומלא באורות נפלאים, לא גשמיים, אלא רוחניים, נעימים מאוד. מתפלליו לא היו המתפללים הרגילים, אלא אנשים מזוקנים ובעלי הדרת פנים, זוהרים. כולם לבשו ג'לביות לבנות כמו אברהם אבינו. לא הכרתי את רובם, אבל הכרתי בכל זאת את אלו ששמעתי עליהם במהלך חיי. פרט לאברהם אבינו, היו יצחק אבינו ויעקב אבינו. הכרתי גם את הרמב"ם, את רבי נחמן מברסלב ואת הבן-איש-חי, שאת תמונתו הכרתי עוד מימי ילדותי בבגדד. הבנתי שכל הצדיקים של עם ישראל בכל הדורות נמצאים במקום הזה, שזהו המדור העליון של גן-עדן. כולם עסקו בהשגות רוחניות עילאיות ופניהם הפיקו חכמה ואושר. אז ניגש אברהם אבינו, שכולם כיבדוהו במיוחד, אל תיבת השליח-ציבור והחל לומר קדיש: "יתגדל ויתקדש שמיה-רבה..." מה יכולתי לעשות, כשאברהם אבינו אומר קדיש לפני כל הצדיקים?! עניתי עם כולם: "אמן!", ואז התרחש דבר מופלא. קולות עליונים נשמעו לפתע בוקעים מרמקולים אדירים, שאין כדוגמתם בעולם הזה: "חיים חזר בתשובה! חיים חזר בתשובה!" לא ידעתי איך להגיב. יהודי פשוט כמוני ועוד אחד המתכחש לכל המצוות, מתפרסם בעולמות העליונים בזכות עניית "אמן" אחת פשוטה. לפני שהבנתי מה קורה, ראיתי שכל הצדיקים מתקרבים אלי ומקיפים אותי במעגלים ופשוט רוקדים סביבי, ממש רוקדים לכבודי. מצד אחד הייתי מאושר, ממש ברקיע השביעי, אבל מצד שני הרגשתי לפתע שאני מגושם לגמרי. הבטתי בבגדי העבודה המלוכלכים שלי וחשתי בושה נוראה על הווייתי הרחוקה לגמרי מהקדושה. איך אני עומד מגולח, ללא כיפה וללא טלית קטן, ומסביבי רוקדים קדושי עליון כאלו?! אברהם אבינו המשיך את הקדיש: "... בחייכון וביומיכון ובחיי דכל בית ישראל, ואמרו אמן!..." עניתי "אמן", ושוב נשמעו הרמקולים האדירים ביתר שאת: "חיים חזר בתשובה! חיים חזר בתשובה!" כאב הבושה שוב צרב את נשמתי. ואז כאשר חשתי שאני כמעט נגמר, התקרב אלי אברהם אבינו בחיוך, הניח על ראשי כיפה לבנה והלביש עלי טלית קטן. הרגשתי שהבושה מתחילה לחלוף, אבל מראה פני המגולחות עדיין העיק על נשמתי המתייסרת. אברהם אבינו המשיך להביט בי והצדיקים המשיכו לרקוד מסביבי ולאחר כמה שניות הרגשתי תחושה מוזרה בלחיי... הן החלו לצמח שערות לבנות... מעולם לא היה לי זקן, ולפתע בן-רגע צומח לי זקן ועמו גם פיאות... תוך כמה רגעים היו לי זקן ופיאות בדיוק כמו לכל הצדיקים מסביבי! הבטתי על בגדי עבודתי המלוכלכים וראיתי שהפכו בדרך פלא לג'לביה צחורה. נראיתי בדיוק כמו כל קדושי העליון וכל תחושת הבושה הנוראה הפכה לאושר עילאי, שאיני מסוגל לתאר לך... ואז בדיוק הסתיים החלום. מצאתי את עצמי מוטל על מיטתי לפנות בוקר, ונוכחתי שאני אותו אדם. כלום לא השתנה. ואז מיד, אבל מיד, החלטתי לחזור בתשובה! לא היו לי שום לבטים וספקות. חלום אחד פעל את כל הפעולה. החלטתי שבבוקר אלך לקנות כיפה וטלית קטן וכן סידור להתפלל. לא הצלחתי להירדם עד הבוקר. אז יצאתי מביתי ולפתע ראיתי מולי שכן חסיד ברסלב, שניגש אלי ומבלי לומר מילה הלביש על ראשי כיפת ברסלב לבנה, מעשה שלא העז לעשות מעולם. קראתי בפליאה: "מאיפה אתה יודע?", השכן, שידע על ריחוקי הרב מהיהדות, צחק: "מה אני יודע?! אני לא יודע כלום. פשוט התחשק לי לשים לך כיפה על הראש, אם תרצה או לא..." הוא ציפה לתגובה נזעמת מצידי והופתע לשמוע מפי: "אם ככה, בוא תעזור לי לקנות ציצית וסידור ותלמד אותי איך להתפלל..." לאחר שהייתי מצויד בכיפה, ציצית וסידור, פניתי לעבר בית-הכנסת השכונתי. הגבאי יחזקאל חיפש כדרכו אנשים למנין. הוא הביט בי בחשש ונדהם לראותי נכנס פנימה מבלי לחכות להזמנתו... מאז עברו חמישה חודשים, שבהם לא עבר עלי יום בלי שלוש תפילות." יוחאי הביט בפניו הקורנות של חיים, עדיין נפעם מסיפור החלום שהפך חיים שלמים של אדם בן חמישים וחמש. הוא לא ידע מה לחשוב ולומר, אבל ראה בבירור שפניו של חיים הן בדיוק הפנים שתיאר בסיום חלומו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2010 07:47 |
|
| |
איך שהכל חוזר על עצמו
היא נקראה תנועת רץ, ונשאה את הדגל ההומאני- חירויות הפרט, זכויות האישה, איכות הסביבה. זה הכיוון שבו חונך אילן שלם. אביו, איש הוראה, רואה חשבון ומשפטן. אימו, המזכירה הראשית של בתי המשפט בתל אביב. אילן היה פעיל בבני ברית, התנדב מטעם ארגון נוער לנוער בבית החולים תל השומר. בצבא בחר בנחל במטרה לסייע להתיישבות. שירת לסירוגין במבצע שלום הגליל ובקיבוץ שדה בוקר. עקרונית, היה מוכן להמשיך בקיבוץ, להתקבל כחבר. האידיאלים היו בראש מעייניו, אולם לפני כן רצה להתאוורר בחול. נסע לאנגליה לבקר במוזיאונים, לחוות תרבות והיסטוריה. סייר בארמונות ובטירות, התפעל מעתיקות. קינא בבריטים על המורשת שנשתמרה בארצם. שושלות אצילים, מלכים ורוזנים. לא ידע מה שאמר מדינאי יהודי בריטי: כשאבותיכם עוד התגוררו על העצים, שמעו אבותי לקח מפי הנביאים... שב ארצה, והקיבוץ איבד את קסמו. מצא מודעת דרושים שחיפשה איש שיווק. התעניין. הוצאה לאור חיפשה מפיץ לספריה. המשכורת נאה, ושלושת המצטיינים יזכו בכרטיס טיסה לארצות הברית. הוא החל לעבוד בחברה. עד מהרה היה למנהל צוות המכירות, והתבקש להקים סניף בירושלים. שכר משרד ופתח בתנופה. דורג בין שלושת המצטיינים וקיבל את הפרס. נסע לטייל וראה עולם. כשחזר, התברר לו שהחברה קרסה. לחברו הייתה הצעה. ארגון חסד רוצה לשווק את עצמו, לרכוש תומכים. עזור לו לבנות את הרשת. בתשלום, כמובן. נסע לבני ברק. המשרד היה חצי חדר מאובק, מגובב בתיקים, ניירות ומסמכים. מולו ישב ראש הארגון, הרב חנניה צ'ולק, ופרש לפניו את מגוון פעילויות עזר מציון. זו הייתה ההיכרות הראשונה עם החרדים. היא התחילה ברגל ימין. עד כה ידע שהם שרידים מן העבר, פרימיטיביים, אם מותר להתבטא כך, מאובני מחשבה. עתה נוכח, שעל מזעור השכל מפוצים הם בלב של זהב, ברגשות חסד וברצון לעזרה. זה דיבר אליו, הזכיר לו את תקופת ההתנדבות בתל השומר, את תנועת הנוער והאידיאלים של גיל ההתבגרות. אילן היה בין הבונים את מערך השיווק של הארגון. הוא התפעל מההיענות הכללית לחתום על הוראות קבע. אנשים עם לב זהב ורגשות ערים. גם הפעילים, גם התומכים, וכולם חרדים. אולי טוב להם שאינם אנשים חושבים, שהם אנשי רגש ולא מחשבה. אבל כשהם רוצים לבנות משהו, מערך שיווק לדוגמא, הם זקוקים לאדם חושב כמוהו. מוח בשירות הלב, קבע בסיפוק. בנה את המערך, ופנה לחפש אתגר חדש. היה לאיש מכירות בענף הרכב, וטיפס עד למנהל המכירות הראשי של חברת המכוניות מרצדס. הוא גר בדירת רווקים בשדרות רוטשילד בתל אביב, באזור שהתגוררו בו האברכים לבושי השחורים, חסידי גור ובלז. הוא הביט בהם בעין יפה, כפי שאדם נהנה לראות ילדים במשחקם. סבר, שהם, אנשי הלב, נותרו ילדים גם בבגרותם. הוא אפילו הבין למה אינם משרתים בצבא, שהרי ילדים לא מגייסים. שיעסקו במעשי החסד שלהם ויתפללו כחפצם. יום אחד פגש חבר ברחוב. שמח וביקש לשוחח. אולם החבר מיהר. אם אתה מעוניין, אמר, נשוחח בדרך. לאן אתה ממהר? שאל. לנעשה ונשמע, יש שם הרצאה. הרצאה? הם מרצים לפני חילונים?! עולם הפוך הסתקרן והתלווה אליו. האולם היה מלא. מעניין, המרצה החל לשוחח על בעלי חיים. אילן תמה, בא לשמוע על יהדות, ומקבל שיעור בזואולוגיה. על מפרסי פרסה ועל מעלי גירה, על סנפירים ועל קשקשות. אבל המרצה ידע לאן הוא מנווט את ההרצאה. בסיומה, נותר אילן המום. בפעם הראשונה נגלה לעיניו עולם עשרים תכנים, העולם התהפך. המחשבה, כך הבין, נמצאת שם. מאז, היה לפוקד קבוע של הרצאות נעשה ונשמע, נחשף יותר ויותר למאור שבתורה. נטל קלטות בהשאלה, שמע בדרך ובמשרד. הערכתו את החרדים הלכה וגברה. רק פגם אחד מצא בהם. לב, ודאי. עזר מציון- הראיה. ומוח- נעשה ונשמע ההוכחה. אבל למה מערכת המצוות כה נוקשה, כובלת, יוצרת חייץ בינם לבין האוכלוסייה? שאל את המרצים שהעריכם והוקיר את רמתם הגבוהה. על כך, ענו לו, מקבלים תשובה בסמינר. לימוד ניסיון היה. כשם שבהרצאות נגלה לו עולם חדש, עולם מחשבה עשיר, כך שיער שיתגלה בפניו עולם חדש בסמינר. הוא לא טעה. נרשם עם עוד כמה חברים. הביאו עימהם בגדי רחצה למקרה שההרצאות ישעממו. הבגדים נותרו יבשים בתיקים. לא הפסידו ולו הרצאה אחת. נותרו ערים בלילות ללבן ולברר נקודות עד תום. בסמינר קיבל על עצמו עול תורה ומצוות. ארוסתו הייתה מבית מסורתי. ראתה בעין יפה את החלטתו ללכת לסמינר ואת השתתפותו בהרצאות. היא הייתה קצינה בצהל, מתאמת הפעילות עם הפלסטינאים. כשהחל לגדל זקן וציציותיו בצבעו מעל מכנסיו, הבינה שהרחיק לכת מבחינתה. מעשית הייתה, והציבה גדרים. על שינוי ביגוד ועל כיסוי ראש אין מה לדבר, ואם תדרש, תעבוד בשבת. אילן התלבט, אבל הייתה לו כתובת. הוא התקשר לעזר מציון ונענה: תכנס ותשאל דעת תורה. זה היה לגביו מושג חדש. עלה ושאל: אם אשתי מוכנה לשמור כשרות וטהרה, אבל אינה מתחייבת לשמור שבת, ועל ביגוד וכיסוי ראש אין מה לדבר. נענה בשתיקה. ביקש לדעת: לשאת אותה או לא? הצב בפניך את דרישותיך. אם זה זיווגך, היא תסכים להם. היא לא הסכימה. עתה, לאחר שהוקיר את הלב החרדי ואת השכל, וגם את קיום המצוות, ביקש להשתלב בעולם החרדי. עזב את עסקי המכוניות וחזר לעזר מציון, למערך גיוס התורמים. התפקיד המתין לו. עתה, כשכבר נמנה עם החרדים, סיפרו לו על מוסד השידוכים. הוא לא הורגל בכך. נזכר: כשהיה אצל הרב, נענה: אם זה זיווגך, היא תסכים. אם כן, הזיווג הוא מן השמים, ומה לו לרדוף אחריו. הוא יבוא אליו. הסבירו שזה לא כך, בעל האבידה מחזר אחר אבידתו, אבל הוא בשלו. ואכן, גליה באה לעבוד בעזר מציון. גליה, ילידת קריית מלאכי, סיימה תואר ראשון בספרות עברית ובפילוסופיה כללית. נסעה להודו להתחקות אחר הפילוסופיה ההינדית והשתלמה בטכניקות מדיטציה. שבה ארצה ולמדה רפואה אלטרנטיבית. לפרנסתה, החלה לעבוד במשרד עזר מציון. העבודה התבררה כקשה ותובענית, ולא הותירה פנאי ללימודים. פנתה לאילן, והודיעה על התפטרותה. סיפרה שהעבודה מפריעה ללימודיה. סיפרה גם על תאריה ועל מסעה להודו. סיפרה שמצאה כאן אנשים נחמדים. יש כאן המון לב. המחשבה, נמצאת במחוזות אחרים. בפילוסופיה היוונית וההודית... איך שהכול חוזר! אילן שלח אותה להרצאות בנעשה ונשמע, ומשם לסמינר.כעבור שלושה חודשים נישאו....
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2010 07:07 |
|
| |
החופה המטהרת
זמן רב לא נראתה לוויה שכזו בעיר עכו. מגרש החניה של בית-הקברות היה מלא. אנשים נהרו לבית הלוויות. מאחת המכוניות יצא הרב פרנק, מגיד שיעור ומסדר קידושין. הרב גבה-הקומה התקרב לשער בית העלמין ונכנס פנימה, עד שניצב לצידו של איש חברת קדישא, מול גופתו של יעקב כחלון. אנשים נעצו את עיניהם בדמותו של הרב פרנק. מה לרב המכובד ולראש העולם התחתון העטוף בתכריכים? הרב פרנק שאל את מסדר הלוויות לפשר המספר הרב של המשתתפים. בחיוך מר ענה לו שרובם באו כדי להיות בטוחים במאה אחוז שקוברים את כחלון... הרב פרנק לא הצטרף לחיוכו של מסדר הלוויות. הוא הביט בגופה הצנומה ולאחר מכן באלמנה המחבקת את בתה בבכי. הבן, גבר כבן ארבעים, עמד ביניהן לבין גופת האב. לאחר שמסדר הלוויות אמר את מזמורי התהלים, שאל אם מישהו מהקהל או מהמשפחה מוכן לומר דברי הספד עבור המנוח. איש לא זז. מי יכול לומר הספד לכבוד ראש העולם התחתון, איש שידו בכל, שעסק בשיטתיות בסחר סמים, הימורים, מלחמת כנופיות, ויש אומרים שגם רצח?! הקהל החל לנוע לעבר מקום הקבורה, ואז לתדהמת כולם הגביה הרב פרנק את קולו וביקש להספיד את המנוח. הוא נגש לאיטו אל דוכן המספידים, התבונן בקהל הרב ולאחר מכן בנפטר, ואמר: "באתי להספיד כאן בעל תשובה וצדיק גמור!" רחש עבר בקהל. איך יכול רב מכובד כל כך לומר על הטמא טהור, הרי גלוי וידוע לכולם שיעקב כחלון הוא רשע מרושע, ואיך ניתן עתה, על פתח קברו, לסלף את האמת?! איש לא ציפה להספדים ובודאי שלא מפי רב. כולם היפנו את מבטם לעבר הרב שניצב על דוכן ההספדים, גם אלמנתו של כחלון ובתו. מישהו רינן שהרב בודאי קיבל שוחד עבור הספדו... הרב פרנק הבחין ברחשי הקהל, הנהן בראשו והמשיך: "האדם יראה לעיניים וה' יראה לַלֵּבָב. אדם שופט את זולתו לפי עברו, אבל ה' שופטו לפי מצבו בהווה בלבד. יכול אדם להיות צדיק כל ימיו, ובסוף ימיו להפוך לרשע, ולהיפך. אין בשמים עבר פלילי. אני יכול להעיד מהיכרותי הקצרה עם המנוח, כי עליו נאמר הפסוק 'יש הקונה עולמו בשעה אחת'..." הרב פרנק סיים את הספדו הקצר. הקהל נותר מרותק למקומו לרגע, ואחר כך פנה למסע הלוויה. הניגוד בין דברי הרב לבין המציאות שכולם הכירו, הורגש באוויר. אמנם ידעו המלווים שכחלון לקה במחלה הידועה במשך השנתיים האחרונות. מעטים ידעו שהוא עבר להתגורר בבית גרושתו כדי שתטפל בו, ומעטים עוד יותר ידעו שהוא התחתן עמה על סף מותו, אבל הסיפור המלא היה ידוע לרב פרנק בלבד, שהשתתף כעת בנשיאת אלונקתו של כחלון על כתפו. ליד הקבר הטרי הצטופפו כולם, נדהמים לראות איך העבריין הגדול מוכנס כבובה חסרת אונים לבור עפר. הקברן הניח את הבלטות האפורות על גופת כחלון. לאחר כמה רגעים כוסתה הגופה ברגבים טריים. הקהל חזר לכיוון היציאה והתפזר לכל עבר. מספר אנשים ניגשו לרב פרנק לאחר שנטל את ידיו ביציאה מבית העלמין, כדי שיסביר להם מדוע בחר להספיד כך את העבריין הידוע. אחד מהם, חבוש בכיפה לבנה מבריקה, היה נסער במיוחד: "כבוד הרב, אצלכם הכל פסוקים יפים ונחמדים, אבל אין לך מושג מי זה הפושע הזה ששוכב שם!... אין עבירה בעולם שלא עבר! הוא הרס את חייהם של רוב האנשים שאתה רואה פה, כולל אשתו וילדיו, אז מה הדיבורים האלה על צדיק ובעל תשובה? יש גבול לכל פלפול..." הרב פרנק הנהן כלפי האיש והחבורה שהתקבצה סביבו, והזמין את כולם לשמוע מפיו את הסיפור כפי שהתוודע אליו. לפני כשנתיים חלה המנוח במחלה הידועה. ייסוריו התגברו ומצבו התדרדר. במקום להיות בבית רפואה בחר להיות מטופל אצל גרושתו, שממנה נפרד לפני 15 שנים. העיקה עליו העובדה שאינו נשוי והוא ביקש להתחתן עמהּ שוב, להחזיר את גרושתו לפני מותו. היא הסכימה וכך גם בנו ובתו. בתו של כחלון פנתה אל הרב פרנק לפני שבועיים וביקשה שיבוא לבית הוריה, מאחר שאביה חולה מאד ואינו מסוגל לצאת מביתו. הרב הגיע לביתו של יעקב וראה אדם צנום וכנוע שקידם את פניו בשמחה. לא היה זכר לדמות המפחידה שתיארו האחרים באוזניו. שנתיים של טיפולים והקרנות עשו את שלהן. פניו היו כחושות ומצומקות לגמרי. גרושתו אמרה לרב שקשה לה מאוד לראות אותו כך. גבר שבגברים, שכולם פחדו מפניו, הפך בתקופה קצרה לצל אדם. "את מעוניינת בכלל להינשא לו?" שאל הרב. "הוא כל כך רוצה להפטר מהעולם כשהוא נשוי, ומצד שני אין לי התנגדות לקבל את הירושה בלי בעיות..." לאחר מכן שוחח הרב עם יעקב ושאל אותו מדוע הוא רוצה להתחתן. יעקב ענה לרב שהוא מעוניין להיות מטופל אצל גרושתו, וחוץ מזה שמע פעם מאיש דתי אחד שמוחלים לחתן על כל עוונותיו, ויש לו כאלה בלי סוף... אין לו כוח לחזור בתשובה כמו הצעירים בימינו והוא מחפש דרך קיצור. הרב סידר את כל עניין המסמכים, וידא שגרושת כחלון יכולה להינשא לו שנית וקבע תאריך לחופה במוצאי שבת בעוד שבועיים בביתו של החולה. במוצאי שבת, לאחר שסיים הרב פרנק את התפילה בבית הכנסת, ביקש מכמה מתפללים לבוא ולהשלים מנין לחופה בבית סמוך. הם התפלאו: "חופה?! מי שמע על חתונה במוצאי שבת?! ומי מתחתן בבית פרטי?! ומי מוזמן לחתונה כמה דקות לפני החופה?!..." אתם יודעים מי מתחתן?", הוסיף הרב להפתיעם: "יעקב כחלון!" חבורת המתפללים הנדהמת באה בעקבות הרב לביתו של יעקב. כאשר ראה הרב את יעקב, נחרד. בשבועיים שחלפו עוד הורע מצבו. הוא ישב מצומק כולו עם חולצת טריקו ארוכה לבנה על כסא גלגלים. כתוב שמצווה לשמח חתן וכלה, אבל איך ניתן לשמח חתן במצב כזה?! גם הרב, בתור מסדר קידושין, לא נתקל מעודו בחתונה שאין לה שום תוחלת מצד החתן וכולה מצווה לשמה. פרט למתפללים, היו בבית הגרושה-כלה חנה כחלון, בנם ואשתו וכן בתם ובעלה. בנוסף להם נכח במקום גבר כסוף שיער כבן ששים בשם ניסים, חבר ושותף לעסקיו האפלים בעבר. קודם כל ניגש הרב בזריזות לערוך הבדלה על הכוס, הנר והבשמים שהביא עמו מבית הכנסת. לאחר מכן ניגש ליעקב כדי לכתוב עמו את הכתובה. כחלון נראה מרחף בעולמות עליונים. כנראה קיבל תרופות לשיכוך כאבים. יעקב נד בראשו כלפי הרב, צמצם את עיניו ואחז בזרועו. "רבי", אמר יעקב, "אני שמח מאוד שהגעת!" נראה היה שכל מילה שהוציא מפיו עלתה לו בייסורי תופת. "תדע לך, רבי, שעשיתי הרבה-הרבה עבירות בחיים. מה לא עשיתי?! גניבות, סמים, פרוטקשן, אפילו..." כחלון העווה את פניו מהכאב שהשתלט עליו. "אפילו רצח!" הוציא את המילים. ראשו של כחלון נשמט על כתפי הרב ונשמעה מפיו התייפחות יבשה. "אני יודע שיש א-להים, רבי, ועכשיו אני קרוב אליו ולא יכול לברוח... אני רוצה לעלות אליו עם המצוה הזאת... אני מפחד לעלות למעלה בלי כלום..." הרב התבונן ביעקב בתדהמה. יהודי שעבר על כל התורה כולה, השחית את כל מידותיו, אבל נותר עם היקר מכל - האמונה. לרגע הרגיש שהוא משתתף באירוע שנמצא מעבר לבינת אנוש. לאחר שסיים לרשום כל מה שנדרש כדת וכדין, סימן הרב לבנו של יעקב שידחף את אביו לעבר המרפסת. החופה הקטנה עם פרוכת התכלת הייתה מוכנה. חנה כחלון ניצבה לטקס עם שמלה לבנה ופשוטה. מנין המשתתפים נדחק להיכנס למרפסת הצרה למדי. כאשר ניצב כסאו של יעקב ליד חנה, החל הרב בקריאת הכתובה: "... ובסיעתא דשמיא אפלח ואוקיר ואיזון ואפרנס ואכלכל ואסובר ואכסה יתייכי כהלכות גוברין יהודאין..." כולם ידעו שפרט לסכום הנקוב בכתובה, מאומה לא יתגשם. כאשר ענד יעקב את הטבעת לחנה אמר לה בלחש: "הרי... את... מקודשת... לי... כדת... משה וישראל..." והקהל המועט הוסיף לעומתו בקול נמוך כדי שלא לביישו: "מקודשת! מקודשת! מקודשת!" בתו של יעקב הניחה את הכוס הדקה העטופה בנייר לבן שקוף מתחת לרגליו. יעקב ניסה לדרוך על הכוס בכל כוחותיו, אך ללא הצלחה. כל כך נחלש. לאחר ניסיון נוסף החלו להתייאש משבירת הכוס והרב ניסה לטכס עצה. יעקב אותת שיגישו לו את הכוס. לאחר שהייתה בידו, קילף את הנייר ובשארית כוחו הטיח את הכוס בקיר הסמוך. הכוס התנפצה לרסיסים. לאחר כמה שניות כולם קראו: "מזל טוב! מזל טוב! מזל טוב!" לאחר שהסתיימה החופה, ניסה הרב לשיר איזה ניגון. הוא אחז בידי אחד העדים ורקד עמו מול יעקב שחייך לעומתם בכאב. בטרם הספיקו לצאת ידי חובת שימוח חתן וכלה, העווה יעקב את פניו וסימן בידו לבקשת עזרה. בנו ומתפלל נוסף השכיבו אותו על הספה בסלון. כוחותיו לא עמדו לו יותר. הוא ביקש שיעבירו אותו למרפסת כדי שיוכל לנשום אויר. החתן שכב במרפסת ובהה בשמים, נשימתו הלכה וכבדה. הוא סימן לרב פרנק שיגיע וביקש לאחוז בידו. הוא אחז בידי הרב פרנק בכוחותיו האחרונים ועצם את עיניו. הרב רכן והורה לו לומר עמו בלחש: "שמע ישראל א-דני א-להינו א-דני אחחחחד!" יעקב חזר על דברי הרב ודבריו נבלעו ברעש הסִירֶנָה של הניידת לטיפול-נמרץ. כאשר הועלה לאמבולנס כבר היה נתון בתרדֶמֶת מלאה, ולאחר פחות מיממה, החזיר את נשמתו לבוראו. הרב פרנק סיים את סיפורו: "שבעת ימי המשתה הפכו לשבעת ימי אבל, אבל החתן יצא מהעולם הזה טהור כביום היוולדו".
 |
|
|
|
|
|