בית פורומים עצור כאן חושבים

מספור הפרקים בספר תהלים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/7/2004 18:51 לינק ישיר 
מספור הפרקים בספר תהלים

לאחרונה נחשפתי ליצירה ווקאלת חדשה בחינתי, כמובן) - משהו מהמם, שמימי, לא ייאמן. יצירה נדירה, שגם חובבי מוסיקה מובהקים אינם מכירים. כוונתי ל"תהלים י"ח" של סן סאנס, אבל לא לכולו, אלא לפרק ה-DUO שבתוכו. עוצר נשימה! לקנות גם אם צריך לחצות את האוקיינוס ולמכור את המכנסיים.

למעשה, זהו לחן למזמור תהלים "השמים מספרים כבוד א-ל", הממוספר בספרי התהלים שלנו כפרק י"ט. אז למה אצל סן-סאנס הוא מופיע כפרק י"ח? לא יודע. אבא שלי הפנה אותי לגמרא ברכות דף ט ע"ב:

"אמר רבי יהודה בריה דרבי שמעון בן פזי הואיל ולא אמרו דוד (יהיו לרצון אמרי פי… -הערת י.ב.) אלא לאחר שמונה עשרה פרשיות לפיכך תקינו רבנן לאחר שמונה עשרה ברכות הני שמונה עשרה תשע עשרה הויין אשרי האיש ולמה רגשו גוים חדא פרשה היא דאמר רבי יהודה בריה דרבי שמעון בן פזי מאה ושלש פרשיות אמר דוד ולא אמר הללויה עד שראה במפלתן של רשעים שנאמר יתמו חטאים מן הארץ ורשעים עוד אינם ברכי נפשי את ה' הללויה הני מאה ושלש מאה וארבע הויין אלא שמע מינה אשרי האיש ולמה רגשו גוים חדא פרשה היא".

ובכן, מסתבר שכבר בימי חז"ל היו שתי גיראות לספרור פרקי התהלים. מישהו יודע על כך משהו? האם היהודים אמצו לבסוף ספרור אחד והנוצרים לקחו ספרור אחר? או אולי סתם טעות היא?

אני מניח שיש מקומות טובים יותר לברר זאת, אבל התעצלתי והעליתי את השאלות לפני יושבי פורומנו.

מכל מקום, אתם חייבים-חייבים-חייבים לשמוע את פרק ה"דואו" הזה, מייד אחרי תשעה באב.

אידך גיסא

תוקן על ידי - אידך_גיסא - 23/07/2004 18:54:18

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2004 19:03 לינק ישיר 

אידך גיסא

אין להתבלבל בין הפרשיות (סתומות ופתוחות) שבתנ"ך, אשר כבר היו קיימות בתקופת חז"ל - ובין ה'פרקים' שמופיעים אצלינו בתנ"ך, כגון תהילים כ"ז, בראשית י"ח וכד', שחז"ל לא הכירו כלל.

החלוקה ל'פרקים' היא מאוחרת מאוד, ולמעשה היא לקוחה מהנוצרים. אם אינני טועה ליהדות זה חדר בהשפעת הדפסת התנ"ך בסביבות המאה ה-15. חלוקה זו חדרה ליהדות בעיקר בגלל הצורך להתפלס עם הנוצרים, שכידוע הביאו את ה'ראיות' שלהם מפסוקי התנ"ך, וכן מאוחר יותר החלוקה כבר חדרה לספרות הקודש ולא היה ניתן לחזור בחזרה למצב הראשוני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2004 20:43 לינק ישיר 

רבצי

נדמה לי שמהגמ' שהביא איד"ג ברור שחלוקת הפרשיות של ספר תהלים שחז"ל הכירו היא היא החלוקה לפרקים שלנו .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2004 21:03 לינק ישיר 

מצו"נ

ברור שבספר תהילים, החלוקה לפרשיות חופפת בדרך כלל את החלוקה לפרקים, הואיל ומדובר על חלוקה למזמורים נפרדים.

ברם, ראה למשל את הנאמר במסכת סופרים טז:

קמ"ז מזמורים שכתוב בספר תהילים כנגד שנותיו של יעקב, ללמדך ...

וכן זכור לי מאמר חז"ל בגמרא, לפיו משמע ששני פרקים אצלינו (מ"א ו מ"ב ?) נחשבו לפרק אחד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2004 21:06 לינק ישיר 

נו , יש לך את הגמרא בברכות אודות שני הפרקים הראשונים (ולפי"ז מ"א ומ"ב אינם שני פרקים(וכן כל הפרקים עד ק"ד) ודו"ק)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2004 22:02 לינק ישיר 

רב"צ,

ובכן, לשיטתך מה מקור הפער בין המספור שלנו למספור של סן-סאנס?

אידך גיסא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2004 22:43 לינק ישיר 

אידך

לא הבנתי למה התכוונת כשדיברת על "שיטתי".

האם זוהי "שיטתי" שחלוקת הפרקים בתנ"ך לקוחה מהנוצרים ? (זוהי עובדה היסטורית)

האם זוהי "שיטתי" שחלוקת הפרשיות בספר תהילים אצל חז"ל שונה מהחלוקה לפרקים ? (מדובר על ציטטות של חז"ל)

בפשטות יש לומר שיש כמה חילוקים בין החלוקה לפרקים אצלינו ואצל הנוצרים. כמו כן יש לציין שאצל הנוצרים יש מהדורות שונות ותירגומים שונים של התנ"ך, ייתכן וישנם חילוקים ביניהם (אינני מומחה גדול לנצרות)

http://www.daat.ac.il/daat/kitveyet/sinay/halukat-4.htm

http://lib.cet.ac.il/Pages/item.asp?item=3449

http://www.daat.ac.il/daat/tanach/trayasar/hoshea14.htm

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2004 07:47 לינק ישיר 

ומו"ר שליט"א העיר פעם על הענין לומר פעמים ספר תהלים כמנין 'כפר' שאליבא דחז"ל המספר אינו מכוון.
נדמה לי שגם אצל המאירי אין 150 פרקים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2004 10:57 לינק ישיר 

בתרגום היווני המיוחס לשבעים (בלע"ז: ספטואגינטא) יש 150 פרשיות אבל החלוקה שונה: ט-י מאוחדים, קיד-קטו הם אחד, ואילו קטז וקמז מחולקים כל אחד לשניים.
ברור מעל לכל ספק שהתרגום הנ"ל היה קיים במלואו לכל המאוחר בתחילת המאה הראשונה לספירה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2004 17:32 לינק ישיר 

פסחים קי"ז.

א"ר חסדא, חזינא להו לתילי דבי רב חנין בר רב דכתיב הללוי-ה באמצע פירקא.

רואים שהיו חלוקות שונות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2004 18:53 לינק ישיר 

על מספר הפרקים בתהלים, ראו במבוא ל"דעת מקרא" לתהלים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2004 18:54 לינק ישיר 

מענין לענין באותו ענין.
מהי משמעות חלוקת ספר תהילים לחמשה חלקים?
לכאורה נראה שחלוקה זו מוזכרת כבר בגמ' בקידושין לג,א "ר' חייא הוה יתיב בי מסחותא, וחליף ואזיל רבי שמעון בר רבי ולא קם מקמיה ואיקפד, ואתא אמר ליה לאבוה שני חומשים שניתי לו בספר תהלים ולא עמד מפני" אמנם ברש"י שם נראה שמדובר סתם על שתי חמישיות מהספר ולא בחלוקה ידועה עיי"ש.

אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-25/7/2004 22:09 לינק ישיר 

ומה עם מזמור קנ"א בתהלים שנמצא בקומראן?

נדמה לי שהוא מופיע כמזמור קנ"א, לאחר מיספור מאת-וחמישים המזמורים שלפניו.

נכתבו עליו כמה וכמה מאמרים, ראו למשל מאמרו של מנחם הרן, בתרביץ נד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2004 23:18 לינק ישיר 

.

במהדורת תרגום השבעים שיש לי, בספר תהלים יש 151 פרקים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2004 23:34 לינק ישיר 

המזמור המדובר הודפס במהדורת הספרים החיצונים של א"ש הרטום, הוא כותב שם במבוא שהמזמור נמצא בסוף התרגום של ספר תהילים, וכן כותב ש "מן הכתובת שבראשו יוצא כי המתרגם ידע כי מזמור זה אינו שייך לגוף ספר תהילים"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2004 21:55 לינק ישיר 

חבר'ה

כבר שבועיים שלא הייתי כאן, כי האינטרנט שלי נתקע. בינתיים האשכול הזה ירד ונשכח. רציתי לשוב ולהעלות אותו כדי להזכיר לכם שתשעת הימים חלפו עברו, אז רוצו לשמוע את היצירה של סן-סאנס.

אידך גיסא

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מספור הפרקים בספר תהלים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext