| נשלח ב-19/9/2004 13:14 |
|
| |
הרהורים לצום גדליה
כמה הרהורים לצום גדליה:
מנין שזה קרה בג' תשרי? המקור הוא מהתלמוד מסכת ר"ה י"ח ע"ב, המבקשת לדעת מיהו 'צום השביעי' עליו מדבר הנביא זכריה (ח, ט).
אולי הכוונה שם באמת ליום הכיפורים? ואולי לצום בכ"ד בתשרי כפי שהיה בימי נחמיה: "וּבְיוֹם עֶשְׂרִים וְאַרְבָּעָה לַחדֶשׁ הַזֶּה [תשרי], נֶאֶסְפוּ בְנֵי-יִשְׂרָאֵל בְּצוֹם וּבְשַׂקִּים, וַאֲדָמָה, עֲלֵיהֶם." (נחמיה ט' א'). כמדומה שבמסורת הקראית יש צום כ"ד בתשרי.
ועוד שאלה:
גדליה בן אחיקם, דמות להזדהות איתה?
בגמרא במסכת ר"ה נאמר עליו 'שקולה מיתת צדיקים כשריפת בית אלוקינו'.
מאידך, בגמרא במסכת נדה: 'פגרי האנשים אשר הכה גדליה' (ירמיה מא), וכי גדליה הרגן? והלא ישמעאל הרג. אלא מתוך שהיה לו לחוש לעצת יוחנן בן קרח ולא חש, מעלה עליו הכתוב כאלו הרגן.
כיבוי שארית הפליטה היה כל כך משמעותי אז? אין לראותו כחלק מתהליך החורבן כולו? אני לא קונה את ההסברים המודרניים בנוסח: כיבוי שארית העצמאות היהודית בארץ ישראל. זאת ועוד, וכי לא ניתן לכלול את ספיחי האירוע ביום המציין את האירוע? הלא במקרים אחרים הגמרא בעצמה מציעה לא פעם שגם ספיחי האירוע נכללים בעיקרו. (תשעה באב עצמו יוכיח, שעיקר השריפה התרחשה בי' באב, ובכל זאת קבעו את יום תחילת השריפה)
ובכלל, מה עם מרד בר כוכבא, ועוד 'כיבויים' אחרים במשך ההיסטוריה, שסיימו תהליך חורבן ארוך?
מדוע ישנה תחושה שמבחינה היסטורית יהודית היום הזה קלוש ביותר. גם בספרי ההלכה מדגישים בעיקר את רעיון התשובה של הימים הללו, שיש לתת לה ביטוי ביום אחד של צום ותשובה. הכללתו בקרב סדרת הצומות לזכר החורבן היא רופפת.
זאת ועוד, בגמרא בר"ה שם מובא קטע ממגילת תענית שבג' בתשרי עושין יום טוב, שחזרה כתיבת שם שמים בשטרות. הגמ' מעמידה אוקימתא שבזמן המקדש עסקינן.
השנה הצום אינו בג' בתשרי, אלא בד' בו. מה בכלל הרעיון של צום נדחה? אם כל הענין הוא זכר 'כיבוי שארית הפליטה' מניין שיש השלמה ליום זיכרון?
אין זאת כי אם תכליתו החברתית והמוסרית של היום, שהיא העיקר, ותכלית זו זמנה בכל יום מימי התשובה.
שאלה נוספת לסיום:
הגמרא בר"ה שם, קובעת למסקנה ש'בשעה שאין גזירת המלכות, אפילו שאין שלום, רצו מתענין רצו אין מתענין, מלבד תשעה באב שהוכפלו בו צרות'.
מדוע דעה זו לא נקבעה להלכה?
ועוד לא אמרתי מילה על רצח רבין בהקשר זה. תארו לכם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/9/2004 13:21 |
|
| |
שלוימע
רק הערה קצרה לגבי הסיפא של דבריך, בגמרא עצמה נאמר שאם רצו מתענים - וכך אכן רצו עם ישראל. וראה משנה ברורה סי' תק"נ ס"ק א'.
למה ? זו כבר שאלה אחרת ...
|
|
|
|
| נשלח ב-19/9/2004 13:56 |
|
| |
אני רוצה לחדד את אחת הנקודות שהועלו לעיל.
מהו צום נדחה, אם ההנחה היא ששבת דוחה צום, אזי בשנה זו אין צום גדליה, ואם צום דוחה שבת, כמו ביום הכפורים, אזי נתענה צום גדליה אפילו בשבת.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/9/2004 01:19 |
|
| |
ומי אמר שסיבת הצומות היא האבלות על החורבן? אולי האירועים הם רק אמתלה בשביל להביא לתועלת אחרת?
וכ"כ הרמב"ם בריש פ"ה בהלכות תעניות:
"יש שם ימים שכל ישראל מתענים בהם, מפני הצרות שאירעו בהן, כדי לעורר הלבבות, ולפתוח דרכי התשובה; ויהיה זה זיכרון למעשינו הרעים, ומעשה אבותינו שהיה כמעשינו עתה--עד שגרם להם ולנו אותן הצרות: שבזכרון דברים אלו, נשוב להיטיב, שנאמר "והתוודו את עוונם ואת עוון אבותם" (ויקרא כו,מ)".
אני רוצה להציע שלשיטתו הצום בא לעורר את האדם לתשובה. קביעת המועד היא עניין טכני.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/9/2004 07:56 |
|
| |
רב צעיר
עד כמה שאני זוכר, יש בדבר שתי שיטות מרכזיות. שיטתך שהבאת היא שיטת הרמב"ן, שהדבר תלוי בצורך. אם יש צרות, מתענים. אם אין, לא מתענים. ובימינו, מוסיף המ"ב, ודאי שצריך להתענות, לריבוי הצרות. (האם היה פעם שלא היה כך? ).
לשיטת הרמב"ם, אין הדבר תלוי ברצון כלל. תמיד חייבים להתענות. והדברים עולים בקנה אחד עם שיטת הרמב"ם להפקיע את יכולת השינוי ולקבוע הלכה ברורה וחד משמעית בכל מקום.
אך לפי ביאורך, אתה מוזמן להגדיר מיהו אותו "עם ישראל" שרוצה ואינו רוצה.
ראיתי פעם שמיכי טען בזכות קיומם של ישים תיאורטיים ציבוריים, ואולי הוא ירצה ללמד סניגוריה על המונח הזה... אני, כמינימליסט, מתנגד לו. אין בכלל אלא אוסף של פרטים.
אך הנקודה היא: מי עם ישראל? חילונים? ומה עם רפורמים וקונסרבטיבים? איני אומר שהם אינם עשויים להסכים לצורך בצום. אך אם נקיים משאל דעת קהל, איני סבור שנקבל רוב למצדדי הצום. ובוודאי לא לכך הכוונה. אז צריך כאן הגדרה טובה יותר לאינטואיציות שלנו לכללי השימוש במונח זה, "עם ישראל".
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2006 01:14 |
|
| |
בברכה.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2006 08:03 |
|
| |
תענית ערב ראש השנה לא בטלה, בכל אשר פניתי התענו, איך דילוג על ארוחת בוקר יורגש ברחובות? (ולכן באמת ישנם שאינם יודעים שהוא לא בטל ולכן הוא בטל) זה שאין משלימים את התענית כבר כתוב בפוסקים והובא ברמ"א.
מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2006 08:08 |
|
| |
הגר"א והחסידות חברו על התעניות ובטלום. הרי בעצם גם ארבע תעניות היום הם מנהג.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2006 08:09 |
|
| |
מאיר,
בנוגע ל'תחושה ההיסטורית', את מה שאני מזהה כתוצאה אתה מזהה כסיבה. אני טענתי ש'העומס התשובתי' שהוטל על היום הזה, נובע מ'חוסר המשקל החורבני' שלו.
בנוגע לאשמתו של גדליה: עדיין אני רואה הבדל בין המליצה המוסרית הנאה ש'ענוותנותו' של זכריה החריבה את המקדש, לבין הטלת אשמה בגדליה המנהיג שנכשל במנהיגותו.
בנוגע ל'רצו מתענין': זוהי באמת שאלה. שהרי את המידע על כך שעם ישראל רצה, אנו מקבלים מעדות הרמב"ן או המ"ב. פוק חזי מאי עמא דבר האידנא. וזה מעלה שאלה עוד יותר גדולה, איפה עובר הגבול בין דיווח לבין פסק הלכה, ואכמ"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2006 09:00 |
|
| |
מאיר,
בשו"ע או"ח תקפא, ב מובא ש"נוהגים להתענות ער"ה". הרמ"א מוסיף "והמדקדקים נהגו שכ"א מתענה י' ימים...וכל אלו התעניות א"צ להשלים". אני הבנתי שהכוונה אינה לצום עד חצות אלא שאם לא התענה א"צ להשלים. וכ"נ פשוט, וכ"מ במ"ב. כך שהפוסקים ה"ראשיים" לא דיברו על אפשרות לא לצום צום מלא. לפחות לא בגירסה שלפני. ה"דילוג על ארוחת הבוקר" מקביל אפוא לדילוג על ארוחת הבוקר של צום גדליה. האם גם שם זה לא מורגש? אני לא מרגיש שברוב הקהילות נהגו כן בער"ה, וכמו שהבאתי - אפילו בישיבות זה נחשב שייך ל"פרומער'ס" ולא להמון עם. ועדיין צ"ב מדוע נהגו להקל בזה, ומתי זה התחיל.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2006 18:00 |
|
| |
המגן אברהם בשם הלבוש הבין כמוני, שכתב על דברי הרמ"א "א"צ להשלים, אפילו בער"ה משום צריכים להוסיף מחול על הקודש" (ס"ק י)
מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2006 20:32 |
|
| |
יישר כוח. החמצתי את זה משום מה. אני רואה שהמחה"ש מרחיב בעניין , והוא כנראה המקור שמתענים רק עד מנחה גדולה.
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
| מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
|